2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties : Ukraiņi negrasās atteikties no savas teritorijas apmaiņā pret mieru ; "Sadales tīkls" dosies reidos uz mājsaimniecībām, lai pārbaudītu saules paneļu drošumu ; un Šodien atzīmē pasaules hepatīta dienu.

Ukrainā veikta sabiedriskās domas aptauja rāda, ka pārliecinošs vairākums Ukrainas iedzīvotāju iebilst pret jebkādu piekāpšanos Krievijai un nebūtu gatavi samierināties ar daļas valsts teritorijas zaudēšanu apmaiņā pret mieru. Kijivas Starptautiskā socioloģijas institūta veiktā aptauja liecina, ka 84% respondentu nav pieņemama jebkādas Ukrainas teritorijas atdošana Krievijai. Un tikai 10% aptaujas dalībnieku domā, ka Ukraina varētu atdot daļu savas zemes Krievijai, lai atjaunotu mieru un saglabātu neatkarību.

Krievijas Ārlietu ministrija vēsta, ka trešdien uz ministriju izsaukta Latvijas vēstniecības pārstāve Dace Rutka, lai izteiktu protestu saistībā ar prasībām Krievijas pilsoņiem, kas vēlas ieceļot Latvijā. Viņai tika izteikts kategorisks protests un izsniegta attiecīga nota saistībā ar Latvijas tiesībsargājošo orgānu provokatīvo rīcību. Maskava apgalvo, ka Latvija izdarot "rupju spiedienu" uz Krievijas pilsoņiem, kas vēlas ieceļot Latvijas Republikā, ka Latvijas varasiestādes viņiem liekot parakstīt iepriekš sagatavotu papīru, kurā teikts, ka viņi nepiekrīt Krievijas valdības īstenotajai politikai. Pretējā gadījumā viņiem tiekot liegta iespēja iebraukt Latvijā.

Tikmēr Valsts drošības dienests norāda, ka ārvalstnieki, kuri ieceļo Latvijā no agresorvalsts Krievijas vai tās tuvākās sabiedrotās Baltkrievijas, robežkontroles punktos tiek pastiprināti pārbaudīti. Pārbaužu mērķis ir identificēt personas, kuras atbalsta Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu un var radīt draudus Latvijas nacionālajai drošībai. Pārbaužu gaitā īpaša uzmanība tiek pievērsta ārvalstniekiem, kuri, piemēram, savulaik dienējuši Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūrās, publiski demonstrē Krievijas agresiju slavinošus simbolus vai pauž negatīvu attieksmi pret Latvijas valsti. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā austrumu robežas šķērsošanas vietās saistībā ar identificētiem riskiem Latvijas nacionālajai drošībai ieceļošana Latvijā liegta 53 ārvalstniekiem, tai skaitā 35 Krievijas pilsoņiem.

Trešdien Lielbritānijā streikoja vairāk nekā 40 tūkstoši dzelzceļa darbinieku. Streiku organizē dzelzceļa, jūras un transporta arodbiedrība. Jāatzīmē, ka Lielbritānijā dzelzceļa satiksmi nodrošina privātas kompānijas, un trešdien streikoja 14 kompāniju darbinieki, par situācijas ķīlniekiem padarot miljoniem valsts iedzīvotāju. Streikotāji pieprasa labāku atalgojumu un darba apstākļus. Streika laikā kursē tikai piektā daļa vilcienu, radot satiksmes haosu, jo īpaši sastrēgumu stundas laikā. Daudzi sabiedriskā transporta pasažieri palikuši mājās. Ja algas netiks paceltas, tad streiki turpināsies, iespējams, piebiedrosies skolotāji, mediķi, pat policisti.

