2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 29.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ekonomikas ministrija no septembra komunicēs tikai valsts valodā; Jēkabpils novads izvēlējies ģerboni; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

No 1. septembra Ekonomikas ministrija, kā arī ministrijas padotības iestādes nodrošinās informāciju un ar klientiem komunicēs tikai valsts valodā. Līdzīgi kā citviet Eiropā, arī Latvijā valsts iestādēm un to pārstāvjiem saziņa ar vietējiem iedzīvotājiem un vietējiem medijiem būs jāizmanto tikai valsts valodā. Jau ziņots, ka arī Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē "president.lv" informācija turpmāk tiks sniegta tikai latviešu un angļu valodā.

Latvijas iedzīvotājiem ir jāsāk dzīvot ar domu, ka karš noteikti būs, un, tikai dzīvojot ar šādu domu, iespējams sagatavot augsti profesionālus un spējīgus bruņotos spēkus, norādījis Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs. Latvijas Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv" publicētajā sarunā viņš norādījis, ka Ukrainas valdība un bruņotie spēki ir gatavi dalīties savā pieredzē un padomos, ko darīt Latvijai un kā tai pretoties krievu agresoriem. Arestovičs uzsver, ka pašas rupjākās kļūdas gan politikā, gan valsts pārvaldē, gan arī militārajā komponentē tiek pieļautas, izejot no domas, ka "kara noteikti nebūs". Tā vietā vajag vadīties pēc uzstādījuma, ka "karš noteikti būs", un tas esot pats labākais veids, kā nodrošināt to, ka karš neatnāks.

Eiro vērtības samazināšanās nozīmē to, ka problēmas ekonomikā turpināsies. Sliktās ziņas ir tās, ka eiro vērtība var turpināt samazināties, vēsta “Deutsche Welle”. Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā februārī eiro vērtība ir ievērojami kritusies. Pagājušajā nedēļā tā atkal nokrita zem psiholoģiski svarīgās dolāra paritātes atzīmes. Tas tādēļ, ka investori uztraucas par potenciālu recesiju eirozonā, ko var izraisīt rekordaugstās gāzes un elektrības cenas, kā arī neskaidrības par Krievijas gāzes piegādēm. Pagājušajā nedēļā viens dolārs maksāja 0,99 eiro, liecina Eiropas Centrālās bankas dati. Tas ir zemākais līmenis, ko eiro pieredz pēdējo 20 gadu laikā. Lejupslīde bijusi acīmredzama – pirms Krievija sāka karu Ukrainā, eiro bija 1,15 dolārus vērts.

Lielais karstums un lielākais līdz šim reģistrētais sausums ir izraisījis milzīgus savvaļas ugunsgrēkus un ierobežojis ūdens izmantošanu visā Francijā, ziņo portāls "Independent". Šis laiks veicinājis arī paātrinātu vīnogu nogatavošanos, un vīnogu novākšanas sezona sākusies nepieredzēti agri. Parasti ražas laiks vīnogu audzētājiem Francijā sākas septembra vidū. Tik agru vīnogu novākšanas laiku kā šogad Francijas vīndari pieredz pirmo reizi mūžā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības dome apstiprinājusi jauno novada ģerboņa attēla projektu. Piedāvātajā ģerboņa skicē kā simbols ir attēlots lūsis, kas ir novada identitātes nesējs. Jēkabpils novada ģerbonī satiekas un krustojas vēsture, kultūrvērtības, konfesijas, ceļi un upes. Ģerboņa krāsu simboliskā nozīme - sarkanā ir uguns, dzīvības un veselības krāsa. Radošuma, enerģijas krāsa, kas izsaka dzīves spēku un pārliecību, savukārt zelts – saules gaisma, siltums un plašums.  Ne visi deputāti piekrita šim ģerboņa variantam, piemēram, deputāts Ainars Vasilis sacīja, ka šis ģerbonis ir labs Jēkabpils pilsētai, bet tas neder novadam. Taču neraugoties uz daļas deputātu neapmierinātību, ar vairākuma balsīm ģerboņa attēla projekts augusta domes sēdē tika apstiprināts.

