2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņems jaunu vakcīnu pret Covid-19;  Skolu direktori būs tiesīgi pieņemt lēmumu par attālinātām mācībām; un Vecāki aicināti piedalīties Jēkabpils slimnīcas rīkotajā seminārā ar bērnu ķirurģi.

Arī Rīgas apgabaltiesa vakar attaisnoja valsts noslēpuma izpaušanā apsūdzēto Saeimas deputātu Juri Jurašu. Apelācijas instancē izskatot krimināllietu, par kuru bija saņemts prokurora apelācijas protests, Rīgas apgabaltiesa atcēla Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2021.gada 22.jūnija spriedumu un taisīja jaunu attaisnojošu nolēmumu. Spriedumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā kasācijas kārtībā. 

Februāra pēdējā nedēļā Latvijā plānots saņemt pirmās ražotāja "Novavax" vakcīnas pret Covid-19. "Novavax" ražoto vakcīnu Eiropas Zāļu aģentūra lietošanai Eiropas Savienībā apstiprināja pērn 20.decembrī. Līdz ar to tā kļuva par piekto Eiropas Savienībā izmantojamo vakcīnu pret Covid-19. Kopumā līdz marta vidum četrās piegādēs plānots saņemt 222 tūkstoši šī ražotāja vakcīnu devu. 

Šajā akadēmiskajā gadā studējošo skaits Latvijas augstākās izglītības iestādēs samazinājies par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. 2021./2022.akadēmiskajā gadā augstāko izglītību apgūst 77 tūkstoši 400 studentu pretstatā 78 tūkstoši 500 studentu iepriekšējā akadēmiskajā gadā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo akadēmisko gadu kopējais studējošo skaits ir samazinājies par vairāk nekā 1000, savukārt pēdējo piecu gadu laikā - par 5 tūkstoši 500 jeb 6,7%. 

Afganistānā gandrīz 23 miljoni cilvēku saskaras ar akūtu pārtikas trūkumu. Tas saistīts ar lielo sausumu, pandēmijas sekām, kā arī pilnīgu ekonomikas sabrukumu pēc varas maiņas valstī. Starptautiskās organizācijas meklē veidus, kā palīdzēt vietējiem iedzīvotājiem, vienlaikus nesniedzot finansiālu atbalstu pie varas esošajam grupējumam “Taliban”. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija Afganistānai piegādājusi kviešu sēklas, kas paredzētas vairāk nekā miljonam lauksaimnieku, lai nodrošinātu viņiem iespēju pavasara sezonā iegūt pārtiku. Afganistānā vairāk nekā 70 procenti iedzīvotāju dzīvo lauku apvidos.

Turpinām ziņas

Ģimenes ārstu praksēm šogad sešu mēnešu garumā plānots finansējums – tūkstoš 462 eiro ik mēnesi – papildu darbinieka piesaistei, kā arī piemaksas par iedzīvotāju no 60 gadiem vakcināciju pret Covid-19. Veselības ministrija informatīvajā ziņojumā skaidro: lai novērstu risku, ka liels skaits pret Covid-19 nevakcinētu augsta riska pacientu šajā gadā nonāk slimnīcās, jāpanāk vismaz 90% vakcinācijas aptvere personu vidū virs 60 gadu vecuma. 

Izglītības iestādes vadītājs, saskaņojot ar iestādes dibinātāju, būs tiesīgs pieņemt lēmumu par attālinātām mācībām visā izglītības iestādē. Līdz šim skolas direktors varēja pieņemt lēmumu par atsevišķu klašu/grupu došanos attālinātajās mācībās, izvērtējot mācību priekšmetu pedagogu un citu izglītības iestādē nodarbināto pieejamību, mājas karantīnā esošos skolēnu un konkrēta mācību priekšmeta pedagogu skaitu. Ar valdības l’;emumu šī kārtība ir mainīta. 

