2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija nogādās Ukrainai palīdzību; Jēkabpilī no šodienas sākas apkures sezona; un Rīgā piketēs pret Brīvības ielas nepievilcīgumu.

Ukrainas atbrīvotajās teritorijās nogādās Latvijas aizsardzības nozares un uzņēmēju sarūpēto palīdzību. Aizsardzības nozares sagatavotais sūtījums ietver vēsam laikam piemērotu taktisko apģērbu un zābakus, ko Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Ukrainas Nacionālo gvardi nogādās Donbasa reģiona atbrīvotajās teritorijās valsts austrumos. Vienlaikus uz Austrumukrainas atbrīvotajām teritorijām tiks nogādāts Latvijas uzņēmuma “Dobeles dzirnavnieks” un organizācijas “Uzņēmēji mieram” ziedotais pārtikas preču sūtījums, kura sagatavošana notika Dobelē. 

Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas Ukrainas austrumos notiesājušas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas jeb EDSO darbinieku uz 13 gadiem cietumā par nodevību, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.  EDSO darbinieks Dmitrijs Šabanovs tika aizturēts aprīlī un apsūdzēts slepenas informācijas nodošanā ārvalstu izlūkdienestiem. Tika apgalvots, ka viņu 2016.gadā savervējis bijušais Ukrainas drošības dienesta darbinieks un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes aģents Ukrainā. EDSO stingri nosodījusi apsūdzības, kas kaujinieku kontrolētajās teritorijās izvirzītas Šabanovam un vēl vienam EDSO darbiniekam Mihailam Petrovam.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs atteicies komentēt Krievijas estrādes dīvas Allas Pugačovas neseno vēršanos Krievijas Tieslietu ministrijā ar lūgumu arī viņu, tāpat kā viņas vīru Maksimu Galkinu, pasludināt par "ārvalstu aģenti". Peskovs preses brīfingā žurnālistiem norādījis, ka tas nav jautājums, kas jebkādā veidā attiecas uz Kremli.  Jau vēstīts, ka parodists un televīzijas raidījumu vadītājs maksims galkins, kurš izteicies pret karu Ukrainā, ir iekļauts to Krievijas fizisko personu reģistrā, kuras "pilda ārvalstu aģenta funkcijas".

Pasaules Banka brīdina, ka pasaule, visticamāk, tuvojas globālai recesijai, jo pasaules centrālās bankas ir spiestas paaugstināt procentu likmes, lai cīnītos ar augsto inflāciju, vēsta britu ziņu medijs The Guardian. Pasaules trīs lielākās ekonomikas - ASV, Ķīna un eirozona - ir strauji palēninājušās, un šis «mērenais trieciens» nākamajā gadā varētu izraisīt pasaules ekonomikas lejupslīdi, teikts Pasaules Bankas jaunā pētījumā. Ziņojumā teikts, ka pasaules ekonomika šobrīd piedzīvo straujāko lejupslīdi kopš 1970.gada.

Turpinām ziņas

No šodienas pakāpeniski tiks uzsākta apkures pieslēgšana Jēkabpils novada skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka uzņēmums tehniski ir gatavs nodrošināt siltumenerģijas piegādi ēkām Jēkabpilī, bet siltumenerģijas pieslēgšana ēkām ir namu apsaimniekotāja ziņā. SIA JK Namu pārvalde informē, ka uzņēmuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošajām dzīvojamajām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies no 100%-70%, apkures sezonu uzsāks pakāpeniski no šodienas. Savukārt dzīvojamām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies mazāk par 69%, apkures sezona tiks uzsākta ne ātrāk kā no 1.oktobra.

Šogad pirmajā pusgadā reģistrēti 4 tūkstoši 305 jauni uzņēmumi, par 532 mazāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, savukārt likvidēti 5 tūkstoši 799 uzņēmumi, no tiem 3 tūkstoši 293 gadījumos Uzņēmumu reģistrs jau iepriekš bija pieņēmis lēmumu par to darbības izbeigšanu, liecina SIA "Lursoft" apkopotā informācija. "Lursoft" izpētījis, ka gandrīz desmitā daļa no visiem šī gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētajiem uzņēmumiem darbojas mazumtirdzniecības nozarē.  Savukārt visievērojamākais uzņēmumu skaita kritums šī gada pirmajā pusgadā reģistrēts tirdzniecībā, lauksaimniecībā un specializēto būvdarbu sektorā. 

