2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 27.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija sāk gatavoties prezidentūrai Eiropas Padomes Ministru komitejā 2023. gadā; Šodien norisināsies donoru diena VUGD Jēkabpils iecirknī; un Kosmosā palaists visu laiku jaudīgākais teleskops.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Mediķi pamatīgi noraizējušies par Covid-19 atvieglojumiem ; Svinīgi nodoti bijušā Krustpils novada simboli Jēkabpils Vēstures muzejam ; un Kādu laiku prognozē sinoptiķi gada pēdējā nedēļā ?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Pieaug slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits ; Kāpēc nav jēgas krāt pudeles, gaidot depozītu ? un Mūžībā devies grupas OpusPro līderis, mūziķis Alex.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija sāk gatavoties prezidentūrai Eiropas Padomes Ministru komitejā 2023. gadā; Šodien norisināsies donoru diena VUGD Jēkabpils iecirknī; un Kosmosā palaists visu laiku jaudīgākais teleskops.

Latvija no 2023. gada maija vidus līdz novembra vidum jau otro reizi uzņemsies prezidentūru Eiropas Padomes Ministru komitejā, kuras laikā Latvija rosinās pārējās bloka valstis diskutēt par mākslīgo intelektu un vārda brīvību. Ārlietu ministrijā norāda, ka Latvijas ES prezidentūras uzdevums būs veicināt Eiroparlamentā noteikto stratēģisko prioritāšu sasniegšanu, stiprināt cilvēktiesību standartu ievērošanu Eiroparlamenta dalībvalstīs, sekmēt parlamenta aktivitātes, redzamību un atpazīstamību, kā arī stiprināt organizācijas reputāciju. Latvijai prezidentūras laikā būs iespēja virzīt arī savas nacionālās prioritātes. 

Turpmāk privātie meža īpašnieki daudz vienkāršāk varēs piekļūt Valsts meža dienesta inventarizācijas datiem par savā īpašumā esošo mežu, tāpat no 2022. gada visiem bez maksas būs pieejami dati no četriem Valsts zemes dienesta uzturētiem reģistriem. Tas jūtami paātrinās ne tikai saziņu ar valsts iestādēm, bet arī atvieglos to vietējo meža nozares uzņēmumu darbību, kas savus pakalpojumus pārceļ uz digitālo vidi.

Izskatīšanai Saeimā nonākusi iedzīvotāju iniciatīva par valsts apmaksātu zobārstniecību bērniem akūtās situācijās, par kuru sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” parakstījušies jau vairāk nekā 10 tūkstoši iedzīvotāji. Iniciatīvas pārstāve, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga uzsvērusi, ka ir jāpanāk, lai katrā Latvijas reģionā ir pieejami, valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi visu diennakti bērniem līdz 18 gadu vecumam. Patlaban šādas iespēja nepastāv. Privātā sektora zobārstniecības prakses piedāvā pakalpojumus visu diennakti, septiņas dienas nedēļā, taču tie ir maksas pakalpojumi, bet uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem  jāgaida ilgstoši rindā un akūtā gadījumā tie nav pieejami.

Ķīnas pret Lietuvas eksporta precēm izvērstās blokādes sekas sāk izjust arvien vairāk Eiropas valstu. Tā intervijā Vācijas laikrakstam "Die Welt" sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis no "Jaunās Vienotības". Šobrīd izskatās, ka Ķīnas muita atsakās apstrādāt preces, ja tajos ir jebkādas Lietuvā ražotās sastāvdaļas. Tikmēr oficiālā Pekina turpina noliegt, ka tā būtu izvērsusi jebkādu tirdzniecības blokādi pret Lietuvu, lai gan fakti liecina par pretējo. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils Asinsdonoru dienu lieldraugu kļūst arvien vairāk! Šodien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļā Jēkabpilī, Bebru ielā 100, no pl.9:00-13:00 norisināsies izbraukuma Donoru diena. Donoriem ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem būs iespēja tuvāk iepazīties ar VUGD darbību. Šīs donoru dienas apmeklētājiem, kuri ir Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, būs iespēja saņemt Latvijas Iekšlietu Darbinieku Arodbiedrības sniegtās bezmaksas juridiskās konsultācijas! Šobrīd vairākās asinsgrupās krājuma stāvoklis ir kritisks un donoru palīdzību gaida daudzi pacienti Latvijas slimnīcās. Ikviens no decembra Jēkabpils Donoru dienu apmeklētājiem gada nogalē piedalīsies izlozē, kur viens donors laimēs atpūtu RŪMĪ HOTEL divām personām!

