2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija noraida Krievijas pausto protestu par provokācijām pret tās pilsoņiem; Pieaudzis iekšzemes kopprodukts; un Ar kādām situācijām autovadītāji saskaras visbiežāk?

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs noraida Krievijas trešdien pausto protestu par provokācijām pret tās pilsoņiem, kuri vēlas ieceļot Latvijā. Jau vēstīts, ka Krievija trešdien izteica protestu Latvijai saistībā ar Latvijas robežsargu darbībām attiecībā pret Krievijas pilsoņiem. Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Latvijas atbildīgie dienesti ir rīkojušies un turpinās rīkoties atbilstoši Latvijas valsts drošības interesēm, aizsargājot drošību un mazinot riskus. Latvija savu pieeju nemainīs.

Lielbritānijas nacionālās drošības padomnieks Stīvens Lavgrovs par pieaugošu kodolkara risku brīdinājis uzrunas laikā Vašingtonā, vēsta "European Truth", atsaucoties uz Lielbritānijas valdības publiskoto runas tekstu. Pēc  Lavgrova sacītā, sakaru pasliktināšanās starp Ķīnu un Krieviju rada lielāku risku attiecībām "pāraugt stratēģiskā konfliktā”. Neskatoties uz paaugstinātajiem riskiem, Lavgrovs norādīja, ka liela daļa no esošās drošības arhitektūras joprojām ir "vitāli svarīga", piemēram, ķīmisko ieroču konvencija un konvencija par bioloģiskajiem un toksīnu ieročiem, kā arī kodolieroču neizplatīšanas līgums.
 
Lietuvas pilsētā Klaipēdā ceturtdien naktī gājis bojā amerikāņu karavīrs, kurš ar Latvijā īrētu automašīnu iebraucis upē no paceļamā tilta. Novērošanas kameru video redzams, ka vairākas automašīnas gaida pie paceļamā tilta. Vīrietis ar “VW Taigo” automašīnu vairākas reizes nedaudz pavirzās uz priekšu un atpakaļ, līdz strauji palielina ātrumu un iekrīt upē.

Ukrainas Tieslietu ministrija publicējusi informāciju par jaundzimušo vārdu statistiku pirmajā pusgadā. Sarakstā parādījušies arī tādi vārdi kā Džavelina un Bairaktars, par godu ieročiem, ar ko Ukrainas aizstāvji cīnās pret Krievijas iebrucējiem. Tieslietu ministrija informē, ka pirmā pusgada laikā Ukrainā nākuši pasaulē 104 tūkstoši 905 mazuļi. Ministrija norāda, ka Ukrainā nav nekādu ierobežojumu jaundzimušo vārdu izvēlē, tādēļ vecākiem ir visas iespējas izvēlēties sev tīkamu vārdu. Patriotisku jūtu vadīti, daži vecāki nosaukuši savus mazuļus Ukrainas bruņoto spēku izmantoto ieroču vārdā. 

Turpinām ziņas

Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, pieaudzis par 2,6%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pēc provizoriskām aplēsēm, IKP ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 0,4% un pakalpojumu nozaru pieaugums par 4,1%. Vienlaikus, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, Latvijas ekonomikā minētajā laika periodā bijis pieaugums par 2,5%.

Aizsardzības ministrija vēlas panākt, ka vismaz 30% aizsardzības resora pasūtījumu tiktu ražoti Latvijā, sociālajā tīklā "Twitter" paziņojis aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš norāda, ka Krievijas izraisītā kara dēļ pieaug riski Latvijai, un līdz ar to arī armijas vajadzības, ko privātie ražotāji nevar pilnībā apmierināt. Izveidojies deficīts, dažas sastāvdaļas ir jāgaida pusgadu vai gadu, tajā skaitā arī munīcija. Ja situācija nemainīsies, krājumu veidošana būšot apgrūtināta. Aizsardzības ministrija uzrunājusi daudzus vietējos uzņēmējus - viņu iespējas un interese strādāt militārās industrijas jomā esot liela. 

Krievijas pensiju saņēmējiem Latvijā naudu izmaksās septembrī, bet Latvija naudu no Krievijas Federācijas Pensiju fonda saņems augustā. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā norāda, ka saistības sociālās drošības līgumu ietvaros līdz šim tiek pildītas, līdz ar to nav ziņu, ka Krievija naudu varētu nepārskaitīt. Minētais līgums ir spēkā kopš 2011.gada 19.janvāra.

