2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlaments atbalsta ierosinājumu klasificēt dabasgāzi un kodolenerģiju kā ilgtspējīgas; Prognozē tautsaimniecības izaugsmi; un Viesītē būs skatāmi padomju laika auto.

Krievijas spēki Ukrainā savu uzmanību arvien vairāk koncentrē uz Slovjanskas pilsētas ieņemšanu, un tā var kļūt par nākamo nozīmīgo cīņu Doneckas apgabalā. Krievijas spēki pašlaik saskaras ar loģistikas grūtībām, kas varētu sarežģīt uzbrukumu iespējas, taču netiek izslēgts, ka tiks mainīta arī uzbrukumu taktika. Aktīvi tiekot celtas pārceltuves, lai reģionā nogādātu arvien vairāk kaujas tehnikas, taču Krievijas spēku rindās zaudējumi esot ļoti lieli un slimnīcas okupētajās teritorijās ir pārpildītas.

Eiropas Parlaments atbalstīja noteikumus, kas investīcijas kodolenerģijas un dabasgāzes izmantošanā uzskata par videi draudzīgām tehnoloģijām. Eiroparlamenta balsojumā tika noraidīta rezolūcija, kas paredzēja apstrīdēt Eiropas Komisijas pieņemtos taksonomijas noteikumus. Briseles žargonā noteikumus, ar kuru palīdzību varēs atšķirt zaļās un ilgtspējīgās lietas no tām, kas par tādām tikai uzdodas, sauc par zaļo taksonomiju. Tie ir ļoti detalizēti noteikumi, no kuriem būs atkarīgs, kur plūdīs videi draudzīgo tehnoloģiju attīstībai paredzētā nauda.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija Latvijas tautsaimniecības izaugsmi no 2022. līdz 2030. gadam prognozē vidēji par 4,2% gadā, savukārt šogad Latvijā bezdarba līmeņa samazinājumu līdz 7,1%, liecina Ekonomikas ministrijas vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozes.  Ģeopolitiskās situācijas saasināšanās dēļ sagaidāms – situācija darba tirgū šogad kopumā būs nogaidoša. Mainās tautsaimniecības struktūra, tāpēc palielinās augstas kvalifikācijas darbaspēka pieprasījums. Tautsaimniecības struktūras maiņas dēļ arī samazināsies zemas un vidējas kvalifikācijas darbavietu skaits. Jauno darbavietu pieaugums līdz 2030. gadam gaidāms profesionālos, zinātniskos un tehniskos pakalpojumos, informācijas un komunikācijas pakalpojumos un būvniecībā.

Autotransporta direkcija saistībā ar AS "Liepājas autobusu parks" nespēju izpildīt visus paredzētos reisus pieļauj iespēju par līguma laušanu ar pārvadātāju. No jūlija atbilstoši jaunajiem līgumiem "Liepājas autobusu parks" pakalpojumu sācis sniegt vairākos maršrutu tīklos, neizpildot vairāk kā 50 reisus. Aizkraukles un Ogres maršrutos, taču šoferu trūkuma dēļ tur ik dienu atceļ desmitiem reisu. Uzņēmuma vadība meklē ātrus risinājumus reisu nodrošināšanai pēc plāna.  

Autotransporta direkcijas vadītājs Kristiāns Godiņš norāda, ka šodien, 7. jūlijā sasaukta Sabiedriskā transporta padomes ārkārtas sēde, kurā tiks skatīts jautājums par "Liepājas autobusu parka" nespēju izpildīt visus paredzētos reisus. Tāpat ir uzsākta arī uzņēmuma sistemātisko pārkāpumu uzskaites procedūra, kas varētu novest pie tā, ka līgums tiek pārtraukts, ja uzņēmums netiek ar šo problēmu galā.

Tikmēr Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija, saistībā ar šo situāciju,  Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam pieprasa satiksmes ministra Tāļa Linkaita nekavējošu demisijas pieprasījumu un valsts SIA "Autotransporta direkcija" valdes darbības izvērtēšanu, jo iedzīvotājiem netiek nodrošināti pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi, teikts biedrības vēstulē premjeram.