Turpinām ziņas

Valsts konsolidētā kopbudžeta deficīts šī gada pirmajos sešos mēnešos bijis par 726,5 miljoniem eiro zemāks nekā 2021.gada attiecīgajā periodā un veido 227,1 miljonu eiro. Kopbudžeta ieņēmumos pirmajā pusgadā saņemti 6,8 miljardi eiro, un salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo pusi tas ir par 773,1 miljonu eiro jeb 12,9% vairāk. Savukārt kopbudžeta izdevumi tika izlietoti septiņu miljardu eiro apmērā, pieaugot vien par 46,6 miljoniem eiro jeb 0,7% - pretēji izdevumu pieaugumam Covid-19 atbalsta dēļ pērn 23% apmērā salīdzinājumā ar 2020.gadu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vakar lēma aicināt parlamentu kolektīvo iesniegumu "Par vienotu sabiedrību bez Latvijas Krievu savienības" nodot Saeimas Nacionālās drošības komisijai tālākai izvērtēšanai. Komisija lēmuma projektu par iniciatīvas tālāko virzību lūgs iekļaut Saeimas tuvākās sēdes darba kārtībā.  Iniciatīvu portālā "manabalss.lv" rosināja uzņēmējs Gatis Auziņš, kurš pats nav neviens partijas biedrs. Pēc Auziņa domām, Tatjanas Ždanokas vadītā partija gan tieši, gan netieši aizstāv Krievijas izvērsto agresiju Ukrainā un daudzkārt vērsusies pret Latvijas valstiskumu un vēsturi. Iniciatīvu parakstījuši 10 tūkstoši 168 pilsoņi, un tajā parlaments aicināts pārtraukt Latvijas Krievu savienības kā politiskās partijas darbību.

Reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka AS "Sadales tīkls" grasās doties reidos uz mājsaimniecībām, kas uzstādījušas saules paneļus, kompānija uzsvērusi, ka pārbaužu mērķis nav vērsties pret mikroģeneratoru uzstādītājiem, bet gan palīdzēt lietotājiem iestatīt sistēmai drošus invertora iestatījumus, pavēstīja "Sadales tīkla" pārstāvji. Tāpat ir nepieciešams konstatēt, vai sertificētie speciālisti ir rīkojušies kompetenti. Šaubu gadījumā "Sadales tīkls" vērsīsies pie sertificēšanas iestādes ar aicinājumu pārvērtēt to kompetenci.

Un vēl

Šodien, 28. jūlijā ir Pasaules hepatīta diena un saistībā ar to Jēkabpils novada Sociālais dienests aicina iedzīvotājus iesaistīties B un C hepatīta eksprestestu veikšanā no nākamās nedēļas. Sākot no 1.līdz 5.augustam no pulksten 9.00 – 12.00 Sociālā dienesta Atkarību profilakses kabinetā. Jēkabpils novada Sociālā dienesta Sociālā darba ar pilngadīgām personām un sociālo pakalpojuma sektora sociālā darbiniece Marika Kitova informē, ka būs arī iespēja nodot eksprestestu uz HIV. Visi eksprestesti būsbezmaksas un anonīmi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni un zināšanas, varēs arī saņemt konsultācijas par visām šīm infekcijām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties : Ungārija pārņems NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību ; Izvērtēs latviešu valodas lietojumu preses izdevumos un interneta medijos ;  un Kāds laiks gaidāms brīvdienās ?

Ungārijas Gaisa spēku kontingents šonedēļ no Spānijas pārņems NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību.  Kontingenta maiņas ceremonija plānota piektdien Lietuvas Bruņoto spēku gaisa spēku bāzē Šauļos. Vēl uz diviem mēnešiem misijai atbalstu Šauļos sniegs arī Čehijas gaisa spēku kontingents 130 karavīru sastāvā ar pieciem iznīcinātājiem "JAS 39 Gripen". Ungārijas kontingents ar iznīcinātājiem "JAS 39 Gripen" Šauļos atgriežas trešo reizi pēc misijām 2015.un 2019.gadā.

Polija no Dienvidkorejas pirks 980 tankus, vairāk nekā 600 pašgājējhaubices un 48 iznīcinātājus, trešdien pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks, paziņojot par Polijas un Dienvidkorejas līguma parakstīšanu. Ar šo bruņojumu tiks aizstāta militārā tehnika, ko Polija nodevusi Ukrainai, un tas atbilst Polijas plāniem nostiprināt armiju. Darījuma kopējā summa ir 14,5 miljardi dolāru.

