2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 30.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils slimnīcā ārstējas pirmie pacienti, kas saslimuši ar vīrusa omikrona paveidu; Ievēl pārvaldnieku Ābeļu, Dunavas un Dignājas pagastiem; un Kāds bijis aizvadītais gads iedzīvotāju vērtējumā?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Veselības ministrija iesaka pagarināt ārkārtējo situāciju valstī; Otrajā Covid-19 pandēmijas gadā ievērojami samazinājies Latvijas teātru apmeklējums ; un VUGD un mediķi mudina ievērot piesardzību, lietojot pirotehniku.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: PVD pirms svētkiem aicina atcerēties par veselībai drošu pārtiku; Kāpēc regulāri jāvēdina telpas? un Kas jādara, lai Jaunais gads būtu veiksmīgs?

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpils slimnīcā ārstējas pirmie pacienti, kas saslimuši ar vīrusa omikrona paveidu; Ievēl pārvaldnieku Ābeļu, Dunavas un Dignājas pagastiem; un Kāds bijis aizvadītais gads iedzīvotāju vērtējumā?

Daugavpils slimnīcā iestājušies pirmie pacienti ar vīrusa omikrona variantu. Covid-19 vīrusa omikrona variants ir daudz lipīgāks, bet ne tik agresīvs, novērojuši Daugavpils reģionālās slimnīcas mediķi. Tiem kovida pacientiem, kuri iestājas ar jauno vīrusa paveidu, nav smagas pneimonijas. Tas ļauj viņus ātrāk izārstēt un laist mājās. Patlaban slimnīcā ārstējas 70 ar Covid-19 sasirgušie pacienti, bet tikai dažiem atklāts tieši omikrona paveids. Vīrusa omikrona varianta gadījumā iestājušies pacienti, kam ir onkoloģiska saslimšana pēdējā stadijā un ļoti novājināta imunitāte vai cita hroniska slimība.

No epidemioloģiskā viedokļa testēšana pirms ieceļošanas valstī ir efektīvāka par pilnīgu aizliegumu ieceļot nevakcinētiem iedzīvotājiem, norāda Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti. Lai ierobežotu koronavīrusa omikrona paveida izplatību, Somija lēmusi neielaist valstī ārvalstu pilsoņus, kuri nav vakcinēti pret Covid-19. Turpmāk Somijā tiks ielaisti tikai ceļotāji ar negatīvu Covid-19 testu un pierādījumu par pilnu vakcināciju pret Covid-19 vai šīs slimības pārslimošanu. Lūgti komentēt, vai arī Latvijā vajadzētu rīkoties analogi, epidemiologi atzīmē, ka no epidemioloģiskās puses efektīvāka ir testēšana pirms ieceļošanas valstī vai, sliktākajā gadījumā, īsi pēc ieceļošanas.

Nākamgad mazumtirdzniecības pieaugumu ierobežos inflācija un energoresursu cenas, tāpēc tas nebūs lielāks par 4-6 procentiem. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš atgādina, ka novembrī mazumtirdzniecība Latvijā turpināja darboties ar būtiskiem ierobežojumiem un tirdzniecības apjomi Latvijā saruka otro mēnesi pēc kārtas. Šī gada pirmajos 11 mēnešos kopumā mazumtirdzniecības apgrozījums salīdzināmajās cenās Latvijā ir audzis vien par 1,8%. Āboliņš uzsver, ka tas ir ievērojami lēnāks apgrozījuma kāpums nekā Lietuvā un Igaunijā, kur mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums šogad, visticamāk, pārsniegs 10%.

Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātnieki liela starptautiska konsorcija ietvaros izstrādājuši jaunu kombinētās terapijas pieeju bakteriālās rezistences apkarošanai un tādu akūtu infekcijas slimību efektīvai ārstēšanai kā sepse, pneimonija un urīnceļu iekaisumi. Jaunā terapijas pieeja izstrādāta cīņai ar īpaši bīstamiem multirezistentajiem patogēnajiem mikroorganismiem, kuri ir nejūtīgi praktiski pret visiem medicīnā izmantotajiem antibakteriālajiem līdzekļiem. Pasaules Veselības organizācija ir brīdinājusi, ka bakteriālā rezistence drīzumā var kļūt par vienu no pasaulē aktuālākajiem izaicinājumiem sabiedrības veselības jomā.

