2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 8.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 8.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiroparlaments piekrīt Ukrainai aizdot vēl vienu miljardu eiro; Šodien sākas Jēkabpils pilsētas svētki; un Jau otro mēnesi Latvija ir pakļauta intensīvam kiberuzbrukumam no Krievijas

Eiropas Parlamenta vakar deva zaļo gaismu makrofinansiālajam aizdevumam viena miljarda eiro apmērā, lai palīdzētu Ukrainai segt ārējā finansējuma vajadzības, kas ir palielinājušās kara dēļ. Eiroparlaments piekrita Eiropas Komisijas priekšlikumam piešķirt Kijevai aizdevumu ar ļoti izdevīgiem nosacījumiem, papildus 1,2 miljardiem eiro, kas jau izmaksāti 2022.gada martā un maijā. Pašreizējā summa ir pirmā daļa no plānotās ārkārtas makrofinansiālās palīdzības Ukrainai deviņu miljardu eiro apmērā.

Saskaņā ar likumprojektu, kuru apstiprinājusi Vācijas valdība, desmitiem tūkstošiem nelegālo imigrantu, kas gadiem ilgi uzturējušies valstī, varēs saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļaujas. Jaunie noteikumi attieksies uz aptuveni 136 tūkstošiem ārvalstniekiem, kas līdz 2022.gada 1.janvārim Vācijā nodzīvojuši vismaz piecus gadus. Savukārt tiem, kas nav sasnieguši 27 gadu vecumu, minimālais nodzīvotais laiks uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai būs trīs gadi.

Krievijas Valsts domes vadītājs Vjačeslavs Volodins sacīja, ka ASV vajadzētu atcerēties, ka Aļaska ir piederējusi Krievijai un Krievijas Federācija varētu pieprasīt to atdot, vēsta pravda.com.ua. Savukārt Krievijas Federācijas Valsts domes vicespīkers Pjotrs Tolstojs ierosinājis rīkot referendumu Aļaskā. Kā zināms, Krievijas impērija 19. gadsimta otrajā pusē pārdeva Aļasku ASV.

Pārtikas un enerģijas cenu kāpuma dēļ kopš marta nabadzībā nonācis 71 miljons cilvēku pasaules nabadzīgākajās valstīs, teikts ceturtdien publiskotajā ANO attīstības programmas ziņojumā. Organizācija arī brīdina, ka laikā, kad centrālās bankas cīņā pret augsto inflāciju palielina procentu likmes, pastāv risks recesijas dēļ nabadzībā nonākt vēl lielai daļai cilvēku, kas šo krīzi saasinās vēl vairāk, paplašinot nabadzību pasaulē. Ziņojumā aplūkotas 159 valstis, un tajā secināts, ka situācija viskritiskākā ir Balkānos, Kaspijas jūras reģionā un Subsahāras Āfrikā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas svētkus atklās šodien, 8. jūlijā ar pasākumiem baznīcās. Šodien pulksten 17.15 ieskandinās baznīcu zvanus un pulksten sešos vakarā Jēkabpils Romas katoļu baznīcā norisināsies ekumeniskais dievkalpojums. Pēc dievkalpojuma – 18.30 - baznīcā izskanēs Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolas audzēkņu koncerts. Koncerti norisināsies arī pulksten 19.30 Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā un pulksten 20.30 Krustpils Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Šodien norisināsies arī izzinoša pastaiga, kuras laikā aicinās ielūkoties pilsētas dievnamos. Savus stāstus atklās dievnamu altārgleznas un ikonas. Dievnamos interesentus sagaidīs to vēstures pētnieki un draudžu locekļi. Pastaigas sākums pulksten piecos pēcpusdienā pie Jēkabpils Romas katoļu baznīcas. Pastaigas laikā būs iespēja iepazīt arī  Jēkabpils Svētā Miķeļa Evaņģēliski luterisko baznīcu, Jēkabpils Pomoras jeb vecticībnieku draudzes dievnamu un Svētā Gara pareizticīgo klostera dievnamu.

