2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 6.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 6.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropā desmitgadēm ilgi ir jūtams drošības deficīts; Veselības ministrija aicina valdību piešķirt līdzekļus Covid-19 apkarošanai rudenī; un Ķemeru parkā uzziedējušas vairāki tūkstoši rožu.

Krievija Ukrainu uztver kā placdarmu citu valstu sagrābšanai, tāpēc sargāt Ukrainas drošību nozīmē sargāt visas Eiropas drošību, uzskata Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Eiropā desmitgadēm ilgi ir jūtams drošības deficīts un daļā kontinenta drošība balstās tikai uz solījumiem, kā tas bija ar Budapeštas memorandu, Zelenska otrdien teikto ikgadējā "Economist Government Roundtable" forumā atstāsta aģentūra UNIAN. Atbildēt uz Krievijas draudiem, kas parādījušies 2014. gadā, var ar īstām drošības garantijām un Eiropai apvienojoties. Arī enerģētikas tirgū notiekošais ir jāuztver kā karš, viņš uzskata. Ja būtu eksistējusi īsta drošības sistēma, karš Ukrainā tagad nenotiktu, uzskata Zelenskis.

Krievija ir iztukšojusi Alakurti militāro bāzi Somijas pierobežā, – liecina satelītuzņēmumu analīze. Eksperti uzskata, ka, visticamāk, ekipējums un karavīri ir nosūtīti uz Ukrainu. Somijas sabiedriskās raidsabiedrības ”Yle” iegūtie satelītattēli liecina, ka no Alakurti militārās bāzes netālu no Somijas robežas pagaisis ievērojams daudzums Krievijas sauszemes spēku tehnikas. Publisku paziņojumu par Krievijas spēku pārdislokāciju nav bijis ne Krievijā, ne Somijā.

Eiropas parlaments pieņēmis rezolūciju, kurā deputāti aicina Komisiju un ES dalībvalstis novērst šķēršļus, ar ko saskaras sievietes attiecībā uz piekļuvi darba tirgum un bērnu aprūpes pakalpojumiem. Deputāti rezolūcijā aicina efektīvāk integrēt dzimumu līdztiesības jautājumu politikas pasākumos, kas vērsti uz bezpajumtniecības, mājokļu trūkuma un enerģētikas problēmu risināšanu. Viņi aicina Komisiju izstrādāt vērienīgu Eiropas stratēģiju nabadzības apkarošanai 2030. gadam ar mērķrādītājiem nabadzības samazināšanai un ar uzsvaru uz sieviešu nabadzības izskaušanu.

Turpinām ziņas

Veselības ministrija aicina valdību vēl pirms Ministru kabinets devies vasaras atvaļinājumā vienoties par tās izstrādāto plānu, kas ļaus kopīgi sagatavoties rudenī iespējamajai Covid-19 saslimstības izplatībai. Ja valdība nevienosies par plānu, būs apdraudēta gan veselības nozares gatavība rudens vilnim, gan Covid-19 ierobežošanas pasākumiem vasarā, tajā skaitā testēšanai, Covid-19 pacientu ārstēšanai un rehabilitācijai, ģimenes ārstu darbam – vakcinācijai – ar senioriem un riska grupām. 

Latvijas Jūras akadēmiju reorganizēs, to nododot Rīgas Tehniskās universitātes pārraudzībā, paredz vakar valdībā atbalstītais rīkojuma projekts. Rīkojuma projekts paredz, ka akadēmija tiks nodota RTU, kur Akadēmija turpinās pastāvēt kā tās struktūrvienība. Reorganizācijas process noritēs divos posmos. Pēc valdības lēmuma par akadēmijas reorganizāciju līdz 31. oktobrim notiks juridiska tās nodošana RTU. Tam seko otrs posms – akadēmijas darbības uzsākšana RTU struktūrvienības statusā. 

Valsts atbalsta programmā būvdarbiem daudzdzīvokļu mājās un to teritoriju labiekārtošanai jeb tā sauktajā Remonta fonda programmā varēs saņemt aizdevumu arī iekšdarbu remontiem. To paredz valdībā atbalstītie grozījumi atbalsta programmā. Līdz šim Remonta fonda programmā kopš atbalsta uzsākšanas 2021. gada septembrī finanšu institūcija “Altum” kopā saņēmusi 22 aizdevumu pieteikumus 1,65 miljonu eiro apmērā, no kuriem 11 aizdevuma pieteikumi ir apstiprināti, 1 pieteikums ir noraidīts, pārējie pieteikumi vēl tiek izvērtēti.  Līdz ar šiem grozījumiem atbalsta programmā paredzēts, ka namīpašniekiem aizdevumu var piešķirt remontdarbiem un būvdarbiem visā daudzdzīvokļu mājā.

