2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība vienojas par aizsardzības dienesta ieviešanu; Ieviesīs jaunu skolēnu vērtēšanas programmu; un Kam dārzā salnas nāk par labu?

Valdība vakar atbalstīja valsts aizsardzības dienesta ieviešanu vīriešiem no 18 līdz 27 gadiem un sievietēm brīvprātīgi no 2028.gada, nodrošinot maksimāli plašu pilsoņu iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kas nodrošinātu vienlīdzības principu pilsoņu pienākumam iesaistīties valsts aizsardzībā. Tāpat ministri atbalstīja ziņojumā piedāvāto pakāpenisko valsts aizsardzības dienesta ieviešanu no 2023. līdz 2027.gadam ar pirmo iesaukumu 2023.gada janvārī.

78% eiropiešu atbalsta ekonomiskās sankcijas, ko Eiropas Savienība piemēro Krievijas valdībai, uzņēmumiem un privātpersonām, liecina 2022.gada vasaras "Eirobarometra" aptauja. Tāpat kā agrākos apsekojumos pilsoņi apliecina atbalstu Eiropas Savienības reakcijai uz Krievijas agresiju pret Ukrainu. Gandrīz septiņi no katriem desmit aptaujātajiem jeb 68% atbalsta militāru iekārtu piegādes un nogādes Ukrainā finansēšanu. Absolūts respondentu vairākums ir apmierināti gan ar Eiropas Savienības, gan savas valdības atbildi.

Lielbritānijas karaliene Elizabete II vakar lūdza Konservatīvās partijas līderi Lizu Trasu uzņemties jaunās valdības veidošanu, tādējādi 47 gadus vecā Trasa stājusies Lielbritānijas premjerministres amatā. Varas maiņas ceremonija parasti notiek Bakingemas pilī Londonā, bet trauslās veselības dēļ 96 gadus vecā karaliene pašlaik uzturas savā īpašumā Skotijā un nevarēja doties uz galvaspilsētu. Trasa ir jau 15. britu valdības vadītāja, ar ko sadarbojusies Elizabete II, viņas pirmais premjers bija Vinstons Čērčils pirms vairāk nekā 70 gadiem. Trasa ir trešā sieviete Lielbritānijas premjeres amatā, pirmās divas bija - Mārgareta Tečere un Terēza Meja.

Krievija pērk no Ziemeļkorejas miljoniem artilērijas šāviņu un raķešu, teikts nule atslepenotā ASV izlūkošanas ziņojumā, vēsta laikraksts "New York Times". Sagaidāms, ka Krievija līdzās tuva darbības rādiusa raķetēm un artilērijas šāviņiem nākotnē iegādāsies arī citu Ziemeļkorejas bruņojumu, laikraksts citē ASV amatpersonas teikto. Baidena administrācija nesen arī apstiprinājusi, ka Krievijas armija augustā saņēmusi Irānā ražotus dronus, kas paredzēti izmantošanai kaujas laukā Ukrainā.

Turpinām ziņas

Valsts iestādēm uzdots ieviest energopārvaldības sistēmu un samazināt siltumenerģijas, elektroenerģijas, naftas produktu un dabasgāzes patēriņu.  Valdība noteikusi visām nozaru ministrijām no 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim samazināt siltumenerģijas, elektroenerģijas, naftas produktu un dabasgāzes patēriņu - siltumenerģijai par 9,7%, elektroenerģijai par 4,2%, naftas produktiem - degviela, kurināmais - par 1,8%, un dabasgāzei par 3,3%, visiem rādītājiem samazinājums jāveic, salīdzinot ar iepriekšējo trīs apkures sezonu vidējo rādītāju.

No 2023. gada 1. septembra spēkā stāsies jauna skolēnu mācību sasniegumu vērtēšanas sistēma, kas tiks dalīta četros veidos – formatīvā vērtēšana, diagnosticējošā vērtēšana, monitoringa vērtēšana un summatīvā vērtēšana. Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrija, izmaiņas noteikumos veiktas, jo līdz šim spēkā esošie noteikumi nenoteica izvērstu mācību snieguma vērtēšanas sistēmiskuma principa skaidrojumu, tāpēc izveidojās situācija, kad esošie teorētiskie vērtēšanas principi nesaskan ar praktiskiem paņēmieniem, kas tiek īstenoti skolās. Pilnveidotā izglītības satura mērķis ir attīstīt skolēna prasmi kompleksi lietot zināšanas un paust attieksmes, risinot problēmas mainīgās reālās dzīves situācijās.

