2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 9.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 9.martā

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: ANO aizliedz saviem darbiniekiem Krievijas agresiju pret saviem darbiniekiem dēvēt par karu; Latvijā pieaugusi interese par šaujamieroča iegādi; un Pasniegtas Lielās mūzikas balvas.

ANO aizliegusi saviem darbiniekiem Krievijas agresiju pret Ukrainu dēvēt par karu vai iebrukumu, par spīti Ģenerālās Asamblejas balsojumam, klaji nostājoties agresora pusē. ANO darbiniekiem ieteikts lietot tādus eifēmismus kā "konflikts" vai "militārs uzbrukums", lai aprakstītu Krievijas uzsākto karu, kas jau prasījis simtiem civiliedzīvotāju dzīvības un licis diviem miljoniem cilvēku doties bēgļu gaitās.E-pasta vēstulē, kuru pirmdien darbiniekiem izsūtījis ANO sabiedrisko attiecību departaments un kas nonācis laikraksta "The Irish Times" rīcībā, tie instruēti Ukrainā notiekošo nesaukt par karu, kā arī nepievienot Ukrainas karogu saviem sociālo mediju profiliem.

ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka ASV aizliedz energoresursu - naftas, gāzes un ogļu - importu no Krievijas. Viņš to raksturojis kā triecienu pret Krievijas ekonomikas "galveno artēriju". Baidens atzina, ka sankcijas pret Krieviju ietekmēs arī ASV ekonomiku, jo gaidāms degvielas cenu kāpums. ASV degvielas cenas gan ir krietni zemākas nekā Eiropā, un kopumā ASV ekonomika nav atkarīga no Krievijas energoresursiem. Baidens uzsvēra, ka ASV turpinās atbalstīt Ukrainu cīņā pret Krieviju. Viņš aicina Kongresu piešķirt 12 miljardus dolāru Ukrainas atbalstam.

Ārvalstu brīvprātīgie, kas ierodas Ukrainā karot pret Krieviju, varēs iegūt Ukrainas pilsonību, paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra pirmais vietnieks Jevhens Jenins. Ārvalstu brīvprātīgie Ukrainā pašlaik saņem karavīra apliecību, kas aizstāj uzturēšanās atļauju.

Grupa lietuviešu sākusi plašu sabiedrisku kampaņu "Piezvani Krievijai!", aicinot cilvēkus palīdzēt Krievijas iedzīvotājiem uzzināt patiesāku informāciju par karu Ukrainā. Brīvprātīgie izveidojuši īpašu tīmekļa vietni, kurā apkopoti 40 miljoni Krievijas tālruņu numuru, kas iegūti no publiski pieejamajiem reģistriem. Viens no iniciatīvas autoriem, reklāmas speciālists Pauļus Senūta stāsta, ka uz šādu soli viņu pamudinājušas ziņas, ka ukraiņiem pašreizējā situācijā dažkārt neizdodas saprasties pat ar saviem radiniekiem Krievijā. Tas esot biedējoši, ja sieviete Kijevā stāsta savai mātei Maskavā, ka pilsēta tiek bombardēta, bet māte netic tam, ko viņai saka pašas bērns.

Krievijas oligarhi kara dēļ Ukrainā zaudējuši vairākus miljardus dolāru, taču rubļa kurss nokrities līdz vēsturiski zemākajam līmenim, ziņo aģentūra “Unian”. Tiek norādīts, ka visvairāk no sankcijām un rubļa krituma cietuši miljardieri Vagits Alekperovs, kas ir “Lukoil” īpašnieks. Viņš zaudējis 10,5 miljardus dolāru jeb pusi no savām bagātībām, kā arī Aleksejs Mordašovs, kuram pieder “Severstaļ”. Viņa zaudējumi mērāmi 5,6 miljardos dolāru.

Turpinām ziņas

Latvijā slimnīcās, ostās, ministrijās un citos svarīgos kritiskās infrastruktūras objektos tiks veidotas Zemessardzes apakšvienības. Ministru kabinets vakar slēgtā sēdē atbalstīja Zemessardzes apakšvienību izveidi kritiskās infrastruktūras objektos, lai nodrošinātu to drošību un aizsardzību, kā arī būtisku valsts funkciju īstenošanu krīzes situācijās.