Un vēl

Lai aktualizētu tukšo skatlogu problēmu Rīgā, Brīvības ielā, apvienība "Pilsēta cilvēkiem" šonedēļ rīkos piketu "Dzīvību Brīvības ielai". Piketā plānots vērst uzmanību uz to, ka pelēka, nepatīkama un skaļa iela atbaida cilvēkus, iznīcinot ielā uzņēmējdarbību. Pikets, kurā piketētāji stāvēs pie tukšajiem skatlogiem, notiks Mobilitātes nedēļas un "Dienas bez auto" laikā, 22.septembrī pulksten 17.30. Aktīvisti vēlas Rīgas domes deputātiem atgādināt, ka Brīvības ielā būtu jāmierina satiksme un jāizvieto labiekārtojums, lai iela pamazām kļūtu pievilcīga visiem tās lietotājiem, nevis tikai autobraucējiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aicina ASV uzņēmējus investēt Latvijas ekonomikā;  Latvijā par 48,8% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits; un Nedēļas nogalē Jēkabpilī norisināsies Miķeļdienas gadatirgus.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Ņujorkā piedalījās ASV un Latvijas biznesa forumā, kura laikā aicināja ASV uzņēmējus investēt Latvijas ekonomikā. Ministrs klātesošos informēja, ka šā gada jūnijā Latvija rīkoja Trīs jūru iniciatīvas samitu un biznesa forumu kā ieguldījumu transatlantiskās sadarbības stiprināšanā ar līdzīgi domājošiem partneriem, jo īpaši ekonomikas jomā. Ministrs klātesošos informēja par Latvijas ieceri veidot pārrobežu jūras vēja parka projektu, kā arī par augsto tehnoloģiju attīstības un ražošanas iespējām Latvijā.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās, līdzīga tendence bija arī Igaunijā, tikmēr Lietuvā un Latvijā nedēļas vidējās elektroenerģijas cenas nedaudz pieauga, informē AS "Latvenergo" pārstāvji. Latvijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 358,72 eiro par megavatstundu, Lietuvā - 361,77 eiro megavatstundā, kas vienoti pieauga par 3%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas cena saruka par 53%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, un bija 141,71 eiro par megavatstundu. 

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka monarhiju savā valstī atbalsta aptuveni divas trešdaļas britu. Vēl neviennozīmīgāka attieksme pret britu monarhiju ir Sadraudzības valstīs, kas agrāk bija Britu impērijas sastāvdaļa. Turklāt arī citi Eiropas karaļnami saskaras ar jautājumiem no sabiedrības puses par to, cik piemērotas ir monarhijas 21. gadsimtam. Lielākais atbalsts britu monarhijai nesenajā vēsturē bija 2012. gadā, neilgi pēc tam, kad Elizabete II pirmo reizi bija apmeklējusi Īriju un sarokojusies ar bijušo Īru republikāņu komandieri Martinu Makginesu. Kā norāda pētnieki – tieši Elizabetes II harisma veicinājusi monarhijas popularitāti Lielbritānijā, bet par to, vai briti līdzīgi atbalstīs viņas dēlu, jauno karali Čārlzu III, ir šaubas.

Berlīnes maratonam, kas notiks svētdien, reģistrējušies 45 tūkstoši 527 skrējēji. Pērn Berlīnes maratons bija pirmais no sešiem lielajiem pasaules maratoniem, kas pēc Covid-19 pandēmijas sākuma pulcēja skrējējus. Pagājušajā gadā sacentās 25 tūkstoši dalībnieku. Sacensībām reģistrējušies skrējēji no 157 valstīm, kas ir rekordliels pārstāvēto nāciju skaits. Berlīnes maratonā sacentīsies arī divkārtējais olimpiskais čempions Eliuds Kipčoge no Kenijas, kurš centīsies labot savu 2018. gadā sasniegto pasaules rekordu, kad viņam izdevās veikt maratona distanci divās stundās minūtē un 39 sekundēs.

