2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Saglabā Latvijas kredītreitingu A līmenī; Jēkabpils un Līvānu novada skolām piegādāti paštesti; un Kosmosa nozarē piedzīvots vēsturisks notikums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Turpmāk ārkārtējās situācijas laikā darba devējiem būs ļauts neveikt minimālās sociālās iemaksas ; Energoresursu sadārdzināšanās būtiski ietekmē siltumnīcu dārzeņu audzētājus ; un Sibīrijas ziemeļos apstiprināts jauns karstuma rekords aiz Polārā loka.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties :Latraps valdi pamet tās izveidotājs un ilggadējs vadītājs Edgars Ruža ;  Jēkabpilī sāk applūst Krustpils saliņa ; un Kāpēc bērniem jāļauj rakstīt vēstules Ziemassvētku vecītim?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Saglabā Latvijas kredītreitingu A līmenī; Jēkabpils un Līvānu novada skolām piegādāti paštesti; un Kosmosa nozarē piedzīvots vēsturisks notikums.

Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmums “TestDevLab” ir ziedojis 100 tūkstoši eiro Bērnu slimnīcas fonda Vecāku mājai labdarības kampaņā “Tuvums dziedē”. Dāsnais ziedojums nodrošinās šīs Latvijas ģimenēm tik nepieciešamās atbalsta vietas darbību uz nākamo gadu. Vecāku māja ļauj vecākiem palikt tuvumā saviem saslimušajiem vai priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem, tādējādi veicinot bērnu atlabšanu, ģimeņu vienotību un vecāku fizisko un garīgo labsajūtu ārstēšanās izaicinošajā un grūtajā posmā.

Japānas kredītreitingu aģentūra "R&I" saglabājusi Latvijas kredītreitingu "A" līmenī ar stabilu tā nākotnes novērtējumu. Valsts kases pārstāvji min, ka aģentūra attiecīgo lēmumu pamato ar Latvijas ekonomikas stabilitāti Covid-19 pandēmijas apstākļos, kuru sekmē valdības īstenotie atbalsta pasākumi, privātais patēriņš un stabilais eksports.

KNAB un biedrība "Sabiedrība par atklātību – "Delna"" aicina Saeimu neatbalstīt grozījumus interešu konflikta novēršanas likumā, kas paredz būtiski sašaurināt atklātību divām valsts amatpersonu grupām. Grozījumi paredz, ka augstskolu padomju locekļiem kā valsts amatpersonām būs jāiesniedz deklarācijas, bet tiks samazināta deklarācijas publiskojamā daļā. Turklāt šis izņēmums par publiskojamās daļas samazināšanu attiecināts arī uz daļēji (ne vairāk par 50%) valstij piederošo uzņēmumu padomju un valžu locekļiem. "Delna" norāda, ka tādējādi tiks būtiski sašaurināta atklātība divām valsts amatpersonu grupām – valsts dibinātu augstskolu padomju locekļiem un publiskas personas kapitālsabiedrību padomju locekļiem. 

Covid-19 vīrusa omikrona variants izplatās nepieredzētā ātrumā. Ar šādu brīdinājumu klajā nākusi Pasaules Veselības organizācija, norādot, ka valstis nav pietiekami veiksmīgi izvērtējušas iespējamos riskus. Vienlaikus Eiropas Savienības vadība brīdinājusi, ka omikrons par dominējošo paveidu Eiropā varētu kļūt jau janvāra vidū.

Turpinām ziņas

Nacionālie bruņotie spēki ir veikuši pirmo 250 tūkstoši 560 antigēnu testu piegādi deviņām Latvijas novadu pašvaldībām, tajā skaitā arī Jēkabpils, Aizkraukles un Līvānu novada. Pamatojoties uz skolēnu skaitu, testi skolām tiks piegādāti tādā apjomā, lai to daudzums būtu pietiekams turpmākajām četrām nedēļām. Vienlaikus testi tiks izdalīti arī visiem sociālās aprūpes centriem un pārējām valsts iestādēm, taču apgādes procesā izglītības iestādes tiks nodrošinātas prioritārā kārtībā.
Jau ziņots, Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu ir izstrādājuši plānu, lai izglītības iestādēm visā Latvijā piegādātu antigēnu testus līdz 17. decembrim.