Un vēl

Vējstiklā trāpījis akmens, sadursme ar meža dzīvnieku, automašīnai uzkritis koka zars vai pazaudēta numura zīme – tās ir situācijas, ar kurām savā ikdienā saskārušies 54% Latvijas autovadītāju, liecina pētījuma centra SKDS aptauja. KASKO apdrošināšanu, kas sedz zaudējumus šādos un līdzīgos gadījumos, izmanto mazliet vairāk nekā puse minēto autovadītāju.  Analizējot dažādas auto likstas, kas iekļaujamas KASKO apdrošināšanas polisē, 10% aptaujāto auto īpašnieku atzīst, ka viņiem vismaz reizi gadījies uzpildīt automašīnu ar neatbilstošu degvielas veidu, proti, dīzeļdegvielas vietā ieliet benzīnu vai otrādi. Savukārt aizdedzes atslēgas, auto dokumentus vai numura zīmi ir nozaudējis teju katrs piektais autovadītājs jeb 17% respondentu.  Pētījumā piektā daļa respondentu atbildējusi, ka vismaz reizi dzīvē piedzīvojuši situāciju, kad auto ticis apzagts: no tā nozagtas vērtīgas mantas vai paša auto detaļas. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija no Ukrainas nelikumīgi izved saulespuķu sēklas; Kādas ir politoloģes prognozes par jaunās saeimas sastāvu? un Atrasts neticami dārgs un liels dimants

Ukrainas pretuzbrukums faktiski nošķīris Krievijas okupēto Hersonu no pārējām okupētajām teritorijām, un tādēļ Krievijas karaspēks, kas izvietots pie Dņepras, palicis vāji aizsargāts. Ukraina skaidri paudusi, ka apņēmusies atkarot Hersonu, ko Krievija sagrāba kara pirmajās dienās. 

Krievija no okupētajām Ukrainas teritorijām masveidā izved ne tikai labību, bet arī saulespuķu sēklas, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija. Informācija par saulespuķu sēklu izvešanu no Ukrainas pieejama arī vairākās sociālo tīklu grupās, kur atrodami gan pārdošanas sludinājumi, gan tiek meklēti autovadītāji seklu izvešanai. No Ukrainas uz Krieviju izvestās saulespuķu sēklas galvenokārt tiek vestas uz pārstrādi rūpnīcās Voroņežas un Rostovas apgabalos, kā arī Krasnodaras novadā. Cik daudz Ukrainas saulespuķu sēklu Krievija nelikumīgi izvedusi, precīzi nav zināms, tomēr, visticamāk, saulespuķu sēklu izvešana veikta mazākos mērogos par Ukrainas labības izvešanu. Pirms Krievijas iebrukuma Ukraina bija viena no pasaulē lielākajām labības un saulespuķu eļļas eksportētājām.

Pirmie karavīri no Lietuvā veidojamās Vācijas brigādes tiks dislocēti septembrī, paziņoja Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Valdemars Rupšis, piebilstot, ka vēl tiek lemts, vai viņus dislocēs Jonavas rajona Ruklā vai tuvāk Viļņai. Vispirms Lietuvā ieradīsies Vācijas brigādes karavīri, kas atbildīgi par sagatavošanos citu vienību izvietošanai un citu apstākļu novērtējumam. Vācijas brigāde Lietuva tiks izvietota atbilstoši jūnija beigās NATO samitā Madridē nolemtajam. 

