2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar Krieviju nav iespējams kompromiss; Iedzīvotājus veselības riska grupā aicina revakcinēties pret Covid-19; un Kāda ir ekoloģiskā situācija Latvijas upēs?

Bijušais Ukrainas prezidents Leonīds Kučma uzskata, ka nekāds kompromiss ar Krieviju nav iespējams, tādēļ Krievijas sāktā kara liktenis izšķirsies kaujas laukā. Viņš norāda, ka cerēt, ka sankcijas tūlīt ekonomiski piebeigs Krieviju vai ka Krievijas iedzīvotāji pamodīsies un izies uz pretkara protestiem. Nekas tāds nebūs. Ukrainai ir jācīnās un visu jāatrisina kaujas laukā. Pēc Kučmas domām, pašlaik nekādas miera sarunas ar Krieviju nav iespējamas.

Kopš 24.februāra, kad Ukrainā tika ieviests karastāvoklis, uz valsts robežas par mēģinājumu to nelikumīgi šķērsot tika aizturēti 6,4 tūkstoši karaklausībai pakļautu vīriešu, paziņoja Ukrainas Valsts robežsardzes dienests. Par mēģinājumu nelikumīgi šķērsot valsts robežu paredzēts administratīvs sods, bet ir konstatēti arī kriminālpārkāpumi. Kopš pilna apjoma kara sākuma ir fiksēti apmēram 210 mēģinājumi uzpirkt robežsargus, kas atteikušies no kukuļiem, kuru kopējā vērtība pārsniegusi 3,5 miljonus grivnu jeb 94 tūkstošus eiro. Ir arī uzsāktas vairāk nekā 170 krimināllietas par personu nelikumīgu pārvešanu pār valsts robežu, gandrīz 470 krimināllietas par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu, un 10 krimināllietas par izvairīšanos no iesaukšanas karadienestā. 

Kopš jūlija vidus nelegālo migrantu plūsma no Baltkrievijas apzināti tiek virzīta uz Lietuvas robežas pusi, paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta priekšnieks ģenerālis Rustams Ļubajevs. Viņš piebilda, ka, reaģējot uz to, Lietuva pastiprina savus spēkus pie šīs robežas. Ļubajevs norāda, ka tagad uzbrukuma mērogs ir mazāks nekā pērn, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem šogad nelegālo migrantu plūsma ir būtiski palielinājusies. Lietuvas robežsargi jūlijā piespieduši doties atpakaļ uz Baltkrieviju vairāk kā tūkstoš migrantiem.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests nodevis Valsts drošības dienestam izvērtēšanai kāda, iespējams, brīvprātīgā ugunsdzēsēja paziņojumu sociālajos tīklos, kas ir draudīgs un vērsts pret ukraiņiem. Sociālajos tīklos kāds vīrietis ievietojis komentāru: "Respekts "Latvijas gāzei". Nē fašistiem ukraiņiem un teroristiem amerikāņiem. J*** Kariņš ar savu fašistu Levitu var tīties uz ASV vai pie narkomāna Zelenska." Pie vīrieša profila redzams, ka viņš ir ģērbies Rencēnu brīvprātīgo ugunsdzēsēju komandas formastērpā. VUGD uzsver, ka neatbalsta Krievijas sāktā kara noziegumus, nosoda to veikšanu un to atbalstīšanu uzskata par sodāmu rīcību.

Turpinām ziņas

Lai imunitāte būtu augstāka strauji pieaugošu Covid-19 rādītāju gadījumā, šobrīd ir īstais laiks pacientiem ar vāju imunitāti vakcinēties ar otro balstvakcīnu pret šo infekciju. Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle skaidro, ka tas attiecas uz tiem cilvēkiem, kuriem ir veikta, piemēram, orgānu transplantācija, kā arī AIDS slimniekiem un tiem, kuriem ir, piemēram, limfoproliferatīvas slimības vai audzējs. Rozentāle skaidroja, ka jebkura infekcija neatkarīgi no tā, vai tā ir gripas infekcija, ir pneimoniju ierosinātāju baktērijas, kas pieliek punktu hroniski slimiem pacientiem, līdz ar to, ja cilvēki vēlas dzīvot kvalitatīvu dzīvi, viņiem ir jāvakcinējas.

