2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: No novembra par trešdaļu palielinās gāzes pārvades jaudu no Lietuvas uz Latviju; Sistemātisku kiberuzbrukumu dēļ Latvijas nacionālā bibliotēka liegusi pieeju no ārvalstīm savai mājaslapai; un Kanādas kompānija meklē darbinieku, kuram būs jāgaršo saldumi.

Lietuvas un Latvijas starpsavienojuma uzlabošanas projekta izpilde tiks paātrināta, lai gāzes pārvades jaunas no Lietuvas uz Latvijas gāzes sistēmu no 1.novembra varētu palielināt par vienu trešdaļu - līdz 90 gigavatstundām dienā. Par straujāku gāzes pārvades jaudas starp Lietuvu un Latviju palielināšanu vienojušies abu valstu sistēmu operatori "Amber Grid" un "Conexus Baltic Grid". Kopējās abu valstu investīcijas šajā projektā sasniedz 10,2 miljonus eiro.

Šogad otrajā ceturksnī būtiski audzis izsniegto patēriņa kredītu skaits. AS "Kredītinformācijas birojs" pārstāvji, atsaucoties uz apkopoto informāciju par banku un citu kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju izsniegtajiem aizdevumiem norāda, ka pēc biroja datiem, 2022.gada otrajā ceturksnī izsniegto patēriņa kredītu apmērs pārsniedzis 150 miljonus eiro, kas ir lielākais ceturkšņa laikā izsniegtais patēriņa kredītu apmērs kopš 2018.gada sākuma, savukārt noslēgto līgumu skaits sasniedzis pirmspandēmijas līmeni. Apkopotie dati liecina, ka divas trešdaļas līgumu ir par summu līdz 1000 eiro, un tikai 1% līgumu par summu virs 10 tūkstoši eiro. Lielāko daļu patēriņa kredītu izsniedz nebanku aizdevēji un līzinga kompānijas, mazāk - bankas.

Latviešu dziedātāja Laima Vaikule, kura gadu desmitus baudījusi slavu bijušās PSRS republikās, publiski paudusi savu nostāju saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, atbalstot ukraiņus. Sarunā ar "Delfi" viņa pauda: grūti iedomāties, ka varētu būt arī citādāk. Laima Vaikule 31. jūlijā sniegusi koncertu Lietuvas kūrortpilsētā Palangā, un tur kopā ar mūziķi Jāni Stībeli uz skatuves uznesa Ukrainas karogu. Tādējādi māksliniece beidzot paudusi konkrētu viedokli, kurā pusē šajā brutālajā karā nostājusies viņa.

Krievijas Augstākā tiesa otrdien Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķo īpašo uzdevumu vienību "Azov" pasludināja par "teroristisku" organizāciju, kas ļauj tās kareivjiem piespriest ilgus cietumsodus. Lēmums stājas spēkā nekavējoties. Saskaņā ar Krievijas kriminālkodeksu "teroristisku" grupējumu dalībniekiem var draudēt līdz desmit gadiem cietumā, savukārt to vadītājiem un organizatoriem var tikt piespriests līdz 20 gadiem cietumā.

Turpinām ziņas

Sistemātisku kiberuzbrukumu dēļ Latvijas nacionālā bibliotēka liegusi pieeju no ārvalstīm savai mājaslapai lnb.lv, vēstīts bibliotēkas sociālo tīklu profilos. Šāds lēmums pieņemts drošības apsvērumu dēļ. Kā "Twitter" un "Facebook" norāda nacionālās bibliotēkas pārstāvji, aptuvenais paredzamais problēmas novēršanas laiks var ilgt līdz pat vienam mēnesim.

Jau ziņots, ka pēdējā pusgada laikā notikuši sistemātiski kiberuzbrukumi dažādām valsts iestāžu interneta vietnēm, Piemēram, šī gada maijā informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai "Cert.lv" ziņoja, ka atvairīti uzbrukumi vismaz 70 valsts iestāžu tīmekļa vietnēm. Pēc "Cert.lv" sniegtās informācijas šī gada jūlijā uzbrukumus piedzīvoja Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas un Ministru kabineta interneta resursi.

Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc personu apliecinošiem dokumentiem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde dažās nodaļās augustā un septembrī rindas kārtībā nodrošinās pilsoņu un nepilsoņu personu apliecinošu dokumentu – pases un eID kartes – noformēšanu un izsniegšanu arī sestdienās.  Pakalpojumu saņemšana notiks rindas kārtībā bez iepriekšēja pieraksta. 

