2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils radio1 ziņas 2022.gada 2.augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2022.gada 2.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis aicina civiliedzīvotājus evakuēties no Donbasa; Saistībā ar spiegošanu Krievijas labā aizturēts Rīgas domes bijušais deputāts; un Kāds bijis jūlijs sinoptiķu vērtējumā?

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis civiliedzīvotājus evakuēties no Donbasa. Tā iemesls ir pieaugošā cīņu intensitāte un lielais risks cilvēku dzīvībām. Zelenskis norāda, ka valdība pieņēmusi lēmumu par obligātu evakuāciju no Doneckas apgabala. Tiekot veikti visi nepieciešamie organizatoriskie pasākumi, un cilvēkiem tiks sniegta visa veida, tai skaitā materiālā, palīdzība. Ir nepieciešams tikai pašu cilvēku lēmums. Prezidents uzsvēra, ka Krievijas armijas apdraudētajā reģionā palikuši vēl simtiem tūkstoši iedzīvotāju, tai skaitā desmitiem tūkstošu bērnu.

Irānas kodolenerģijas organizācijas vadītājs Muhameds Eslami paziņojis, ka viņa valsts ir spējīga izgatavot atombumbu, taču negrasoties to darīt, raksta britu raidsabiedrība BBC. Līdzīgus komentārus nesen izteicis arī Islāma Republikas Augstākā līdera padomnieks Kamals Harazi. Šādi augstāko amatpersonu publiski komentāri ir reti un, visticamāk, pastiprinās bažas pa Irānas kodolprogrammas patieso būtību, atzīmē medijs. Irāna vairākkārt ir apgalvojusi, ka tās kodolprogramma ir paredzēta tikai miermīlīgiem mērķiem, taču Rietumu lielvaras un globālā kodolenerģijas uzraudzības organizācija paudušas šaubas par šo Teherānas nostāju.

Somu līcī starp Igaunijas Kesmu pussalu un Somijas ostu Porvo izveidojies kuģu, kas gaida ieiešanu Krievijas teritoriālajos ūdeņos, sastrēgums, vēsta laikraksts "Postimees". Līcī gaida vairā nekā 20 kuģu. Apmēram puse no kuģiem, kas atrodas ap 20 kilometru attālumā no Igaunijas krastiem, ir tankkuģi, bet otra puse - beramkravu kuģi. Tankkuģiem virs ūdens ir redzama izliektā priekšgala daļa, kas liecina, ka tie ir tukši un uz Krieviju dodas pēc kravas.  Kamēr nav konstatēti konkrēti pārkāpumi, Igaunija nevar novērst kuģu enkurošanu konkrētajos ūdeņos. 

Igaunijas galvaspilsētas Tallinas pašvaldība no šīs nedēļas sākusi pieņemt pieteikumus grantiem, lai palīdzētu finansēt velosipēdu iegādi skolas vecuma bērniem. Vienreizējs grants līdz 100 eiro apmērā būs pieejams velosipēda iegādei 10 līdz 15 gadus veciem bērniem, kuri šogad ieguvuši velosipēda vadītāja apliecību un dzīvo Tallinā. Granta mērķis ir veicināt velosipēda vadītāja apliecības iegūšanu, palielinot bērnu informētību par drošu velobraukšanu un attīstot drošus velobraukšanas paradumus.

Turpinām ziņas

Latvijā jūnijā bezdarba līmenis bija 6,4%, un tas bijis augstāks nekā Eiropas Savienībā vidēji, bet zemāks nekā eirozonā, liecina pirmdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Pēc šiem datiem, augstāks bezdarba līmenis nekā latvijā Eiropas Savienības dalībvalstu vidū jūnijā bijis Spānijā, Grieķijā, Itālijā, Zviedrijā, Francijā un Somijā. Savukārt zemāks bezdarba līmenis jūnijā reģistrēts Čehijā, Polijā, Vācijā, kā arī Maltā un Ungārijā. Arī abās Baltijas kaimiņvalstīs bezdarba līmenis bijis zemāks nekā Latvijā, Igaunijā - 5,7%, bet Lietuvā – 5,8%.

