2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 12.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas prezidents Levits kļuvis par pirmo Rietumu līderi, kurš kopš kara sākuma nakšņojis Kijivā; Jēkabpils novada pedagogi gatavojas streikam; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Latvijas prezidents Egils Levits pēc ierašanās Kijivā piektdien uzturējās Ukrainas galvaspilsētā divu dienu vizītē, noskaidrojis Ukrainas medijs "Jevropeiska pravda", norādot, ka līdz ar to Levits kļuvis par pirmo Rietumu līderi, kurš kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma nakšņojis Ukrainas galvaspilsētā.

Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēdējo piecu dienu laikā izdevies atbrīvot vairāk nekā 3 tūkstoši kvadrātkilometru valsts teritorijas, kas pārsniedz Krievijas karaspēka sagrābtās teritorijas platību visās operācijās kopš aprīļa. Analītiķi norāda, ka Ukrainas armijai pretuzbrukumā Harkivas apgabalā izdevās sagraut Krievijas spēkus un iznīcināt Krievijas armijas Donbasa grupējuma ziemeļu flangu.

Kremlis uz nenoteiktu laiku atlicis "referendumus" par Donbasa "republiku" un Zaporižjes, Harkivas un Hersonas apgabalu okupēto teritoriju "pievienošanos Krievijai", pavēstījuši Kremlim tuvi avoti. Kā skaidroja izdevuma "Meduza" sarunu biedri, vienīgais iemesls šādam lēmumam bija veiksmīgais Ukrainas karaspēka pretuzbrukums Harkivas apgabalā. 

Čārlzu III sestdien ceremonijā valdnieka oficiālajā rezidencē Svētā Džeimsa pilī Londonā pasludināja par Apvienotās Karalistes karali. Lai arī Čārlzs III karaļa pilnvaras pārņēma tūlīt pēc mātes, karalienes Elizabetes II, nāves, oficiāli viņa kļūšanu par monarhu apstiprināja Troņa pārmantošanas padomes ceremonijā. Tā ir konstitucionāla formalitāte, kurā tiek atzīta jaunā monarha valdīšana.  Uzrunājot Troņa mantošanas padomes locekļus, karalis Čārlzs III pieminēja gan aizsaulē aizgājušās mātes, karalienes Elizabetes II, panākumus un atstāto mantojumu, gan pauda apņēmību līdz dzīves beigām pildīt viņam uzliktos pienākumus.

Turpinām ziņas

Riska grupu vakcinācijai nākamās ziemas gripas sezonā valstij būtu lietderīgi iegādāties 109 tūkstoši 656 vakcīnu devas par 1,5 miljoniem eiro, paredz Veselības ministrijas izstrādātais informatīvais ziņojums par vakcīnu pret sezonālo gripu iegādi, ko 13.septembrī skatīs valdībā. Ar šādu vakcinācijas aptveri ir plānots tuvoties Covid-19 pirmspandēmijas laika sezonālās gripas vakcinācijas aptverei.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš rīt tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas rast risinājumus pedagogu atalgojuma un darba slodzes jautājumā. Tikšanās piedalīsies arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, finanšu ministrs Jānis Reirs un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns. Tāpat valdība otrdien iepazīsies ar izglītības un zinātnes ministres Muižnieces ziņojumu par sarunu statusu ar pedagogu arodbiedrību.

Jau vēstīts, ka nerodot kompromisu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība 19.septembrī rīkos streiku, kas varētu turpināties līdz brīdim, kad tiks izpildītas pedagogu prasības. Jēkabpils novada arodorganizācija plāno pievienoties streikam ar 24 izglītības iestādēm un 576 streikotājiem, bet skaits vēl var mainīties. Streikos arī daļa bērnudārzu. Viena no arodbiedrības prasībām ir panākt, lai valdība pildītu spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku, bet otrā prasība – lai mazāka daļa no darba slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām. Arodbiedrība nepiekrīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumam, ka darba slodzi sabalansēs līdz 2028.gadam.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā būs maz saules un palaikam gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi. Šodien un rīt būs pārsvarā mākoņainas debesis, vietām nedaudz uzlīs, plašāki nokrišņi otrdienas pievakarē sasniegs Kurzemi. Gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zemāk par +4..+9 grādiem un dienās nepārsniegs +13..+18 grādus.