Latvijas Nacionālā teātri atklāta 104. sezona un pasniegtas ceļojošās teātra balvas, kā arī izziņotas gaidāmās pirmizrādes. Šajā sezonā kā jauns teātra mākslinieciskais vadītājs darbu sāks režisors Elmārs Seņkovs, kurš līdz šim teātrī veidojis 16 iestudējumus. Ar viņa darbu – Raiņa "Pūt, vējiņi!" iestudējumu – tiks atklāta jaunā sezona, kurā Latvijas nacionālais teātris piedāvās 11 pirmizrādes, kuras iestudējuši astoņi režisori. Šogad repertuārā tiks iekļautas arī izrādes bērniem un jauniešiem.

Un vēl

Kanādas saldumu ražotājs “Candy Funhouse” piedāvā ļoti saldu vakanci – galveno saldumu nodaļas vadītāju. Turklāt vakance piedāvā attālinātu darbu, ļoti pieklājīgu algu  - aptuveni 79 tūkstoši 800 eiro gadā jeb 6 tūkstoši 650 eiro mēnesī, vēsta “CNN Business”. Tiek norādīts, ka darba pienākumos ietilpst “tikšanās ar uzņēmuma valdi un saldumu garšošana, testēšana”. Jau pašlaik uz vakanci pieteikušies vairāki tūkstoši kandidātu. Uzņēmums norāda, ka “galvenā saldumu nodaļas vadītāja” amatā var pieteikties pat piecus gadus veci kandidāti, taču – noteikti būs vajadzīga vecāku atļauja. Pašlaik uzņēmums gatavojas Halovīnam, kas parasti ir viens no ienesīgākajiem periodiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: 14.Saeimas vēlēšanām iesniegti 19 kandidātu saraksti, Cik Ukrainas bēgļu izmitināti Jēkabpils novadā ? Un Jēkabpilī sāk nojaukt kārtējo graustu.

Otrdien, noslēdzoties kandidātu pieteikšanai 14. Saeimas vēlēšanām, Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegti 19 partiju saraksti. Šogad kandidēt uz vēlēšanām ir pieteikušās par trim partijām vairāk nekā 2018. gada 13. Saeimas vēlēšanās. Savus kandidātu sarakstus iesniegušas partijas "Attīstībai/Par!", "Stabilitātei!", "Saskaņa", "Progresīvie", "Jaunā vienotība", "Latvija pirmajā vietā", "Apvienotais saraksts", Nacionālā apvienība, Zaļo un zemnieku savienība, "Katram un katrai", Latvijas krievu savienība, "Republika", Konservatīvie, "Suverēnā vara", "Tautas varas spēks" un "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Latvijai", "Kristīgi progresīvā partija" un "Vienoti Latvijai".

Kopumā startēt vēlēšanās pieteikušies Tūkstoš 832 kandidāti, kas nozīmē, ka uz vienu deputāta vietu vidēji kandidē 18 dalībnieki. 

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tagad tiek piedāvāta iespēja reģistrēties un samaksāt par ārsta vizīti, izmantojot pašapkalpošanās termināļus. Kā skaidro slimnīcā, pirmie pašapkalpošanās termināļi ir uzstādīti stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Klientu apkalpošanas centrā, kur ikdienā ir liela pacientu plūsma un īpaši svarīgi nodrošināt gan raitu klientu apkalpošanu, gan arī epidemioloģisko drošību, proti, nepieļaujot drūzmēšanos vai rindu veidošanos. 

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi otrdienas vakarā ieradusies Taivānā, neskatoties uz Ķīnas iepriekšējiem draudiem sakarā ar iespējamo vizīti. Pelosi pēc ierašanās paziņoja, ka viņas vizīte demonstrē Vašingtonas stingro apņemšanos atbalstīt Taivānu, kuru Ķīna uzskata par savas teritorijas daļu. Vienlaikus viņa norādīja, ka viņas vizīte "nekādā ziņā" nav pretrunā ar oficiālo ASV politiku, kas atzīst "vienu Ķīnu" un nav oficiāli atzinusi Taivānu par neatkarīgu valsti. Tikmēr Ķīna Pelosi ierašanos Taivānā nodēvēja par "ārkārtīgi bīstamu".

