2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.martā

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunākā informācija saistībā ar karadarbību Ukrainā; Latvijā atbalsta obligāto iemaksu veikšanu vecāku pensijai bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā; un Valodnieki aicina Valsts valodas centru pārskatīt Ukrainas pilsētu nosaukumus latviešu valodā.

Kopš Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušajā ceturtdienā Ukrainu pametuši vairāk nekā miljons cilvēku, trešdien paziņojis ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. Aptuveni pusi no Ukrainas bēgļiem ir uzņēmusi Polija.

Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu Ukrainas dienvidos, apstiprināja vietējās amatpersonas. Hersona ar 290 000 iedzīvotāju ir pirmā lielpilsēta, kas kritusi Krievijas bruņoto spēku rokās, kopš Krievija 24.februārī sāka atklātu iebrukumu Ukrainā.

Kanāda ir paplašinājusi sankcijas pret Krieviju tās iebrukuma Ukrainā dēļ, pakļaujot sankcijām arī Krievijas uzņēmumus "Gazprom" un "Rosņeft", trešdien paziņoja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī.

Visās Krievijas skolās šodien paredzēta mācību stunda par tā sauktās "specoperācijas Ukrainā nepieciešamību", ziņoja Krievijas Izglītības ministrija un ziņu portāls "Meduza". Mācību stundā "Miera aizstāvji" skolēniem tiks stāstīts par tā saukto "atbrīvošanas misiju Ukrainā" un par tās nepieciešamību. Skolēniem stāstīs par to, "kādus draudus rada NATO" un kāpēc "Krievija cēlusies aizstāvēt Doņeckas un Luganskas tautas republiku mierīgos iedzīvotājus".

Vairāk nekā 70 pasaules lieluzņēmumu ir pārtraukuši sadarbību ar Krieviju, ziņo Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centrs.

Ukrainas bruņoto spēku rīcībā nonākuši kādas Krievijas Melnās jūras flotes vienības dokumenti, no kuriem izriet, ka karu Ukrainā Kremlis iecerējis pabeigt 15 diennaktīs - no 20.februāra līdz 6.martam.  Kā sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis bruņoto spēku operatīvi taktiskais grupējums "Vostok", šie plāni apstiprināti 18.janvārī. Starp ukraiņu iegūtajiem dokumentiem ir karte, kaujas uzdevums, pazīšanās signālu tabula, personālsastāva saraksts un cita informācija. Konkrētajai jūras kājnieku vienībai bijis dots uzdevums sadarbībā ar сitām armijas vienībām bloķēt un pārņemt savā kontrolē Melitopoli.

Hersonas mērs Igors Kolihajevs lūdzis žurnālistu palīdzību, lai novērstu humāno katastrofu pilsētā. Vēršoties pie visiem masu informācijas līdzekļiem - Hersonas, apgabala, Ukrainas un starptautiskiem - Kolihajevs aicināja tos izmantot savu ietekmi un palīdzēt Hersonai izveidot "zaļo koridoru" ievainoto un mirušo izvešanai, medikamentu un pārtikas transportēšanai uz pilsētu.

ANO Ģenerālā asambleja trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēmusi rezolūciju, kurā nosodīta Krievijas agresija pret Ukrainu un pieprasīts, lai Krievija nekavējoties izved savu karaspēku no šīs valsts.Pēc vairāk nekā divas dienas ilgām debatēm šādu rezolūciju atbalstījusi 141 no 193 dalībvalstīm, to vidū Latvija. Atturējušās 35 valstis, tai skaitā Ķīna. Vēl 12 dalībvalstis balsojumā nepiedalījās un tikai piecas - Krievija, Baltkrievija, Eritreja, Ziemeļkoreja un Sīrija - balsojušas pret.

Latvijas sportisti, kuri tomēr lemj startēt sacensībās Krievijā vai Baltkrievijā, šajā gadījumā nedrīkst izmantot valsts budžeta līdzekļus. Izglītības un Zinātnes ministrija aicina sporta nozares būt solidārām un ierobežot jebkādu sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju. 