Un vēl

Ar mērķi izglītot un pievērst īpašu vecāku vērību bērnu drošībai un veselībai, Jēkabpils reģionālā slimnīca šodien organizē bezmaksas semināru vecākiem par biežākajām akūtām un plānveida operācijām bērniem, biežākajām saslimšanām, ārstēšanu un citām aktuālām tēmām. Dalība seminārā - bez maksas. Seminārs norisināsies tiešsaistē šodien, 26.janvārī pulksten septiņos vakarā. Pieteikšanās rakstot uz epastu -  seminari@jrslimnica.lv. Semināru vadīs bērnu ķirurģe Jana Protasa.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādām mājsaimniecībām ir lielākais nabadzības risks? Būs skatāma Jēkabpils Tautas teātra izrāde “Trīnes grēki”; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Lielākais nabadzības risks obligāti nav senioriem un ģimenēm ar bērniem, bet gan vienas personas mājsaimniecībām un mājsaimniecībām, kur ir viens pieaugušais ar apgādībā esošiem bērniem, atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, tā atsaucoties uz valdības ieceri energoresursu krīzē ar pabalstiem atbalstīt seniorus un ģimenes ar bērniem raksturoja ekonomikas antropologs Andris Šuvajevs. Viņš arī norāda, ka šobrīd neviens nezina, kā 250 miljonu eiro novirzīšana atbalstam ietekmēs dažāda tipa mājsaimniecības. Tāpēc, iespējams,  pareizāks gājiens būtu bijis uz laiku mazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi energoresursiem.

Ieslodzītie, kuri sodu izcieš vietās, kas nesakrīt ar viņu vēlēšanu apgabalu, varēs piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās, balsojot pa pastu. Tieslietu ministrijā skaidro, ka šie grozījumi novērsīs situācijas, kad tiesības piedalīties pašvaldības domes vēlēšanās ierobežotas personām, kurām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums un tās atrodas ieslodzījuma vietā, kuras atrašanās vieta var nesakrist ar vēlēšanu apgabalu, kurā šī persona ir reģistrēta kā vēlētājs vai kurā personai pieder nekustamais īpašums. Vēlēšanu norisi ieslodzījuma vietā un balsošanas aizklātību nodrošinās ieslodzījuma vietas administrācija.

Zviedrijā 6 tūkstoši cilvēku jau ievietojuši rokā mikroshēmu. Tagad to piedāvā, lai varētu uzrādīt Covid-19 sertifikātu. Decembra sākumā Zviedrija ieviesa jaunus noteikumus, kas pieprasa pasākumos, kuros piedalās vairāk nekā simt cilvēku, līdzi nēsāt personu apliecinošus dokumentus. Lai tas nebūtu jādara, pēc šī paziņojuma pieauga to cilvēku skaits, kuri izvēlējas implantēt mikročipus zem ādas.  Elektroniskā mikroshēma ir apmēram rīsa grauda lielumā un tā ar šprici tiek implantēta plaukstas virspusē. Čipus Zviedrijā ievieto kopš 2014. gada, katru gadu vidēji ap tūkstoti. 
 
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda parakstījis Seima pieņemto likumu, kas paredz personu apliecinošos dokumentos vārdu un uzvārdu rakstībā izmantot arī tādus oriģinālos latīņu alfabēta burtus, kuru nav lietuviešu valodas alfabētā, piemēram, “x”, “w” un “y”, vakar  paziņoja prezidenta birojs. Līdz ar to likums var stāties spēkā. Likumā noteikts, ka Lietuvas pilsoņu vārdu un uzvārdu personu apliecinošos dokumentos var rakstīt ar latīņu alfabēta burtiem bez diakritiskām zīmēm, ja Lietuvas pilsonis izvēlas laulātā uzvārdu, kas nav lietuviešu valodā.

Turpinām ziņas

Šonedēļ Nacionālajā teātrī atceltas visas izrādes. Teātra valdes loceklis Jānis Vimba skaidro, ka izrādes atceltas darbinieku inficēšanās ar Covid-19 dēļ. Lai varētu noskaidrot, cik plaši slimība ir izplatījusies, kā arī lemtu, ko tālāk darīt, patlaban teātrī ir noteikts pilnīgs lokdauns. Teātrī atzīmēja, ka kasē iegādātās biļetes mēneša laikā iespējams nodot un saņemt atpakaļ naudu jebkurā "Biļešu paradīzes" kasē. Savukārt par internetā iegādātajām biļetēm nauda tiek ieskaitīta maksātāja kontā no 24. janvāra.

Jēkabpils Tautas teātris rīt, 27. janvārī pulksten sešos vakarā Krustpils kultūras namā aicina uz Rūdolfa Blaumaņa izrādi “Trīnes grēki”. Trīnes savērptajās intrigās iepinās ne viens vien lugas personāžs un mīlētāju pāris. Bet Trīne vēlas tikai vienu, būt mīlēta un precēties, jo mīlestībai taču vecuma nav. Un tas taču tik cilvēcīgi. Lugas finālā visas kļūmīgās situācijas tiek atrisināties, vien Trīnei vēl jāgaida uz savu precinieku. Izrādes režisore – Inta Ūbele. 