Kara bēgļi no Ukrainas Latvijā varēs braukt par velti sabiedriskajā transportā un, sākot strādāt, saņems vienreizēju 500 eiro pabalstu. Tāpat arī būs paredzētas no kara bēgošo ukraiņu bērnu tiesības iegūt pirmsskolas izglītību no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves sākšanai. Ja šiem bērniem nebūs iespējams nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, tad pašvaldība segs privāto pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniedzēju izmaksas normatīvajos aktos noteiktā kārtībā un apmērā.

Pēdējo divu nedēļu laikā novērots šaujamieroču pieprasījuma pieaugums, informē Latvijas ieroču munīcijas un pirotehnikas ražotāju un tirgotāju asociācijas  sekretārs Ēriks Kaufmanis. Viņš norādīja, ka situācija pēdējo divu nedēļu laikā ir kļuvusi izteikti aktīvāka un par ieroču iegādi interesējas gan cilvēki, kuriem jau ir šaujamieroči, gan tie, kam ieroči nekad nav bijuši. Audzis arī munīcijas pieprasījums. Kaufmanis sacīja, ka pats dienas laikā konsultē vismaz 10 cilvēkus par to nepieciešamajām prasībām ieroča iegādei un turēšanas atļaujas saņemšanai no Valsts policijas.

Un vēl

Vakar vakarā Latvijas Nacionālajā operā notika Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija, kurā par gada veikumu teikts paldies Latvijas izcilākajiem mūziķiem. Vakars tika aizvadīts apcerīgā un klusā gaisotnē – mūziķi pauda atbalstu Ukrainai gan priekšnesumos, gan pateicības runās. Neskanēja tradicionālās Jura Karlsona fanfaras. Balvas pasniedza septiņās kategorijās, bet par mūža ieguldījumu godināja diriģentu Imantu Resni un operdziedātāju Samsonu Izjumovu.

Balvu "Par izcilu interpretāciju" saņēma valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" ansamblis un diriģents Normunds Šnē. Par izcilu sniegumu gada garumā šogad apbalvoja ērģelnieku Aigaru Reini. Par gada koncertu žūrija atzina Kaspara Znotiņa, Rīgas Saksofonu kvarteta, Rīgas Doma kora skolas jauktā kora un diriģenta Jurģa Cābuļa koncertu "Amao Omi / "Bezjēdzīgais karš"". Ar balvu par izcilu darbu ansamblī šogad sumināja čellisti Margaritu Balanas. Savukārt Gada komponista titulu šogad piešķīra Jēkabam Jančevskim. Balvu "Gada uzvedums" saņēma multimediālā monoopera "Cilvēka balss. Telefons" Sonoras Vaices režijā un izpildījumā.Laurus kā gada jaunais mākslinieks šoreiz plūca dziedātājs Edgars Ošleja.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas armija sakāvusi divas krievu okupantu bataljonu taktiskās grupas ;Pēc pavasara  brīvdienām būs mainīta skolēnu testēšanas kārtība; un Dārzkopji Ukrainas atbalstam mudina šogad naski sēt saulespuķes

Ukrainas armija sakāvusi divas krievu okupantu bataljonu taktiskās grupas, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs. 14. atsevišķā brigāde no Habarovskas zaudējusi vairāk nekā 400 karavīrus. Savukārt 25. atsevišķās motorizēto kājnieku brigādes bataljona taktiskā grupa, kas uz Ukrainu bija pārsviesta no Lugas, atvilkta uz Krievijas teritoriju, jo zaudējusi kaujas spējas. Bataljona taktiskās grupas sastāvā parasti ir 700 - 900 karavīru.

Maskava šodien paziņojusi par kārtējo humānās palīdzības koridoru izveidi civiliedzīvotāju evakuācijai, vēsta BBC pēc Krievijas valsts mediju ziņojumiem. Paredzēts, ka Ukrainā tiks izveidoti koridori civiliedzīvotāju evakuācijai no Kijevas, Sumi, Harkivas, Mariupoles un Čerņihivas, apgalvo Maskava. Jāatgādina, ka vairāki iepriekšējie mēģinājumi izveidot humānās palīdzības koridorus nav izdevušies, jo Krievija pārkāpusi solījumu par uguns apturēšanu.  

Piemēram, vakar pēc humānā koridora atvēršanas iedzīvotāju evakuācijai no aplenktās Mariupoles pilsētas Zaporižjas virzienā Krievijas okupācijas spēki neļāva veikt evakuāciju un sāka apšaudi tieši evakuācijas maršrutā. Savukārt vakar no Sumi pilsētas izdevies evakuēt 5000 civiliedzīvotāju, paziņojušas Ukrainas amatpersonas. 

