2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.maijā

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:  Zaudēti sakari ar Mariupoles aizstāvjiem Azovstaļ teritorijā, Pieaudzis elektrouzlādes staciju skaits valstī, un Kā jūtas skolotāji Latvijā?

Zaudēti sakari ar Mariupoles aizstāvjiem metalurģijas uzņēmumā "Azovstaļ" un nav zināms, kas notiek Krievijas smagi apšaudītajā kompleksā, Ukrainas televīzijas intervijā paziņojis Mariupoles mērs Vadims Boičenko. Viņš atzina, ka ir jābūt pateicīgiem varonīgajiem Mariupoles aizstāvjiem, kuri aizturēja pretinieku un ļāva ukraiņu spēkiem sagatavoties. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis lūdzis ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam palīdzēt noorganizēt ievainoto evakuēšanu no Mariupoles metalurģijas rūpnīcas "Azovstaļ", kur Ukrainas karavīri turpina aizstāvēties pret iebrucējiem no Krievijas.

Ukraina nepieļaus tādu "diplomātisku purvu" kā iesaldēto konfliktu valstī, ASV laikraksta "Wall Street Journal" rīkotajā pasākumā "CEO Council Summit" teicis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš Krievijai ir izvirzījis divas prasības: atgriezties pie tādām robežām, kādas bija līdz 24. februārim, un atdot Ukrainai nelikumīgi okupēto Krimas pussalu.

Baltkrievija trešdien sākusi militārās mācības, lai pārbaudītu armijas reaktīvās spējas, paziņoja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija. Mācību laikā no pastāvīgās izvietošanas vietas uz galamērķa rajonu tiek pārvietota viena Baltkrievijas bruņoto spēku 465.raķešu brigādes divīzija. Ukraina rūpīgi sekos līdzi mācībām. Kijiva vairākkārt ir apsūdzējusi Baltkrieviju par plāniem sūtīt savus karavīrus palīdzēt Krievijas armijai Ukrainā.

Eiropas Savienība palielinās militāro palīdzību Moldovai, trešdien vizītes laikā Kišiņevā paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. Starptautiski neatzītajā Piedņestras Moldāvu Republikā ir notikuši incidenti, kurus "radījuši kara atbalstīti spēki". Bažas par militāru saasinājumu reģionā pieauga pēc tam, kad Krievijas Centrālā militārā apgabala komandiera pienākumu izpildītājs ģenerālmajors Rustams Minnikajevs paziņoja, ka 24.februārī Krievijas sāktā iebrukuma Ukrainā mērķis ir izveidot koridoru caur Ukrainas dienvidiem uz Piedņestru.

Turpinām ziņas

Svētku priekšvakarā Jēkabpils novada dome iecēla amatos divu pašvaldības kapitālsabiedrību vadītājus. Par SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētāju iecelts Raits Sirmovičs. Amata pienākumus viņš sāks pildīt no 12.maija.  Savukārt par SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju iecelts Ervīns Keišs. Arī viņš darba pienākumus sāks pildīt no 12.maija. plašāk lasiet portālā Radio1.lv sadaļā Jēkabpils/pašvaldību ziņas.

Pagājušā gada izskaņā VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija” noslēdza elektrozuzlādes staciju izbūves projektu, kuru laikā visā Latvijas teritorijā tika izvietotas 139 ātrās uzlādes stacijas. Kā skaidroja CSDD, uzlādes stacijas vienmērīgi izvietotas gan TEN-T ceļu, gan reģionālo ceļu tīklā, kā arī lielākajās apdzīvotās vietās, tādējādi nodrošinot gan vietējiem, gan ārvalstu elektromobiļu lietotājiem ērtu un ātru uzlādes pakalpojumu un iespēju ar elektromobiļiem pārvietoties visā Latvijas teritorijā.