Sākot ar trešdienu, visā Latvijā brīžiem gaidāms lietus. Lielā mākoņu daudzuma dēļ gaisa temperatūra naktīs nav gaidāma zemāka par +5 grādiem, vietām tā saglabāsies virs +10 grādiem, savukārt maksimālā temperatūra būs +11..+17 grādi, trešdien līdz +20 grādiem. No nedēļas vidus brīžiem pastiprināsies dienvidu un rietumu vēji, dažviet piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 17 metriem sekundē. Pašreizējās prognozes liecina, ka laikā ap 20.septembri gaisa temperatūra pazemināsies.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Apturēts pēdējais kodolreaktors Zaporižjas atomelektrostacijā, Šogad agrāk kā citus gadus izslēgs galvaspilsētas strūklakas, un Jēkabpilī turpināsies Dzejas dienu pasākumi.

 Ir apturēts pēdējais kodolreaktors Zaporižjas atomelektrostacijā. Tā paziņojis Ukrainas atomenerģijas uzņēmums "Enerhoatom". Notiekot sagatavošanās darbi reaktora atdzesēšanai un pārvešanai aukstā stāvoklī. Aizvadītās trīs dienas sestais energobloks darbojies "salas režīmā". Tas nodrošinājis tikai pašas atomelektrostacijas vajadzības zemā jaudas līmenī. Krievijas spēku apšaudēs cietušas visas stacijas elektrolīnijas ar Ukrainas energosistēmu. Sestdien vakarā nolemts atslēgt sesto barošanas bloku un pārslēgt to uz visdrošāko stāvokli - auksto izslēgšanu.

Krievijas galvaspilsētas Maskavas Lomonosova municipālā apgabala padomes deputāti vērsušies pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar prasību atkāpties no amata, vēsta "Radio Brīvība". Deputāti uzskata, ka valsts labklājībai nepieciešama varas nomaiņa, un norāda, ka pēc Putina otrā termiņa "viss aizgājis šķērsām". Deputātu lēmums publicēts municipālā apgabala oficiālajā tīmekļa vietnē.

Jau ziņots, ka 7.septembrī Sanktpēterburgas Smoļņijas municipālā apgabala deputāti jau vērsās pie Krievijas Valsts domes ar aicinājumu atstādināt Putinu no prezidenta amata par valsts nodevību. Pēc šī aicinājuma pieņemšanas Sanktpēterburgas deputāti tika izsaukti uz policiju protokolu sastādīšanai par Krievijas armijas "diskreditāciju".

Latvijā iedzīvotāju uztraukums par Krievijas izvērsto agresiju Ukrainā joprojām ir augsts – kopumā 76,1% respondentu savu uztraukumu vērtē kā augstu vai ļoti augstu, 10 ballu skalā dodot tam septiņas un vairāk balles, secināts "Benu aptiekas" veiktās aptaujas datos. Aptauja sadarbībā ar kompāniju "Gemius" veikta augusta sākumā, aptaujājot tūkstoš 518 respondentu. Kopš pavasara šis rādītājs ir nedaudz samazinājies, jo maijā savu uztraukumu kā augstu vai ļoti augstu vērtēja 84,6%.

Pagājušajā nedēļā mirusī Lielbritānijas karaliene Elizabete Otrā nogādāta Skotijas galvaspilsētā Edinburgā. Tur divu dienu laikā iedzīvotājiem būs iespēja atvadīties no karalienes. Divas dienas zārks atradīsies monarha oficiālajā Skotijas rezidencē Holīrūdhausas pilī. Tur pirmdien ieradīsies gan jaunais karalis Čārlzs Trešais, gan citi tuvākie ģimenes locekļi. Jau otrdien Elizabetes Otrās zārku ar lidmašīnu nogādās Londonā. Sagaidāms, ka četru dienu laikā pirms bērēm no viņas atvadīties varētu ierasties līdz pat miljonam britu.
 