Saistībā ar aizdomām par Krievijas īstenoto noziegumu pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem publisku atbalstīšanu un starptautisko sankciju pārkāpšanu Valsts drošības dienests pagājušās nedēļas nogalē veica tiesas sankcionētas kriminālprocesuālās darbības trīs objektos Rīgā un tās apkaimē, aizturot vienu personu. Portāla "Delfi" rīcībā esošā infomācija liecina, ka aizturētā persona ir bijušais Rīgas domes deputāts Ruslans Pankratovs. Informācija par Pankratova aizturēšanu publicēta arī "Rīcības partijas" "Facebook" lapā. Kriminālprocess uzsākts 29. jūlijā saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, proti, par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī 84. pantu, proti, Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanu.

Brīvdienās Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā palielinājies no 892,7 ceturtdien līdz 948,9 svētdien, kas ir augstākais rādītājs kopš 11.aprīļa, kad tas bija 991,9, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Pēc aģentūras LETA aprēķiniem pagājušās nedēļas septiņās dienās ar Covid-19 inficējušies 9 tūkstoši 80 cilvēki, savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs sasniedzis 484,1 uz 100 000 iedzīvotāju.

Un vēl

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija divas grāda desmitdaļas zem normas, savukārt nokrišņu daudzums valstī caurmērā bija 5% lielāks par ilggadējo vidējo lielumu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Mēneša zemākā gaisa temperatūra bija +5,1 grāds 30.jūlijā Stendē, bet maksimālā gaisa temperatūra bija +31,4 grādi jūlija pirmajā dienā Daugavgrīvā. Jūlijā tika pārspēti 11 karstuma rekordi, lielākā daļa - mēneša otrajā datumā. Savukārt jūlija vidū un beigās krita deviņi aukstuma rekordi.Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā jūlijā bija 79,2 milimetri jeb 105% no mēneša normas. Stiprākās vēja brāzmas - 21,4 metri sekundē - tika novērotas 9.jūlijā Saldū.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas armija gust panākumus Hersonas apgabalā; Daļai Latvijas gaze klientu atbalstu sola jau augustā; un Sestdien Viesīte svinēs pilsētas svētkus.

Ukrainas armijai Hersonas apgabalā izdevies atgūt kontroli pār vairāk nekā 40 apdzīvotām vietām, paziņojis apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitro Butrijs.  Krievijas karaspēks sagrāba savā kontrolē lielāko daļu Hersonas apgabala pirmajās dienās pēc iebrukuma sākuma 24.februārī.  Taču pēdējās nedēļās Ukrainas armija ar Rietumu piegādātās tālas darbības rādiusa artilērijas palīdzību centusies veikt pretuzbrukumu Krievijas karaspēkam Hersonas apgabalā. Tiek ziņots, ka līdz šim Hersonas apgabalā atbrīvotas 46 apdzīvotas vietas.

Ukraina saņēmusi vēl vairākas raķešu sistēmas no Rietumiem, tviterī pirmdien paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Reznikovs. Ukraina saņēmusi no ASV vēl četras zalvju sistēmas HIMARS un pirmo  Vācijas sistēmu MARS-II sūtījumu. Vācijas piegādātās zalvju sistēmas MARS-II ir trešais moderno daudzlādiņu reaktīvo iekārtu veids aiz HIMARS un M270, ko Ukraina saņēmusi no Rietumu partneriem. Līdz šim ASV apņēmušās piegādāt Ukrainai 20 HIMARS sistēmas.

