2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 27.jūnijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 27.jūnijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Četras G7 valstis aizliegs Krievijas zelta eksportu; Latvijā pieaug brīvo vakanču skaits; un Vai cilvēki ievēro aizliegumu sauļoties dienas vidū?

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi vienojušies par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai, tādējādi izrādot solidaritāti ukraiņiem to cīņā pret Krievijas agresiju. Tomēr pirms nākamā soļa - iestāšanās sarunu uzsākšanas - abām kandidātvalstīm ir jāizpilda vairāki uzdevumi, tajā skaitā jānostiprina likuma vara un jāmazina korupcija.

Krievija svētdien raķetēm apšaudījusi Kijivu un tās apkaimi, galvaspilsētā trāpot deviņstāvu dzīvojamā mājā. Vēl viena raķete Kijivā trāpījusi bērnudārza teritorijā, pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko. Daudzstāvu dzīvojamajai mājai triecienā daļēji sabrukuši trīs augšējie stāvi, ir bojā gājušie un cietušie. Hončarenko vēsta, ka Krievija uz Kijivu un tās apkaimi izšāvusi 14 raķetes.

Četras G7 valstis aizliegs Krievijas zelta eksportu, cenšoties neļaut oligarhiem iegādāties dārgmetālu, lai izvairītos no sankcijām pret Maskavu. Lielbritānijas, Kanādas, Japānas un ASV kopīgā rīcība tieši skars Krievijas oligarhus un trāpīs [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina kara mašīnas centrā, paziņojusi Lielbritānija. 

Par spīti Kijivas protestiem, Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji apstiprinājuši, ka 2023.gada izrāde Krievijas iebrukuma dēļ nevarēs notikt Ukrainā. Jau ziņots, ka šogad starptautiskajā dziesmu konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji - grupa "Kalush Orchestra" - ar dziesmu "Stefania". Eirovīzijas dziesmu konkursā rīkotāji norādījuši, ka turpinās iespējamās pasākuma norises vietas meklējumus, taču jau iepriekš izteikusies, ka apsver iespēju konkursu rīkot Lielbritānijā, kuras pārstāvji šogad ieguva otro vietu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvs līdzstrādnieks brīdināja, ka Londona būs pirmā pilsēta, kas tiks bombardēta kārtējā pasaules kara gadījumā, atsaucoties uz "Sky News", vēsta pravda.com.ua. Krievijas Federācijas Valsts domes deputāts ģenerālis Andrejs Guruļevs sacīja, ka Lielbritānijas galvaspilsēta būs pirmā, kas cietīs, ja Kaļiņingradas blokāde novedīs pie kara.
 
Turpinām ziņas

Jūnija vidū aktuālas bija 30 tūkstoši 82 vakances, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotie dati. Vislielākais darbinieku iztrūkums vērojams jomās, kurās tas jau ir ilgstošs. Būvniecības sektorā trūkst vairāk nekā 12 tūkstoši darbinieku, ražošanā - virs 4 tūkstoši 700, transporta un loģistikas jomā – 3 tūkstoši 360. Liels brīvo darba vietu skaits ir arī pakalpojumu sfērā, ēdināšanā un pārtikas rūpniecībā, tirdzniecībā, lauksaimniecībā, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju jomā. Kopš gada sākuma brīvo darbavietu skaits gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par vairāk nekā 30%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Latvijas uzņēmums SIA "Kronis" sācis karavīru jauno sausās pārtikas uzturdevu ražošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām. Uzņēmums izstrādāja deviņas gatavo pamatēdienu receptes, pielāgojot tās rūpnieciskai ražošanai, un pašlaik uzsākta jauno sausās pārtikas uzturdevu ražošana. Karavīru sauso pārtiku veido deviņu veidu ēdieni – lēcas ar vistu, dārzeņi un šampinjoni, dārzeņu sautējums ar vistas gaļu, liellopu gulašs ar griķiem un šampinjoniem, zirņu putra ar gaļu, kartupeļi ar maltās gaļas mērci, makaroni ar Boloņas mērci, rīsi ar maltās gaļas mērci, sautēti kāposti ar cūkgaļu un čili kon karne.