Turpiām ziņas

Ņemot vērā strauji pieaugošās elektroenerģijas izmaksas un Rīgas domes uzdevumu ieviest taupības pasākumus, pašvaldības pārziņā esošās galvaspilsētas strūklakas šoruden beigs darboties jau no 1. oktobra, kas ir aptuveni divas nedēļas ātrāk nekā citos gados. Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā norāda, ka, iestājoties aukstākam laikam, jau ir pārtraukta ūdens piegāde bradājamajiem baseiniem Grīziņkalnā un Ziedoņdārzā. Rīgas pašvaldības pārraudzībā ir 13 strūklakas – desmit stacionārās un trīs peldošās.
 
Latvijas Pareizticīgās baznīcas Sinode "ar mīlestību aicina garīdzniekus un lajus saglabāt miermīlīgu garīgo noskaņojumu, uzturēt baznīcas vienotību, stingri ievērojot Latvijas valsts likumus", norādīts paziņojumā "Par grozījumiem Latvijas Pareizticīgās baznīcas likumā", kas piektdien, 9. septembrī, publicēts baznīcas mājas lapā. Statusa maiņa nemaina pareizticīgo ticību, dogmas, baznīcas liturģisko dzīvi, kalendāra stilu, sakrālo liturģisko valodu, rituālus, tradīcijas un iekšējo baznīcas dzīvi, akcentēts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka  8. septembrī pēc Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita iniciatīvas Saeima veica grozījumus likumā. Šim lēmumam ir juridisks raksturs, un pieņemtās izmaiņas attiecas uz baznīcas juridisko statusu.

Un vēl

Šodien, 12. septembrī no pulksten 15 līdz 20 uz Daugavas aizsargdambja tiks atskaņota dzeja. Šodien pulksten 14 Kena parka estrādē, kas labvēlīgu laikapstākļu gadījumā būs Dzejas dienu galvenā norises vieta, uz tikšanos aicinās autori un režisori Kristu Burāni. Šī būs saruna par dokumentālo dzejas izrādi “Netikumīgie”, kas portretē mūsdienu jaunatni. 

Pulksten 18 Kena parka estrādē notiks dzejas akcija “Dzeja izkāpj no kuba”. Šī gada centrālais objekts būs dzejas kubs, kas atradīsies Kena parka estrādē. Pasākuma organizatori norāda, ka dzeja ir izkāpšana no rāmjiem, ikdienas valodas lietojuma rāmjiem, arī dažādiem dvēseles stāvokļu rāmjiem. Pasākumā izkāps no šī kuba mūsdienām tipiskā veidā – veidojot dzejas teskta zīmes,  “protestakcijas” vai iestāšanās par zīmes. Pēc tam koncertu sniegs Jēkabpils Valsts ģimnāzijas audzēkņi Roberts Rāviņš, Katrīna Kotoviča un Rihards Podāns.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-1.3.00
Radio1 ziņās klausieties: Spiediens uz Ukrainu vienoties par "sliktu mieru" radīs lielāku apdraudējumu nākotnē; SIA “Dona” maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” iegūst divus Zelta un Sudraba diplomu; un Sēņu trūkuma dēļ atceļ ikgadējo izstādi Dabas muzejā

Spiežot uz Ukrainu vienoties ar Krieviju un akceptēt teritoriju zaudējumus, netiks nonākts pie miera, bet gan pie lielākiem apdraudējumiem nākotnē, turklāt plašākā mērogā, šādu nostāju paudis Latvijas prezidents Egils Levits. Viņš Ukrainas galvaspilsētā uzturējās divu dienu vizītē, kur Kijivā piedalījās Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē. Tajā vairākās paneļdiskusijās runāja par Rietumu vienotību un atbalstu Ukrainai, Krievijas agresijas nozieguma izmeklēšanu, starptautiskās kārtības atjaunošanu un sankciju politiku kā instrumentu cīņā pret Krievijas agresiju.