Tuvojas februāris, kas senāk dēvēts arī par Sveču mēnesi, jo tieši šajā laikā mūsu senči nodevās sveču gatavošanai. Kā tas notika, un kādus materiālus šim darbam izmantoja, aicina uzzināt Krustpils pilī muzejpedagošiskajā programmā "Gaisma pašu rokām". Nodarbības mērķis ir caur spēlēm un aktīvu līdzdarbošanos sveču izgatavošanā veicināt skolēnu izpratni par latviešu tradīcijām un dzīvesveidu senatnē. Programma var notikt gan klātienē muzejā, gan attālināti – platformā zoom.Pieteikties programmai var zvanot pa tālruni -  27008136  vai rakstot info@jekabpilsmuzejs.lv

Un vēl

Nedēļas nogalē laiks Latvijā kļūs vējaināks un brīvdienās mūsu reģionu var skart kārtējā vētra, liecina prognozes. Ceturtdienas naktī valsts austrumos vēl saglabāsies sals un gaidāms sniegs, bet dienas gaitā atkusnis pārņems visu Latviju, temperatūrai sasniedzot 0...4 grādus, gaidāms arī lietus, austrumos – slapjš sniegs.

Piektdien gaidāms brāzmains ziemeļrietumu vējš, piekrastē ap 20 metriem sekundē, gaisa temperatūra visā Latvijā būs tuvu nullei, brīžiem snigs, vairāk Vidzemē un Latgalē. Sestdienas naktī vējš norims un atkal pastiprināsies sals līdz -1...-6 grādiem, bet pēc tam brīvdienās atkal kļūs siltāks, gaidāms atkusnis. Vējš sāks pieņemties spēkā sestdienas pēcpusdienā, bet stiprākās brāzmas gaidāmas svētdien, kad ziemeļrietumu vējš piekrastē pastiprināsies līdz 25–30 metriem sekundē, citviet valstī pārsvarā līdz 20 metriem sekundē.

Šāds vējš atkal nesīs postījumus, taču iedzīvotāji tiek aicināti sekot līdzi jaunākajām prognozēm, jo tās vēl mainīsies pirms spēcīgāko vēju ierašanās. Brīvdienās būs arī daudz nokrišnu - gan lietus, gan sniegs un puetnis. Apstākļi visiem satiksmes dalībniekiem būs sarežģīti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Premjers vēlas pēc iespējas ātrāk atcelt valstī noteiktos Covid-19 ierobežojumus ; Pirmajā lasījumā atbalsta ierosinājumu noteikt naudas sodu par totalitāro režīmu ieroču publisku izstādīšanu ; un Šogad konstatē mazāk pārkāpumu zemledus makšķerēšanā.

Ir jābeidz raustīt sabiedrība saistībā ar ierobežojumiem Covid-19 dēļ, šodien intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš no Jaunās Vienotības. Viņš atzina, ka valdībā joprojām notiek diskusijas par ierobežojumiem, kas noteikti Covid-19 izplatības ierobežošanai. Pēc viņa paustā, ierobežojumi vairs nav tas galvenais, kas ietekmē vai neietekmē pandēmijas un hospitalizācijas gaitu. Galvenais esot, vai cilvēks ir vakcinēts un vai viņš lieto sejas masku. Tāpēc visa enerģija, tajā skaitā Veselības ministrijai, esot jāvelta tieši pirmreizējai un balstvakcinācijai pret Covid-19.

Pērn vasaras kviešu sēkla maksāja aptuveni 300 eiro tonnā, taču patlaban kviešu cena var sasniegt pat 500 eiro par tonnu, tādējādi vasaras kviešu sēklas cena šogad var pieaugt par 65-70%. Tāpat cena pieaugusi arī zirņu sēklas materiālam - ja pērn cena par tonnu bija vidēji 400-450 eiro, tad šogad tā sasniedz pat 600 eiro tonnā, kas ir par aptuveni 35% vairāk. Katram kultūraugam šis cenas sadārdzinājums ir citādāks, tie var būt kā 10%, tā līdz pat vidēji 70%. Piemēram, pērn kopumā tika ievāktas ļoti sliktas ražas griķu sēklai un vīķu sēklai. Attiecīgi patlaban tirgū šis sēklas materiāls praktiski ir nepieejams, vai maksā ļoti dārgi.

Eiropas Komisija un OECD finanšu pratības ekspertu struktūra izstrādājušas vienotu finanšu pratības kompetenču standartu pieaugušajiem. Šis standarts Latvijas Bankas vadībā tiks ieviests arī Latvijā. Standarta mērķis ir uzlabot iedzīvotāju naudas lietošanas prasmi un veicināt pārdomātus ar personiskajām finansēm saistītus lēmumus.

