2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 4.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 4.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Vācija apsūdz Krieviju par Nord Stream bloķēšanu; Grūtības nomaksāt visus komunālos maksājumus būs vairāk kā pusei Latvijas iedzīvotāju; un Latvijas Nacionālā opera gatavojas sezonas atklāšanai.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs apsūdzējis Krieviju par gāzesvadam Nord Stream nepieciešamās turbīnas piegādes bloķēšanu. Eiropas lielākajā ekonomikā valda bažas par energoresursu trūkumu bez dabasgāzes piegādēm no Krievijas, tādēļ Vācija meklē alternatīvas. Stāvot līdzās turbīnai, kas atrodas Vācijas kompānijas "Siemens Energy" ražotnē Mīlheimā pie Rūras, Šolcs paziņoja, ka tā ir "pieejama un darbojas", kā arī "nav iemesla, kādēļ piegāde nevarētu notikt". Vācijas kanclers apstiprināja, ka turbīnai ir visas nepieciešamās atļaujas eksportam no Vācijas uz Krieviju, un gāzesvada operatoriem atliek tikai sniegt visu vajadzīgo muitas informāciju tās transportēšanai uz Krieviju. Šolcs uzstāja, ka, ierobežojot gāzes piegādes, Maskava pasaulei sniedz "sarežģītu vēstījumu", radot šaubas, vai Krievija ievēro savas saistības.

Vienošanās par Ukrainas labības eksportu noslēgušo pušu - Ukrainas, Turcijas, ANO un Krievijas - pārstāvji Stambulā Kopīgajā koordinācijas centrā pabeiguši pirmā kuģa ar Ukrainas labības kravu inspekciju. Tālāk kuģis ar 27 tūkstoši tonnu kukurūzas dosies caur Bosforu un jau drīz brauks tālāk uz Libānu. Balkeris "Razoni" kuģo zem Sjerraleones karoga.
Jau ziņots, ka Ukraina un Krievija 22.jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām.

Iekšlietu ministrija Ukrainai bez atlīdzības plāno nodot vieglo automašīnu "Subaru Forester" 2 tūkstoši 420 eiro vērtībā, kā arī 20 šāvienu pēdu noņemšanas komplektus 992 eiro vērtībā, liecina ministrijas iesniegtais rīkojuma projekts. Dāvinājums ir paredzēts Ukrainas Tieslietu ministrijas Kijivas Tiesu ekspertīžu zinātniski pētnieciskajam institūtam.

Lietuvā apstiprināts pirmais pērtiķu baku gadījums. Lietuvas Veselības ministrija detalizētāku informāciju par apstiprināto pērtiķa baku gadījumu nesniedz. Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka pasaulē ārpus Āfrikas kopš maija sākuma reģistrēti vairāk nekā 18 tūkstoši inficēšanās gadījumi ar šo slimību. Lielākā daļa atklāto gadījumu ir Eiropā. Lietuvas Veselības ministrija jūlijā paziņoja, ka valsts ir pasūtījusi apmēram tūkstoš 400 pērtiķu baku vakcīnas devu.

Turpinām ziņas

Lai gan izmaksu līmenis ir kāpis straujāk nekā pavasarī, atbalsta intensitāte mājsaimniecībām gaidāmajā apkures sezonā būs mazāka. Līdz ar to ir jārēķinās, ka vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju būs grūtības nomaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus, prognozē Latvijas Pašvaldību savienība. Pašvaldību savienība uzsver, ka vietvaras ir priecīgas par jebkuru valsts atbalstu, gatavojoties un sagaidot jauno apkures sezonu, tomēr vienlaikus, veids, kādā valsts piedāvā sniegt atbalstu, pašvaldībām radīs ļoti lielu administratīvo slogu. Vienlaikus savienībā atzīmē, ka atbalsta intensitāte gaidāmajai apkures sezonai būs mazāka, nekā iepriekšējā, lai gan izmaksu līmenis ir kāpis krietni straujāk un augstāk, nekā pavasarī.