Ogres novadā vakar satiksmes autobusa avārijā cietuši pieci cilvēki. Satiksmes negadījums notika uz autoceļu Lēdmane-Madliena, kur autobuss iebrauca grāvī un ietriecās divos kokos. Negadījumā cietuši pieci cilvēki, no kuriem četri nogādāti slimnīcā. Viens no cietušajiem ir autobusa vadītājs. Uzņēmuma "Liepājas autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns paziņojumā presei norādījis, ka uzņēmumam patlaban nav precīzākas informācijas par notikuma apstākļiem. Uzņēmums sola sniegt atbalstu cietušajiem un visu nepieciešamo informāciju negadījuma izmeklēšanai. Jau ziņots, ka kopš jūlija uzņēmums “Liepājas autobusu parks” nodarbojas ar pasa’’zieru pārvadājumiem Aizkraukles un Ogres novados.

Un vēl

Latvijā upju ekoloģiskā kvalitāte ir sliktāka nekā vidēji Eiropā, ko ietekmē ne tikai ķīmiskais piesārņojums, kas nāk no lauksaimniecības nozares, bet arī notekūdeņi un patvaļīgi uzbūvēti aizsprosti. Ja vidēji Eiropā labā ekoloģiskā kvalitātē ir apmēram 40% ūdeņu, tad Latvijā, pēc jaunākajiem novērtējumiem, tie ir tikai apmēram 33%. Tas gan nenozīmē, ka ūdenim pašam par sevi ir pasliktināti apstākļi, bet ūdens ekosistēmai ir izjaukts dabiskais stāvoklis. Vides speciālisti norāda, ka atbildība, domājot par Latvijas upju tīrību, būtu jāuzņemas ikvienam iedzīvotājam – pareizi jāatbrīvojas no medicīniskajiem atkritumiem, pareizi jāizbūvē savas mājas notekūdeņu sistēma, pareizi jāatpūšas pie dabas, pēc sevis neatstājot atkritumus, taču lielākā daļa ķīmiskā piesārņojuma tāpat nāk no lauksaimniecības Latvijā un kaimiņvalstīs. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: "Gazprom" sācis rūpnieciskos mērogos dedzināt gāzi, Ātrās palīdzības dienests   paredz attīstīt arī divu personu brigādes,  un Sestdien Daugavpili pieskandinās Prāta vētras koncerts.

Apturot gāzes piegādes virknei Eiropas valstu un ierobežojot piegādes citām, Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" sācis rūpnieciskos mērogos dedzināt gāzi. Milzīga lāpa jau pusotru mēnesi deg pie Krievijas-Somijas robežas netālu no kompresoru stacijas "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, kur atrodas turbīnas gāzes cauruļvadam "Nord Stream". Kā vēsta Somijas sabiedriskā raidorganizācija "Yle", atsaucoties uz aculieciniekiem un ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes datiem, lāpa parādījusies 17. jūnijā - trīs dienas pēc tam, kad piegāde pa "Nord Stream" tika samazinātas par 40% un pēc tam par vēl trešdaļu.

Krievija var uzbrukt citām tuvējām valstīm, ja Krievijas presidents Vladimirs Putins gūs sekmes Ukrainas karā, ceturtdien brīdināja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Runājot Norvēģijā Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē Ūtejas salā, netālu no Oslo, Stoltenbergs uzsvēra Ukrainai sniegtā atbalsta svarīgumu. Līdzās Ukrainas atbalstīšanai NATO otrs uzdevums ir nepieļaut konflikta izplešanos. Krievijas uzbrukums arī izceļ Rietumu alianses nozīmību Eiropas aizsardzībai.

Ukrainas presidents Volodimirs  Zelenskis intervijā Honkongas laikrakstam "South China Morning Post" atzina, ka vēlētos tiešas sarunas ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu par konfliktu ar Krieviju, jo Ķīna, kā šķiet, ir vienīgā valsts, kas var ietekmēt Maskavas pozīciju. Kopš 24.februāra, kad Krievija sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Kijiva oficiāli lūgusi Pekinai sarīkot šādas sarunas, bet pagaidām tās nav notikušas, sacīja Zelenskis. Ukrainas prezidents mudināja Ķīnu izmantot savu milzīgo politisko un ekonomisko ietekmi uz Krieviju, lai panāktu, ka kaujas tiek apturētas.

