2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 21.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kad valdība plāno lemt par drošības pasākumiem pēc ārkārtējās situācija; Paaugstināta plūdu riska apstākļos atbildīgās iestādes monitorē situāciju; un Zināms, kas šogad plūca laurus Latgales prozas lasījumos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņā klausieties: Balstvakcīnu pret Covid-19 var saņemt trīs mēnešus pēc pirmreizējās vakcinācijas; No janvāra Aizkraukles novadā darbu sāks jaunā pašvaldības policija; un Svētku laikā būs izmaiņas reģionālo autobusu maršrutos

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno vairākus mēnešus kompensēt 50% no elektrības sadales izmaksām; Jēlagavas novada mērs atkāpsies no amata; un Šodien ir Ziemas Saulgrieži 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Zināms, kad valdība plāno lemt par drošības pasākumiem pēc ārkārtējās situācija; Paaugstināta plūdu riska apstākļos atbildīgās iestādes monitorē situāciju; un Zināms, kas šogad plūca laurus Latgales prozas lasījumos.

Valdība par epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc ārkārtējās situācijas, kas noslēgsies nākamā gada 11. janvārī, lems janvāra sākumā, tā vakar paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par. Ministrs informē, ka Veselības ministrija gatavoja priekšlikumus ar "atvieglojumu paketi" pēc ārkārtējās situācijas beigām, tomēr informācijas trūkums par Covid-19 jauno paveidu omikronu patlaban neļaujot virzīt šādu priekšlikumu. 

Latvijā reģistrēts 41 Covid-19 omikrona paveida gadījums, no kuriem seši līdz astoņi ir vietējās pārneses gadījumi. Pēc epidemiologu domām, šis skaitlis pieaugs. Tiek prognozēts, ka Latvijas valstspiederīgie, kas dzīvo Lielbritānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Vācijā un citur, kur omikrona klātbūtne ir lielāka nekā Latvijā, svētku laikā dosies uz mājām, un vīruss izplatīsies. Līdzīgi bijis pērn ar deltas paveidu. Tāpēc Veselības ministrija jau pirms divām nedēļām piedāvāja ieviest testēšanas prasību pirms ceļošanas.

Prokurors bijušajam premjeram Andrim Šķēlem prasījis piespriest brīvības atņemšanu uz trim gadiem krimināllietā par digitālās televīzijas ieviešanu Latvijā, raksta lsm.lv, atsaucoties uz Latvijas Televīziju. Savukārt pārējiem apsūdzētajiem, tajā skaitā bijušajam satiksmes ministram Aināram Šleseram, prasīts noteikt naudas sodus. Lietas tiesnesis arī norādījis, ka jau janvārī lietā varētu pasludināt spriedumu.

Reaģējot uz drošības situācijas pasliktināšanos reģionā,  Latvija, un Igunija paaugstinās savu bruņoto spēku gatavību un veiks plānošanas pasākumus, lai reaģētu uz jebkāda veida situācijas eskalāciju. Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks no Attīstībai Par, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks un Igaunijas aizsardzības ministrs Kalli Lānets vakar, tiekoties Lietuvas pilsētā Kauņā, pauda nosodījumu Krievijas un  Baltkrievijas centieniem destabilizēt drošības situāciju Eiropā.

Turpinām ziņas

Strauji palielinoties upju notecei, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs diendienā monitorē situāciju un atbilstoši nepieciešamībai ir gatavas rīkoties, kā to paredz Valsts civilās aizsardzības plāns.
Pašlaik plūdu apdraudējuma novēršanā atbilstoši Valsts civilās aizsardzības plānam un savām kompetencēm iesaistās pašvaldības un tās sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijas, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un citas lokālās struktūrvienības.

Meteo centra rīcībā esošā informācija liecina, ka upju notece pēdējo dienu laikā ir strauji palielinājusies, ko ir veicinājis pagājušās nedēļas siltais laiks un nokrišņi. Līdz ar to ūdens līmenis ūdenstilpēs paaugstinājies. Vakar, 20. decembrī ledus sastrēgums saglabājas pie Pļaviņām, tomēr ūdens līmenis šajā upes posmā sāk lēnām pazemināties. 

Ministru kabinets šodien lems par papildus atbalsta pasākumiem energoresursu cenu samazinājumam, proti, paplašinot mājokļa pabalsta saņēmēju loku un samazinot elektroenerģijas sadales tarifu par 50 procentiem. Zināms, ka koalīcija vienojusies samazināt sadales tarifu uz pieciem mēnešiem, uzsverot, ka šis pasākums tiks finansēts no emisiju kvotu izsolēs iegūtiem līdzekļiem, nevis nodokļu maksātāju naudas.

Un vēl

Decembra vidū izskanēja starptautiskais festivāls Prozas lasījumi. Viens no tā noslēguma pasākumiem bija literārā konkursa Latgales prozas lasījumi 2021noslēgums. Konkursā par labāko prozas rakstītāju Latgalē arī šogad tika atzīta Annele Slišāne. Otro vietu konkursā ieguva Evija Martukāne-Laganovska, bet trešajā vietā ierindojās Ilze Sperga.  