Latvijas hokeja vārtsargs Jānis Kalniņš, kurš pārstāvējis arī Latvijas izlasi, norāda, ka viņa pievienošanās Kontinentālās hokeja līgas klubam Habarovskas “Amur” vērtējama ļoti vienkārši. Hokejists norāda, ka piedāvāja labu variantu, karjera neesot gara, jāņem ko piedāvā. Viņš norāda, ka neatbalsta to, kas pašreiz notiek Ukrainā, bet viņš šo procesu nevarot ietekmēt. Jau ziņots, ka otrdien “Amur” paziņoja, ka noslēgts līgums ar Kalniņu. Pievienošanās agresorvalsts klubam būtībā nozīmē Kalniņa atvadas no nacionālās izlases, kā to nosaka šobrīd spēkā esošā likumdošana.

Un vēl

Sestdien, 9. jūlijā muzeja “Sēlija” Mazā Bānīša parkā viesosies Latvijas antīko automobiļu kluba Padomju tehnikas sekcija, izrādot ap 30 padomju laika automašīnas. Latvijas Antīko automobiļu klubs dodas vasaras braucienā pa Sēliju, apceļojot Jaunjelgavu, Viesīti un Neretu. Brauciena dalībnieki Viesītē apmeklēs gan Mazā Bānīša parku, gan muzeju “Paula Stradiņa skola”, savukārt iedzīvotājiem tajā laikā būs iespējams aplūkot padomju spēkratus. Pasākumā piedalīsies ap 50 dalībnieku un ap 30 restaurētu 20. gadsimta 50.-80. izlaiduma gadu automašīnu. Auto būs skatāmi 9. jūlijā no 15.30 līdz 17.30 Viesītes muzeja “Sēlija” Mazā Bānīša parkā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Doneckā aicina iedzīvotājus pamest apgabalu, Tiesai nosūtīta lieta par krāpšanu austrumu robežas izbūvē, un Seniori aicina noteikt nulles PVN likmi komunālajiem maksājumiem.

Doneckas apgabalā pēc Krievijas apšaudēm gājuši bojā vēl vairāki civiliedzīvotāji, ziņo apgabala militārās administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko. Viņš aicina vēl palikušos pēc iespējas ātrāk pamest apgabalu, jo jāgatavojas arvien intensīvākiem Krievijas armijas uzbrukumiem. Doneckas apgabalā joprojām ir vairāk nekā 300 tūkstoši civiliedzīvotāju. 

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdienas vakarā noraidījis vairāku valdības ministru aicinājumu atkāpties no amata, ziņo britu mediji. Džonsons ministriem norādījis, ka paliks amatā, jo viņam jārisina "ļoti svarīgās problēmas, ar kādām pašlaik saskaras valsts", vēsta plašsaziņas līdzekļi. 

Atkal straujāk pieaugot Covid-19 gadījumu skaitam, Kipra atjaunojusi prasību par sejas masku valkāšanu iekštelpās, trešdien paziņojusi Veselības ministrija. No piektdienas visiem cilvēkiem, kas vecāki par 12 gadiem, iekštelpās būs atkal jāvalkā sejas maskas.

Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome vakar pieņēma likumu, kas paredz bargus cietumsodus par aicinājumiem rīkoties pret valsts drošību un nosaka kriminālatbildību par slepenu sadarbību ar ārzemniekiem, lai palīdzētu tiem rīkoties pretēji Krievijas interesēm. Par publiskiem aicinājumiem rīkoties pret Krievijas drošību draudēs līdz septiņiem gadiem cietumā.
Par slepenu sadarbību ar ārzemnieku vai starptautisku organizāciju, palīdzot rīkoties pretēji Krievijas interesēm, paredzēts līdz astoņiem gadiem ilgs cietumsods. Tiesību aktīvisti bažījas, ka jaunie likumi tiks izmantoti, lai apspiestu pēdējo pretestību Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīmam.

Turpinām ziņas

Valdošās koalīcijas partijas kopumā atbalsta obligātā valsts aizsardzības dienesta ieviešanu, liecina Latvijas Televīzijas veiktā koalīcijas partiju pārstāvju aptauja. Visi aptaujātie atzina, ka diskusijas varētu būt par atsevišķām priekšlikuma detaļām. Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku komandieris ieceri par obligāto dienestu sauc par politisku lēmumu. Savukārt aptaujātiem jaunieši vairums neatbalsta un nevēlas iesaistīties obligātās valsts aizsardzības dienestā.

