2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 10.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 10.februārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits par mūža darbu Margaritai Vilcānei un Lidijai Pupurei piešķir Cildinājuma rakstus; Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties subsidēto darbavietu izveidei; un Jēkabpils dibināšanas dienā būs skatāma vēsturisku lielformāta fotogrāfiju izstāde.

Valsts prezidents Egils Levits lēmis piešķirt Cildinājuma rakstus dziedātājai Margaritai Vilcānei un aktrisei Lidijai Pupurei, cildinot abu izcilo personību mūža darbu un devumu Latvijas mūzikai un kultūrai, kā arī sveicot nozīmīgajās dzīves jubilejās. Svinīgā Cildinājuma rakstu pasniegšana notiks, kad valstī uzlabosies epidemioloģiskā situācija.

Līdz ārkārtējās situācijas beigām 28.februārī pagarināta iespēja uz laiku atstādināt pret Covid-19 nevakcinētos darbiniekus. Grozījumus iesniegusī Ekonomikas ministrija skaidro, ka regulējuma izmaiņas nepieciešamas, ņemot vērā, ka tuvojas datums, kad vairākiem darbiniekiem kopš atstādināšanas no amata pienākumu pildīšanas nevakcinēšanās pret Covid-19 dēļ būs pagājis trīs mēnešu termiņš. Tādēļ izstrādāts risinājums minētajiem darbiniekiem saglabāt esošās darba attiecības uz laiku līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Janvārī un februārī vienlaikus slimojuši neierasti daudz cilvēku. Jaunākā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras apkopotā statistika ir par decembri, taču arī jau tad dati nav iepriecinoši. Decembrī bijis atvērts rekordliels skaits valsts apmaksāto B slimības lapu. No tām vairāk nekā 11 tūkstoši ar diagnozi Covid-19.  Tiek prognozēts, ka janvāra dati būšot vēl dramatiskāki, ņemot vērā vīrusa omikrona paveida lielo izplatību.

Eiropas Komisija tuvākajos gados plāno kopā ar privātajiem partneriem investēt vairāk nekā 43 miljardus eiro mikroshēmu pētniecībā un ražošanā Eiropas Savienības valstīs. Brisele šādi cer mazināt Eiropas atkarību no mikroshēmu un pusvadītāju piegādātājiem citos pasaules reģionos.

Horvātija gatavojas nākamgad pāriet uz eiro un pagājušajā nedēļā publiskoja konkursa uzvarētājus, kuru dizaini tiks iegravēti jaunajās monētās. Taču Horvātijas nacionālajai bankai nācies izsludināt jaunu konkursu eiro monētu dizainam, jo iecerētais viena eiro dizains izpelnījies pārmetumus plaģiātismā. Uz viena eiro monētas bija attēlota cauna uz zara, taču šis attēls ātri vien izsauca internetā apsūdzības plaģiātismā, jo ļoti līdzinājās fotogrāfijai, ko savulaik uzņēmis britu fotogrāfs Iens H. Līčs. 

Turpinām ziņas

Nodarbinātības valsts aģentūra aicina darba devējus pieteikties subsidēto darbavietu izveidei Eiropas Sociālā fonda projektā. Tā ir iespēja darba devējiem piesaistīt savam uzņēmumam vajadzīgos darbiniekus, subsidētajās darbavietās nodarbinot dienestā reģistrētos bezdarbniekus. Pieteikumus NVA filiāles pieņem no šīs nedēļas līdz gada beigām. Pieteikties subsidēto darbavietu izveidei var komersanti, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, pašnodarbinātās personas, nodibinājumi vai biedrības.

Sākoties atkušņiem, autovadītājiem uz ielām un ceļiem jābūt sevišķi uzmanīgiem – bedru ir arvien vairāk. Ceļu uzturētāji, pašvaldības un ceļu būvētāji atzīst – trūkst naudas, tāpēc ik pavasari ar bedrēm būs jāsamierinās, bet šis gads īpaši iezīmīgs ar sliktas kvalitātes ceļiem visā valstī. Pamatīga viena kilometra pārbūve uz galvenās nozīmes autoceļa izmaksā aptuveni vienu miljonu eiro. Savukārt palielas un ne pārāk dziļas bedres lāpīšana – 200 līdz 300 eiro. Lai sakārtotu visus Latvijas ceļus, naudas, kas mērāma miljardos, nav. 