Zviedrijā pārvietošanās ar elektriskajiem skrejriteņiem pa ietvēm jau no 1. septembra būs aizliegta. Par aizlieguma pārkāpšanu paredzēti naudassodi. Līdz ar aizliegumu atstāt elektriskos skrejriteņus uz ietvēm un veloceliņiem tiks uzlabota pieejamība un drošība visiem gājējiem. Elektriskie skrejriteņi parādījās Skandināvijas pilsētu ainavā pirms dažiem gadiem. Jaunie braucamrīki īpaši nopietnas problēmas radījuši Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā. Atbilstoši aplēsēm tur ir aptuveni 12 tūkstoši nomas elektrisko skrejriteņu. Attiecībā uz elektriskajiem skrejriteņiem tagad spēkā būs tādi paši noteikumi kā uz velosipēdiem un elektrovelosipēdiem.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ noslēgsies kandidātu sarakstu pieteikšana 14. Saeimas vēlēšanām. Līdz šim pieteikti 10 politisko spēku saraksti, bet interesi par dalību vēlēšanās izteikuši kopumā 19 politisku organizāciju pārstāvji. Vēlētājiem piedāvāto kandidātu spektrs ir plašs un atšķirību pilns, vērtē politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.  Līdz šim pieteikti tūkstoš 72 kandidāti no 10 partiju un apvienību sarakstiem. Vairumā partiju sarakstu pieteikts maksimālais kandidātu skaits – 115. Politoloģe prognozē, ka arī šoreiz iespējamas grūtas un ilgas nākamās valdības veidošanas sarunas, jo piedāvājums ir plašs un ievēlēta, visticamāk, būs plaša un raiba kompānija.

Kultūras ministrija aicina Mārupes novada domi "ievērot normatīvajos aktos noteikto kārtību" un atbilstoši tai līdz 15.novembrim iznīcināt padomju režīmu slavinošo objektu "Skultes lidmašīna", kas līdz šai nedēļai atradās Mārupes novada Skultē. Objekts šonedēļ tika novākts no postamenta Skultē un pārvests uz netālu esošo Aviācijas tehnikas muzeju. Kultūras ministriju šāds risinājums neapmierina, un tā mudina lidmašīnu vispār iznīcināt.

Pašreizējā ekonomiskajā situācijā savu bērnu nākotnei iekrājumus nevar atļauties veidot vairāk nekā trešdaļa vecāku Latvijā, kamēr teju katrs desmitais inflācijas dēļ uzkrājuma veidošanu bērniem pagaidām ir atlicis, noskaidrots bankas Citadele jūlijā veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā. Veidot iekrājumus savu atvašu labākai nākotnei Latvijā šobrīd nevar atļauties 35%, kas ir krietni vairāk nekā Lietuvā, kur šī problēma aktuāla 23% vecāku. Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk Latvijā šādā situācijā atrodas pakalpojumu tirdzniecības darbinieki, kvalificēti strādnieki un vientuļie vecāki, kas dzīvo ar vienu bērnu, kā arī kuplas mājsaimniecības, kurās mitinās vismaz četri cilvēki.

Un vēl

Angolā izdevies atrast pēdējos gados lielāko neapstrādāto rozā dimantu. Tā cena varētu sasniegt par vairākus desmitus miljonu dolāru, vēsta izdevums "The Mirror". Kā norāda Angolas pārstāvji, tad īpašais atradums apliecina, ka Angola joprojām ir nozīmīgs spēlētājs pasaules dimanta tirgū. Šī brīža dati liecina, ka atrastais rozā dimants ir 27.tais simts karātu vērts dārgakmens, kas atrast Angolā. Tiesa, jārēķinās, ka apstrādes procesā tā izmērs var samazināties pat par 50%, taču tā vērtība joprojām paliktu nemainīgi liela.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Krievija jau ilgi pirms iebrukuma Ukrainā izveidoja tur savu slepeno aģentu tīklu, Latvija turpina iepirkt gāzi Krievijā, un Stājušies spēkā noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem skolēniem Jēkabpils novadā.

Krievija jau ilgi pirms iebrukuma Ukrainā izveidoja tur savu slepeno aģentu tīklu, lai nogludinātu ceļu iebrucējiem. Šo aģentu infiltrēšanās bijusi daudz dziļāka, nekā iepriekš tika atzīts, liecina Lielbritānijas ziņu aģentūras "Reuters" veikts pētījums. Reuters" pētījumā konstatēts, ka Krievijas panākumi kara pirmajās dienās Čornobiļā bija nevis nejaušība, bet daļa no ilgas Kremļa operācijas slepeno aģentu iefiltrēšanai Ukrainas valstī.

Pieci "Reuters" intervēti cilvēki, kas bija informēti par Kremļa gatavošanos karam, pastāstīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina aprindas bija pārliecinātas par to, ka ar šo aģentu palīdzību Krievijai būs vajadzīgs neliels militārais kontingents un tikai dažas dienas, lai piespiestu Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska administrāciju atkāpties, bēgt vai kapitulēt.