Lietuva par atbalstu Krievijas karam Ukrainā aizliegusi iebraukšanu valstī Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarham Kirilam. Tā dēvētajā melnajā sarakstā Maskavas patriarhs Kirils iekļauts 23.jūnijā, bet līdz šim publiski par to nebija sniegta informācija. Lēmums pieņemts pēc Finanšu ministrijas ierosinājuma. Kā informēja Lietuvas Iekšlietu ministrijā, iebraukšanas aizliegums patriarham Kirilam noteikts, jo viņš apzināti noliedz Ukrainas teritoriālo nedalāmību un suverenitāti, kā arī attaisno un atbalsta Krievijas agresiju, ar kuru tiek pārkāptas starptautisko tiesību normas un principi. Maskavas patriarham iebraukšana Lietuvā aizliegta līdz 2027.gada 23.jūnijam.

Ņemot vērā pērtiķu baku gadījumu skaita pieaugumu daudzās valstīs, Pasaules Veselības organizācija ieteikusi vīriešiem, kuriem ir lielākais risks inficēties, uz laiku samazināt savu seksuālo partneru skaitu. PVO ģenerāldirektors Tedross Adanoms Gebrejesuss norādīja, ka 98% pērtiķu baku gadījumu kopš uzliesmojuma maijā ir bijuši starp gejiem, biseksuāļiem un citiem vīriešiem, kuriem ir sekss ar vīriešiem. Viņš aicināja riskam pakļautos veikt pasākumus, lai aizsargātu sevi. Tomēr organizācija uzsver, ka inficēties var ikviens.

Turpinām ziņas

Vismaz 12 Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes filiāles visā Latvijā otrdien saņēma rakstiskus draudus par it kā tur ievietotiem spridzekļiem, liecina ReTV Ziņu dienesta rīcībā esošā informācija. Pēc policijas pārbaudēm secināts, ka visi šie gadījumi izrādījušies viltus izsaukumi, taču šai situācijai - ka masveidā daudzās pašvaldībās saņemtas šādas vēstules, kas mērķētas tieši uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi - uzmanību pievērsis  Valsts drošības dienests. Valsts policijā pagaidām no komentāriem atturās, vien norāda, ka policija izvērtē visus šos gadījumus. Vai tie ir vienas personas vai kādas grupas īstenoti uzbrukumi, šobrīd sīkāka informācija netiek sniegta. 

Valsts valodas centrs septīto gadu pēc kārtas izsludina akciju "Latviešu valodas kvalitāte periodiskajā presē", kurā noteiks, izvērtēs un apbalvos periodiskās preses izdevumus un interneta ziņu portālus, kuros lietota kvalitatīva latviešu valoda. Valsts valodas centrs arī sola sniegt pamatotus ieteikumus preses izdevumu un interneta ziņu portālu kvalitātes paaugstināšanai. Lai dotu iespēju akcijā piedalīties interneta plašsaziņas līdzekļiem, centrs arī šogad akcijā iekļāvis interneta ziņu portālu kategoriju, kurā portālu lasītāji un veidotāji var pieteikt pretendentus izvērtēšanai. Tiks izvērtēti periodiskās preses izdevumi un interneta ziņu portālu raksti, kas izdoti un publiskoti laika posmā no 2022.gada 1.aprīļa līdz 31.decembrim. Akcijai dalībnieki var pieteikties paši, bet tos var ieteikt arī personas no visas Latvijas. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteikts anticiklons, tādēļ nokrišņu iespēja būs maza, liecina sinoptiķu prognozes. Paredzams, ka piektdien pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu vējš, sestdien un svētdien - lēns mainīga virziena vējš. Mākoņi tikai daļēji klās debesis. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+12 grādiem, siltāks gaiss saglabāsies vietām piekrastē, un dienās gaiss iesils līdz +18..+23 grādiem. Jaunākās prognozes liecina, ka svētdien no dienvidiem tuvosies ciklons, tā ietekmē lielākā nokrišņu varbūtība gaidāma pirmdien Latvijas austrumu daļā. Nākamnedēļ kopumā gaidāms silts laiks, brīžiem līs.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:  Boriss Džonsons varētu kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāru, Kā sokas ar saules paneļu elektrostaciju uzstādīšanu? Un Aizkrauklē izveido teritoriju īpaši aizsargājama sikspārņa dzīvošanai.