Pēc diviem gadiem nodevas medniekiem plānots palielināt pat par tūkstoš procentiem. Zemkopības ministrijas izstrādātais plāns paredz, ka turpmāk mednieku kartes maksās līdzšinējā 14 eiro vietā - 30 eiro. Maksa par vienu medību atļauju par aļņa un staltbrieža bulli 1.42 eiro vietā - 15 eiro. Par 7.50 eiro būs jāmaksā par staltbrieža govi un teļu. Savukārt par medīšanu ārzemniekiem Latvijā ierasti nācās maksāt par vienu dienu 14 eiro; no divām līdz 10 dienām - 35 eiro, par sezonu - 99 eiro. Turpmāk būs jāmaksā 70 eiro par desmit dienām, bet 200 eiro - par sezonu. Valsts meža dienestā norāda, ka izstrādātajā plānā neko mainīt negrasās. Tikmēr mednieku organizācijas prognozē, ka šāda nodevu paaugstināšana krasi palielinās malumedniecību.

Un vēl

ASV kosmosa aģentūra NASA piedzīvojusi vēsturisku brīdi – pirmo reizi kosmosa kuģis ielidojis Saules atmosfēras ārējā slānī. Šā gada aprīlī Pārkera saules zonde uz neilgu brīdi sasniedza Saules atmosfēras ārējo slāni, bet informācija līdz Zemei nonākusi tikai tagad. Zonde bija spiesta izturēt milzīgu karstumu un radiāciju, vienlaikus ievācot svarīgu informāciju par to, kā darbojas Saule. Zondes un citu Saules sistēmas observatoriju pētījumi tieši attiecas uz visiem Zemes iedzīvotājiem. Lielākie Saules izvirdumi var ietekmēt mūsu planētas magnētisko lauku. Tas savukārt atstāj ietekmi uz sakaru tīkliem, satelītu darbību un var veicināt elektrības pārrāvumus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Turpmāk ārkārtējās situācijas laikā darba devējiem būs ļauts neveikt minimālās sociālās iemaksas ; Energoresursu sadārdzināšanās būtiski ietekmē siltumnīcu dārzeņu audzētājus ; un Sibīrijas ziemeļos apstiprināts jauns karstuma rekords aiz Polārā loka.

Covid-19 izplatības dēļ valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā turpmāk darba devējiem būs ļauts par nepilnu slodzi strādājošajiem un pašnodarbinātajiem neveikt minimālās sociālās iemaksas. To paredz šodien Saeimā galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā.

Jau ziņots, ka no 1.jūlija Latvijā ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kas skar pašnodarbinātos un nepilnu darba laiku strādājošos. Par darbiniekiem, kas trīs mēnešu laikā nopelna mazāk par 1500 eiro "uz papīra", darba devējam jāsamaksā trūkstošā obligāto sociālo iemaksu daļa. Proti, par katru šādu nodarbināto jāsamaksā sociālās iemaksas tādā apmērā kā no minimālās algas, kas Latvijā pašlaik ir 500 eiro.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 934 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti 11 ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi. Līdz ar to divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā ir pieaudzis no 493,4 līdz 505,1 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. No visiem pagājušajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 slimniekiem 493 jeb 52,78% bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 441 bija vakcinējies. No mirušajiem desmit cilvēki jeb 90,9% nebija nevakcinējušies vai arī vakcinācijas kursu nebija pabeiguši, bet viens bija vakcinējies pret Covid-19.

Eiropas Parlamenta sesijas laikā Strasbūrā Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa, gatavojoties parlamenta vadības augstāko amatpersonu vēlēšanām janvārī, savā frakcijas sēdē kā vienīgo Eiroparlamenta priekšsēdētāja vietnieka jeb viceprezidenta amata kandidātu nominēja Konservatīvo un reformistu grupas ilglaicīgo viceprezidentu Robertu Zīli, kas Eiropas parlamentā ievēlēts no Nacionālās apvienības. Kā informēja Zīles pārstāvis Kārlis Būmeisters,  ievēlēšanas gadījumā Roberts Zīle kļūtu par pirmo Baltijas valstu deputātu šajā augstajā amatā.