Šodien vakarā pulksten deviņos Linda Leen tandēmā ar ģitāristu Rihardu Lībieti sniegs emocionāli dinamisku vēlvakara koncertu skaistajā Kena parkā, izpildot autormūziku, ko mākslinieki radījuši kopā un katrs savā mūzikas ceļā, tajā skaitā jaunākos sacerējumus „Uzar mani kā zemi”, „Blue Monday” un instrumentālus skaņdarbus ģitārai. Koncerts norisināsies Kena parka zaļajā zonā. Apmeklētājus aicinām ņemt līdzi plediņus, uz kuriem sēdēt un baudīt skaisto vakara atmosfēru. No pulksten astoņiem līdz vienpadsmitiem vakarā Kena parka estrādē darbosies „Lii konditorejas” pop-up kafejnīca.

Un vēl

Vairāk nekā mēnesi Latvija ir pakļauta intensīvam kiberuzbrukumam no Krievijas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra "Stratcom" vadītājs Jānis Sārts. Viņš atzīmēja, ka tas ir palicis teju nemanīts, jo Latvijas kiberinfrastruktūra ir parādījusi ievērojamu noturību, stājoties pretim pretiniekam. Mērķētu uzbrukumu pikšķerēšanas e-pastu formā piedzīvojusi arī Aizsardzības ministrija, un no "Cert.lv" puses norit darbs pie uzbrukuma apstākļu izpētes. Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila un tiek veiksmīgi kontrolēta, "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Krievijas karaspēks Zaparožjes atomelektrostaciju pārvērš militārā bāzē; Jēkabpils pilsētas svētkos būs dažādi pasākumi bērniem; un Sestdien Jēkabpilī darbosies Zvaigznāju kubs.

Krievijas okupācijas karaspēks Ukrainā pārvērš tā ieņemto Zaporižjas AES par militāru bāzi frontes tuvumā, ziņo ASV laikraksts "Wall Street Journal". Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas atrodas trīs līdz četru kilometru attālumā no Zaporižjas AES Dņepras upes otrā krastā, bet Ukrainas spēki nevar uzbrukt Krievijas spēku pozīcijām Zaporižjas AES, lai netrāpītu kodolreaktoriem. Zaporižjas AES darbinieki un viņu ģimenes "Wall Street Journal" žurnālistiem pauda satraukumu, ka augošā AES militarizācija var novest pie jaunas kodolkatastrofas. 

No 1.augusta godprātīgiem nodokļu maksātājiem, kas nepārvaramas varas apstākļu dēļ saskaras ar finansiālām grūtībām, būs iespēja atkārtoti līdz pieciem gadiem pagarināt iepriekš Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtu un pašlaik spēkā esošu nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu. Šāda iespēja paredzēta ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām”, lai mazinātu Covid-19 radītās krīzes un Krievijas Federācijas bruņotā uzbrukuma Ukrainai sekas, kas ir nepārvarama vara un apgrūtina nodokļu maksātāju iespējas sekmīgi pildīt uzņemtās saistības.

Otrdien  Daugavpils viesnīcas "Latgola" restorānā rīkotās Baltkrievijas neatkarības dienas svinības apmeklējis arī Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, vēsta televīzija "ReTV" un interneta portāls "Chayka". Uz "ReTV" un "Chayka" uzdoto jautājumu, vai viņš neuzskata par nepareizu doties uz pasākumu, kuru rīko agresorvalsts un par ko Latvijas valdība un prezidents izteikušies nosodoši, Elksniņš atbildēja, citēju: "Neesmu dzirdējis, lasījis". Citāta beigas. Tikmēr Valsts drošības dienests norāda, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Latvijas valsts un pašvaldību amatpersonu piedalīšanās agresorvalsts Krievijas vai tās tuvākās sabiedrotās - Baltkrievijas - rīkotos pasākumos nav atbilstoša Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Turpinām ziņas