Arī Jēkabpilī daudzviet nav izbraucamas ielas un laukumi, kuros atkušņa laikā veidojas lielas peļķes un bedres. Pēdējo dienu laikā jēkabpilieši sociālajos tīklos izvietojuši attēlus un nelielus video no dažādām vietām pilsētā ar neglaimojošiem komentāriem pilsētas atbildīgajiem dienestiem. Par neizbraucamajiem piebraucamajiem ceļiem un pagalmiem ziņo iedzīvotāji no Madonas ielas, Auseklīša ielas, Nameja ielas, Viesītes ielas, kā arī par stāvlaukumu Brīvības ielā iepretim pašvaldības ēkai. Madonas ielas iedzīvotāji informē, ka pēc sūdzībām par neizbraucamiem ceļiem mikrorajonā, trešdien ielas tīrītas, taču ne visā mikrorajonā, tikai nelielā daļā. Jau ziņots, ka stāvlaukums Brīvības ielā iepretim pašvaldības ēkai pieder privātpersonai, kas neuztur to pienācīgā kārtībā un šī nav pirmā ziema, kad laukums nenotīrīta sniega dēļ kļūst grūti izbraucams.

Un vēl

Par godu Jēkabpils pilsētas dzimšanas dienai sestdien, 12. februārī no pulksten desmitiem līdz sešiem vakarā Rīgas ielā pie Krustpils pils Jēkabpils Vēstures muzejs sadarbībā ar biedrību „Daugavas Pārupieši” ikkatram interesentam piedāvās skatīt lielformāta vēsturisko Jēkabpils fotogrāfiju izstādi. Kā zināms, 1670. gada 12. februārī Kurzemes – Zemgales hercogs Jēkabs apmetnei pie Salas kroga piešķīra pilsētas tiesības, ģerboni un vārdu Jakobstadt. Pilsētas dibināšanas aktā tika piešķirtas Magdeburgas tiesības. Tas nozīmēja, ka var brīvi no sava vidus vēlēt birģermeistaru, tiesnešus un pilsētas rāti. Celt skolas un baznīcas. Var par brīvu cirst meža materiālu hercoga mežos.  Jaunajai pilsētai dāvāja apkārtnes zemes. Hercogs Jēkabs spēja radīt priekšnoteikumus pilsētas sekmīgai attīstībai.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kad tiks atcelti visi ierobežojumi? Jēkabpilī sāks siltināt ēkas Liepu un Dārzu iela; Un Latvijā atklāj «Eiropas Jaunatnes gadu»

Veselības ministrs Daniels Pavļuts  no "Attīstībai/Par!" rosina valdību veidojošām partijām vienoties par Covid-19 drošības pasākumu mazināšanas plānu, kas īstenojams pakāpeniski trīs soļos, noslēgumā – no 1. aprīļa – paredzot iespēju atcelt visus ierobežojumus. Vienlaikus viņš aicina valdību ņemt vērā, ka situācija veselības aprūpē arvien vēl ir ļoti sarežģīta un saslimstības samazinājums sagaidāms tikai februāra otrajā pusē.

Trešā daļa iedzīvotāju uzskata, ka pandēmija negatīvi ietekmē viņu garīgo veselību, un pēdējo mēnešu laikā šāda viedokļa īpatsvars sabiedrībā ir būtiski pieaudzis, atklāj "Kantar" janvārī veiktais Covid-19 barometra pētījums. Liela daļa iedzīvotāju - 41% - atzīst, ka baidās saslimt neatkarīgi no tā, ka tiek ievērota piesardzība. Salīdzinājumā ar rudeni šis radītājs ir pieaudzis par septiņiem procentpunktiem.

Kompensējot straujo elektroenerģijas tarifu kāpumu, ir izveidots atbalsta mehānisms noteiktām iedzīvotāju grupām – aizsargātajiem lietotājiem, taču patiesībā gandrīz 70 tūkstošiem klientu šīs atlaides reāli saņemt nav iespējams. Aizsargātais lietotājs ir tie elektroenerģijas patērētāji, kuri ietilpst kādā no šīm grupām: daudzbērnu ģimene, personas ar invaliditāti vai ģimenes ar bērnu, kuram ir invaliditāte, kā arī maznodrošinātas un trūcīgas ģimenes. 