Eiropas Savienība uzaicinājusi Kosovu un Serbiju uz krīzes sarunām Briselē. Tikšanās mērķis ir apspriest ceļu uz priekšu, lai atrastu risinājumus un novērstu spriedzes atkārtošanos, paziņoja ES preses sekretārs Peters Stano. Jau ziņots, ka Kosovas valdība svētdien nolēma atlikt jauno prasību par robežšķērsošanas dokumentiem Serbijas pilsoņiem ieviešanu, jo Kosovā dzīvojošie serbi sarīkoja protestus, bloķējot ceļus. Kosovas neatkarību atzīst vairāk nekā 90 valstis, to vidū ir arī Latvija.

Indijas varasiestādes paziņojušas par pirmo iespējamo nāves gadījumu no pērtiķu bakām Āzijā. Keralas štata Veselības ministrija paziņoja, ka 22 gadus vecajam vīrietim veiktie testi "liecināja, ka vīrietim ir pērtiķu bakas”. Vīrietis nesen atgriezās no Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Indietis nomira Keralā 30.jūlijā aptuveni nedēļu pēc atgriešanās valstī un nogādāšanas slimnīcā. Tomēr nav skaidrs, vai tieši pērtiķu bakas bija nāves cēlonis. Līdz šim ir ziņots par trim ar pērtiķu bakām saistītiem nāves gadījumiem ārpus Āfrikas - divi Spānijā un viens Brazīlijā.

Turpinām ziņas

AS "Latvijas gāze" klienti, kas norēķiniem izmanto izlīdzināto maksājuma metodi, atbalstu cenu sadārdzinājuma dēļ varētu saņemt jau augustā. Šādu priekšlikumu uz nākamo valdības sēdi, kas gaidāma 9. augustā, gatavos Ekonomikas ministrija. Vienlaikus valdības vadītājs krišjānis kariņš norāda, nevar paļauties tikai uz valdību, jo tā nespēs 100% apmērā kompensēt visu. Tādēļ arī katram sabiedrības loceklim ir jāmeklē iespējas individuāli rast risinājumus, kā saprātīgi apieties ar pieejamiem energoresursiem, katram pašam arī taupot.

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi divus Latvijas atbalsta pasākumus ar kopējo budžetu 181,5 miljonu eiro apmērā mazo un vidējo uzņēmumu un lielu uzņēmumu atbalstam dažādās nozarēs saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā. Saskaņā ar šiem pasākumiem, kurus pārvaldīs valsts akciju sabiedrība un Latvijas valsts attīstības banka "Altum", atbalsts tiks sniegts kā garantijas jauniem aizdevumiem un nomai, un subsidēti aizdevumi. Pasākumi būs pieejami uzņēmumiem dažādās nozarēs, izņemot kredītiestādes un finanšu iestādes. Garantijas segs līdz 90% no aizdevuma vai nomas pamatsummas. 

Un vēl

Sestdien, 6.augustā Viesītē notiks tradicionālie pilsētas svētki ar nosaukumu "Spēku Sēlijā smelt!". Viesīte aicina atnākt...atbraukt....atlidot...būt kopā skaistajos svētkos!Svētku diena sāksies 9 no rīta ar Zaļo amatnieku tirdziņu un svētku ieskandināšana ar Viesītes pūtējiem. Muzeja “Sēlija”  Mazā Bānīša parka no pulksten 11 sāksies Bērnu rīts. Būs apskatāms Mini zoodārzs “Zaļumnieku sēta”, kā arī notiks rotaļas un aktivitātes kopā ar Radošo apvienību "PASAKU NAMS". Dienas vidū norisināsies akcija “Skolas soma” un notiks izbraukumi ar elektromobili  . Kultūras centra Koncertzālē pulksten trijos dienā būs skatāms skeču šovs.