Rīt, 9. jūlijā būs galvenā Jēkabpils pilsētas svētku diena. Rīts uz Daugavas aizsargdambja sāksies ar  „Holi krāsu skrējienā”! Pulcēšanās notiks pie Strūgu ielas no pulksten 10. Distances garums aptuveni divi kilometri, un skrējiens ar krāšņu krāsu virpuli noslēgsies Vecpilsētas laukumā.  Holi krāsas ir draudzīgas apkārtējai videi un nav kaitīgas veselībai. Aicina dalībniekus ierasties baltās drēbēs un izbaudīt skrējienu kopā ar ģimeni, draugiem un kolēģiem! Dalība ir bez maksas, pieteikšanās nav nepieciešama. Pulksten 10.30 Vecpilsētas laukumā aicina iesildīties dienai un piedalīties rīta rosmē kopā ar „Jēkabpils Lūšiem”. 

Sestdien no pulksten 11 līdz 16, pilsētas dievnami būs atvērti visiem interesentiem, ļaujot iepazīt pilsētas garīgā mantojuma daudzveidību un skaistumu.
 
Kā ierasts, pilsētas svētkos Kena parks būs nodots mazāko jēkabpiliešu rīcībā. Pulksten 12tos svētkus atklās Cūkmens un Garkājainie ļautiņi, kuriem pievienosies arī citi Brīnumpilsētas iedzīvotāji.  Šeit būs dažādi koncerti, spēles, radošas darbošanās un atrakcijas. 

Svētku apmeklētājus pārsteigs īpašie viesi – Lilija un Edgars Lipori – ar koncerprogrammu „Koklītes ceļojums”. Darbosies zinātniskais teātris „Laboratorium”, kas eksperimentos iepazīstinās ar zinātni un dabas likumiem, bet svētku koncertu sēriju noslēgs burvju mākslinieks Dmitrijs Bubins, kurš liks noticēt brīnumiem un maģiskiem trikiem. 

Šogad, sadarbībā ar Veselības ministrijas kampaņu „(PĀR)DROŠĪBA”, bērniem būs dota iespēja piedalīties arī interesantās sporta aktivitātēs dažādās kategorijās. Sporta spēles visiem apmeklētājiem būs bez maksas un tās var apmeklēt visa ģimene. Kamēr bērni sportos, vecāki varēs iepazīt mobilo darbnīcu „Bērnam droša māja” un uzzināt padomus traumatisma profilaksei vai klausīties izglītojošas lekcijas par fiziskās slodzes nozīmīgumu bērnu ikdienā. 

Svētku noslēgumā, pulksten 15 mazie apmeklētāji aicināti svinēt un priecāties, kopā piedaloties putu un burbuļu ballītē!

Un vēl
 
Sestdien no pulksten 10 līdz 17 Jēkabpils pilsētas svētkos Justīcijas laukumā durvis vērs Zvaigznāja Kubs, piedāvājot sarunas, radošas aktivitātes un brīvo mikrofonu pašizpausmei, lai mūzikā ieinteresētu arī tos, kuriem nav specifiskas izglītības.   Dažādās aktivitātēs varēs piedalīties visa ģimene. Bundzinieks Edgars Viļums iepazīstinās ar ritma mācību un bungu uzbūvi. Savukārt Agneses Rakovskas vadībā varēs spert pirmos soļus popdziesmas rakstīšanā. Tāpat plānotas sarunas par radošumu, kultūras izglītību un mūsdienu aktualitātēm. Īpašais viesis - reperis OZOLS! 
 
Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību lietu ministrs prasīs paskaidrojumu no Daugavpils mēra; Jēkabpils pilsētas svētkos darbosies Kultūru sēta; un Svētku dienā jēkabpiliešiem piedāvās izjādes ar zirgiem un paraugdemonstrējumus.

