2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.februārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunākā informācija saistībā ar karadarbību Ukrainā;  Jēkabpilī sestdien notika pasākums Ukrainas atbalstam; un “Zelta mikrofona” balvu par gada labāko albumu saņem grupa “Rīgas modes”.

Ukrainas cilvēku cīņa pret Krievijas iebrucēju kolonnām un desantiem turpinās jau piekto dienu. Galvaspilsēta Kijeva par spīti lielai okupantu spēku koncentrācijai tās tuvumā un nemitīgiem centieniem tajā ielauzties šodien joprojām ir brīva. Rietumu valstis pret Krieviju vērš skarbas sankcijas un arvien vairāk pastiprina militāro atbalstu Ukrainai. 

Krievijas spēki ieņēmuši Berdjanskas pilsētu Ukrainas dienvidrietumos, kurā ir vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju. Pilsētas mēra pienākumu izpildītājs Oleksandrs Svidlo pavēstīja, ka Krievijas spēki iegāja pilsētā vakar pēcpusdienā un informēja pašvaldības vadītāju, ka visas administratīvās ēkas tagad ir viņu kontrolē, bet Svidlo varot turpināt darbu. Svidlo šo priekšlikumu noraidījis, kā nepieņemamu un viss operatīvais štābs, atstājis izpildkomitejas ēku, lai turpinātu strādāt un koordinēt operatīvā štāba darbu attālināti.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis telefonsarunā ar Apvienotās Karalistes premjerministru Borisu Džonsonu atzina, ka nākamās 24 stundas Ukrainai būs izšķirošs periods, jo kaujas turpinās visā valstī. Sagaidāms, ka iebrukumā Ukrainā iesaistīsies Baltkrievijas spēki.

Acīmredzot nespējot ātri sasniegt savus noziedzīgos mērķus Ukrainā, Kremļa saimnieks Vladimirs Putins svētdien izsludināja īpašu gatavību kodolspēkos. Krievijas tā dēvētie kodolčemodāni atrodas pie prezidenta, aizsardzības ministra un Ģenerālštāba priekšnieka. Savukārt čemodānu atslēgas ir pie virsniekiem operatoriem. Lai sāktu kodolkaru, pietiek aktivizēt divas no trim sistēmām, vēsta laikraksts "Novaja gazeta".

Tikmēr Latvijas Aizsardzības ministrs Artis Pabriks mierina, ka īpašais režīms Krievijas kodolspēkos izsludināts panikas sēšanai gan Ukrainā, gan starptautiskajā sabiedrībā. Viņš norāda, ka Krievija un pats Krievijas prezidents Vladimirs Putins nebija gaidījuši šādu Ukrainas un demokrātiskās pasaules reakciju un vienotību pret Putina uzsākto karu. Vienlaikus Pabriks atgādina, ka NATO arī ir kodolalianse, un organizācija ir gatava arī šādām situācijām.

Vakar izskanēja informācija, ka varētu notikt Ukrainas un Krievijas sarunas un tās norisinātos uz Baltkrievijas un Ukrainas robežas Pripetes upes rajonā. Tā lietotnes "Telegram" kanālā vēstīja Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska birojs. Aleksandrs Lukašenko piezvanīja pa telefonu Volodimiram Zelenskim, teikts svētdien pēcpusdienā publicētajā paziņojumā. Politiķi vienojušies, ka Ukrainas delegācija tiksies ar krieviem bez priekšnosacījumiem uz Ukrainas-Baltkrievijas robežas Pripetes upes rajonā.

Ukraina oficiāli iesniegusi prasību pret Krieviju ANO Starptautiskajā tiesā Hāgā, svētdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš aicināja tiesu nekavējoties likt Krievijai pārtraukt karadarbību un sākt prasības izskatīšanu šonedēļ.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena svētdien paziņoja, ka Eiropas Savienība slēgs savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, finansēs ieroču piegādes Ukrainai un aizliegs Kremļa propagandas kanālus RT un "Sputņik", kā arī noteiks jaunas sankcijas Baltkrievijai. Viņa pavēstīja, ka "Eiropas Savienība pirmo reizi finansēs ieroču un cita ekipējuma iegādi un piegādāšanu valstij, kurai tiek uzbrukts".