Pērn Latvijā no viltotajām precēm visvairāk konfiscēti medikamenti, turklāt teju visi bija potenci veicinoši. Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi, proti, viltojumi – Latvijas tautsaimniecībai gadā nodara aptuveni 45 miljonu eiro lielus zaudējumus. Lai atgādinātu par ekonomiskajām sekām, kā arī riskiem veselībai un drošībai, kurus var radīt viltotu preču lietošana, Patentu valde šonedēļ sāks kampaņu “Viltotā realitāte”.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā brīžiem palielināsies gaisa mitrums, tādēļ laiks kļūs sutīgāks un augs negaisa mākoņi, prognozē sinoptiķi. Maksimālā gaisa temperatūra būs +28..+33 grādi, par pāris grādiem mazāk daļā piekrastes, vējam pūšot no jūras. Vējš pārsvarā saglabāsies lēns, visbiežāk tas pūtīs no dienvidaustrumiem. Minimālā gaisa temperatūra naktīs caurmērā gaidāma +15..+22 grādu robežās. Šodien un rīt iespējamas tikai lokālas pērkona lietusgāzes, trešdien tās gaidāmas plašākā teritorijā, bet nedēļas otrajā pusē nokrišņu varbūtība atkal samazināsies. Pērkona negaiss atsevišķās vietās var atnest ne tikai intensīvu lietu, bet arī lielu krusu un vētru. Ja šonedēļ, kā prognozēts tveice pastiprināsies līdz +33 grādiem, oranžo brīdinājumu sinoptiķi nomainīs pret sarkano.

Piektā daļa jeb 20% Latvijas iedzīvotāju apzināti “cepinās” saulē karstākajā dienas laikā, liecina “Benu” aptiekas Veselības monitoringa dati. Iestājoties karstam, saulainam un pat svelmainam laikam, pieaug arī ultravioletais starojums, kā arī ādas apdeguma, saules un karstuma dūrienu riski. Karstajās dienās laikā no pulksten11 līdz 16 tiek ieteikts neuzturēties tiešos saules staros. Salīdzinot aptaujas rezultātus pēc dažādiem demogrāfiskajiem lielumiem, biežāk karstajās dienās laikā saulē apzināti uzturas vīrieši, gados jaunāki cilvēki un cilvēki laukos. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainai pēc kara beigām būs nepieciešama vismaz desmit gadi teritorijas atmīnēšanai; Saistībā ar pērtiķu baku infekciju būs jauni noteikumi; un Kāpēc iet bojā mazie pingvīni?

Ukrainai pēc Krievijas izvērstā kara beigām būs nepieciešama vismaz desmitgade savas zemes un teritoriālo ūdeņu attīrīšanai no mīnām un spridzekļiem, paziņojis Ukrainas valsts ārkārtas dienesta pārstāvis Oleksandrs Horunžijs. Ukrainas eksperti ir aizvākuši tūkstošiem sprādzienbīstamu ierīču, ieskaitot 2 tūkstoši aviobumbu, taču vēl ir jāatmīnē aptuveni 300 tūkstoši kvadrātkilometru liela teritorija. Galvenā prioritāte ir infrastruktūras, dzīvojamo rajonu un ceļu atmīnēšana, taču mežu, upju un piekrastes attīrīšana prasīs ilgāku laiku.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels svētdien nosodīja Krievijas "bada spēles", pavēstot, ka Kremlis ir vienīgais atbildīgais par globālo pārtikas krīzi, kas izraisījusi ciešanas nabadzīgākajās valstīs un mājsaimniecībās ar zemiem ienākumiem. Mišels norādīja, ka Kremlis izmanto pārtiku kā klusu kara ieroci, un Eiropai enerģiski jācīnās pret Krievijas propagandu par pārtikas un mēslojuma cenām.Jau ziņots, ka miljoniem tonnu kviešu un citu graudu pašlaik ir iestrēguši Ukrainas ostās, kuras bloķē vai okupē Krievijas spēki, un kuģiem draud mīnas.

