2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.martā

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā piemin Komunistiskā genocīda upurus; ANO Ģenerālā asambleja ārkārtas speciālā sesijā atkārtoti pieprasa pārtraukt karu Ukrainā; un Latvijā faktiski apstājies vakcinācijas pret Covid-19 process.

Atceroties Latvijas iedzīvotāju izsūtīšanu uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem 1949.gada 25.martā, šodien visā Latvijā piemin komunistiskā genocīda upurus. 25.marts ir viena no traģiskākajām dienām Latvijas jaunāko laiku vēsturē. Šajā dienā bez tiesas un bez jebkādiem apsūdzības aktiem uz mūža nometināšanu Sibīrijā tika izsūtīti vairāk nekā 43 tūkstoši nevainīgu cilvēku, viņu vidū 10 tūkstoši bērnu un jauniešu, zīdaiņu mātēm uz rokām, vecu un slimu, pat no nāves gultas izceltu cilvēku. Daudzi no izsūtītajiem nomira ceļā, citi pavadīja garus un grūtus gadus Krievijas ziemeļu apgabalos, necilvēcīgos apstākļos cīnoties par savu un bērnu dzīvību. Tiem, kam pēc daudziem gadiem izdevās atgriezties mājās, bija sabeigta veselība, pazaudēts īpašums un ierobežotas iespējas veidot normālu dzīvi. 

Šodien visā Latvijā norisinās atceres pasākumi. Tie notiks arī Jēkabpils, Aizkraukles, Līvānu un Preiļu novados. Plašāk par atceres pasākumu norises vietām un laikiem informācija pieejama pašvaldību tīmekļa vietnēs.

Tikmēr Ukraina jau 30 dienu varonīgi cīnās pret Krievijas iebrukumu un aizstāv savu zemi pret agresoru. Krievijas karaspēks Ukrainā ir apšaudījis 548 mācību iestādes, tai skaitā 220 skolas un 155 bērnudārzus, ziņo Ukrainas pastāvīgais pārstāvis starptautiskajās organizācijās Vīnē Jevhens Cimbaļuks, piedaloties Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Pastāvīgās padomes sēdē.

Vakar Ņujorkā ANO Ģenerālā asambleja ārkārtas speciālā sesijā pieņēma rezolūciju “Agresijas pret Ukrainu humanitārās sekas”, kurā atkārtoti pieprasīja nekavējoties pārtraukt militārās aktivitātes Ukrainā un izvest Krievijas karaspēku no Ukrainas teritorijas. Ar šo rezolūciju tiek pausts pārliecinošs ANO dalībvalstu vairākuma 

Ārlietu ministrija informē, ka arī Latvija stingri nosoda Krievijas agresiju un tās īstenoto brutālo uzbrukumu Ukrainai, kuru atbalsta Baltkrievijas režīms. Latvija pieprasa nekavējoties pārtraukt Krievijas īstenotās militārās darbības, izvest visus Krievijas militāros spēkus no Ukrainas un sniegt nepieciešamo palīdzību Ukrainai un tās iedzīvotājiem.

Ukrainā iebrukusī Krievijas armija lielo zaudējumu dēļ cenšas ieviest jaunus elementus savā taktikā un koncentrē spēkus pie lielajām pilsētām, lai tajās radītu humānas katastrofas. Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks norāda, ka šāda taktika ir "absolūti cilvēkēdāju garā, un tai ir skaidri juridiski formulējumi starptautiskajās tiesībās sadaļā par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci".

Turpinām ziņas

Valsts drošības dienests otrdien uzsācis vēl vienu kriminālprocesu, kurā izmeklē Krievijas bruņoto spēku Ukrainā veikto kara noziegumu sistemātisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī naida kurināšanu pret ukraiņiem un latviešiem sociālās tīklošanās vietnē  facebook izveidotā tematiskajā grupā. Zināms, ka Drošības dienests aizturējis "Facebook" grupas "Kриминальная Латвия" jeb "Kriminālā Latvija" vadītāju. Pagaidām izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiek sniegta.

Baltijas valstu un Polijas premjerministri vakar aicinājuši Eiropas Savienību aizliegt autokravu pārvadājumus ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī šo valstu kuģu ienākšanu ES ostās. Četru valstu valdību vadītāji izplatījuši ES līderiem adresētu paziņojumu, kurā aicina pastiprināt spiedienu uz Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju.