Un vēl

Ķemeru vēsturiskajā parkā, parka partera apstādījumos un pie skvēra "Tautu deja" uzziedējušas dārza karalienes - rozes. Populārajā Jūrmalas tūrisma objektā šobrīd ir iestādīts gandrīz 2 tūkstoši 500 rožu baltās, sārtās un dzeltenīgās krāsās kopumā 1800 m² platībā. Tas ir senākais un apjomā lielākais publiskais dārzs Latvijā ārpus Rīgas, kas kopš pagājušā gada augusta ir pieejams atpūtniekiem un kļuvis par vienu no populārākajiem Jūrmalas tūrisma objektiem. Ķemeros var baudīt ne tikai vēsturiskā parka burvību, bet arī uzkāpt 42 metrus augstajā ūdenstornī, kas ir Latvijas industriālā mantojuma sastāvdaļa un valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties; Jaunu starptautisku militāro bāzi veidos Jēkabpils un Aizkraukles novadā; Pedagogiem paaugstina algas; un Lielbritānijā atkāpjas divi ministri.

Aizsardzības ministrija plāno vēl vienu starptautisku militāro bāzi – Zalves militāro poligonu – izveidot Jēkabpils un Aizkraukles novados, vakar preses konferencē informēja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Audio: 6:20- 8:15

Zalves poligona izveidei Aizsardzības ministrija plāno pārņemt 81 zemes vienību 1072, 78  ha platībā Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā, kas atzīta par piemērotāko jauna militārā poligona izveidei, izvērtējot vairākas iespējamās vietas. Militāro poligonu plānots izveidot turpmāko divu gadu laikā. Jēkabpils novadā tas atradīsies bijušā Viesītes novada teritorijā. Līdztekus valsts aizsardzības stiprināšanai jaunā militārā poligona izveide radīs jaunas uzņēmējdarbības iespējas, papildu darba vietas, kā arī sekmēs reģiona infrastruktūras un ekonomikas attīstību.

Lai pārliecinātos, vai novadu iedzīvotājam piederošais zemes īpašums atrodas plānotajā Zalves poligona teritorijā, sākot no šodienas līdz 1. decembrim darba dienās laikā no pulksten deviņiem līdz pieciem pēcpusdienā Aizsardzības ministrija aicina sazināties ar Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centru pa tālruni 26177070. Aizsardzības ministrija kopā ar Jēkabpils un Aizkraukles novadu pašvaldībām plāno organizēt tikšanos ar iedzīvotājiem, lai skaidrotu poligona attīstību un atbildētu uz neskaidrajiem jautājumiem.

Turpinām ziņas

No nākamā mācību gada jeb 1. septembra pedagoga zemākā mēneša darba algas likme palielināsies par 8,4% – no 830 eiro līdz 900 eiro. To paredz valdībā atbalstīties grozījumi Pedagogu darba samaksas noteikumos. Līdz ar to tiek palielinātas arī zemākās mēnešalgas likmes profesionālās vidējās izglītības iestāžu direktoriem, koledžu direktoriem un vietniekiem, vispārējās izglītības un interešu izglītības iestāžu vadītājiem, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas īstenojošas koledžas struktūrvienības vadītājiem izglītības iestādē, kā arī izglītības metodiķiem. Tāpat atbalstīts, ka no 1. septembra pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likmes paaugstinājums ir 11,2% apmērā – no 872 eiro līdz 970 eiro. 

Pēkšņa temperatūra pat līdz 39 grādiem pēc Celsija un galvassāpes vasaras karstākajās dienās vēl nebūt nenozīmē, ka noķerts koronavīruss. Infektologi atgādina, ka vasarā bieži cilvēki slimo ar dažādiem enterovīrusiem. Viens no to paveidiem ir – vasaras gripa.  Ikvienam var attīstīties slimība, ko izraisa enterovīruss. Tomēr biežāk slimo bērni, kuri ir jaunāki par 10 gadiem. Bērniem Latvijā pašlaik izteiktākā enterovīrusa ierosinātā saslimšana ir Koksaki vīruss.