Ukrainā šodien ir ļoti nozīmīga diena, jo pirmo reizi tiek atzīmēta Ukrainas valstiskuma diena. Tajā netiek atzīmēti tikai 30 neatkarības gadi, ne tikai vairāk nekā 100 Ukrainas tautas republikas gadi, bet valstiskuma saknes, kas meklējamas tūkstoš gadu senās Kijivas krievzemes vesture.

Tieši 28. jūlijā tiek atzīmēta arī Kijivas krievzemes kristīšana. Kā nedēļas sākumā norādīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pēc kura pagājušā gada augusta rīkojuma šādas dienas atzīmēšana tiek ieviesta, arī šajos kara apstākļos šos svētkus ir nepieciešams atzīmēt. Galvenokārt tāpēc, ka Ukrainas tautai ir jāatceras sava vēsture, bet tiem, kas Ukrainā ir iebrukuši, jāsaprot, ka ukraiņi savas valsts neatkarību tur augstu godā un no šīs neatkarības nekad neatteiksies.

Pagājušajā naktī saņemtas ziņas par plašu ugunsgrēku Odesas ostā, un Ukrainas amatpersonas jau to nosaukušas par kārtējo uzbrukumu tā dēvētajam graudu līgumam. Tāpat šorīt no Ukrainas saņemtas ziņas par vairākiem raķešu triecieniem. Šoreiz trāpīts infrastruktūras objektiem Kijivas apgabala Višgorodas rajonā, kārtējiem triecieniem pakļauta Harkiva, kā arī Čerņihivas apgabals.

Krievijas karaspēks pārsviež rezerves un nostiprina pozīcijas Ukrainas Hersonas un Zaporižjas apgabalos, lai apturētu Ukrainas armijas pretuzbrukumu, secinājuši ASV domnīcas "Kara studiju institūts" eksperti. Šobrīd notiek tehnikas pārsviešana. Kā redzams satelītattēlos, Krievija no 94.arsenāla sastāva Omskā aizvedusi vairākus desmitus haubiču "Pion". Ukrainas bruņotajiem spēkiem nule kā Hersonas apgabalā izdevies okupantiem atkarot divas apdzīvotās vietas - Andrijivku un Lozovi, pavēstīja Ukrainas armijas dienvidu pavēlniecība.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons varētu kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāru, vēsta britu laikraksts "The Telegraph", atsaucoties uz vairākiem avotiem. Džonsona kandidatūra tiek vērtēta jau labu laiku, jo amerikāņiem ir zināma neuzticība pret Eiropas Savienības amatpersonām, kas pretendē uz šo amatu, skaidro laikraksts. Britu premjeru atbalstījuši arī vairāki Džonsona kolēģi.

Ukrainai izšķirošu panākumu gūšanai, kas rezultētos ar lielu teritoriju atbrīvošanu, nepietiks tikai ar Rietumu piegādātajām raķešu artilērijas sistēmām HIMARS, ir vajadzīgas arī citas modernas rietumvalstu ieroču sistēmas, aģentūrai LETA vērtēja Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika padomnieks militārajos jautājumos, bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube. Viņš slavēja, ka ietekmes panākšanai HIMARS viena sistēma spēj aizvietot vairākus “Aukstā kara laika ražojuma ieroču produktus”. Taču vienlaikus HIMARS nevar uzlūkot atrauti no citām ieroču sistēmām, piemēram, haubicēm, tankiem, droniem. 

Turpinām ziņas

Līdz šim Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātajā atbalsta programmā "atjaunojamo energoresursu izmantošanai mājsaimniecībās" iedzīvotāju vidū realizēti 1098 saules elektrostaciju uzstādīšanas projekti. Tikmēr četru mēnešu laikā, kopš projekts ir sācies, mazāk izmantota ir pieslēguma izveidošana pilsētas centralizētajiem siltumapgādes tīkliem, programmā izprojektējot un mājsaimniecībā izbūvējot siltummezglus. Ministrijas atbalsta programmai nav ierobežojumu - tā ir pieejama, līdz beidzas piešķirtais finansējums. Pašlaik Latvijas Vides un investīciju fonds ir saņēmis tūkstoš 160 pieteikumu par pieprasīto finansējumu 3,85 eiro miljonu apmērā, bet pieejamais finansējums ir 28,6 eiro miljonu apmērā.