Pēc Jēkabpils novada ģerboņa reģistrācijas pašvaldības un tās iestāžu vajadzībām vairs netiks izmantots mazais valsts ģerbonis, to aizstājot ar Jēkabpils novada ģerboni. Motivētu lēmumu par ģerboņa reģistrāciju vai atteikumu reģistrēt ģerboni Kultūras ministrija pieņem sešu mēnešu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

Nedēļu pirms jaunā mācību gada Jēkabpils novada pašvaldība pieņēma lēmumu, ka 100% atbalstu ēdināšanai saņems visi bērnudārzu, kā arī 1.-6. klašu skolēni. Ēdināšanas pakalpojumu varēs saņemt arī to 7.-9.klašu audzēkņi, kas noteikti Jēkabpils novada domes saistošajos noteikumos kā sociālās mērķgrupas – trūcīgās, mazaizsargātās un daudzbērnu ģiemenes. 

Jēkabpils novada pašvaldībai joprojām nav zināms, cik izmaksās pusdienu porcija vienam skolēnam, jo iepirkums, kas tika apstrīdēts joprojām nav atvērts. Kā skaidroja domes vadība, tas neesot iespējams tehnisku iemeslu dēļ un paredzams, ka tiks rīkots jauns iepirkums par novada skolēnu ēdināšanu. Patlaban pašvaldība vadās no valdības noteiktās pusdienu cenas – 2,15 eiro bez PVN. Par šādu summu, līdz būs zināmi jaunā iepirkuma rezultāti, piekrituši ēdināt uzņēmumi, kas patlaban nodrošina pakalpojumu.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra vietām Latvijā var noslīdēt līdz nulle grādiem, zāles augstumā - pāris grādus zem nulles, prognozē sinoptiķi. Šādas salnas apdraud ārā augošas melones, arbūzus, ķirbjus, gurķus, tomātus, dālijas un citus siltumu mīlošus kultūraugus. Šodien vēl pēdējo reizi šogad gaidāms karstums līdz +25..+30 grādiem. Otrdien daudzviet līs, austrumu novados vēl gaidāms pērkona negaiss. Debesis klās mākoņi, saulaināka diena gaidāma Kurzemē, un maksimālā gaisa temperatūra būs vairs tikai +16..+21 grāds.

Sagaidāms, ka trešdien visā valstī, izņemot dažas vietas piekrastē, sāksies meteoroloģiskais rudens - diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili noslīdēs zem +15 grādiem. Nedēļas otrajā pusē minimālā gaisa temperatūra naktīs būs 0..+9 grādi, piekrastē vietām līdz +14 grādiem, un maksimālā temperatūra gaidāma zem +20 grādiem, nereti arī zem +15 grādiem. Debesis palaikam aizklās mākoņi, daudzviet īslaicīgi līs, no jūras nākoši mākoņi vietām var atnest arī stipru lietu, krusu un pērkona negaisu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno pārtraukt pārrobežu sadarbības līgumu ar Baltkrieviju, Cik izmaksā skolēna sagatavošana skolai? Un Zivis no uzvaras parka nonākušas Rīgas zoodārzā.

Ņemot vērā, ka Baltkrievija atbalsta Krievijas sākto karu Ukrainā, Latvija plāno ar to pārtraukt pārrobežu sadarbības līgumu. 30.augusta valdības sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Latvijas un Baltkrievijas valdību vienošanās par pārrobežu sadarbības pamatprincipiem denonsēšanu jeb vienpusēju pārtraukšanu. Ņemot vērā, ka Krievija sākusi militāru iebrukumu Ukrainā un Baltkrievija ir tajā iesaistījusies un atbalstījusi, vienošanās pārtraukšana būtu daļa no pretpasākumiem, lai atturētu agresiju.

Kā vēstīts, tiek rosināts ar likumu ierobežot krievu valodas lietošanu darba vidē. “Kantar” veiktā aptauja liecina, ka 41% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka kopumā atbalstītu krievu valodas ierobežošanu darba vidē. Līdzīgs iedzīvotāju īpatsvaram, proti, 44% - neatbalstītu. Vēl 11% ir norādījuši, ka krievu valodas ierobežošanu darba vidē ne atbalstītu, ne neatbalstītu un vēl 4% - nav konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojums par Krievijas armijas skaitliskā sastāva palielināšanu diezin vai būtiski ietekmēs tās iespējas karā pret Ukrainu, secinājuši Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas eksperti. Svētdien tviterī publicētajā ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontē britu izlūki atzīst, ka pagaidām nav skaidrs, kā Krievija plāno izpildīt Putina 24.augustā parakstīto rīkojumu Krievijas bruņoto spēku skaitlisko sastāvu palielināt no 1,9 līdz 2,04 miljoniem vīru. Britu izlūku vērtējumā ir divas iespējas: piesaistīt vairāk brīvprātīgo līgumkaravīru vai palielināt jauniesaucamo skaitu, taču tas būtiski neietekmēs Krievijas iespējas.