Pārtikas ražošana pašlaik iet cauri vēl nepieredzētam laikam un neko iedrošinošu par pārtikas cenām tuvākajā laikā Eiropā, Baltijā un Latvijā teikt nevar, jo aug visu ražošanas komponenšu izmaksas, intervijā aģentūrai LETA atzina SIA "Orkla Latvija" valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons. Viņš stāstīja, ka pirmo šoku pārtikas industrija piedzīvoja, sākoties karam Ukrainā, jo pēkšņi sastapās ar dažādu pārtikas izejvielu nepieejamību. Tagad alternatīvas piegādes ir atrastas, bet risināmie jautājumi ir kļuvuši vēl sarežģītāki, jo ir saistīti ar energocenām. Tomēr, pēc viņa teiktā, tad, kad norises ekonomikā beigs ietekmēt karš, drošāk varēs rēķināties arī ar cenu samazināšanos pārtikai.

Kā zināms, "Orkla Latvija" pārstāv un attīsta "Laima", "Selga", "Staburadze", "Ādažu Čipsi", "Pedro", "Spilva", "Gutta", "Latplanta" un citus zīmolus. 

Visā pasaulē jau drīzumā tiks mainītas britu sterliņu mārciņu banknotes, kuras rotā Karalienes Elizabetes II portrets, vēsta CNN. Gandrīz 70 gadus Karalienes portrets ir bijis uz mārciņu monētām. Tagad Anglijas Bankai, kas drukā mārciņu banknotes, kā arī Karaliskajai naudas kaltuvei, kas veido monētas, priekšā ir milzīgs uzdevums – izņemt no apgrozības banknotes un monētas ar Elizabetes II portretu, un aizstāt tās ar naudu, uz kuras būs redzams Karaļa Čārlza III portrets. Pašlaik Lielbritānijā ir 4,7 miljardi banknošu, kas ir vairāk nekā 82 miljardus mārciņu vērtas Tāpat apgrozībā ir 29 miljardi monētu. Jaunās naudas zīmes tiks ieviestas pakāpeniski, un tuvākajā laikā būs iespējams norēķināties ar abu veidu naudu – gan ar Elizabetes II, gan ar Čārlza III portretiem.

Svētdien Belgradas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret Eiropraidu, kuru Serbijas galvaspilsētā gatavojas rīkot seksuālo minoritāšu pārstāvji. Svētdienas demonstrāciju kopīgi organizēja labējie radikāļi, pareizticīgo priesteri un motociklistu klubu pārstāvji. Daudzi gājiena dalībnieki tajā piedalījās, nesot svētbildes un krustus. Daļa protestētāju sola arī sestdien iziet ielās, ja praida organizatori neatteiksies no savas ieceres. Kā ziņots, praidi, kas Belgradā notika 2001. un 2010.gadā pārauga vardarbīgās sadursmēs, kad seksuālo minoritāšu pārstāvjiem uzbruka galēji labējo organizāciju pārstāvji. Tomēr kopš 2014.gada praidi Serbijas galvaspilsētā notiek regulāri, taču masīvā tiesībsargāšanas iestāžu darbinieku klātbūtnē.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā, uzreiz pēc izstādes “Riga Food 2022” oficiālās atklāšanas ceremonijas, tika paziņoti un apbalvoti maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureāti. Šogad konkursa devīze ir “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”. “Riga Food 2022” organizētajā konkursā” Ēdiens kā zāles” par augstu uzturvērtību Jēkabpils novada Salas pagasta maiznīcas “Dona” produktiem – “Krustpils rupjmaizei” un “Pilngraudu maizei” pieśķirts Zelta diploms, savukārt rudzu maizei “Sēļu”- Sudraba diploms. Maizes konkursa mērķis ir veicināt un popularizēt veselīgu dzīvesveidu, ikdienas uzturā lietojot mūsdienīgu, uzturvērtības ziņā augstvērtīgu maizi un saglabāt sentēvu maizes cepšanas tradīcijas, ražojot un godinot Latvijas rudzu rupjmaizi.