Problēma ir tajā, ka katram tirgotājam, kurš izvēlas sniegt šo pakalpojumu, ir nepieciešams IT rīks, kas savieno pakalpojuma sniedzēja un Būvniecības valsts kontroles biroja informācijas sistēmas, lai noteiktu, kuriem no klientiem pienākas atbalsts. Ja tirgotājs nevar nosūtīt savu klientu datu bāzi, tad atlaides nevar piemērot. Latvijā pakalpojumu privātpersonām piedāvā 12 elektroenerģijas tirgotāji, tikai divi no tiem ir izveidojuši šo IT rīku, tā izveidi valsts neapmaksā. Tātad ar vienu roku atbalstu dod, bet patiesībā tas atbalsts līdz galam nav iedots, jo 40% cilvēku to nesaņem.

Lielbritānijas ārlietu ministre Liza Trasa vakar ieradusies Maskavā, lai apliecinātu vēstījumu, ka Krievijai Ukrainas krīzē ir jāizvēlas miera ceļš vai jārēķinās, ka būs "masīvas konsekvences" ar Rietumu sankcijām. Šī ir pirmā kāda Lielbritānijas ārlietu ministra ministre vizīte Krievijā četru gadu laikā, un tās gaitā Trasa tiksies ar Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu, lai mudinātu Maskavu ievērot starptautiskās saistības un respektēt Ukrainas suverenitāti.

Francijas ziemeļu pilsētā Brestā vakar atklāts “Viena okeāna” samits, kura mērķis ir pievērst starptautisko uzmanību pasaules okeānu stāvoklim un iepazīstināt ar iniciatīvām okeānu pārvaldības uzlabošanai. Foruma iniciators ir Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš uz samitu ir ielūdzis Eiropas Savienības un aptuveni 20 valstu vadītājus. 

Turpinām ziņas

Šajā nedēļā sāksies siltināšanas būvdarbi Jēkabpilī, Dārzu ielā 7 un Liepu 22, kuru gaitā paredzēta ēku fasādes un inženiertīklu atjaunošana. Lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar būvdarbu uzsākšanu vakar notika SIA JK Namu pārvalde, būvuzņēmēja Personu apvienība SIA “Riko” un “Logi 24”, un būvuzrauga SIA “RM Būvuzraudzība” pārstāvju tikšanās. Šajā nedēļā plānots uzstādīt būvniecības žogus, kā arī uzsākt bēniņu un pagrabu tīrīšanas darbus.

Jau ziņots, ka Dārzu ielas 7 un Liepu 22 māju iedzīvotāji iesaistījušies AS “Attīstības finanšu institūcija Altum”  DME programmā, saņemot 50 procentu grantu no kopējo būvdarbu izmaksu summas. 

Šovasar, no 8. līdz 9.jūlijam, Siguldas pils kvartālā norisināsies mentālās veselības un mūzikas festivāls “Ogle 2022”. Festivāla mērķis ir stiprināt izpratni un rūpes par mentālo veselību. Festivāls norisināsies trešo gadu. Saglabājot iepriekšējo gadu formātu, arī šogad būs iespēja satikt speciālistus no krīžu un konsultāciju centra “Skalbes” un sekot līdzi starptautiskās organizācijas “The Human Aspect” pieredzes stāstu video sērijai. Šī gada jaunums būs terapeitiskā joga un mentālās veselības darbnīcas, kas līdz šim Latvijā vēl nav bijušas pieejamas

Un vēl

Šis gads pasludināts par Eiropas Jaunatnes gadu. Paredzēts, ka šogad tiks aktualizēta gan jauniešu loma dažādu procesu veidošanā, gan tiks piedāvātas plašākas iespējas to darīt. Eiropas Komisijā  uzsver – lai gan viss nesākas šogad un arī nebeigsies 2022. gadā, šis ir domāts ka papildu iespēju gads. Eiropas Komisija ir pārliecināta, ka šis ir īstais brīdis, kad jauniešiem ir jādod papildu iespējas un jādažādo pieejamās atbalsta programmas un jāatgūst ar uzviju tas, kas varbūt pandēmijas dēļ ir aizkavējies. Tādēļ jauniešu iniciatīvām 2022. gadā Eiropas Komisija atvēlējusi vēl astoņus miljonus eiro.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Vasarā sola pasākumus bez kovidierobežojumiem; uzņēmēji aicināti piedalīties diskusijā par enerģētikas krīzes risināšanu un novēršanu ; un Mūziķu apvienība «Bujāns» Eirovīzijas konkursa dziesmu iedzied latviski.