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs parakstījis likumu par nāvessoda atcelšanu, vēsta tīmekļa medijs "Tengrinews.kz". No 2003.gada Kazahstānā spēkā ir nāvessoda moratorijs, un kopš tā laika valstī neviens nāvessods nav izpildīts. 23.decembrī senatori pieņēma likumu par pilnīgu nāvessoda atcelšanu Kazahstānā.

Ķīna īstenos "stingrus pasākumus", ja Taivāna virzīsies uz neatkarību, brīdinājusi Pekinas amatpersona, piebilstot, ka Taivānas "provokācijas un ārēja iejaukšanās" nākamgad varētu saasināties. Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pēdējos divus gadus ir pastiprinājusi diplomātisko, militāro un ekonomisko spiedienu uz Taivānu. Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada ārkārtas domes sēdē par Ābeļu, Dunavas un Dignājas pārvaldes vadītāju iecelta Anda Ķiploka. Lēmums stājas spēkā no nākamā gada 1.janvāra. Šobrīd Anda Ķiploka vada bijušā Jēkabpils novada teritorijas Izglītības pārvaldi. Pirms apstiprināšanas amatā Anda Ķiploka sacīja, ka izvērtējot šo iespēju būt par pārvaldes vadītāju nolēmusi piekrist un uztveru šo amatu ar lielu atbildības sajūtu. Šī ir arī mana dzimtā puse, tāpēc esmu ieinteresēta, lai šī puse attīstītos un sabiedrība izjustu atbalstu arī no pašvaldības. Tāpat ceru arī uz speciālistu atbalstu, jo esmu gatava mācīties, apgūt jaunas prasmes un darīt visu labāko pagastu attīstībā.

Tāpat arī Jēkabpils novada ārkārtas domes sēdē tika pieņemts lēmums par Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktora pienākumu izpildītāju uz laiku iecelt Ilzi Cekuli, kura šobrīd vada Zasas Tautas namu. Jau ziņots, ka novembrī bija izsludināts konkurss uz Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes direktora amatu. Pēc konkursa pretendentu izvērtēšanas, komisija apstiprināšanai nevirzīja nevienu no pretendentiem. Ņemot vērā, ka 31.decembrī beidzas šī brīža Jēkabpils novada Kultūras pārvaldes pienākumu izpildītāja pilnvaras, tika nolemts uz laiku, direktora amata pienākumu veikšanai, apstiprināt bijušās Jēkabpils novada teritorijas Kultūras pārvaldes un Zasas Tautas nama vadītāju Ilzi Cekuli. Viņa apvienos abus amatus un kultūras pārvaldes vadītājas pienbākumus sāks veikt no 1.janvāra.

Un vēl

Tikai 14% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijai šis gads bijis labāks par pagājušo, secināts pētījumu kompānijas "SKDS" veiktajā iedzīvotāju aptaujā. Savukārt 41% uzskata, ka tas ir bijis sliktāks, bet 38% domā, ka tas ir bijis tāds pats kā iepriekšējais. "SKDS" secinājis, ka šie vērtējumi ir labāki nekā pagājušā gada beigās saņemtie, kad aptaujas dalībnieki sniedza otrus sliktākos vērtējumus kopš 1999.gada, kad "SKDS" gada beigās sāka veikt regulārus aizvadītā gada vērtējumu mērījumus. 

Vēsturiski vissliktākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2009.gada nogalē, kad tikai 4% iedzīvotāju aizvadīto gadu Latvijai vērtēja kā labāku nekā iepriekšējo, bet 79% - kā sliktāku. Savukārt vēsturiski vislabākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2003.gada nogalē, kad kopumā 35% aptaujāto uzskatīja, ka 2003.gads Latvijai ir bijis labāks par iepriekšējo, bet tikai 13% - ka sliktāks. 