Latvijas gāze valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis nesaskata iespēju, ka uzņēmums turpmāk par dabasgāzi no Krievijas varētu norēķināties rubļos. Viņš skaidroja, ka pašreizējie līguma nosacījumi paredz norēķinus eiro, un nav skaidrs, kā norēķinus citā valūtā faktiski vispār varētu veikt.

Jau ziņots, ka Krievijas vadītājs Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka Krievija par gāzes piegādēm "nedraudzīgām valstīm", tostarp visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, maksājumus pieņemšot tikai rubļos. Viņš esot uzdevis šīs izmaiņas ieviest nedēļas laikā.

Un vēl

Vakcinācija pret Covid-19 Latvijā praktiski ir apstājusies – tā, informē Nacionālais veselības dienests. Šobrīd no visiem Latvijas iedzīvotājiem vakcināciju pabeiguši 69%. Pēdējās nedēļas laikā vidēji dienā poti saņēmušas 687 personas - no tiem lielākā daļa - balstvakcīnu. Savukārt pirms gada dienā tika vakcinēti pāri 15 tūkstošiem cilvēku.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainā par palīdzību Krievijas karaspēkam draudēs cietumsods; Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņojis par izstāšanos no partiju apvienības “Attīstībai/Par”; un Latvijā izveidota pirmā mātes piena banka.

Ukrainas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz cietumsodu par palīdzību Krievijas karaspēkam. Augstākā rada noteikusi desmit līdz 12 gadu cietumsodu par "tīšām darbībām, kuru mērķis ir palīdzēt agresorvalstij”. Šādas darbības ietver ienaidnieka atbalstīšanu vai tā lēmumu izpildi, naudas vai īpašumu sagādi ienaidniekam vai to nodošanu ienaidniekam un tā karaspēkam, kā arī cita veida sadarbību. Papildus cietumsodam notiesātajām personām līdz 15 gadiem būs aizliegts ieņemt amatus valsts pārvaldē, kā arī var tikt konfiscēts viņu īpašums.

Atjauninātā militāro vajadzību sarakstā, kas nosūtīts ASV, Ukraina lūdz vairākkārt palielināt raķešu "Javelin" un "Stinger" piegādes. Par to vēsta ASV telekanāls CNN. Kijiva uzsvērusi, ka tai vajag pa 500 abu veidu raķešu katru dienu, lai aizstāvētos pret Krievijas karaspēka uzbrukumiem. Tas ir par vairākiem simtiem raķešu vairāk, nekā Ukraina lūdza iepriekš. Pirmajās nedēļās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ASV un sabiedrotie nodeva Ukrainai apmēram 17 000 prettanku raķešu un 2000 zenītraķešu.

"Krievijas sagrābtajā Berdjanskas ostā iznīcināts okupantu Melnās jūras flotes lielais desantkuģis "Orsk"," teikts Ukrainas jūras spēku "Facebook" lapā. Mediji ziņo, ka desantkuģis iznīcināts raķetes triecienā. Zaporožjas apgabala administrācija informēja, ka nodarīti bojājumi vēl diviem Krievijas kuģiem, kā arī iznīcināts rezervuārs ar 3 tūkstoši tonnu degvielas. Uguns pārsviedusies uz Krievijas munīcijas noliktavu.

NATO spēku klātbūtnei Baltijas reģionā jākļūst pastāvīgākai, turklāt NATO jābūt gatavai nekavējoties atbildēt uz Krievijas pieaugošās agresijas iespējamām izpausmēm, tā ceturtdien Briselē, kur notika NATO valstu un valdību vadītāju ārkārtas samits, sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents izteica atzinību Polijai par tās būtisko lomu Ukrainas atbalstīšanā un aicināja NATO ciešāk koordinēt dalībvalstu darbību. 

Žurnāla "Forbes" aplēses liecina, ka Ukrainas armijai tagad ir par 43 tankiem vairāk nekā kara sākumā. Pēc analītiķu domām, kopš kara sākuma Krievijas armija ir zaudējusi 530 tankus, savukārt Ukrainas bruņotie spēki zaudējuši 74 savus, bet sagrābuši 117 ienaidnieka tankus.