Nīderlandē gājuši bojā seši cilvēki un vēl septiņi cietuši pēc tam, kad kravas automašīna nobrauca no dambja un ietriecās cilvēku pūlī. Negadījums noticis sestdienas vakarā, kad Spānijā reģistrēta kravas automašīna nobrauca no ceļa Nieuv-Beierlanrtā, kas ir apmērām 30 kilometrus uz dienvidiem no Roterdamas. Upuru vidū ir trīs sievietes un trīs vīrieši, bet viena no ievainotajiem veselības stāvoklis tiek vērtēts kā kritisks. Vietējie mediji ziņoja, ka starp upuriem ir vienas ģimenes locekļi: māte, dēls un vedekla, kura bijusi astotajā grūtniecības mēnesī. 46 gadus vecais automašīnas vadītājs no Spānijas ir aizturēts. Policija apstiprināja, ka negadījuma brīdī šoferis nebija alkohola vai narkotisko vielu reibumā. Par notikušo sākta izmeklēšana.

Novērst kodolieroču izplatīšanos, veicināt pilnīgu kodolatbruņošanos un vairot sadarbību miermīlīgas kodolenerģijas izmantošanā. Tāds ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Kodolieroču neizplatīšanas līguma mērķis, bet Krievija bloķējusi līguma pārskata konferences gala dokumentu. Dokuments tiek uzskatīts par kodolatbruņošanās stūrakmeni un kritizē Krievijas militārās darbības Eiropas lielākajā atomelektrostacijā Zaporižjā, tādējādi radot kodoldraudu riskus. Krievija atteicās dokumentu parakstīt, paužot neapmierinātību tieši ar punktiem, kuros kritizētas tās darbības Zaporižjā. 

Eiropas Komisija pieņēmusi priekšlikumu par 2023. gada zvejas ierobežojumiem Baltijas jūrā. Tie esot nepieciešami zivju skaita samazināšanās dēļ. Paredzēts, ka reņģu zveja Rīgas jūras līcī tiks samazināta par 4%, bet brētliņu zveja jūrā par 20%. Latvijas zvejniekiem komerciāli svarīgākās zivju sugas ir reņģes un brētliņas. Bioloģiskās daudzveidības un ilgtspējīgas zivsaimniecības labad nākamgad šo sugu zveju plānots samazināt. Rīgas jūras līcī reņģu zveju par 4%, bet brētliņu zveju visā Baltijas jūrā par 20%. Ietekme uz nozari gan nebūs liela, prognozē zivsaimnieku organizācija. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome sākusi izvērtēt savus meža īpašumus un to apsaimniekošanu. Tas jo īpaši aktuāli  ir šobrīd, kad ievērojami augušas malkas, šķeldas un kokmateriālu cenas.  Novada mežsaimniecības inženieris Sandis Teicāns Attīstības un tautsaimniecības jautājumu komitejas sēdē sniedza pārskatu par situāciju ar meža īpašumiem. Kopā pašvaldībai piederošās meža zemes ir tūkstoš 600 hektāri. Viņš minēja, ka skaitlis neesot precīzs, jo ir diezgan daudz vēl nesakārtotu īpašumu, kam nav zemesgrāmatas, kas nav uzmērīti un kas skaitās lauksaimniecības zeme, bet to ar laiku plāno sakārtot. Deputāti vienojās, ka jāveic precīzāka meža zemju inventarizācija un pēc tam  jāizstrādā plāns, nosakot teritorijas, ko katru gadu kopj. 

Pēc trim dienām Latvijā sāksies jaunais mācību gads. Daudzās ģimenēs šajā laikā pārskata, kuras skolas lietas vēl ir derīgas, bet kas jāpērk no jauna. Lai gan oficiāli Latvijā izglītība ir bez maksas, dažādu kancelejas preču un citu skolas mantu iegādei vecāki tērē no simt līdz pat 400 eiro. Īpaši dārgi izmaksā pirmklasnieki, jo viņiem uzreiz ir jāsagādā viss, kas skolai nepieciešams.  Aprēķini liecina, ka vidēji skolēna sagatavošanai uz skolu vecāki tērē 200 eiro.