Indonēzijas pilsētā Bali šodien un rīt uz tikšanos pulcējas G20 valstu grupas ārlietu ministri. Atklājot G20 ārlietu ministru sanāksmi, kurā piedalās arī Krievijas pārstāvis Sergejs Lavrovs, Indonēzijas ārlietu ministre Retno Marsudi aicinājis izbeigt karu Ukrainā. Ministrs atzīmēja, ka visu pienākums ir drīzāk, nevis vēlāk izbeigt karu un atrisināt domstarpības pie sarunu galda, nevis kaujas laukā. Viņa norādīja, ka pasaule tikai sākusi atgūties no Covid-19 pandēmijas, kad tai jāpieredz jauna krīze - karš Ukrainā.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši aptuveni 36 tūkstoši 900 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Vislielākos zaudējumus krievi cietuši Kramatorskas virzienā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs lūgs Daugavpils mēram Andrejam Elksniņam sniegt skaidrojumu par viņa dalību Baltkrievijas neatkarības dienas svinībās, kas norisinājās Daugavpilī, ministrs vēsta tviterī. Plešs uzsver, ka Krievija ik dienu izmanto Baltkrievijas teritoriju, lai apšaudītu Ukrainu un nonāvētu tās iedzīvotājos. Ar šādiem režīmiem sadarbība nav iespējama, uzsver Plešs, nodēvējot to par draudu nacionālajai drošībai.

"Industra Bank" un "PrivatBank" noslēgušas kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, kas paredz "PritvatBank" klientu apkalpošanas un lielākās daļas aktīvu un pasīvu pāreju "Industra Bank". Finanšu un kapitāla tirgus komisijā ir iesniegts pieteikums, lai saņemtu atļauju darījuma īstenošanai. Paredzēts, ka "Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" sadarbību ar apmēram 5 tūkstoši 900 klientu, no kuriem 400 ir juridiskas personas un 5 tūkstoši 500 privātpersonas. Darījumā pārnesamo kredītu apmērs veido aptuveni 25 miljonus eiro, savukārt noguldījumu apmērs pārsniedz 50 miljonus eiro. Pēc bankā minētā, tiklīdz būs saņemta uzraugošās institūcijas atļauja, klienti tiks informēti par pārejas praktisko pusi. 

Turpinām ziņas

Rīt Jēkabpils pilsētas svētkos no pulksten vieniem dienā Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta” savus vārtus vaļā vērs „Kultūru sēta”. Tautas tradīcijas izdziedās, izstāstīs un izdejos Krustpils kultūras centra vokālie ansambļi „Vakarvējš” un „Bariņa” un senioru deju kolektīvs „Krustpilietis”, mazākumtautību kultūras biedrības „Javir”, „Spatkanne” un „Rodņik”, kā arī Jēkabpils Tautas nama Eiropas deju kopa „Daugavietes”. 

Radošajās darbnīcās, zinošu meistaru vadībā, ikviens varēs izgatavot savu linu maisiņu ar īpašo dizainu sietspiedes tehnikā, izveidot savu unikālo kaltēto garšaugu maisījumu, kas jebkuru ēdienu padarīs garšīgu un smaržīgu, vai arī, ejot pirtī, lieti noderēs kāds paša gatavots dabīgo augu skrubis. 

Svētku dienā bez maksas varēs apskatīt Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļas „Sēļu sēta” ekspozīciju. No pulksten vienpadsmitiem līdz diviem dienā šeit darbosies arī grāmatu tirdziņš, kurā par īpašu cenu būs iespējams iegādāties izdevniecības „Avots”, apgāda „Jumava” un „Latvijas grāmatas” izdotās grāmatas. Savukārt stāvlaukumā pretī „Sēļu sētai” tiks eksponēti retro auto un retro motocikli.
 
Sestdien, 9. jūlijā Jēkabpils Mežaparkā notiks viens no Latvijas Basketbola savienības rīkotās Latvijas 3x3 basketbola kausa izcīņas posmiem.  Mežaparkā svētku laikā varēs vērot arī „Flyboard” šovu. To būs iespējams vērot  pulksten divpadsmitos, divos un četros. 