Vienlaikus, prognozējot, vai Latvijai 2022.gads Latvijai būs labāks, sliktāks vai tāds pats kā 2021.gads, kopumā 24% iedzīvotāju paredz, ka tas būs labāks, 20% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 40% domā, ka tas būs tāds pats kā 2021.gads.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Veselības ministrija iesaka pagarināt ārkārtējo situāciju valstī; Otrajā Covid-19 pandēmijas gadā ievērojami samazinājies Latvijas teātru apmeklējums ; un VUGD un mediķi mudina ievērot piesardzību, lietojot pirotehniku.

Veselības ministrija rekomendē valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pagarināt par vismaz trim vai četrām nedēļām. Veselības ministrija Operatīvās vadības grupas sēdē norādījusi, ka pašlaik epidemioloģiskās drošības prasību mazināšana nav iespējama. Tiek rosināts noteikt arī papildu drošības nosacījumus, piemēram, medicīnisko masku vai FFP2 respiratoru lietošanu, darbinieku obligātu testēšanu kritiskajās nozarēs, maksimāli turpināt attālinātu darbu, veikt papildu testēšanu ar paštestiem pakalpojumu saņemšanai, piemēram, amatieru sportā, koru un deju kolektīvos. Paredzams, ka par šiem ierosinājumiem diskutēs Operatīvās vadības grupas 3.janvāra sēdē.

Slimību profilakses un kontroles centrs noskaidrojis, ka pasažieris, kuram apstiprināta saslimšana ar Covid-19, 26.decembrī braucis ar vilcienu no Līvāniem uz Rīgu. Pasažieris braucis ar vilcienu maršrutā Daugavpils-Rīga plkst.14.01 no Līvāniem. Visiem pasažieriem, kuri brauca minētajā datumā šajā maršrutā, ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Ja tiek novēroti Covid-19 raksturīgi simptomi, ieteicams palikt mājās, sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu veselības stāvokli.

1.janvārī spēkā stāsies jauns likums fiziskās personas atbrīvošanai no parādsaistībām. Likums paredz iespēju trūcīgām un maznodrošinātām personām no nākamā gada pieteikties parādsaistību dzēšanai. Tas attieksies uz parādsaistībām, kas ir lielākas par vienu valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, bet nepārsniedz 5000 eiro. Plānots, ka tādējādi tiks veicināta personas līdzdalība ekonomiskajā vidē.

Prāgas zoodārzā dzīvnieki mielojas ar Ziemassvētkos saziedotajiem našķiem. Čehijas galvaspilsētas zoodārzā Ziemassvētku laikā tika sanesti simtiem kilogramu dārzeņu, augļu, maizes un uzkodu. Turklāt dzīvniekiem bija iespēja pēc sirds patikas izrotaļāties ar eglītēm. Zoodārza iemītniekiem šogad tika saziedoti vairāki pārtikas produkti. To vidū 560 kilogrami burkānu,  680 kilogrami ābolu un 530 kilogrami maizes izstrādājumu. 

Turpinām ziņas

Šī gada laikā Elektrum elektroauto uzlādes tīkls ir izaudzis līdz 90 pieslēgvietām, kas ir vairāk nekā gada sākumā noteiktajā ambiciozajā mērķī. Jaunas stacijas ir uzstādītas reģionu pilsētās, kā arī daļa no tām ir realizēta sadarbībā ar partneriem. Gada nogalē ir izbūvēta arī pirmā uzlādes stacija Rīgas mikrorajonā. Nākamgad plānots sasniegt 230 pieslēgvietas visās Baltijas valstīs.  Šobrīd Elektrum elektroautomobiļu uzlādes stacijas ir atrodamas Rīgā, Jelgavā, Jēkabpilī, Valmierā, Liepājā un Daugavpilī. Visās Elektrum uzlādes stacijās norēķini ir par izmantotajām kilovatstundām (kWh), tas ir ērts un precīzs veids, kā klients var novērtēt akumulatora uzlādes apjomu. 

