2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 25.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pasaules imunizācijas nedēļā aicina pārskatīt savas potēšanās pases; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ; 

Šveice liegusi Vācijai piegādāt Ukrainai kaujas mašīnām "Marder" paredzētu munīciju, kas ražota Šveices uzņēmumā, raksta avīze "Sonntags Zeitung". Vācijas koncernā "Rheinmetall" ražotās kaujas mašīnas "Marder" izmanto Šveices ražojuma munīciju, taču Berne atteikusies atļaut tās reeksportu, atsaucoties uz savu neitralitāti. Reaģējot uz Kremļa agresiju pret Ukrainu, Šveice gan atbalstījusi Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju, tomēr vienlaikus uzsver, ka neitralitātes statuss tai neļauj piegādāt bruņojumu konflikta zonām.

Lietuva ierosina Eiropas Savienībai ieviest sankcijas pret Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš atbalsta Kremļa agresiju Ukrainā, intervijā portālam "15min.lt" apliecinājis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Sankciju noteikšanai nepieciešams visu Eiropas Savienības dalībvalstu atbalsts.

Wikipedia ir izveidots jauns šķirklis - rašisms (krievu: Рашизм) vairākās valodās. Wikipedia skaidro, ka tas ir Krievijā radies fašisma paveids, kam raksturīgs tradicionālisms, ksenofobija, iedomāta krievu izredzētība, imperiālisms, totalitārisms, pārkrievošana, ideja par Maskavu kā trešo Romu utt.

Krievijā šopavasar trūkst spēku un tehnikas, lai cīnītos ar mežu ugunsgrēkiem Sibīrijā, jo karavīri, kas parasti tiek iesaistīti to dzēšanā, nosūtīti karot uz Ukrainu, vēsta britu laikraksts "Independent".

Turpinām ziņas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir pabeidzis pārbaudi par nelikumībām partijas Latvijas attīstībai finansēšanā. Birojs to uzsāka, kad deputāts Mičerevskis paziņoja ka partijas līderi Pūce un Jaunups viņam devuši nezināmas izcelsmes naudu, ko vajadzēja iemaksāt partijas kasē. Krimināllietas nav, jo izmeklētājiem nav izdevies atrast naudas pirmavotu. Tomēr partijai būs valsts budžetā jāpārskaita vairāki desmiti tūkstošu eiro ziedojumi. 

Pasaules imunizācijas nedēļā, no 24. līdz 30.aprīlim, Slimību profilakses un kontroles centrs aicina sekot līdzi bērnu vakcinācijas kalendāram un pārskatīt savas potēšanās pases. Pasaules imunizācijas nedēļas mērķis ir aktualizēt vakcināciju un uzsvērt tās nozīmi slimību profilaksē. Par šī gada tēmu Pasaules veselības organizācija noteikusi "Ilgu mūžu visiem", lai veicinātu vakcinācijas aptveri un aizsargātu visu vecuma grupu cilvēkus pret vakcīnregulējamām infekcijas slimībām.

Asteroīdam piešķirts Latvijas Universitātes nosaukums - Latuni. Asteroīdu "Latuni" 2017.gadā Baldones Astrofizikas observatorijā atklāja universitātes Astronomijas institūta vadošais pētnieks Ilgmārs Eglītis, bet tā orbītu aprēķināja lietuviešu astronoms Kazimirs Černis. Eglītis skaidro, ka šādu nosaukumu atklātajam asteroīdam viņš rosināja dot pateicībā visiem universitātes pedagogiem, kuri viņam un citiem jauniešiem devuši zināšanas turpmākajam pētniecības darbam.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā ieplūdīs aukstāks gaiss un temperatūra reizēm noslīdēs zem nulles, bet nokrišņu būs maz, prognozē sinoptiķi. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra saglabāsies virs nulles, pēcpusdienās termometra stabiņš daudzviet pakāpsies līdz +10..+13 grādiem. No trešdienas kļūs vēsāks – nakts stundās gaisa temperatūra daudzviet noslīdēs līdz 0..-5 grādiem, bet nedēļas nogalē dienas kļūs nedaudz siltākas.