Un vēl

Vakar par savu demisiju paziņojis Lielbritānijas finanšu ministrs Riši Sunaks un veselības ministrs Sadžids Džavids, tādējādi izrādot savu neapmierinātību ar premjerministra Borisa Džonsona rīcību saistībā ar pēdējā laika dažādajiem skandāliem. Sunaks paziņojis, ka par standartiem ir vērts cīnīties, un tāpēc viņš atkāpjas. Savukārt Džavids savā atkāpšanās vēstulē Džonsonam paudis neticību, ka situācija varētu mainīties viņa vadībā un ka tāpēc premjers zaudējis arī viņa uzticību.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Veidos valsts aizsardzības dienestu; Ukrainas karā dzīvību zaudējuši vairāk kā 300 bērni; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē – Jēkabpils pilsētas svētkos?

Aizsardzības ministrija rosina no nākamā gada ieviest Valsts aizsardzības dienestu. Ministrs Artis Pabriks norāda, ka šis dienests nebūs obligātais kara dienests. Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi. Pēc ministra teiktā, mērķis ir piecos gados ir dubultot militāri sagatavoto iedzīvotāju skaitu Latvijā. Tas ir, Latvijā būtu 40 līdz 50 tūkstoši militāri labi sagatavotu cilvēku, kas būtu spējīgi kara gadījumā aizsargāt valsti. Par to, kā varētu notikt iesaukums, plašāk stāsta aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Audio: 17:58-17:59

Aizsardzības ministrijas rosinātā obligātā valsts aizsardzības dienesta attīstība pirmajos gados neprasītu lielus ieguldījumus, jo tiktu izmantota esošā infrastruktūra, taču ar laiku šīs ieceres realizēšana varētu izmaksāt no 100 līdz 120 miljoniem eiro gadā. 

Turpinām ziņas

Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 346 bērni, bet vismaz 645 guvuši dažādus ievainojumus, šodien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 2 tūkstoši 108 mācību iestādēm, no kurām 215 pilnībā sagrautas.
Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas videouzrunā atkārtoti pieprasījis Rietumiem paātrināt ieroču piegādes, īpaši uzsverot nepieciešamību pēc modernām pretraķešu aizsardzības sistēmām. Viņš norādīja, ka  līdz gada beigām pasargāt valsti no Krievijas raķešu triecieniem ir viens no svarīgākajiem Ukrainas valdības uzdevumiem.

Pēc finanšu ministra Riši Sunaka un veselības ministra Sadžida Džavida demisijas britu laikraksti šodien prognozē drūmu nākotni premjerministram Borisam Džonsonam. "Spēle galā," vēsta laikraksta "The Times" ievadraksts, norādot, ka Džonsona turēšanās pie amata esot kļūda, jo viņš zaudējis gan partijas, gan valsts uzticību. Savukārt izdevumā "The Telegraph" bijušais breksita ministrs lords Deivids Frosts raksta, ka Džonsonam jāatkāpjas, ja viņš nevēlas sev līdzi aizraut arī partiju un visu valdību. Viņš piebilst, ka pēc otrdienas demisijām arī citiem ministriem vajadzētu apsvērt, vai viņi ir apmierināti ar pašreizējo valdības kursu. Tikmēr tabloīds "Daily Express" atzīst, ka Džonsons esot "ievainots", taču "atbrīvots". Avīzes titullapa vēsta, ka premjers turpina cīņu un sola nodokļu pazemināšanu.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā būs aptuveni tāda pati kā nedēļas vidū, dažbrīd līs, vietām gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, liecina laika prognozes. Tuvākajās dienās būs daudz mākoņu, brīžiem spīdēs saule un brīžiem līs, pārsvarā lietus būs īslaicīgs. Lokāli gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, iespējama arī krusa un lielas vēja brāzmas. Pārsvarā vējš būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +10..+15 grādiem, zem skaidrām debesīm vietām līdz +8 grādiem. Gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniegs +18..+23 grādus. Nākamnedēļ iespējams lielāks nokrišņu daudzums.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Krievijas armija turpina nogalināt bērnus Ukrainā; Jēkabpils un Aizkraukles novados veidos jaunu militāro bāzii; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 346 bērni, bet vismaz 645 guvuši dažādus ievainojumus, šodien paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 2 tūkstoši 108 mācību iestādēm, no kurām 215 pilnībā sagrautas.
Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas.