Rīgas pašvaldība nevar piespiest Krievijas vēstniecību nomainīt ielas nosaukuma plāksnīti uz vēstniecības ēkas, aģentūrai LETA skaidroja pašvaldībā. Pēc tam, kad Krievija sāka plašu karadarbību Ukrainā, Rīgas dome nolēma Antonijas ielas posmu, kurā atrodas Krievijas vēstniecība Latvijā, pārdēvēt par Ukrainas neatkarības ielu. Kā skaidroja pašvaldībā, tā esot izgatavojusi atbilstošas ielas nosaukuma plāksnes un nodevusi tās Ārlietu ministrijas konsulārajam departamentam, kas var lūgt Krievijas vēstniecībai tās izvietot. Pašvaldība nevarot sodīt vēstniecību par ielas nosaukuma plākšņu neizvietošanu pie vēstniecību ēkas, to neļaujot Vīnes konvencija par diplomātiskajiem sakariem. 

Un vēl

Salnas un krasas temperatūras svārstības dārzā ir kaitīgas siltummīļiem – tādiem kā arbūzi un melones –, toties tās priecē Latvijas augļu dārzu saimniekus. Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvilis informē, ka šonedēļ salnas bijušas vairākas naktis pēc kārtas, kas tradicionāli ir agrāk, nekā ierasts Latvijas dārzos. Dārzkopības eksperts gan norādīja, ka no augsnes virskārtas salnām visvairāk cieš augi siltummīļi, toties salnas un krasās temperatūras svārstības pilnīgi noteikti neietekmē augļu dārzus. Drīzāk otrādi – krasās temperatūras svārstības vairo cukuru un augļi tad skaisti krāsojas. Šādi apstākļi nodrošina labāku kvalitāti un labāku izskatu āboliem. Augļu dārziem drīzāk kaitē lietains un mitrs laiks, kas veicina puvju izplatību. Prognozes sola, ka salnas dārzos mitēsies un naktis kļūs siltākas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra aicina nekavējoties izbeigt karadarbību Zaporižjas AES apkaimē; Studējošiem un pētniekiem no Ukrainas būs iespēja Latvijā pretendēt uz atbalstu; un Aizsardzības ministrijas mācību laikā šodien un rīt veiks iedzīvotāju SMS apziņošanu.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra aicinājusi īstenot steidzamus pasākumus, lai novērstu kodolavāriju Zaporižjas atomelektrostacijā. Aģentūra ir ļoti nobažījusies par nestabilo situāciju Zaporižjas Atomelektrostacijā, ko okupējis Krievijas karaspēks, teikts direktora Rafaela Grosi vakar publiskotajā ziņojumā. Tajā uzsvērts, ka steidzami nepieciešams izveidot drošības zonu, lai novērstu radioaktīvās noplūdes risku un vēl lielāku bojājumu rašanos Atomelektrostacijā. Grosi savā ziņojumā cita starpā norādījis, ka Krievijas bruņumašīnas novietotas turbīnu zālēs. Viņš aicinājis nekavējoties izvest militāro aprīkojumu, norādot, ka tas var apdraudēt Atomelektrostacijas drošību.

Ungārija draudējusi nobloķēt vairāku pret Krieviju vērsto Eiropas Savienības sankciju atjaunošanu, ja no "melnā saraksta" netiks izsvītroti trīs oligarhi - Ališers Usmanovs, Viktors Rašņikovs un Pjotrs Avens, kuram ir arī Latvijas pilsonība, ziņo avoti diplomātu aprindās. Briselē izskanējuši minējumi, ka Ungārija izmanto sankciju atjaunošanu kā sviru, lai panāktu, ka Eiropas Komisija apstiprina Eiropas Savienības finansējumu, kas līdz šim aizturēts bažās par likuma varas ievērošanu Ungārijā.