Krievijas rubļa kurss pret ASV dolāru pirmdienas rītā tirdzniecībā ārpus Krievijas nokrities par 27%, atsaucoties uz "Bloomberg", ziņo LETA. Rubļa kurss pret dolāru samazinājies par 27% līdz 114,33 rubļiem par dolāru. Tirdzniecība Maskavas biržā vēl nav sākusies. Tikmēr Maskavā un citās Krievijas pilsētās vērojamas lielas rindas pie bankomātiem, iedzīvotāji steidz izņemt skaidru naudu dažādās valūtās.

Šodien Latvijas valdību veidojošo partiju sadarbības sanāksmē tiks izskatīts jautājums par valsts aizsardzības, tajā skaitā arī iekšlietu, budžeta palielināšanu. Tas tiks darīts, ņemot vērā drošības situāciju reģionā pēc Putina režīma īstenotā militārā iebrukuma Ukrainā un Krievijas armijas dislokāciju Baltkrievijā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī Krustpils pusē sestdienas vakarā neoficiālā pasākumā uz Daugavas dambja pulcējās vairāki desmiti jēkabpiliešu, lai izteiktu atbalstu Ukrainai. Pasākuma vietā uz dambja nogāzes bija izklāts Ukrainas karogs un uzzīmēts uzraksts – Nē karam – angļu valodā un  miera simbols. Pasākumā vietā dega arī barikāžu ugunskurs. Savukārt pie dambja margām bija piesietas lentītes Ukrainas karoga krāsās. Cilvēki savstarpējās sarunās izteica atbalstu Ukrainai un nosodījumu Krievijas agresijai. Jau ziņots, ka Jēkabpils sadraudzības pilsētas Ukrainā ir Mirgoroda, Židačiva un Vižņica. Divās no tām – Mirgorodā un Židačivā patlaban norisinās karadarbība.

Latvijas pašvaldības ir gatavas iesaistīties, nodrošinot ne tikai Ukrainas bēgļu izmitināšanu, daudzas pašvaldības jau ir gatavas atvest šos cilvēkus, norāda Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Gints Kaminskis. Pašlaik Latvijā garantētas vismaz septiņi tūkstoši gultasvietu bēgļiem no Ukrainas. Iesaistījušās pilnīgi visas pašvaldības, un turpinās sagatavošanās darbi plašai bēgļu uzņemšanai.

Atzīstot kļūdu par "lielā kara" iespējamības prognozēm, Ivars Zariņš no Saskaņas noliek Saeimas deputāta mandātu. Zariņš paziņojumā medijiem skaidroja, ka viens no svarīgākajiem viņa dzīves principiem ir vienmēr pildīt savus solījumus. Viņš norāda, ka savulaik, redzot, kā kara retorika aizvien vairāk tiek izmantota, lai novirzītu sabiedrības uzmanību no varas neizdarībām, lai mazinātu šādu kara retorikas izmantošanu un fokusētu sabiedrības uzmanību uz problēmām, kuras ir mūsu varas kompetencē, un kuras tā izvairās risināt un vairās pat diskutēt par tām – Zariņš publiski apstrīdēja "lielā kara" iespējamību un apsolīju nolikt savu deputātu mandātu, ja sāksies karš un šobrīd izpildījis solījumu. 

Un vēl

“Zelta mikrofona” balvu par gada labāko albumu saņēma grupa “Rīgas modes” par ierakstu “Patiesie nodomi”, turklāt grupa plūca uzvaras laurus arī kategorijā “Popmūzikas albums”. Balvu par labāko debiju saņēma dziedātāja “Būū” ar ierakstu “Albūūms”. Tāpat viņa ar dziesmu “Sāku no sākuma” saņēma gada labākās dziesmas balvu. Grupa “Eolika” saņēma “Zelta mikrofona” balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā.