Latvijas Baptistu draudžu savienībā apstiprina, ka aizdomās par seksuālu vardarbību pret bērnu aizturēts viens no bijušajiem baptistu mācītājiem. 80 gadus vecais mācītājs ir pensijā. Viņa kalpošanas laikā nekādu ziņu par seksuālu vardarbību nav saņemtas, bet savienība sola sadarboties ar policiju, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Policija ziņo, ka Talsu novadā notiek piecas dažādas izmeklēšanas par savstarpēji nesaistītiem gadījumiem, kuros varmāka ir seksuāli izmantojis nepilngadīgo vai apmierinājis sevi saskarsmē ar bērna ķermeni. Visos gadījumos cietušie ir jaunāki par 16 gadiem. Sargājot cietušos, plašākas ziņas policija pašlaik nesniedz.

Prokuratūra nosūtījusi tiesai lietu, kurā par krāpšanu austrumu robežas izbūvē apsūdzētas vairākas personas, to vidū būvuzņēmējs Māris Peilāns. No apsūdzības izriet, ka apsūdzētās personas ilgstošā laika periodā noslēdza līgumus, uz kuru pamata nelikumīgi, pārkāpjot Publisko iepirkumu likuma prasības, noslēdza vienošanos par projektā un iepirkumā neparedzētu darbu veikšanu. Tāpat  izbūvējamie objekti, kas bija paredzēti saskaņā ar projektu un  iepirkumu, tika būvniecības gaitā nomainīti uz lētākiem objektiem. Krāpšanas rezultātā no Valsts robežsardzes finanšu līdzekļiem tika veiktas nelikumīgas izmaksas vairāk nekā 7,6 miljonu eiro apmērā.

Un vēl

Saskaņā ar statistikas datiem nabadzības riskam ir pakļauta gandrīz piektdaļa Latvijas iedzīvotāju, un vairāk nekā puse no viņiem ir pensionāri. Paredzams, ka līdz ar energoresursu cenu straujo celšanos un inflācijas pieaugumu šādu cilvēku skaits tikai augs. Lai nepieļautu visaptverošu sociālo krīzi, kuras sekas var būt neprognozējamas, biedrība Latvijas Senioru kopienu apvienība, aicina valdību noteikt nulles PVN likmi komunālajiem maksājumiem nākamajai apkures sezonai, kā arī aizliegt piemērot soda procentus par aizkavētiem maksājumiem par komunālajiem pakalpojumiem. 

Latvijas Senioru kopienu apvienība arī aicina pašvaldības izveidot un uzturēt konsultatīvo tālruni, lai sniegtu informāciju iedzīvotājiem, bet it īpaši senioriem, ko darīt situācijā, kad nav iespējams nomaksāt saņemtos rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, lai pašvaldībā deklarētie iedzīvotāji nebūtu spiesti izmantot dažādu aizdevuma sniedzēju pakalpojumus, kas var novest viņus nabadzībā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Polijā mīkstinās vēja parku būvniecības noteikumus; Krievvalodīgo iedzīvotāju vidū pieaug atbalsts Ukrainai; un Jēkabpils pilsētas svētku laikā noteikti vairāki satiksmes ierobežojumi.

Krievijas armijas okupētajā Ukrainas pilsētā Lisičanskā ir palikuši līdz 12 tūkstoši cilvēku, ziņo Ukrainas vicepremjere un ministre pagaidām okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka. Viņa norāda, ka tas, kas ar viņiem tagad notiek, ir bēdīgas sekas tam, ka cilvēki nedzirdēja un neklausīja varas iestādes, kad viņi tika uzrunāti un dota iespēja evakuācijai.  Šobrīd Lisičanskā palikušo iedzīvotāju liktenis ir smags. Krievi viņus ievieto filtrācijas nometnēs, rūpīgi pārbauda patriotismu vai piederību Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, piekauj un spīdzina.

Polijā mīkstinās vēja parku būvniecības noteikumus. Tas ir viens no veidiem, kā veicināt zaļās enerģijas ražošanu un sasniegt Eiropas Savienības izvirzītos klimata mērķus. Kopš 2016. gada Polijā ir spēkā noteikumi, kas atļāva vēja turbīnu balstus būvēt tikai tādā attālumā no ēkām, kas lielāks par desmitkārtīgu vēja turbīnu augstumu kopā ar lāpstiņām.  Valdības apstiprinātās izmaiņas likumā ļaus veidot vēja parkus ne tuvāk par 500 metriem no dzīvojamām ēkām. Izmaiņas tā dēvētajā Distances likumā bija viens no priekšnoteikumiem, lai Polija saņemtu naudu no Eiropas Komisijas Rekonstrukcijas fonda, un tas arī paplašinās šim nolūkam izmantojamās teritorijas. 