Turpinām ziņas

Trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti atbalstīja ieceri no 2023.gada veikt obligātās iemaksas vecāku pensijas kapitālam bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā. Paredzēts, ka no 2023.gada iemaksas veiktu no speciālā budžeta, savukārt no 2025.gada sociālās iemaksas par bērnu kopšanas pabalsta apmēru veiktu no pamatbudžeta.

No trešdienas jauniešiem vecumā no 12 gadiem, kas primāro vakcināciju veikuši ar Comirnaty vakcīnu, ir pieejams balstvakcinācijas pakalpojums. Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendāciju veseliem bērniem un jauniešiem Covid-19 balstvakcinācija šobrīd nav nepieciešama un netiek rekomendēta. Ja medicīnisku vai citu formālu iemeslu dēļ balstvakcinācija vecuma grupā no 12 gadiem tomēr ir nepieciešama, to var darīt atbilstoši Eiropas zāļu aģentūras atzinumam. 

Un vēl

Teju 150 tulkotāji, rakstnieki un valodnieki atklātā vēstulē aicina Valsts valodas centru pārskatīt Ukrainas pilsētu nosaukumus latviešu valodā, informē Latvijas Rakstnieku savienības pārstāvis Ronalds Briedis. Vēstules autori atgādina, ka Ukrainas pilsētu nosaukumi latviešu valodā ienākuši laika posmā, kad gan Ukraina, gan Latvija - protams, arī citas tautas, par kurām šobrīd nedzird kara ziņās, - bija paverdzinātas Krievijas impērijai, kas tās apzināti pārkrievoja. Vēstuli parakstījuši tulkotāji, dzejnieki, publicisti unrakstnieki. 
.
Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas bruņotajiem spēkiem piegādāti 90 bezpilota lidaparāti; 

Ukrainas bruņotajiem spēkiem piegādāti 90 bezpilota lidaparāti, kurus ziedojuši Latvijas uzņēmumi. Aizsardzības ministrija pateicas visiem Latvijas iedzīvotājiem par lielo interesi un vēlmi sniegt ziedojumus. Taču ir svarīgi, ka palīdzības apkopošana notiek koordinēti, kas palīdz to ātrāk nogādāt Ukrainā. Uzņēmumi, kas vēlas Ukrainas bruņotajiem spēkiem ziedot militāras vai divējāda lietojuma preces, aicināti vērsties Aizsardzības ministrijā, rakstot uz e-pasta adresi "PalidzibaUkrainai@mod.gov.lv". Savukārt privātpersonām, kas vēlas sniegt humāno palīdzību Ukrainai, jāvēršas nevalstiskajās organizācijās, piemēram, "Ziedot.lv", kustībā "Viegli palīdzēt", "Gribu palīdzēt bēgļiem".

Gruzija nekavējoties pietieksies dalībai Eiropas Savienībā (ES), vakar  paziņojusi Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis". Gruzija aicina Eiropas savienību steidzamā kārtā izskatīt pieteikumu un pieņemt lēmumu piešķirt Gruzijai ES kandidātvalsts statusu.

Krievu tautības iedzīvotājiem nav jāatvainojas par savu izcelsmi, tomēr tie Krievijas pilsoņi, kas iet uz vēlēšanām un balso par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, ir līdzatbildīgi par Ukrainā notiekošo agresiju, šādu viedokli Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajā seminārā par to, kā skolās runāt par karu, pauda Latvijas Universitātes profesore, klīniskā un izglītības psiholoģe Baiba Martinsone, norādot, ka krievi jūtas, ka tagad viņi tiek vainoti bez vainas. Ir jāsaprot, ka daļa krievu nav ne pie kā vainīga. Ir jānostājas pret agresiju.

Kopš kara sākuma Ukrainā, Latvijā ieradušies 760 Ukrainas pilsoņi un trīs no viņiem pieprasījuši politisko patvērumu. Kā liecina Iekšlietu ministrijas aplēses, šobrīd Latvijas pašvaldībās varētu izmitināt 6 tūkstoši 593 cilvēkus, kas Latvijā ieradušies, bēgot no kara briesmām. Patvēruma pieprasītāji pārsvarā esot sievietes un bērni, jo mobilizācijai pakļautie vīrieši no 18 līdz 60 gadu vecumam nedrīkst izceļot no Ukrainas. Latvija kopš kara sākuma Ukrainā  izsniegusi 53 vīzas, savukārt no piektdienas tiks izsniegtas humānās vīzas.