Krievijas plāni pārņemt varu Kijivā tomēr izgāzās, un viens no iemesliem bija aģentu nespēja izpildīt tiem uzticētos uzdevumus. Krievijas aģentu tīklam izdevās tikai sēt neuzticību Ukrainā un parādīt Ukrainas Drošības dienesta nepilnības.

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma ierobežot Krievijas pilsoņu iespējas pieteikties pagaidu uzturēšanās atļaujai vai mācību vīzai Igaunijā, kā arī noteica, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi pagaidu darba atļauju varēs saņemt tikai ar jau iepriekš Igaunijas izsniegtu vīzu.

Kipra ir gatava noslēgt ilgtermiņa kontraktus par dabasgāzes piegādēm kontinentālajai Eiropai, kura tiecas iespējami ātrāk izbeigt savu atkarību no Krievijas gāzes, intervijā aģentūrai "Bloomberg" paziņoja Kipras enerģētikas ministre Natasa Pilide. Viņa arī sacīja, ka ES ir nodomājusi ātrāk izbeigt sadarbību ar Krieviju neatkarīgi no tā, kad beigsies karš Ukrainā. Šai sakarā Kipra plāno 2023.gada sākumā sākt urbšanu jūras atradnē "Afrodīte", kurā pēc provizoriskām aplēsēm ir 125 miljardi kubikmetru gāzes. Ir gaidāms, ka šie urbšanas darbi tiks pabeigti līdz 2027.gadam.

Turpinām ziņas

Latvijas gāzes" vadītājs Aigars Kalvītis LTV raidījumam "Panorāma" apstiprināja, ka uzņēmums atsācis iegādāties gāzi no Krievijas, par to maksājot eiro. Kalvītis arī atklāja, ka gāze netiek pirkta no uzņēmuma "Gazprom", bet jaunā piegādātāja nosaukumu neizpauda. Saeima ar likumu gāzes piegādes no Krievijas aizliedza līdz ar nākamā gada sākumu, tādēļ šobrīd Krievijas gāzi vēl drīkst pirkt.

Pēc pirmdienas, 25. jūlija, vakarā piedzīvotā kiberuzbrukuma atjaunota skarto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) resursu – datubāžu un lietotnes – darbība, informēja birojā.  Kiberuzbrukuma dēļ bija traucēta politisko partiju finanšu datubāzes, tostarp partiju dokumentu iesniegšanai paredzētās Elektronisko datu ievades sistēmas un iestādes mobilās lietotnes “Ziņo KNAB” pieejamība. Pašlaik resursu pieejamība ir atjaunota.

Šonedēļ Jēkabpilī uzsākta Andreja Pormaļa ielas pārbūve un darbi tiks veikti pa posmiem. Šobrīd darbi uzsākti posmā no Mārtiņa Lutera ielas līdz Brīvības ielas rotācijas aplim un Dambja ielas posmā no Brīvības ielas līdz Andreja Pormaļa ielai. Autobraucējiem lūgums ņemt vērā, ka šajos posmos satiksme ir ierobežota.

Un vēl

Stājušies spēkā Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi “Par braukšanas maksas atvieglojumiem izglītojamajiem Jēkabpils novadā”, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ. Braukšanas maksas atvieglojumi 100 % apmērā vai sabiedriskā transporta izdevumu kompensācija 100 % apmērā attiecas uz: Jēkabpils novadā deklarētiem bērniem, kas apgūst obligāto pirmsskolas izglītību no piecu gadu vecuma, pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestādēs, kā arī uz citu pašvaldību administratīvajās teritorijās deklarētajiem audzēkņiem, kuri mācās Jēkabpils novada izglītības iestādēs.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ungārija pārņem NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību; Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītāja amatam pieteikušies deviņi pretendenti; un Ko darīt, lai neapmaldītos mežā?

Ungārijas Gaisa spēku kontingents piektdien no Spānijas pārņems NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību, paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija. Kontingenta maiņas ceremonija norisinājās šodien  Lietuvas Bruņoto spēku gaisa spēku bāzē Šauļos.