Vakcīnu pret pērtiķu bakām iedzīvotāji var saņemt desmit Latvijas slimnīcās, to vidū arī Jēkabpils slimnīcā. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka uz vietas Jēkabpils poliklīnikas vakcinācijas kabinetā vakcīnas pret pērtiķu bakām nav pieejamas, jo tām ir specifiskas uzglabāšanas prasības. Taču iedzīvotāji, kas vēlas vakcinēties pret pērtiķu bakām, ir aicināti zvanīt uz vakcinācijas kabinetu pa tālr.65237854 un pieteikties, tiklīdz būs pieteikušies vairāki interesenti, tiks organizēta vakcīnu piegāde un šo iedzīvotāju vakcinēšana! 

Kā ziņots, kopš augusta Latvijā ir pieejama vakcīna pret pērtiķu bakām. Saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām vakcinācija rekomendējama pērtiķu baku slimnieku kontaktpersonām, kuras nosūta uz vakcināciju ar e-nosūtījumu. Tāpat vakcīna rekomendējama personām ar augstu inficēšanās risku, kā arī ārstniecības personām un laboratorijas darbiniekiem, kuri veicot darba pienākumus nonāk ciešā kontaktā ar pērtiķu baku pacientu vai izmeklējamo pērtiķu baku pacienta materiālu.

Un vēl

Sēņu augšanai nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ šogad atcelta ikgadējā izstāde "Sēnes 2022", kas no 14. līdz 18. septembrim bija paredzēta Latvijas Nacionālajā dabas muzejā. Ja situācija mainīsies, par iespējamo sēņu izstādi citos datumos septembrī interesentus informēs tuvākajās nedēļās. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Dabas muzeja eksperte, mikoloģe Diāna Meiere izteica cerību, ka varbūt izstādei izdosies salasīt rudens sēnes, jo muzeja speciālistiem reizēm tās izdodoties atrast arī tad, kad meži ir šķietami tukši. Taču ne šogad, jo patlaban mežos sēņu tikpat kā neesot. Mikoloģe atzīst, ka tik maz ēdamo sēņu, kā ir šogad mežā, citus tādus gadus viņa neatminas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Inflācija ietekmē noguldījumus; Nedaudz pieaugusi saslimstība ar Covid-19; un Stradiņa slimnīca aicina atsaukties 0- asinsgrupas donorus.

Augstā inflācija samazina uzkrājumu vērtību, bet pagājušajā nedēļā pieņemtais Eiropas Centrālās Bankas lēmums par bāzes procentu likmes paaugstināšanu palielinās uzkrājumu ienesīgumu nākotnē. Latvijas iedzīvotāji nav lieli uzkrājumu veidotāji – "Eurostat" dati liecina, ka uzkrājumu ziņā esam vienā no pēdējām vietām Eiropas Savienībā. Visbiežāk iedzīvotāji kā galveno iemeslu min mazos ienākumus un to, ka dzīvo no algas līdz algai. Baltijas valstīs šobrīd ir augstākā inflācija eiro zonā – ap 20%, un inflācija ietekmē ne tikai pirktspēju, bet arī noguldījumus.

Krievija apzināti uzbrūk Kritiskajai infrastruktūrai, lai atstātu Ukrainas cilvēkus bez gaismas un siltuma, taču Maskava Ukrainu neiebiedēs un neko nepanāks, jo ukraiņi jebkurā gadījumā izvēlas dzīvi bez Krievijas, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš Twitter kontā raksta, ka pilnīgs elektrības atslēgums Harkivas un Doņeckas reģionos, daļējs Zaporižjas, Dņipropetrovskas un Sumu reģionos, norādot, ka Krievijas federācijas teroristi paliek teroristi un uzbrūk kritiskajai infrastruktūrai. 