Un vēl

SestdienJēkabpils pilsētas svētkos no trijiem dienā laivu piestātnē pie tilta pār Daugavu norisināsies Latvijas lauksaimniecības universitātes mācību centra “Mušķi” zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumi. Figurālās jāšanas laikā vairāki jātnieki zirgu mugurā veic sinhronas darbības mūzikas pavadījumā. Paraugdemonstrējumus aicina vērot no aizsargdambja. Savukārt no pulksten vieniem līdz trijiem un no četriem līdz pieciem  norisināsies izjādes ar zirgiem gar Daugavu. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: G20 valstu ministri atsakās fotogrāfēties koppbildē ar Krievijas ārlietu ministru; Jēkabpils pilsētas svētkos paredzēts kāds īpašs pārsteigums; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ?

Vairāki G20 valstu grupas ārlietu ministri sanāksmē Indonēzijā atteikušies piedalīties tradicionālajā kopbildes uzņemšanā, jo nav vēlējušies fotografēties ar agresorvalsts Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ziņo Japānas aģentūra “Kyodo”. Aģentūras rīcībā esošā informācija liecina, ka vairāki diplomāti izvairījušies no fotografēšanās, jo nav velējušies, ka viņi būtu redzami vienā attēlā ar Lavrovu. Viens no šiem diplomātiem ir ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Krievijas Ārlietu ministrija notikušo pagaidām nav komentējusi.

Japānas mediji vēsta, ka piektdien slimnīcā miris bijušais Japānas premjerministrs Sindzo Abe, kurš tika sašauts priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā. 67 gadus vecais Abe pēc atentāta tika nogādāts slimnīcā, bet ārstiem neizdevās glābt viņa dzīvību. Brīdī, kad atskanēja divi šāvieni, Abe uzstājās ar runu pirms svētdien gaidāmajām parlamenta augšpalātas vēlēšanām, vēsta sabiedriskā raidorganizācija NHK un aģentūra "Kyodo". Sindzo Abe bija visilgāk premjera amatā strādājušais Japānas valdības vadītājs. Noziegumi ar šaujamieročiem Japānā ir liels retums, jo Japānā ir vieni no stingrākajiem ieroču kontroles likumiem pasaulē.

Šī gada jūnijā, salīdzinot ar 2021. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 19,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Jāatgādina, ka 2008.gada maijā – tā saucamo “trekno gadu” laikā un īsi pirms ekonomiskās krīzes – gada inflācija sasniedza 17,9%. Savukārt kopumā 2008.gada vidējā inflācija sasniedza 15,4%. Savukārt, salīdzinot ar 2015.gadu, patēriņa cenas 2022. gada jūnijā bija par 33,5% augstākas. Precēm cenas pieauga par 35,7%, bet pakalpojumiem – par 25,6%.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas svētku laikā savas ielas svētkus šogad svinēs Akmeņu iela, kas pārvērtīsies par pilsētas mākslinieku un radošo iedzīvotāju kvartālu. Pulksten divos svinīgi atklās Paula Pudža skulptūru „Putnu cilvēks” un vasaras mākslas galeriju, kas darbosies līdz pat deviņiem vakarā. Akmeņu ielā būs izstādīti arī dažādi mākslinieku darbi. 

Viens no centrālajiem Jēkabpils pilsētas svētku pasākumiem – svētku gājiens. Pulcēšanās gājienam paredzēta pulksten piecos pēcpusdienā, gājiena sākums pulksten 17.15 Kļavu ielā pie Kena parka un paredzēts, ka gājiena dalībnieki Vecpilsētas laukumā iesoļos 17.45.  Gājienam pievienoties aicinātas ģimenes, darba kolektīvi, biedrības, amatiermākslas kolektīvi, organizācijas, sporta komandas un visi citi jēkabpilieši un pilsētas viesi! Sestdien pilsētas svētku gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.45 satiksmei tiek slēgta Vienības iela un Brīvības ielas posms no lokveida krustojuma līdz Mārtiņa Lutera ielai.