Brīvdienās saņemta sēru vēsts, ka Kanādā miris grupas "Eolika" dibinātājs, komponists, dziedātājs Zigmunds Lorencs. Viņš dziedāja un spēlēja ģitāru arī grupās "Baltijas balsis", "Selga", karavīru ansamblī "Zvaigznīte", kļūdams par tā vadītāju, sacerēja dziesmas, 1977. gadā saņēma komponista diplomu Latvijas Valsts konservatorijā.  Pēdējoreiz dzimtenē Lorencs uzstājās "Eolikas" kolēģa Borisa Rezņika 70.tās jubilejas koncertos 2017.gada maijā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Morāli Ukraina šo karu jau ir uzvarējusi;  No 1.marta Jēkabpilī apkures tarifs palielināsies par 9,4%; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Morāli Ukraina šo karu ir uzvarējusi, intervijā Latvijas Radio sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks no Attīstībai Par. Viņš norādīja, ka abi nosacījumi, kas nepieciešami, lai Ukraina spētu noturēties pret Krievijas sākto karu, ir izpildīti. Šie nosacījumi ir masīvas sankcijas un ievērojama starptautiskā palīdzība. Pabriks uzskata, ka Krievijai nav iespējams uzvarēt šo karu, jo rietumvalstis atbalsta Ukrainu ar ieročiem.

Kijevā darbojas vairāk nekā 400 krievu algotņi, kuriem Kremlis devis uzdevumu nogalināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un valdības locekļus, lai Maskava varētu pārņemt varu, vēsta britu laikraksts "The Times". Avots, kas informēts par "Vagner" aktivitātēm, "The Times" atklāja, ka janvārī Ukrainā ieradušies 2 līdz 4 tūkstoši algotņu. Daļa no tiem izvietoti Donbasā, bet aptuveni 400 iekļuva Ukrainā no Baltkrievijas un devušies uz Kijevu. 

Ukrainā ieradīsies Franču Ārzemnieku leģionā dienošie ukraiņi, lai palīdzētu Ukrainas armijai cīnīties ar uzbrūkošajiem Krievijas spēkiem, paziņojis Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pakļautībā esošais Dezinformācijas apkarošanas centrs. Franču Ārzemnieku leģions sastāv no augsti kvalificētiem speciālistiem, kuri vēlas aizstāvēt savu dzimteni.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija svētdienas vakarā vienbalsīgi atbalstīja grozījumus Nacionālās drošības likumā, lai ļautu Latvijas iedzīvotājiem kā brīvprātīgajiem karot Ukrainas pusē. Komisija lūgs Saeimai noteikt likumprojektam steidzamību, kas ļaus to izskatīt tikai divos lasījumos. Plānots, ka Saeima par šo jautājumu lems jau šodien.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis par jaunas vienības – Ukrainas Starptautiskā teritoriālās aizsardzības leģiona – izveidošanu. Šo bataljonu veidos ārzemniekiem, kuri vēlas piedalīties Krievijas militārpersonu uzbrukumu atvairīšanā. Ukrainas vadība aicina visus ārzemniekus, kuri vēlas pievienoties, lai pretotos Krievijas okupantiem un aizsargātu pasaules drošību, ierasties Ukrainā un pievienoties teritoriālās aizsardzības spēku rindām. 

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Ukrainu pametuši vismaz 150 tūkstoši iedzīvotāju. Lielākā bēgļu plūsma ir uz Poliju. Polijas amatpersonas nedēļas nogalē vēstīja, ka valstī nonākuši jau vairāk nekā 115 tūkstoši kaimiņvalsts iedzīvotāju. Lielākā daļa bēgļu ir sievietes un bērni, kā arī vīrieši, kas jaunāki par 18 vai vecāki par 60 gadiem. Polija atvērusi visus robežkontroles punktus arī gājējiem, un dienā tos var šķērsot apmēram 50 tūkstoši cilvēku.

Latvijas valsts pārvalde un nevalstiskās organizācijas aicina cilvēkus neorganizēt palīdzību Ukrainas civiliedzīvotājiem pašiem un nevest to uz Polijas–Ukrainas robežu, jo, kā apstiprina organizācijas un valsts iestādes Polijā un Ukrainā, tādējādi rodas haoss un rindas, kas kavē ukraiņu bēgļu nokļūšanu drošībā Eiropas Savienībā.  Latvijā ar koordinētas palīdzības organizēšanu nodarbojas brīvprātīgo kustība “Viegli palīdzēt” sadarbībā ar valsts pārvaldi un nevalstiskajām organizācijām. 