Visas nedēļas garumā gaidāms mainīgs mākoņu daudzums, vietām būs īslaicīgi nokrišņi – bez lietus iespējama arī krusa un sniegs. Lēns līdz mērens vējš visbiežāk pūtīs no ziemeļrietumiem. Maija sākumā gaisa temperatūra nebūs tik zema kā aprīļa pēdējās diennaktīs, tomēr tā, visticamāk, saglabāsies zem normas, liecina pašreizējās prognozes.

Radio1 ziņas pulksten 10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties: Biedrība “Jēkabpils mantojums” iebilst pret logu aizmūrēšanu Tautas nama fasādē; un BK „Jēkabpils” uzvar pirmo pusfināla cīņu pret „Kandava-Anzāģe”.


Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks svētdien aicinājis Maskavu sarīkot īpašu sarunu kārtu saistībā ar situāciju Mariupolē un Krievijas spēku apšaudītajā metalurģiskajā rūpnīcā "Azovstaļ", kur pazemē joprojām atrodas simtiem civiliedzīvotāju un Ukrainas aizstāvju.

Okupētajās Harkivas apgabala teritorijās Krievija sākusi ierīkot sava mobilā operatora "Megafon" sakaru iekārtas un ieviest norēķinus rubļos, kā arī aicināt cilvēkus doties iepirkties uz Krieviju, lai iegādātos pārtiku un medikamentus.  Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde norāda vietnē "Telegram", ka Krievijas militārpersonas un Federālā Drošības dienesta darbinieki cenšas demoralizēt vietējo sabiedrību, izplatot informāciju, ka elektroenerģijas padevi apdzīvotajām vietām atslēgusi Ukraina un ka Harkivu jau gandrīz pilnībā esot ieņēmuši Krievijas spēki


Turpinām ziņas

Ar Radio1 sazinājās biedrības “Jēkabpils mantojums” vadītājs Jānis Zeps un pauda trauksmi, ka Jēkabpils Tautas nama rekonstrukcijas būvdarbu gaitā tiek mainīta viena no ēkas vēsturiskajām fasādēm, proti, tā, kas ir uz Katoļu ielas pusi. Vēsturiski šeit ēkas augšpusē atradās logi, patlaban tie esot aizmūrēti. Jānis Zeps sacīja, ka iebilstot pret šādu vēsturiskās ēkas pārbūvi, biedrība gatavo protesta vēstuli kultūras ministrijai, jo Tautas nams ir kultūrvēsturisks objekts.

Radio1 sazinājās ar Jēkabpils Tautas nama direktoru Aigaru Godiņu, kas skaidroja, ka remontdarbi notiek pēc projekta un plašāk par būvdarbiem varot komentēt projektētāja, arhitekte Ineta Buka. 

Viņa Radio1 atzina, ka tautas nama rekonstrukcija  ir lielu kompromisu projekts, kur vienā pusē ir tas, ka ēka ir kultūrvēsturisks mantojums, piemineklis, bet otrā – mūsdienu prasības publiskām ēkām. Konkrēti šajā gadījumā par ko ir protests, ka virs skatuves tiek aizmūrēti logi ēkai no Katoļu ielas puses tas darīts akustisko prasību dēļ. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv, sadaļā Jēkabpils.

Pašvaldības vides aizsardzības speciālisti reidu laikā Jēkabpils novadā Daugavā šogad atraduši 59 blokus nelegālo cigarešu, kas nodoti policijai. Jēkabpils novada pašvaldības Vides, dabas resursu un civilās aizsardzības nodaļa veic rūpnieciskās pašpatēriņa zvejas tiesību nomas procesa organizēšanu, līgumu slēgšanu publiskajās ūdenstilpēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij. Līdz šim ir sagatavoti 27 rūpnieciskās zvejas nomas līgumi pašpatēriņa zvejai. 