Speleologiem Čehijā izdevies atklāt jaunu zāli slavenajā Karaļa alā. Pārsteigums bija liels, jo telpas izmēri un unikālie pazemes iežu veidojumi ir patiešām iespaidīgi. Pati ala tika atklāta pirms 50 gadiem Brno reģionā, tāpēc telpai dots Gadadienas zāles vārds. Divas reizes gadā vienlaikus ar minerālu gadatirgu netālajā Tišnovas pilsētiņā tā ir atvērta apmeklētājiem, tomēr ne vienkāršie interesenti, ne zinātnieki nevarēja iedomāties, ka eju turpinājumā ir šādu dabas brīnumu krātuve. Jaunatklātā zāle apmeklētājiem nav pieejama, tāpēc cilvēki to var iepazīt tikai ar uzņemtā videomateriāla palīdzību. Atklājums arī devis papildu stimulu turpināt darbu, jo pastāv liela iespēja, ka ala ir garāka un ar vēl citiem paplašinājumiem.

Turpinām ziņas

No ģimenē krieviski runājošajiem Latvijas iedzīvotājiem daļa - 40% - nosoda Krievijas rīcību Ukrainā, bet vairākums no viņiem – 60% – neatbalsta Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanu, liecina pētījumu centra SKDS pēc LSM.lv un Rus.LSM.lv pasūtījuma veiktā aptauja. Jūnijā aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem lūdza paust attieksmi pret Krievijas rīcību Ukrainā, un 73% pētījuma dalībnieku norādīja, ka Krievijas rīcību Ukrainā nosoda. 13% atzina, ka viņu attieksme ir neitrāla, bet 5% – ka Krievijas rīcību Ukrainā atbalsta. Analizējot krievvalodīgo respondentu atbildes, vērojams, ka 40% Krievijas rīcību Ukrainā nosoda, 12% – to atbalsta, bet 28% bija neitrāla attieksme. Vēl 19% respondentu atturējās atbildēt uz šo jautājumu.  Salīdzinot ar pavasarī veikto aptauju secināts, ka pakāpeniski pieaug Ukrainu atbalstošo krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars.

2021.gadā Latvijā konstatēts 61 cilvēku tirdzniecības gadījums un, lai nekļūtu par cilvēku tirdzniecības upuriem, tiesībsargs Juris Jansons aicina darba meklētājus būt vērīgiem un izvērtēt sludinājumu saturu. No cilvēktirdzniecības gadījumiem 53 darbaspēka ekspluatācijas gadījumi, kuros upuri bijuši 49 vīrieši un četras sievietes, kā arī septiņas sievietes pakļautas seksuālajai ekspluatācijai, viena - piespiedu fiktīvajām laulībām. Līdzšinējā pieredze rādot, ka cilvēku tirdzniecība plaukst neatkarīgi no tā, vai ir Covid-19 pandēmija, silta vasara vai krīzes apstākļi. Jansons atzīmē, ka darbaspēka ekspluatācijā ļoti bieži cilvēki nonāk tieši pēkšņu, ļoti dāsnu darba piedāvājumu dēļ, kam patiesībā nav nekāda reāla seguma.

Un vēl

Saistībā ar Jēkabpils pilsētas svētkiem ir noteikti transporta kustības ierobežojumi. Piektdien, 8.jūlijā pulksten sešos no rīta satiksmei tiks slēgts Vecpilsētas laukums un laukums pie strūklakas, ierobežota autotransporta apstāšanās un novietošana stāvēšanai Dambja ielas posmā no Brīvības līdz Pļaviņu ielai, Kļavu ielas posmā no Dambja līdz Vienības ielai, Filozofu iela posmā no Dambja ielas līdz atzaram uz Pļaviņu ielu. Šie ierobežojumi būs spēkā līdz pilsētas svētku noslēgumam.

Rīt pulksten astoņos vakarā transporta kustībai tiks slēgts stāvlaukums Viestura ielā starp Brīvības un Filozofu ielu. Pulksten 21 stāvlaukums pretī Domes ēkai un daļēji ierobežots stāvlaukums Filozofu ielā pie Sēļu sētas.