Rīt EUROPE DIRECT Jēkabpils centrs aicina iedzīvotājus piedalīties Eiropas dienai veltītajā akcijā “Saloki savu miera balodi!”. Maijā visā Eiropā un Latvijā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena, stiprinot zināšanas un izpratni par Eiropas vērtībām, kultūru dažādību un iespējām. Balodis ir starptautisks miera simbols. Putns, kas vienmēr atgriežas mājās, nesot labas vēstis. Lai miera baloži ātrāk nestu vēsti par mieru Ukrainā, aicina iedzīvotājus salocīt sev miera baložus un izvietot tos redzamās vietās. Akcija norisināsies vairākās vietās pilsētā, tajā skaitā arī Eiropas Savienības informācijas punktā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā no pulksten 11 līdz trijuem dienā.

Un vēl

Katrs trešais skolotājs Latvijā vienmēr vai bieži savā darbā jūtas demotivēts, secināts izglītības uzņēmuma "Lielvārds" veiktajā pētījumā "Skolotāju balss" par to, kā jūtas un sevi profesijā redz skolotāji Latvijā. Pētījums liecina, ka pedagogi Latvijā vēlas būt savas profesijas patrioti, tomēr viņi nejūt to, ka strādātu sabiedrībā novērtētā un adekvāti atalgotā profesijā. 27% no aptaujātajiem pedagogiem ir pesimistiski par savu turpmāko ceļu šajā profesijā. Gandrīz puse jeb 47% aptaujāto norāda, ka skolā ir sistēma, kā skolotāji savstarpēji dalās pieredzē un mācās viens no otra. Tomēr profesionālajā pilnveidē iztrūkst individuāls atbalsts, mentorings, kā arī pietiekams atbalsts jaunā mācību satura un pieejas ieviešanā.

Radio1 ziņas pulksten  10.00 un 12.00
Radio1 ziņās klausieties:   Krievijas militārais helikopters pārkāpis Somijas gaisa telpas robežu, Policija uzsākusi 69 kriminālprocesus par Covid-19 sertifikātu viltošanu, un Aicina ziedot Brīvības pieminekļa izveidošanai neredzīgajiem. 

Krievijas militārais helikopters pārkāpis Somijas gaisa telpas robežu virs Keselahti un Parikalas pilsētām, ziņo Somijas Aizsardzības ministrija. Somijas robežsardze izmeklē notikušo. Krievijas armijas helikopters "Mi-17" ielidojis 4-4,5 kilometrus Somijas gaisa telpā. Somijai un Krievijai ir vairāk nekā tūkstoš 300 kilometru gara robeža, un trešdienas incidents noticis laikā, kad Somijā un Zviedrijā pastiprinājušās diskusijas par pievienošanos NATO. 

Jau ziņots, ka pirms dažām dienām Krievijas militārās lidmašīnas uz brīdi pārkāpa arī Zviedrijas un Dānijas gaisa telpu.

Čehija pieprasa izņēmuma statusu Eiropas Komisijas ierosinātā Krievijas naftas embargo ievērošanā, vakar pēc valdības sēdes norādīja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala. Čehija atbalsta sankcijas pret Krieviju, tomēr tai nevajadzētu ciest lielākus zaudējumus nekā cieš Krievija, teica premjers. Viņš aicināja valstij dot divus vai trīs gadus laika alternatīvu gāzesvadu maršrutu izveidei. Vienlaikus Fiala norādīja, ka pašlaik Čehija ir gatava atbalstīt sankciju paketi.

Cilvēku, kuri pasaulē cieš badu, skaits pērn pieaudzis par gandrīz 40 miljoniem, sasniedzot 193 miljonus, trešdien paziņoja ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija, norādot, ka cilvēku iztiku ietekmē konflikti, klimata pārmaiņas un ekonomikas krīzes. Ikgadējā ziņojumā tiek lēsts, ka pērn "akūtā pārtikas nedrošībā" dzīvojošo skaits pasaulē pieaudzis par gandrīz 40 miljoniem, un eksperti ir brīdinājuši, ka Krievijas karš Ukrainā var izraisīt vēl plašāku badu. Akūtas pārtikas nepietiekamības problēmas ir 53 pasaules valstīs, un vissmagāk tās skārušas Kongo Demokrātisko Republiku, Etiopiju, Jemenu un Afganistānu.