Baltijas valstu pārvades sistēmas operatori ierobežos kopējo elektroenerģijas importa jaudu no Krievijas. Ņemot vērā Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, lai mazinātu iespējamo negatīvo ietekmes risku uz Baltijas elektroenerģijas pārvades sistēmu darbības drošumu un stabilitāti, Baltijas valstu pārvades sistēmas operatori - Latvijas AS "Augstsprieguma tīkls", Lietuvas "Litgrid" AB un Igaunijas "Elering" AS - ir vienojušies noteikt ierobežojumu kopējai elektroenerģijas importa jaudai no Krievijas uz Baltijas valstīm. Vienošanās paredz, ka no šodienas kopējā Baltijas elektroenerģijas importa jauda no Krievijas tiek ierobežota 300 megavatu (MW) apmērā. 

Turpinām ziņas

Gāzes cena Eiropas biržās trešdien pieaugusi par aptuveni 50% un sasniegusi rekordaugstu līmeni, ņemot vērā bažas par piegādēm Ukrainas kara dēļ. Gāzes cena Nīderlandes "Title Transfer Facility" (TTF) biržā rīta tirdzniecības sesijā sasniedza 194,715 eiro par megavatstundu. Vienlaikus trešdien pieaugušas arī naftas cenas, jo Krievija ir viena no pasaulē lielākajām jēlnaftas ražotājām. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājusies līdz 113,02 dolāriem par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš 2014.gada. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena pieauga līdz 111,5 ASV dolāriem par barelu, līdz ar to fiksēts augstākais līmenis kopš 2013.gada.

Pārorientēšanās uz gāzes piegādi caur Klaipēdas sašķidrinātās gāzes (LNG) termināli iespējama jau patlaban, trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Edijs Šaicāns. Viņš uzsvēra, ka Krievija nav vienīgais gāzes piegādātājs Latvijai un jau patlaban pastāv alternatīvas gāzes piegādes iespējas. Šaicāns informēja, ka Klaipēdas LNG termināļa sašķidrinātās gāzes gazifikācijas jauda ir 40 teravatstundu (TWh) sezonā, savukārt sezonā patēriņš Lietuvā ir 20 TWh, Latvijā - 10 TWh, bet Igaunijā - piecas TWh.

Un vēl

Krievijas Aizsardzības ministrija beidzot atzinusi, ka agresīvajā karā pret Ukrainu zaudējusi vismaz 498 karavīrus.Vēl 1597 karavīri esot guvuši ievainojumus. Tajā pašā laikā Ukrainas armija ziņo, ka saskaņā ar stāvokli uz trešdienas rītu Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši 5840 karavīrus. Pat ja pieņem, ka ukraiņu dati ir pārspīlēti, kā tas parasti notiek kara apstākļos, ņemot totālo melu kampaņu kādu izvērsis Vladimira Putina diktatoriskais režīms, jādomā, ka patiesie krievu zaudējumi mērāmi tūkstošos. Acīmredzot upuru skaits ir tik liels, ka Kremlis vairs nevar to noslēp.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunākā informācija saistībā ar karadarbību Ukrainā; Saeima atbalsta Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanai Ukrainai; un Turpinās masas ierobežojumu ieviešana uz autoceļiem.

Ukrainas parlamenta komiteja, kas atbildīga par ekonomikas attīstības jautājumiem, vienbalsīgi atbalstījusi likumprojektu par Ukrainas teritorijā esošo Krievijas īpašumu un aktīvu nacionalizāciju, paziņojusi komitejas pārstāve Roskolana Pidlasa.

Apšaudēs Harkivas apgabalā gājuši bojā 34 civiliedzīvotāji, ziņo Ukrainas Valsts ārkārtējo situāciju dienesta Harkivas apgabala nodaļa. Statistika par zaudējumiem civiliedzīvotāju vidū liecina, ka gājuši bojā 34 cilvēki, 285 ievainoti, tajā skaitā desmit bērni. Informācija apkopota par laika posmu līdz ceturtdienas rītam.