Saeima šodien atbalstīja valdības lēmumu pagarināt ārkārtējo situāciju Latvijas un baltkrievijas pierobežā. Izmaiņas paredz Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpils valstspilsētā pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 10. maijam, ņemot vērā situāciju uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.

Latvijas distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka šodien Pekinas olimpiskajās spēlēs 10 kilometru sacensībās klasiskajā stilā izcīnīja 23. vietu, kas ir jauns visu laiku labākais Latvijas dāmu slēpotāju sasniegums šajās sacensībās. Patrīcija Eiduka 10 kilometru distanci klasiskajā stilā veica 30 minūtēs un 34,7 sekundēs, kas bija par divām minūtēm un 28,4 sekundēm lēnāk nekā sacensību uzvarētājai Terēzai Johaugai. Šis ir Latvijas labākais sasniegums distanču slēpošanā olimpiskajās spēlēs dāmu konkurencē. 

Par vasaras sezonu un festivāliem varam būt droši - tur nebūs nekādu ierobežojumu, intervijā TV3 šodien sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis. Viņš skaidroja, ka patlaban aktuāls jautājums vēl ir par starpposmu no 1.marta līdz 1.aprīlim, taču esot skaidrs, ka arī šajā periodā skaitliskie ierobežojumi tiks atcelti. 

Jau otro gadu pēc kārtas dzimušajiem mazuļiem visbiežāk dotie vārdi bijuši: zēniem Olivers, bet meitenēm – Emīlija, liecina Pilsonības un migrācijas lietupārvaldes apkopotā statistika. Kopumā 2021. gadā vārds Olivers dots 185 puisīšiem, savukārt par Emīliju nosauktas 234 meitenītes. No zēnu vārdiem vecāki pērn saviem mazuļiem bieži izvēlējušies arī vārdus Marks, Roberts, Gustavs, Jēkabs, Emīls, Kārlis, Adrians, Daniels un Ralfs. Savukārt meitenēm īpaši populāri vārdi bijuši Sofija, Alise, Marta, Amēlija, Paula, Anna, Emma, Dārta un Elza.

Turpinām ziņas

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras  Zemgales reģiona nodaļa aicina uzņēmējus 23. februārī piedalīties online diskusijā par vidēja un ilgtermiņa aktivitātēm, kas palīdzētu stabilizēt enerģētikas jomu Latvijā, veidotu labvēlīgāku uzņēmējdarbības vidi un ļautu turpmāk izvairīties no līdzīgiem ekonomikas satricinājumiem. Diskusijā piedalīsies "RCG Lighthouse" valdes priekšsēdētājs Kaspars Osis,  Ekoniomikas ministrijas atbildīgās amatpersonas un citi energonozares eksperti.

Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības Jēkabpils starpnovadu arodorganizācijas vadītāja Inga Ermansone vakar svinīgi parakstīja ģenerālvienošanos starp Jēkabpils  novada pašvaldību un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības Jēkabpils novada  arodorganizāciju. Vienošanās paredz veicināt sadarbību un sociālā dialoga attīstību starp pašvaldību un arodorganizāciju un nodrošināt pašvaldības iestādēs strādājošo tiesisko aizsardzību un sociālās garantijas.

Un vēl

Duets "Bujāns", kurā apvienojušies mākslinieki Intars Busulis un Reinis Sējāns, klausītājiem nodod dziesmas "He, She You & Me" latvisko versiju - "Hī, Šī, Tu un Es", kā arī abu dziesmu videoklipus. Dziesmas mūzikas autori ir dueta līderi, un dziesmas atdzejojumu no angļu valodas ir veidojuši viņi paši. Dziesma ir par visaptverošu mīlestību, iedrošinājumu sapņot un atraisīt savas sirdis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Eiropas Komisija  samazina Latvijas IKP pieauguma un būtiski palielina inflācijas prognozi ; Jēkabpils novada Kalna pagastā mežizstrādes darbos iet bojā vīrietis; un Dziedātājs Dons ierakstījis jaunu dziesmu.

Pagājušajā diennaktī Latvijā konstatēti 11 tūkstoši 599 jauni Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par deviņu inficētu personu nāvi. Tādējādi trešdien atklāto Covid-19 gadījumu skaits ir otrais lielākais diennaktī. No saslimušajiem 4 tūkstoši 354 pacienti nebija vakcinēti vai vakcinācijas kursu pabeiguši, savukārt 7 tūkstoši 245 bija vakcinēti. Savukārt no mirušajiem četri bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet pieci - vakcinēti.