Rīt  Vecpilsētas laukumā būs skatāms deju koncerts „Mīli dejā”. No pulksten 11 līdz vieniem dienā uz skatuves kāps daudzi Jēkabpils pilsētas deju kolektīvi un deju studiju dalībnieki. No pulksten vieniem līdz diviem uz laukuma aicina apskatīt biedrības „Lūša ķepas” suņu paraugdemonstrējumus.  

No desmitiem līdz diviem dienā Vecpilsētas laukumā darbosies asins donoru buss, kurā varēs ziedot asinis.

Pēc svētku gājiena sagaidīšanas Vecpilsētas laukumā pulksten sešos vakarā sāksies lielkoncerts. To ar svētku uzrunu atklās Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Lielkoncerts šogad pārsteigs ar jaudīgu mūziku, kopīgu sadziedāšanos un spilgtiem pārsteigumiem. Koncertā uzstāsies Eirovīzijas dalībnieki - grupa “Citi zēni”, alternatīvā roka grupa „Sudden Lights”. 

Pirms vakara noslēdzošā mākslinieka sveiks akcijas „Mans labākais draugs Jēkabpilī” nominantus. Lai svētku sajūta turpinātos visa vakara garumā, aicināsim sadziedāties ar Jēkabpils kopkori un  sagaidīt uz skatuves latviešu hip hop māksliniekiem - OZOLU.  

Pēc svētku lielkoncerta sirsnīgu sveicienu sūtīs mazie jēkabpilieši. Pēc tam paredzēts kāds īpašs pārsteigums svētkos jēkabpiliešiem, jo kā zināms saistībā ar notikumiem Ukrainā Latvijā svētku pasākumu rīkotāji ir atteikušies no ugoņošanas, lai ar salūtu neradītu nepatīkamas asociācijas Ukrainas bēgļiem. Svētku uguņošanas vietā Jēkabpils kultūras pārvalde ir sarūpējusi citu – ne mazāk skaistu pārsteigumu svētkos, taču, ko tieši, tas netiek atklāts. Pēc tā vakaru Vecpilsētas laukumā noslēgs svētku balle ar grupu „Ginger Band” un DJ Mart inc. 
 
Un vēl

Šīs nedēļas nogalē laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena apgabals, bet nākamās nedēļas sākumā ieradīsies aktīvs ciklons, līdz ar to iespējams stiprāks lietus un vējš, liecina jaunākās laika prognozes. Visās tuvākajās dienās Latvijā gaidāms lietus, dažās dienās līs tikai vietām un īslaicīgi, citās gaidāms plašāks un spēcīgāks lietus, kā arī pērkona negaiss.

Sestdien un svētdien Latvijā saglabāsies daudz mākoņu, brīžiem spīdēs saule, daudzviet īslaicīgi līs, lokāli gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss. Sestdien pūtīs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, svētdien – lēns mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +8..+16 grādiem un dienās sasniegs +18..+23 grādus.

Pirmdien no dienvidaustrumiem tuvosies ciklons, gaidāma tā pastiprināšanās. Ciklons Latvijai var atnest spēcīgas lietavas un vējus, iespējams arī pērkona negaiss; prognozes vēl tiks precizētas. Savukārt nedēļas otrajā pusē laikapstākļus var noteikt cits ciklons. Gaisa temperatūra nākamnedēļ pārsvarā gaidāma līdzīga kā šonedēļ. Lietainākās dienas būs vēsākas, savukārt mākoņu un vēju ietekmē gaisa temperatūra naktīs bieži vien saglabāsies par dažiem grādiem augstāka nekā šonedēļ.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Pieaug nabadzībā nonākušo cilvēku skaits pasaulē; Jēkabpils šodien un rīt svin pilsētas svētkus; un Kāds laiks gaidāms nākamnedēļ?