Ukrainas Nacionālā policija ir atradusi Krievijas un tās rezidentu kontrolētu 19 Ukrainas uzņēmumu aktīvus, kas var būt izmantoti graujošai darbībai pret Ukrainu, teikts Nacionālās policijas paziņojumā savā "Facebook" lapā. Veicot pirmstiesas izmeklēšanu kriminālā tiesvedībā par diversijas un agresīva kara faktiem, policija noskaidroja 19 uzņēmumus, kas atrodas Krievijas kontrolē. Šiem uzņēmumiem ir aktīvi vairāk nekā 7,75 miljardu grivnu jeb 207,5 miljonu eiro apmērā, tajā skaitā ārzonās.  Atrastos šo uzņēmumu aktīvus un korporatīvās tiesības tiesa nodeva Aktīvu atgūšanas un pārvaldības aģentūrai. 

Vācijas galvaspilsēta Berlīne elektroenerģijas taupīšanas nolūkos sākusi izslēgt prožektorus, kas izgaismo tās vēsturiskos pieminekļus. Aptuveni 200 ēkas un apskates objekti, to vidū arī Berlīnes rātsnams, Valsts opera un citas vietas naktī slīgs tumsā. Tas viss seko pēc tam, kad Krievija būtiski samazināja gāzes piegādes jaudu pa cauruļvadu "Nord Stream", aizbildinoties ar tehniskiem iemesliem.

Krievijas dziedātājs Filips Kirkorovs, kurš atklāti atbalsta valsts teroru Ukrainā, netika ielaists Moldovas teritorijā. Robežsargi viņu sagaidīja VIP viesu istabā un paskaidroja, ka viņš "neatbilst ārvalstu pilsoņu ieceļošanas nosacījumiem valstī. Portāls "kp.md" vēsta, ka mākslinieks nakti pavadījis lidostā. Šobrīd nav zināms viņa ierašanās mērķis Moldovā, jo nekāda publiska uzstāšanās viņam nebija paredzēta. Portāls pieļauj, ka viņš gatavojās uzstāties kādā privātā pasākumā. 2018. gadā mākslinieks kļuva par Moldovas Tautas mākslinieku. Šo titulu viņam piešķīris bijušais Republikas prezidents Igors Dodons, kurš tagad atrodas mājas arestā korupcijas un valsts nodevības lietā. 

Turpinām darbu

Latvijas ekonomikā ir sākusies lejupslīde un, visticamāk, tā turpināsies arī nākamajos mēnešos, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes publiskotos Latvijas iekšzemes kopprodukta otrā ceturkšņa ātrā novērtējuma datus. Ministrijā atzīmē, ka, pēc negaidīti spēcīgā kāpuma pirmajā ceturksnī, Latvijas ekonomikā šā gada otrajā ceturksnī bija kritums par 1,4%. Vienlaikus gada laikā, pēc neizlīdzinātiem datiem, pieauguma temps ir krities no 6,7% pirmajā ceturksnī līdz 2,6% otrajā ceturksnī.  Finanšu ministrija norāda, ka līdzīga situācija ir arī citās valstīs.

Jēkabpils novada domes izsludinātajā konkursā uz kultūras pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies deviņi pretendenti. Jēkabpils novada domes sēdē informēja priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks informē, ka pretendentu vidū ir divi vīrieši un septiņas sievietes. Pretendenti pieteikušies no dažādām Latvijas vietām – Krāslavas, Preiļiem, Staburaga, Aizkraukles, Rīgas un Jēkabpils. Pretendentiem esot dažāda izglītība un dažādas pašreizējās nodarbošanās, esot tautas namu, ansambļu un mūzikas skolas vadītāji, kā arī citu darbu kultūras jomā veicēji. Alfons Žuks sacīja, ka nākamnedēļ konkursa komisija aicinās pretendentus uz sarunām, pēc tam tie tiks izvērtēti un pieņemts lēmums. Paredzēts, ka jaunais Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājs amatā tiks apstiprināts augusta domes sēdē un darbu sāks no 1.septembra.