Vairākās Latvijas upēs un to posmos joprojām ir spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājumi par paaugstinātu ūdens līmeni, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskotā informācija. Daugavā pie Pļaviņām un lejpus Jēkabpils izveidojušies ledus sastrēgumi. Ledus sastrēgums novērojams arī lejpus Zeļķu stacijai, savukārt pie Jēkabpils izveidojušies ledus krautņi. Pie Jēkabpils joprojām ir paaugstināts ūdens līmenis, bet tas pakāpeniski pazeminās. Ūdens līmenis turpinās paaugstināties augšpus sastrēgumiem. Meteorologi prognozē, ka, pastiprinoties salam, gaidāma jaunu vižņu veidošanās, kas var izraisīt ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Un vēl

No Kurū kosmodroma Franču Gviānā sestdien palaists kosmosā visu laiku jaudīgākais teleskops, ar kuru paredzēts pētīt Visuma vecākās galaktikas. Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, kuru kopīgi uzbūvējušas Eiropas Kosmosa aģentūra, ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde un Kanādas Kosmosa aģentūra, izplatījumā nogādāja Eiropas nesējraķete "Ariane V". Paredzēts, ka teleskops savu galamērķi 1,5 miljonu kilometru attālumā sasniegs pēc četrām nedēļām un kā tā misija turpināsies desmit gadu. Jaunais teleskops aizstās Habla kosmosa teleskopu un ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Iecerēts, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Mediķi pamatīgi noraizējušies par Covid-19 atvieglojumiem ; Svinīgi nodoti bijušā Krustpils novada simboli Jēkabpils Vēstures muzejam ; un Kādu laiku prognozē sinoptiķi gada pēdējā nedēļā ?

Mediķi ar bažām skatās uz Covid-19 izplatības dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanu, šodien Latvijas Televīzijā atzina Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš. Viņš atklāja, ka pašlaik slimnīcā ir Covid-19 pīķa lejupslīdē, un šo pacientu skaits ir relatīvi neliels - mazāks par 40. Vienlaikus mediķi ir bažīgi par nākamo gadu, un tiek prognozēts, ka jauna vīrusa paveida omikrona dēļ februārī varētu būt pacientu skaita pieaugums. Tāpēc slimnīca joprojām saglabā paaugstinātu gatavību, lai spētu reaģēt pacientu skaita pieauguma gadījumā.

Valsts policijā tiks rotētas vēl divas augstas amatpersonas. Līdz šim Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieka, Kriminālpolicijas biroja priekšnieka amats bija vakants. Amatam bija izsludināts konkurss, kas beidzās bez rezultāta. Tāpēc nolemts no 2022.gada 1.janvāra uz diviem gadiem minētajā amatā pārcelt līdzšinējo Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieku, otrā biroja priekšnieku Kasparu Briedi. 

Tāpat arī no 2022.gada 22.janvāra Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizlūkošanas vadības pārvaldes Metodiskās vadības un kontroles nodaļas priekšnieka amatā līdz 2025.gada 21.janvārim tiek pārcelta līdzšinējā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 1.nodaļas priekšniece Inese Ratfeldere.

Nākamajā mācību gadā plāno mainīt pedagogu darba samaksas modeli. Tas nozīmē, ka spēkā vairs nebūs princips “Nauda seko skolēnam” uz konkrēto mācību iestādi, bet gan pašvaldībām dodot lielākas iespējas rīkoties ar mērķdotāciju pārdali skolotāju atlīdzībām. Jaunajā modelī samaksa visu pedagogu algām nonāks vienā, kopīgā maciņā, un tieši no pašvaldību izlēmības būs atkarīgs, vai skolotāju slodzes un algas pieaugs vai ne. Pašreizējā skolotāju algu aprēķinā katrs skolēns ir no svara. Jo skolēnu vairāk un klases lielākas, jo biezāks skolas kopējais maciņš un lielākas arī tās pedagogu algas. Urpmāk pedagogu algu jautājums būs pašvaaldības ziņā.