Vairāki G20 valstu grupas ārlietu ministri sanāksmē Indonēzijā atteikušies piedalīties tradicionālajā kopbildes uzņemšanā, jo nav vēlējušies fotografēties ar agresorvalsts Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ziņo Japānas aģentūra “Kyodo”. Viens no šiem diplomātiem ir ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Krievijas Ārlietu ministrija notikušo pagaidām nav komentējusi.

Pārtikas un enerģijas cenu kāpuma dēļ kopš marta nabadzībā nonācis 71 miljons cilvēku pasaules nabadzīgākajās valstīs, teikts ceturtdien publiskotajā ANO attīstības programmas ziņojumā. Tajā aplūkotas 159 valstis, un secināts, ka situācija viskritiskākā ir Balkānos, Kaspijas jūras reģionā un Subsahāras Āfrikā.

No 1.augusta godprātīgiem nodokļu maksātājiem, kas nepārvaramas varas apstākļu dēļ saskaras ar finansiālām grūtībām, būs iespēja atkārtoti līdz pieciem gadiem pagarināt iepriekš Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtu un pašlaik spēkā esošu nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu. Šāda iespēja paredzēta ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām”.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs lūgs Daugavpils mēram Andrejam Elksniņam sniegt skaidrojumu par viņa dalību Baltkrievijas neatkarības dienas svinībās, kas norisinājās Daugavpilī. Plešs uzsver, ka Krievija ik dienu izmanto Baltkrievijas teritoriju, lai apšaudītu Ukrainu un nonāvētu tās iedzīvotājos. Ar šādiem režīmiem sadarbība nav iespējama, uzsver Plešs, nodēvējot to par draudu nacionālajai drošībai.

"Industra Bank" un "PrivatBank" noslēgušas kredītiestādes uzņēmuma pārejas līgumu, kas paredz "PritvatBank" klientu apkalpošanas un lielākās daļas aktīvu un pasīvu pāreju "Industra Bank". Paredzēts, ka "Industra Bank" pārņems no "PrivatBank" sadarbību ar apmēram 5 tūkstoši 900 klientu, no kuriem 400 ir juridiskas personas un 5 tūkstoši 500 privātpersonas. Darījumā pārnesamo kredītu apmērs veido aptuveni 25 miljonus eiro, savukārt noguldījumu apmērs pārsniedz 50 miljonus eiro. 

Turpinām ziņas

Šodien un rīt Jēkabpils svin pilsētas svētkus – “Ēd, lūdzies un mīli Jēkabpilī”. Rīt būs Jēkabpils pilsētas svētku galvenā diena. Kā ierasts, pilsētas svētkos Kena parks būs nodots mazāko jēkabpiliešu rīcībā. Savukārt Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sēta” savus vārtus vaļā vērs „Kultūru sēta”. Tautas tradīcijas izdziedās, izstāstīs un izdejos Krustpils kultūras centra vokālie ansambļi „Vakarvējš” un „Bariņa” un senioru deju kolektīvs „Krustpilietis”, mazākumtautību kultūras biedrības „Javir”, „Spatkanne” un „Rodņik”, kā arī Jēkabpils Tautas nama Eiropas deju kopa „Daugavietes”. Sēļu sētā darbosies grāmatu tirdzniecības galds.

Savukārt Jēkabpils Mežaparkā notiks viens no Latvijas Basketbola savienības rīkotās Latvijas 3x3 basketbola kausa izcīņas posmiem.  Mežaparkā svētku laikā varēs vērot arī „Flyboard” šovu. To būs iespējams vērot  pulksten divpadsmitos, divos un četros. 

Sestdien Jēkabpils pilsētas svētkos no trijiem dienā laivu piestātnē pie tilta pār Daugavu norisināsies Latvijas lauksaimniecības universitātes mācību centra “Mušķi” zirgu figurālās jāšanas paraugdemonstrējumi. Paraugdemonstrējumus aicina vērot no aizsargdambja. Savukārt no pulksten vieniem līdz trijiem un no četriem līdz pieciem  norisināsies izjādes ar zirgiem gar Daugavu. 