Turpinām ziņas

Aizvadītajā nedēļā – no 12. līdz 18. septembrim – Latvijā par 48,8% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Nedēļas laikā reģistrēti 8 tūkstoši 368 jauni Covid-19 gadījumi.  Infekcijas reproduktivitātes koeficients (R) 1,31 norāda uz infekcijas slimības izplatīšanos sabiedrībā. Par 23% pieaudzis pacientu skaits stacionāros.  Iepriekšējās nedēļas laikā 1,5 reizes pieaudzis Covid-19 gadījumu skaits skolēnu vidū - vecuma grupā no 10 līdz 19 gadi. Biežāk saslimstības gadījumi tika reģistrēti Vidzemē un Latgalē.

Aizvadītās nedēļas laikā lielākajā daļā Latvijas turpināja augt ar Covid-19 inficēto iedzīvotāju skaits, bet vislielākais pieaugums bija Līvānu un Gulbenes novados, liecina aģentūras LETA aprēķini pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem. Līvānu novadā saslimušo skaits nedēļas laikā ir audzis par 157% - no 44 līdz 113 cilvēkiem, kuri ar Covid-19 ir inficējušies iepriekšējo 14 dienu laikā. Saslimušo skaits ir dubultojies jeb audzis par 109% arī Gulbenes novadā, kur svētdien reģistrēti 119 saslimušie. Saslimušo skaits aizvadītās nedēļas laikā ir samazinājies tikai Ventspilī, Alūksnes un Saulkrastu novados.

Jēkabpils novadā pēdējo divu nedēļu laikā jeb 14 dienās reģistrēti – 215 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, tajā skaitā pagājušās nedēļas laikā konstatēti 128 saslimšanas gadījumi. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju Jēkabpils novadā patlaban ir  537,7 saslimušie.

Un vēl

Jēkabpilī, Krustpils brīvdabas estrādē, sestdien, 24.septembrī no pulksten deviņiem līdz četriem pēcpusdienā norisināsies Miķeļdienas gadatirgus. Rudens tirgū acis priecēs augļu koku, ogu krūmu stādi, pavasara puķu sīpoli, oranžie ķirbji, sārto ābolu kastītes, dzērveņu un brūkleņu grozi. Saimnieces būs sacepušas gardu maizi, sasējušas dzeltenos siera rituļus, savukārt saimnieki – vasarā sabrūvējuši alu un kvasu, tikko nokūpinājuši speķīti un gardu zivi. Amatnieku teltīs būs iespējams atrast kā mūsdienīgus tā etnogrāfiskus adījumus, linu izstrādājumus, keramiku, rotas, koka karotes un daudz, daudz ko citu.

Miķeļdienas gadatirgus gaisotni kuplinās arī skatuves programma ar dziesmām un dejām. Rītu ieskandinās ar folkloras kopu, tad uzstāsies mazie dziedātāji un sāksies rotaļprogramma bērniem “Ražas laiks”. gadatirgū suminās “Resnākā ķirbja” īpašniekus un noskaidros veiklākos Umurkumurā kāpējus. Uzstāsies vidējās paaudzes deju kolektīvi no Daugavpils un Garkalnes, spēlēs Kreicburgas ziķeri. Netālu no lielās skatuves būs izjādes ar zirgiem un mīļdzīvnieku sēta, bērniem būs iespēja darboties radošajās darbnīcās, stiprākos jēkabpiliešus  palīdzēs noskaidrot Jēkabpils Sporta centra un “Impulss” fitness komanda. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķu arodbiedrība vienojas par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu; Lūdz atbalstu sporta būvju uzturēšanai; un Kā mainījusies latvijas iedzīvotāju attieksme pret Krieviju?

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome šodien vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27. un 28.septembrī. Streika laikā paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam. Mediķu arodbiedrība norāda, ka pēc 27.jūlijā notikušā pirmā brīdinājuma streika un sapulces pie Veselības ministrijas no ministrijas puses neesot izrādīta "ne mazākā vēlme" pildīt streika prasības.