Labklājības ministrija rosina ieviest atbalsta pasākumus šajā apkures sezonā - no šī gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim, liecina ministrijas sagatavotie un saskaņošanai nodotie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā. Tiek paredzēti valsts pabalsti senioriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām par laika periodu no šī gada 1.novembra līdz 2023.gada 31.maijam, kurus sāks izmaksāt 2022.gada novembrī. 

Savukārt, lai novērstu iedzīvotāju vēl lielāku pieplūdumu pašvaldību sociālajos dienestos, likumprojekta pārejas noteikumos noteikts, ka mājokļa pabalsta, kas piešķirts par laika periodu no šī gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim, pārrēķinu veic pēc 2022./2023.gada apkures sezonas beigām, bet ne vēlāk kā līdz 2023.gada 30.jūnijam, izņemot mājokļa pabalsta cietajam kurināmajam pārrēķinu var veikt par 2022. kalendāro gadu, izmaksājot starpību arī 2022.gadā.
 
Un vēl

Ar koncertu "Inga Kalna. Verdi" jauno sezonu 14. augustā sāks Latvijas nacionālā opera un balets. Šīgada jubilāres, izcilā soprāna Ingas Kalnas soloprogramma izskanēs Lielajā zālē diriģenta Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā un Latvijas Nacionālās operas orķestra pavadījumā. Programmā skanēs fragmenti gan no Verdi agrīnajiem darbiem – "Laupītāji", "Korsārs", gan no brieduma perioda – "Likteņa vara", gan no pēdējiem opusiem – "Otello".

Jau no 18. augusta Latvijas Nacionālā opera un balets aicina apmeklēt izrādes. Sezonas pirmais jauniestudējums - Franca Lehāra operete "Jautrā atraitne" savu skatuves dzīvi Latvijas Nacionālajā operā sāks 22. septembrī. Uzvedums opernamā top muzikālā vadītāja un diriģenta Tomasa Rēznera un režisora Ūves Ērika Laufenberga vadībā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Partiju reitings liecina par teorētisku iespēju iekļūt Saeimā 12 sarakstiem; Jēkabpils novada izglītības iestādes gatavojas jaunajam mācību gadam; un Šodien gaidāmā karstuma dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums

Iespēja iekļūt nākamajā Saeimas sasaukumā teorētiski ir 12 partijām, liecina pētījumu centra SKDS jūlijā veiktās aptaujas rezultāti. Pietuvoties un pārvarēt 5% barjeru iespēja būtu "Jaunajai vienotībai", Nacionālajai apvienībai, "Saskaņai", "Attīstībai/Par", "Progresīvajiem", Zaļo un zemnieku savienībai, Latvijas krievu savienībai, "Apvienotajam sarakstam", "Latvijai pirmajā vietā", "Stabilitātei!", "Katram un katrai" un "Konservatīvajiem".

Populārāko partiju vietu sadalījumā salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš izmaiņu nav. Vispopulārākā ir pie varas esošā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa pārstāvētā Jaunā vienotība ar reitingu 8,8%. Tomēr kopš jūnija Jaunās Vienotības reitings ir samazinājies par 1,1 procentpunktu. Tālāk seko Nacionālā apvienība ar 7,5% popularitāti, kas ir par 0,5 procenpunktiem vairāk nekā jūnijā, "Saskaņa" ar 7,3%, kas ir par 0,3% procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, Attīstībai Par ar 5,5%, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā pirms mēneša, ZZS ar 5,1%, kas ir 0,4 procentpunktu kritums pret jūniju, un "Progresīvie" ar 4,5%, kas ir par 0,7 procentpunktiem mazāk nekā pirms mēneša.
 
Lielāko popularitātes pieaugumu - par 1,4% procenptunktiem - mēneša laikā piedzīvojusi Latvijas krievu savienība, kuras jaunākais reitings ir 3,8%, liecina aptaujas dati. Savukārt vislielākais kritums vērojams "Konservatīvajiem", kas jūlijā noslīdējuši līdz 12.vietai ar 2,4% atbalstu, popularitātei samazinoties par 1,2 procentpunktiem salīdzinājumā ar jūniju.