Bēgļi no Ukrainas Latvijā varētu saņemt garantētā minimālā ienākuma pabalstu un pabalstu krīzes situācijā un citu atbalstu. Civiliedzīvotājiem, kuri izceļo no Ukrainas saistībā ar Krievijas izraisīto militāro konfliktu, Latvijā tiks sniegti valsts un pašvaldību sociālā atbalsta pasākumi. Atbildīgās institūcijas ir vienisprātis, ka sākotnēji šie pabalsti piešķirami bez priekšnosacījumiem par iesniedzamajiem dokumentiem, deklarēto dzīves vietu un neparedzot veikt ienākumu un materiālās situācijas izvērtējumu. 

Tikmēr Baltkrievija jau šodien varētu pievienoties Krievijas uzbrukumam Ukrainai, paziņojusi augsta ranga ASV izlūkdienestu amatpersona. Krievijas bruņotie spēki veic uzbrukumus Ukrainai arī no Baltkrievijas teritorijas, un Baltkrievija ir atbalstījusi šo agresiju, bet tiešā veidā karā vēl nav iesaistījusies. ASV izlūkdienestu novērtējumā Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko lēmums par dziļāku iesaistīšanos karā atkarīgs no sarunām, kas tuvākajā laikā gaidāmas starp Krieviju un Ukrainu.

Ņemot vērā Baltkrievijas plānoto iesaisti pilna mēroga Krievijas karadarbībā pret Ukrainu, Ārlietu ministrija aicina Baltkrievijā esošos Latvijas valstspiederīgos pamest valsti. Iespējas nodrošināt konsulāro palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Baltkrievijā patlaban ir ierobežotas. Latvijas valstspiederīgie aicināti ievērot piesardzību sabiedriskās vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, un atturēties no iesaistīšanās masveida pasākumos. 

Turpinām ziņas

No 1.marta Jēkabpilī apkures tarifs palielināsies par 9,4% un sasniegs 75,81 eiro par megavatstundu. Jau ziņots, ka februārī Jēkabpilī spēkā esošais tarifs ir 69,32 eiro par megavatstundu. Siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējuši divi faktori - kurināmā, dabasgāzes cenas pieaugums, kas palielinājis izmaksas, un lielāki ieņēmumi par elektroenerģijas pārdošanu, kas pieaugumu mazinājuši. Regulators vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums un siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par megavatstundu. Ņemot vērā minēto, Jēkabpils centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifa pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

Jēkabpils novada pašvaldība ir izdevusi rīkojumu par aizlieguma zīmju uzstādīšanu uz pašvaldības ceļiem sakarā ar laikapstākļus un autoceļu tehnisko stāvokli. No pagājušās nedēļas nogales līdz brīdim, kad ceļš ir apžuvis un atguvis nestspēju, tiek noteikta aizlieguma zīmju “Masas ierobežojums” un “Kravas automobiļiem braukt aizliegts” uzstādīšana uz pašvaldības autoceļiem visos pagastos. Ar autoceļu sarakstu, kur noteikti transporta līdzekļa masas ierobežojumi var iepazīties portālā Radio1.lv.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā galvenokārt saglabāsies sauss laiks, nedēļas otrajā pusē ieplūdīs nedaudz vēsāks gaiss no ziemeļiem, prognozē sinoptiķi. Šodien un rīt debesis būs lielākoties skaidras, turpmākajās diennaktīs tās brīžiem aizklās mākoņi, bet nokrišņu būs pavisam maz. Vējš pārsvarā būs lēns, dažbrīd nedaudz pastiprināsies rietumu un ziemeļu vējš. Gaisa temperatūra naktīs pārsvarā pazemināsies līdz 0..-5 grādiem, vietām Vidzemē un Latgalē dažkārt līdz -10 grādiem. Maksimālā gaisa temperatūra otrdien būs +3..+8 grādi, nedēļas turpinājumā tā būs par kādu grādu zemāka. Nedēļas nogalē gaiss dienas laikā iesils līdz 0..+6 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas delegācija ieradusies Baltkrievijas pierobežas rajonā uz sarunām ar Krieviju; Arī pēc ārkārtas situācijas sabiedriskajā transportā jālieto sejas aizsargmaskas; un Renārs Kaupers pauž aizvainojumu par Baibas Sipinieces-Gavares paziņojumu.