Starp vairāk nekā diviem miljoniem cilvēku, kas pametuši Ukrainu, ir aptuveni 800 000 bērnu, lēš organizācija “Save the Children”. Daudzi no tiem ceļo vieni paši bez vecākiem. (BBC)

Ukrainā arvien vairāk pareizticīgās baznīcas garīdznieku atbalsta aicinājumus saraut saites ar Krievijas pareizticīgo baznīcu, kuras vadība paudusi atbalstu Krievijas karaspēka iebrukumam Ukrainā. Krievijas un Ukrainas pareizticīgo baznīcas vieno gadsimtiem senas saites. Ukrainā pašlaik paralēli darbojas divi galvenie pareizticīgās baznīcas zari: viens ir pakļauts Maskavas patriarhātam, bet otrs ir neatkarīgs no Maskavas varas. Taču tagad arī Maskavas patriarhātam lojālais atzars arvien izteiktāk distancējas no Krievijas, jo Ukrainas garīdzniekiem nav pieņemams Maskavas baznīcas vadības paustais atbalsts Krievijas karaspēka operācijām Ukrainā.

ASV uz Poliju nosūta divas pretgaisa aizsardzības sistēmas “Patriot”, lai novērstu jebkurus potenciālos draudus NATO dalībvalstīm un ASV sabiedrotajiem. (CNN)

Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) līderi esot atteikušies no telefonsarunas ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Persijas līča valstis likušas noprast, ka nepalīdzēs samazināt naftas cenas, ja Vašingtona neatbalstīs tās Jemenas pilsoņu karā un citās vietās, ziņo The Wall Street Journal.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets vakar pieņēma lēmumu par atklāta konkursa izsludināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka amatam. Likums noteic, ka KNAB priekšnieku ieceļ amatā uz pieciem gadiem. Tā kā šī gada jūnija noslēgsies esošā KNAB priekšnieka Jēkaba Straumes amata termiņš, Ministru kabinets ir pieņēmis lēmumu izsludināt konkursu uz šo amatu.

Saistībā ar sankciju radītājām izmaiņām materiālu piegādes iespējās būvuzņēmums "Citrus Solutions" atsaucis savu pieteikumu par Austrumu robežas izbūvi. Valsts nekustamie īpašumi izsludinājuši jaunu cenu aptauju. Būvuzņēmumi jaunos piedāvājumus varēs iesniegt līdz 11. marta vakaram. Jau ziņots, ka projektā paredzēts izbūvēt valsts robežas joslu 173 kilometru garumā, tajā skaitā pastāvīgu žogu 134 kilometru garumā. Projekts tiks finansēts no valsts budžeta, tā sākotnējais finansējums indikatīvi bija 39,5 miljoni eiro.

Saeimā nepārstāvētā Aināra Šlesera veidotā partija "Latvija pirmajā vietā" aicina aizliegt Latvijā publiski izmantot Kremļa propagandas simbolu "Z", kuru var redzēt uz Ukrainā iebrukušās Krievijas bruņutehnikas. Partijas pārstāvji aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu, Saeimu un valdību steidzami veikt grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, papildinot to ar jaunu simbolu "Z", kuru vairs nedrīkstētu izmantot Latvijas valsts publiskajā telpā.

Pēc skolēnu pavasara brīvlaika skolās katru nedēļu vairs nebūs jāveic Covid-19 testēšana ar polimerāzes ķēdes reakcijas jeb PĶR metodi. Turpmāk skolās plānots veikt testēšanu divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna testus. Arī tiem ambulatorajiem pacientiem, kas dodas uz laboratorijām veikt testus, paredzēts veikt testēšanu, izmantojot profesionālos antigēna testus. Pārejot uz šādu kārtību, skolēnu testēšana būs sešas septiņas reizes lētāka, savukārt rezultāti - ātrāki.