Līdzīgi kā Hersonā arī Mariopolē, kas atrodas Azovas jūras krastā, mērs ziņo, ka pilsētu tik stipri bombardē un apšauda, ka pieaug humānā katastrofa. Pilsēta lūdz palīdzēt izveidot drošo koridoru, lai varētu izvest ievainotos un mierīgos iedzīvotājus. 

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši apmēram 9 tūstoši karavīru, ceturtdien paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma līdz ceturtdienas rītam krievi zaudējuši 30 lidmašīnas, 31 helikopteri, 217 tanku, 900 bruņutransportierus, 90 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 42 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 11 zenītartilērijas iekārtas, 374 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.

Pie Krievijas karaspēka ieņemtās Hersonas pilsētas lidostas Ukrainas armija iznīcinājusi visu pretinieka tehniku, vietnē "Telegram" paziņojis Mikolajivas apgabala administrācijas vadītājs Vitālijs Kims. 

Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs aicinājis valsts pilsoņus pāriet uz totālo pretestību Krievijas iebrucējiem, liedzot pretiniekam jebkādu aizmugures atbalstu, vietnē "Facebook" paziņojis ģenerālštābs.

Lielbritānija paziņojusi par jaunām sankcijām, kas liedz Krievijas uzņēmumiem aviācijas vai kosmosa nozarē piekļūt Lielbritānijas apdrošināšanas un pārapdrošināšanas pakalpojumiem. Londona ir viens no pasaulē vadošajiem apdrošināšanas tirgiem.

Turpinām ziņas

Saeima  šodien vienbalsīgi atbalstīja paziņojumu, kurā pauž atbalstu Eiropas Savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanai Ukrainai. Saeimas Eiropas lietu komisijā pirms balsojuma norādīja, ka Ukraina, pretojoties Krievijas Federācijas militārajai agresijai un plaša mēroga iebrukumam Ukrainā, aizstāv tiesības pati noteikt savu nākotni un cīnās par Eiropas vērtībām. Tāpēc jāizmanto visas iespējas, kas palīdzētu Ukrainai izturēt cīņā par valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes nosargāšanu.

Rīgā plāno veidot vienotu atbalsta centru Ukrainas iedzīvotājiem. Tas būs kā vienas pieturas aģentūra, kurā būtu pārstāvētas gan valsts, gan pašvaldības iestādes. Centrā būs arī iespējas uzzināt par darba iespējamām un pieejamajām vakancēm. Tāpat tajā būs pārstāvēts nevalstiskais sektors, kas varētu piedāvāt praktisku palīdzību. Šādu centru plāno veidot nekavējoties, lai tas varētu sākt darbu jau pirmdien, 7. martā.

Saeimašodien mandātu nolikušā deputāta Ivara Zariņa no "Saskaņas",  vietā par Saeimas deputāti apstiprināja Zentu Tretjaku no šī paša saraksta. Parlaments vienbalsīgi atbalstīja Tretjakas kļūšanu par deputāti.

Un vēl

Turpinoties pavasara atkusnim, daudzviet uz grants autoceļiem iestājies šķīdonis, tāpēc autotransporta masas ierobežojumi ir ieviesti jau 428 valsts autoceļu posmos ar grants segumu. Masas ierobežojumus turpina ieviest, izvērtējot katra ceļa faktisko stāvokli un tā nestspēju. Patlaban visvairāk ierobežojumi ir ieviesti Jēkabpils apkārtnē 58 ceļu posmos, Kuldīgas un Aizkraukles apkārtnē katrā pa 36 ceļu posmiem, Liepājas apkārtnē 34 ceļu posmos, Ogres un Preiļu apkārtnē katrā pa 30 ceļu posmiem. Atļaujas kravu izvešanai šķīdoņa laikā netiek izsniegtas, satiksmes ierobežojumu ievērošanu kontrolē Valsts policija. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Uzsākta izmeklēšana Hāgā; Mainīti noteikumi valsts pabalstu izmaksā; un Izdots dzejnieka Ronalda Brieža ceturtais krājums «Nulles summa».