Svētku lielkoncerts sāksies pulksten sešos vakarā centrālajā laukumā pie kultūras pils. Koncerta ieskaņā Viesītes  jauno mūziķu grupas “AKSEN” un deju kolektīvu “AUGŠZEME”  sveiciens pilsētai, Tālāk sekos koncertprogramma “JUBILEJAS GADA KALENDĀRS” ar dziedošo aktieru piedalīšanos. Pulksten pusdeviņos vakarā uzstāsies Normunds Pauniņš un grupa ”OTRA PUSE” un koncertu noslēgs RockNroll grupa KEKSI. Pulksten 23.30  sāksies svētku balle ar grupu “No Pusvārda” un Daini Skuteli. Svētku lielkoncerta vadītājs Daugavpils teātra aktieris, viesītietis Māris Korsiets. Uz visiem pasākumiem ieeja bez maksas

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Šogad konkurence uz vietām Saeimā būs lielāka nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās ; ASV triecienā Afganistānā ir nogalināts teroristu tīkla "Al Qaeda" līderis ;  un Nepieļauj karstā ūdens temperatūras samazināšanu energoresursu taupīšanā.

Šogad konkurence uz vietām Saeimā būs lielāka nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās pirms četriem gadiem. Šodien Centrālajā vēlēšanu komisijā noslēgsies kandidātu sarakstu pieņemšana 14.Saeimas vēlēšanām. Sagaidāms, ka šodien kandidātu sarakstus iesniegs vēl trīs partijas, līdz ar to kopumā 14.Saeimas vēlēšanām varētu tikt pieteikti 19 kandidātu saraksti. Jau pašlaik redzams, ka konkurence uz vietām parlamentā būs lielāka - jau pašlaik, kad iesniegti 16 saraksti,  pirms pēdējo trīs pieteikumu iesniegšanas "konkurss" ir 17 kandidāti uz vienu deputāta vietu, bet iepriekšējās vēlēšanās bija 14,6 kandidāti uz vienu vietu. 

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 705 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, saņemti trīs jauni ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 736 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 969 ir vakcinēti. Viens mirušais bijis nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet divi – vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 30,3%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pieaudzis līdz 976,9. 

Valsts policijas darbinieki Jēkabpilī aizturējuši kādu 1970. gadā dzimušu vīrieti par nelegālu akcīzes preču tirdzniecību. Kratīšanas laikā konstatēts 41,41 litrs gatavās produkcijas un 1530 litri brāgai līdzīga šķidruma. Lai identificētu personas, kuras tirgo nelegālas akcīzes preces, policijas darbinieki Jēkabpilī veica kontrolpirkumu, kura laikā realizētas cigaretes bez akcīzes markām un gaišas krāsas šķidrumu ar alkoholam raksturīgu smaku. 1970. gadā dzimušais vīrietis pārdeva 40 cigaretes "Prince" bez Latvijas akcīzes markām un vienu litru gaišas krāsas šķidrumu ar alkoholam raksturīgu smaku.  

Kriminālprocesā policisti vīrieša dzīvesvietā veica kratīšanu, kuras laikā atrada un izņēma 41,41 litru caurspīdīga šķidruma ar alkoholam raksturīgu smaku, deviņas 200 litru tilpuma mucas, kurās iekšā bija aptuveni 1530 litri brāgai līdzīgs šķidrums, kā arī cigaretes "Prince" bez Latvijas akcīzes markām. Lai noteiktu precīzu alkohola daudzumu un sastāvu, ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, savukārt vīrietis ir aizturēts, atzīts par aizdomās turēto un nopratināts. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Turpinām ziņas

ASV īstenotā triecienā Afganistānā ir nogalināts teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Aimans al Zavahiri, apstiprinājis ASV prezidents Džo Baidens. 71 gadu vecais Zavahiri bija viens no pasaulē visvairāk meklētajiem teroristiem un tika turēts aizdomās par 2001.gada 11.septembra teroraktu organizēšanu. Baidens televīzijas uzrunā pavēstīja, ka Zavahiri nogalināts sestdien īstenotā triecienā Kabulā. Zavahiri bija ēģiptiešu ķirurgs, kurš uzauga Kairā, bet vēlāk pievērsās vardarbīgam islāma radikālismam. Viņš bēguļoja 20 gadus pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, kuros tika nogalināti apmēram 3000 cilvēku ASV. Par viņa galvu bija izsludināta 25 miljonu ASV dolāru atlīdzība.  