Ukrainas ostās pašlaik izbraukšanu gaida 68 kuģi ar 1,2 miljoniem tonnu kravu, paziņojusi Ukrainas Jūras ostu administrācija. Divas trešdaļas no visām kravām ir pārtika, kas tiek gaidīta visā pasaulē. Ostu akvatorijās esošo kuģu tilpnēs iekrauti 480 tūkstoši tonnu graudu, augu eļļas un kukurūzas. Vēl miljons tonnu labības glabājas graudu termināļos un Ukrainas ostu noliktavās.

 Islandē galvaspilsētas Reikjavīkas tuvumā pēc astoņu mēnešu pauzes sācies Fagradalsfjadla vulkāna izvirdums, paziņoja Islandes Meteoroloģiskais dienests. Vulkāns atrodas Islandes dienvidrietumu galā neapdzīvotā ielejā apmēram 30 kilometrus no Reikjavīkas. Zinātnieki bija prognozējuši izvirdumu pēc virknes zemestrīču pagājušās nedēļas laikā, kas liecināja par vulkāniskās aktivitātes paaugstināšanos.Islandes Meteoroloģiskais dienests brīdina cilvēkus netuvoties vulkānam.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada izglītības iestādes gatavojas jaunajam mācību gadam. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks kultūras un izglītības jautājumos Alfons Žuks informēja, ka vairākās no tām veikti remontdarbi. Salas bērnudārzā "Ābelīte" pabeigts remonts sešgadīgo bērnu grupai "Pūcītes", remonta izmaksas – 24 tūkstoši 641 eiro, veikta mūzikas zāles un vadītājas kabineta parketa grīdas lakošana, atjaunots kāpņu krāsojums visā iestādē, izgatavoti jauni soli grupu āra nodarbībām.
 
Jēkabpils bērnudārzā ''Bērziņš'' veikta ventilācijas iekārtu tehniskā apkope un filtru nomaiņa, apkures dūmvadu tīrīšana, dūmkanāla un ventilācijas vada tehniska stāvokļa pārbaude. Tikmēr bērnudārzā “Auseklītis” veikts četru āra nojumīšu un rotaļu laukuma un to elementu nomaiņa un remonts. Tāpat arī nomainītas flīzes virtuvē pie plīts un kāpnēm. Augustā paredzēts 10.grupas laukuma kāpņu remonts. Savukārt bērnudārzā Zvaniņš – uzstādīti āra trenažieri.
 
Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas ēkā izremontētas divas mācību klašu telpas un garderobe. Skolas ēkā Brīvības ielā 198 šajā nedēļā uzsākts fasādes remonts. Savukārt Jēkabpils valsts ģimnāzijas vajadzībām notiks remontdarbi divos kabinetos ēkā Rīgas ielā 192, tos pārbūvējot par laboratorijām.  Darbus veic firma "ERBAUER".

Jēkabpils 3.vidusskolā notiek kosmētisko defektu likvidēšana, 10 kabinetos uzlaboti darba apstākļi, pieliekot papildus žalūzijas. Vēl plānots nomainīt gāzes degli sporta zāles gāzes katlam un atjaunot fasādes ieejas lieveni. Savukārt Jēkabpils 2. vidusskolā, Jaunā ielā 44 ierīkots aizsardzības mācības kabinets un  veikts telpu sienu apdares kosmētiskais remonts. Ēkā Rīgas ielā 200 veikts gaiteņu un klašu grīdas seguma remonts. Tuvākajā laikā sāksies sporta laukuma skrejceļa seguma remonts Jaunajā ielā 44 un veiks ventilācijas vadu siltumizolāciju Rīgas ielā 200.
 