Šomēnes jau sākti astoņi administratīvā pārkāpuma procesi par makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem, bet pieci - par noteikumu par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos pārkāpšanu. Reidu laikā tika izņemti 29 nelegāli zvejas rīki, tajā skaitā 25 - bezsaimnieka rīki. Ņemot vērā, ka novadā ir daudz ūdenstilpju un ūdensteču, ļoti svarīga ir iedzīvotāju iesaiste, lai sekmīgāk spētu konstatēt un novērst likumpārkāpumus. Tādēļ, novērojot zvejas un makšķerēšanas normatīvo aktu pārkāpumus, iedzīvotāji aicināti ziņot pa tālruni 20288065 vai 29384370.

Un vēl

BK „Jēkabpils” „Ramirent” Nacionālā basketbola līgas izslēgšanas spēlēs turpina demonstrēt lielisku sniegumu un sestdien, 23. aprīlī, Kandavā izcīnīja pirmo pusfināla panākumu pār Rietumu konferences regulārā turnīra labāko komandu – „Kandava/Anzāģe” (83:67). 15 punktus, astoņas piespēles, sešas atlēkušās bumbas un trīs pārķertas piespēles sakrāja Mikus Sokolovs, 14 punktus guva Rihards Strauts, bet 13 punkti un sešas piespēles Kārļa Večena kontā. Otru nepieciešamo uzvaru biļetei uz finālu „lūši” plāno izcīnīt trešdien, 27. aprīlī, plkst. 20.00 Jēkabpils sporta hallē. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievijas spēki apšaudījuši piecas dzelzceļa stacijas Ukrainā; “Cesvaines piens” turpmāk savas produkcijas nosaukumā vairs neietvers Krievijas nosaukumu; un Izglītības ministrija lūgs valdībai papildu līdzekļus skolēnu ēdināšanai.

Šodien no rīta Krievijas spēki apšaudījuši piecas dzelzceļa stacijas Ukrainas centrālajā un rietumu daļā, atsaucoties uz Ukrainas Dzelzceļa vadītāju Oleksandru Kamišinu, vēsta raidsabiedrība "Sky News". Uzbrukuma rezultātā atcelti 16 pasažieru vilcienu reisi. Apšaudēs ir cietušie, taču informācija vēl tiek precizēta, informē Kamišins. Uzbrukumi stacijām notikuši ar stundas intervālu cits no cita.

Krievijas pilsētā Brjanskā, kas atrodas apmēram 100 kilometru no Ukrainas robežas, naktī uz pirmdienu izcēlies ugunsgrēks naftas bāzē, ziņo Krievijas mediji, atsaucoties uz Krievijas Ārkārtējo situāciju ministriju. Arī neatkarīgais Ukrainas mediju izdevums "Euromaidan Press" ziņo, ka Brjanskā notikuši sprādzieni, norādot, ka tajos varētu būt cietis cauruļvads "Družba", pa kuru tiek transportēta nafta no Krievijas uz Eiropu.

Ņemot vērā Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes publicēto sarakstu ar 620 Eiropā strādājošiem Krievijas Federālā Drošības dienesta darbinieku vārdiem, Latviju 2017. un 2018. gadā EDSO Vīnes dokumenta inspekcijas vizīšu ietvaros apmeklēja divi šajā spiegu sarakstā iekļautie izlūkdienesta darbinieki. Viens no tiem ir Ruslans Annenkovs, savukārt otrs ir Deniss Gorlačovs. Krievijas Federācijas inspekciju intereses objekti EDSO inspekcijas vizīšu laikā ierasti ir Gaisa spēku aviācijas bāze Lielvārdē un Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde Ādažos, kur izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā.

Jūrmalā esošā Baltkrievijas valsts struktūrai piederošā sanatorija “Belorusija” pārtraukusi savu darbību, liecina sanatorijas mājaslapā publiskotā informācija. Iestādes paziņojumā teikts, ka sakarā ar sankciju ierobežojumiem, kas ieviesti attiecībā uz nodibinājumu snatorijā "Belorusija"" no 20. aprīļa klientu pieņemšana un izvietošana ir pārtraukta. Jau ziņots, ka uz sanatoriju attiecas Eiropas Savienības sankcijas, lai gan pati sanatorija nav tieši iekļauta ES sankciju sarakstā.