Pasaules Veselības organizācija šonedēļ brīdināja, ka pasaulē izplatās Covid-19 omikrona paveida apakšpaveids BA.2.
PVO neuzskata to par "bažas raisošu paveidu", bet novēro situāciju, kamēr pasaulē pieaug šī apakšpaveida gadījumu skaits. Tas jau ir konstatēts ASV, bet tur tiek uzskatīts par retu. Šis apakšpaveids ir kļuvis izplatītāks Lielbritānijā un Dānijā, kur tas nodēvēts par "zaglīgo omikronu", bet nešķiet, ka tas būtu nāvējošāks salīdzinājumā ar iepriekšējām mutācijām. Lielbritānijā veikti agrīni pētījumi rāda, ka tas var būt pārnesamāks. BA.2 ir konstatēts vairāk nekā 40 valstīs, tai skaitā Zviedrijā, Filipīnās, Indijā un Singapūrā. 

Turpinām ziņas

Saeimas Juridiskā komisija pirmajā lasījumā atbalstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputātu rosinājumu noteikt naudas sodu par totalitāro režīmu ieroču izstādīšanu publiskā vietā ilgāk par 30 dienām, izņemot muzejus. Par likumprojekta virzību nākamajā Saeimas ārkārtas sēdē nobalsoja četri deputāti, divi balsojuši pret, bet seši balsojumā nepiedalījās. Kā ziņots, NA deputāti skaidro, ka likumprojekta mērķis ir panākt, lai vēl atlikušie PSRS varas simboli - ieroči un militārā tehnika, kas atrodas uz goda pjedestāliem Latvijas publiskajā vidē ārpus muzejiem, - tiktu demontēti.

Solot dienā maksāt teju 30 eiro, Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas pilsoņus brīvprātīgi apgūt rezervistu militārās apmācības kursu. Bruņotie spēki no 6.augusta līdz 28.augustam organizēs rezervistu militārās apmācības kursu, kura mērķis ir brīvprātīgi valsts aizsardzībā iesaistīt pēc iespējas vairāk Latvijas pilsoņu, dodot iespēju iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas. Mācībās Alūksnē un Skrundas apkārtnē trīs nedēļu laikā būs iespējams apgūt militārās pamatiemaņas individuālās apmācības līmenī. Apmācībai var pieteikties elektroniski, aizpildot pieteikuma anketu līdz 17.jūlijam, kas pieejama Nacionālo bruņoto spēku tīmekļvietnē. 

Un vēl

Šoziem, salīdzinot ar citiem gadiem, pārkāpumu skaits zemledus makšķerēšanā ir niecīgs un nerada būtisku kaitējumu ūdenstilpēm, norādījuši dabas un vides speciālisti. Regulāri reidi, sodi un atbildīgāka pašu cilvēku attieksme – tie ir tikai daži no iemesliem, kas pēdējos gados zemledus makšķerēšanā ietekmē pārkāpumu skaita mazināšanos. Visbiežāk šobrīd konstatē, ka makšķerniekiem nav līdzi kartes, kā arī vienlaikus izmantoti pārāk daudz makšķerēšanas rīki.  Tā kā laika apstākļi ir mainīgi un sals mijas ar atkusni, vides aizsardzības speciālisti aicina ievērot ne tikai noteikumus, bet rūpēties arī par drošību uz ledus. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Latvijā atkal rekordliels Covid-19 gadījumu skaits; Aicina parakstīties par zolītes iekļaušanu UNESCO kultūras mantojuma sarakstā ; un Aminata publicējusi savu Eirovīzijas dziesmu.

Latvijā pagājušās diennakts laikā reģistrēti 9 tūkstoši 143 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemti ziņojumi par 14 mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 4 tūkstoši 4 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 5 tūkstoši 139 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 32,6%. No mirušajiem 10 nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet četri - vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju sasniedzis 3 tūkstoši 239,9. 

Aizvadītajā diennaktī slimnīcās nonāca 111 pacienti ar Covid-19, bet izrakstīti - 115. Kopumā stacionāros ārstējas 761 pacients, tajā skaitā 79 ar smagu slimības gaitu. Dati uz 26.janvāri liecina, ka slimnīcās ar Covid-19lielākoties ārstējas cilvēki vecumā virs 50 gadiem. Tiesa, 30 pacienti ir vecumā līdz 19 gadiem, tajā skaitā viens vecumā līdz deviņiem gadiem - ar smagu slimības gaitu.