Aknīstes vidusskolā piecos kabinetos nomainīti gaismekļi. Kopējā darbu summa 5 tūkstoši 909 eiro. Patlaban tiek mainīti gaismekļi zēnu mājturības kabinetā. Sporta zāles inventāra noliktavā, angļu un latviešu valodas kabinetos, divās tualetēs un piebūves pirmā stāva gaitenī pabeigts kosmētiskais remonts. Novērsti defekti apkures sistēmā un veikta cenu salīdzināšana un iegādāta malka zēnu mājturības kabinetam. 

Un vēl

Izsludināts dzeltenais brīdinājums par to, ka šodien, 4.augustā, gaisa temperatūra Latvijā var paaugstināties līdz pat +30 grādiem.  Pēcpusdienā gaidāms stiprs karstums - gaisa temperatūra paaugstināsies, sasniedzot +27 līdz +30 grādus. Dzeltenais brīdinājums būs spēkā no plkst.13 līdz 20.

Stiprajā karstumā lielāks veselības traucējumu risks pastāv atsevišķām iedzīvotāju grupām, jo īpaši - vecākiem cilvēkiem, maziem bērniem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām.vIedzīvotāji aicināti izvairīties uzturēties tiešos saules staros, īpaši dienas vidū, kā arī pastiprināti uzņemt šķidrumu, visas dienas garumā regulāri padzeroties.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Premjers uzdod valsts pārvaldei gatavoties enerģijas taupīšanai gaidāmajā apkures sezonā; Cik deputātu kandidātu startē Saeimas vēlēšanās no Jēkabpils novada? Un Brazīlijā veikta sarežģīta operācija Siāmas dvīņiem.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šonedēļ ar rezolūciju ir uzdevis visiem ministriem un Valsts kancelejai gatavoties enerģijas taupības pasākumu ieviešanai gaidāmajā apkures sezonā. Uzdots visiem ministriem un Valsts kancelejas direktoram Jānim Citskovskim līdz 19. augustam iesniegt Ekonomikas ministrijai informāciju par ministriju, tās iestāžu un kapitālsabiedrību plānotajiem enerģijas taupīšanas pasākumiem gaidāmajā apkures sezonā un prognozēto ietaupījuma apjomu.

Naftas un gāzes kompāniju dzīšanās pēc peļņas Ukrainas kara izraisītās enerģētikas krīzes laikā ir amorāla, trešdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs. Viņš uzsvēra, ka ir amorāli naftas un gāzes kompānijām gūt rekordlielu peļņu no enerģētikas krīzes uz nabadzīgāko ļaužu un kopienu rēķina, nodarot milzīgu kaitējumu klimatam. Viņš aicināja visas valdības aplikt ar nodokļiem šo pārmērīgo peļņu un izmantot iegūtos līdzekļus, lai atbalstītu visapdraudētākos cilvēkus šajos grūtajos laikos. Gutērešs arī norāda, ka četru pasaules lielāko naftas un gāzes kompāniju BP, "ExxonMobil", "Chevron" un "Shell" kopējā peļņa šā gada pirmajā ceturksnī bija tuvu 100 ASV miljardiem dolāru, turklāt tās guvušas milzīgu peļņu arī otrajā ceturksnī.

Amerikas Savienoto valstu Kongresa augšpalāta – Senāts – ratificējis Zviedrijas un Somijas uzņemšanu NATO. Skandināvijas valstu dalību aliansē atbalstījis arī Francijas  parlaments. Par Zviedrijas un Somijas uzņemšanu aliansē bija 95 no 96 kongresmeņiem. ASV pēc balsojuma kļuva par 23. no 30 bloka dalībvalstīm, kas ratificējusi lēmumu. Savukārt balsojumā Francijas parlamenta apakšpalātā par alianses paplašināšanu bija 209 deputāti, bet pret balsoja 46 likumdevēji. Lēmums vēl  jāratificē prezidentam Emanuelam Makronam, taču tā būs formāla procedūra. 