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs brīdinājis, ka pasaule ir nonākusi vienas kļūdas attālumā no kodolkara, raksta britu raidsabiedrība BBC. Pieaugošās globālās spriedzes apstākļos "cilvēce ir tikai viena pārpratuma, viena nepareiza aprēķina attālumā no kodoliznīcības", viņš piebilda. Ģenerālsekretārs Gutērrešs sacīja, ka "veiksme", kas pasaulei līdz šim ir bijusi, izvairoties no kodolkatastrofas, var nebūt ilgstoša, un mudināja pasauli no jauna censties likvidēt visus šādus ieročus.

Krievijas likumdevēji ierosinājuši likumprojektu, kas aizliegtu nedraudzīgu valstu pilsoņiem adoptēt krievu bērnus. Likumprojekts paplašinātu 2012.gadā pieņemto likumu, kas aizliedz ASV ģimenēm adoptēt bērnus no Krievijas, attiecinot šādu aizliegumu uz visām valstīm, kas Maskavas skatījumā ir nedraudzīgas Krievijai. Pēc bezprecedenta sankcijām, ko Rietumi piemēroja Krievijai pēc iebrukuma Ukrainā, Krievija paplašināja par nedraudzīgām uzskatīto valstu sarakstu. Tagad tajā iekļautas ASV, Austrālija, Kanāda, Lielbritānija, Jaunzēlande, Japāna, Dienvidkoreja un visas Eiropas Savienības valstis.

Un vēl

Karstā ūdens temperatūras samazināšana var radīt riskus cilvēku veselībai, komentējot publiski izskanējušos aicinājumus energoresursu patēriņa samazināšanas nolūkos mazināt karstā ūdens temperatūru, šādu nostāju pauda Veselības inspekcija. Inspekcija aicina pašvaldības un ēku apsaimniekotājus nodrošināt karstā ūdens temperatūru virs +55 grādiem pēc Celsija skalas. Inspekcija norāda, ka pazemināta karstā ūdens temperatūra centrālajās ūdensapgādes sistēmās var izraisīt saslimšanu ar leģionelozi jeb leģionāru slimību.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Bargas ziemas gadījumā latvijā dabasgāzes varētu pietrūkt; Kas draudēs par izvairīšanos no obligātā dienesta? un Kā politologs vērtē lielo partiju skaitu, kas startē Saeimas vēlēšanās.

Bargas ziemas gadījumā dabasgāze Latvijā varētu nepietikt visām vajadzībām, piemēram, elektrības ražošanai un kādu uzņēmumu darbībai, aģentūrai LETA pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. Viņš norāda, ka atbildīgie enerģijas politikas veidotāji no Ekonomikas ministrijas ir atteikušies viņam un viņa vadītajai komisijai sniegt sīkāku informāciju par to, cik daudz dabasgāzes Latvijai ir un būs pieejams.
Deputātam ir bažas, ka, pat rudens otrajā pusē iedarbinot sašķidrinātās dabasgāzes termināli Paldiskos, Igaunijā, kā arī saņemot piegādes caur Klaipēdas LNG termināli, netiks nosegts Latvijas kopējam patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms.

Straujo pārmaiņu enerģētikas tirgū dēļ Latvijas lielajās pilsētās vēl ir maz skaidrības par situāciju nākamajā apkures sezonā un par nepieciešamo rīcību, lai tai pienācīgi sagatavotos. Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis informē, ka tikšanās ar ministriem laikā nav saņēmis atbildes par to, kādā veidā var cerēt uz normālu apkures sezonu. Citēju: "Ja runājam par malku, atbildes nebija, ja runājam par administrēšanu, tad pie kopsaucēja nekāda nenonācām, kādā veidā tad administrēt šīs atbalsta sistēmas," citāta beigas. Gāzes piegādātāji nav gatavi startēt iepirkumā ar pašvaldību noteikumiem vai valsts pārvaldes noteikumiem, līdz ar to ar gāzes piegādēm nav nodrošinājuma, stāstīja Ragainis, minot, ka šobrīd piegādātāji ir gatavi slēgt līgumu tikai uz mēnesi, pie tam prasot priekšapmaksu. Tāpat viņš nesaredz, ka "Latvijas Valsts meži" būtu spējīgi nodrošināt nepieciešamo šķeldas un malkas apjomu un nofiksēt cenu "saprātīgā robežā". Jēkabpils mērs arī minēja, ka pašvaldībā patlaban notiek darbs pie enerģijas taupīšanas pasākumu plānošanas.