Zviedrijas finanšu pakalpojumu grupa "Skandinaviska Enskilda Banken" jeb SEB paziņojusi, ka Vācijas varasiestādes pieprasījušas tai nodokļos samaksāt 511 miljonus eiro, kā arī šonedēļ tās galvenajā birojā Vācijā notikusi kratīšana. Abas lietas saistītas ar tā dēvētajiem "cum-ex" akciju darījumiem. Tajos bankas un tirdzniecības starpnieki ātri tirgo akcijas ar ("cum”) un bez ("ex”) tiesībām uz dividendēm nolūkā noslēpt faktiskā īpašnieka identitāti, lai abas puses varētu pieprasīt nodokļa atlaides par kapitāla pieauguma nodokli, kas samaksāts tikai vienu reizi. SEB noliedza jebkādus pārkāpumus un solīja pārsūdzēt prasījumu. SEB grupa ir pārstāvēta arī Latvijā. Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" ir trešā lielākā banka Latvijā.

Turpinām ziņas

Energoresursu izmaksu pieaugums būtiski ietekmē siltumnīcu dārzeņu audzētājus. Kādam lielākas raizes rada elektrības rēķini, citiem apkure gāzes sadārdzinājuma dēļ. Turklāt audzētāji ar bažām raugās uz pieprasījumu pēc izaudzētā, prognozējot arī iedzīvotāju pirktspējas kritumu. Jēkabpils novada saimniecības "Rītausma" dārzeņu siltumnīcās audzēšanu ierasti sāk februārī, bet energoresursu sadārdzinājuma dēļ uzņēmums nolēmis audzēšanas sezonu atliks par mēnesi. Energoresursi veido būtisku daļu no siltumnīcu dārzeņu izaudzēšanas pašizmaksas, tāpēc cenas neizbēgami pieaugs arī dārzeņiem. Audzētāji gan konkrētu gala sadārdzinājumu patlaban neprognozē, jo tas atkarīgs arī no tirgotājiem.

9. decembrī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtīja krimināllietu vienas personas apsūdzībā par to, ka tā ieguva zināšanas nolūkā īstenot un sekmēt terorismu, kā arī veica terorismu slavinošu un uz terorismu aicinoša satura materiālu izplatīšanu. Krimināllikuma 79.4 panta pirmā daļa par šādu noziegumu kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem. Šī Latvijas vēsturē ir pirmā tiesai nodotā krimināllieta par gatavošanos teroraktam.

Un vēl

Pasaules Meteoroloģijas organizācija šonedēļ, apstiprināja, ka Sibīrijas ziemeļu pilsētā Verhojanskā 2020. gada vasarā reģistrēta rekordaugsta arktiskā reģiona gaisa temperatūra – +38 grādi pēc Celsija skalas. Tā tika sasniegta netipiski ilga un intensīva Sibīrijas karstuma viļņa laikā 2020. gada 20. jūnijā. Pērnā gada vasarā gaisa temperatūra Sibīrijā visu vasaru bija vidēji par 10 grādiem augstāka nekā ierasti, izraisot mežu ugunsgrēkus un izkausējot ledājus. Meteorologi to nodēvējuši par Vidusjūras klimata zonas ienākšanu arktiskajos reģionos.

Zinātnieki guvuši kārtējos pierādījumus par strauju ledāju kušanu Antarktīdā. Vienlaikus oficiāli apstiprināts jauns temperatūras rekords zemeslodes otrā pusē – Krievijai piederošajā Arktikas daļā. 