Un vēl

Vakar vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Kalna pagastu, kur mežā apmaldījušies divi cilvēki. Izmantojot autocisternu skaņas signālu, viņiem tika norādīts pareizais virziens, lai iznāktu no meža. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka šogad jau 26 reizes ir bijusi nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, lai cilvēki varētu izkļūt no meža vai purva. Vasaras mēnešos mežā apmaldījušos cilvēku skaits ir vislielākais, kas ir skaidrojams ar to, ka šajā laikā cilvēki dodas mežā ogot un sēņot. Pērn šāda palīdzība bija nepieciešama 81 iedzīvotājam, tai skaitā diviem bērniem.

Lai sēņošana, ogošana vai ik vakara pastaiga mežā nebeigtos ar pamatīgu izbīli, apmaldīšanos vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, glābēji atgādina, ka pirms došanās mežā, jāinformē piederīgie par to, kurā vietā plānots sēņot vai ogot; Jāizvēlas apģērbam un galvassegai spilgtas un košas krāsas; Mežā nav ieteicams doties vienam; Obligāti jāņem līdzi pilnībā uzlādēts mobilais telefons, tāpat arī jāņem ūdens un šokolāde, kas apmaldīšanās gadījumā palīdzēs atgūt nepieciešamo enerģiju. Noderēs arī kabatas lukturītis un svilpīte. Iesaka arī sekot līdzi kur dodas, ievērojot  stigas, elektrolīnijas, zīmīgus kokus un dabas objektus. 

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Latvija noraida Krievijas trešdien pausto protestu par provokācijām pret tās pilsoņiem; Jēkābpilī sākts Pormaļa ielas remonts; un Kā neapmaldīties mežā?

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs noraida Krievijas trešdien pausto protestu par provokācijām pret tās pilsoņiem, kuri vēlas ieceļot Latvijā. Jau vēstīts, ka Krievija trešdien izteica protestu Latvijai saistībā ar Latvijas robežsargu darbībām attiecībā pret Krievijas pilsoņiem. Rinkēviča padomnieks Mārtiņš Drēģeris norāda, ka Latvijas atbildīgie dienesti ir rīkojušies un turpinās rīkoties atbilstoši Latvijas valsts drošības interesēm, aizsargājot drošību un mazinot riskus. Latvija savu pieeju nemainīs.

Ukrainas Tieslietu ministrija publicējusi informāciju par jaundzimušo vārdu statistiku pirmajā pusgadā. Sarakstā parādījušies arī tādi vārdi kā Džavelina un Bairaktars, par godu ieročiem, ar ko Ukrainas aizstāvji cīnās pret Krievijas iebrucējiem. Tieslietu ministrija informē, ka pirmā pusgada laikā Ukrainā nākuši pasaulē 104 tūkstoši 905 mazuļi. Ministrija norāda, ka Ukrainā nav nekādu ierobežojumu jaundzimušo vārdu izvēlē, tādēļ vecākiem ir visas iespējas izvēlēties sev tīkamu vārdu. Patriotisku jūtu vadīti, daži vecāki nosaukuši savus mazuļus Ukrainas bruņoto spēku izmantoto ieroču vārdā. 

Krievija no okupētajām Ukrainas teritorijām masveidā izved ne tikai labību, bet arī saulespuķu sēklas, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija. Informācija par saulespuķu sēklu izvešanu no Ukrainas pieejama arī vairākās sociālo tīklu grupās, kur atrodami gan pārdošanas sludinājumi, gan tiek meklēti autovadītāji seklu izvešanai. No Ukrainas uz Krieviju izvestās saulespuķu sēklas galvenokārt tiek vestas uz pārstrādi rūpnīcās Voroņežas un Rostovas apgabalos, kā arī Krasnodaras novadā. 

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma ierobežot Krievijas pilsoņu iespējas pieteikties pagaidu uzturēšanās atļaujai vai mācību vīzai Igaunijā, kā arī noteica, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi pagaidu darba atļauju varēs saņemt tikai ar jau iepriekš Igaunijas izsniegtu vīzu.

Turpinām ziņas

Latvijas ekonomikā ir sākusies lejupslīde un, visticamāk, tā turpināsies arī nākamajos mēnešos, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes publiskotos Latvijas iekšzemes kopprodukta otrā ceturkšņa ātrā novērtējuma datus. Ministrijā atzīmē, ka, pēc negaidīti spēcīgā kāpuma pirmajā ceturksnī, Latvijas ekonomikā šā gada otrajā ceturksnī bija kritums par 1,4%. Vienlaikus gada laikā, pēc neizlīdzinātiem datiem, pieauguma temps ir krities no 6,7% pirmajā ceturksnī līdz 2,6% otrajā ceturksnī.  Finanšu ministrija norāda, ka līdzīga situācija ir arī citās valstīs.