No frontes pienāk ziņas, ka Ukrainas aizstāvju pretuzbrukumi valsts dienvidos piespieduši Krievijas karaspēku ierobežot darbības Ukrainas austrumos. Kārtējos Krievijas raķešu uzbrukumus šonakt piedzīvoja Mikolajivas pilsēta Ukrainas dienvidos. Vairākos pilsētas rajonos ir atskanējuši spēcīgi sprādzieni, ir cietušie.

ASV militārā domnīca "Kara izpētes institūts" raksta, ka atsevišķas Krievijas karaspēka vienības no Doneckas apgabala ziemeļiem pārvietojas uz daļēji okupēto Zaporižjas apgabalu, līdz ar to esot apturēts krievu uzbrukums Slovjanskas pilsētai. Domnīcas analītiķi uzskata, ka tas ļaus Ukrainas bruņotajiem spēkiem sākt pretuzbrukumu Izjumas pilsētas virzienā Harkivas apgabalā. Krievijas karaspēka pārsviešana uz Zaporižjas apgabalu liekot domāt, ka Ukrainas spēki gatavojas plašākiem pretuzbrukumiem dienvidu frontē.

Saeimas Ārlietu komisija šodien vienbalsīgi pieņēma paziņojuma projektu, ar kuru Krievija atzīta par teroristisku valsti. Plānots, ka parlaments komisijas sagatavoto paziņojumu pieņems tuvākajā sēdē. Ārlietu komisijas paziņojuma projektā "Par Krievijas mērķtiecīgiem militārajiem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un sabiedriskajai telpai" atzīmēts, ka kopš Krievijas neprovocētā militārā uzbrukuma Ukrainai 2022. gada 24. februārī, 12 miljoni ukraiņu ir bijuši spiesti pamest savas mājas, un vairāk nekā pieciem miljoniem nācies pamest savu valsti.

Turpinām ziņas

Aizsardzības ministrija informatīvajā ziņojumā par ieceri ieviest valsts aizsardzības dienestu pauž, ka vispārējā karaklausība bez izņēmumiem ir būtisks priekšnosacījums sabiedrības vēlmē piedalīties valsts aizsardzībā, jo šādi tiek novērsta nosacīta segregācija – pienākums pildīt dienestu visiem pilsoņiem būs vienlīdzīgs, nevis tiem, kuri nemācēja atrast veidu, kā no tā izvairīties. Informatīvais ziņojums tiks skatīts Ministru kabineta sēdē 9. augustā. 

Iesaukšanai Valsts aizsardzības dienestā karavīrus vērtēs ģimenes ārsti, dienestā nonākušajiem jauniešiem iespējami "papildus bonusi", bet par izvairīšanos no dienesta varētu piemērot līdz trīs gadu cietumsodu, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotā valsts aizsardzības dienesta reforma. Tā sevī ietver trīs dažādus militārā dienesta veidus - dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībās, dienestu Zemessardzē un augstskolu studentu speciālo militāro apmācību, kā arī alternatīvo dienestu.