Latvijā samazinās to cilvēku skaits, kas lasa grāmatas, liecina pētījumu centra SKDS aptauja. Aptaujā respondentiem tika jautāts, cik daudz grāmatu ir izlasīts pēdējo sešu mēnešu laikā, un 59,9% norādījuši, ka nav izlasījuši nevienu grāmatu. Piemēram, 2013.gada jūlijā grāmatas nebija lasījuši 47,1% aptaujāto, bet 2016.gada jūlijā tā atbildējuši 45% respondentu. 2019.gadā uz šo pašu jautājumu noliedzoši atbildēja jau 50,4% aptaujāto. Šī gada jūlija dati rāda, ka vismaz vienu grāmatu aizvadīto sešu mēnešu laikā ir izlasījuši 38,8% iedzīvotāju. Savukārt 2013.gadā tādi bija 50,4% aptaujāto, 2016.gadā - 53%, bet 2019.gadā - 48,3%.

Un vēl

Zivis no Uzvaras parka baseina nonākušas Rīgas zoodārzā, liecina zoodārza paziņojums vietnē "Twitter". Baseinā pārsvarā dzīvojušas karūsas. Daļa no tām tagad būs redzamas baseinā ap geladu salu. Tomēr, kā ziņots iepriekš, daļa zivju pēc pārliecināšanās par piemērotību ēšanai nonāks zoodārza iemītnieku barības traukos.

Jau ziņots, ka ceturtdien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes. Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, krītot izraisot skaļu blīkšķi un augstas ūdens šļakatas no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām. Pieminekļa kompleksa demontāža notika trīs dienas.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu arodbiedrība ir gatava kompromisiem; Zolitūdes traģēdijas vietā veidos piemiņas dārzu; un Sākoties jaunajam mācību gadam, aicina ievērot lielāku piesardzību ceļu stiksmē.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība sarunās ar Izglītības un zinātnes ministriju par gaidāmā pedagogu streika prasībām ir gatava kompromisiem. Šorīt intervijā Latvijas televīzijai arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga konkrētus kompromisa risinājumus, kas būtu pieņemami arodbiedrībai, gan neatklāja, jo vispirms gaidot ministrijas piedāvājumus pedagogu prasību risināšanai. Piemēram, jautājumā par izmaiņām slodzēs arodbiedrība saprotot, ka kontaktstundu mazināšana nevar notikt uzreiz, tajā pat laikā arodbiedrība neesot gatava piekrist ministrijas piedāvātajam variantam izmaiņas slodzēs veikt līdz 2028.gadam, kas esot pārāk garš termiņš.

Starptautiskās atomenerģijas aģentūras direktors Rafaels Grosi ar komandu devies ceļā uz Ukrainas Zaporižjas atomelektrostaciju. Eksperti novērtēs atomelektrostacijas fiziskos bojājumus, drošības sistēmu funkcionalitāti, darbinieku stāvokli un veiks steidzamus drošības pasākumus. Jau ziņots, ka Zaporižjas AES tikusi vairākkārt apšaudīta, un "Enerhoatom" sestdien brīdināja, ka pēc kārtējiem uzbrukumiem pastāv radiācijas un ugunsgrēku risks.

Militārais eksperts Mihails Žirohovs prognozē, ka pavērsiens karadarbībā varētu būt gaidāms jau oktobrī, kad Ukrainā atgriezīsies Rietumos apmācību izgājušie ukraiņu karavīri. Runa ir par 10-15 tūkstošiem karavīru, kuri apgūst moderno ieroču izmantošanu Lielbritānijā, Vācijā, Polijā un Lietuvā. Pēc Žirohova vārdiem, visticamāk, bruņoto spēku vadība vēlēsies šādu priekšrocību izmantot, taču daudz ko var izšķirt laikapstākļi. Rudenī slikto ceļu dēļ var tikt apgrūtināta loģistika, un aktīva karadarbība var pierimt līdz ziemas saliem.

Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels intervijā svētdienas vakarā izteicies, ka pilnīgs aizliegums Krievijas pilsoņiem iebraukt Eiropas Savienībā nav laba ideja. Borels sacīja, ka neatbalsta aizliegumu izsniegt tūrisma vīzas Krievijas pilsoņiem. Viņaprāt, kontaktu pārtraukšanai ar Krievijas civiliedzīvotājiem nebūtu pozitīvu rezultātu.