Un vēl

"Visos dārzos šogad stādīsim saulespuķes!" – šādu aicinājumu izteikuši dārzkopības entuziasti, rosinot nostāju pret karu Ukrainā paust ar ziedošu saulespuķi, kas ir viens no Ukrainas valsts simboliem. Rosinājums jau guvis atbalstu sabiedrībā.  Saulespuķe un dzeltenie saulespuķu lauki ir viens no Ukrainas simboliem. Un šobrīd, līdz ar pavasara tuvošanos, dārznieki Latvijā aicina sēt un vēlāk savos pagalmos stādīt saulespuķes. Arī šādā veidā atbalstot Ukrainu. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kiejevā notiks koncerts, pieprasot slēgt gaisa telpu virs Ukrainas; Kam jābūt mugursomā ārkārtas gadījumiem? Un  Marta vidū prognozē sausu un saulainu laiku.

Kijevas centrālajā Neatkarības laukumā - Maidanā - šodien notiks koncerts, pieprasot slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, lai glābtu cilvēku dzīvības, kas tiek zaudētas, Krievijas karaspēkam bombardējot apdzīvotās vietas, ziņo Ukrainas prezidenta kanceleja. Koncertā "Brīvas debesis/Free Sky" simfoniskā orķestra "Kiev-Klassik" mūziķi diriģenta Hermana Makarenko vadībā izpildīs Ukrainas un Eiropas himnas, kā arī pazīstamus ukraiņu skaņdarbus.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un viņa Ukrainas kolēģis Dmitro Kuleba tiksies Turcijā, apstiprinājusi Krievijas Ārlietu ministrija. Iepriekš par to informēja Turcija. Šī būs Lavrova un Kulebas pirmā tikšanās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, kas sākās 24. februārī. Tikšanos ierosinājis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu. Diplomātiskais forums paredzēts parīt, bet Kulebas un Lavrova tikšanās varētu notikt rīt. 

Krievijas militārās neveiksmes Ukrainā un smagās ekonomiskās sankcijas, visticamāk, pamudinās Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pastiprināt uzbrukumu Ukrainai, uzskata ASV izlūkdienesti.

Krievijas centrālā banka aizliegusi bankām pārdot konvertējamo valūtu skaidrā naudā un noteikusi citus ierobežojumus. Tie būs spēkā vismaz līdz 9. septembrim. Krievijas Centrālā banka arī informēja, ka  valstī no banku depozītiem varēs izņemt tikai ASV dolārus un noteikts ierobežojums – 10 tūkstoši dolāru.  Pārējos līdzekļus varēs izņemt rubļos pēc konkrētajā laikā spēkā esošā tirgus kursa. Savukārt Krievijas pilsoņi, kas no šodienas atvērs jaunus valūtas kontus, naudu no tiem varēs izņemt tikai rubļos. Jaunie ierobežojumi ir saistīti ar sankcijām, ko Rietumvalstis piemērojušas Maskavai par uzbrukumu Ukrainai. 

ASV mikroshēmu ražotājs "Intel Corp." apturējis piegādes Krievijai un Baltkrievijai saistībā ar Maskavas īstenoto uzbrukumu Ukrainai, paziņojis Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fjodorovs. Ministrija norāda, ka "Intel" šādi reaģējis pēc Ukrainas lūguma.

Turpinām ziņas

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija, kas reizi divos gados veido pārskatu par valsts ekonomiku, nule publicētajos secinājumos norāda uz nepietiekami efektīvu eksporta veicināšanu, kas būtu īpaši svarīga esošajā demogrāfiskajā situācijā. Tāpat uzmanība pievērsta sociālās drošības problēmām un nabadzībai Latvijā, kā arī problēmām veselības aprūpē. Pēc ekspertu domām, pievēršanās eksportam ir labākā izaugsmes stratēģija Latvijai, ņemot vērā mūsu valsts demogrāfiskās perspektīvas.

Nodrošinājuma valsts aģentūra izsludinājusi atklātu konkursu Valsts policijas ēku Rīgā, Stabu ielā 89 un Bruņinieku ielā 72B būvprojekta izstrādei, telpu pielāgošanai policijas vajadzībām un autoruzraudzībai. Piedāvājumu iesniegšana notiek elektroniski līdz 28. martam. Iekšlietu ministrijā norāda, ka abu ēku renovācija ir sen lolota vajadzība. Ēkas renovācijas plānotājiem būs svarīgi izprast mūsdienīga izmeklētāja darba vietas vajadzības un rast iespēju tās maksimāli efektīvi veidot esošo ēku ietvaros. Mūsdienīgi darba apstākļi nodrošinās kvalitatīvāku un efektīvāku darbu Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes un Kriminālistikas pārvaldes darbiniekiem.