Sestdien, 9.jūlijā  noteikti vēl plašāki transporta kustības ierobežojumi. No pulksten sešiem rītā satiksmei tiks slēgta: Brīvības iela posmā no Mārtiņa Lutera līdz Klostera ielai, Pasta iela posmā no Akmeņu līdz Brīvības ielai, Pļaviņu iela posmā no Filozofu līdz Klostera ielai, Viestura iela posmā no Pasta līdz Pļaviņu ielai, Ostas iela, Katoļu iela posmā no Pasta līdz Brīvības ielai, Salaskroga iela, Akmeņu iela posmā no Pasta līdz Brīvības ielai, Mežaparka iela posmā no sabiedriskā transporta galapunkta līdz strupceļam.

Sestdien pilsētas svētku gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.45 satiksmei tiek slēgta Vienības iela un Brīvības ielas posms no lokveida krustojuma līdz Mārtiņa Lutera ielai.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts aizsardzības dienestā iesauks arī ārvalstīs mītošos pilsoņus; Arī arodbiedrība pieprasa Linkaita demisiju; un Kādas izmaiņas sabiedriskajā satiksmē gaidāmas Jēkabpils pilsētas svētkos?

Valsts aizsardzības dienestā iesauks arī ārvalstīs mītošos pilsoņus, un pie atbilstoša finansējuma piešķiršanas dienests varētu būt obligāts arī sievietēm, informē Aizsardzības ministrijas runasvīrs Kaspars Galkins. skaidroja, ka ministrijas piedāvātais dienests ir jauns sociālais līgums starp valsti un sabiedrību, kas nozīmē to, ka katram pilsonim ir jāiesaistās valsts aizsardzībā. Šī iesaiste ir viena no būtiskākajām garantijām, lai Latvija nepiedzīvotu Krievijas militāro agresiju, tāpēc dienests attieksies arī uz ārzemēs dzīvojošajiem pilsoņiem, kuri atbilst iesaukuma vecumam. Lai arī patlaban ministrija rosinājusi dienestu ieviest tikai vīriešiem un sievietes varēs pieteikties brīvprātīgā kārtā, ministrija neiestājas kategoriski pret to, ka šis dienests nebūtu obligāts arī jaunietēm.

Lielbritānijas premejrs Boriss Džonsons šodien grasās atkāpties no Konservatīvās partijas līdera amata, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Džonsons šodien publiski paziņos par atkāpšanos. Medijs vēsta, ka viņš turpinās pildīt premjera pienākumus līdz rudenim. Šovasar gaidāma cīņa par Konservatīvo partijas līdera godu.

Rietumvalstis ir gatavas nodrošināt Ukrainas turpmāko eksistenci ar drošības garantijām, taču tās nevar realizēt līdzvērtīgu aizsardzības līmeni, kādu nodrošina NATO militārā alianse, paziņojis Vācijas kanclers Olafs šolcs, uz kura teikto atsaucas "Politico". Tādas valstis kā ASV, Lielbritānija, Vācija un Francija ir sākušas apspriest ar Ukrainu, kā nodrošināt, lai abas puses ievērotu iespējamo pēckara miera līgumu starp Kijivu un Maskavu, kas vienlaikus pasargātu Ukrainu no potenciālas Krievijas agresijas nākotnē.  Šolca izteikumi liek domāt, ka Ukraina arī turpmāk nevarēs rēķināties ar tiešu NATO militāro atbalstu, atzīmē medijs. NATO valstis ir netieši atbalstījušas Ukrainu tās karā ar Krieviju, nosūtot tankus, artilēriju un cita veida ieročus, taču tās vienlaikus gādājušas, lai karā tiešā veidā neiesaistītos.

Turpinām ziņas

Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam pieprasa satiksmes ministra Tāļa Linkaita nekavējošu demisijas pieprasījumu un valsts SIA "Autotransporta direkcija" valdes darbības izvērtēšanu, jo iedzīvotājiem netiek nodrošināti pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi, un autobusu vadītājiem netiek nodrošināta cienīga alga un atbilstoši darba apstākļi, teikts biedrības vēstulē premjeram. Vēstulē teikts, ka no 1.jūlija pārvadājumus maršrutu tīkla daļā "Ogre, Aizkraukle" ir sācis AS "Liepājas autobusu parks", kurš pēc publiski pieejamās informācijas nespēj izpildīt paredzētos reisus saistībā ar autobusu vadītāju trūkumu.