Turpinām ziņas

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis paziņojis par izstāšanos no partiju apvienības “Attīstībai/Par”. Viņš skaidro, ka viņu saniknoja, ka “Kustības Par!” tuvākais sabiedrotais “Latvijas attīstībai” “šauru interešu dēļ norāva bremzes Latvijas galvaspilsētas attīstībai”. Viņš kritizēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša ("Attīstībai/Par!") lēmumu apturēt Rīgas teritorijas plānojumu. Viņaprāt, tas ir netaisns un nesamērīgs. Politiķis norāda, ka viņa vienīgā iespēja pamest apvienību ar “Latvijas attīstībai” esot izstāšanās no partijas “Kustība Par!”. Vienlaikus Staķis paliek strādāt Rīgas domes priekšsēdētāja amatā un “Par!/Progresīvie” frakcijā.

Kara draudu gadījumam Latvijai ir izstrādāti katastrofu medicīnas un ārkārtas darbības plāni, turklāt Latvija lieliem satricinājumiem pašlaik ir gatava vairāk nekā jebkad, tā norāda veselības ministrs Daniels Pavļuts. Ministrs uzskata, ka kara medicīnas jautājumi ir jārisina ciešā sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, un par to viņš esot jau runājis ar aizsardzības ministru Arti Pabriku. 
Ukrainas bērniem izglītību Latvijā īstermiņā nodrošina ukraiņu valodā, taču, sākot no nākamā gada un turpmāk, pamatizglītība Latvijā būtu jāapgūst valsts valodā. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece norāda, ka tajās izglītības iestādēs, kurās nonāk Ukrainas bērni, tiek novirzīts papildu finansējums, lai varētu nodrošināt individuālu latviešu valodas apguvi.

Un vēl

Mammas piens ir kritiski nozīmīgs priekšlaikus dzimušo bērnu izdzīvošanai un attīstībai. Pateicoties ziedotāju atbalstam, kas vairāku gadu garumā saziedojuši apmēram 150 tūkstoši eiro, arī Latvijā izveidota pirmā Mātes piena banka, kas nozīmē, ka turpmāk daudziem mazuļiem būs pieejams donoru piens. Bērnu klīniskās universitātes slimnīca aicina atsaukties piena donores.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vācija samazinās energoresursu importu no Krievijas;  Saeimas koālīcija diskutē par 9.maija pasākumu aizliegšanu; un Svētdienas naktī notiks p’;areja uz vasaras laiku.

Vācija šodien paziņoja, ka būtiski samazinās energoresursu importu no Krievijas saistībā ar tās īstenotu uzbrukumu Ukrainā. Krievijas naftas imports līdz jūnijam tiks samazināts par pusi, bet no rudens pilnībā tiks pārtraukts ogļu imports, norādīja Vācijas valdība. Pirms Maskavas īstenotā iebrukuma Ukrainā trešdaļu no Vācijas naftas importa, 45% no ogļu iegādēm un 55% no gāzes importa nodrošināja Krievija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins grib izrīkoties ar Ukrainas pilsētām tāpat kā savulaik ar Čečenijas galvaspilsētu Grozniju, bet uzvaru viņš vienalga gūt nespēs, norāda Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.Viņš atzina, ka nebūt nav noskaņots optimistiski par to, ka Putins varētu vēlēties mieru, taču Ukraina šajā karā uzvarēs.

Ukrainas armija atguvusi pilsētas 35 kilometrus uz austrumiem no Kijivas, šodien pavēstīja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Ukrainas pretuzbrukumu rezultātā, kā arī Krievijai atkāpjoties pārlieku garo piegāžu ceļu dēļ, Ukrainas spēki varējuši "no jauna ieņemt pilsētas un aizsardzības pozīcijas" 35 kilometrus uz austrumiem no galvaspilsētas, jaunākajā operatīvās informācijas apkopojumā norādīja ministrija. Ukrainas spēki , "visticamāk, turpinās centienus atspiest Krievijas spēkus" Hostomeļas lidlauka virzienā, uz rietumiem no Kijivas.

Pēdējo dienu laikā tiek daudz spriests par Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu stāvokli un atrašanās vietu, jo viņš sabiedrībā nav parādījies gandrīz divas nedēļas. Uzskata, ka viņš tiek vainots Krievijas karadarbības neveiksmē, ņemot vērā, ka mēneša laikā Kremlim neizdevās ieņemt nevienu no Ukrainas lielākajām pilsētām. Maskava sajutusi Krievijas un pasaules sabiedrības apjukumu par Šoigu gaitām. Lielbritānijas laikraksts "The Guardian" apgalvo, ka Krievijas Aizsardzības ministrs esot parādījies ceturtdien televīzijā, telekonferencē būdams pašā ekrāna stūrī kopā ar Vladimiru Putinu. Tiesa, viņa klātbūtne bija tikai uz dažām sekundēm. Tas izraisa aizdomas par to, ka Kremļa saimnieks kaut kādā veidā soda ministru.