Kā ziņots, "Melnajā sarakstā" iekļauti vairāk nekā tūkstoš cilvēki, kuriem aizliegts iebraukt Eiropas Savienībā un iesaldēti tur esošie līdzekļi. Eiropas Savienība gatavojas šo sarakstu paturēt spēkā vēl uz sešiem mēnešiem. Eiropas savienības sūtņi gatavojas apspriest šo jautājumu šodien. Sankcijas jāatjauno līdz 15.septembrim, lai tās nezaudētu spēku.
 
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless paudis viedokli, ka Krievijai karā pret Ukrainu vēl nav izdevies sasniegt nevienu no saviem stratēģiskajiem mērķiem. Krievija turpina ievērojamos apmēros zaudēt kara tehniku un karavīrus, un šiem zaudējumiem būs ilgstoša ietekme uz Maskavas kaujas spējām nākotnē. Pagaidām tiek lēsts, ka dzīvību zaudējuši vairāk nekā 25 tūkstoši Krievijas karavīru, Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputātiem norādīja Volless, piebilstot, ka ja saskaita kopā nogalinātos, ievainotos, sagūstītos un desmitus tūkstošus dezertieru, par kuriem tagad tiek ziņots, Krievijas zaudējumi pārsniedz 80 tūkstošus. 

Turpinām ziņas

Pusgadu pēc Saeimas pieņemtajiem grozījumiem valdība vakar noteica kārtību, kādā atņem Latvijas pilsonību cilvēkiem, kuri snieguši atbalstu kara noziegumus izdarījušām valstīm vai personām. Valdības atbalstītie grozījumi noteikumos paredz, ka valsts drošības iestādes sniedz informāciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, ja konstatēta Latvijas pilsoņa atbilstība Pilsonības likuma normai, kas ir pamats Latvijas pilsonības atņemšanai. Savukārt pārvalde pārbaudīs, vai Latvijas pilsonis ieguvis citas valsts pilsonību.

Studējošiem un pētniekiem no Ukrainas būs iespēja pretendēt uz atbalstu “Erasmus+” mobilitātes ietvaros vai arī uz valsts budžeta stipendiju 140 eiro mēnesī, vakar nolēma valdība. Par pieteikšanos Ukrainas civiliedzīvotāju stipendijai vai par “Erasmus+” mobilitātes programmas atbalstu studējošajiem jāinteresējas augstākās izglītības iestādē.

Savukārt Ukrainas pētnieki varēs iesaistīties Latvijas Zinātnes padomes apstiprinātajos projektos. Tāpat Ukrainas civiliedzīvotāji varēs turpināt saņemt šā gada pavasarī izveidoto Pētniecības stipendiju. Ukrainas pētnieks, iesaistoties valsts pētījuma programmas vai fundamentālo lietišķo zinātņu programmas projektā pilnā slodzē, mēnesī varēs saņemt 2 tūkstoši eiro lielu atalgojumu, kā arī zinātniskā institūcija saņems 50 eiro netiešās izmaksas, kas rodas, iesaistot Ukrainas pētnieku pētījuma projektā. Par Ukrainas zinātnieku pieteikumu procesu abos projektos detalizētu informāciju sniegs Latvijas zinātnes padome.

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā šobrīd notiek lietus ūdens kanalizācijas rakšanas darbi no Tautas nama līdz pieslēguma vietai Brīvības ielā. Būvdarbi notiek projektā "Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana". Būvuzņēmējs: SIA "Hektors".  Plānots, ka darbi noritēs līdz 14.septembrim.  Būvdarbu laikā tiek nodrošināta piekļuve īpašumiem, operatīvā un atkritumu savākšanas transporta kustība būvdarbu zonā.

Un vēl

Šodien un rīt, 7. un 8. septembrī laika posmā no pulksten astošiem rītā līdz astoņiem vakarā Aizsardzības ministrija sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem – SIA “Latvijas Mobilais Telefons”, SIA “BITE Latvija”, SIA “Tele2” un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, mācību laikā veiks Latvijas iedzīvotāju apziņošanu ar SMS īsziņām. Šī vingrinājuma mērķis ir pārbaudīt Latvijas iedzīvotāju apziņošanu krīzes situācijās. 