Eiropas Parlaments trešdien plenārsēdē apstiprināja savu nostāju sarunās ar Eiropas Savienības dalībvalstu valdībām par grozīto Radioiekārtu direktīvu, uzsverot nepieciešamību visu ražotāju mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un citām ierīcēm aprīkot ar vienotu lādētāju. Pateicoties ierosinātajiem noteikumiem, patērētājiem vairs nebūs vajadzīgs jauns lādētājs un kabelis ikreiz, kad viņi iegādāsies jaunu ierīci, un visām mazā un vidējā izmēra elektroniskajām ierīcēm varēs izmantot vienotu lādētāju.

Turpinām ziņas

Straujais cenu kāpums elektrībai un siltumenerģijai liks savilkt ciešāk jostas ne vien iedzīvotājiem, bet būs būtisks slogs arī uzņēmumiem, tajā skaitā ārstniecības iestādēm. Kopš maija beidzies valsts atbalsts energoresursu cenu kāpuma kompensācijai, kas nozīmē, ka jārēķinās ar lielākām izmaksām par elektrību, taču vislielākā neziņa un bažas ir par jauno apkures sezonu. SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes loceklis Renārs Putniņš norāda, ka elektrības rēķini praktiski ar 1. janvāri ir dubultojušies. Tas nozīmē vairāk nekā 100 tūkstoši eiro gadā ir papildu izdevumi. Jēkabpils reģionālajai slimnīcai situāciju nedaudz uzlabo tas, ka tai ir sava ar šķeldu apkurināma katlu māja. Taču arī šķeldas iepirkuma cena ir trīskāršojusies. 

Valsts policija uzsākusi 69 kriminālprocesus par Covid-19 vakcinācijas sertifikātu nelikumīgu iegūšanu, no tiem astoņos procesos pabeigta izmeklēšana un tie nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. uzsāktas 76 resoriskās pārbaudes. Uzsākto procesu ietvaros pārbaudāmas 433 personas, 64 sertifikāti šobrīd ir anulēti.

2021. un 2022.gadā Latvijā atgriezušies ap 100 mūsu mākslas vēsturei nozīmīgu mākslas darbu, kas bijuši saistīti vai piederējuši ievērojamām 20.gadsimta pirmās puses kultūras personībām. Piemēram, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja ekspozīcijā "Klasiskās vērtības" ir apskatāms pēc mākslinieka Romana Sutas meta apgleznotais lielformāta dekoratīvais šķīvis "Kāzas", kas ap 1928.gadu radīts porcelāna darbnīcā "Baltars". Unikālais porcelāna mākslas paraugs piederēja Ainai Nagobads-Ābolai, kura bija pirmā atjaunotās Latvijas vēstniece Francijā, pārstāvēja Latviju Spānijā un Portugālē, kā arī UNESCO un citās starptautiskās organizācijās.

Un vēl

Kad svētkos noliekam ziedus pie Brīvības pieminekļa, uz brīdi veram skatus augšup. Uz Brīvības tēlu, uz trim zvaigznēm vai kādu no granītā kaltajām skulptūru grupām. Taču vismaz desmit tūkstoši Latvijas iedzīvotāju to nevar ieraudzīt. Viņi ir neredzīgi. Tādēļ turpinās līdzekļu vākšana, lai blakus Brīvības piemineklim varētu novietot ar rokām aptaustāmu bronzas atlējumu un informāciju Braila rakstā. Brīvības simbola modeļa proporcijas ir viens pret 50. Un galvenais mērķis – ļaut Kārļa Zāles radītās tēlu grupas sajust un sataustīt tiem, kuri neredz. Pieminekļa miniatūrai versijai vēl nepieciešami 35 tūkstoši eiro. Iespējas ziedot ir fonda “Nāc līdzās” kontā vai labdarības organizācijas ziedot.lv mājas lapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Okupanti varētu būt iegājuši 'Azovstaļ' teritorijā, Jēkabpilī vides objektā “Akmeņu iela” dzēsts ugunsgrēks; un Jēkabpils vēstures muzejs aicina vērot saulrietus Krustpils pils tornī