Ukraina saskata nepieciešamību vēl pirms karadarbības beigām atjaunot ūdens un elektrības piegādes apdzīvotām vietām. Tāpat nepieciešams rekonstruēt tiltus un skolas, kā arī izbūvēt pagaidu mājokļus. Kontaktus ar Ukrainas organizācijām izveidojuši arī uzņēmumi no Latvijas, kas dažādā veidā būtu gatavi palīdzēt Ukrainas iedzīvotājiem. Kopumā vairāk nekā 40 Eiropas valstis apņēmušās palīdzēt Ukrainai, solot finansējumu. Sākotnējās aplēses liecina, ka neatliekamie darbi Ukrainā izmaksātu aptuveni 65 miljardus eiro, bet ilgtermiņa plāns – aptuveni 750 miljardus eiro. To daļēji iespējams segt no valstu ziedotā finansējuma, meklē arī iespējas izmantot Krievijai arestētos līdzekļus.

Un vēl

9. jūlijā sabiedriskā transporta 5. un 8. maršruts kursē pa mainītu maršrutu: Virzienā uz Poliklīniku/ Ģimnāziju maršruts tiek virzīts pa Zemgales ielu, Nameja ielu, Viesītes ielu, Viestura ielu, Jauno ielu, Zaļo ielu, A.Pormaļa/ R.Blaumaņa ielu. Virzienā uz Staciju/ Pansionātu pa A.Pormaļa ielu līdz Brīvības ielas lokveida krustojumam. Pieturas A.Pormaļa ielā pie Zaļās ielas, Tirgus, M.Lutera ielas.

Reģionālie sabiedriskā transporta maršruti, virzienā uz/no Neretas un Aizkraukles, tiek novirzīti pa Neretas ielu un Ledus ielu līdz Jēkabpils autoostai.

Jēkabpils pilsētas svētkos 9.jūlijā bez maksas varēs braukt 9. maršruta – Mežaparks-Jaunā iela-Bebru iela- Kalmītes - autobusā, kas nodrošina satiksmi ar Mežaparku, kur norisināsies vairāki svētku pasākumi. Citos pilsētas maršrutos svētku dienā braukšana kā ierasts par maksu. Svētku dienā 9.maršruta autobuss kursēs biežāk kā ikdienā, ar svētku kursēšanas grafiku var iepazīties portālā Radio1.lv rakstā - Jēkabpils pilsētas svētku laikā 5. un 8. autobuss kursēs pa mainītu maršrutu, bez maksas braukt varēs 9.maršruta autobusā. 

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Lielbritānijas premejrs Boriss Džonsons šodien grasās atkāpties; Arodbiedrība pieprasa Satiksmes ministram Tālim Linkaitim atkāpties; un Kādas izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanā noteiktas jēkabpils pilsētas svētkos?

Krievijas armijas okupētajā Ukrainas pilsētā Lisičanskā ir palikuši līdz 12 tūkstoši cilvēku, ziņo Ukrainas vicepremjere un ministre pagaidām okupēto teritoriju reintegrācijas jautājumos Irina Vereščuka. Viņa norāda, ka tas, kas ar viņiem tagad notiek, ir bēdīgas sekas tam, ka cilvēki nedzirdēja un neklausīja varas iestādes, kad viņi tika uzrunāti un dota iespēja evakuācijai.  Šobrīd Lisičanskā palikušo iedzīvotāju liktenis ir smags. Krievi viņus ievieto filtrācijas nometnēs, rūpīgi pārbauda patriotismu vai piederību Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, piekauj un spīdzina.

Lielbritānijas premejrs Boriss Džonsons šodien grasās atkāpties no Konservatīvās partijas līdera amata, ziņo britu raidsabiedrība BBC. Džonsons šodien publiski paziņos par atkāpšanos. Medijs vēsta, ka viņš turpinās pildīt premjera pienākumus līdz rudenim. Šovasar gaidāma cīņa par Konservatīvo partijas līdera godu.