Otrajā Covid-19 pandēmijas gadā ievērojami samazinājies Latvijas teātru apmeklētāju skaits, liecina Centrālās statistikas pārvaldes "Latvijas statistikas gadagrāmatas 2021" dati. Valsts profesionālos teātrus pagājušajā gadā apmeklējuši 288 tūkstoši 816 skatītāji. Savukārt 40 izrādes, kas 2020.gadā izrādītas digitālajā vidē, noskaitījušies 440 tūkstoši 712 cilvēki. Salīdzinājumam var minēt, ka teātru apmeklētāju skaits 2019.gadā sasniedza 920 tūkstošus, 2018.gadā - 926 tūkstošus, bet 2017.gadā apmeklētāju skaits bija 999 tūkstoši.

Un vēl

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests  un mediķi ik gadu atgādina par drošību, kas jāievēro svētku uguņošanas laikā. Gadu mija nereti ir ļoti darbīgs laika periods mikroķirurgiem. Iemesls – dažādas petaržu radītās traumas.  Salīdzinot ar grieztiem vai zāģētiem ievainojumiem, kur ķirurgiem jāsavieno kopā divas ķermeņa daļas, petaržu traumās vairs nav ko rekonstruēt. Var tikai saglābt to, kas ir palicis pāri pēc sprādziena. Lai gan situācija pēdējo desmit gadu laikā ir krietni uzlabojusies, ārsti ar bažām gaida Jaungada nakti. Tā kā šogad izpaliks oficiālas uguņošanas, visticamāk, daudz vairāk cilvēku mēģinās svētku salūtu sarīkot paši saviem spēkiem. Speciālisti aicina ievērot maksimālu drošību.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: PVD pirms svētkiem aicina atcerēties par veselībai drošu pārtiku; Kāpēc regulāri jāvēdina telpas? un Kas jādara, lai Jaunais gads būtu veiksmīgs?

Nākamā gada beigās Latvijā faktiskā bezdarba līmenis varētu samazināties līdz 6,2-6,5%, aģentūrai LETA prognozēja banku analītiķi. Viņi norāda, ka bezdarba dinamika lielā mērā būs atkarīga no tā, kā attīstīsies pandēmija un, cik lielā apjomā pakalpojumu nozares varēs pilnvērtīgi darboties. Jau vēstīts, ka 2021.gada novembra beigās Latvijā faktiskā bezdarba līmenis, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, bija 7,1%, kamēr reģistrētā bezdarba līmenis, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, bija 6,4%.

Lai svētkos nerastos veselības problēmas, būtiski atcerēties par drošu ēdienu – īpaša uzmanība jāpievērš produktu derīguma termiņam un uzglabāšanas nosacījumiem, ka arī produkti jāiegādājas legālās tirdzniecības vietās.  Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka svētku ēdienus, kas ir pagatavoti lielā daudzumā, vēlams sadalīt tādās porcijās, kuras uzreiz varēs apēst. Savukārt pārējo daļu vēlams uzglabāt ledusskapī. Lai ledusskapī vidi padarītu drošu, dienestā iesaka pārtikas produktus pārsegt ar kādu vāku vai pārklāt ar pārtikas plēvi, kas pasargās no saskarsmes ar citiem produktiem. Pirms lietošanas noteikti ir jāpārbauda arī produkta krāsa un smarža. PVD arī aicina svētkos nepirkt pārāk daudz produktu.

ASV pilsēta Ņujorka gatavojas Jaungada sagaidīšanai ar jaunu dizainu slavenajai kristāla bumbai un pusotru tonnu konfeti. Tomēr arī šogad svinības kovida pandēmijas dēļ būs klusākas, nekā ierasts.  Taimskvērā Jaungadu atkal sagaidīs ar pasaulslaveno spīdīgo kristāla bumbu, kuru slidina lejup pa īpaši veidotu mastu. Pāris dienas pirms pasākuma strādnieki visu sagatavo un pārbauda. Parasti pasākumu klātienē var vērot aptuveni 58 tūkstoši cilvēku, taču ņemot vērā kovida izplatīšanos, apmeklētāju skaits ierobežots līdz 15 tūkstoši. Viņiem jābūt vakcinētiem pret Covid-19 un jāvalkā sejas maska. 