Un vēl

Pastāv liels risks, ka politisko partiju raibums priekšvēlēšanu laikā var samazināt vēlētāju skaitu, sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis. Jau daudzu gadu garumā var novērot, kā samazinās kvievvalodīgo vēlētāju skaits, kas lielākoties balsojuši par "Saskaņu”. Viņi nenākot uz vēlēšanām, jo nesaskata alternatīvas, par kurām balsot, tā samazinot kopējo vēlētāju skaitu. Līdz ar to palielinās to partiju daudzums, kuru iegūto balsu skaits var būt ļoti tuvu 5% robežai, skaidroja eksperts. Jauno valdību nāksies veidot no daudzām partijām, koalīcija būs sadrumstalota, paredz Rajevskis. Viņš prognozē, ka skatoties uz reitingiem, neticas, ka kāda politiskā partija būs tik stipra, lai varētu īpaši dominēt.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgāķais ziņās: Zelenskis aicina iedzīvotājus evakuēties no Donbasa; Izskan bažas, ka gāzes apkures sezonai nepietiks; un Viesīte gatavojas pilsētas svētkiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis civiliedzīvotājus evakuēties no Donbasa. Tā iemesls ir pieaugošā cīņu intensitāte un lielais risks cilvēku dzīvībām. Zelenskis norāda, ka valdība pieņēmusi lēmumu par obligātu evakuāciju no Doneckas apgabala. Tiekot veikti visi nepieciešamie organizatoriskie pasākumi, un cilvēkiem tiks sniegta visa veida, tai skaitā materiālā, palīdzība.

Ukrainas armijai Hersonas apgabalā izdevies atgūt kontroli pār vairāk nekā 40 apdzīvotām vietām, paziņojis apgabala militārās administrācijas vadītājs Dmitro Butrijs.  Krievijas karaspēks sagrāba savā kontrolē lielāko daļu Hersonas apgabala pirmajās dienās pēc iebrukuma sākuma 24.februārī.  Taču pēdējās nedēļās Ukrainas armija ar Rietumu piegādātās tālas darbības rādiusa artilērijas palīdzību veikusi vairākus veiksmīgus pretuzbrukumu Krievijas karaspēkam Hersonas apgabalā. 

ASV īstenotā triecienā Afganistānā ir nogalināts teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Aimans al Zavahiri, apstiprinājis ASV prezidents Džo Baidens. 71 gadu vecais Zavahiri bija viens no pasaulē visvairāk meklētajiem teroristiem un tika turēts aizdomās par 2001.gada 11.septembra teroraktu organizēšanu. Baidens televīzijas uzrunā pavēstīja, ka Zavahiri nogalināts sestdien īstenotā triecienā Kabulā.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterešs brīdinājis, ka pasaule ir nonākusi vienas kļūdas attālumā no kodolkara, raksta britu raidsabiedrība BBC. Pieaugošās globālās spriedzes apstākļos "cilvēce ir tikai viena pārpratuma, viena nepareiza aprēķina attālumā no kodoliznīcības", viņš piebilda. Ģenerālsekretārs Gutērrešs sacīja, ka "veiksme", kas pasaulei līdz šim ir bijusi, izvairoties no kodolkatastrofas, var nebūt ilgstoša, un mudināja pasauli no jauna censties likvidēt visus šādus ieročus.

Turpinām ziņas

Šogad konkurence uz vietām Saeimā būs lielāka nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās pirms četriem gadiem. Šodien Centrālajā vēlēšanu komisijā noslēgsies kandidātu sarakstu pieņemšana 14.Saeimas vēlēšanām. Sagaidāms, ka šodien kandidātu sarakstus iesniegs vēl trīs partijas, līdz ar to kopumā 14.Saeimas vēlēšanām varētu tikt pieteikti 19 kandidātu saraksti. Jau pašlaik redzams, ka konkurence uz vietām parlamentā būs lielāka - jau pašlaik, kad iesniegti 16 saraksti,  pirms pēdējo trīs pieteikumu iesniegšanas "konkurss" ir 17 kandidāti uz vienu deputāta vietu, bet iepriekšējās vēlēšanās bija 14,6 kandidāti uz vienu vietu. 