Turpinām ziņas

Noslēdzoties Rīgas Pilsētas attīstības departamenta izsludinātajam Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietas metu konkursam, par labāko atzīts "ALPS ainavu darbnīcas", dizaina biroja "H2E" un konsultāciju aģentūras "Copywriter/Levelup" kopīgi pieteiktais Zolitūdes atceres dārzs. Tas kalpošot kā gaiša piemiņas vieta, kur traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki varēs netraucēti noturēt piemiņas brīžus, bet pārējiem iedzīvotājiem tā būs mierīgas atpūtas vieta, vienlaikus sniedzot būtiskāko informāciju par notikušo.

No nākamā gada SIA JK Namu pārvalde savā apsaimniekošanā pārņems daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Dignājas, Rubenes, Kalna, Leimaņu, Dunavas un Zasas pagastā. Lai informētu šo māju dzīvokļu īpašniekus par gaidāmajām izmaiņām ēku apsaimniekošanā, Namu pārvaldes speciālisti un pašvaldības pārstāvji organizē informatīvas sanāksmes. Pagājušajā nedēļā šāda sanāksme notika Zasā. Kopumā paredzēts, ka Namu pārvalde sešos pagastos apsaimniekošanā pārņems 51 dzīvojamo māju, veiks to apsekošanu un sagatavos māju apsaimniekošanas plānoto darbu sarakstus. Tuvākajā laikā plānotas tikšanās arī ar citu ciemu iedzīvotājiem. 

Cēsu novadā svētdienas vakarā, iespējams, gāzes sprādzienā cietis cilvēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Skujenes pagastu, kur pieteicējs informēja, ka trīsstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, iespējams, no gāzes balona notikusi gāzes noplūde un bija sprādziens. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no dzīvokļa evakuējās viens cilvēks, kurš notikumā cieta. Kopumā no dzīvojamās ēkas evakuējās 35 cilvēki. Ugunsdzēsēji likvidēja sprādzienā radīto ugunsgrēku.

Un vēl

Arī šogad, jaunajam mācību gadam sākoties, ceļu satiksmē ievērojami palielināsies elektroskrejriteņu braucēju un velosipēdistu skaits. Vienlaikus statistikas dati rāda, ka pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits, kur iesaistīti elektroskrejriteņi, – šī gada pirmajos sešos mēnešos negadījumos, kuros iesaistīti elektroskrejriteņi, cietuši jau 116 cilvēki. Policija aicina visus no septembra būt vēl uzmanīgākiem un atbildīgākiem satiksmē, tajā skaitā, jāatceras, ka braucot ar elektroskrejriteņiem un velosipēdiem, jāvelk ķivere.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zelenskis nolēmis piešķirt Latvijas ārlietu ministram Ukrainas ordeni; Jēkabpilī sieviete saņem sodu par nepamatotu policijas izsaukšanu; un Lai sniegtu atbalstu, sākoties jaunajam mācību gadam, darbu sāks uzticības tālrunis.

Latvijas aizsardzības nozare nevarot izslēgt to, ka nākotnē Latvijai būs jāsastopas ar Krievijas spiedienu, tomēr aizsardzības nozare neuzskata, ka sekos Krievijas iebrukums Latvijā, norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Vērtējot Ukrainas prezidenta biroja padomnieka Oleksija Arestoviča intervijā pausto, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jāsāk dzīvot ar domu, ka karš noteikti būs un, tikai dzīvojot ar šādu domu, iespējams sagatavot spējīgus bruņotos spēkus, Pabriks norādīja, ka šāda intervija ir ļoti vajadzīga, jo ir svarīgi saprast, ko un kā ukraiņi domā. Arestovičs skatās no Ukrainas prizmas, bet aizsardzības nozare jau iepriekš paudusi: ja Latvija nebūtu ES un NATO, tad Latvija atrastos Ukrainas pozīcijās un pie mums jau būtu karš, norāda Pabriks. Aizsardzības nozare neuzskata, ka būs karš, taču tā zinot, kas Latvijai jādara, lai atturētu Krieviju no uzbrukuma vai kara. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nolēmis piešķirt valsts apbalvojumus personām, kas sniegušas būtisku ieguldījumu starpvalstu attiecību nostiprināšanā, Ukrainas valsts suverenitātes un teritoriālās vienotības atbalstīšanā un Ukrainas popularizēšanā pasaulē. Apbalvoto vidū ir arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Valdība lēmumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveidi varētu pieņemt otrdien, 30.augustā. Šodien no rīta bija sasaukta ārkārtas valdības sēde, kurā vienīgais darba kārtībā iekļautais jautājums bija sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveide, tomēr pēc drošības dienestu uzklausīšanas valdības sēdē tika pieņemts lēmums Ekonomikas ministrijai uzdot nepieciešamo precizējumu sagatavošanu dokumentus, lai Ministru kabinets to varētu izskatīt otrdien.