Turpinām ziņas

Latvijai atsakoties no Krievijas gāzes piegādēm, dabasgāzes sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") vērtēs tālāku rīcību saistībā ar kompānijas infrastruktūru, kas nodrošina dabasgāzes piegādes no Krievijas. Uzņēmumā norāda, ka lēmumi par infrastruktūru, kuras vērtība veido 6% no kopējās "Conexus" aktīvu vērtības, tiktu pieņemti arī pēc konsultācijām ar Igaunijas sistēmas operatoru "Elering". "Conexus" kā prioritāros uzdevumus izvirza valdības noteiktos lēmumus, kas attiecas uz Baltijas valstu dabasgāzes apgādi un tās iespējamajām alternatīvām.

Kā ziņots, 19.aprīlī Latvijas valdība pieņēma konceptuālu lēmumu no 2023.gada 1.janvāra atteikties no Krievijas dabasgāzes.

Paužot atbalstu Ukrainas tautai, uzņēmums  “Cesvaines piens” turpmāk savas produkcijas nosaukumā vairs neietvers Krievijas nosaukumu, proti, "Krievijas siers" turpmāk tiks saukts par "Tilzītes sieru" ("Tilsit", "Tilsiter"). Nosaukums tiks mainīts visiem "Cesvaines piens" zīmola produktiem un uzņēmuma pārstāvētā zīmola "Siera nams" izplatītajai produkcijai.

Latvijas saimniecībās nodrošinājums ar minerālmēsliem šim gadam svārstās no 70 līdz 90 procentiem, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš stāstīja, ka Latvijā pieteikušies daudz minerālmēslu piegādātāju. Tas ir nozīmīgi, ņemot vērā sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju, no kurienes Latvija importēja daudz minerālmēslu. Gerhards tomēr atzina, ka, lai gan piegādātāji ir pieejami, problēma ir augstā minerālmēslu cena. Tādējādi lauksaimniecībā jāmeklē līdzsvars, cik minerālmēslu lietot, lai tam būtu ekonomiskais efekts – proti, lai izaudzēto būtu iespējams pārdot par patērētājiem pieejamām cenām.

Un vēl

Maijā Izglītības un zinātnes ministrija vērsīsies valdībā ar pieprasījumu par papildu finanšu piešķiršanu, lai saņemtu nepieciešamos līdzekļus izglītības iestāžu audzēkņu ēdināšanai no septembra līdz decembrim. Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece norāda, ka maijā plānots galīgais audzēkņu ēdināšanas izmaksu aprēķins, pēc kura arī tiks veidots pieprasījums par ēdināšanu nākamajā mācību pusgadā. Muižniece uzsver, ka pirms sākt darbu pie nākotnes risinājumiem, vispirms ir jāsaprot, kādas ir aktuālās izmaksas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties; Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Ukrainas austrumos; Uz Kijivu rīt izbrauks 11 Rīgas Satiksmes dāvinātie autobusi; un Cik ilgu laiku pie viedierīcēm pavada Latvijas iedzīvotāji?

Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Ukrainas austrumos, cenšoties nodibināt pilnīgu kontroli pār Doneckas un Luhanskas apgabaliem un nodrošināt sauszemes koridoru starp šīm teritorijām un okupēto Krimu, pirmdien ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Ukrainas pretgaisa aizsardzība Harkivas apgabalā notriekusi kārtējo Krievijas kara lidmašīnu, vēsta Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība "Austrumi". Saskaņā ar sākotnējiem datiem zenītartilēristi notriekuši divvietīgo iznīcinātāju bumbvedēju Su-34, teikts paziņojumā.

ASV vēlas novājinātu Krieviju, lai tā nevarētu atkal kādam uzbrukt, pēc vizītes Kijivā šodien paziņojis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, paužot pārliecību, ka ar īstajiem ieročiem ukraiņi karu uzvarēs.