Pirmais kravas kuģis ar Ukrainas graudiem, kas izbraucis no Odesas ostas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, veiksmīgi sasniedzis Turcijas teritoriālos ūdeņus. Kuģi pārbaudīs inspektori no vienotā koordinācijas centra, kas izveidots saskaņā ar Ukrainas un Krievijas vienošanos par graudu drošu eksportu. Ukrainas ostās izbraukšanu gaida vēl vairāki kravas kuģi ar labības kravām.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldībā patlaban uzturas 253 Ukrainas civiliedzīvotāji, kas šeit atraduši patvērumu, daudzi no tiem – arī darbavietu. No tiem – 102 personu izmitināšanu apmaksā Jēkabpils novada pašvaldība. Ir arī ukraiņi, kuri nav reģistrējušies Jēkabpils novada pašvaldībā, nav arī devušies lūgt finansiālu atbalstu, bet ir atraduši paši gan mājvietu, gan darbu. Tendence rāda, ka bēgļu skaits, kas novadā uzturas patstāvīgi, samazinās. Arī izmaksas par ēdināšanu jūlijā, salīdzinājumā ar jūniju, ir samazinājušās par aptuveni 25%. Bēgļu vidū ir 31 skolas vecuma bērns, kura vecāki izvēlējušies, ka tas mācīsies kādā no novada izglītības iestādēm.

Savukārt kopumā Jēkabpils novadā kopš šī gada februāra reģistrēti 523 Ukrainas civiliedzīvotāji, kas šeit meklējuši patvērumu un palīdzību. Daudzi no viņiem jau ir devušies projām. Jēkabpils novada Sociālajā dienestā līdz 2.augustam garantētā minimālā ienākuma pabalsts izmaksāts 411 personām, par kopsummu 102 tūkstoši 805 eiro.

Un vēl

Jēkabpilī uzsākta kārtējā grausta nojaukšana. Patlaban pakāpeniski darbi notiek pie ēkas demontāžas Madonas ielā 30a, kur pirms gada notika eksplozija, kā rezultātā ēka tika neatgriezeniski bojāta. Līgums par darbu veikšanu objektā noslēgts ar SIA “Idegra”, summa nedaudz vairāk kā 14 tūkstoši eiro bez PVN. Līgumā noteikti gan būvlaukuma sagatavošana un demontāža, gan arī teritorijas labiekārtošana pēc ēkas demontāžas. Plānots, ka darbi jāpabeidz līdz  10.septembrim.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Eksperti vērtēs noteikto sankciju ievērošanu Latvijā; Kādi pabalsti mājsaimniecībām pienāksies saistībā ar energoresursu sadārdzināšanos; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Šodien notiks Sankciju koordinācijas padomes sēde, kurā ar atbildīgajām institūcijām plānots apspriest Eiropas Savienības noteikto sankciju pret Krieviju ievērošanu Latvijā. Ārlietu ministrija uzsver, ka visām personām ir pienākums ievērot pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktās sankcijas. Tāpat ministrija kā koordinējošā institūcija sankciju jomā vērš uzmanību uz Starptautisko un Latvijas nacionālo sankciju likumā noteiktajiem pienākumiem starptautisko sankciju, tajā skaitā ES noteikto un Latvijas nacionālo sankciju ievērošanā. Ministrija norāda, ka sankciju neievērošana būtiski apdraud to efektivitāti un liedz tām sasniegt noteikto mērķi - atjaunot starptautisko mieru un drošību. 

Ukraina apsūdzējusi Vāciju un citas Eiropas Savienības valstis, ka tās bloķē Ukrainai apsolītos finanšu līdzekļus laikā, kad Ukraina saskaras ar Krievijas iebrukuma izraisītu finanšu krīzi. Ukrainas prezidenta biroja personāla vadītāja vietnieks Ihors Žovkva norāda, ka  Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis veic "aktīvas sarunas" par šo jautājumu. Tikmēr Eiropas Komisija ir paziņojusi, ka atlikušajiem līdzekļiem var būt vajadzīgas dalībvalstu garantijas, jo to nodrošināšana caur ES budžetu nav iespējama resursu trūkuma dēļ. Prezidenta birojs lēš, ka Ukrainai ir vajadzīgs papildu finansējums gandrīz 50 miljardu eiro apmērā 2023. gadam.

Padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā demontāžai plānots izlietot arī sabiedrības ziedojumu vākšanas akcijā iegūtos 268 tūkstoši 383 eiro, liecina neoficiāla informācija. Rīt ir sasaukta Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēde, kurā paredzēts lemt par finansējumu pieminekļa demontāžai. Neoficiāla informācija liecina, ka šim mērķim plānots atvēlēt ap 2,1 miljonu eiro.

Turpinām ziņas

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi regulējumu, kas noteiks detalizētus atbalsta saņemšanas nosacījumus mājsaimniecībām energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai. Tajā skaitā ir sagatavots regulējums arī malku un koksnes briketes apkurē izmantojošo mājsaimniecību atbalstam un pilnveidots atbalsta mehānisms dabasgāzes izmantotājiem. Plānots, ka šo regulējumu skatīs Ministru kabinetā 9.augustā, savukārt Saeimā - 11.augustā.

Atbalsta periodu rosināts noteikt no 2022.gada 1.maija līdz 2023.gada 30.aprīlim. Malkai plānots noteikt cenu griestus 40 eiro apmērā par berkubikmetru jeb apmēram 35 eiro par megavatstundu. Līdzīgi, kā koksnes granulām, ministrij piedāvā valdībai lemt par valsts kompensāciju izmaksu pieaugumam 50% apmērā, tas ir, ja izmaksas pārsniegs 40 eiro par berkubikmetru, bet ne vairāk par 15 eiro par berkubikmetru. Maksimālais atbalsta apmērs, par kuru varētu saņemt atbalstu, vienai mājsaimniecībai būtu 35 berkubikmetri. Atbalsta sniegšanai maksimālais nepieciešamais finansējums būtu apmēram 37,5 miljoni eiro.

Savukārt koksnes briketēm, tāpat kā koksnes granulām, cenu slieksnis varētu būt noteikts 300 eiro par tonnu jeb apmēram 65 eiro par megavatstundu. Līdzvērtīgi kā pārējos atbalsta veidos arī šeit izmaksu pieaugums tiktu kompensēts 50% apmērā, tas ir, ja izmaksas pārsniedz 300 eiro tonnā, bet ne vairāk kā 100 eiro tonnā apmērā. Maksimālais atbalsta apmērs, par kuru varētu saņemt atbalstu, vienai mājsaimniecībai būtu 10 tonnu. Šī atbalsta sniegšanai maksimālais nepieciešamais finansējums būtu aptuveni 3,6 miljoni eiro.

Atbalsts plānots arī gāzes cenas kompensācijai 30 eiro apmērā par megavatstundu jeb 0,03 eiro par kilovatstundu par patēriņu virs 221 kilovatstundai mēnesī jeb 21 kubikmetra mēnesī. Šī atbalsta sniegšanai maksimālais nepieciešamais finansējums būtu aptuveni 36 miljoni eiro. Atbalstu plānots piemērot automātiski mājsaimniecību rēķinos.

Tāpat atbalsts plānots mājsaimniecībām, kuras apkurei izmanto elektroenerģiju. Atbalsts tiks piešķirts tiem elektroenerģijas lietotājiem, kuru patēriņš ir lielāks par 500 kilovatiem mēnesī, ja elektroenerģija tiek izmantota apkurei, balstoties uz siltumsūkņa pašdeklarācijas principu. Valsts kompensēs 50% no elektroenerģijas cenas, kas pārsniegs 0,16 eiro par kilovatstundu, bet ne vairāk kā 100 eiro par megavatstundu.

Un vēl

Pēc pāris karstām dienām sestdien Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien un piektdien mākoņu daudzums būs neliels un mainīgs, nokrišņi pārsvarā nav gaidāmi. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš. Gaisa temperatūra paaugstināsies, sasniedzot +26..+31 grādu. Sestdien īslaicīgi līs, iespējamas pērkona lietusgāzes, no rietumiem debesis skaidrosies. Pūšot rietumu vējam, gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +19..+24 grādus. Svētdien kļūs vēl par grādu vēsāks, mākoņi daļēji klās debesis un vietām īslaicīgi līs.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamnedēļ laikapstākļus noteiks anticiklons, tādēļ pārsvarā gaidāms sauss un saulains laiks. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra naktīs noslīdēs līdz +7..+13 grādiem un dienās nepārsniegs +20..+25 grādus, savukārt nedēļas otrajā pusē temperatūra var pakāpties līdz +30 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā plāno pārbaudīt visus no Krievijas un Baltkrievijas ieceļojošos; Gārsenē no Dienvidsusējas izcelts noslīcis cilvēks; un Izveidota mājaslapa Ukrainas bēgļiem, kas palīdz atrast dzīvesvietu.