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons ir saņēmis vēl vienu smagu politisku sitienu. Viņa pārstāvētā Konservatīvā partija ir zaudējusi mandātu abos apgabalos, kur pagājušajā nedēļā notika ārkārtas vēlēšanas. Pēc rezultātu paziņošanas Konservatīvās partijas priekšsēdētājs Olivers Daudens ir atkāpies no amata. Tomēr premjerministrs Boriss Džonsons, kuru daudzi vaino partijas popularitātes kritumā, atsakās aiziet un uzskata, ka zaudējums vēlēšanās ir saistīts ar augsto inflāciju.

Izraēlas premjerministrs Naftali Benets vakar, sarīkojis, visticamāk, pēdējo savas valdības sēdi, jo jau šodien ir gaidāms, ka valdība tiks atlaista.  Pagājušajā nedēļā Benets atzina, ka pēc nepilna gada darba valdība vairs nav dzīvotspējīga, un tas nozīmē, ka drīzumā Izraēlā ir gaidāmas jau piektās vēlēšanas mazāk nekā četru gadu laikā.

Turpinām ziņas

Visu nakti Valsts policija un iesaistītie dienesti nepārtraukti meklējuši svētdien Siguldā Gaujas pludmalē pazudušo piecus gadus veco meiteni Evitu, bet pirmdienas rītā meklēšanā iesaistīts helikopters.Pārmeklēta plaša teritorija Gaujas abos krastos, pašā Gaujā un vienlaikus arī pilsētā. Meklēšanā iesaistījušies arī "bezvests.lv" pārstāvji, kuri naktī teritoriju pārbaudījuši ar termokamerām. Šobrīd policijai izskata vairākas versijas saistībā ar meitenes pazušanu un aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri svētdien atradušies Siguldā, Gaujas pludmalē un ir redzējuši meiteni vai jebkādas ar viņu saistītas situācijas.

Saistībā ar pieaugošo pērtiķu baku saslimšanas gadījumu skaitu, turpmāk plānots noteikt ar šo infekciju saslimušo kontaktpersonas, paredz Veselības ministrijas valdībā iesniegtais noteikumu projekts. Maija sākumā Lielbritānijā kādam indivīdam, kas nesen bija atceļojis no Nigērijas, tika diagnosticētas pērtiķu bakas. Kopš tā laika par saslimšanas gadījumiem ar pērtiķu bakām ir paziņojušas vairākas valstis, un pērtiķu baku uzliesmojums turpina izplatīties. Ziņots par kopumā 780 laboratoriski apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem 27 valstīs četros Pasaules Veselības organizācijas reģionos. Arī Latvijā 3.jūnijā tika ziņots par diviem laboratoriski apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem.

Bijusī Valsts kontroles darbiniece Līga Krapāne iesniegusi apelācijas sūdzību par Administratīvās rajona tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta viņas prasība pret bijušo darba vietu saistībā ar viņas darba zaudēšanu. Tagad lieta būs jāskata Administratīvajai apgabaltiesai. Tiesas sēdes datums vēl nav zināms. Krapāne tiesā centās panākt divu rājienu atcelšanu, morālā kaitējuma atlīdzību 5 tūkstoši eiro apmērā un pienākumu Valsts kontrolei publiski atvainoties viņai.

Jau ziņots, ka valsts kontroles vadība Krapānei izteica rājienu par to, ka viņa ir bijusi to 150 personu vidū, kas parakstīja vēstuli valsts augstākajām amatpersonām par vispārīgas informācijas nesniegšanu Covid-19 vakcinācijas jautājumos. Krapāne uzskata, ka viņa vēstuli ir parakstījusi kā privātpersona un viņai ir tiesības uz vārda brīvību.