Ukrainas delegācija ieradusies Baltkrievijas pierobežas rajonā uz sarunām ar Krieviju, ziņo prezidenta Volodimira Zelenska kanceleja. Delegācijas sastāvā ir valdošās partijas “Tautas kalps” parlamenta frakcijas vadītājs Dāvids Arahamija, aizsardzības ministrs Oleksijs Renikovs, prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, ārlietu ministra vietnieks Mikola Točickis un citas amatpersonas. Ukraina nolēmusi sarunās pieprasīt Krievijai nekavējoties pārtraukt karadarbību un izvest savu karaspēku no Ukrainas. “Galvenais sarunu jautājums ir tūlītējs pamiers un karavīru izvešana no Ukrainas,” paziņoja Zelenska kanceleja.

Ukrainas Zaporožjes apgabala Tokmakā pirmdienas naktī notikušas smagas kaujas, vietnē "Telegram" paziņojusi Zaparožjeas apgabala administrācija. Pilsētā notikušas sīvas kaujas, un pretinieki uzbrukumā apdzīvotajai vietai cietuši smagus dzīvā spēka zaudējumus un pašlaik ir atkāpušies uz pilsētas dienvidu nomali. Administrācija arī informē, ka pilsētā darbojas Krievijas karaspēka izlūku grupas.

Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maljara ziņo, ka Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši apmēram 5300 karavīrus. Kopš iebrukuma sākuma līdz pirmdienai plkst.6:00 krievi zaudējuši 29 lidmašīnas, 29 helikopterus, 191 tanku, 816 bruņutransportierus, 74 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 21 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 291 automobili, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus, divus kuterus un piecus zenītlielgabalus.

ANO pirmdien paziņojusi, ka Krievijas iebrukuma piecās dienās Ukrainā gājuši bojā vismaz 102 civiliedzīvotāji, tostarp septiņi bērni. Lielākā daļa no viņiem gājuši bojā sprādzienos. ANO brīdināja, ka patiesie skaitļi par bojāgājušajiem, visticamāk, ir augstāki, ziņo AFP.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs neapmeklēs ANO Cilvēktiesību padomes sēdi Ženēvā, jo negrasās pildīt jauno sankciju prasības, paziņojusi Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova. Eiropas Savienība ir slēgusi savu gaisa telpu Krievijas lidmašīnām, bet Lavrovs vēlējās doties uz Ženēvu ar Krievijas valdības lidmašīnu. Zaharova uzsvēra, ka Krievija nepildīs sankciju prasības, un paziņoja, ka ANO pienākums esot nodrošināt dalībvalstu darbu.

NATO partneri nodrošina Ukrainu ar pretgaisa aizsardzības raķetēm un prettanku ieročiem, tviterī paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs. Viņš arī norādīja, ka iepriekš sazvanījās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Arī Šveice varētu sekot Eiropas Savienības piemēram un piemērot Krievijai sankcijas un iesaldēt līdzekļus sankciju sarakstos esošajiem Krievijas pilsoņiem, svētdien paziņojis Šveices prezidents Ignacijo Kasiss. Prezidents norādīja, ka Šveices neitralitāte ir jāsaglabā un tā ir gatava atbalstīt diplomātiskos centienus konflikta risināšanā, ja Ukrainas un Krievijas sarunas uz Baltkrievijas robežas nebūs veiksmīgas.