Karstums Spānijā šogad jau prasījis 2 tūkstoši 124 cilvēku dzīvību. Tas ir gandrīz divas reizes vairāk nekā 2019. gadā un četras reizes vairāk nekā pērn. Skumjā statistika neizbrīna, jo šogad daudzviet Spānijā karstums pārsniedza 44 grādus pēc Celsija skalas. Ārsti iesaka cilvēkiem šādos laika apstākļos izvairīties no uzturēšanās saulē un lietot daudz ūdens.

Turpinām ziņas

Saskaņā ar centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju no Jēkabpils novada dažādos partiju sarakstos kopumā startē 34 deputātu kandidāti, kas ir 1,9% no kopējā deputātu kandidātu skaita. Ne visi, kuri norādījuši Jēkabpils novadu kā dzīvesvietu startē Zemgales vēlēšanu apgabalā, vairāki no tiem atrodami arī citu vēlēšanu apgabalu sarakstos, piemēram, Vidzemes un Rīgas. Saeimas vēlēšanās Jēkabpils novada vēlētāji balsos par deputātu kandidātiem, kas startē no Zemgales vēlēšanu apgabala. Tāpēc Radio1 ir apkopojis informāciju par deputātu kandidātiem, kuri no Jēkabpils novada startē Saeimas vēlēšanās Zemgales apgabalā. Kopumā, dažādu politisko partiju sarakstos, 24 deputātu kandidāti jeb 9,7% no visiem, kas startē Zemgalē, norādījuši dzīvesvietu Jēkabpils novadā. Divi deputātu kandidāti, kas ir saistīti darba attiecībās vai citādi ar Jēkabpils novadu un startē vēlēšanās no Zemgales apgabala, kā dzīves vietu norādījuši citu pašvaldību. Līdz ar to Zemgales vēlēšanu apgabalā kopumā ir iespēja, izvēloties kādu no partiju sarakstiem, balsot par 26 deputātu kandidātiem no Jēkabpils novada. Plašāk par tiem lasiet portālā radio1.lv.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā patlaban aktīvas ir 22 pārbaudes par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. Sešas no šīm pārbaudēm saistītas ar iespējamu slēpto aģitāciju, bet piecas pārbaudes - ar iespējamu valsts un pašvaldību institūciju administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas aktivitātēm. Savukārt pārējās pārbaudes saistītas ar iespējamu aģitācijas materiālu izvietošanas kārtības neievērošanu. KNAB izvērtē, vai kādā no gadījumiem būtu jāuzsāk administratīvā pārkāpuma process vai administratīvā lieta.

Pagājušajā diennaktī reģistrēti tūkstoš 767 koronavīrusa gadījumi, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs. No visiem aizvadītajā diennaktī reģistrētajiem Covid-19 gadījumiem 728 saslimušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr tūkstoš 39 bija vakcinēti. Trešdien Covid-19 Latvijā nav laupījis neviena cilvēka dzīvību. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 36.9%. Saslimstības divu nedēļu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju patlaban ir 967.2.

Un vēl

Brazīlijas mediķiem Riodežaneiro pilsētā izdevies atdalīt ar galvām saaugušus siāmas dvīņus. Pēdējā operācija ilga 27 stundas. Trīs gadus vecajiem dvīņiem bija saauguši galvaskausi, un ārsti nevarēja izmantot jau gatavas "receptes". Nācās rūpīgi izpētīt asinsrites sistēmu, veikt datortomogrāfiju un magnētisko rezonansi, kā arī izveidot trīsdimensiju konkrētās patoloģijas maketu. Ķirurgi vairākus mēnešus gatavojās septiņām operācijām, tai skaitā izmantoja virtuālās realitātes dotās iespējas. Reālās medicīniskās manipulācijas īstenoja kopumā 100 mediķi. Operācija noritēja veiksmīgi, bet pēc atdalīšanas abiem bērniem strauji paaugstinājās asinsspiediens. Ārsti tam bija gatavi, jo tā esot bieža blakne šādās operācijās, un pēc neilgas atkārtotas ārstēšanas dvīņu veselības stāvoklis normalizējies.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieminekļa demontāžu Rīgā Uzvaras parkā uzsāks tuvāko nedēļu laikā; Testēs iedzīvotājiem ērtāko Salas pagasta pasta nodaļas darba laiku; un Kā pareizi sēņot?