Pēc jūnijā novērotās masveidīgās zivju slāpšanas un bojāejas Aiviekstes upē šonedēļ Valsts vides dienesta inspektori atkārtoti veica upes apsekošanu un konstatēja, ka ūdens līmenis upē ir atgriezies normas robežās, ūdens temperatūra un skābekļa daudzums ūdenī ir labvēlīgs zivīm un citiem dzīvajiem organismiem, kā arī vairs nav jūtama smaka no ūdens. Šobrīd dažādos upes posmos veiktie mērījumi uzrāda, ka skābekļa koncentrācija ūdenī atbilst normai un vidēji ir 8 miligrami uz litru. Jānorāda, ka par zivīm nelabvēlīgu vidi uzskata ūdeni, kurā izšķīdušā skābekļa līmenis ir zemāks par 5 miligrami uz litru. 

Un vēl

Lai aizsargātu Latvijā reti sastopamas sikspārņa sugas – Eiropas platauša – dzīvotnes, astoņi tūkstoši hektāru Aizkraukles novadā noteikti kā aizsargājama dabas teritorija, kurā tiks ierobežota mežu izciršana un saimnieciskā darbība. Nākotnē šī vieta potenciāli varētu tikt iekļauta Eiropas Savienības valstu īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000". Latvijā ir sastopamas 16 sikspārņu sugas, un tās visas ir aizsargājamas, bet Eiropas platausis ir viena no tām, kas ir aizsargājama prioritāri, jo ir ļoti reta. Lai to sargātu, "Latvijas Valsts meži" noteikuši aizsargājamu dabas teritoriju starp Odzienu, Klintaini un Koknesi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:   Baltijas valstis un ASV svin diplomātisko attiecību 100. gadadienu;  NBS aicina sievietes pieteikties Godasardzes rotā, un Un Šodien Radio1 ēterā skan intervija  ar Koncertuzveduma DZIESMA DEJO. DEJA SKAN horeogrāfu AGRI DAŅIĻEVIČU.

Šodien – ASV un Baltijas valstu diplomātisko attiecību 100.gadadienā – kopīgu apsveikuma vēstuli ASV prezidentam Džo Baidenam nosūtījuši Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidents Alars Kariss. Kā informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Baltijas valstu līderi uzsvēra, ka šodien ir Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV draudzības, cieņas un sadarbības gadadiena. Baltijas valstu prezidenti arīdzan norādīja, ka Lietuva, Latvija, Igaunija neuztver neatkarību kā dāvanu – valstis to ir izkarojušas smagās kaujās.

Ukraina gatavojas palielināt elektroenerģijas eksportu uz Eiropas Savienību, trešdienas vakarā savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Eksports ļauj Ukrainai ne tikai gūt valūtas ienākumus, bet arī palīdzēt Eiropas valstīm izturēt Krievijas enerģētisko spiedienu. Prezidents uzsvēra, ka varas iestādes pakāpeniski padara Ukrainu par vienu no Eiropas enerģētiskās drošības garantiem tieši uz elektroenerģijas iekšējās ražošanas rēķina.  Ukrainas ienākumi par elektroenerģijas eksportu uz ES pirmajās 27 dienās kopš šī eksporta sākuma jau ir pārsnieguši 500 miljonus grivnu jeb 13,3 miljonus eiro. 

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja, ka ir izveseļojies no Covid-19 un pārcietis slimību vieglā formā. Viņš arī mudināja amerikāņus saņemt Covid-19 vakcīnas balstdevu un nepieciešamības gadījumā veikt testu. Baidenam atļauts pārtraukt pašizolāciju pēc divām negatīvām Covid-19 analīzēm, pavēstīja Baltā nama ārsts Kevins O'Konors.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Egils Levits izsludinājis Saeimā 2022. gada 14. jūlijā pieņemto likumu "Grozījumi Izglītības likumā", vienlaikus aicinot Ministru kabinetu sagatavot precīzu un korektu regulējumu par pašvaldības līdzdalību privāto izglītības iestāžu finansēšanā, nepieļaujot pašvaldību līdzekļu nelietderīgu un necaurspīdīgu izlietojumu. Grozījumi Izglītības likumā precizē pašvaldības līdzdalību akreditētas privātās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā, ja tajā vispārējās pamatizglītības programmu apgūst bērns, kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā.