Turpinām ziņas

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 246 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par astoņiem mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 538 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 708 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 12,7%. No mirušajiem četri bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet četri – vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 557,4. 

Decembrī ar kovidu inficēto ikdienas statistikā jau vairākas reizes vakcinētu inficēto skaits pārsniedzis nevakcinētu inficēto skaitu. Par to, ka, palielinoties vakcinēto skaitam, tā notiks, jau iepriekš speciālisti bija brīdinājuši.  Pašlaik, kad cirkulē bīstamais Covid-19 vīrusa delta paveids un pasauli sāk pārņemt jaunais vīrusa omikrona variants, joprojām nozīmīgākais rādītājs ir saslimšanas smagums. Šajā ziņā joprojām būtiska priekšrocība ir cilvēkiem, kas pret Covid-19 ir potējušies. Proti, vidēji 80% no slimnīcās nogādātajiem ir pret Covid-19 nevakcinēti un līdz pat 90% mirušo arī nav bijuši potēti pret kovidu.

Viens no profilakses pasākumiem prêt Covid-19 ir regulāri vēdināt telpas. Nepilna trešdaļa jeb 28% aptaujas respondentu norādījuši, ka savas telpas vēdina tikai no rīta un vakarā, liecina “Norstat” veiktā aptauja. Tās rezultāti rāda, ka iedzīvotājiem ir dažādi paradumi, lai ieelpotu svaigu gaisu. 2% iedzīvotāju atzinuši, ka aukstajā gadalaikā telpas vispār nevēdina, bet vispopulārāk ir svaigu gaisu telpās ielaist tikai no rīta un vakarā, lai gan telpu vēdināšana būtu jāveic biežāk. 

Jau ziņots, ka Pasaules Veselības organizācija apstiprināja Covid-19 izplatību aerosola veidā, tāpēc telpu vēdināšana ieguvusi lielāku svarīgumu, nekā sadzīvē joprojām vērojams. Mediķi norāda, ka vēdināt telpas ir svarīgi arī aukstajā laikā, turklāt logu vai balkona durvis vajadzētu uz desmit minūtēm atvērt pilnībā – puspavērtā stāvoklī gaisa pieplūde nebūs pietiekami laba.

Un vēl

2021.gads tuvojas noslēgumam un jau rītvakar visā pasaulē tiks gaidīts Jaunais 2022.gads. Vecgada pavadīšana un Jaungada sagaidīšana saistīta ar dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām. Saskaņā ar latviskās dzīves ziņu ir daudz ticējumu, kurus ievērojot gaidāms veiksmīgs gads. 

Piemēram, Vecgada vakarā līdz pulksten divpadsmitiem nedrīkst iet gulēt un jāpaspēj divpadsmit reizes paēst, tad nākamais gads būs pārticis un bagāts. Tāpat arī vecā gada vakarā jāēd skābi kāposti, lai skābums, kas radies pagājušajā gadā, tiktu apēsts. Savukārt Jaunā gada pirmajās dienās nedrīkst ēst skābus kāpostus, jo tad viss turpmākais gads būs skābs. Tāpat arī ticējumi vēsta, ka  Jaungada naktī nedrīkst strīdēties, citādi viss gads paies konfliktos. Savukārt Ja gada pirmajā dienā plīst trauki, tad būs laimīgs gads.

Gadumijā var prognozēt arī turpmāko laiku. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Savukārt, ja zvaigznes dzied un ir skaidras debesis, būs jauka vasara. Arī ja Jauna gada dienā spīd saule, gaidāma laba vasara.

Vēlam visiem Radio1 klausītājiem – Laimīgu, radošu un veiksmīgu - jauno 2022.gadu!

Atstājiet komentāru