Padomju armijai veltītā pieminekļa demontāža Uzvaras parkā jāuzsāk tuvāko nedēļu laikā, lai pagūtu procesu pabeigt līdz 15.novembrim, šodien preses konferencē akcentēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Visticamāk, piemineklis tiks demontēts nogāžot. Jau vēstīts, ka pieminekļa demontāžas darbu izmaksas plānotas ap 2,1 miljons eiro.

Valsts drošības dienests nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanai trīs kriminālprocesus par darbībām, kas saistītas ar Krievijas agresijas pret Ukrainu atbalstīšanu. Viens kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu. Otrs - saskaņā ar Krimināllikuma pantu par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. Savukārt trešais kriminālprocess sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par bruņota konflikta finansēšanu. Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā drošības dienests kopumā ir sācis 22 kriminālprocesus un no Valsts policijas pārņēmis četrus kriminālprocesus, kas saistīti ar Krievijas agresijas atbalstīšanu un naida runu.

Ķīnas armija šodien izšāvusi "vairākas klases "Tongfeng" vadāmās raķetes" ūdeņos uz ziemeļaustrumiem un dienvidrietumiem no Taivānas. 
Tā nosodījusi šo "iracionālo soli, kas apdraud mieru reģionā". Kā ziņots, Ķīnas Aizsardzības ministrija otrdien pavēstīja, ka laikā, kad ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi viesojas Taivānā, vairākos reģionos jūras ūdeņos ap Taivānu rīkos militāros manevrus. Manevri turpināsies līdz svētdienai. 

Itālijas finanšu policija uzlikusi arestu aktīviem, kas pieder Krievijas diktatora Vladimira Putina pils arhitektam Lanfranko Čirillo, ziņo Itālijas mediji. Kā ziņo laikraksts “La Repubblica” arests uzlikts 141 miljona vērtiem īpašumiem - mājām, helikopteram, finanšu līdzekļiem bankās, skaidrai naudai, dārglietām un mākslas darbiem. Kā teikts finanšu policijas paziņojumā, Čirillo tiek apsūdzēts nodokļu nemaksāšanā, naudas atmazgāšanā un fiktīvā aktīvu nodošanā.

Turpinām ziņas

Lai izprastu klientu vēlmes un nodrošinātu ērtākās pakalpojumu sniegšanas iespējas, Jēkabpils novada Salas pasta nodaļa no 1.septembra līdz 31.oktobrim strādās testa režīmā – katru darbdienu, no pirmdienas līdz piektdienai, no pulksten 8 līdz 12.30. Testa darbalaiks par pusstundu atšķiras no esošajām darba stundām, un tā nepieciešamība saistīta ar Salas pasta nodaļas darbinieku novērojumiem, ka pirms pulksten 8 pakalpojumu pieprasījuma faktiski nav, bet ir svarīgi tos nodrošināt pulksten 12. Pamatojoties uz testa režīma laikā iegūtajiem rezultātiem, tiks pieņemts lēmums, vai Salas pasta nodaļas darbalaiks šādā veidā jāmaina pastāvīgi. 

Nākamās pirmdienas pēcpusdienā kļūs zināms konkrēts indekss, pēc kura tiks aprēķināta un veikta pensiju indeksācija. Šogad šī pensiju palielināšana notiek ātrāk nekā ierasts. Latvijas Pensionāru federācija gan norāda, ka ne visiem senioriem jaunā kārtība un izmaiņas ir saprotamas. Šogad pensiju indeksācija paredzēta ātrāk nekā ierasts un jau septembrī seniori saņems lielāku pensiju. Labklājības ministrija aicina pensionārus aicina vērst uzmanību uz to, ka augusta pensijās vēl indeksēto pieaugumu neizmaksās. To izmaksās līdz ar septembra pensiju, tādēļ septembrī tās apjoms būs lielāks, nekā ierasts. Savukārt, oktobrī pensionāti saņems tiem paredzēto indeksēto pensiju, kas pienāksies katru mēnesi un tiks izmaksāta līdz nākamajai pensiju indeksācijai. 