Latvijā plāno pārbaudīt visus no Baltkrievijas un Krievijas ieceļojošos pilsoņus, paredz Iekšlietu ministrijas sagatavotie un saskaņošanai nodotie grozījumi noteikumos par valstīm, kuru pilsoņiem, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju, veic papildu pārbaudi. Drošības dienests iesaka sarakstā iekļaut Baltkrieviju, Kamerūnu un visu Krievijas Federāciju, līdz šim papildu pārbaude tika veikta Krievijas Federācijas pilsoņiem, kuru dzīvesvietas adrese vai dzimšanas vieta bija Čečenija, Dagestāna vai Ingušija un Ziemeļosetija. Valdībai pieņemot izmaiņas noteikumos, turpmāk, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju minēto valstu pilsoņiem, tiks veikta papildu pārbaude, lai izvērtētu, vai ārzemnieka ieceļošana neradīs draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

Valsts policija sākusi administratīvo procesu par Krievijas armijas "desantnieku dienas" svinēšanu Rīgā, Maskavas forštatē, un lūdz aculieciniekus nodot likumsargiem video vai foto liecības, kurās redzami svinētāji. Policija otrdien saņēma izsaukumu uz Kluso dārzu, jo cilvēki sūdzējās par sabiedriskās kārtības pārkāpumiem un pauda aizdomas par nepieteikta publiskā pasākuma sarīkošanu. Šajā vietā bija pulcējušās ap 30 personas. Saistībā ar notikušo sākts administratīvais process par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā. Kā zināms, gaisa desanta karaspēka diena ir lielākoties neformāli svētki, ko Krievijā atzīmē 2.augustā.

Pieaugot izejvielu un energoresursu cenām, kā arī darbinieku algām, Lietuvas uzņēmumi meklē veidus, kā samazināt izmaksas. Vieni cenšas ietaupīt energoresursus, citi atsakās no attīstības plāniem un investīcijām. Bet visi kā viens atzīst, ka situācija rudenī būs vēl sarežģītāka, kā rezultātā var samazināties ražošanas apjomi, un daļa darbinieku var tikt atlaisti.

Arī Latvijas darba devēji ceļ trauksmi. Jau vēstīts, ka inflācijas pieaugums ir pilnīgi visās produktu izmaksas kategorijās, līdz ar to darba ņēmēju izdevumi palielinās, un attiecīgi rodas pieprasījums pēc lielākām algām. Taču ekonomisko spriedzi izjūt kā darbinieki, tā arī darba devēji. Resursu izmaksas augušas visās nozarēs, bet uzņēmējiem krīzes dēļ resursi ir ierobežoti. Latvijas darba devēju konfederācijas ieskatā vienīgais ilgtermiņa risinājums, kas varētu palīdzēt situāciju risināt, ir darbspēka nodokļu sloga samazināšana. Par to jau kādu laiku jau tiek spriests Nacionālajā Trīspusējās sadarbības padomē, bet līdz šim jautājums valdībā nav sasniedzis dzirdīgas ausis. 

Bērnudārzā Ķīnas dienvidaustrumos, Dzjansji provincē, uzbrukumā ar nazi trīs cilvēki nogalināti, seši ievainoti, pavēstīja policija. Aņfu apgabalā "bandīts cepurē un maskā" iebruka privātā bērnudārzā, sociālajā tīklā "Weibo" pavēstīja policija. Pagaidām uzbrucējs nav notverts. Turklāt līdzīgi uzbrukumi bērnudārziem un skolām notikuši visā valstī, uzbrucējiem kā ieroci izmantojot nazi. Šos noziegumus pastrādājuši cilvēki, kas šādi gribējuši atriebties sabiedrībai, ziņo mediji.

Turpinām ziņas

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" šodien sāk kampaņu "Smaga kāja izraisa nāvi! Nespied gāzi grīdā!", kuras laikā aicina autovadītājus nepārsniegt atļauto braukšanas ātrumu. Ar sociālās kampaņas vēstījumiem CSDD autovadītājiem un līdzcilvēkiem skaidros ātruma pārsniegšanas bīstamību un vērsīs uzmanību uz sekām, kas var iestāties ātruma pārsniegšanas rezultātā.