Igaunijas valdība nolēmusi visās publiskās vietās demontēt padomju laika pieminekļus. Valstī ir 200-400 pieminekļu ar okupācijas varas simboliku. Pieminekļi pieder pašvaldībām, tādēļ konkrēti demontāžas termiņi un kārtība atkarīga no tām. Prezidenta manceksja skaidro, ka teritorijas īpašnieks pēc savas iniciatīvas var pārvietot padomju laika pieminekļus un tam nav nepieciešams valdības vai pašvaldības saskaņojums.

Turpinām ziņas

Valsts policija ir noslēgusi līgumu par divu netrafarētu ceļu policijas automašīnu aprīkošanu ar 360 grādu videoieraksta sistēmu, kas ļauj efektīvi konstatēt pārkāpumus, neapturot autovadītāju. Kameru piegādātājs ir uzņēmums "Jarva" un līguma summa ir 204 tūkstoši 611 eiro. Jaunas automašīnas nebūs nepieciešamas iegādāties, jo kameras varēs izvietot uz patlaban policijas rīcībā esošajiem spēkratiem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests kopā ar Veselības ministriju turpina darbu, lai īstenotu dienesta stratēģiskos mērķus, kas paredz paralēli esošo trīs personu brigāžu darbībai attīstīt arī divu personu brigādes. Kā skaidroja dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, jau šobrīd lielu daļu dienesta izsaukumu ikdienā izpilda divu personu brigādes - tādas iespējas paredz spēkā esošie normatīvie akti. Taču, lai šādas brigādes varētu attīstīt, vienlaikus nodrošinot sniegtā pakalpojuma kvalitāti, ir risināmi jautājumi, kas saistīti ar nepieciešamo kvalifikāciju brigāžu otrajām ārstniecības personām un tai atbilstošām apmācību programmām medicīnas koledžās.

Un vēl

Sestdien, 6. augustā, Prāta vētra uzstāsies Daugavpilī, kur koncerts notiks stadionā Lokomotīve. Koncerta teritorijas iekārtošana notiek jau kopš pirmdienas. Prāta vētras koncerttūres Gads bez kalendāra skatuves uzbūvei un aizskatuves labiekārtošanai ik nedēļu ceļā dodas aptuveni 20 kravas automašīnas. Paredzēts, ka koncertu Daugavpilī apmeklēs ap 10 tūkstoši skatītāju.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien no Ukrainas izbrauks vēl trīs graudu kuģi, Par nepamatoti zemām algām uzņēmumiem varētu piestādīt nesamaksāto nodokļu rēķinu,  Un Valmieras teātris atklāj 100.sezonu.

Šodien no Ukrainas izbrauks vēl trīs graudu kuģi. Ankara arī paziņoja, ka Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu ar ANO vadītāju Antoniu Gutērrešu apsprieduši graudu eksporta atsākšanas vienošanās izpildi, sīkāku informāciju neatklājot. Jau ziņots, ka ar ANO un Turcijas starpniecību panāktās vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

ASV ceturtdien izsludināja ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā saistībā ar pērtiķu baku vīrusa izplatību. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana palīdzēs novirzīt līdzekļus, vākt datus un piesaistīt papildu personālu cīņā pret slimību. Pašreizējais pērtiķu baku uzliesmojums vairāk nekā 70 valstīs ir līdz šim lielākais šīs slimības uzliesmojums. Jau zinots, ka Pasaules Veselības organizācija 23.jūlijā to pasludināja par "globālu ārkārtas situāciju".

Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto ceturtdien prezentēja plānu ierobežot tūristu vīzu izdošanu Krievijas pilsoņiem. Tā kā lidojumi no Krievijas uz Eiropas Savienību ir apturēti, Somija ir kļuvusi par tranzītvalsti daudziem krieviem, kuri vēlas ceļot tālāk. Lai gan Šengenas režīms un Somijas likumi nepieļauj tiešu vīzu aizliegumu, vadoties pēc tās lūdzēja pilsonības, Somija var samazināt izsniegto vīzu skaitu, vadoties pēc to kategorijas. Tā kā daudzi ceļotāji Somijā ieceļo ar citas Šengenas zonas valsts izsniegtām vīzām, Hāvisto uzsvēra, ka šajā jautājumā ir nepieciešams ES līmeņa lēmums. Somija grasās šo jautājumu aktualizēt nākamajā ES ārlietu ministru sanāksmē Čehijā 30.augustā.

 Krievijas tiesa ceturtdien piesprieda ASV basketbolistei Britnijai Grainerei deviņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu narkotiku kontrabandā. Graineres aizstāvības komanda paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs. ASV prezidents Džo Baidens nosauca Krievijas tiesas spriedumu par nepieņemamu. ASV prezidents atkārtoti uzsvēra, ka viņš "nenogurstoši strādās un meklēs visus iespējamos ceļus", lai repatriētu Graineri un ieslodzījumā Krievijā turēto bijušo ASV jūras kājnieku Polu Vīlanu. ASV mediji ziņojuši, ka Baidena administrācija piedāvājusi atbrīvot ASV ieslodzīto Krievijas ieroču tirgoni Viktoru Butu, lai viņu apmainītu pret Graineri un Vīlanu.

Turpinām ziņas

Saeimā varētu izskatīšanai tikt iesniegti grozījumi, saskaņā ar kuriem Valsts ieņēmumu dienests varētu ieviest jaunu nodokļu administrēšanas pieeju. Tā skartu uzņēmumus, kur darbiniekiem maksā mazāk par nozarē vidējo algu, vēsta Panorāma. Ja uzņēmumi nespēs pamatot, kāpēc maksā darbiniekiem zemākas algas, VID izrakstīs viņiem rēķinus par nodokļu nomaksu. 

Latvijā līdz šim atklāti trīs pērtiķu baku gadījumi, no tiem viens reģistrēts jūlija beigās. Arī šī persona, tāpat kā pirmās divas, kuras atklāja jūnija sākumā, infekciju ieguvušas ārpus Latvijas. Slimību profilakses un kontroles centrā norāda, ka Latvijā nenotiek šīs slimības iekšējā transmisija. Visi līdz šim konstatētie gadījumi rūpīgi tiek uzraudzīti.

Iekšlietu ministrija rosinās iespēju 1. oktobrī gaidāmajās 14. Saeimas vēlēšanās vēlētājiem balsot ar personu apliecinošiem dokumentiem – pasi vai identifikācijas karti –, kuriem termiņš ir beidzies. Pēdējie dati liecina – uz Saeimas vēlēšanām personu apliecinošu dokumentu termiņš varētu būt beidzies ap 26 tūkstoši cilvēku. Ņemot vērā, ka kovida pandēmijas laika ierobežojumu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes kapacitātes trūkuma dēļ iedzīvotājiem pēdējo divu gadu laikā ir bijušas limitētas iespējas atjaunot personu apliecinošus dokumentus, šādā veidā tiktu rasts risinājums, ļaut cilvēkiem piedalīties vēlēšanās.

Un vēl

Valmieras teātra kolektīvs šonedēļ atklāja teātra 100.sezonu, pulcējoties netālu no režisoram Oļģertam Kroderam veltītā mākslas objekta "Krodera ābele". Teātra 100.sezonu dažādu "force major" jeb ārkārtas apstākļu dēļ varētu dēvēt par spītības sezonu, norāda Valmieras teātrī. Rekonstrukcijā esošo teātra ēku fonā tapa tradicionālā kopbilde. Tā kā rekonstrukcijas darbi turpināsies visu sezonu, Valmieras teātris daudz laika pavadīs viesizrādēs Rīgā un visā Latvijā, turpinot spēlēt arī mājās - teātra Apaļajā zālē. Jaunajā sezonā plānoti desmit jauniestudējumi, kuros līdzīgi kā pērn spēcīgi iezīmējas ģimenes tēma.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:  No Ukrainas ostām šodien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu; Rosina Covid-19 infekciju normalizēt un uztvert līdzīgi kā gripu; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku brīvdienās?