Krievija Ukrainu uztver kā placdarmu citu valstu sagrābšanai, tāpēc sargāt Ukrainas drošību nozīmē sargāt visas Eiropas drošību, uzskata Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Eiropā desmitgadēm ilgi ir jūtams drošības deficīts un daļā kontinenta drošība balstās tikai uz solījumiem, kā tas bija ar Budapeštas memorandu, Zelenska otrdien teikto ikgadējā "Economist Government Roundtable" forumā atstāsta aģentūra UNIAN.

Krievija ir iztukšojusi Alakurti militāro bāzi Somijas pierobežā, – liecina satelītuzņēmumu analīze. Eksperti uzskata, ka, visticamāk, ekipējums un karavīri ir nosūtīti uz Ukrainu. Somijas sabiedriskās raidsabiedrības ”Yle” iegūtie satelītattēli liecina, ka no Alakurti militārās bāzes netālu no Somijas robežas pagaisis ievērojams daudzums Krievijas sauszemes spēku tehnikas.

Turpinām ziņas

Aizsardzības ministrija plāno vēl vienu starptautisku militāro bāzi – Zalves militāro poligonu – izveidot Jēkabpils un Aizkraukles novados. Zalves poligona izveidei Aizsardzības ministrija plāno pārņemt 81 zemes vienību 1072, 78  ha platībā Aizkraukles un Jēkabpils novadu teritorijā, kas atzīta par piemērotāko jauna militārā poligona izveidei, izvērtējot vairākas iespējamās vietas. Militāro poligonu plānots izveidot turpmāko divu gadu laikā. Jēkabpils novadā tas atradīsies bijušā Viesītes novada teritorijā. 

Aizsardzības ministrija rosina no nākamā gada ieviest Valsts aizsardzības dienestu. Ministrs Artis Pabriks norāda, ka šis dienests nebūs obligātais kara dienests. Lai iestātos valsts aizsardzības dienestā, Latvijas pilsonim - vīrietim - jābūt vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Sievietes varēs pieteikties brīvprātīgi.

No nākamā mācību gada jeb 1. septembra pedagoga zemākā mēneša darba algas likme palielināsies par 8,4% – no 830 eiro līdz 900 eiro. To paredz valdībā atbalstīties grozījumi Pedagogu darba samaksas noteikumos. Tāpat atbalstīts, ka no 1. septembra pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likmes paaugstinājums ir 11,2% apmērā – no 872 eiro līdz 970 eiro. 

Veselības ministrija aicina valdību vēl pirms Ministru kabinets devies vasaras atvaļinājumā vienoties par tās izstrādāto plānu, kas ļaus kopīgi sagatavoties rudenī iespējamajai Covid-19 saslimstības izplatībai. Ja valdība nevienosies par plānu, būs apdraudēta gan veselības nozares gatavība rudens vilnim, gan Covid-19 ierobežošanas pasākumiem vasarā.

Preiļu novada pašvaldība, SIA “Preiļu slimnīca” valde un darbinieki ir mērķtiecīgi nolēmuši pastāvēt uz plaša veselības aprūpes pakalpojumu klāsta saglabāšanu reģionā, neraugoties uz saņemto Veselības ministrijas Informatīvo ziņojumu, kur SIA “Preiļu slimnīca” ir definēta kā 1. līmeņa slimnīca, bet nav skaidrojuma par pakalpojumiem, kurus sniegs 1. līmeņa slimnīca pēc reformas.  Tāpēc tiek organizēta parakstu vāšana par atbalstu slimnīcai. Plašāka informācija par iespējām parakstīties pieejama pašvaldības mājaslapā preili.lv. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra Latvijā būs aptuveni tāda pati kā nedēļas vidū, dažbrīd līs, vietām gaidāmas lietusgāzes un pērkona negaiss, liecina laika prognozes. Tuvākajās dienās būs daudz mākoņu, brīžiem spīdēs saule un brīžiem līs, pārsvarā lietus būs īslaicīgs. Lokāli gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss, iespējama arī krusa un lielas vēja brāzmas. Pārsvarā vējš būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +10..+15 grādiem, zem skaidrām debesīm vietām līdz +8 grādiem. Gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniegs +18..+23 grādus. Nākamnedēļ iespējams lielāks nokrišņu daudzums.




Atstājiet komentāru