Jau vēstīts, ka valdība jūnija sākumā uzdeva Ekonomikas ministrijai padziļināti vērtēt sašķidrinātās dabasgāzes termināļu projektus, kurus ir pieteikusi AS "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā. Līdz 31.augustam Ministru kabinetā ir jāiesniedz ziņojums, kurā ar neatkarīgu konsultantu palīdzību ir izvērtēta projektu atbilstība Latvijas ekonomiskajām un nacionālajām interesēm.

Pagājušās nedēļas nogalē pabeigta fiziska nožogojuma izbūve uz Lietuvas robežas ar Baltkrieviju, pirmdien ziņu aģentūrai BNS apstiprināja Lietuvas valstij piederošajā enerģētikas grupā "EPSO-G", kas ir atbildīga par robežas izbūvi. Fizisko norobežojumu veido žogs un dzeloņstieples, kas izvietotas posmos kopumā 502 kilometru garumā.

Turpinām ziņas

Vērtējot Daugavpils domes un tās mēra Andreja Elksniņa bezdarbību okupāciju slavinošu objektu demontāžā, pašvaldību lietu ministrs Artūrs Toms Plešs pašvaldības vadītājam draud ar "sarkano kartīti". Šodien preses konferencē Plešs uzsvēra, ka ministrija rūpīgi seko līdzi visām domes darbībām un bezdarbībai un tās pieļauto pārkāpumu kaudzīte krājas. Viņš informēja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nosūtījusi Elksniņam atkārtotu pieprasījumu, nekavējoties plānot un īstenot pasākumus un pieņemt lēmumus par okupāciju slavinošu objektu demontāžu. Ja pašvaldība nepārtrauks bezdarbību un kavēs ministrijas funkciju veikšanu, nesniedzot atbilstošu informāciju, ministrija vērtēs domes un priekšsēdētāja atbildību par likumā noteikto prasību nepildīšanu un Daugavpils domes atlaišanu, jo likums ir jāpilda neatkarīgi no tā, vai kāds personiski tam piekrīt vai nepiekrīt.

Jēkabpils novada dome akceptējusi SIA “GALLUSMAN” paredzēto darbību - “Olu un olu produktu ražotnes kompleksa izveide Jēkabpils novada Krustpils pagastā”, norādot nosacījumu, ka tā īstenojama “A” alternatīvas risinājumā. Kompleksa izveidei paredzētā darbības vieta ir bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā, Jēkabpils novada Krustpils pagastā. Kopumā kompleksā paredzēts izbūvēt līdz 16 dējējvistu novietnes un līdz 9 jaunputnu izaudzēšanas novietnes, putnu barības ražošanas cehu, olu un olu produktu ražošanas cehu un saistošās inženierkomunikācijas.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī piektdienas naktī tika saņemta informācija, ka kāds vīrietis, pielietojot fizisku spēku, ir nodarījis miesas bojājumus sievietei. Ierodoties norādītajā adresē, likumsargi konstatēja, ka sniegtā informācija neatbilst patiesībai. Policijā par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process un sievietei piemērots likumā noteiktais maksimālais naudas sods - 140 eiro. 

Valsts policija atkārtoti uzsver, ka nepamatota speciālo dienestu izsaukšana kavē sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, likumpārkāpumu novēršanu un palīdzības sniegšanu personām, kuras nokļuvušas ārkārtējā  situācijā. Iespējams, brīdī, kad operatīvie dienesti dodas uz šādiem viltus izsaukumiem, cituviet cilvēkiem ir apdraudējums veselībai un dzīvībai, un palīdzības kavēšanās var būt pat letāla. 