Romas pāvests Francisks svētdien paudis bažas par dzimstības līmeņa samazinājumu. Viņš norādījis, ka daudzi pāri neizvēlas bērnu vai izvēlas tikai vienu bērnu un tā esot traģēdija. Pāvests īpaši uzsvēra dzimstības līmeņa samazinājumu Itālijā, kas daļēji varētu būt saistīts ar pandēmiju.  Viņš runāja par “demogrāfijas ziemu”, kas jāpārvar ģimenes un nākotnes vārdā. Svētdien publicēta Romas katoļu baznīcas galvas rakstīta vēstule visiem precētajiem pāriem, uzsverot, ka “bērni vienmēr ir dāvana”.

Turpinām ziņas

Šodien  Krustpils teritorijas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Ilmārs Luksts svinīgi nodeva bijušā Krustpils novada ģerboni, karogu, goda grāmatu un citas reprezentatīvas lietas tālāk drošās rokās - Jēkabpils Vēstures muzejam, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa. Novadu reformas rezultātā Krustpils novada ģerbonis, karogs, himna un citas ar to saistītās lietas paliek pagātnē, bet lai tās nekur nepazustu, netiktu noslēptas dziļi skapī vai netīšām utilizētas, Krustpils teritorijas pārstāvji nolēma šīs novada vērtības nodot Jēkabpils vēstures muzejam, kur tās varēs apskatīt jebkurš interesents.

Preiļu slimnīcā ir iespējams vakcinēties pret gripu. Pretgripas vakcinācijas maksa ir 15 eiro, taču no šī gada daudz plašākam iedzīvotāju lokam ir pieejamas valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas. Valsts apmaksātas pretgripas vakcīnas varēs saņemt iedzīvotāji, kuri pieder noteiktām riska grupām: bērni līdz 2 gadu vecumam; grūtnieces; seniori vecumā no 65 gadiem un pieaugušie un bērni, kuri slimo ar hroniskām slimībām, kā arī ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas. Lai saņemtu gripas vakcināciju Preiļu slimnīcas vakcinācijas kabinetā, nepieciešama iepriekšējā pieteikšanās, zvanot pa tālruni: 28234496. Gripas vakcinācija tiek veikta poliklīnikas 108. kabinetā.

Un vēl

Šīs nedēļas pirmajā pusē laiks saglabāsies auksts, bet ap gadumiju kļūs siltāks un sagaidāms atkusnis, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Aizvadītajā nedēļā Latvijā ieplūda aukstāks gaiss un daudzviet sniga, līdz ar to teju visā Latvijā Ziemassvētki aizritēja balti un sniegot. Meteorologi norāda, ka arī gada pēdējās nedēļas sākumā laiks vēl saglabāsies auksts, tomēr snigs mazāk. Šī brīža prognozes liecina, ka ap gadumiju Latvijā ieplūdīs siltāks gaiss - gaisa temperatūra paaugstināsies. Šī brīža prognozes liecina, ka 2021. gada izskaņā Latvijā pakāpeniski ieplūdīs siltāks gaiss - daudzviet termometra stabiņš pakāpsies virs nulles, līdz ar to sagaidāms atkusnis. Meteorologi gan piebilst, ka palaikam vēl būs jārēķinās ar nokrišņiem - gan sniegu, gan slapju sniegu un lietu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Pieaug slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits ; Kāpēc nav jēgas krāt pudeles, gaidot depozītu ? un Mūžībā devies grupas OpusPro līderis, mūziķis Alex.

Pagājušajā diennaktī Latvijas slimnīcās ievietoti 36 Covid-19 pacienti, savukārt izrakstīti deviņi sasirgušie, liecina Nacionālā veselības dienesta informācija. Kopējais stacionēto Covid-19 slimnieku skaits diennakts laikā pieaudzis no 497 līdz 514. Pēdējo reizi slimnīcās esošo pacientu skaits virs 500 bija 23.decembrī, kad stacionāros ārstējās 505 ar Covid-19 saslimušie. No stacionētajiem pacientiem 435 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, savukārt 79 - ar smagu. 