Jēkabpils novadā otrdien no Dienvidsusējas izcelts bojāgājis cilvēks, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Mirušais nodots Valsts policijas darbiniekiem, kuri skaidros nāves apstākļus. Glābšanas dienests atgādina, ka atpūšoties pie un uz ūdens jāievēro drošības noteikumi, baudīt ūdens priekus jādodas oficiālajā peldvietā; peldoties citviet – jāpārbauda ūdenstilpes gultni peldvietā pie krasta. Jāatceras, ka pēc sakaršanas saulē nav ieteicams strauji doties ūdenī, nedrīkst pārvērtēt peldētprasmes, aizliegts ūdenī doties alkohola reibumā, savukārt vizinoties ar laivu, jāuzvelk glābšanas vestes. 

Jēkabpils novada domes Vides un civilās aizsardzības nodaļa ziņo, ka jūlijā atrasti un izņemti 14 nelegālie bezsaimnieka zvejas rīki. Pārbaužu laikā konstatēti pārkāpumi pašpatēriņa zvejniekiem, kas ir noslēguši zvejas tiesību nomas līgumus ar Jēkabpils novada pašvaldību, par ko uzsākti trīs administratīvā pārkāpuma procesi par Noteikumu par rūpniecisko zveju iekšējos ūdeņos neievērošanu. Kopumā jūlijā uzsākti 29 administratīvā pārkāpuma procesi par makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumu pārkāpumiem.

Un vēl

Ar mērķi palīdzēt Ukrainas bēgļiem vieglāk atrast mājokli Latvijā, kustība "Gribu palīdzēt bēgļiem" izveidojusi portālu "majasbegliem.lv". Portālā iedzīvotāji aicināti pieteikt mājokļus, kuri pieejami Ukrainas cilvēkiem īrei vai bez maksas. Tāpat portālā pieejama praktiska informācija par mājokļa īres jautājumiem. Visi materiāli sagatavoti latviešu un ukraiņu valodās.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Ukraina apsūdz Eiropas valstis finanšu līdzekļu bloķēšanā;  Saeimas vēlēšanām pieteikti 14 saraksti; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Ukraina apsūdzējusi Vāciju un citas Eiropas Savienības valstis, ka tās bloķē Ukrainai apsolītos finanšu līdzekļus laikā, kad Ukraina saskaras ar Krievijas iebrukuma izraisītu finanšu krīzi. Ukrainas prezidenta biroja personāla vadītāja vietnieks Ihors Žovkva norāda, ka  Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis veic "aktīvas sarunas" par šo jautājumu. Tikmēr Eiropas Komisija ir paziņojusi, ka atlikušajiem līdzekļiem var būt vajadzīgas dalībvalstu garantijas, jo to nodrošināšana caur ES budžetu nav iespējama resursu trūkuma dēļ. 

Krievijas Augstākā tiesa Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķo īpašo uzdevumu vienību "Azov" pasludinājusi par "teroristisku" organizāciju, kas ļauj tās kareivjiem piespriest ilgus cietumsodus. Lēmums stājas spēkā nekavējoties. Saskaņā ar Krievijas kriminālkodeksu "teroristisku" grupējumu dalībniekiem var draudēt līdz desmit gadiem cietumā, savukārt to vadītājiem un organizatoriem var tikt piespriests līdz 20 gadiem cietumā.

ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi otrdienas vakarā ieradusies Taivānā, neskatoties uz Ķīnas iepriekšējiem draudiem sakarā ar iespējamo vizīti. Pelosi pēc ierašanās paziņoja, ka viņas vizīte demonstrē Vašingtonas stingro apņemšanos atbalstīt Taivānu, kuru Ķīna uzskata par savas teritorijas daļu. Vienlaikus viņa norādīja, ka viņas vizīte "nekādā ziņā" nav pretrunā ar oficiālo ASV politiku, kas atzīst "vienu Ķīnu" un nav oficiāli atzinusi Taivānu par neatkarīgu valsti. Tikmēr Ķīna Pelosi ierašanos Taivānā nodēvēja par "ārkārtīgi bīstamu".

Pirmais kravas kuģis ar Ukrainas graudiem, kas izbraucis no Odesas ostas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, veiksmīgi sasniedzis Turcijas teritoriālos ūdeņus. Kuģi pārbaudīs inspektori no vienotā koordinācijas centra, kas izveidots saskaņā ar Ukrainas un Krievijas vienošanos par graudu drošu eksportu. Ukrainas ostās izbraukšanu gaida vēl vairāki kravas kuģi ar labības kravām.