Un vēl

No 29.augusta līdz 4.septembrim norisināsies ikgadējā kampaņa “Atpakaļ uz skolu!”, kuras laikā bērni, pusaudži, vecāki un pedagogi varēs zvanīt un saņemt psihoemocionālu atbalstu jautājumos, kas saistīti ar bērniem un jaunā mācību gada sākšanos. Katru gadu uzticības tālrunis saņem lielu skaitu zvanu no pieaugušajiem – vecākiem, likumiskajiem pārstāvjiem, pedagogiem, kuriem ir jautājumi vai bažas saistībā ar 1.septembra tuvošanos un bērna gaitām skolā. Uzticības tālrunis “116111” ir bezmaksas tālruņa līnija, kas ir anonīma un darbojas visu diennakti. 

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Latvijas aizsardzības nozare nepieļauj Krievijas uzbrukumu; Jēkabpils dome akceptē olu ražotnes būvniecību Krustpils pagastā; un Kad šonedēļ gaidāmas pirmās salnas?

Latvijas aizsardzības nozare nevarot izslēgt to, ka nākotnē Latvijai būs jāsastopas ar Krievijas spiedienu, tomēr aizsardzības nozare neuzskata, ka sekos Krievijas iebrukums Latvijā, norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Vērtējot Ukrainas prezidenta biroja padomnieka Oleksija Arestoviča intervijā pausto, ka Latvijas iedzīvotājiem ir jāsāk dzīvot ar domu, ka karš noteikti būs un, tikai dzīvojot ar šādu domu, iespējams sagatavot spējīgus bruņotos spēkus, Pabriks norādīja, ka Arestovičs skatās no Ukrainas prizmas, bet aizsardzības nozare jau iepriekš paudusi: ja Latvija nebūtu ES un NATO, tad Latvija atrastos Ukrainas pozīcijās un pie mums jau būtu karš. Aizsardzības nozare neuzskata, ka būs karš, taču tā zinot, kas Latvijai jādara, lai atturētu Krieviju no uzbrukuma vai kara. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nolēmis piešķirt valsts apbalvojumus personām, kas sniegušas būtisku ieguldījumu starpvalstu attiecību nostiprināšanā, Ukrainas valsts suverenitātes un teritoriālās vienotības atbalstīšanā un Ukrainas popularizēšanā pasaulē. Apbalvoto vidū ir arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ņemot vērā, ka Baltkrievija atbalsta Krievijas sākto karu Ukrainā, Latvija plāno ar to pārtraukt pārrobežu sadarbības līgumu. 30.augusta valdības sēdes darba kārtībā iekļauts jautājums par Latvijas un Baltkrievijas valdību vienošanās par pārrobežu sadarbības pamatprincipiem denonsēšanu jeb vienpusēju pārtraukšanu. 

Militārais eksperts Mihails Žirohovs prognozē, ka pavērsiens karadarbībā varētu būt gaidāms jau oktobrī, kad Ukrainā atgriezīsies Rietumos apmācību izgājušie ukraiņu karavīri. Runa ir par 10-15 tūkstošiem karavīru, kuri apgūst moderno ieroču izmantošanu Lielbritānijā, Vācijā, Polijā un Lietuvā. 

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība sarunās ar Izglītības un zinātnes ministriju par gaidāmā pedagogu streika prasībām ir gatava kompromisiem. Šorīt intervijā Latvijas televīzijai arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga konkrētus kompromisa risinājumus, kas būtu pieņemami arodbiedrībai, gan neatklāja, jo vispirms gaidot ministrijas piedāvājumus pedagogu prasību risināšanai. 

Eiropas Komisija pieņēmusi priekšlikumu par 2023. gada zvejas ierobežojumiem Baltijas jūrā. Tie esot nepieciešami zivju skaita samazināšanās dēļ. Paredzēts, ka reņģu zveja Rīgas jūras līcī tiks samazināta par 4%, bet brētliņu zveja jūrā par 20%. Kā zināms, Latvijas zvejniekiem komerciāli svarīgākās zivju sugas ir reņģes un brētliņas. Taču kā prognozē nozares eksperti, ierobežojumu ietekme uz nozari nebūs liela. 