Jēkabpils pilsētas svētku laikā savas ielas svētkus šogad svinēs Akmeņu iela, kas pārvērtīsies par pilsētas mākslinieku un radošo iedzīvotāju kvartālu. Pulksten divos svinīgi atklās Paula Pudža skulptūru „Putnu cilvēks” un vasaras mākslas galeriju, kas darbosies līdz pat deviņiem vakarā. Akmeņu ielā būs izstādīti arī dažādi mākslinieku darbi. 

Viens no centrālajiem Jēkabpils pilsētas svētku pasākumiem – svētku gājiens. Pulcēšanās gājienam paredzēta pulksten piecos pēcpusdienā, gājiena sākums pulksten 17.15 Kļavu ielā pie Kena parka un paredzēts, ka gājiena dalībnieki Vecpilsētas laukumā iesoļos 17.45.  Pilsētas svētku gājiena laikā no pulksten 17.15 līdz 17.45 satiksmei tiek slēgta Vienības iela un Brīvības ielas posms no lokveida krustojuma līdz Mārtiņa Lutera ielai.

Pēc svētku gājiena sagaidīšanas Vecpilsētas laukumā pulksten sešos vakarā sāksies lielkoncerts. To ar svētku uzrunu atklās Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Koncertā uzstāsies Eirovīzijas dalībnieki - grupa “Citi zēni”, alternatīvā roka grupa „Sudden Lights”. 

Pirms vakara noslēdzošā mākslinieka sveiks akcijas „Mans labākais draugs Jēkabpilī” nominantus. Lai svētku sajūta turpinātos visa vakara garumā, aicināsim sadziedāties ar Jēkabpils kopkori un  sagaidīt uz skatuves latviešu hip hop māksliniekiem - OZOLU.  

Pēc svētku lielkoncerta sirsnīgu sveicienu sūtīs mazie jēkabpilieši. Pēc tam paredzēts kāds īpašs pārsteigums svētkos jēkabpiliešiem, jo kā zināms saistībā ar notikumiem Ukrainā Latvijā svētku pasākumu rīkotāji ir atteikušies no ugoņošanas, lai ar salūtu neradītu nepatīkamas asociācijas Ukrainas bēgļiem. Svētku uguņošanas vietā Jēkabpils kultūras pārvalde ir sarūpējusi citu – ne mazāk skaistu pārsteigumu svētkos, taču, ko tieši, tas netiek atklāts. Pēc tam - vakaru Vecpilsētas laukumā noslēgs svētku balle ar grupu „Ginger Band” un DJ Mart inc. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē laikapstākļus Latvijā noteiks zema spiediena apgabals, bet nākamās nedēļas sākumā ieradīsies aktīvs ciklons, līdz ar to iespējams stiprāks lietus un vējš, liecina jaunākās laika prognozes. Sestdien un svētdien Latvijā saglabāsies daudz mākoņu, brīžiem spīdēs saule, daudzviet īslaicīgi līs, lokāli gaidāms stiprs lietus un pērkona negaiss. Sestdien pūtīs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, svētdien – lēns mainīga virziena vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +8..+16 grādiem un dienās sasniegs +18..+23 grādus.

Pirmdien no dienvidaustrumiem tuvosies ciklons, gaidāma tā pastiprināšanās. Ciklons Latvijai var atnest spēcīgas lietavas un vējus, iespējams arī pērkona negaiss; prognozes vēl tiks precizētas. Savukārt nedēļas otrajā pusē laikapstākļus var noteikt cits ciklons. Gaisa temperatūra nākamnedēļ pārsvarā gaidāma līdzīga kā šonedēļ. Lietainākās dienas būs vēsākas, savukārt mākoņu un vēju ietekmē gaisa temperatūra naktīs bieži vien saglabāsies par dažiem grādiem augstāka nekā šonedēļ.

Atstājiet komentāru