Pašreizējā ekonomiskajā situācijā savu bērnu nākotnei iekrājumus nevar atļauties veidot vairāk nekā trešdaļa vecāku Latvijā, kamēr teju katrs desmitais inflācijas dēļ uzkrājuma veidošanu bērniem pagaidām ir atlicis, noskaidrots bankas Citadele jūlijā veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā. Veidot iekrājumus savu atvašu labākai nākotnei Latvijā šobrīd nevar atļauties 35%, kas ir krietni vairāk nekā Lietuvā, kur šī problēma aktuāla 23% vecāku. Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk Latvijā šādā situācijā atrodas pakalpojumu tirdzniecības darbinieki, kvalificēti strādnieki un vientuļie vecāki, kas dzīvo ar vienu bērnu, kā arī kuplas mājsaimniecības, kurās mitinās vismaz četri cilvēki.

Šonedēļ Jēkabpilī uzsākta Andreja Pormaļa ielas pārbūve un darbi tiks veikti pa posmiem. Šobrīd darbi uzsākti posmā no Mārtiņa Lutera ielas līdz Brīvības ielas rotācijas aplim un Dambja ielas posmā no Brīvības ielas līdz Andreja Pormaļa ielai. Autobraucējiem lūgums ņemt vērā, ka šajos posmos satiksme ir ierobežota.

Jēkabpils novada domes izsludinātajā konkursā uz kultūras pārvaldes vadītāja amatu pieteikušies deviņi pretendenti. Jēkabpils novada domes sēdē informēja priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks informē, ka pretendentu vidū ir divi vīrieši un septiņas sievietes. Pretendenti pieteikušies no dažādām Latvijas vietām – Krāslavas, Preiļiem, Staburaga, Aizkraukles, Rīgas un Jēkabpils. Pretendentiem esot dažāda izglītība un dažādas pašreizējās nodarbošanās, esot tautas namu, ansambļu un mūzikas skolas vadītāji, kā arī citu darbu kultūras jomā veicēji. Alfons Žuks sacīja, ka nākamnedēļ konkursa komisija aicinās pretendentus uz sarunām, pēc tam tie tiks izvērtēti un pieņemts lēmums. Paredzēts, ka jaunais Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājs amatā tiks apstiprināts augusta domes sēdē un darbu sāks no 1.septembra.

Un vēl

Vakar vakarā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Kalna pagastu, kur mežā apmaldījušies divi cilvēki. Izmantojot autocisternu skaņas signālu, viņiem tika norādīts pareizais virziens, lai iznāktu no meža. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka šogad jau 26 reizes ir bijusi nepieciešama ugunsdzēsēju glābēju palīdzība, lai cilvēki varētu izkļūt no meža vai purva. Vasaras mēnešos mežā apmaldījušos cilvēku skaits ir vislielākais, kas ir skaidrojams ar to, ka šajā laikā cilvēki dodas mežā ogot un sēņot. Pērn šāda palīdzība bija nepieciešama 81 iedzīvotājam, tai skaitā diviem bērniem.

Lai sēņošana, ogošana vai ik vakara pastaiga mežā nebeigtos ar pamatīgu izbīli, apmaldīšanos vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, glābēji atgādina, ka pirms došanās mežā, jāinformē piederīgie par to, kurā vietā plānots sēņot vai ogot; Jāizvēlas apģērbam un galvassegai spilgtas un košas krāsas; Mežā nav ieteicams doties vienam; Obligāti jāņem līdzi pilnībā uzlādēts mobilais telefons, tāpat arī jāņem ūdens un šokolāde, kas apmaldīšanās gadījumā palīdzēs atgūt nepieciešamo enerģiju. Noderēs arī kabatas lukturītis un svilpīte. Iesaka arī sekot līdzi kur dodas, ievērojot  stigas, elektrolīnijas, zīmīgus kokus un dabas objektus. 


Atstājiet komentāru