Saskaņā ar starptautisko vienošanos par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas ostām šodien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu. Kuģis "Navistar" izgājis no Odesas ostas, bet kuģi "Rojen" un "Polarnet" – no Čornomorskas ostas, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs. Uz šiem kuģiem atrodas pavisam 57 tūkstoši tonnas kukurūzas, kas tiek vesta uz Turciju, Lielbritāniju un Īriju.

Ziemeļmaķedonija uzdāvinājusi Ukrainai četras padomju ražojuma triecienlidmašīnas Su-25 . Šīs lidmašīnas Ziemeļmaķedonija no Ukrainas par četriem miljoniem eiro nopirka 2001.gadā, bet tagad tās bez maksas nodotas atpakaļ Ukrainai. Jūlija beigās Ziemeļmaķedonija uzdāvināja Ukrainai padomju ražojuma tankus T-72, kuru skaits netiek atklāts.

Tisas upē Ungārijā jau desmito reizi notika sacīkstes ar nosaukumu "Plastmasas kauss". To mērķis ir attīrīt upi no plastmasas un cita piesārņojuma, nevis uzstādīt ātruma rekordus. Diemžēl arī dabā jūt Ukrainā notiekošā kara sekas – kopš kara sākuma Aizkarpatos pieaudzis iedzīvotāju skaits, kā arī bēgļu straumes. 12 komandas un vairāki dalībnieki kanoe laivās no 29. jūlija līdz 7. augustam attīra upi un tās krastus 86 kilometru garā posmā starp divām pilsētām. Savāktie atkritumi pēc pietauvošanās krastā tiek sašķiroti un nogādāti noglabāšanai vai pārstrādei. Arī ūdens transporta līdzekļi šajā sacīkstēs izgatavoti no pārstrādātiem materiāliem. 

Autotransporta direkcija brīdina AS "Liepājas autobusu parks" par iespējamu pirmstermiņa līguma laušanu reģionālajos autobusu maršrutos Ogres un Aizkraukles novados. Autotransporta direkcijas valde šodien tiešsaistē tikās ar "Liepājas autobusu parka" vadību jautājumā par liela apmēra reisu neizpildēm.
Kopš 1. jūlija, kad "Liepājas autobusu parks" sāka apkalpot pasažierus reģionālajos autobusu maršrutos Ogres un Aizkraukles novados, līdz 4. augustam, ieskaitot, kopumā nav izpildīti 344 reisi, savukārt šodien "Liepājas autobusu parks" nav izpildījis 19 reisus. Autotransporta direkcija uzdevusi "Liepājas autobusu parkam" izstrādāt un līdz otrdienai, 9. augustam, iesniegt detalizētu pasažieru informēšanas un apziņošanas plānu par aktuālajām izmaiņām kustības sarakstos, kā arī informāciju par vadītāju skaitu un rezervēm pakalpojuma nodrošināšanai tuvākajam mēnesim un rudens sezonai. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti tūkstoš 605 jauni inficēšanās gadījumi, un miris viens saslimušais. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 34.4%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir pieaudzis līdz 986.2 

86 procenti Latvijas bērnu jau vismaz vienu reizi ir izslimojuši Covid-19, apliecina Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra veiktais pilotpētījums. Tā mērķis bija gūt precīzāku izpratni par Covid-19 izplatību starp bērniem, kuriem infekcijas izraisītā saslimšana mēdz noritēt bez simptomiem vai ar ļoti viegliem simptomiem. Jā, šie procenti ir tikai rezultāti par bērniem, kuri tika iekļauti pētījumā, taču mediķi norāda, ka "ar lielu ticamību šis pārslimojušo procentuālais skaits attiecināms uz Latvijas bērniem kopumā". Pētījuma dati vēl tiek sīkāk analizēti. 