Iedzīvotājiem īsziņas tiks izsūtītas no sūtītāja “Sargs.lv” ar šādu saturu: “Uzmanibu, apzinosanas parbaude! Zini, ka rikoties krizes gadijuma, un iepazisties ar 72 stundu bukletu sargs.lv/72h. Aizsardzibas ministrija”. Saņemot īsziņu, iedzīvotāju vēlamā rīcība ir iepazīties ar 72 stundu bukleta saturu, lai zinātu, kā rīkoties dažādās krīzes situācijās. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizsardzības ministrijas apziņošanas sistēma saskarusies ar  problēmām; Degot istabai Aknīstē, no mājas evakuējas 17 cilvēki; un Septembra vidū Latvijā kļūs nedaudz siltāks.

Šodien Aizsardzības ministrijas apziņošanas sistēma saskarusies ar nelielu ķibeli, proti, nedarbojas "sargs.lv" mājaslapa. Jau ziņots, ka šodien un rīt Aizsardzības ministrija sadarbībā ar mobilo sakaru operatoriem SIA "Latvijas Mobilais Telefons", SIA "Bite Latvija", SIA "Tele2" un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, mācību laikā veiks Latvijas iedzīvotāju apziņošanu ar SMS īsziņām. Šī vingrinājuma mērķis ir pārbaudīt Latvijas iedzīvotāju apziņošanu krīzes situācijās.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien, 6. septembrī, tikās ar bruņoto spēku vadību un tika iepazīstināts ar operatīvo informāciju par situāciju frontē. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks paziņojis, ka Ukrainas spēki aktīvi turpina iznīcināt iebrucēju raķešu sistēmas, bāzes, štābus un loģistikas maršrutus, kā arī jebkādos citos veidos cenšas apspiest pretinieka uzbrukuma iespējas. Ukrainas prezidents teica, ka pretošanās notiek gandrīz visas tūkstoš 300 kilometru garās frontes līnijas garumā un Ukrainas aizstāvji sevi parāda ļoti daudzos reģionos, ne tikai ziņās visbiežāk pieminētajos.

Grieķijā uz pirmo sēdi ir paredzēts sanākt parlamenta īpašajai komitejai, kas izmeklēs opozīcijas politiķa un žurnālistu sarunu noklausīšanos. Savukārt ceturtdien šim jautājumam pievērsīsies Eiropas Parlamenta deputāti. Skandāls ap to, ka Grieķijas izlūkdienests ir noklausījies sociālistiskās partijas PASOK vadītāja, kā arī vismaz viena žurnālista sarunas, aizsākās augustā un varētu apdraudēt pašreizējās valdības pastāvēšanu. Grieķijas premjers Kirjaks Micotakis atzinis, ka izlūkdienests pieļāvis kļūdu un piekrita atsaukt parlamentu no vasaras pārtraukuma, lai apspriestu šo skandālu. Tomēr atkāpties no amata Micotakis negrasās.

Lietuvā tiek gatavota vērienīga atbalsta pakete iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kuriem problēmas rada straujais enerģijas cenu pieaugums. Vienlaikus tiek domāts par enerģijas taupīšanas pasākumiem. Plānots noteikt elektroenerģijas un gāzes cenu griestus, kā arī segt daļu apkures rēķinu. Atbalsta paketē iekļauta arī minimālās algas palielināšana par 15–19 % , bet pensijas varētu pieaugt par desmito daļu.  Pieaugs arī ar nodokļiem neapliekamais ienākumu slieksnis un sociālie pabalsti. Savukārt programmas trešajā un ceturtajā daļā paredzēta palīdzība grūtībās nonākušiem uzņēmumiem un investīcijas zaļajā enerģijā.