Latvijas banku sektors šogad pirmajā pusgadā strādāja ar peļņu 132,526 miljonu eiro apmērā, kas ir par 9,4% mazāk nekā 2021.gada pirmajā pusē, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas publiskotie dati. Banku procentu ienākumi 2022.gada pirmajos sešos mēnešos veidoja 265,332 miljonus eiro, kas ir par 0,1% mazāk nekā 2021.gada pirmajā pusgadā, kamēr procentu izdevumi bija 28,677 miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums par 19,4% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu gadu iepriekš.

Ukrainas armijas pretuzbrukums grauj Krievijas tā dēvēto elites vienību kaujas garu, kas jau tāpat ir vājš, kā arī izsauc paniku ietekmīgu Kremļa cilvēku vidū, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi. Krievijas vadībai trūkst līdzekļu, lai apturētu Ukrainas karaspēku, kas Luhanskas apgabalā jau virzās pāri Oskilas upei, norāda analītiķi. Krievijas armija cenšas mobilizēt papildu spēkus visos potenciālajos avotos, lai nostiprinātu "lielā mērā degradētās un demoralizētās apakšvienības", tomēr nespēj radīt būtiskas kaujas jaudas, skaidro analītiķi.

Ukrainas IT armija ir uzlauzusi Krievijas algotņu formējuma "Vagner" vietni, paziņojis Ukrainas digitālās transformācijas ministrs Mihailo Fedorovs. Krievijas Rostovas apgabalā pēdējā laikā pie augstskolām ir parādījušies sludinājumi, kuros "Vagner" vervē studentus karam pret Ukrainu.  Iepriekš bija ziņots, ka bēdīgi slavenais krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins divās ieslodzījumu vietās Rostovas apgabalā karam pret Ukrainu savervējis tūkstoti cietumnieku, to vidū arī maniaku kanibālu, kurš izcieta sodu kādā cietumā Saratovā.

Turpinām ziņas

Valdība šodien apstiprināja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieci, Informātikas pārvaldes direktori Indru Kārkliņu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju līdz Ievas jaunzemes atstādināšanas termiņa beigām. Kārkliņa par pienākumu izpildītāju apstiprināta, jo ar finanšu ministra Jāņa Reira 15.septembra lēmumu Jaunzeme ir atstādināta no amata pienākumu izpildes uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Kārkliņa pienākumus sāk pildīt no šodienas.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisija vēstulē valdībai lūgs steidzami rast risinājumu sporta būvju elektroenerģijas izmaksu kāpuma kompensēšanai. Atbalsts nepieciešams ne tikai ledus hallēm, bet arī peldbaseiniem un cita veida sporta hallēm, turklāt risinājums nepieciešams steidzami. Patlaban Ekonomikas ministrija strādā pie risinājuma, ka valsts kompensē pusi no izmaksām par elektroenerģijas cenu, kas pārsniedz 160 eiro par megavatstundu jeb 0,16 eiro par kilovatstundu, taču šai idejai vēl nav visu politisko spēku atbalsta un par to notiek diskusijas. 

Un vēl

Līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu Latvijā no 37% pērn līdz 66% šogad ir palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri Krieviju vērtē negatīvi, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš atzīmē, ka Krievija Latvijā saprotamu iemeslu dēļ vairs nav pārāk ieredzēta, norādot, ka šogad jūlijā veiktajā aptaujā tikai 20% atzina, ka tiem par Krieviju ir pozitīvs viedoklis. Vēl 15% respondentu nevarētu noformulēt savu viedokli. Tikmēr 2021.gadā Krieviju pozitīvi vērtēja 48%, negatīvi 37% un 14% nebija skaidra viedokļa.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība lemj samazināt apkures temperatūru šajā apkures sezonā; Aknīstē būs iespēja tikties ar pašvaldības policistu; un Latvijas Nacionālajā teātrī iestudēta ukraiņu dramaturģes ģimenes drāma

Lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju telpu apkures nodrošināšanai, Ministru kabineta sēdē valdība lēma uz laiku pazemināt telpu gaisa temperatūru, ieregulējot to ne vairāk kā +19 grādus. Samazinot dzīvojamo telpu gaisa temperatūru par vienu grādu, tiek ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ietaupījumu. Valdības lēmums paredz, ka laika periodā no šī gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam jānodrošina atbilstošus apkures sistēmas iestatījumus, lai dzīvokļos gaisa temperatūra nepārsniegtu +19 °C, bet telpā ar viszemāko gaisa temperatūru tā nedrīkst būt zemāka kā +18°C. 