Turpinām ziņas

Pašreizējai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ir raksturīgi apturēt pašvaldību attīstības plānus, kas paredz azartspēļu ierobežošanu vietvarā. Šādu viedokli Latvijas Radio intervijā pauda politologs Filips Rajevskis, skaidrojot Rīgas mēra Mārtiņa Staķa lēmumu izstāties no partiju apvienības “Attīstībai/Par!”, jo VARAM apturēja Rīgas teritorijas plānojumu. Rīga nav pirmā pašvaldība, kurai aptur attīstības plānu azartspēļu ierobežojumu dēļ. Tas diezgan tieši parāda to, ka Attīstībai/Par ir kaut kāda saistība vai vajadzība jeb interese atbalstīt šo biznesa veidu.

Daļa koalīcijas partneru gatavi diskusijām par iespēju visā Latvijā liegt jebkāda veida organizētas aktivitātes 9. maijā, kad daļa sabiedrības atzīmē tā saucamo Uzvaras dienu. Vienlaikus izskan viedokļi, ka 9. maija norišu pieskatīšanai un nelikumību apturēšanai pietikšot ar likumsargu un pašvaldību esošajām pilnvarām. Jau ziņots, ka arī valdības vadītājs Krišjānis Kariņš šonedēļ izteicies, ka lēmums par tā saucamās Uzvaras dienas svinību liegšanu būtu jāpieņem valstiskā līmenī. Nevar pieļaut, ka kādā pašvaldībā notiktu pasākumi, kuros kāds atļautos slavināt Latvijas okupāciju pēc Otrā pasaules kara vai lielvalsti, kas šobrīd iebrukusi Ukrainā.

Eiropas Mācību materiālu izdevēju grupa, kuras biedri ir arī Ukrainas mācību grāmatu izdevējs "Ranok" un Latvijas apgāds "Zvaigzne ABC", visās Eiropas valstīs piedāvā bez maksas izmantot "Ranok" radītos ukraiņu skolas mācību . Ukraiņu izdevējs ir pārliecināts, ka skolēniem, kuri ir bēgļu gaitās, īpaši noderēs mācību materiāli ukraiņu valodā tādos priekšmetos kā matemātika, dabaszinības, ķīmija, ģeogrāfija, vēsture, kā arī dzimtā valoda. Mācību materiālus atlasīja paši izdevniecības "Ranok" darbinieki, uzskatot, ka tie ir vissvarīgākie, lai skolēni jebkurā valstī varētu jēgpilni turpināt ierastās mācības.

Un vēl

Naktī uz svētdienu, 27.martu, pulksten 3 naktī Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu. Laika maiņa notiek, ņemot vērā, ka Eiropas Savienības (ES) līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā nav vēl panākts. Šobrīd joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Radioi1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Krievija Ukrainā cieš būtiskus zaudējumus; Rīt visā pasaulē atzīmēs Zemes stundu; un Latvijas Banka aicina prāta spēlē pārbaudīt savu naudas prasmi.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši aptuveni 16 100 karavīru, šodien paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Kopš iebrukuma sākuma līdz piektdienas rītam iebrucēji zaudējuši 115 lidmašīnas, 125 helikopterus, 561 tanku, 1625 bruņutransportierus, 291 lielgabalu, 90 daudzstobru reaktīvos mīnmetējus, 49 zenītartilērijas iekārtas, 1089 automobiļus, 72 autocisternas, 18 specializētās tehnikas vienības, 53 bezpilota lidaparātus, divus kuģus un trīs ātrlaivas.

Piektdienas rītā Krievijas karaspēks apšaudījis poliklīniku Harkivā, kur atradies humānās palīdzības izsniegšanas centrs, un uzbrukumā četri cilvēki nogalināti, paziņoja Harkivas apgabala policija. Civilās infrastruktūras, kur tuvumā nav neviena militāra objekta, apšaude no reaktīvām raķešu palaišanas sistēmām notikusi ap plkst.7.45, informēja policijas preses dienestā. Uzbrukumā cieta septiņi civiliedzīvotāji, no kuriem četri miruši.