Āzijas kontinentālo daļu sasniegusi pēdējos gados spēcīgākā viesuļvētra "Hinna-mnor". Par nopietnākajiem stihijas nodarītajiem postījumiem tiek ziņots no Dienvidkorejas. Taifūna dēļ daudzu pilsētu varas iestādes deva rīkojumu evakuēt iedzīvotājus, apturēt lidojumus un atcelt nodarbības skolās. Piesardzības pasākumi bija pamatoti, jo vēja ātrums dažviet sasniedza gandrīz 40 metrus sekundē, bet lietusgāzes radīja plašus plūdus un postījumus. Taifūns pietuvojies Ķīnas piekrastei, meteorologi brīdina, ka lielākās briesmas gaidāmas šīs nedēļas otrajā pusē.

Turpinām ziņas

Veselības aprūpē strādājošie, pacientu organizācijas un politiskās partijas šodien plāno parakstīt sadarbības memorandu. Tā galvenais mērķis ir panākt, lai politiķi pēc oktobrī plānotajām 14. Saeimas vēlēšanām turpinātu reformas un finansējuma palielināšanu veselības aprūpē. Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Artūrs Šilovs norāda, ka memorandā iecerēts definēt konkrētus paveicamos darbus veselības aprūpes nozares uzlabošanai, tajā skaitā finansējuma palielināšanu. Latvija salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, arī Igauniju, veselības aprūpei, tajā skaitā kompensējamiem medikamentiem, tērē salīdzinoši maz. Tāpat mediķi sagaida ne tikai lielāku finansējumu veselības aprūpei, bet arī reformas, kas skartu algas un slimnīcas, proti, to skaidru "līmeņošanu". 

Cīņa par darbinieku atgriešanos klātienes darbā var kļūt arvien izteiktāka. Jau pašlaik daudzas darba vietas eksperimentē ar tā saucamo hibrīda modeli, nosakot, ka daļu laika darba strādājošie var veikt attālināti, bet daļu klātienē. Biznesa konsultāciju kompānijas “Gartner” pētījums liecina, ka aptuveni 70% vidējo un lielo uzņēmumu vadītāji pašlaik ir noteikuši konkrētas dienas, kurās strādājošajiem jāstrādā klātienē. 26% darba devēju pieprasa, lai strādājošie būtu klātienē trīs dienas nedēļā, bet 17% uzskata, ka pietiek ar divām dienām. Pavisam nedaudz – 4% vadītāju pieprasa tikai vienu dienu strādāt klātienē, bet 5% - visas piecas darba dienas. Vēl 4% darba devēju pieprasa darbiniekiem būt klātienē reizi mēnesī, bet 2% uzskata, ka obligāti klātienē jābūt reizi ceturksnī.

Degot istabai Aknīstē, no mājas evakuējušies 17 cilvēki. Pusdivos naktī uz trešdienu valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Aknīsti, kur trīsstāvu dzīvojamā mājā jūtami dūmi. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka trešā stāva dzīvoklī deg istaba 30m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās 17 cilvēki. Ap pusčetriem no rīta darbi notikuma vietā noslēdzās. 

Un vēl

Sākot ar šīs nedēļas nogali, gaisa temperatūra Latvijā nedaudz paaugstināsies, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās naktīs - uz ceturtdienu un piektdienu gaisa temperatūra vietām Vidzemē un Latgalē noslīdēs mazliet zem nulles, gaidāmi jauni aukstuma rekordi. Laiks būs pārsvarā sauss un saulains. Sestdien un svētdien iespējams lielāks mākoņu daudzums, bet, visticamāk, nebūs ievērojamu nokrišņu. Lēns līdz mērens dienvidaustrumu vējš pāries austrumu vējā. Naktis saglabāsies dzestras, pēcpusdienās gaisa temperatūra pakāpsies līdz +15..+20 grādiem.

Nākamnedēļ gaisa temperatūra brīžiem paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem, dažas dienas mākoņu un lietus dēļ būs drēgnākas, reizēm pastiprināsies vējš un nav gaidāmas lielas salnas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Baltijas valstis vienojas būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām; Nerod kompromisu par skolotāju prasībām - streiks būs; un Pasākumā informēs par Jēkabpils novada ūdenstilpju stāvokli.