Krievijas karaspēka apakšvienības Dņepras labajā krastā ir gatavas nolikt ieročus, un meklē iespējamos kontaktus ar Ukrainas armiju, šodien pavēstījusi Ukrainas armijas operatīvā štāba "Dienvidi" preses centra priekšniece Natālija Gumeņuka. Viņa piebilda, ka iebrucēji meklē veidus kā saglabāt savu dzīvību.

Dzīvnieki zooloģiskajos dārzos Lielbritānijā var tikt eitanazēti enerģētikas krīzes radīto problēmu dēļ, intervijā telekanālam ITV sacīja Lielbritānijas pilsētas Sautendas pie jūras zoodārza īpašnieks Filips Millers. Kā stāsta Millers, zoodārza rēķini auguši no 240 tūkstošiem mārciņu līdz 750 tūkstošiem mārciņu. Šādos apstākļos liela skaita dzīvnieku turēšana ziemā kļūst neiespējama.

Turpinām ziņas

Latvijā pēdējās trijās dienās reģistrēti tūkstoš 927 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi. Kopumā laboratoriski veikti 7 tūkstoši 292 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 26,4% bijuši pozitīvi. No reģistrētajiem jaunajiem inficēšanās gadījumiem 908 cilvēki nebija vakcinēti vai nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet tūkstoš 19 bija vakcinēti pret Covid-19. Divu nedēļu Covid-19 saslimstības kumulatīvais rādītājs Latvijā palielinājies no 554 līdz 567,9 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Arī septiņu dienu kumulatīvais rādītājs ir palielinājies no 279,9 līdz 305,8 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pēdējo trīs dienu laikā nav saņemtas ziņas par mirušajiem.

Pieaugošos izdevumus dažādās dzīves jomās 67% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju saskata kā draudu, ka nepietiks līdzekļu pietiekamām rūpēm par veselību, secināts „Mēness aptieka” un pētījumu aģentūras „Norstat” veiktajā aptaujā. Respondentu vecuma grupā no 50-74 gadiem vidū šādas bažas pauda pat vairāk nekā 70%. Uz jautājumu, vai pieaugošos izdevumus dažādās dzīves jomās saskatāt kā draudu, ka nepietiks līdzekļu pietiekamām rūpēm par veselību, apstiprinoši visvairāk atbildēja Latgales – 73% un Kurzemes – 70% iedzīvotāji. Vairāk nekā 60% iedzīvotāju šādas bažas ir arī Rīgā, Pierīgā un Zemgalē. Lai arī salīdzinoši daudz, bet reģionu griezumā mazāk šādu viedokli pauduši Vidzemes iedzīvotāji – 57%.

Noslēdzoties ugunsnedrošajam laikam Latvijas mežos, šogad secināts, ka mežu ugunsgrēki skāruši divreiz mazākas platības nekā pērn. Valsts meža dienests no 12.septembra atceļ meža ugunsnedrošo laikposmu, kura laikā, atrodoties mežā un purvā, bija jāievēro vairāki aizliegumi. Šogad tas sakās 2. maijā. Vienlaikus Valsts meža dienests aicina arī turpmāk mežā ievērot ugunsdrošības prasības, jo plaša mēroga ugunsgrēku var izraisīt pat vismazākā dzirkstele. Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda notikuma vieta. 

Valsts meža dienests šogad reģistrējis un dzēsis 355 meža ugunsgrēkus. Kopējā uguns skartā platība meža zemēs ir 220 hektāri, no tiem 68,5 hektāri ir jaunaudzes. Šogad lielākie meža ugunsgrēki bija Nacionālo bruņoto spēku Ādažu poligonā, kur izdega 52 hektāri. Šogad ļaunprātīga dedzināšana konstatēta 17 gadījumos.