Krievijas centrālā banka būtiski paaugstinājusi bāzes procentlikmi, tādējādi cenšoties atbalstīt rubļa vērtību un novērst strauju naudas izņemšanu no valsts bankām pēc Rietumvalstu noteiktajām sankcijām pret Krieviju. Banka bāzes procentlikmi palielināja no 9,5% līdz 20%, vēsta LTV Ziņu dienests.

Starptautiskais hakeru grupējums "Anonymous" pieticis karu arī Baltkrievijai. ""Anonymous" iznīcina banku vietnes Baltkrievijā," tviterī paziņojis grupējums. Savukārt pagājušajā nedēļā "Anonymous" paziņoja, ka tā "kolektīvs oficiāli rīko kiberkaru pret Krievijas valdību", reaģējot uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija svētdien pieņēma lēmumu nediskvalificēt Krieviju, bet aizliedza tai spēlēt zem sava karoga. Atbildot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, no spēlēšanas pret Krievijas izlasi atteicās Polija, Čehija un Zviedrija, kuras ir tās pretinieces vai iespējamās pretinieces pēc mēneša gaidāmajā Pasaules kausa kvalifikācijas "play-off" turnīrā. Nupat kā boikotam pievienojās arī Anglijas valstsvienība. Lai arī spītējot publiskajiem aicinājumiem, futbola asociācija svētdien nolēma nediskvalificēt Krieviju, taču pasaules futbola jumtorganizācija neizslēdz iespēju pieņemt šādu lēmumu.

Somijas Hokeja federācija šodien paziņoja, ka neļaus Krievijas un Baltkrievijas hokejistiem piedalīties pasaules čempionātā, kas maijā risināsies Helsinkos un Tamperē.

Turpinām ar citām ziņām

Beidzoties valstī noteiktajai ārkārtējai situācijai, no rītdienas, 1. marta vairs nebūs spēkā sabiedriskā transporta ietilpības ierobežojumi un atcelti ierobežojumi braukšanas maksas atvieglojumos pašvaldību sabiedriskā transporta maršrutos pilngadīgām personām bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta. Vienlaikus sabiedriskajā transportā, taksometros un pasažieru komercpārvadājumos ar vieglo automobili aizvien spēkā paliek līdz šim noteiktā prasība obligāti izmantot FFP2 klases respiratoru bez vārsta vai medicīnisko sejas masku. 

Jēkabpils novada dome Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma izstrādi, lai rastu konceptuālos risinājumus publiskās ārtelpas ainavas un labiekārtojuma sistēmas pilnveidošanai Par detālplānojuma izstrādes vadītāju apstiprināta Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes Teritorijas plānošanas un īpašumu pārvaldīšanas nodaļas Teritorijas plānotāja Gunda Cērmūkša. Rakstiskus priekšlikumus un ieteikumus minētā tematiskā plānojuma izstrāde, idejas par to, kādus vides labiekārtojumus vai izmaiņas šajā teritorijā gribētu redzēt, lūdz iesniegt, sūtot elektroniski uz e-pasta adresi Jēkabpils novada Attīstības pārvaldei: attistibas.parvalde@jekabpils.lv vai pasta kastē pie Jēkabpils novada  Attīstības pārvaldes, Rīgas iela 150A, Jēkabpilī.

Un vēl

Sestdien, 26. februārī, pazīstamā TV dīva Baiba Sipeniece-Gavare veltīja skarbus vārdus grupai "Prāta vētra" un mūziķim Intaram Busulim. Viņa norādīja, ka tie, kuri koncertējuši Krievijā ir līdzvainīgi pie notikumiem Ukrainā. Tomēr grupas "Prāta vētra" solists Renārs Kaupers pauž citu  nostāju, bet Intars Busulis nācis klajā ar jaunu paziņojumu. 

Pēc šī paziņojuma solists Renārs Kaupers videoierakstā aicināja nesākt raganu medības, jo grupa visus šos gadus ir koncertējusi gan Krievijā, gan Ukrainā. Viņaprāt, koncerti ir kaut kas labs. Prāta vētra tikko piedalījās arī Ukrainas atbalsta koncertā pie Kongresa Nama. Kaupers publiskajā paziņojumā jautā: Vai tiešām sports, kultūra un māksla vairs nav tās jomas, kuras var veicināt draudzību tautu un cilvēku starpā?" Viņš uzsver, ka Sipenieces-Gavares publiskais paziņojums ir liels aizvainojums un pārmet, kāpēc tas netika pateikts personiski, jo abi esot labi pazīstami. 