Vienlaikus ir saglabāta iespēja, ka dzīvojamās mājas kopīpašnieki vai dzīvokļu īpašumu mājā dzīvokļa īpašnieki var lemt par augstāku telpu gaisa temperatūras nodrošināšanu dzīvojamajā mājā, ja uzskata to par nepieciešamu dzīvojamās mājas ekspluatācijai vai iedzīvotāju veselības un pašsajūtas nodrošināšanai.

Ņemot vērā augsto inflāciju un energoresursu sadārdzinājumu, valdība šodien atbalstīja divus mēnešus ilgas pabalsta piemaksas pensionāriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām un personām, kuru apgādībā ir bērns ar invaliditāti. Pabalstam papildus 30 eiro mēnesī tiks nodrošināts, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma nepārsniedz 300 eiro mēnesī. Pabalstam papildus 20 eiro mēnesī tiks piemērots, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma ir robežās no 301 eiro līdz 509 eiro mēnesī.  Savukārt papildus desmit eiro mēnesī piemēros, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma ir robežās no 510 eiro līdz 603 eiro mēnesī.

2022. gada augustā faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 6,4%, un salīdzinājumā ar jūliju tas ir samazinājies par 0,1 procentpunktu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Gan sieviešu, gan vīriešu bezdarba līmenis augustā samazinājās par 0,1 procentpunktu, sasniedzot attiecīgi 4,5% un 8,2%. Salīdzinot ar pagājušā gada augustu, faktiskā bezdarba līmenis ir samazinājies par 0,8 procentpunktiem, reģistrētā – par 0,7.

No 8. novembra līdz 8. decembrim notiks pieteikšanās pasākumā “Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības. Šī ir septītā projektu kārta ar Eiropas Savienības Atveseļošanās instrumenta finansējumu 6,36 miljoni eiro apmērā. Pasākuma mērķis ir veicināt mazo lauku saimniecību konkurētspēju. Projekta iesniegumus lauksaimniekiem jāgatavo sadarbībā ar apstiprinātiem konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem. Katrs mazais lauksaimnieks saņems15 tūkstoši eiro, kas tiks izmaksāts divās daļās atbilstoši darījumdarbības plānam. 

Turpinām ziņas

Papildinās depozīta nododamo iepakojuma klāstu ar sīrupu un noteiktiem alkoholisko dzērienu iepakojumiem. To nosaka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotie un valdībā apstiprinātie Depozīta sistēmas darbības noteikumu grozījumi. Pašlaik depozīta sistēmā var nodot karbonizēto un nekarbonizēto bezalkoholisko dzērienu, alus un citu fermentēto produktu ar alkohola saturu līdz 6% plastmasas (PET), skārdeņu vai stikla iepakojumus. Taču no 2023. gada jūnija depozīta sistēmā varēs nodot arī sīrupa un alkoholisko kokteiļu, kas veidoti uz spirta bāzes (ar alkohola saturu līdz 15%), stikla, plastmasas (PET) un skārdeņu iepakojumus, kā arī visu veidu alkoholiskos dzērienus plastmasas (PET) pudelēs vai skārdenēs.