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņā klausieties: Balstvakcīnu pret Covid-19 var saņemt trīs mēnešus pēc pirmreizējās vakcinācijas; No janvāra Aizkraukles novadā darbu sāks jaunā pašvaldības policija; un Svētku laikā būs izmaiņas reģionālo autobusu maršrutos

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēts 991 jauns inficēšanās ar Covid-19 gadījums un saņemti ziņojumi par 12 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 497 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 494 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 8,8%. No mirušajiem 10 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet divi bija vakcinēti pret Covid-19. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 530,2.

Aizvadītajā diennaktī stacionāros nogādāts vēl 71 Covid-19 slimnieks, bet izrakstīti 87 pacienti. Kopā stacionāros ārstējas 512 ar Covid-19 vīrusu sasirgušie, no kuriem 81 ir smaga slimības gaita.

Ievērojot Omikron varianta straujo izplatību Eiropā un, lai mazinātu plašas Covid-19 infekcijas izplatības risku Latvijā, Imunizācijas valsts padome ir saīsinājusi balstvakcinācijas saņemšanas intervālu – to var saņemt jau trīs mēnešus pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas. Balstvakcinācija ir viens no efektīvākajiem risinājumiem cīņā pret augstu saslimstību ar Omikron variantu, kas mazina transmisiju īstermiņā un, iespējams, arī ilgtermiņā. 

Nodrošinot Eiropas savienības sankciju pret Baltkrieviju ievērošanas kontroli, valsts Ieņēmumu dienests novērsa mēģinājumu nelegāli ieviest Latvijā 383,8 tonnas naftas produktu. Uz šiem naftas produktiem attiecināmas ES sankcijas. Latvijas uzņēmēji, kas bija iesaistīti piegādes ķēdes nodrošināšanā, veica visus nepieciešamos pasākumus, lai preces nosūtītu atpakaļ uz Baltkrieviju.

Pasaules Veselības organizācijas eksperti aicina Ziemassvētku brīvdienās nerīkot plašus masu pasākumus. Tikai šādā veidā esot iespējams ierobežot bīstamā Covid-19 vīrusa omikrona paveida straujo izplatību. Organizācija vadītājs Tedross Gebreiesuss īpašā uzrunā norādīja, ka pieaugošie sociāli kontakti brīvdienu periodā daudzās valstīs radīs inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu. Tas pārslogos veselības aizsardzības sistēmu un būs vairāk nāves gadījumu.

Turpinām ziņas

No nākamā gada Aizkraukles novadā darbu sāks jaunā pašvaldības policija. Paredzēts, ka, līdzšinējo septiņu inspektoru vietā novada četrās pilsētas un astoņpadsmit pagastos strādās desmit policisti. Iedzīvotāji un jaunā dienesta priekšniece uzskata, ka pilnvērtīgai kārtības uzraudzīšanai darbinieku būšot par maz. Jau ziņots, ka atklātā konkursā par jauno pašvaldības policijas priekšnieku izvēlēta līdzšinējā Kokneses novada dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Ozola.

"Platīna pele" ir nozīmīgākā gada balva digitālajā nozarē, kuru jau gandrīz 15 gadu garumā rīko Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija. Šogad vienīgais apbalvojuma saņēmējs no Latgales ir informātikas skolotājs Guntis Tjarvja. Viņa vadībā Preiļu novada Riebiņu vidusskola veiksmīgi startē visdažādākajos augsta līmeņa IT konkursos, kā arī iesaistās starptautiskos projektos, kuru gaitā skolēni izstrādā lietotnes. Riebiņu vidusskola ir viena no retajām Latvijā, kam visā Eiropā piešķirts "eTwinning" skolas statuss. Turklāt skolēnu veidotās aplikācijas pērn iekļuva sešu veiksmīgāko šīs programmas projektu sarakstā.

Jau ziņots, ka eTwinning darbība ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kuras mērķis ir mudināt Eiropas skolas sadarboties, izmantojot informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru.

Un vēl

Ziemassvētku un Jaunā gada svētku laikā, no 24.decembra līdz 1.janvārim, būs izmaiņas vairāk nekā 400 reģionālo autobusu maršrutu visā Latvijā. Daļā maršrutu tiks atklāti jauni reisi, bet daļā tie tiks slēgti. Izmaiņas gaidāmas maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina 16 pārvadātāji, tajā skaitā arī Jēkabpils autobusu parks.  Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu mājaslapā "atd.lv" sadaļā "Kustības saraksti" vai portālā "1188".

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Plāno vairākus mēnešus kompensēt 50% no elektrības sadales izmaksām; Jēlagavas novada mērs atkāpsies no amata; un Šodien ir Ziemas Saulgrieži 

Ministru kabinets apstiprināja grozījumus likumā par piesārņojumu, kas paredz no 2021. gada 1. decembra līdz 2022. gada 30. aprīlim kompensēt elektroenerģijas galalietotājiem 50% no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām. Par to gan vēl jālemj Saeimai. Iecerēts, ka īstermiņa kompensācija mazinās elektroenerģijas cenu pieauguma tūlītējās negatīvās sekas gan privātpersonām, gan juridiskajām personām. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija skaidro, ka elektroenerģijas izmaksu kompensācijai tiek paredzēti vairāk nekā 77  miljoni eiro no emisijas kvotu izsoļu ieņēmumiem.