AS "Latvijas gāze" klienti, kas norēķiniem izmanto izlīdzināto maksājuma metodi, atbalstu cenu sadārdzinājuma dēļ varētu saņemt jau augustā. Šādu priekšlikumu uz nākamo valdības sēdi, kas gaidāma 9. augustā, gatavos Ekonomikas ministrija. Vienlaikus valdības vadītājs krišjānis kariņš norāda, nevar paļauties tikai uz valdību, jo tā nespēs 100% apmērā kompensēt visu. Tādēļ arī katram sabiedrības loceklim ir jāmeklē iespējas individuāli rast risinājumus, kā saprātīgi apieties ar pieejamiem energoresursiem, katram pašam arī taupot.

Bargas ziemas gadījumā dabasgāze Latvijā varētu nepietikt visām vajadzībām, piemēram, elektrības ražošanai un kādu uzņēmumu darbībai, aģentūrai LETA pauda Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. Deputātam ir bažas, ka, pat rudens otrajā pusē iedarbinot sašķidrinātās dabasgāzes termināli Paldiskos, Igaunijā, kā arī saņemot piegādes caur Klaipēdas LNG termināli, netiks nosegts Latvijas kopējam patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms.

Brīvdienās Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā palielinājies no 892,7 ceturtdien līdz 948,9 svētdien, kas ir augstākais rādītājs kopš 11.aprīļa, kad tas bija 991,9, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 705 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, saņemti trīs jauni ziņojumi par mirušiem Covid-19 slimniekiem. No inficētajiem 736 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 969 ir vakcinēti. Viens mirušais bijis nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet divi – vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 30,3%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pieaudzis līdz 976,9. 

Iesaukšanai Valsts aizsardzības dienestā karavīrus vērtēs ģimenes ārsti, dienestā nonākušajiem jauniešiem iespējami "papildus bonusi", bet par izvairīšanos no dienesta varētu piemērot līdz trīs gadu cietumsodu, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotā valsts aizsardzības dienesta reforma. Tā sevī ietver trīs dažādus militārā dienesta veidus - dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībās, dienestu Zemessardzē un augstskolu studentu speciālo militāro apmācību, kā arī alternatīvo dienestu.

Un vēl

Sestdien, 6.augustā Viesītē notiks tradicionālie pilsētas svētki ar nosaukumu "Spēku Sēlijā smelt!". Viesīte aicina atnākt...atbraukt....atlidot...būt kopā skaistajos svētkos!Svētku diena sāksies 9 no rīta ar Zaļo amatnieku tirdziņu un svētku ieskandināšana ar Viesītes pūtējiem. Muzeja “Sēlija”  Mazā Bānīša parka no pulksten 11 sāksies Bērnu rīts. Būs apskatāms Mini zoodārzs “Zaļumnieku sēta”, kā arī notiks rotaļas un aktivitātes kopā ar Radošo apvienību "PASAKU NAMS". Dienas vidū norisināsies akcija “Skolas soma” un notiks izbraukumi ar elektromobili  . Kultūras centra Koncertzālē pulksten trijos dienā būs skatāms skeču šovs.

Svētku lielkoncerts sāksies pulksten sešos vakarā centrālajā laukumā pie kultūras pils. Koncerta ieskaņā Viesītes  jauno mūziķu grupas “AKSEN” un deju kolektīvu “AUGŠZEME”  sveiciens pilsētai, Tālāk sekos koncertprogramma “JUBILEJAS GADA KALENDĀRS” ar dziedošo aktieru piedalīšanos. Pulksten pusdeviņos vakarā uzstāsies Normunds Pauniņš un grupa ”OTRA PUSE” un koncertu noslēgs RockNroll grupa KEKSI. Pulksten 23.30  sāksies svētku balle ar grupu “No Pusvārda” un Daini Skuteli. Svētku lielkoncerta vadītājs Daugavpils teātra aktieris, viesītietis Māris Korsiets. Uz visiem pasākumiem ieeja bez maksas




Atstājiet komentāru