Un vēl

Jaunzēlandes piekrastē pēdējo pāris mēnešu laikā ir izskaloti vairāk nekā 500 mirušu mazo pingvīnu, ziņo vietne “Live Science”. Tie ir pasaulē mazākā pingvīnu suga, un vadošie pētnieki nav vienisprātis par to, kas varētu būt nāves cēlonis. Viena no versijām – negatīvās klimata pārmaiņas. Pētnieki, lai arī nebija pārliecināti par precīzu nāves iestāšanās iemeslu, secināja, ka visi pingvīni ir ar būtiski mazāku svaru, nekā vidēji novērots. Tāpat atrasto putnu sekcijas rezultātā noskaidrojās, ka tie praktiski vispār nav ēduši sevis tik iecienītās zivis, kas varētu nozīmēt to, ka to ūdeņos gluži vienkārši nav bijis cilvēku izraisītās pārzvejas dēļ. Pašlaik mazais pingvīns ir kļuvis par aizsargājamo sugu, un savvaļā atrodami vairs tikai 500 tūkstoši putnu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties; Kanāda nosūta karakuģus uz baltijas jūru;  latvijas galvaspilsētā samazinās iedzīvotāju skaits; un Visā valstī izsludināts sarkanais brīdīnājums saistībā ar ekstremālo karstumu.

Kanāda svētdien nosūtīja divus karakuģus uz Baltijas jūru un Ziemeļatlantiju nolūkā stiprināt NATO austrumu flangu, paziņoja Kanādas jūras spēki. Karakuģi "Kingston" un "Summerside" līdz oktobrim piedalīsies Kanādas bruņoto spēku operācijā "Reassuarence", kas tika sākta 2014.gadā pēc Krievijas pirmā iebrukuma Ukrainā. Abi karakuģi piedalīsies atmīnēšanas mācībās un veiks citus uzdevumus.

Neraugoties uz sarežģīto drošības situāciju Eiropā, Spānijas galvaspilsētā Madridē notikusi plaša demonstrācija pret plānoto NATO dalībvalstu vadītāju samitu. Pasākums notiks šonedēļ, un tajā paredzēts diskutēt par jaunu austrumu flanga aizsardzības modeli. Tūkstošiem cilvēku devās Madrides ielās ar saukļiem "Nē – NATO" un "Jā – mieram". Aktīvisti norādīja, ka karš un bruņošanās izšķērdē milzīgus resursus, ko varētu novirzīt sociāliem mērķiem. Tikmēr militārie eksperti atgādina, ka Spānija ir tālu no konflikta zonas Ukrainā, tāpēc Spānijas iedzīvotāji, iespējams, līdz galam nepazinās Krievijas radītos draudus.

Kopš šā gada sākuma Eiropas Savienības dalībvalstīs iesniegti apmēram 340 tūkstoši patvēruma pieteikumu. Tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā līdzīgā laika periodā pērn. Vācijas mediji atsaucas uz ES institūcijām un vēsta, ka visvairāk patvēruma meklētāju – gandrīz 43 tūkstoši – bijuši no Afganistānas. Otrajā vietā ir Sīrijas iedzīvotāji, un lielākā daļa no apmēram 35 tūkstoši iesniedzēju vēlējās apmesties uz dzīvi Vācijā. Trešajā vietā ar gandrīz 23 tūkstoši pieprasījumu ir spāņu valodā runājošie Venecuēlas iedzīvotāji, kuru galvenais galamērķis bija Spānija. Ukrainas bēgļu pieprasījumu ir maz, jo gandrīz visās Eiropas valstīs ir īpašas programmas, kas tiem nodrošina nepieciešamo statusu un apstākļus brīdī, kad tie ierodas konkrētajā valstī.