No šodienas, 28. jūlija Nacionālie bruņotie spēki aicina sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā, kas, kā norāda NBS, ir redzamākā spēku apvienība un reprezentē Latviju, nodrošinot godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils. Tāpat Godasardzes rota piedalās valsts nozīmes reprezentatīvos pasākumos, augstu viesu sagaidīšanā un pārstāvot Latviju starptautiskos militāros pasākumos. Sieviešu iesaiste Godasardzē vairos sabiedrības izpratni par to cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība un atbildības daļas uzņemšanās visaptverošas aizsardzības stiprināšanā, norāda NBS.

Latvijā nopietnākā problēma C hepatīta izplatībā ir tā, ka lielākā daļa inficēto cilvēku nemaz nezina, ka viņiem ir šis vīruss. To intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas valdes locekle un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas nodaļas vadītāja asociētā profesore Indra Zeltiņa. Pēc pētījumiem tiek lēsts, ka kādi 4% Latvijas iedzīvotāju varētu būt inficēti. Diemžēl lielākā daļa no viņiem par to nezina. Jau ziņots, ka šodien tiek atzīmēta pasaules hepatīta diena.

Un vēl

Šodien Radio1 ēterā pulksten 16.10 un atkaŗtojumā 2.augustā pulksten 11:10  skan intervija ar Koncertuzveduma DZIESMA DEJO. DEJA SKAN horeogrāfu AGRI DAŅIĻEVIČU un  virsdiriģentu Mārtiņu Klišānu. 5. un 6. augustā Mežaparka Lielajā estrādē norisināsies vērienīgs notikums, kurā nebijušā formā savienosies divas tradīcijas - dziesma un deja. Koncertuzvedumā DZIESMA DEJO. DEJA SKAN pulcēsies vairāk kā 6000 dalībnieku no Latvijas un ārvalstīm. Dalībnieki demonstrēs gan labi pazīstamu repertuāru, gan speciāli šim notikumam veidotu jaunradi, kurai muzikālās daļas autors ir vairākkārtējs GRAMMY balvas nominants UĢIS PRAULIŅŠ un horeogrāfs AGRIS DAŅIĻEVIČŠ.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Šodien – ASV un Baltijas valstu diplomātisko attiecību 100.gadadienā; Nacionālie bruņotie spēki aicina sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Šodien – ASV un Baltijas valstu diplomātisko attiecību 100.gadadienā – kopīgu apsveikuma vēstuli ASV prezidentam Džo Baidenam nosūtījuši Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidents Alars Kariss. Kā informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Baltijas valstu līderi uzsvēra, ka šodien ir Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV draudzības, cieņas un sadarbības gadadiena. Baltijas valstu prezidenti arīdzan norādīja, ka Lietuva, Latvija, Igaunija neuztver neatkarību kā dāvanu – valstis to ir izkarojušas smagās kaujās.

Ukrainā šodien ir ļoti nozīmīga diena, jo pirmo reizi tiek atzīmēta Ukrainas valstiskuma diena. Tajā netiek atzīmēti tikai 30 neatkarības gadi, ne tikai vairāk nekā 100 Ukrainas tautas republikas gadi, bet valstiskuma saknes, kas meklējamas tūkstoš gadu senās Kijivas krievzemes vesture.

Tieši 28. jūlijā tiek atzīmēta arī Kijivas krievzemes kristīšana. Kā nedēļas sākumā norādīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pēc kura pagājušā gada augusta rīkojuma šādas dienas atzīmēšana tiek ieviesta, arī šajos kara apstākļos šos svētkus ir nepieciešams atzīmēt. Galvenokārt tāpēc, ka Ukrainas tautai ir jāatceras sava vēsture, bet tiem, kas Ukrainā ir iebrukuši, jāsaprot, ka ukraiņi savas valsts neatkarību tur augstu godā un no šīs neatkarības nekad neatteiksies.