Un vēl

Asins komponentu trūkuma dēļ, Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca steidzami lūdz atsaukties O - asinsgrupas donorus, mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņo slimnīca. Kā norāda slimnīca, šobrīd vairākiem pacientiem Stradiņos un citās ārstniecības iestādēs akūti nepieciešama palīdzība, taču Valsts asinsdonoru centra krājumā nav pietiekami daudz šīs grupas asiņu. Tāpat slimnīca norāda, ka nepieciešams atjaunot arī A plus mīnus un B mīnus asinsgrupu krājumu. Stradiņos norāda, ka šobrīd pacienti saņem visu nepieciešamo ārstēšanu, bet, ņemot vērā asins komponentu iztrūkumu, situācija apgrūtināta var būt jau tuvākajās dienās, tāpēc slimnīca ļoti cer uz donoru atsaucību.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Krievija apzināti uzbrūk Kritiskajai infrastruktūrai; Jēkabpils slimnīcā iespējams pieteikties vakcinēšanai pret pērtiķu bakām; un Kāds laiks gaidāms turpmākajās dienās?

Latvijas prezidents Egils Levits pēc ierašanās Kijivā piektdien uzturējās Ukrainas galvaspilsētā divu dienu vizītē, noskaidrojis Ukrainas medijs "Jevropeiska pravda", norādot, ka līdz ar to Levits kļuvis par pirmo Rietumu līderi, kurš kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma nakšņojis Ukrainas galvaspilsētā.

Krievija apzināti uzbrūk Kritiskajai infrastruktūrai, lai atstātu Ukrainas cilvēkus bez gaismas un siltuma, taču Maskava Ukrainu neiebiedēs un neko nepanāks, jo ukraiņi jebkurā gadījumā izvēlas dzīvi bez Krievijas, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš Twitter kontā raksta, ka pilnīgs elektrības atslēgums Harkivas un Doņeckas reģionos, daļējs Zaporižjas, Dņipropetrovskas un Sumu reģionos, norādot, ka Krievijas federācijas teroristi paliek teroristi un uzbrūk kritiskajai infrastruktūrai. 

Krievijas karaspēka apakšvienības Dņepras labajā krastā ir gatavas nolikt ieročus, un meklē iespējamos kontaktus ar Ukrainas armiju, šodien pavēstījusi Ukrainas armijas operatīvā štāba "Dienvidi" preses centra priekšniece Natālija Gumeņuka. Viņa piebilda, ka iebrucēji meklē veidus kā saglabāt savu dzīvību.

Čārlzu III sestdien ceremonijā valdnieka oficiālajā rezidencē Svētā Džeimsa pilī Londonā pasludināja par Apvienotās Karalistes karali. Lai arī Čārlzs III karaļa pilnvaras pārņēma tūlīt pēc mātes, karalienes Elizabetes II, nāves, oficiāli viņa kļūšanu par monarhu apstiprināja Troņa pārmantošanas padomes ceremonijā. Tā ir konstitucionāla formalitāte, kurā tiek atzīta jaunā monarha valdīšana.  Uzrunājot Troņa mantošanas padomes locekļus, karalis Čārlzs III pieminēja gan aizsaulē aizgājušās mātes, karalienes Elizabetes II, panākumus un atstāto mantojumu, gan pauda apņēmību līdz dzīves beigām pildīt viņam uzliktos pienākumus.

Pagājušajā nedēļā mirusī Lielbritānijas karaliene Elizabete Otrā nogādāta Skotijas galvaspilsētā Edinburgā. Tur divu dienu laikā iedzīvotājiem būs iespēja atvadīties no karalienes. Divas dienas zārks atradīsies monarha oficiālajā Skotijas rezidencē Holīrūdhausas pilī. Tur šodien ieradās gan jaunais karalis Čārlzs Trešais, gan citi tuvākie ģimenes locekļi. Jau otrdien Elizabetes Otrās zārku ar lidmašīnu nogādās Londonā. Sagaidāms, ka četru dienu laikā pirms bērēm no viņas atvadīties varētu ierasties līdz pat miljonam britu.

Visā pasaulē jau drīzumā tiks mainītas britu sterliņu mārciņu banknotes, kuras rotā Karalienes Elizabetes II portrets, vēsta CNN. Gandrīz 70 gadus Karalienes portrets ir bijis uz mārciņu monētām. Tagad Anglijas Bankai, kas drukā mārciņu banknotes, kā arī Karaliskajai naudas kaltuvei, kas veido monētas, priekšā ir milzīgs uzdevums – izņemt no apgrozības banknotes un monētas ar Elizabetes II portretu, un aizstāt tās ar naudu, uz kuras būs redzams Karaļa Čārlza III portrets.

