2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 1.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā norisinās NATO ārlietu ministru tikšanās; Brīvdabas muzeju apdzīvo Skalbes un Plūdoņa pasaku tēli; un Vakar vakarā Jēkabpils galvenā egle veiksmīgi nogādāta Vecpilsētas laukumā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Imunizācijas padome atbalsta 5-11 gadus vecu bērnu potēšanu pret Covid-19; Jēkabpilī sniega tīrīšanai piesaistīta papildu tehnika; un Jauns ciklons Latvijai atnesīs nokrišņus divu dienu garumā, gaidāms arī putenis

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina palielināties vidējā alga; Jēkabpilī realizēts vērienīgs ielu apgaismes projekts; un Mākslīgais intelekts palīdz pabeigt Bethovēna desmito simfoniju.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā norisinās NATO ārlietu ministru tikšanās; Brīvdabas muzeju apdzīvo Skalbes un Plūdoņa pasaku tēli; un Vakar vakarā Jēkabpils galvenā egle veiksmīgi nogādāta Vecpilsētas laukumā.

Rīgā vakar un šodien norisinās NATO ārlietu ministru tikšanās. Tās laikā liela uzmanība tiek pievērsta jaunajai NATO stratēģiskajai koncepcijai, taču pēdējo nedēļu un mēnešu notikumi Baltkrievijā, kā arī Krievijas karaspēka koncentrēšana Ukrainas pierobežā likusi aktualizēt arī šos jautājumus. Sanāksmē piedalās 30 NATO dalībvalstu ārlietu ministri. Vakar Latvijā ieradās arī ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Viņš tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, premjeru Krišjāni Kariņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču.

Valdība piešķīra iekšlietu nozarei papildu finansējumu 773 tūkstoši 616 eiro apmērā, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Latvijas-Baltkrievijas robežas apsardzību ārkārtējās situācijas laikā. Finansējums nepieciešams nodarbināto samaksai par virsstundu darbu, piemaksām, komandējumiem, ēdināšanu, apgādāšanu ar dienesta pienākumu izpildei nepieciešamo apģērbu, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, kā arī ar patvēruma meklētāju uztura un dienas naudu.

Saistībā ar jauno Covid-19 omikrona paveidu Latvijā koriģētas galvenās rekomendācijas balstvakcīnu saņemšanai, paredzot, ka balstvakcīnu pēc vakcinēšanās ar "AstraZeneca" varēs saņemt pēc pieciem mēnešiem.Līdz šim balstvakcināciju pēc "AstraZeneca" saņemšanas varēja saņemt ne ātrāk kā pēc sešiem mēnešiem. Pēc primārās vakcinācijas ar "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnām balstvakcināciju var saņemt personas vecumā no 18 gadiem pēc sešiem mēnešiem.

Analizējot farmakoloģisko vielu piesārņojumu Latvijas ūdeņos, secināts, ka lielākoties tajos atrodamas, kardiovaskulāro slimību medikamentu, kā arī pretsāpju un psihofarmaceitiskie līdzekļu atliekvielas. Situācija ir līdzīga arī citās Baltijas jūras valstīs, kur konstatēto zāļu atliekvielu klāstā dominē dažādas antibiotikas un pretsāpju līdzekļi. Tas noskaidrots starptautiskā pētījumā, kurā zāļu atliekvielas meklēja ne tikai iekšējos ūdeņos, bet arī sedimentos jeb nogulsnēs Baltijas jūrā, kā arī notekūdeņos. 

Turpinām ziņas

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs ir viens no senākajiem un plašākajiem brīvdabas muzejiem Eiropā. Tā platība ir 87 hektāri, un tieši šobrīd tur atklāta jauna Ziemas pasaku taka, aicinot ikvienu doties veselīgā pastaigā un iepazīt tēlus no latviešu tautas pasakām, kā arī varoņus no latviešu literatūras klasikas darbiem. Kurzemes sētā sagaida zaķu saime no Viļa Plūdoņa "Zaķīšu pirtiņas". Ejot tālāk pa piesnigušo muzeja meža ceļu, pie Zvirgzdenes muižas klēts priedēs rāpjas rūķi, un turpat arī Mežavecis no Viļa Plūdoņa poēmas "Rūķīši un Mežavecis", pa Latgales ciemu dzīvojas Lauku pele un Pilsētas pele, bet Pakalnu dzirnavās gaida sastapšanās ar Kārļa Skalbes balto Kaķīti un viņa palīgiem rūķiem.