Okupantu spēki 4. maijā pirmoreiz varētu būt iekļuvuši Mariupoles "Azvostaļ" tērauda rūpnīcas teritorijā, kurā bāzēti pēdējie dienvidu pilsētas aizstāvji, raksta ASV bāzētā domnīca. Tās analītiķi norāda, ka Krievijas gūtā progresa apmērs attiecībā uz rūpnīcas ieņemšanu joprojām nav skaidrs, un raksta, ka okupantus, visdrīzāk, sagaida smagas kaujas, ja tie plāno iegūt kontroli pār visu objekta teritoriju. Kremlis, visticamāk, cer, ka veiksmīga "Azovstaļ" sagrābšana ar sauszemes uzbrukumu nostiprinās Maskavas centienus iegūt pilnīgu kontroli pār Mariupoli līdz 9.maijam, pieļauj ASV analītiķi.

Eiropas Parlamenta deputāti vēlas ieviest vērienīgu un arī pretrunīgu vēlēšanu reformu. Deputātu balsīm sadaloties gandrīz pusi uz pusi, tika apstiprināta iecere iedot vēlētājiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās divas balsis. Viena, kā līdz šim, tiktu atdota par vietējo deputātu sarakstu, bet otra – par kādu no vienotajiem Eiropas sarakstiem. Mazo dalībvalstu pārstāvji pārsvarā ir skeptiski pret šo ieceri. Kritiķu vidū ir arī Eiroparlamenta priekšsēdētājas vietnieks Roberts Zīle no Eiropas konservatīvajiem un reformistiem.

Satiksmes ministrija izstrādājusi grozījumus noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, kas paredz no 15. maija atcelt obligātu sejas masku nēsāšanu sabiedriskajā transportā no 15. Maija. Grozījumi rosināti, ņemot vērā, ka atcelti visi epidemioloģiskās drošības pasākumi, samazinoties Covid-19 izplatības riskam līdz zemam līmenim, kas varētu tikt sasniegts maijā.

Turpinām ziņas

Svētku priekšvakarā Jēkabpilī, Akmeņu ielā izcēlās ugunsgrēks urbanizētajā mākslas vides objektā, ko veido Arnis Zarinka un Raimonds Vindulis. Šajā vietā ir norisinājušies vairāki pasākumi un ik pa laikam tiek atjaunotasurbanizētās  mākslas instalācijas. Nesen šeit tika izveidota telpa, kur varētu pulcēties jaunieši, kurā, visticamāk, tīšas dedzināšanas rezultātā arī izcēlās ugunsgrēks. Plašāk par notikušo stāsta Arnis Zarinka.

Audio

Un vēl

Otrajā maija nedēļā, no 9. - 13. maijam, Jēkabpils vēstures muzejs katru vakaru aicina izbaudīt īpašu romantiku - vērot saulrietu no Krustpils pils vārtu torņa skatu platformas. Pasākuma dalībnieki tiek aicināti ierasties deviņos vakarā, iepriekš pieteikšanās obligāta, jo skatu platformā vietu skaits ierobežots. Pieteikties var pa tālruni 27008136. Saulrieta vērošanu organize par godu Muzeju nakts norisei. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas aizsardzības spēki pārgājuši pretuzbrukumā Harkivas un Izjumas virzienos, Latvijā samazinās gripas intensitāte; un Izstrādās lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības vienotu sistēmu.

Ukrainas aizsardzības spēki pārgājuši pretuzbrukumā Harkivas un Izjumas virzienos, paziņojis Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs. Operatīvo situāciju Zalužnijs raksturoja sarunā ar ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētāju Marku Miliju. Zalužnijs uzsvēra, ka Krievija atkal ķērusies pie spārnoto raķešu izmantošanas. Šo darbību galvenais mērķis ir iznīcināt loģistikas ceļus militāri tehniskās palīdzības piegādēm Ukrainai. Tāpēc ļoti aktuāls ir jautājums par daudzlādiņu reaktīvo iekārtu piešķiršanu Ukrainai.