Pasaules Veselības organizācija un Lielbritānijas veselības eksperti ziņo, ka Londonas notekūdeņos identificēts no vakcīnas atvasināts poliovīrusa paveids. Londonā šis vīruss nebija manīts jau divas desmitgades.  Veselības organizācijas paziņojumā rakstīts, ka ir svarīgi atzīmēt, ka vīruss ir izolēts tikai no vides paraugiem. Saistīti paralīzes gadījumi nav novēroti. Tiesa, jebkāda poliovīrusa paveida parādīšanās ir drauds bērniem. Pēdējos dažos desmitos gadu vērienīgi globālie centieni ir teju izskauduši poliovīrusu, kas izraisa bērnu trieku un parasti skar bērnus, kas jaunāki par pieciem gadiem. Kopš 1988. gada, kad bērnu trieka bija endēmiska 125 valstīs, tās gadījumu skaits visā pasaulē ir sarucis par 99%.  Mežonīgās šī vīrusa versijas pašlaik eksistē tikai Afganistānā un Pakistānā. 

Turpinām ziņas

Latvijas galvaspilsētā Rīgā iedzīvotāju skaits gada laikā samazinājies par 2,1% jeb 14 tukstoši 400 un 2022.gada sākumā galvaspilsētā dzīvoja 671 tūkstotis 900 iedzīvotāju, liecina informācija pašvaldības publiskajā gada pārskatā, kuru Rīgas domes sēdē plānots apstiprināt 29.jūnijā. Laika posmā no 2010. līdz 2017.gadam bijusi vērojama pilsētas iedzīvotāju skaita stabilizācija, taču turpmākajos piecos gados līdz 2022.gadam iedzīvotāju skaits Rīgā samazinājās par 32 tūkstoši 600 jeb 4,6%. Valstī kopumā iedzīvotāju skaits šajā periodā ir samazinājies par 4,1%.

Karstā laika dēļ pieaug negadījumu skaits uz ūdens. Aizvadītajos Līgo svētkos un nedēļas nogalē glābēji dažādos negadījumos uz ūdens izglābuši piecus cilvēkus, bet trīs gadījumos no ūdens izcelti bojāgājušie. Kopumā šajā peldsezonā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests no ūdenstilpēm izcēluši 15 bojāgājušus cilvēkus.

Sestdien ap ap pulksten 11tiem tika saņemts izsaukums uz Jēkabpili, kur Radžu ūdenskrātuvē ar laivu bija iebraukuši divi cilvēki un vairs nespēja nokļūt krastā.  Ugunsdzēsēji glābēji cilvēkus nogādāja krastā. 

Iestājoties karstam vasaras laikam, traumu skaits ir ievērojami pieaudzis, šobrīd pat pārsniedzot pacientu skaitu dienā, kas bija vērojams slidenajā laikā ziemā. Pacientu plūsma Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā ir ievērojami pieaugusi, un ārsti aicina sabiedrību būt apdomīgākiem un atbildīgāk izturēties pret savu veselību, iesaistoties dažādās sporta un brīvā laika pavadīšanas aktivitātēs. Siltajās dienās pacientu skaits dienā pārsniedz 100, kas ir pa 25% vairāk nekā vēsākās dienās. Liela daļa traumu tiek gūtas alkohola reibumā, rīkojoties pārdroši, neapdomīgi un neskaidri izvērtējot situāciju.

Un vēl

Šodien no pulksten 12 visā Latvijā stājies spēkā sarkanais brīdinājums, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Brīdinājumā teikts, ka šodien laika posmā no pulksten 12 līdz trijiem dienā un arī rīt dienā Latvijā gaidāms ekstremāli stiprs karstums - vietām gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +33 grādiem. Savukārt nakts stundās dažviet pat nepazemināsies zem +20 grādiem, tādējādi Latvijā šajās dienās valdīs ekstremāls karstums. 