Un vēl

Internetu strauji piepilda bildes, kurās cilvēki lepojas ar pilniem sēņu groziņiem. Tāpat kā atšķiras katra sēne, atšķirīgi ir arī sēņotāji un sēņošanas veidi – kāds šīs meža veltes cītīgi griež ar nazi, cits izvēlas tās vienkārši izņemt no augsnes virskārtas. Kura no rīcībām ir sēnēm labvēlīgāka? Latvijas Nacionālā dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja, mikoloģe Inita Dāniele skaidro, ka sēnes vairojas ar sporām un tām nav sakņu, tās nav obligāti jāgriež. Sēnes var arī vienkārši izcelt no zemsedzes, tomēr tas jādara saudzīgi, lai nesabojātu augsnes virskārtu. Šāda sēņu izņemšana var palīdzēt arī sēnes atšķirt, jo bieži vien konkrētās sēnes īpašības redzamas tieši kātiņa daļā, un tas ir labākais veids, kā pārliecināties, vai sēne nav indīga. Sēņotājam pašam jāizvēlas, kurš veids viņam ir ērtākais, jo neviena no rīcībām sēnei nekaitē.

Radio1 ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien ziņās svarīgākais: ANO nosoda naftas kompāniju dzīšanos pēc peļņas krīzes apstākļos; Valdības vadītājs uzdod valsts pārvaldei izstrādāt taupīšanas plānu; un Salas pagasta pasta nodaļā testēs iedzīvotājiem ērtāko iestādes darba laiku.

Vienošanās par Ukrainas labības eksportu noslēgušo pušu - Ukrainas, Turcijas, ANO un Krievijas - pārstāvji Stambulā Kopīgajā koordinācijas centrā pabeiguši pirmā kuģa ar Ukrainas labības kravu inspekciju. Tālāk kuģis ar 27 tūkstoši tonnu kukurūzas dosies caur Bosforu un jau drīz brauks tālāk uz Libānu. Balkeris "Razoni" kuģo zem Sjerraleones karoga.

Ukrainas ostās pašlaik izbraukšanu gaida 68 kuģi ar 1,2 miljoniem tonnu kravu, paziņojusi Ukrainas Jūras ostu administrācija. Divas trešdaļas no visām kravām ir pārtika, kas tiek gaidīta visā pasaulē. Ostu akvatorijās esošo kuģu tilpnēs iekrauti 480 tūkstoši tonnu graudu, augu eļļas un kukurūzas. Vēl miljons tonnu labības glabājas graudu termināļos un Ukrainas ostu noliktavās.

Naftas un gāzes kompāniju dzīšanās pēc peļņas Ukrainas kara izraisītās enerģētikas krīzes laikā ir amorāla, trešdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs. Viņš uzsvēra, ka ir amorāli naftas un gāzes kompānijām gūt rekordlielu peļņu no enerģētikas krīzes uz nabadzīgāko ļaužu un kopienu rēķina, nodarot milzīgu kaitējumu klimatam. Viņš aicināja visas valdības aplikt ar nodokļiem šo pārmērīgo peļņu un izmantot iegūtos līdzekļus, lai atbalstītu visapdraudētākos cilvēkus šajos grūtajos laikos.

Amerikas Savienoto valstu Kongresa augšpalāta – Senāts – ratificējis Zviedrijas un Somijas uzņemšanu NATO. Skandināvijas valstu dalību aliansē atbalstījis arī Francijas  parlaments.