Turpinām ziņas

Vērtējot Daugavpils domes un tās mēra Andreja Elksniņa bezdarbību okupāciju slavinošu objektu demontāžā, pašvaldību lietu ministrs Artūrs Toms Plešs pašvaldības vadītājam draud ar "sarkano kartīti". Šodien preses konferencē Plešs uzsvēra, ka ministrija rūpīgi seko līdzi visām domes darbībām un bezdarbībai un tās pieļauto pārkāpumu kaudzīte krājas. Viņš informēja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nosūtījusi Elksniņam atkārtotu pieprasījumu, nekavējoties plānot un īstenot pasākumus un pieņemt lēmumus par okupāciju slavinošu objektu demontāžu. Ja pašvaldība nepārtrauks bezdarbību, ministrija vērtēs domes un priekšsēdētāja atbildību par likumā noteikto prasību nepildīšanu un Daugavpils domes atlaišanu.

Jēkabpils novada dome akceptējusi SIA “GALLUSMAN” paredzēto darbību - “Olu un olu produktu ražotnes kompleksa izveide Jēkabpils novada Krustpils pagastā”, norādot nosacījumu, ka tā īstenojama “A” alternatīvas risinājumā. Kompleksa izveidei paredzētā darbības vieta ir bijušā Jēkabpils lidlauka teritorijā, Jēkabpils novada Krustpils pagastā. 

Jēkabpils novada pašvaldības dome apstiprinājusi jauno novada ģerboņa attēla projektu. Piedāvātajā ģerboņa skicē kā simbols ir attēlots lūsis, kas ir novada identitātes nesējs. Jēkabpils novada ģerbonī satiekas un krustojas vēsture, kultūrvērtības, konfesijas, ceļi un upes. Ģerboņa krāsu simboliskā nozīme - sarkanā ir uguns, dzīvības un veselības krāsa. Radošuma, enerģijas krāsa, kas izsaka dzīves spēku un pārliecību, savukārt zelts – saules gaisma, siltums un plašums.  

Pēc trim dienām Latvijā sāksies jaunais mācību gads. Daudzās ģimenēs šajā laikā pārskata, kuras skolas lietas vēl ir derīgas, bet kas jāpērk no jauna. Lai gan oficiāli Latvijā izglītība ir bez maksas, dažādu kancelejas preču un citu skolas mantu iegādei vecāki tērē no simt līdz pat 400 eiro. Īpaši dārgi izmaksā pirmklasnieki, jo viņiem uzreiz ir jāsagādā viss, kas skolai nepieciešams.  Aprēķini liecina, ka vidēji skolēna sagatavošanai uz skolu vecāki tērē 200 eiro.

Jēkabpils novada dome, atbalstot vecākus, nolēmusi, ka 100% atbalstu ēdināšanai saņems visi bērnudārzu, kā arī 1.-6. klašu skolēni. Ēdināšanas pakalpojumu varēs saņemt arī to 7.-9.klašu audzēkņi, kas noteikti Jēkabpils novada domes saistošajos noteikumos kā sociālās mērķgrupas – trūcīgās, mazaizsargātās un daudzbērnu ģiemenes. 

Jēkabpils novada pašvaldībai joprojām nav zināms, cik izmaksās pusdienu porcija vienam skolēnam, jo iepirkums, kas tika apstrīdēts joprojām nav atvērts. Kā skaidroja domes vadība, tas neesot iespējams tehnisku iemeslu dēļ un paredzams, ka tiks rīkots jauns iepirkums par novada skolēnu ēdināšanu. Patlaban pašvaldība vadās no valdības noteiktās pusdienu cenas – 2,15 eiro bez PVN. Par šādu summu, līdz būs zināmi jaunā iepirkuma rezultāti, piekrituši ēdināt uzņēmumi, kas patlaban nodrošina pakalpojumu.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē gaisa temperatūra vietām Latvijā var noslīdēt līdz nulle grādiem, zāles augstumā - pāris grādus zem nulles un gaidāmas pirmās salnas, prognozē sinoptiķi. Šādas salnas apdraud ārā augošas melones, arbūzus, ķirbjus, gurķus, tomātus, dālijas un citus siltumu mīlošus kultūraugus. Otrdien daudzviet līs, austrumu novados vēl gaidāms pērkona negaiss. Debesis klās mākoņi, saulaināka diena gaidāma Kurzemē, un maksimālā gaisa temperatūra būs vairs tikai +16..+21 grāds.  Sagaidāms, ka trešdien visā valstī, izņemot dažas vietas piekrastē, sāksies meteoroloģiskais rudens - diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili noslīdēs zem +15 grādiem. Nedēļas otrajā pusē minimālā gaisa temperatūra naktīs būs 0..+9 grādi.

Atstājiet komentāru