Ir pienācis brīdis, kad Covid-19 infekciju varētu normalizēt un uztvert līdzīgi kā gripu, kas ir sezonāla infekcija. Tā norāda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Tuvojas rudens un sabiedrībā aizvien uzjundī jaunas bažas par nākamo kovida vilni. Nupat publicētajās rekomendācijās eksperti arī aicina beigt skaitīt, cik vakcīnas devu jau saņemts vai cik reizes vīruss izslimots. Tā vietā būtu jāpāriet uz vienas sezonālās balstvakcinācijas principu.  Pielāgotā vakcīna Latvijas iedzīvotājiem būs pieejama šī gada rudenī. Tā būs pielāgota aizsardzībai pret saslimšanu smagā formā, gan pret pamata jeb Uhaņas, gan arī jaunajiem Covid-19 variantiem. 

Un vēl

Nākamajā nedēļā laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks anticiklons, tādēļ lielākoties gaidāms sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi. Sestdien no rietumiem virzīsies aukstā atmosfēras fronte - sestdienas rītā Kurzemē gaidāms lietus, vēlāk īslaicīgi līs valsts centrālajā daļā, pēcpusdienā austrumu novados gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, vietām iespējama vētra un liela krusa. Pirms frontes ierašanās Latvijas austrumos gaiss vēl sakarsīs līdz +28 grādiem, bet valsts rietumu pusē temperatūra nepārsniegs +19..+22 grādus.

Svētdien saule mīsies ar mākoņiem un tikai vietām uzlīs, pūtīs lēns līdz mērens rietumu vējš. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +8..+12 grādiem un dienā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem.

Nākamnedēļ bieži spīdēs saule, dažviet gaidāms īslaicīgs lietus un migla, vējš pārsvarā būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+15 grādiem, dienās tā pakāpsies līdz +19..+24 grādiem, nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās:  No Ukrainas ostām šodien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu; Autotransporta direkcija draud lauzt līgumu ar Liepājas autobusu parku; un Sestdien sinoptiķi prognozē pērkona negaisus.

Saskaņā ar starptautisko vienošanos par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas ostām šodien devušies ceļā vēl trīs kuģi ar kukurūzu. Kuģis "Navistar" izgājis no Odesas ostas, bet kuģi "Rojen" un "Polarnet" – no Čornomorskas ostas, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs. Uz šiem kuģiem atrodas pavisam 57 tūkstoši tonnas kukurūzas, kas tiek vesta uz Turciju, Lielbritāniju un Īriju.

Apturot gāzes piegādes virknei Eiropas valstu un ierobežojot piegādes citām, Krievijas valsts dabasgāzes koncerns "Gazprom" sācis rūpnieciskos mērogos dedzināt gāzi. Milzīga lāpa jau pusotru mēnesi deg pie Krievijas-Somijas robežas netālu no kompresoru stacijas "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, kur atrodas turbīnas gāzes cauruļvadam "Nord Stream". 

Kopš 24.februāra, kad Ukrainā tika ieviests karastāvoklis, uz valsts robežas par mēģinājumu to nelikumīgi šķērsot tika aizturēti 6,4 tūkstoši karaklausībai pakļautu vīriešu, paziņoja Ukrainas Valsts robežsardzes dienests. Par mēģinājumu nelikumīgi šķērsot valsts robežu paredzēts administratīvs sods. Ir arī uzsāktas vairāk nekā 170 krimināllietas par personu nelikumīgu pārvešanu pār valsts robežu, gandrīz 470 krimināllietas par dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu, un 10 krimināllietas par izvairīšanos no iesaukšanas karadienestā. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests nodevis Valsts drošības dienestam izvērtēšanai kāda, iespējams, brīvprātīgā ugunsdzēsēja paziņojumu sociālajos tīklos, kas ir draudīgs un vērsts pret ukraiņiem. Pie vīrieša profila redzams, ka viņš ir ģērbies Rencēnu brīvprātīgo ugunsdzēsēju komandas formastērpā. VUGD uzsver, ka neatbalsta Krievijas sāktā kara noziegumus, nosoda to veikšanu un to atbalstīšanu uzskata par sodāmu rīcību.