Jau ziņots, ka pagājušajā ceturdienā grupa "Prāta vētra" paziņoja, ka tās plānotie koncerti Krievijā šajos apstākļos nenotiks. "Prāta vētrai" no marta sākuma bija plānota albuma "Gads bez kalendāra" tūre Krievijā, apmeklējot vairāk nekā desmit pilsētas.

Arī Intars Busulis dalījies ar jaunu ierakstu, kurā vairs nav iepriekš paustā apmulsuma par notiekošo, bet gan kategoriskis nosodījums Putina agresijai Ukrainā. Viņš uzsver, ka nekad vairs nebūs tas Intars, ko pazinām vakar. Tāpat kā daudzi, viņš ir ticējis, ka mūzika, tāpat kā ekonomiskās saites, diplomātija palīdz veidot labākas attiecības un dod cerību labākai nākotnei, bet šobrīd ir jābūt absolūti skaidriem savos vēstījumos un darbos. Tā ir traģēdija abām pusēm - gan Krievijai, gan Ukrainai. Viņš uzsver, ka nosoda Vladimira Putina agresiju Ukrainā un  noliec galvu ukraiņu cīņasspara priekšā, aicinot pārtraukt karu! 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gundars Kalve devies kā brīvprātīgais, lai karotu Ukrainā; Latvijas IKP pērn pieaudzis par 4,8%; un Lauksaimnieki var pieteikties atļaujām zosu atbaidīšanai.

Saeimas lēmumu par atļauju Latvijas iedzīvotājiem brīvprātīgi doties palīgā ukraiņiem sargāt savu neatkarību ļoti gaidīja Gundars Kalve, kurš patlaban atrodas Ļvovā un dosies palīgā Ukrainas spēkiem. Par to, ka uzņēmējs, zemessargs un bijušais Krustpils novada mērs Gundars Kalve atsaucās Ukrainas aicinājumam valsts aizstāvībai pievienoties arī ārvalstniekus, sociālajos tīklos pavēstīja Latvijas žurnālists Atis Klimovičs.

Vienlaikus aģentūra LETA vēsta, ka Nacionālie bruņotie spēki norāda, ka profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem, kuriem ir spēkā līgums par dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos, dalība citas valsts bruņotā konfliktā nav atļauta. Kā zināms Kalve saistīts ar krimināllietu par patvaļīgu lielagabala demontēšanu Jēkabpilī. Kalvem no valsts izbraukt nav aizliegts.

Izraēlas laikraksts "The Jerusalem Post" vēsta, ka ebreju izcelsmes Krievijas miljardieris Romāns Abramovičs ieradies Baltkrievijā, lai iesaistītos miera sarunās starp Ukrainu un Krieviju. Šādu iniciatīvu izrādījusi Ukraina. Abramovičam ir cieši kontakti ar Ukrainas un Krievijas ebreju kopienām.

Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs šodien paziņoja, ka Francija ir gatava konfiscēt Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Krievijas amatpersonu un uzņēmumu vadītāju aktīvus.

Pret vairāku Krievijas mediju tīmekļa vietnēm šodien īstenots vērienīgs grupas "Anonymous" hakeru uzbrukums, un tā rezultātā mediju mājaslapās publicēts nosodījums Krievijas prezidenta Vladimira Putina pret Ukrainu izvērstajam karam.

Ukrainai piederošās Čūsku salas aizstāvji, kas neatsaucās Krievijas karakuģa aicinājumam padoties, ir dzīvi un atrodas gūstā, šodien paziņoja Ukrainas Jūras spēki.

Krievijas karaspēks uz Ukrainas Sumu apgabala Ohtirkas pilsētu nometis vakuuma bumbas, kas aizliegtas ar Ženēvas konvenciju, šodien pavēstījis Ohtirkas mērs Pavlo Kuzmenko.