Baltijas valstis panākušas vienošanos būtiski ierobežot robežšķērsošanu Krievijas pilsoņiem, kuriem ir Šengenas vīzas.
Vienlaikus paredzēti daži izņēmumi. Lēmumus pieņems valstu valdības atbilstoši nacionālajām procedūrām, un tie stāsies spēkā vienlaikus. Par vienošanos tika paziņots pēc šodien Kauņā notikušās Baltijas valstu un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmes. Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paudis cerību, ka jautājums tiks galīgi atrisināts tuvākajā laikā.
Valdība apstiprinājusi grozījumus, kas paredz, ka AS "Latvijas gāze" klienti līdz nākamā gada 31.martam varēs izvēlēties veikt norēķinus par patērēto dabasgāzi pēc izlīdzinātā vai ikmēneša maksājuma. Ekonomikas ministrijā norāda, ka 25.augustā publiskais tirgotājs "Latvijas Gāze" paziņoja, ka šā gada 15.septembrī stāsies spēkā izmaiņas publiskā tirgotāja norēķinu kārtībā par dabasgāzi mājsaimniecībām, paredzot, ka izlīdzinātā maksājuma norēķinu veidu saviem klientiem vairs nepiedāvās. Līdz ar to Ekonomikas ministrija normatīvajā regulējumā iekļāvusi kārtību, kā tiks nodrošināta pāreja uz ikmēneša maksājumu par faktiski patērēto dabasgāzi.

Kopš kara sākuma Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti vismaz 383 bērni, bet vismaz 742 guvuši dažādus ievainojumus, paziņojusi Ukrainas Ģenerālprokuratūra. Ukrainas Ģenerālprokuratūra norāda, ka šie dati nav galīgi, jo, turpinoties apšaudēm, nav iespējams pārbaudīt visu valsts teritoriju, īpaši pagaidām okupētās teritorijas. Ukrainas varasiestādes informē, ka bombardēšanā un apšaudēs nodarīti postījumi 2 tūkstoši 472 mācību iestādēm, no kurām 289 pilnībā sagrautas.

ASV tehnoloģiju uzņēmumam Apple aizliegts Brazīlijā pārdot viedtelefonus iPhone bez lādētājiem un šajā lietā piemērots 12,28 miljonu reālu jeb 2,3 miljoni eiro naudas sods. Brazīlijas varasiestādes oficiālā paziņojumā izdevušas rīkojumus nekavējoties pārtraukt pārdot iPhone telefonus, kas tirdzniecībā netiek nodrošināti ar lādētājiem. Izmeklēšana pret Apple Brazīlijā tiek veikta kopš decembra saistībā ar nepilnīgu produktu pārdošanu, patērētāju diskrimināciju un atbildības nodošanu trešajām personām. Apple lēmumu viedtelefonus iPhone pārdot bez uzlādes ierīcēm skaidro ar apņemšanos mazināt vides piesārņojumu. Taču Brazīlijas varasiestādes šāds pamatojums nav pārliecinājis, jo uzņēmums tirgū piedāvā produktu, kura izmantošanai nepieciešams iegādāties vēl vienu kompānijas pārdotu produktu.

Turpinām ziņas

Pedagogu streika izlīgšanas komisijas noslēdzošās tikšanās laikā šodien netika rasts kompromiss starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību un Izglītības un zinātnes ministriju. Tas nozīmē, ka skolotāju beztermiņa streiks no 19. septembra notiks. Patlaban arodbiedrība gatavo oficiālu streika pieteikumu, kas jāiesniedz līdz pirmdienai. Streiks aptvers izglītības darbiniekus, sākot no bērnudārziem līdz augstskolām. Streika laikā izglītības darbinieki savā darba vietā neatradīsies. Tiek prognozēts, ka streika dalībnieku skaits varētu būt mērāms tūkstošos. 

Pēdējos gados ir trīs reizes pieaudzis profilaktiskajās pārbaudēs atklāto endokrinoloģisko slimību skaits, kā arī divas reizes - sirds slimību skaits, uzmanību vērš Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sporta medicīnas ārsti. Slimnīcā aģentūrai LETA norādīja, - ja 2019.gadā bērnu sporta ārsti par praktiski veseliem atzina 75%, tad pagājušajā gadā - tikai 72% bērnu. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā ieviestā sistēma, ka no astoņu vai desmit gadu vecuma reizi gadā mazie sportisti var profilaktiski pārbaudīt veselību, ir ļoti veiksmīga. Sporta ārsti bērniem ne tikai rekomendē piemērotāko slodzi un sporta veidu, bet nereti arī atklāj veselības traucējumus. 