Ukrainā veikta sabiedriskās domas aptauja rāda, ka pārliecinošs vairākums Ukrainas iedzīvotāju iebilst pret jebkādu piekāpšanos Krievijai un nebūtu gatavi samierināties ar daļas valsts teritorijas zaudēšanu apmaiņā pret mieru. Kijivas Starptautiskā socioloģijas institūta veiktā aptauja liecina, ka 84% respondentu nav pieņemama jebkādas Ukrainas teritorijas atdošana Krievijai. Un tikai 10% aptaujas dalībnieku domā, ka Ukraina varētu atdot daļu savas zemes Krievijai, lai atjaunotu mieru un saglabātu neatkarību.

Ungārijas Gaisa spēku kontingents šonedēļ no Spānijas pārņems NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību.  Kontingenta maiņas ceremonija plānota piektdien Lietuvas Bruņoto spēku gaisa spēku bāzē Šauļos. Vēl uz diviem mēnešiem misijai atbalstu Šauļos sniegs arī Čehijas gaisa spēku kontingents 130 karavīru sastāvā ar pieciem iznīcinātājiem "JAS 39 Gripen". Ungārijas kontingents ar iznīcinātājiem "JAS 39 Gripen" Šauļos atgriežas trešo reizi pēc misijām 2015.un 2019.gadā.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons varētu kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāru, vēsta britu laikraksts "The Telegraph", atsaucoties uz vairākiem avotiem. Džonsona kandidatūra tiek vērtēta jau labu laiku, jo amerikāņiem ir zināma neuzticība pret Eiropas Savienības amatpersonām, kas pretendē uz šo amatu, skaidro laikraksts. Britu premjeru atbalstījuši arī vairāki Džonsona kolēģi.

Turpinām ziņas

No šodienas, 28. jūlija Nacionālie bruņotie spēki aicina sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā, kas, kā norāda NBS, ir redzamākā spēku apvienība un reprezentē Latviju, nodrošinot godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils. Tāpat Godasardzes rota piedalās valsts nozīmes reprezentatīvos pasākumos, augstu viesu sagaidīšanā un pārstāvot Latviju starptautiskos militāros pasākumos. Sieviešu iesaiste Godasardzē vairos sabiedrības izpratni par to cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība un atbildības daļas uzņemšanās visaptverošas aizsardzības stiprināšanā, norāda NBS.

Latvijā nopietnākā problēma C hepatīta izplatībā ir tā, ka lielākā daļa inficēto cilvēku nemaz nezina, ka viņiem ir šis vīruss. To intervijā Latvijas Radio atzina Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas valdes locekle un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas nodaļas vadītāja asociētā profesore Indra Zeltiņa. Pēc pētījumiem tiek lēsts, ka kādi 4% Latvijas iedzīvotāju varētu būt inficēti. Diemžēl lielākā daļa no viņiem par to nezina. Jau ziņots, ka šodien tiek atzīmēta Pasaules hepatīta diena.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija vakar lēma aicināt parlamentu kolektīvo iesniegumu "Par vienotu sabiedrību bez Latvijas Krievu savienības" nodot Saeimas Nacionālās drošības komisijai tālākai izvērtēšanai. Komisija lēmuma projektu par iniciatīvas tālāko virzību lūgs iekļaut Saeimas tuvākās sēdes darba kārtībā.  Iniciatīvu portālā "manabalss.lv" rosināja uzņēmējs Gatis Auziņš, kurš pats nav neviens partijas biedrs. Iniciatīvu parakstījuši 10 tūkstoši 168 pilsoņi, un tajā parlaments aicināts pārtraukt Latvijas Krievu savienības kā politiskās partijas darbību.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteikts anticiklons, tādēļ nokrišņu iespēja būs maza, liecina sinoptiķu prognozes. Paredzams, ka piektdien pūtīs lēns līdz mērens ziemeļrietumu vējš, sestdien un svētdien - lēns mainīga virziena vējš. Mākoņi tikai daļēji klās debesis. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+12 grādiem, siltāks gaiss saglabāsies vietām piekrastē, un dienās gaiss iesils līdz +18..+23 grādiem. Jaunākās prognozes liecina, ka svētdien no dienvidiem tuvosies ciklons, tā ietekmē lielākā nokrišņu varbūtība gaidāma pirmdien Latvijas austrumu daļā. Nākamnedēļ kopumā gaidāms silts laiks, brīžiem līs.


Atstājiet komentāru