Zinātnieki secinājuši, ka čukči – viena no Eirāzijas kontinenta pirmiedzīvotāju tautām – pirms aptuveni pieciem, sešiem tūkstošiem gadu nodalījusies no baltiešiem un ir ar Baltijas tautām raksturīgo ģenētisko profilu, stāstīja Latvijas Universitātes asociētais profesors, biologs Indriķis Krams. Zinātnieki noskaidrojuši, ka čukču tauta, tāpat kā citas ziemeļu tautas, piemēram, korjaki un itelmeņi, ir radniecīgi latviešiem. Tas skaidrojams ar senčiem, kas pirms tūkstošiem gadu ieradās pašreizējo Baltijas valstu teritorijā. Pēc tam, kad ledājs sāka atkāpties, cilvēki sāka apgūt tā atstātās teritorijas. Pašreizējo Baltijas valstu teritorijā ieradās cilvēki no Donas un Dņepras upju apkaimēm. Igauņi, latvieši, lietuvieši palika šeit, bet viena daļa aizgāja tur, kur atbrīvojās jaunas teritorijas – tie bija čukči un, iespējams, vēl daudzas citas ziemeļu tautas.

Un vēl

Pēc cīņas ar sniega kupenām dienas garumā, Jēkabpils galvenā Ziemassvētku egle vakar vakarā pēc pulksten pieciem beidzot tika veiksmīgi nocirsta un pēc pulksten sešiem vakarā atgādāta uz Vecpilsētas laukumu. Egli nostiprināja statīvā, bet diennakts tumšajā laikā to neizdevās iztaisnot staltu, tas tiks izdarīts šodien. Pēc tam sāksies egles rotāšana. Egle ir 14 metrus augsta, ieliekot statīvā tās augstums nedaudz samazinājies līdz 13 metri, egle ir 27 gadus veca. Jau iepriekš ziņots, ka tā nozāģēta Viesītes virsmežniecības mežos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Imunizācijas padome atbalsta 5-11 gadus vecu bērnu potēšanu pret Covid-19; Jēkabpilī sniega tīrīšanai piesaistīta papildu tehnika; un Jauns ciklons Latvijai atnesīs nokrišņus divu dienu garumā, gaidāms arī putenis

Imunizācijas valsts padome kopumā atbalsta bērnu vakcināciju pret Covid-19 vecuma grupā no 5 līdz 11 gadiem, vienlaikus uzsverot, ka joprojām būtiskākā ir senioru un riska grupu vakcinēšana gan primāri, gan balstvakcinācijā. Padomes vadītāja, profesore Dace Zavadska informē, ka, ņemot vērā šobrīd pieejamo zinātnisko un uz pierādījumiem balstīto informāciju, tiek atbalstīta bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcinācija pret Covid-19, taču pašlaik īpaši to rekomendē uzsākt visiem tiem bērniem, kas ietilpst kādā no riska grupām nopietnai Covid-19 gaitai. Tie, piemēram, ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, aptaukošanos, cukura diabētu, kardiovaskulārām fona slimībām un citām hroniskām orgānu slimībām. Sagaidāms, ka bērnu devas vakcīnas Latvijā varētu būt pieejamas decembra beigās. 

Ieceļojot Latvijā, lidostā "Rīga" varēs veikt brīvprātīgu Covid-19 testu, paredz valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais Covid-19 vīrusa omikrona paveids un, lai iespēju robežās mazinātu šī vīrusa ievešanu Latvijas teritorijā.

Lai varētu palīdzēt ārstiem glābt smagi slimu pacientu dzīvības, Valsts asinsdonoru centrs decembrī dosies 50 izbraukumos un aicina ikvienu iedzīvotāju, kurš jūtas vesels, kļūt par asinsdonoru. Viens donors, nododot asinis, var izglābt dzīvību pat trīs cilvēkiem. Turklāt labo darbu mēnesis - decembris - ir īstais brīdis, lai ziedotu pirmo reizi vai arī atsāktu regulāri ziedot asinis. Izbraukumi plānoti daudzās vietās tajā skaitā arī Jēkabpilī, Preiļos, Madonā, Koknesē un Aizkrauklē. Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams mājaslapā donors.lv.