Tiek norādīts, ka ekstremālā karstuma laikā būtiski paaugstinās veselības traucējumu risks iedzīvotājiem. Mediķi aicina neuzturēties tiešos saules staros, īpaši dienas vidū. Pastiprināti uzņemt šķidrumu, padzeries regulāri visas dienas garumā. Samazināt plānotās dienas aktivitātes, kuras var radīt papildu riskus veselībai  - fizisks darbs un sportošana ārā saulē, atpūta pludmalē dienas vidū. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: G7 valstu līderi grasās pastiprināt sankcijas pret Krieviju;  Rīt Latvijā pārbaudīs trauksmes sirēnu darbību; un Pārspēts 27.jūnija karstuma rekords

G7 valstu līderi, kas pulcējušies uz tikšanos Vācijā, grasās pastiprināt sankcijas pret Krieviju, lai apgrūtinātu Vladimira Putina režīma iespējas turpināt militāro agresiju Ukrainā. ASV valdības pārstāvji norāda, ka starptautisko sankciju ietekmē Krievijas imports varētu kristies pat par gandrīz 40%; daudzām Krievijas rūpnīcām ir grūtības turpināt ražošanu. Paredzams, ka jaunās sankcijas būs vērstas pret Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu, lai vēl vairāk apgrūtinātu ieroču ražošanu un piekļuvi modernām tehnoloģijām.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir izgāzies un tās presidents Vladimirs Putins nav spējis īstenot savus stratēģiskos mērķus, medija CNN veidotajā raidījumā, norādīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz teritoriālajiem ieguvumiem Ukrainā, Krievijas iebrukums ir izgāšanās. Putina stratēģiskais mērķis bija atņemt Ukrainai suverenitāti un neatkarību, izdzēst to no kartes, iekļaut to Krievijā. Tas nav izdevies.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins darīs visu, lai uzbrukumos Ukrainai iesaistītu Baltkrieviju, prognozē Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapteinis Jānis Slaidiņš. Intervijā Latvijas Radio viņš pauda, ka dienas, kas Latvijā aizvadītas svētku zīmē, Ukrainai bija ļoti smagas, jo Krievija veica masīvus raķešu triecienus gan no jūrām, gan Krievijas, gan Baltkrievijas teritorijas. Ukrainas bruņoto spēku vienības bija spiestas atstāt Severdoņeckas pilsētu, taču tās zaudējums eksperta ieskatā neizšķirs kara likteni. Vienlaikus gan šīs pilsētas ieņemšana uzskatāma par Krievijas taktisku panākumu.

Arī Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs ziņo, ka Baltkrievija turpina sniegt militāro atbalstu Krievijas karaspēkam. No Baltkrievijas uz Krievijas Federāciju nosūtīts iespaidīgs daudzums munīcijas, aptuveni 20 vagonu kravas.

Turpinām ziņas

Rīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem - radio, TV- noslēgto līgumu darbības izpildi. Otrdien no pulksten 10 līdz plkst.10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Gadījumā, ja trauksmes sirēnu pārbaudes laikā tās nedzirdat, nesatraucieties, jo ārkārtas gadījumos, kur sirēnas nav dzirdamas vai izvietotas, var tikt izmantoti citi apziņošanas veidi, piemēram, informācijas nodošana sabiedrībai caur operatīvo dienestu un to sadarbības partneru skaļruņiem. VUGD aicina viesnīcu administrāciju informēt savus ārvalstu viesus par gaidāmo trauksmes sirēnu pārbaudi, lai nerastos lieki uztraukumi. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 28.jūnijā notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude. 

Ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības samazinājumu, no 1. jūlija uz laiku tiek apturēta Covid-19 uzziņu tālruņa 8989 darbība. Līdz šim bezmaksas tālruņa konsultanti nodrošināja iedzīvotājiem pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19 infekciju, kā arī sniedza informāciju par vakcināciju un digitālajiem Covid-19 sertifikātiem. Attālināti pieteikties vakcīnas pret Covid-19 saņemšanai iedzīvotāji arī turpmāk var tīmekļvietnē manavakcina.lv vai pie ģimenes ārsta.