Dace Melbārde atkārtoti ievēlēta Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas vicepriekšsēdētājas amatā, turpinoties Eiropas Parlamenta vidustermiņu komiteju vadības vēlēšanu procesam Briselē. Paredzēts, ka Melbārde saglabās arī viņas pārstāvētās Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas koordinatores amatu, tādējādi vadot frakcijas parlamentāro darbu minētajā komitejā. 

Latvijas Tirgotāju asociācija atbalsta tūrisma, viesu izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī skaistumkopšanas nozares asociāciju rosinājumu no amata atkāpties finanšu ministram Jānim Reiram un veselības ministram Danielam Pavļutam. Tirgotāju pārstāvji skaidro, ka asociācija padome vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu atbalstīt tūrisma nozares prasību, jo "slodze un ierobežojumi tirdzniecības uzņēmumiem pašlaik ir neloģiski, epidemioloģiski nepamatoti." Asociācijā norāda, ka no valsts puses Covid-19 krīzes situācijā netiek sniegts pietiekams atbalsts visiem mazajiem uzņēmumiem, kas ieviesto ierobežojumu dēļ cietuši visvairāk. 

Veselības ministrija ir izstrādājusi un nodevusi sabiedriskajai apspriešanai noteikumu projektu, kas regulēs kompensāciju piešķiršanas kārtību gadījumos, kad Covid-19 vakcīnu blakusparādību rezultātā cilvēkam radies smags vai vidēji smags kaitējums veselībai vai dzīvība.  Atbilstoši Ārstniecības riska fonda pamatprincipiem, plānots noteikt, ka maksimālā kompensācijas summa par kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai būs 142 tūkstoši 290 eiro.

Latvijas pilsētu notekūdeņos vērojams Covid-19 omikrona paveida izplatības pieaugums un deltas samazināšanās, tā par pētnieku vērojumiem informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pārstāve Dita Gudrā. Kopējā Covid-19 izplatības tendence rāda, ka omikrons jau ir dominējušais paveids Rīgā, Jūrmalā, Valmierā, Salaspilī un Tukumā, savukārt delta - Jelgavā, Jēkabpilī, Ventspilī, Liepājā un Daugavpilī. Pētniece norāda, ka Jēkabpilī ir novērojams Covid-19 infekcijas pieaugums. Notekūdeņos dominējošais Covid-19 paveids ir delta, taču ir novērojama tā tendence samazināties. Vienlaikus arvien vairāk pieaug omikronam raksturīgās mutācijas.

Turpinām ziņas

Mārupes Zolītes klubs aicina parakstīties par Latvijas kāršu spēles zolītes prasmju iekļaušanu UNESCO cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma reprezentatīvajā sarakstā. Latvijā ir dažādi zolītes spēles sporta klubi, daudzas pašvaldības rīko zolītes turnīrus pilsētas vai novada svētkos vai arī citu tradicionālu turnīru laikā, to vidū ir arī Jēkabpils novada zolītes spēlētāji, kur izveidojušās stabilas šīs spēles tradīcijas. Iedzīvotāji aicināti parakstīt vēstuli par zolītes prasmju iekļaušanu UNESCO nemateriālā kultūrmantojuma sarakstā klātienē Mārupē vai elektroniski Mārupes novada mājaslapā. 

Pieaugot Covid-19 izplatībai, AS "Latvijas pasts" slimo vairāk nekā 130 pasta pakalpojumu sniegšanā un sūtījumu piegādēs iesaistīto darbinieku, tādējādi ir kavēts 85 pasta nodaļu darbs un piegādes procesi visā valstī. Pēc kompānijā minētā, visvairāk ietekmēta ir pasta nodaļu darbība Rīgā, galvaspilsētas aglomerācijā, Zemgales un Kurzemes reģionā, taču slimo arī Vidzemes un Latgales pasta nodaļās strādājošie.

Un vēl

Viena no pašmāju spēcīgākas balss īpašniecēm, dziedātāja Aminata, izdevusi smeldzīgu balādi "I'm Letting You Go" un piesaka savu dalību šī gada “Supernovā”. Dziesmas autore ir Aminata, producents "Kim W". Dziesma stāsta par diviem cilvēkiem, kuri vairs nejūt romantisku mīlestību viens pret otru. Šis Aminatas jaunākais singls šogad būs arī viena no dziesmām, kas "Supernovā" cīnīsies par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā Turīnā, Itālijā. Kā zināms, Aminata Eirovīzijas dziesmu konkursā piedalījās jau 2015. gadā, izcīnot augsto sesto vietu.

Atstājiet komentāru