Eiropas Komisija samazinājusi Latvijas iekšzemes kopproduktajeb IKP pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 5% līdz 4,4%,  paredzot straujāko ekonomikas izaugsmi starp Baltijas valstīm. Vienlaikus Eiropas komisija palielinājusi inflācijas prognozi, sagaidot, ka patēriņa cenas šogad Latvijā augs par 5,9% pretstatā iepriekš prognozētajiem 3,6%.

Latvijas Banka nākamnedēļ izlaidīs Satversmes simtgadei veltītu sudraba kolekcijas monētu "Satversmei 100". Šī monēta ir veltījums Latvijas konstitūcijai, kas pieņemta 1922. gadā un nosaka valsts iekārtu, vērtības un attiecības starp cilvēku un valsti. Monētas "Satversmei 100" grafisko dizainu veidojis mākslinieks Aigars Ozoliņš. 

Baltkrievijā šodien uzsāktas Krievijas un Baltkrievijas kopīgas militārās mācības, kas ilgs līdz 20. Februārim. Saskaņā ar NATO rīcībā esošo informāciju Baltkrievijā kopumā būs dislocēti aptuveni 30 tūkstoši Krievijas karavīru. Mācības nosodījusi Francija, ASV tās uzskata par soli tālākas eskalācijas virzienā, tikmēr Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mācības nodēvējis par “psiholoģisku spiedienu”.

Eiropas Komisija vērsīsies Eiropas Savienības Tiesā pret Zviedriju, jo šī bloka dalībvalsts savos likumos nav pilnībā iestrādājusi ES Šaujamieroču direktīvas prasības. Direktīvu apstiprināja 2017. gadā pēc 2015. gadā notikušajiem terora aktiem Francijā. Tās mērķis ir apgrūtināt šaujamieroču nonākšanu teroristu un noziedznieku rokās. Zviedrijas valdība ir nākusi klajā ar vairākiem priekšlikumiem par nacionālo likumu saskaņošanu ar ES Šaujamieroču direktīvu, taču līdz šim parlamenta vairākums tos ir noraidījis.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī saņemta informācija par 12 gadījumiem, kad iedzīvotāji vērsušies pēc palīdzības policijā, vai konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Kā liecina sākotnējā informācija, 9. februārī Jēkabpils novada Kalna pagastā, veicot mežizstrādes darbus, vīrietim uzkrita koks, kā rezultātā viņš gāja bojā negadījuma vietā. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. 

Silto laikapstākļu ietekmē uz ūdentilpēm esošais ledus ir kļuvis ārkārtīgi nedrošs un bīstams, turklāt vietām upēs jau sākusies tā iešana. Vakar Jelgavas novada Vilces pagastā dzirnavu ezerā zemūdens meklēšanas darbu laikā ugunsdzēsēji glābēji atrada un izcēla krastā bojāgājušo, kurš visticamāk bija ielūzis ledū. Pēcpusdienā VUGD saņēma informāciju, ka Jelgavas novada Svētes pagastā upē Svēte ledū ir ielūzis suns. Ugunsdzēsēji glābēji ar glābšanas dēļa palīdzību nokļuva līdz dzīvniekam, kas atradās apmēram trīs metrus no krasta ielūzis ledū un nogādāja viņu krastā. 

VUGD aicina pieaugušos atcerēties, ka, atrodoties uz ledus, viņi ne tikai riskē ar savu dzīvību, bet arī rada maldīgu priekšstatu bērniem, ka ledus ir izturīgs un drošs. Tā kā ledus šobrīd neiztur ne tikai cilvēku, bet vietām arī dzīvnieku svaru, drošām pastaigām ar saviem mājas mīluļiem jāizvēlas vietas, kas neatrodas tiešā ūdenstilpju tuvumā, bet ja tādas iespējas nav, tad jāizmanto pavada.

Un vēl

Dziedātājs Dons ir izdevis dziesmu “Tavs pieskāriens” un izziņojis gaidāmo albumu un brīvdabas koncertu, kas notiks Siguldas pilsdrupās vasaras vidū. Viņš norāda, ka bijis patiess prieks atgriezties Berlīnē un atkal strādāt kopā ar producentu Kim W, tāpat gandarījumu sniedz pirmais kopdarbs ar dziesmas teksta autoru Martu Pujātu. Dziesmas video versija tapusi sadarbībā ar “film naked” studiju.

Atstājiet komentāru