Ārkārtas gadījumu mugursomas saturu var iedalīt četrās daļās – dokumenti un informācija, pārtika un ūdens, siltuma un gaismas avoti, kā arī citas nepieciešamās lietas. Neatkarīgi no tā, vai tā būtu dabas katastrofa vai kāds cits apdraudējums, vienmēr pastāv iespēja, ka krīzes brīžos var pazust elektrība un sakari. Var nestrādāt veikali, degvielas uzpildes stacijas un bankomāti. Tāpēc ir vērts jau laicīgi mājās turēt lietas, ko var sapakot vienā mugursomā un kas ir jūsu drošības garants tam, lai, pametot mājokli, nodrošinātu jūsu mierīgu izdzīvošanu trīs diennaktis jeb 72 stundas, norāda Aizsardzības ministrija. 

Un vēl

Anticiklona ietekmē nākamajās desmit dienās un, iespējams, arī ilgāk Latvijā būs pārsvarā sauss un saulains laks, prognozē sinoptiķi. Tuvākās divas naktis, visticamāk, būs aukstākās šomēnes - gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu un piektdienu Kurzemē pazemināsies līdz -3..-9 grādiem, bet daudzviet Vidzemē un Latgalē tā noslīdēs līdz -13..-18 grādiem. Sagaidāms, ka arī marta vidū un mēneša otrajā pusē gaisa temperatūra naktīs valsts lielākajā daļā noslīdēs zem nulles, vietām valsts austrumos dažkārt vēl iespējams desmit grādu sals. Dienās, pavasara saulei sildot arvien spēcīgāk, gaisa temperatūra pakāpsies augstāk. Jau šīs nedēļas izskaņā termometra stabiņš vietām pietuvosies +10 grādiem, bet dažās pēcpusdienās nākamnedēļ pakāpsies nedaudz virs +10 grādiem. 

Pārsvarā gaidāms lēns vējš. Sniega sega, kas saglabājas daudzviet Vidzemē un Latgalē, kusīs lēni, tādēļ nav gaidāms ievērojams ūdens līmeņa kāpums upēs. Atsevišķos upju posmos iespējama ledus iešana un ar to saistītas ūdens līmeņa svārstības. No sniega brīvajās teritorijās paaugstināsies ugunsbīstamība. Sausuma ietekmē brīžiem iespējama arī gaisa kvalitātes pasliktināšanās.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties : Eiropas Savienība piemēro jaunas sankcijas Krievijai ; Februārī samazinājies bezdarba līmenis Latvijā ; un "Lux" filmu dienu laikā Latvijā varēs bez maksas noskatīties trīs godalgotas Eiropas filmas

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless šodien britu parlamentā atklāja izlūkdienestu uzskatu, ka Krievija ir sasniegusi tikai vienu no saviem mērķiem - Hersonas sagrābšanu. Voless piebilda, ka, lai gan Krievija ir aplenkusi vairākas pilsētas, tajā skaitā Mariupoli, okupanti tās nekontrolē, un viņu dominēšanu gaisa telpā ir novērsusi Ukrainas pretgaisa aizsardzība. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pārdzīvojis jau vairāk nekā desmit slepkavības mēģinājumus. Tā šodien paziņojis prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba vēsta, ka pārtrūkusi elektrības piegāde Krievijas okupācijas spēku ieņemtajai Černobiļas AES. Rezerves dīzeļģeneratori var nodrošināt jaudu 48 stundas. Pēc tam dzesēšanas sistēmas vietā, kur tiek uzglabāta izlietotā kodoldegviela, apstāsies, radiācijas noplūde kļūs neizbēgama. Viņš aicina starptautisko sabiedrību nekavējoties izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai atļautu remontdarbu vienībām atjaunot elektroenerģijas padevi Černobiļas AES.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atkārtoti aicinājis slēgt gaisa telpu virs Ukrainas, lai apturētu Krievijas okupācijas spēku uzbrukumus. Viņš aicina pēc iespējas ātrāk atrisināt jautājumu par Polijai piederošo kara lidmašīnu “MiG–29” piegādi Ukrainai. Zelenskis arīdzan vērsies pie Krievijas karavīriem ar aicinājumu atkāpties no Ukrainas, jo viņus tur neviens negaida, tikai nāve vai krišana gūstā.