Krievija pasludinājusi par nevēlamām personām septiņus Dānijas vēstniecības darbiniekus, kuriem dotas divas nedēļas laika, lai pamestu valsti. Dānijas ārlietu ministrs Jepe Kofods nodēvēja šo Krievijas lēmumu par pilnīgi nepamatotu un dziļi problemātisku. Viņš uzsver, ka Krievija vairs nevēlas īstu dialogu un diplomātiju, norādot, ka Dānija patiesībā izraidījusi Krievijas izlūkdienestu aģentus, nevis diplomātus.

Eiropas Parlamenta deputāti pauž bažas par konflikta smago ietekmi uz aviācijas nozari un norāda, ka Krievija, klaji pārkāpjot starptautiskās civilās aviācijas normas, piespiedusi no ārvalstu uzņēmumiem nomātus gaisa kuģus pārreģistrēt Krievijas gaisa kuģu reģistrā. Deputāti norāda, ka šāda zādzība nav pieļaujama un prasa attiecīgos gaisa kuģus nekavējoties atdot to likumīgajiem īpašniekiem. Eiroparlamenta deputāti arī prasa pastiprināt sankcijas pret Krievijas jūrniecības nozari un aizliegt ienākt Eiropas Savienības ostās kuģiem, kas savā maršrutā ir piestājuši arī Krievijas ostās. 

Mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā martā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, palielinājies par 13,2%, kas ir straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" publiskotie dati par 24 bloka dalībvalstīm. Mazumtirdzniecības apmēra kāpums martā salīdzinājumā ar 2021.gada trešo mēnesi pieaudzis 16 ES valstīs, par kurām pieejami dati, bet straujākais kāpums bijis Slovēnijā (+25,6%), Igaunijā (+18,4%). Lietuvā reģistrēts pieaugums par 7,7%. Savukārt samazinājums fiksēts Somijā (-1,7%), Vācijā (-2,7%) un Austrijā (-3%). 

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā gripas intensitāte Latvijā nedaudz samazinājusies. Pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs gripas gadījumos bija vērsušies 132 pacienti, tajā skaitā 66 Rīgā, 31 - Jelgavā, pa desmit gadījumiem - Jūrmalā, Liepājā, Ventspilī, pa diviem gadījumiem - Jēkabpilī un Daugavpilī, un viens gadījums - Gulbenes novadā. Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rīgā, Jēkabpilī un Ventspilī gripas intensitāte bija virs 100 gadījumiem uz 100 tūkstoši iedzīvotajiem. Kopumā pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēti 214,8 gripas gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija augstāks - 225,2 gadījumi.

Iekšlietu sistēmā un Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem par darbu svētku dienā paredzēta piemaksa 100% apmērā. To noteic parlamentā šodien galīgajā lasījumā pieņemtiegrozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. No 1.jūlija policisti, robežsargi, ugunsdzēsēji un glābēji, kā arī ieslodzījuma vietās strādājošie par darbu valsts svētku dienā saņems piemaksu 100% apmērā no attiecīgajai amatpersonai noteiktās stundas algas likmes. 

Ādažos kāds demontējis pieminekli par godu Padomju armijas karavīriem kā atbrīvotājiem, apstiprina pašvaldības domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks. Viņš atzina, ka pašvaldība nav lēmusi par pieminekļa demontāžu un notikušais ir bijusi privāta iniciatīva, kurā pašvaldības vadītājs nesaskata ko nosodāmu. Viņš norāda, ka pēc Krievijas iebrukuma un agresijas Ukrainā Latvijā ir sākusies tautas kustība, lai demontētu pieminekļus, pie kuriem pulcējas cilvēki, lai cildinātu Krievijas militāro varenību, komunistisko ideoloģiju. 

Un vēl

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Zemkopības ministrijas  virzītos grozījumus Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā par lauksaimniecībā izmantojamās zemes pārvaldības vienotas sistēmas izveidošanu. Sistēma nodrošinās atbilstību Eiropas Savienības regulējumam vairākās lauksaimniecības jomās, tāpat tajā tiks apkopoti un aktualizēti lauksaimniecībā izmantojamās zemes agroķīmiskās izpētes, augsnes kartēšanas un oglekļa monitoringa dati. Uzkrātos augsnes datus varēs izmantot valsts pārvaldes un zinātniskās iestādes.

Atstājiet komentāru