No nākamā mācību gada pedagogu darba samaksas mērķdotācijas apjomu par skolēnu skaitu piešķirs pašvaldībām, kurām būs jāveic tā sadale, neskatoties uz sociālo partneru iebildumiem. Valdība atbalstīja jaunu pedagogu atalgojuma finansēšanas modeli "Skolēns pašvaldībā". Izglītības un zinātnes ministrija mērķdotāciju pašvaldībai aprēķinās atbilstoši Valsts izglītības informācijas sistēmā esošo skolēnu skaitam katrā pašvaldībā, ko sareizinās ar mērķdotāciju vienam skolēnam un sareizinot ar atbilstošajiem koeficientiem. Savukārt pašvaldības veiks aprēķinātās mērķdotācijas sadali vispārējās izglītības iestādēm pedagogu darba samaksai, atbilstoši pašvaldībā izstrādātajai un apstiprinātajai mērķdotācijas sadales kārtībai, ņemot vērā normatīvajā regulējumā noteikto zemāko pedagogu darba algas likmi, kas no 2022.gada 1.septembra būs 900 eiro.

Ministru kabinets šodien pieņēma arī noteikumu grozījumus, palielinot zemākās mēnešalgas un speciālās piemaksas veselības aprūpes jomā nodarbinātajiem. Nākamgad turpināsies ārstniecības personu darba samaksas palielinājums, kam veselības nozares budžetā piešķirti papildu 35 miljoni eiro. Līdz ar to nākamgad ārstu un funkcionālo speciālistu zemākā mēnešalga pieaugs par 4,4% - no 1489 līdz 1555 eiro par slodzi, savukārt sertificētu māsu un ārstu palīgu zemākā mēnešalga palielināsies par 4,74% - no 985 līdz 1032 eiro.

Eiropas Komisija apstiprinājusi Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" informē ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš no jaunās Vienotības. Kā informē ārlietu ministrs, tad Eirokomisijas apstiprinātais Covid-19 sertifikāta derīguma termiņš ir deviņi mēneši jeb 270 dienas. Jaunais noteikums vēl jāapstiprina ES dalībvalstīm un tā mērķis ir veicināt balstvakcināciju.

Turpinām ziņas

Politiska spiediena dēļ Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune no LZS paziņojis, ka atkāpsies no amata pēc pašvaldības budžeta apstiprināšanas. Pašvaldības Komunikāciju departamenta vadītāja Dace Kaņepone norāda, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs vēl ne publiski, bet tikai deputātiem bija paudis paziņojumu, ka ir nolēmis atkāpties no amata līdz ar budžeta apstiprināšanu, uzskatot, ka tas viņa vadībā ir būtisks kopīgi paveicamais darbs, lai novada pašvaldība varētu veiksmīgi turpināt darbu. Caunes rīcība izriet no politiskā spiediena, ņemot vērā politisko spēku samēra pārbīdi Jelgavas novada domē.

Apstiprināta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas jeb VARAM sagatavotā atbalsta programmu elektroauto iegādei. VARAM atbalsta programmā ir ietvērusi virkni nosacījumu, lai šādu transportlīdzekļu iegāde būtu pieejama pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam, lai elektromobiļus un ārēji lādējamus hibrīdauto varētu iegādāties iedzīvotāji, kas ikdienā regulāri darba vai privātām vajadzībām izmanto automašīnas. Atbalsta programmā pieejamais kopējais finansējums ir 10 miljoni eiro. Finansējuma apmērs jauniem elektromobiļiem noteikts 4 tūkstoši 500 eiro, lietotiem elektromobiļiem un jauniem ārēji lādējamiem hibrīdauto - 2 tūkstoši 250 eiro.

Un vēl

Šodien aizvadīta gada īsākā diena, kam sekos saulgrieži un iestāsies astronomiskā ziema. Saskaņā ar “timeanddate.com” datiem, ziemas saulgriežu brīdis ir šodien plkst.17.59. Pēc ziemas saulgriežiem katra diena kļūs arvien garāka, bet nakts – īsāka. Tomēr saullēkts līdz decembra beigām kļūs vēl par divām minūtēm vēlāks, un dienas garums pieaugs vēlāka saulrieta dēļ. Astronomiskais pavasaris sāksies 20.martā, bet jau 18.martā diena kļūs garāka par nakti.

Jau ziņots, ka Solārā ziema jeb gada ceturksnis, kurā Zemes ziemeļu puslode saņem vismazāko Saules gaismas daudzumu, sākās 5.novembrī un noslēgsies 5.februārī. Savukārt meteoroloģiskā ziema, diennakts vidējai gaisa temperatūrai piecas dienas pēc kārtas noslīdot zem nulles, sākās 27.novembrī beigās valsts austrumos un mēneša izskaņā tā sākās arī citviet valstī.

Atstājiet komentāru