Lietuvā apstiprināts pirmais pērtiķu baku gadījums. Lietuvas Veselības ministrija detalizētāku informāciju par apstiprināto pērtiķa baku gadījumu nesniedz. Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka pasaulē ārpus Āfrikas kopš maija sākuma reģistrēti vairāk nekā 18 tūkstoši inficēšanās gadījumi ar šo slimību. Lielākā daļa atklāto gadījumu ir Eiropā. Lietuvas Veselības ministrija jūlijā paziņoja, ka valsts ir pasūtījusi apmēram tūkstoš 400 pērtiķu baku vakcīnas devu.

Turpinām ziņas

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš šonedēļ ar rezolūciju ir uzdevis visiem ministriem un Valsts kancelejai gatavoties enerģijas taupības pasākumu ieviešanai gaidāmajā apkures sezonā. Uzdots visiem ministriem un Valsts kancelejas direktoram Jānim Citskovskim līdz 19. augustam iesniegt Ekonomikas ministrijai informāciju par ministriju, tās iestāžu un kapitālsabiedrību plānotajiem enerģijas taupīšanas pasākumiem gaidāmajā apkures sezonā un prognozēto ietaupījuma apjomu.

Nākamās pirmdienas pēcpusdienā kļūs zināms konkrēts indekss, pēc kura tiks aprēķināta un veikta pensiju indeksācija. Labklājības ministrija aicina pensionārus vērst uzmanību uz to, ka augusta pensijās vēl indeksēto pieaugumu neizmaksās. To izmaksās līdz ar septembra pensiju, tādēļ septembrī tās apjoms būs lielāks, nekā ierasts. Savukārt, oktobrī pensionāri saņems tiem paredzēto indeksēto pensiju, kas pienāksies katru mēnesi un tiks izmaksāta līdz nākamajai pensiju indeksācijai. 

Iespēja iekļūt nākamajā Saeimas sasaukumā teorētiski ir 12 partijām, liecina pētījumu centra SKDS jūlijā veiktās aptaujas rezultāti. Pietuvoties un pārvarēt 5% barjeru iespēja būtu "Jaunajai vienotībai", Nacionālajai apvienībai, "Saskaņai", "Attīstībai/Par", "Progresīvajiem", Zaļo un zemnieku savienībai, Latvijas krievu savienībai, "Apvienotajam sarakstam", "Latvijai pirmajā vietā", "Stabilitātei!", "Katram un katrai" un "Konservatīvajiem".

Saskaņā ar centrālās vēlēšanu komisijas sniegto informāciju no Jēkabpils novada dažādos partiju sarakstos kopumā startē 34 deputātu kandidāti, kas ir 1,9% no kopējā deputātu kandidātu skaita. Ne visi, kuri norādījuši Jēkabpils novadu kā dzīvesvietu startē Zemgales vēlēšanu apgabalā, vairāki no tiem atrodami arī citu vēlēšanu apgabalu sarakstos, piemēram, Vidzemes un Rīgas. Saeimas vēlēšanās Zemgales apgabalā no Jēkabpils novada startēs 26 deputātu kandidāti.  Plašāk par tiem lasiet portālā radio1.lv.

 Un vēl

Lai izprastu klientu vēlmes un nodrošinātu ērtākās pakalpojumu sniegšanas iespējas, Jēkabpils novada Salas pasta nodaļa no 1.septembra līdz 31.oktobrim strādās testa režīmā – katru darbdienu, no pirmdienas līdz piektdienai, no pulksten 8 līdz 12.30. Testa darbalaiks par pusstundu atšķiras no esošajām darba stundām, un tā nepieciešamība saistīta ar Salas pasta nodaļas darbinieku novērojumiem, ka pirms pulksten 8 pakalpojumu pieprasījuma faktiski nav, bet ir svarīgi tos nodrošināt pulksten 12. Pamatojoties uz testa režīma laikā iegūtajiem rezultātiem, tiks pieņemts lēmums, vai Salas pasta nodaļas darbalaiks šādā veidā jāmaina pastāvīgi. 

Atstājiet komentāru