Vairāk nekā 1000 pasaules rakstnieku, arī Salmans Rušdi, Mārgareta Atvuda, un Orhans Pamuks, apliecinājuši solidaritāti ar Ukrainas tautu tās vistumšākajā stundā. Vēstulē, kuras iniciators ir starptautiskais PEN klubs, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pieprasīts izbeigt karu pret Ukrainu.

Eiropas Savienība (ES) gatavojas no kara bēgošajiem ukraiņiem piešķirt tiesības uzturēties un strādāt 27 valstu blokā uz laiku līdz trim gadiem. Tā paziņoja ES un Francijas augsta līmeņa amatpersonas, atsaucotues uz ziņu aģentūru "Reuters”.

Vācijas kravas automobiļu ražošanas uzņēmums "Daimler Truck" pirmdien paziņoja, ka pārtrauks sadarbību ar Krievijas smago automašīnu ražotāju "Kamaz", ņemot vērā Maskavas īstenoto militāro iebrukumu Ukrainā.

Reaģējot uz Krievijas uzbrukumu Ukrainai, Japāna piemēros sankcijas Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un ierobežos darījumus ar Krievijas Centrālo banku, pirmdien paziņoja Japānas premjerministrs Fumio Kisida.

Krievijas armija spēcīgi apšaudījusi Harkovu ar reaktīvajiem daudzstobru mīnmetējiem "Grad", kā rezultātā gājuši bojā desmitiem cilvēku un simtiem ievainoti, pirmdien paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. "Harkovu tikko kā masveidā apšaudīja ar "Grad". Desmitiem bojāgājušo un simtiem ievainoto. Šīs šausmas ir jāredz visai pasaulei," paziņoja Heraščenko.

Tiks rīkotas debates par Ukrainas iespējamo dalību Eiropas Savienībā, par Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela paziņoto vēsta "Reuters". Arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena intervijā Euronews pavēstīja, ka Ukraina ir "viena no mums un mēs gribam viņus Eiropas Savienībā".

Ukrainā notiesātie ar reālu kaujas pieredzi tiks atbrīvoti no cietuma, un viņi savu vainu varēs izpirkt karstākajos kauju punktos, aizstāvot Ukrainu pret Krievijas karaspēku, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Videopaziņojumā Ukrainas prezidents uzsvēra, ka ikvienam, kurš var pievienoties cīņai pret okupācijas karaspēku, tas ir jādara.

Turpinām ziņas

Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušajā gadā pieaudzis par 4,8%, salīdzinot ar 2020.gadu, vēsta Centrālā statistikas pārvalde. Pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2020.gada attiecīgo periodu, Latvijas IKP, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, palielinājās par 3,5%.Ražojošo nozaru pievienotā vērtība 2021.gada laikā pieaugusi par 0,9%, bet pakalpojumu nozarēs pieaugums bijis par 6,2%.

Rietumu sankcijas Krievijai atstās pietiekami lielu ietekmi arī uz Latviju, intervijā Latvijas Televīzijas speciālizlaidumā par karu Ukrainā sacīja "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis. Viņš prognozēja, ka Latvijā gaidāms bezdarba pieaugums kuras orientējas uz austrumu tirgiem - piemēram, tūrisms, kas orientējas uz Krieviju, neatvērsies, tāpat problēmas būs uzņēmumiem metālapsrādē, farmācijā. Uzņēmumiem būs jāpārorientējas, jāmeklē jaunus tirgus, tāpat arī darbaspēkam būs jāpielāgojas un jādodas uz nozarēm, kur darbinieku trūkst.  

Un vēl

Lai atbaidītu migrējošo zosu barus no kultūraugu sējumiem un mazinātu to nodarītos zaudējumus, arī šajā pavasarī lauksaimnieki Dabas aizsardzības pārvaldē var pieteikties atļaujām zosu letālajai atbaidīšanai jeb limitētai zosu ieguvei. Kopumā šopavasar noteiktais zosu limits ir tūkstoš putnu. Zosu letālo atbaidīšanu nav atļauts izmantot īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kuras ir veidotas putnu aizsardzībai.

Atstājiet komentāru