Turpinām ziņas

Premjerministrs Krišjānis Kariņš rīt tiksies ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējas rast risinājumus pedagogu atalgojuma un darba slodzes jautājumā. 

Jau vēstīts, ka nerodot kompromisu par pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, Latvijas Izglītības un zinātnes arodbiedrība 19.septembrī rīkos streiku, kas varētu turpināties līdz brīdim, kad tiks izpildītas pedagogu prasības. Jēkabpils novada arodorganizācija plāno pievienoties streikam ar 24 izglītības iestādēm un 575 streikotājiem, bet skaits vēl var mainīties. Streikos arī daļa bērnudārzu. 

Latvijas Pareizticīgās baznīcas Sinode "ar mīlestību aicina garīdzniekus un lajus saglabāt miermīlīgu garīgo noskaņojumu, uzturēt baznīcas vienotību, stingri ievērojot Latvijas valsts likumus", norādīts paziņojumā "Par grozījumiem Latvijas Pareizticīgās baznīcas likumā", kas piektdien, 9. septembrī, publicēts baznīcas mājas lapā. Statusa maiņa nemaina pareizticīgo ticību, dogmas, baznīcas liturģisko dzīvi, kalendāra stilu, sakrālo liturģisko valodu, rituālus, tradīcijas un iekšējo baznīcas dzīvi, akcentēts paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā, uzreiz pēc izstādes “Riga Food 2022” oficiālās atklāšanas ceremonijas, tika paziņoti un apbalvoti maizes konkursa “Ēdiens kā zāles” laureāti. Šogad konkursa devīze ir “Veselīga maize mūsdienīgam patērētājam”. “Riga Food 2022” organizētajā konkursā” Ēdiens kā zāles” par augstu uzturvērtību Jēkabpils novada Salas pagasta maiznīcas “Dona” produktiem – “Krustpils rupjmaizei” un “Pilngraudu maizei” pieśķirts Zelta diploms, savukārt rudzu maizei “Sēļu”- Sudraba diploms. 

Vakcīnu pret pērtiķu bakām iedzīvotāji var saņemt desmit Latvijas slimnīcās, to vidū arī Jēkabpils slimnīcā. SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informē, ka uz vietas Jēkabpils poliklīnikas vakcinācijas kabinetā vakcīnas pret pērtiķu bakām nav pieejamas, jo tām ir specifiskas uzglabāšanas prasības. Taču iedzīvotāji, kas vēlas vakcinēties pret pērtiķu bakām, ir aicināti zvanīt uz vakcinācijas kabinetu pa tālr.65237854 un pieteikties, tiklīdz būs pieteikušies vairāki interesenti, tiks organizēta vakcīnu piegāde un šo iedzīvotāju vakcinēšana! 

Un vēl

Šonedēļ Latvijā būs maz saules un palaikam gaidāms lietus, prognozē sinoptiķi. Rīt būs pārsvarā mākoņainas debesis, vietām nedaudz uzlīs, plašāki nokrišņi otrdienas pievakarē sasniegs Kurzemi. Gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zemāk par +4..+9 grādiem un dienās nepārsniegs +13..+18 grādus. Sākot ar trešdienu, visā Latvijā brīžiem gaidāms lietus. Lielā mākoņu daudzuma dēļ gaisa temperatūra naktīs nav gaidāma zemāka par +5 grādiem, vietām tā saglabāsies virs +10 grādiem, savukārt maksimālā temperatūra būs +11..+17 grādi, trešdien līdz +20 grādiem. No nedēļas vidus brīžiem pastiprināsies dienvidu un rietumu vēji, dažviet piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 17 metriem sekundē. Pašreizējās prognozes liecina, ka laikā ap 20.septembri gaisa temperatūra pazemināsies.

Atstājiet komentāru