Turpinām ziņas

Valsts policija ir noslēgusi līgumu par divu netrafarētu ceļu policijas automašīnu aprīkošanu ar 360 grādu videoieraksta sistēmu, kas ļauj efektīvi konstatēt pārkāpumus, neapturot autovadītāju. Kameru piegādātājs ir uzņēmums "Jarva" un līguma summa ir 204 tūkstoši 611 eiro. Jaunas automašīnas nebūs nepieciešamas iegādāties, jo kameras varēs izvietot uz patlaban policijas rīcībā esošajiem spēkratiem.

Saeimā varētu izskatīšanai tikt iesniegti grozījumi, saskaņā ar kuriem Valsts ieņēmumu dienests varētu ieviest jaunu nodokļu administrēšanas pieeju. Tā skartu uzņēmumus, kur darbiniekiem maksā mazāk par nozarē vidējo algu, vēsta Panorāma. Ja uzņēmumi nespēs pamatot, kāpēc maksā darbiniekiem zemākas algas, VID izrakstīs viņiem rēķinus par nodokļu nomaksu. 

Iekšlietu ministrija rosinās iespēju pagarināt personu apliecinošu dokumentu – pases vai identifikācijas kartes, kam termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, termiņu līdz 2023. gada 30. aprīlim. Tādējādi iedzīvotāji varētu 1. oktobrī gaidāmajās 14. Saeimas vēlēšanās balsot ar beigušos dokumentu, kā arī turpināt saņemt veselības un sociālos pakalpojumus. Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons intervijā Latvijas televīzijai norādīja, ka pagaidām šī iecere ir pārrunāta "šaurā politiskā lokā", tomēr pauda cerību, ka valdību veidojošās partijas to atbalstīs.

Autotransporta direkcija brīdina AS "Liepājas autobusu parks" par iespējamu pirmstermiņa līguma laušanu reģionālajos autobusu maršrutos Ogres un Aizkraukles novados. Autotransporta direkcijas valde šodien tiešsaistē tikās ar "Liepājas autobusu parka" vadību jautājumā par liela apmēra reisu neizpildēm.
Autotransporta direkcija uzdevusi "Liepājas autobusu parkam" izstrādāt un līdz otrdienai, 9. augustam, iesniegt detalizētu pasažieru informēšanas un apziņošanas plānu par aktuālajām izmaiņām kustības sarakstos, kā arī informāciju par vadītāju skaitu un rezervēm pakalpojuma nodrošināšanai tuvākajam mēnesim un rudens sezonai. 

Ir pienācis brīdis, kad Covid-19 infekciju varētu normalizēt un uztvert līdzīgi kā gripu, kas ir sezonāla infekcija. Tā norāda Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Tuvojas rudens un sabiedrībā aizvien uzjundī jaunas bažas par nākamo kovida vilni. Nupat publicētajās rekomendācijās eksperti arī aicina beigt skaitīt, cik vakcīnas devu jau saņemts vai cik reizes vīruss izslimots. Tā vietā būtu jāpāriet uz vienas sezonālās balstvakcinācijas principu.  
 
Un vēl

Nākamajā nedēļā laikapstākļus Latvijā galvenokārt noteiks anticiklons, tādēļ lielākoties gaidāms sauss un saulains laiks, prognozē sinoptiķi. Sestdien no rietumiem virzīsies aukstā atmosfēras fronte - sestdienas rītā Kurzemē gaidāms lietus, vēlāk īslaicīgi līs valsts centrālajā daļā, pēcpusdienā austrumu novados gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes, vietām iespējama vētra un liela krusa. Pirms frontes ierašanās Latvijas austrumos gaiss vēl sakarsīs līdz +28 grādiem, bet valsts rietumu pusē temperatūra nepārsniegs +19..+22 grādus.

Svētdien saule mīsies ar mākoņiem un tikai vietām uzlīs, pūtīs lēns līdz mērens rietumu vējš. Valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +8..+12 grādiem un dienā paaugstināsies līdz +20..+23 grādiem.

Nākamnedēļ bieži spīdēs saule, dažviet gaidāms īslaicīgs lietus un migla, vējš pārsvarā būs lēns un mainīga virziena. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+15 grādiem, dienās tā pakāpsies līdz +19..+24 grādiem, nedēļas gaitā laiks kļūs siltāks

Atstājiet komentāru