Rietumvalstis ir gatavas nodrošināt Ukrainas turpmāko eksistenci ar drošības garantijām, taču tās nevar realizēt līdzvērtīgu aizsardzības līmeni, kādu nodrošina NATO militārā alianse, paziņojis Vācijas kanclers Olafs šolcs, uz kura teikto atsaucas "Politico". Tādas valstis kā ASV, Lielbritānija, Vācija un Francija ir sākušas apspriest ar Ukrainu, kā nodrošināt, lai abas puses ievērotu iespējamo pēckara miera līgumu starp Kijivu un Maskavu, kas vienlaikus pasargātu Ukrainu no potenciālas Krievijas agresijas nākotnē.  Šolca izteikumi liek domāt, ka Ukraina arī turpmāk nevarēs rēķināties ar tiešu NATO militāro atbalstu, atzīmē medijs. NATO valstis ir netieši atbalstījušas Ukrainu tās karā ar Krieviju, nosūtot tankus, artilēriju un cita veida ieročus, taču tās vienlaikus gādājušas, lai karā tiešā veidā neiesaistītos.

Turpinām ziņas

Autotransporta direkcija saistībā ar AS "Liepājas autobusu parks" nespēju izpildīt visus paredzētos reisus pieļauj iespēju par līguma laušanu ar pārvadātāju. No jūlija atbilstoši jaunajiem līgumiem "Liepājas autobusu parks" pakalpojumu sācis sniegt vairākos maršrutu tīklos, neizpildot vairāk kā 50 reisus. Aizkraukles un Ogres maršrutos, taču šoferu trūkuma dēļ tur ik dienu atceļ desmitiem reisu. Uzņēmuma vadība meklē ātrus risinājumus reisu nodrošināšanai pēc plāna.  

Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam pieprasa satiksmes ministra Tāļa Linkaita nekavējošu demisijas pieprasījumu un valsts SIA "Autotransporta direkcija" valdes darbības izvērtēšanu, jo iedzīvotājiem netiek nodrošināti pieejami sabiedriskā transporta pakalpojumi, un autobusu vadītājiem netiek nodrošināta cienīga alga un atbilstoši darba apstākļi, teikts biedrības vēstulē premjeram. Vēstulē teikts, ka no 1.jūlija pārvadājumus maršrutu tīkla daļā "Ogre, Aizkraukle" ir sācis AS "Liepājas autobusu parks", kurš pēc publiski pieejamās informācijas nespēj izpildīt paredzētos reisus saistībā ar autobusu vadītāju trūkumu.

No ģimenē krieviski runājošajiem Latvijas iedzīvotājiem daļa - 40% - nosoda Krievijas rīcību Ukrainā, bet vairākums no viņiem – 60% – neatbalsta Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanu, liecina pētījumu centra SKDS pēc LSM.lv un Rus.LSM.lv pasūtījuma veiktā aptauja. Salīdzinot ar pavasarī veikto aptauju secināts, ka pakāpeniski pieaug Ukrainu atbalstošo krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars.

Un vēl

Saistībā ar Jēkabpils pilsētas svētkiem ir noteikti transporta kustības ierobežojumi. Piektdien, 8.jūlijā pulksten sešos no rīta satiksmei tiks slēgts Vecpilsētas laukums un laukums pie strūklakas, ierobežota autotransporta apstāšanās un novietošana stāvēšanai Dambja ielas posmā no Brīvības līdz Pļaviņu ielai, Kļavu ielas posmā no Dambja līdz Vienības ielai, Filozofu iela posmā no Dambja ielas līdz atzaram uz Pļaviņu ielu. Šie ierobežojumi būs spēkā līdz pilsētas svētku noslēgumam.

Rīt pulksten astoņos vakarā transporta kustībai tiks slēgts stāvlaukums Viestura ielā starp Brīvības un Filozofu ielu. Pulksten 21 stāvlaukums pretī Domes ēkai un daļēji ierobežots stāvlaukums Filozofu ielā pie Sēļu sētas.

Sestdien, 9.jūlijā  noteikti vēl plašāki transporta kustības ierobežojumi. No pulksten sešiem rītā satiksmei tiks slēgta: Brīvības iela posmā no Mārtiņa Lutera līdz Klostera ielai, Pasta iela posmā no Akmeņu līdz Brīvības ielai, Pļaviņu iela posmā no Filozofu līdz Klostera ielai, Viestura iela posmā no Pasta līdz Pļaviņu ielai, Ostas iela, Katoļu iela posmā no Pasta līdz Brīvības ielai, Salaskroga iela, Akmeņu iela posmā no Pasta līdz Brīvības ielai, Mežaparka iela posmā no sabiedriskā transporta galapunkta līdz strupceļam.

Sestdien pilsētas svētku gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.45 satiksmei tiek slēgta Vienības iela un Brīvības ielas posms no lokveida krustojuma līdz Mārtiņa Lutera ielai.

Atstājiet komentāru