Aizvadītajās piecās diennaktīs Latvijā veikti vairāk kā 6 tūkstoši Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 827 jauni inficēšanās gadījumi, bet ziņots par mirušajiem nav. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 13,7%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 160,6.

Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde ar citu VID struktūrvienību un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atbalstu atklājusi pārkāpumus akcizēto preču iznīcināšanā. Aizturētas piecas VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes amatpersonas un trīs privātpersonas. Personas aizturētas aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu, nelikumīgu akcīzes preču apriti lielos apmēros personu grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Veiktas vairāk nekā 15 kratīšanas divos kriminālprocesos. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Un vēl

Šodien jau pulksten 11 termometra stabiņš Ventspils ostā pakāpās līdz +30,7 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Gaisa temperatūra turpina paaugstināties, līdz ar to pārspēts 27. jūnija karstuma rekords Latvijā - 2020. gadā Rūjienā un Stendē reģistrētie +30,7 grādi. Šis ir pirmais valsts mēroga temperatūras rekords, kas Latvijā pārspēts kopš 2021. gada jūlija.

Jau ziņots, ka šodien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +29..+32 grādiem, par kādu grādu mazāka tveice būs vietām Rīgas jūras līča piekrastē, prognozē sinoptiķi.Tuvākajās dienās maksimālā gaisa temperatūra būs +28..+33 grādi, vietām gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes. Iespējams, nedēļas beigās karstums mazināsies.

Lielās tveices dēļ sinoptiķi visā valstī izsludinājuši sarkano - augstākās pakāpes - brīdinājumu.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Kanāda svētdien nosūtīja divus karakuģus uz Baltijas jūru; Turpinās Siguldā pazudušās meitenītes meklēšana; un Šodien pārsniegts 27.jūnija nacinālais karstuma rekords.

Eiropas Savienības dalībvalstu līderi vienojušies par kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai un Moldovai, tādējādi izrādot solidaritāti ukraiņiem to cīņā pret Krievijas agresiju. Tomēr pirms nākamā soļa - iestāšanās sarunu uzsākšanas - abām kandidātvalstīm ir jāizpilda vairāki uzdevumi, tajā skaitā jānostiprina likuma vara un jāmazina korupcija.

Par spīti Kijivas protestiem, Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji apstiprinājuši, ka 2023.gada izrāde Krievijas iebrukuma dēļ nevarēs notikt Ukrainā. Jau ziņots, ka šogad starptautiskajā dziesmu konkursā uzvarēja Ukrainas pārstāvji - grupa "Kalush Orchestra" - ar dziesmu "Stefania". Eirovīzijas dziesmu konkursā rīkotāji norādījuši, ka turpinās iespējamās pasākuma norises vietas meklējumus, taču jau iepriekš izteikusies, ka apsver iespēju konkursu rīkot Lielbritānijā, kuras pārstāvji šogad ieguva otro vietu.

Kanāda svētdien nosūtīja divus karakuģus uz Baltijas jūru un Ziemeļatlantiju nolūkā stiprināt NATO austrumu flangu, paziņoja Kanādas jūras spēki. Karakuģi "Kingston" un "Summerside" līdz oktobrim piedalīsies Kanādas bruņoto spēku operācijā "Reassuarence", kas tika sākta 2014.gadā pēc Krievijas pirmā iebrukuma Ukrainā. Abi karakuģi piedalīsies atmīnēšanas mācībās un veiks citus uzdevumus.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir izgāzies un tās presidents Vladimirs Putins nav spējis īstenot savus stratēģiskos mērķus, medija CNN veidotajā raidījumā, norādīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz teritoriālajiem ieguvumiem Ukrainā, Krievijas iebrukums ir izgāšanās. Putina stratēģiskais mērķis bija atņemt Ukrainai suverenitāti un neatkarību, izdzēst to no kartes, iekļaut to Krievijā. Tas nav izdevies.