Krievija pirms kāda laika nolēma pārtraukt diplomātiskās saites ar NATO, tomēr alianse aicina valsti atcelt šo lēmumu un no jauna iesaistīties NATO-Krievijas padomē miera un drošības labad. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmē, ka šodien starp NATO ārlietu ministriem notika plašas diskusijas, pievēršoties trīs jautājumiem - Krievijas militāro spēku koncentrācijai Ukrainas tuvumā, Aleksandra Lukašenko režīma darbībām un NATO vadošajai lomai ieroču kontrolē. Stoltenbergs norāda, ka situācija Ukrainā un ap to joprojām ir mainīga un neprognozējama. Tāpat nav skaidrības par Krievijas nolūkiem. Tāpēc NATO valstu ārlietu ministri aicina Krieviju būt caurskatāmai, deeskalēt situāciju un mazināt spriedzi. 

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka ņemot vērā novembra pēdējo dienu atnesto biezo sniega segu, Jēkabpilī ietvju un ielu tīrīšanai šobrīd mobilizēti visi pieejamie spēki. Pēdējās divās dienās teju nepārtraukti uz ielām strādājušas kopumā 10 uzņēmuma tehnikas vienības, un ziemas dienesta darbinieki dienā strādā 8 līdz 12 stundas, naktsmieram veltot tikai dažas stundas. Vakar, 30. novembrī, grants ielu seguma tīrīšanai tika piesaistīti arī papildspēki - 3 tehnikas vienības- no cita uzņēmuma. Apkopojot visu tehnikas vienību nobrauktos kilometru daudzumu, 29. un 30. novembrī, tīrot ielas pilsētas teritorijā, kopumā nobraukti vairāk kā 500 km. Plašāk lasiet Radio1.lv.

Noplūdušo dūņu dēļ pašvaldība lūgs valdību izsludināt ārkārtējo situāciju trijos Augšdaugavas novada pagastos, liecina novada domes ārkārtas sēdē pieņemtais lēmums. Pašvaldība pieprasīs Ministru kabinetam izsludināt ārkārtējo situāciju Naujenes, Maļinovas un Līksnas pagastos saistībā ar būtisku apdraudējumu cilvēku veselībai, vides un saimnieciskās darbības drošībai, pašvaldības infrastruktūrai, ko rada no SIA "Daugavpils ūdens" dūņu laukiem "Križi" vidē noplūdušās dūņas. Kā skaidro pašvaldība, šāds lēmums nepieciešams, lai varētu turpmāk pieprasīt no valsts kompensāciju par zaudējumiem, kas radušies avārijas dēļ.

Jau ziņots, ka kopš pagājušās sestdienas notiek avārijas seku novēršana, kurā iesaistīts uzņēmums "Daugavpils ūdens", SIA "VentEko", kas specializējas vides sanācijas un revitalizācijas jomā, vietējais uzņēmums SIA "Meliors krauja" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Un vēl

Šodien vēlu vakarā Latviju no dienvidrietumiem sasniegs ar nākamo ciklonu saistīta nokrišņu zona, kas neatkāpsies līdz piektdienai, prognozē sinoptiķi. Snigs un nedaudz putinās, daudzviet snigs stipri. Sākot no dienvidrietumiem, sniegs daudzviet pāries lietū. Gaisa temperatūra ceturtdien pakāpsies līdz 0..+4 grādiem, vēsāks laiks saglabāsies Ziemeļvidzemē. Piektdien galvenokārt snigs, vietām snigs ļoti stipri un putinās. Divu dienu kopējais nokrišņu daudzums vietām var sasniegt 30 milimetru, sniega sega var kļūt par 10-20 centimetriem biezāka. Aizejot ciklonam, gaisa temperatūra nedēļas nogalē vietām īslaicīgi noslīdēs zem mīnus 10.. mīnus 15 grādiem, brīžiem iespējams sniegs.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs šodien izsludinājis gan dzelteno, gan oranžo brīdinājumu par stipru snigšanu, kas būs spēkā no trešdienas vakara līdz ceturtdienas pēcpusdienai. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā turpina palielināties vidējā alga; Jēkabpilī realizēts vērienīgs ielu apgaismes projekts; un Mākslīgais intelekts palīdz pabeigt Bethovēna desmito simfoniju.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēts 1031 jauns inficēšanās gadījums ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par vēl 34 mirušiem Covid-19 slimniekiem.  No inficētajiem 581 ir nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 450 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,7%. 28 mirušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet seši bija vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 599,5.

Trešajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī par pilnas slodzes darbu bija 1280 eiro, un, salīdzinot ar 2020.gada trešo ceturksni, mēneša vidējā alga palielinājās par 121 eiro jeb 10,4%, bet samaksa par vienu nostrādāto stundu pirms nodokļu nomaksas - par 4,4% no 8,09 līdz 8,44 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 2021.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni mēneša vidējā bruto darba samaksa pieauga par 3,4%, savukārt stundas samaksa samazinājās par 1,6%. Salīdzinot ar otro ceturksni, privātajā sektorā vidējā darba samaksa pieauga par 5,3%, bet sabiedriskajā un vispārējās valdības sektorā samazinājās - attiecīgi par 0,3% un 0,6%.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija Latvijas ekonomikai šogad prognozē gausāko izaugsmi Baltijas valstīs. Organizācija prognozē, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 4,3%. Savukārt nākamgad Latvijas ekonomikai lēsta 3,6% izaugsme, kas 2023.gadā paātrināsies līdz 4,8%.

Valsts meža dienests noteicis, ka lūšu medību termiņš 2021./2022. gada medību sezonā sāksies no nākamā gada 1. janvāra. Medību noteikumi paredz, ka lūšu medības katru gadu sākas 1.decembrī, taču šajā medību sezonā VMD to sākumu pārcēlis līdz nākamā gada 1.janvārim. Lēmums pieņemts pamatojoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ierosinātajām pārmaiņām tiesiskajā vidē, kas būtiski mainītu lūšu kā medījamās sugas statusu. Jaunajā lūšu medību sezonā plānots izdot atsevišķas medību atļaujas līdzšinējās nomedījamo dzīvnieku kvotu sistēmas vietā. Tas nozīmē, ka lūšus varēs nomedīt tikai tad, ja dzīvnieks ir novārdzis, ievainots vai bīstams sabiedrībai.

Turpinām ziņas

Izmantojot ALTUM finansēto energopārvaldības eksperta modeli, Jēkabpilī ir realizēts līdz šim lielākais ielu apgaismojuma modernizācijas projekts Baltijas valstīs un trešais lielākais Eiropā. Projektā tika nomainīti teju 2000 ielas gaismekļu, kas Jēkabpils pilsētai 10 gadu laikā ļaus ietaupīt aptuveni 800 tūkstošus eiro. Ņemot vērā elektrības cenu kāpumu, ietaupījums varētu būt arī lielāks. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

SIA JK Namu pārvalde svin 30 gadu jubileju un aicina bijušos darbiniekus dalīties atmiņu stāstiem un fotogrāfijām. Novembris aizvadīts Namu pārvaldes dzimšanas dienas zīmē: pirms 30 gadiem, 1991.gada 14.novembrī, uz Jēkabpils rajona Dzīvokļu saimniecības bāzes tika izveidots Jēkabpils pilsētas pašvaldības uzņēmums “Namu Pārvalde”, kurš reorganizācijas rezultātā 2004. gadā tapa par SIA JK Namu pārvalde.  Trīsdesmit gadi uzņēmumam ir nopietns vecums, lai rosinātu atskatīties uz paveikto, tādēļ aicina bijušos darbiniekus dalīties ar savām atmiņām un fotogrāfijām par Namu pārvaldē nostrādāto laiku, lai tās varētu saglabāt un nodot nākamajām paaudzēm.

Un vēl

Mūziķi un zinātnieki pabeiguši dižā Vācijas komponista Ludviga van Bēthovena 10. simfoniju. Neatsveramu palīdzību darbā viņiem sniedza mākslīgais intelekts. Bēthovens 10. simfoniju sāka rakstīt pirms savas nāves un paspēja radīt tikai atsevišķus uzmetumus un skices. Jau pagājušā gadsimta 80. gados šo materiālu apkopoja, bet pirms diviem gadiem izveidoja ekspertu komandu, kas apņēmās pabeigt darbu. Uzmetumi tika pārveidoti datoram saprotamā valodā, un mākslīgais intelekts, vadoties no šī materiāla, piedāvāja dažādas variācijas. Muzikologu un mākslīgā intelekta ekspertu komanda izvēlējās, viņuprāt, piemērotāko materiālu un to sakārtoja.

Atstājiet komentāru