Starptautiskā krimināltiesa Hāgā pēc 39 dalībvalstu (tai skaitā Latvijas) lūguma uzsākusi izmeklēšanu par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem tās izraisītajā karā Ukrainā.

Varšavā sākts process, lai pilsētas īpašumu bilancē iekļautu ēkas, kurās izvietotas Krievijas diplomātiskās institūcijas, bet pēc tam plānots šajās ēkās dot pajumti bēgļiem no Ukrainas, ceturtdien informēja Ukrainas Ārlietu ministrija.15 Polijas pilsētas nolēmušas vienpusēji lauzt sadarbības līgumus ar 15 Krievijas pilsētām.

Čerņihivas apgabalā Ukrainas aizstāvji sadedzinājuši veselu Krievijas armijas tehnikas kolonnu, vietnē "Telegram" ziņo Ukrainas Īpašo sakaru un informācijas aizsardzības valsts dienests. Arī Sumu apgabala ciemā Moskovskij Bobrik iznīcināta ienaidnieka armijas bruņutehnikas kolonna.

Krievijas plāni ātri ieņemt Kijevu nav piepildījusies, un turpmākajai operācijai krieviem pietrūks augstās precizitātes ieroču, tāpēc turpmāk ir sagaidāmas ļoti asiņainās cīņas, Latvijas Radio sacīja Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis Māris Tūtins un bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš. Krievijas karaspēkam ir problēmas ar ekipējumu, degvielu, munīciju, tehnika stāv, nav, kas pieved degvielu. Savukārt ukraiņu aizsardzība ir efektīva, viņiem ir Turcijas piegādāti kaujas droni, ar kuriem viņi ar ķirurģisku precizitāti iznīcina svarīgākos Krievijas mērķus.

Krievija līdz šim ir atteikusies aizvest Ukrainā kritušo karavīru mirstīgās atliekas, ziņo Ukrainas pagaidu okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka. Ukrainas valsts dzelzceļa kompānija gatavojas līķus uz Krieviju aizvest ar refrižeratorvagoniem. Kompānijā saņemts lūgums nodrošināt 20 vagonus līķu izvešanai no Fastivas, Odesas-Zastavas, Podilskas, Merefas un Zaporižjas stacijām. Viena vagona-refrižeratora ietilpība ir 50 tonnas, kas nozīmē, ka varēs izvest 10 000 kritušo karavīru līķu.

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, ar kuriem noteikts, ka nodarbinātām un pašnodarbinātām personām, kuras ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kurām nav tiesību uz vecuma pensiju, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts vairs netiks pārtraukts uz nodarbinātības laiku, kā tas bija līdz šim. Jaunā kārtība stāsies spēkā 1.jūlijā.

Saeima šodien trešajā – galīgajā - lasījumā pieņēma grozījumus Profesionālās izglītības likumā, kas nepieciešami, lai tuvinātu līdzšinējo profesionālo kvalifikāciju sistēmu Eiropas kvalifikāciju struktūrai, kā arī izveidotu skaidru profesionālās vidējās izglītības iestāžu tipoloģiju. Ar grozījumiem no pieciem līdzšinējiem profesionālās kvalifikācijas līmeņiem pāriets uz astoņiem. Attiecīgi profesionālās vidējās izglītības iestādes turpmāk būs tehnikumi, mākslu izglītības kompetences centri un profesionālās vidusskolas. Grozījumi stāsies spēkā 1.aprīlī. 

Un vēl

Klajā nācis dzejnieka, bijušā jēkabpilieša Ronalda Brieža ceturtais dzejas krājums "Nulles summa". Krājuma redaktors ir Māris Salējs, dizainu veidojusi Zane Ernštreite. Ronalda Brieža dzejoļu krājumi "Asaru gāze", "Karaoke", "Zāles pret nemirstību" un jaunākais krājums "Nulles summa" veido poētisko tetraloģiju OROBORO. Ronalds Briedis ir saņēmis vairākus apbalvojumus, viņa dzejoļi tulkoti angļu, vācu, krievu, spāņu, franču, ungāru un maķedoniešu valodā. 

Atstājiet komentāru