Eiropas Savienība nolēmusi piemērot sankcijas vēl citiem Krievijas oligarhiem un amatpersonām, pastiprināt noteikumus kriptovalūtu pārvedumiem un noteikt sankcijas kuģniecības sektoram. Eiropas savienība arī nolēmusi dot zaļo gaismu trīs Baltkrievijas banku atslēgšanai no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT, tviterī paziņoja Francijas misija. Plašāka informācija par jaunajām sankcijām gaidāma drīzumā, kad tā oficiāli tiks publicētas ES žurnālā.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" atkārtoti samazinājusi Krievijas kredītreitingu, norādot, ka valsts parādsaistību maksātnespēja ir nenovēršama. Aģentūra Krievijas kredītreitingu pazemināja no "B" līdz "C".Līdzīgi kā citas reitingu aģentūras, "Fitch" šī mēneša sākumā jau samazināja Krievijas kredītreitingu līdz investīcijām nepiemērotam jeb tā dēvētajam atkritumu līmenim.

Patērētāju tiesību aizsardzības centra rīcībā ir informācija, ka smaržu un kosmētikas tirgotājs SIA "Faberlic Baltija" sniedz padomus, kā apiet sankcijas, veicot maksājumus, izmantojot "PayPal" maksājumu sistēmu, informē aģentūra LETA. Kā zināms, "Faberlic Baltija" patiesais labuma guvējs ir Krievijas valsts domes deputāts Aleksejs Ņečajevs, kas pakļauts Eiropas Savienības sankcijām. Tiek norādīts, ka, sekojot šādiem un līdzīgiem padomiem, veicot maksājumus uz sankciju sarakstos minēto personu maksājumu kontiem vai ar tām saistītām personām, ikviens īsteno sankciju apiešanas mēģinājumu, kas ir administratīvi un krimināli sodāms pārkāpums.

Turpinām ziņas

Latvijā šogad februāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā janvāra beigās. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis februāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir tik pat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 14,5%, kas ir kritums par 0,1 procentpunktu salīdzinājumā ar janvāra beigām. Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis februārī nav mainījies un mēneša beigās bija attiecīgi 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 2,1%, ekonomikas izaugsmei, pēc tam paātrinoties līdz 2,5% 2023. gadā, savukārt patēriņa cenu pieaugums šogad var sasniegt 8,5%, 2023.gadā tam pazeminoties līdz 3,5%. Tādas ir Finanšu ministrijas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pārskatītās makroekonomisko rādītāju prognozes.

Par Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu atbalstīšanu var saņemt sodu. Katrs gadījums, kad uz automašīnas tiks izvietota agresora simbolika, piemēram, Z burts vai kādi citi simboli, kas nepārprotami liecina par atbalstu karam, tiks izvērtēts. Lai gan šī simbolika sākusi izplatīties pavisam nesen un pagaidām Latvijā nav aizliegta, tas nenozīmē, ka to drīkst izmantot. Iedzīvotāji fiksējuši karu atbalstošo Z burtu gan Siguldas pusē, kur sabojāts Ukrainas atbalsta plakāts, gan daudzdzīvokļu nama logā Ogrē, gan citur, tajā skaitā interneta vietnēs. Kā arī pie namiem izkārtus Krievijas karogus. Policija aicina arī turpmāk ziņot par Krievijas uzsāktā kara simbolu izmantošanu.

Un vēl

No 17. līdz 20.martam Rīgā notiks ikgadējās Eiropas Parlamenta "Lux" filmu dienas, kuru laikā klātienē bez maksas varēs noskatīties trīs "Lux" skatītāju balvai izvirzītas Eiropas filmas. Pasākumu 17.martā atklās ar ekspertu sarunu par Eiropas kino attīstību. Balvai šogad izvirzītas trīs filmas - "Quo vadis, Aida?", "Lielā brīvība" un "Flee", kas nominētas vai jau saņēmušas godalgas Eiropas un starptautiskos kinofestivālos. Filmas būs skatāmas klātienē kino "Splendid Palace". Pēc filmu noskatīšanās skatītāji aicināti "Lux" skatītāju balvas vietnē nobalsot par savu favorīti. Piedaloties balsošanā, dalībnieki vienlaikus piedalās izlozē, kurā var laimēt ielūgumu uz "Lux" skatītāju balvas pasniegšanas ceremoniju EP Strasbūrā 8.jūnijā.

Atstājiet komentāru