Turpinām ziņas

Visu nakti un šodien visu dienu Valsts policija un iesaistītie dienesti nepārtraukti meklējuši svētdien Siguldā Gaujas pludmalē pazudušo piecus gadus veco meiteni Evitu. Šodien meklēšanā iesaistīts helikopters.P ārmeklēta plaša teritorija Gaujas abos krastos, pašā Gaujā un vienlaikus arī pilsētā. Meklēšanā iesaistījušies arī "bezvests.lv" pārstāvji. Pagaidām meklējumi ir bez rezultāta. Šodien policija aicināja atsaukties drona īpašnieku, kas ar dronu filmēja pludmali aptuveni tajā laikā, kad pazuda meitenīte. 

Saistībā ar pieaugošo pērtiķu baku saslimšanas gadījumu skaitu, turpmāk plānots noteikt ar šo infekciju saslimušo kontaktpersonas, paredz Veselības ministrijas valdībā iesniegtais noteikumu projekts. Maija sākumā Lielbritānijā kādam indivīdam, kas nesen bija atceļojis no Nigērijas, tika diagnosticētas pērtiķu bakas. Kopš tā laika par saslimšanas gadījumiem ar pērtiķu bakām ir paziņojušas vairākas valstis, arī Latvija.

Rīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests visā Latvijā veiks trauksmes sirēnu pārbaudi, iedarbinot tās uz trim minūtēm, kā arī pārbaudīs starp VUGD un elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem - radio, TV- noslēgto līgumu darbības izpildi. Otrdien no pulksten 10 līdz plkst.10.20 visā valstī tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas uz trim minūtēm. Iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atrodas Latvijas teritorijā, mobilo sakaru operatori nosūtīs SMS ar informāciju, ka 28.jūnijā notiks plānota trauksmes sirēnu pārbaude. 

Ņemot vērā Covid-19 infekcijas izplatības samazinājumu, no 1. jūlija uz laiku tiek apturēta Covid-19 uzziņu tālruņa 8989 darbība. Līdz šim bezmaksas tālruņa konsultanti nodrošināja iedzīvotājiem pieteikšanos vakcinācijai pret Covid-19 infekciju, kā arī sniedza informāciju par vakcināciju un digitālajiem Covid-19 sertifikātiem. Attālināti pieteikties vakcīnas pret Covid-19 saņemšanai iedzīvotāji arī turpmāk var tīmekļvietnē manavakcina.lv vai pie ģimenes ārsta.

Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde ar citu VID struktūrvienību un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja atbalstu atklājusi pārkāpumus akcizēto preču iznīcināšanā. Aizturētas piecas VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes amatpersonas un trīs privātpersonas. Personas aizturētas aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dokumentu viltošanu, nelikumīgu akcīzes preču apriti lielos apmēros personu grupā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Un vēl

Šodien jau pulksten 11 termometra stabiņš Ventspils ostā pakāpās līdz +30,7 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Gaisa temperatūra turpina paaugstināties, līdz ar to pārspēts 27. jūnija karstuma rekords Latvijā - 2020. gadā Rūjienā un Stendē reģistrētie +30,7 grādi. Šis ir pirmais valsts mēroga temperatūras rekords, kas Latvijā pārspēts kopš 2021. gada jūlija.

Jau ziņots, ka šodien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +29..+32 grādiem, par kādu grādu mazāka tveice būs vietām Rīgas jūras līča piekrastē, prognozē sinoptiķi.Tuvākajās dienās maksimālā gaisa temperatūra būs +28..+33 grādi, vietām gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes. Iespējams, nedēļas beigās karstums mazināsies.

Lielās tveices dēļ sinoptiķi visā valstī izsludinājuši sarkano - augstākās pakāpes - brīdinājumu.

Atstājiet komentāru