Zinātnieki ilgu laiku pēta plašo Tveitsa ledāju Rietumantarktīdā, un iegūtie dati liecina, ka pēdējo 30 gadu laikā tā kušanas ātrums ir pieaudzis divas reizes. Izmaiņu galvenais iemesls ir siltākais okeāna straumes ūdens, kas nokļūst zem piekrastes ledus segas. Ledāja platība ir līdzīga kā Lielbritānijai, un kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem tas pazaudējis vairāk nekā 600 miljardus tonnu ledus. Tam pilnībā izkūstot, tālākā nākotnē okeāna līmenis paaugstinātos par 65 centimetriem, bet jau tuvāko desmit gadu laikā varētu sadalīties tā virsūdens daļa.

Tikmēr Pasaules Meteoroloģijas organizācija apstiprinājusi jaunu augstas temperatūras rekordu Arktikā 115 kilometrus uz ziemeļiem no polārā loka. Krievijas pilsētā Verhojanskā termometra stabiņš pakāpies līdz plus 38 grādiem pēc Celsija skalas. Pagājušajā gadā jauns rekords – plus 18,3 grādi – apstiprināts arī Antarktīdā.   

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties :Latraps valdi pamet tās izveidotājs un ilggadējs vadītājs Edgars Ruža ;  Jēkabpilī sāk applūst Krustpils saliņa ; un Kāpēc bērniem jāļauj rakstīt vēstules Ziemassvētku vecītim ?

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības Latraps izveidotājs un ilggadējais vadītājs Edgars Ruža nolēmis visus spēkus veltīt stratēģijas un attīstības projektu jomai, tāpēc atstāj valdes priekšsēdētāja amatu. Padome, kopā ar Ružu, balstoties uz kooperatīva vērtībām, jau izvēlējusies nākamo uzņēmuma vadītāju, kura vārds šobrīd vēl netiek izpausts. Ruža norāda, ka pirms 22 gadiem viņa idejai un pārliecībai, ka lauksaimniecība Latvijā var veiksmīgi attīstīties, ja to pārvalda un organizē lauksaimnieki paši, noticējuši daudzi zemnieki. Tā dzima "Latraps". Kooperatīvā sabiedrība sev un citiem pierādījusi, ka Latvijas zemnieki var vienoties kopīgai idejai, var kooperēties un ir piemērs citām nozarēm.

Agrā ziemas iestāšanās un mainīgie laika apstākļi, pāris nedēļās atnesot gan spēcīgu puteni, gan pamatīgu salu, gan atkalu, dramatiski atsaukušies uz ceļu satiksmes drošību. Piemēram, apdrošināšanas akciju sabiedrība BTA novembrī un decembra pirmajā pusē saņēmusi par 60% vairāk KASKO atlīdzību pieteikumus par automašīnu nobraukšanu no ceļa nekā šajā pašā periodā pirms gada. Negadījumi reģistrēti ne vien biežāk, bet arī ir smagāki. Šogad vairāk transportlīdzekļu nekā pērn pēc šiem ceļu satiksmes negadījumiem nav vairs lietojami satiksmē un tika norakstīti. Decembrī arī būtiskie pieaudzis saņemto palīdzības uz ceļa lūgumu skaits, ja pērn mēneša pirmajās nedēļās tādi bija 89, tad šogad – 402.

Saeimas Prezidijs un frakciju padome šodien vienojās Saeimas šī gada rudens sesiju slēgt 27.decembrī, bet ziemas sesiju sākt 2022. gada 6. janvārī. Saeimas kārtības rullis paredz, ka Saeimas sesijas ir kārtējas un ārkārtas. Gadā ir trīs kārtējās sesijas – rudens, ziemas un pavasara sesija. Saeimas sesiju starplaikā pēc nepieciešamības jebkurā brīdī var tikt sasaukta Saeimas ārkārtas sesija.