Turpinām ziņas

Otrdien, noslēdzoties kandidātu pieteikšanai 14. Saeimas vēlēšanām, Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegti 19 partiju saraksti. Šogad kandidēt uz vēlēšanām ir pieteikušās par trim partijām vairāk nekā 2018. gada 13. Saeimas vēlēšanās. Savus kandidātu sarakstus iesniegušas partijas "Attīstībai/Par!", "Stabilitātei!", "Saskaņa", "Progresīvie", "Jaunā vienotība", "Latvija pirmajā vietā", "Apvienotais saraksts", Nacionālā apvienība, Zaļo un zemnieku savienība, "Katram un katrai", Latvijas krievu savienība, "Republika", Konservatīvie, "Suverēnā vara", "Tautas varas spēks" un "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Latvijai", "Kristīgi progresīvā partija" un "Vienoti Latvijai".

Kopumā startēt vēlēšanās pieteikušies Tūkstoš 832 kandidāti, kas nozīmē, ka uz vienu deputāta vietu vidēji kandidē 18 dalībnieki. 

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi regulējumu, kas noteiks detalizētus atbalsta saņemšanas nosacījumus mājsaimniecībām energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai. Tajā skaitā ir sagatavots regulējums arī malku un koksnes briketes apkurē izmantojošo mājsaimniecību atbalstam un pilnveidots atbalsta mehānisms dabasgāzes izmantotājiem. Plānots, ka šo regulējumu skatīs Ministru kabinetā 9.augustā, savukārt Saeimā - 11.augustā.

Jēkabpils novada pašvaldībā patlaban uzturas 253 Ukrainas civiliedzīvotāji, kas šeit atraduši patvērumu, daudzi no tiem – arī darbavietu. No tiem – 102 personu izmitināšanu apmaksā Jēkabpils novada pašvaldība. Ir arī ukraiņi, kuri nav reģistrējušies Jēkabpils novada pašvaldībā, nav arī devušies lūgt finansiālu atbalstu, bet ir atraduši paši gan mājvietu, gan darbu. Tendence rāda, ka bēgļu skaits, kas novadā uzturas patstāvīgi, samazinās. 

Latvijā plāno pārbaudīt visus no Baltkrievijas un Krievijas ieceļojošos pilsoņus, paredz Iekšlietu ministrijas sagatavotie un saskaņošanai nodotie grozījumi noteikumos par valstīm, kuru pilsoņiem, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju, veic papildu pārbaudi. Valdībai pieņemot izmaiņas noteikumos, turpmāk, izsniedzot vīzu vai uzturēšanās atļauju minēto valstu pilsoņiem, tiks veikta papildu pārbaude, lai izvērtētu, vai ārzemnieka ieceļošana neradīs draudus valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai un drošībai.

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" šodien sāk kampaņu "Smaga kāja izraisa nāvi! Nespied gāzi grīdā!", kuras laikā aicina autovadītājus nepārsniegt atļauto braukšanas ātrumu. Ar sociālās kampaņas vēstījumiem CSDD autovadītājiem un līdzcilvēkiem skaidros ātruma pārsniegšanas bīstamību un vērsīs uzmanību uz sekām, kas var iestāties ātruma pārsniegšanas rezultātā.

Un vēl

Pēc pāris karstām dienām sestdien Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, prognozē sinoptiķi. Ceturtdien un piektdien mākoņu daudzums būs neliels un mainīgs, nokrišņi pārsvarā nav gaidāmi. Pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš. Gaisa temperatūra paaugstināsies, sasniedzot +26..+31 grādu. Sestdien īslaicīgi līs, iespējamas pērkona lietusgāzes, no rietumiem debesis skaidrosies. Pūšot rietumu vējam, gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +19..+24 grādus. Svētdien kļūs vēl par grādu vēsāks, mākoņi daļēji klās debesis un vietām īslaicīgi līs.

Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi nākamnedēļ laikapstākļus noteiks anticiklons, tādēļ pārsvarā gaidāms sauss un saulains laiks. Nedēļas sākumā gaisa temperatūra naktīs noslīdēs līdz +7..+13 grādiem un dienās nepārsniegs +20..+25 grādus, savukārt nedēļas otrajā pusē temperatūra var pakāpties līdz +30 grādiem.

Atstājiet komentāru