Valsts atbalsts gaidāmajā apkures sezonā kompensēt energoresursu izdevumu sadārdzinājumu ir nepieciešams visām mājsaimniecībām neatkarīgi no izmantotās apkures tehnoloģijas veida. Šobrīd atbalsts paredzēts situācijā, ja apkurē izmanto elektrību, dabasgāzi, koksnes granulas, briketes un malku. Bet sašķidrinātās gāzes un dīzeļdegvielas gadījumā atbalsta nav, kaut gan šāds apkures veids valstī ir atļauts. Tiesībsargs ir vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa ar lūgumu izvērtēt nepieciešamību gaidāmajā apkures sezonā kompensēt energoresursu izdevumus visām mājsaimniecībām neatkarīgi no izmantotās apkures tehnoloģijas veida, ja vien to ir atļauts izmantot saskaņā ar spēkā esošo normatīvo regulējumu. 

Un vēl

Šovasar tika veikta zinātniskā ūdenstilpju izpēte trīs Jēkabpils novada ūdenstilpēs - Radžu ūdenskrātuvē, Piksteres ezerā un Viesītes ezerā, lai izstrādātu Zivsaimnieciskās ekspluatācijas noteikumus šīm ūdenstilpēm. Nākamnedēļ, 13.septembrī pulksten piecos pēcpusdienā aicina ierasties visus interesentus uz Viesītes Kultūras pili Jēkabpils novadā, kur notiks tikšanās ar SIA “Saldūdeņu risinājumi” pārstāvjiem. Pārstāvji iepazīstinās ar izpētes rezultātiem attiecīgajās ūdenstilpēs, kā arī atbildēs uz interesentu uzdotajiem jautājumiem.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Radio1 ziņās klausieties: Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra aicinājusi īstenot steidzamus pasākumus kodolkatastrofas novēršanā Zaporižjē; Skolotāju streiks notiks; un Kad gaidāms siltāks laiks?

Valdība vakar atbalstīja valsts aizsardzības dienesta ieviešanu vīriešiem no 18 līdz 27 gadiem un sievietēm brīvprātīgi no 2028.gada, nodrošinot maksimāli plašu pilsoņu iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā, kas nodrošinātu vienlīdzības principu pilsoņu pienākumam iesaistīties valsts aizsardzībā. Tāpat ministri atbalstīja ziņojumā piedāvāto pakāpenisko valsts aizsardzības dienesta ieviešanu no 2023. līdz 2027.gadam ar pirmo iesaukumu 2023.gada janvārī.

78% eiropiešu atbalsta ekonomiskās sankcijas, ko Eiropas Savienība piemēro Krievijas valdībai, uzņēmumiem un privātpersonām, liecina 2022.gada vasaras "Eirobarometra" aptauja. Tāpat kā agrākos apsekojumos pilsoņi apliecina atbalstu Eiropas Savienības reakcijai uz Krievijas agresiju pret Ukrainu. Gandrīz septiņi no katriem desmit aptaujātajiem jeb 68% atbalsta militāru iekārtu piegādes un nogādes Ukrainā finansēšanu. 