Vācijas tiesa šodien piesprieda mūža ieslodzījumu 31 gadu vecam vīrietim, kas pērn Folkmarsenā, Hesenes federālajā zemē, ietrieca auto karnevāla svinētāju pūlī. Kaseles tiesa atzina viņu par vainīgu 89 apsūdzībās par slepkavības mēģinājumu. Apsūdzētais ietrieca auto cilvēku pūlī, kas Folkmarsenā vēroja Rožu pirmdienas procesiju. Neviens cilvēks netika nogalināts, bet 90 tika ievainoti, no kuriem 20 bija nepieciešama hospitalizācija.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novadā sākušas applūst Daugavas palienes. Jēkabpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils šodien atkal paaugstinājies līdz sešu metru atzīmei. Pie pilsētas novērota arī neliela vižņu kustība no tilta līdz ādamsona saliņai un Daugavsalai. Līdz ar to sākušas applūst zemākās palienes Jēkabpils apkārtnē – Sakas salas palienes Salas pagastā, dārzkopības sabiedrība “Veselība” Ābeļu pagastā, tajā skaitā pilsētā, Krustpils saliņa.  Iedzīvotāji aicināti netuvoties applūstošajām palienēm un nekāpt uz sasalušajiem ledus vižņiem.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs palieņu applūšanas draudu dēļ izplatījis dzelteno brīdinājumu, kurā teikts, ka Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķiem ir ledus sega. Daugavā lejpus Jēkabpils ir ledus sablīvējums, zem ledus vižņi. Gaisa temperatūrai paaugstinoties, Daugavā pie Jēkabpils iet ledus, kas izraisa krasas ūdens līmeņa svārstības. Tuvākajās dienās turpināsies atkusnis, gaidāmi nokrišņi, palielināsies Daugavas notece un posmā Jēkabpils - Zeļķi turpināsies ledus kustība. Zem ledus turpinās blīvēties vižņi. Gaidāms, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis šajā upes posmā turpinās paaugstināties un applūdīs zemākās vietas. 

Latvijā esošās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas nav būvētas tā, lai attīrītu ūdeņos no farmaceitiskajām vielām, tāpēc tās nonāk vidē. No 2017. līdz 2021. gadam vairākās Baltijas jūras valstīs 15 dažādu institūciju zinātnieki veica pētījumu, lai varētu identificēt, kuras no farmaceitiski aktīvajām vielām un to metabolītiem visbūtiskāk piesārņo Baltijas jūras reģiona ekosistēmu. Analizējot farmakoloģisko vielu piesārņojumu Latvijas ūdeņos, secināts, ka lielākoties tajos atrodamas kardiovaskulāro slimību medikamentu, kā arī pretsāpju un psihofarmaceitisko līdzekļu atliekvielas. 

Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece, hidrobioloģe Ieva Putna-Nīmane intervijā Latvijas radio uzsvēra, ka zāles nebūtu vērts lietot, ja tajās nebūtu vielas, kas iedarbojas uz dzīvām šūnām. Tieši pateicoties tam, medikamenti ir efektīvi. Diemžēl spēju iedarboties uz dzīvajām šūnām zāles saglabā arī tad, kad nonāk apkārtējā vidē - tās sāk iedarboties uz organismiem, kam šī iedarbība nepavisam nav vajadzīga. Ietekmējot vienu sugu, vienmēr tiek ietekmēta visa ekosistēma. Visbīstamākais ir tas, ka šī ietekme un tās izraisītās sekas nav prognozējamas.

Un vēl

Vēstuļu rakstīšana Ziemassvētku vecītim sniedz iespēju bērnam padomāt par savām vēlmēm  un vecākiem savukārt tās uzzināt. Nav tāda vecuma, no kura nebūtu vēlams ticēt Ziemassvētku vecīša brīnumam. Gadījumos, kad bērns lūdz lietas, kas nav izpildāmas to dārdzības dēļ, viens no risinājumiem ir, aicināt bērnu aprakstīt vairākas vēlmes un skaidrot, ka ne vienmēr var iegūt dārgāko mantu. Nav nepārprotamu ziņu, kad sākusies tradīcija rakstīt vēstules Ziemassvētku vecītim. Dažādi avoti vēsta, ka tā varētu būt vismaz vairākus gadu simtus sena tradīcija, kas aizsākusies Amerikas Savienotajās Valstīs un vēlāk izplatījusies visā pasaulē. 

Atstājiet komentāru