Čehijas galvaspilsētā Prāgā ielas posms, kurā ir Krievijas vēstniecības ēka, tiks pārdēvēts par Ukrainas varoņu ielu. Tas nebūs vienīgais Kremlim netīkamais nosaukums, jo pie Krievijas vēstniecības jau ir Borisa Ņemcova laukums un Annas Poļitkovskas aleja.

Pēdējā mēneša laikā Finanšu izlūkošanas dienests (FID) saņēmis astoņus ziņojumus par darījumiem, kas saistīti ar Ukrainā izvērstā kara dēļ noteikto starptautisko sankciju iespējamo apiešanu. Kopumā šogad līdz 22.martam saņemti 12 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem saistībā ar iespējamu sankciju apiešanu. Pēdējā mēneša laikā dienests saņēmis astoņus ziņojumus par darījumiem, kas saistīti ar iespējamo Ukrainā izvērstā kara dēļ noteikto sankciju apiešanu. Lielākā daļa no ziņojumiem saņemti pēdējās nedēļas laikā.  
Latvijā marta trešajā nedēļā pirmo reizi šajā gadā samazinājās vidējā degvielas cena - 95.markas benzīnam cena saruka par 3%, bet dīzeļdegvielai cena samazinājās par 4,6%, liecina Eiropas Komisijas apkopotie dati. Šonedēļ publiskotā Eirokomisijas informācija par iepriekšējo nedēļu liecina, ka Latvijā litrs 95.markas benzīna nedēļā no 15. līdz 21.martam maksāja vidēji 1,82 eiro par litru.

Turpinām ziņas

Pasaules Dabas Fonds rīt, 26.martā pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un solidarizējoties ar cilvēkiem visā pasaulē labākas nākotnes vārdā. Ar saukli “Veidosim mūsu nākotni” vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot dažādus ar vidi saistītus jautājumus. Latvijā Zemes stundas fokusā  —  dabas daudzveidība un tas, ko katrs varam darīt, lai uzlabotu tās stāvokli.

Arī Jēkabpils novada pašvaldība iesaistīsies akcijā. Lielākajā daļā Jēkabpils pilsētas teritorijas tiks izslēgts katrs otrais ielu apgaismojuma gaismeklis. Tāpat arī novada teritorijās – Zasā, Salā, Aknīstē un Viesītē tiks izslēgti LED ekrāni.

Aknīstē tiks izslēgti apgaismotie vides objekti pie Aknīstes pārvaldes ēkas, kā arī Gārsenes pagastā tiks izslēgts apgaismes objekts pie Gārsenes pils. Viesītē tiks izslēgts Viesītes kultūras centra “Sēlija” apgaismojums.

Akcijā, Jēkabpils novada jaunieši organizē orientēšanās pasākumu Salā. Aiz Salas Kultūras nama būs radošās darbnīcas mazajiem Salas iedzīvotājiem un jauniešiem, kā arī orientēšanās skrējiens un dziesmas pie ugunskura. Vairāk informācijas: Salas jaunieši facebook kontā.

Rīt Zemes stundas laikā - izslēdzot gaismu uz vienu stundu, ikviens var simboliski apliecināt savu solidaritāti ar miljoniem cilvēku visā pasaulē un apņemties kopīgi veidot planētas nākotni.

Un vēl

Latvijas Banka aicina rīt, 26. martā, plkst. 19.30 piedalīties finanšu pratības prāta spēlē, pārbaudīt savu naudas prasmi un iegūt īpašas balvas. Dalība pasākumā ir bez maksas, pieslēgšanās facebook būs pieejama no plkst. 19.15. Spēles jautājumi būs sadalīti astoņos tematiskos blokos – investēšana, budžets, riski un drošība finansēs, centrālās bankas funkcijas, māksla un nauda, nauda TV ekrānos, uzņēmēja domāšana un pievienotā vērtība, kā arī labklājības pamatā esošā naudas prasme. Trīs pirmo vietu ieguvušās komandas un viena komanda izlozes kārtībā saņems īpašu Latvijas Bankas simtgadei veltītu 2022. gada Latvijas eiro monētu komplektu ar jauno divu eiro finanšu pratības piemiņas monētu.

Atstājiet komentāru