Lielbritānijas karaliene Elizabete II vakar lūdza Konservatīvās partijas līderi Lizu Trasu uzņemties jaunās valdības veidošanu, tādējādi 47 gadus vecā Trasa stājusies Lielbritānijas premjerministres amatā. Varas maiņas ceremonija parasti notiek Bakingemas pilī Londonā, bet trauslās veselības dēļ 96 gadus vecā karaliene pašlaik uzturas savā īpašumā Skotijā un nevarēja doties uz galvaspilsētu. Trasa ir jau 15. britu valdības vadītāja, ar ko sadarbojusies Elizabete II.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra aicinājusi īstenot steidzamus pasākumus, lai novērstu kodolavāriju Zaporižjas atomelektrostacijā. Aģentūra ir ļoti nobažījusies par nestabilo situāciju Zaporižjas Atomelektrostacijā, ko okupējis Krievijas karaspēks, teikts direktora Rafaela Grosi vakar publiskotajā ziņojumā. Tajā uzsvērts, ka steidzami nepieciešams izveidot drošības zonu, lai novērstu radioaktīvās noplūdes risku un vēl lielāku bojājumu rašanos Atomelektrostacijā. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vakar tikās ar bruņoto spēku vadību un tika iepazīstināts ar operatīvo informāciju par situāciju frontē. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks paziņojis, ka Ukrainas spēki aktīvi turpina iznīcināt iebrucēju raķešu sistēmas, bāzes, štābus un loģistikas maršrutus, kā arī jebkādos citos veidos cenšas apspiest pretinieka uzbrukuma iespējas. Ukrainas prezidents teica, ka pretošanās notiek gandrīz visas tūkstoš 300 kilometru garās frontes līnijas garumā.

Turpinām ziņas

Pedagogu streika izlīgšanas komisijas noslēdzošās tikšanās laikā šodien netika rasts kompromiss starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību un Izglītības un zinātnes ministriju. Tas nozīmē, ka skolotāju beztermiņa streiks no 19. septembra notiks. 

No 2023. gada 1. septembra spēkā stāsies jauna skolēnu mācību sasniegumu vērtēšanas sistēma, kas tiks dalīta četros veidos – formatīvā vērtēšana, diagnosticējošā vērtēšana, monitoringa vērtēšana un summatīvā vērtēšana. Pilnveidotā izglītības satura mērķis ir attīstīt skolēna prasmi kompleksi lietot zināšanas un paust attieksmes, risinot problēmas mainīgās reālās dzīves situācijās.

Valsts iestādēm uzdots ieviest energopārvaldības sistēmu un samazināt siltumenerģijas, elektroenerģijas, naftas produktu un dabasgāzes patēriņu.  Valdība noteikusi visām nozaru ministrijām no 1. oktobra līdz nākamā gada 30. aprīlim samazināt siltumenerģijas, elektroenerģijas, naftas produktu un dabasgāzes patēriņu - siltumenerģijai par 9,7%, elektroenerģijai par 4,2%, naftas produktiem - degviela, kurināmais - par 1,8%, un dabasgāzei par 3,3%, visiem rādītājiem samazinājums jāveic, salīdzinot ar iepriekšējo trīs apkures sezonu vidējo rādītāju.

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā šobrīd notiek lietus ūdens kanalizācijas rakšanas darbi no Tautas nama līdz pieslēguma vietai Brīvības ielā. Būvdarbi notiek projektā "Tautas nama vēsturiskās ēkas atjaunošana un energoefektivitātes paaugstināšana". Būvuzņēmējs: SIA "Hektors".  Plānots, ka darbi noritēs līdz 14.septembrim.  Būvdarbu laikā tiek nodrošināta piekļuve īpašumiem, operatīvā un atkritumu savākšanas transporta kustība būvdarbu zonā.

Un vēl

Sākot ar šīs nedēļas nogali, gaisa temperatūra Latvijā nedaudz paaugstināsies, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās naktīs - uz ceturtdienu un piektdienu gaisa temperatūra vietām Vidzemē un Latgalē noslīdēs mazliet zem nulles, gaidāmi jauni aukstuma rekordi. Laiks būs pārsvarā sauss un saulains. Sestdien un svētdien iespējams lielāks mākoņu daudzums, bet, visticamāk, nebūs ievērojamu nokrišņu. Lēns līdz mērens dienvidaustrumu vējš pāries austrumu vējā. Naktis saglabāsies dzestras, pēcpusdienās gaisa temperatūra pakāpsies līdz +15..+20 grādiem.

Nākamnedēļ gaisa temperatūra brīžiem paaugstināsies līdz +17..+22 grādiem, dažas dienas mākoņu un lietus dēļ būs drēgnākas, reizēm pastiprināsies vējš un nav gaidāmas lielas salnas.


Atstājiet komentāru