Tomēr Savienotās Valstis pagaidām neuzdrošinās noteikt sankcijas Krievijas prezidenta Vladimira Putina dzīvesbiedrei Aļinai Kabavejai, baidoties, ka tas vēl vairāk palielinās spriedzi attiecībās ar Maskavu, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal". Laikraksts ziņo, ka ASV ir sagatavojušas sankciju paketi pret Kabajevu, taču līdz šim atlikušas tās ieviešanu.

Aizsardzības ministrija risina jautājumu par vēl vienas starptautiskas militārās bāzes izveidošanu Latvijā. Pagājušajā nedēļā Baltijas valstu premjeru izplatītajā paziņojumā teikts, ka, lai nodrošinātu pastāvīgu sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs, būtu nepieciešamas trīs kaujas gatavībā esošas divīzijas - pa vienai katrā Baltijas valstī, kas nozīmētas kolektīvai aizsardzībai un spēj integrēt vietējos nacionālos aizsardzības spēkus. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks norāda, ka līdz divīzijas izvietošanai ir pietiekami "garš solis" ejams, tomēr cerams, ka vasarā gaidāmajā NATO samitā Madridē tiks pieņemti lēmumi par alianses ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga piedāvājumu, proti, katrā Baltijas valstī izvietot pa brigādei.

Lai sniegtu atbalstu Ukrainas bēgļiem, valsts budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plānots palielināt par 50 miljoniem eiro, liecina Finanšu ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts, kas gan vēl jāapstiprina valdībā. Tādējādi šogad neparedzētiem gadījumiem kopumā būs novirzīti 745 miljoni eiro.

Turpinām ziņas

Kurināmā, degvielas, elektrības, izejvielu un rezultātā pārtikas cenu kāpums jau ietekmē un ietekmēs vēl vairāk katru Latvijas iedzīvotāju. Viennozīmīgi visvairāk cietīs mazturīgo iedzīvotāju grupa, kā arī ģimenes, kurām paralēli bērnu skološanai ir vēl hipotekāro maksājumu slogs. Šis rudens būs skarbs un mēs visi būsim vienā laivā, uzskata Saeimas deputāts Edgars Tavars. Viņš norāda, ka ekonomiskā spriedze radīs dažādus valsts iekšējos drošības riskus, sākot ar noziedzības līmeņa pieaugumu. Tavars atzīst, ka šobrīd nav un nevar būt vienas burvju nūjiņas, kā šo krīzi novērst, bet ir skaidrs, ka jau “vakar” valdībai vajadzēja iedarbināt krīzes pārvarēšanas scenāriju. Pēc viņa domām ar pensiju indeksāciju, minimālās algas palielināšanu un vienreizējiem pabalstiem nepietiks. Šobrīd jāapvieno valsts gudrākās galvas un jāmeklē risinājumi.

Rīt Rīgas dome rīko mediju pasākumu, kura laikā informēs par 11 SIA "Rīgas satiksme" autobusu dāvinājumu Kijivas pilsētai un ziedošanas akcijas "Rīga-Kijivai" rezultātiem. Pēc prezentācijas pasākuma, pulksten 9 uz Kijivu rīt izbrauks 11 Rīgas Satiksmes dāvinātie autobusi.

Un vēl

Vērtējot sociālajos tīklos pavadītā laika daudzumu, 26% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka sociālo mediju vidē uzturas pārmērīgi ilgi, 51% tur pavada samērīgi daudz laika, 8% sociālos tīklos izmanto pārāk maz, bet 15% konkrētu viedokli sniegt nevarēja, secināts jaunākajā BENU Aptiekas un SKDS aptaujā. Attiecībā uz viedierīču lietošanas apjomu pēdējā gada laikā, 40% norādījuši, ka tas kopumā ir palielinājies. Tikmēr 52% pie viedierīcēm pavadītais laiks nav mainījies, 6% tas ir samazinājies, bet vēl 2% konkrētu atbildi sniegt nevarēja. Speciālisti atgādina, lai nekaitētu veselībai ir jāatrod līdzsvars starp klātienes un attālināto komunikāciju.

Atstājiet komentāru