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 335 jauni Covid-19 gadījumi un reģistrēti četri ar šo slimību sasirgušo nāves gadījumi. Divu nedēļu kumulatīvais saslimstības rādītājs pagājušās diennakts laikā ir palielinājies no 501,1 gadījuma līdz 504,5 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. No visiem pagājušajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 slimniekiem 179 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 156 bija vakcinēti.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lēmusi no bijušā maksātnespējīgās AS "Dzintars" īpašnieka un valdes priekšsēdētāja Iļjas Gerčikova atsavināt preču zīmi "Dzintars" un atjaunot maksātnespējīgās AS "Dzintars" īpašumtiesības uz šo preču zīmi. Šis ir pirmās instances tiesas spriedums, un to var pārsūdzēt 20 dienu laikā no sprieduma nolasīšanas.

2020.gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 439 tūkstoši jeb 23,4% iedzīvotāju - par 1,8 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2021.gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas dati. Šo iedzīvotāju rīcībā esošie ienākumi bija zem nabadzības riska sliekšņa. Pagājušajā gadā, palielinoties rīcībā esošajiem ienākumiem, pieauga arī nabadzības riska slieksnis, sasniedzot 472 eiro mēnesī vienas personas mājsaimniecībai. 2019.gadā tas bija 441 eiro mēnesī.
Mājsaimniecībām ar diviem pieaugušajiem un diviem bērniem līdz 14 gadu vecumam nabadzības riska slieksnis 2020.gadā sasniedza 991 eiro mēnesī, bet 2019.gadā - 972 eiro mēnesī. Pagājušajā gadā visstraujāk nabadzības risks palielinājās starp vecākā gadagājuma iedzīvotājiem vecumā virs 65 gadiem. 

Turpinām ziņas

Šobrīd ne PET, ne stikla pudeles krāt nav jēgas, jo speciāli marķēts iepakojums, ko varēs nodot apmaiņā pret 10 centiem, veikalu plauktos parādīsies tikai pēc 1. februāra. Nodošanai paredzēts būs divu veidu depozīta iepakojums – vienreiz lietojamais, ko novirzīs pārstrādei, un atkārtoti uzpildāms. Nodot būs iespējams stikla, metāla un PET plastmasas iepakojumus. Lai iepakojumu varētu nodot, uz tā būs jābūt nolasāmam svītru kodam un iepakojums nedrīkstēs būt saplacināts. 

Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kur meklēt informāciju par savas pensijas uzkrājumu, secināts bankas “Luminor” veiktajā iedzīvotāju aptaujā. Vissliktāk informētākie ir gados jauni cilvēki – 43% aptaujāto vecumā no 18 līdz 29 gadiem atbildējuši, ka nezina, kur šādu informāciju meklēt, savukārt vecumā virs 60 gadiem tikai katrs piektais sniedza negatīvu atbildi. Lielākā daļa iedzīvotāju nav veikuši aprēķinus par to, cik lielu pensiju vajadzētu saņemt, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas – puse aptaujāto (52%) to nav darījuši, jo uzskata, ka pensijas vecums vēl ir tālu, savukārt katrs desmitais (11%) ir pārliecināts, ka būs finansiāli nodrošināts, tādēļ šādi aprēķini nav nepieciešami. Aptauja liecina, ka trešdaļa iedzīvotāju jeb 34% uzskata, ka pensijas apmēram vajadzētu būt vairāk nekā 81% no šī brīža ienākumiem, lai pavadītu finansiāli stabilas vecumdienas. 

Un vēl

Mūžībā aizgājis grupas “Opus Pro” mūziķis Alex jeb īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, ziņo mūziķa piederīgie. Alex jeb īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, latviešu smagā roka grupas “Opus Pro” līderis, ir tādu dziesmu kā "Tu un es", "Rozā lietus", "Dzimene", "Pēdējā pietura", "Čempions" līdzautors, meitu Aijas un Lauras tēvs. Mūziķis dzimis 1962. gada 10. oktobrī, Daugavpilī. Alex no 1986. gada bijis "Opus Pro" grupas kodolā kopā ar ģitāristu un dziesmu autoru Hariju Zariņu. Deviņdesmito gadu sākumā darbojies arī ASV, latviešu grupas "Riga” sastāvā. “Mūzika bija visa Alex dzīve, tā turpinās skanēt,” sēru paziņojumā uzsver mūziķa piederīgie.

Atstājiet komentāru