Jēkabpils novada pašvaldības policija informē, ka turpmāk  Aknīstes iedzīvotājiem būs iespēja reizi nedēļā klkātienē tikties ar policijas inspektoru un informēt par iespējamajiem likuma pārkāpumiem. Turpmāk katru trešdienu no pulksten 9 līdz 12, Aknīstes pilsētas, kā arī Aknīstes, Asares un Gārsenes pagastu iedzīvotājus pieņems pašvaldības policijas Administratīvo procesu un iesniegumu izskatīšanas nodaļas inspektors Deniss Petjukevičs. Policists apmeklētājus pieņems Aknīstē, Skolas ielā 7. Ar inspektoru var sazināties pa tālruni -  29233090 vai e-pastu: deniss.petjukevics@jekabpils.lv

Un vēl

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē 29.septembrī notiks ukraiņu dramaturģes Marinas Smiļanecas ģimenes drāmas "Suņa māja" pirmizrāde. Luga ir stāsts par trīs brāļiem, kas pazaudējuši saikni cits ar citu. Izrādes režisore ir Larisa Semirozumenko, lomas atveido Ģirts Jakovļevs vai Jānis Skanis, Egils Melbārdis, Romāns Bargais, Uldis Siliņš, kā arī Jana Ļisova vai Elizabete Skrastiņa. Gaidot pirmizrādi, Nacionālais teātris kopā ar biedrību "Tavi draugi" uzsācis labdarības akciju un aicina skatītājus teātrī ziedot nelietotas, biezas vīriešu zeķes un cimdus, kuri 19.oktobrī tiks nosūtīti Ukrainas karavīriem.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Ukrainas armijas pretuzbrukums grauj Krievijas militāro vienību garu; Mediķi gatavojas streikam; un  Jēkabpilī šodien sākās apkures sezona.

Ukrainas atbrīvotajās teritorijās nogādās Latvijas aizsardzības nozares un uzņēmēju sarūpēto palīdzību. Aizsardzības nozares sagatavotais sūtījums ietver vēsam laikam piemērotu taktisko apģērbu un zābakus, ko Nacionālie bruņotie spēki sadarbībā ar Ukrainas Nacionālo gvardi nogādās Donbasa reģiona atbrīvotajās teritorijās valsts austrumos.

Ukrainas armijas pretuzbrukums grauj Krievijas tā dēvēto elites vienību kaujas garu, kas jau tāpat ir vājš, kā arī izsauc paniku ietekmīgu Kremļa cilvēku vidū, uzskata ASV Kara studiju institūta analītiķi. Krievijas vadībai trūkst līdzekļu, lai apturētu Ukrainas karaspēku, kas Luhanskas apgabalā jau virzās pāri Oskilas upei, norāda analītiķi. Krievijas armija cenšas mobilizēt papildu spēkus visos potenciālajos avotos, lai nostiprinātu "lielā mērā degradētās un demoralizētās apakšvienības", tomēr nespēj radīt būtiskas kaujas jaudas, skaidro analītiķi.

Pasaules Banka brīdina, ka pasaule, visticamāk, tuvojas globālai recesijai, jo pasaules centrālās bankas ir spiestas paaugstināt procentu likmes, lai cīnītos ar augsto inflāciju, vēsta britu ziņu medijs The Guardian. Pasaules trīs lielākās ekonomikas - ASV, Ķīna un eirozona - ir strauji palēninājušās, un šis «mērenais trieciens» nākamajā gadā varētu izraisīt pasaules ekonomikas lejupslīdi.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome šodien vienojās par atkārtota brīdinājuma streika rīkošanu 27. un 28.septembrī. Streika laikā paredzēts rīkot protesta sapulci iepretī Ministru kabinetam. Mediķu arodbiedrība norāda, ka pēc 27.jūlijā notikušā pirmā brīdinājuma streika un sapulces pie Veselības ministrijas no ministrijas puses neesot izrādīta "ne mazākā vēlme" pildīt streika prasības.

Valdība šodien apstiprināja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieci, Informātikas pārvaldes direktori Indru Kārkliņu par VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāju līdz Ievas jaunzemes atstādināšanas termiņa beigām. Kārkliņa pienākumus sāk pildīt no šodienas.

Lai samazinātu energoresursu patēriņu dzīvojamo māju telpu apkures nodrošināšanai, Ministru kabineta sēdē valdība lēma uz laiku pazemināt telpu gaisa temperatūru, ieregulējot to ne vairāk kā +19 grādus. Samazinot dzīvojamo telpu gaisa temperatūru par vienu grādu, tiek ietaupīti aptuveni 5% no apkures izmaksām, kas ilgtermiņā veido vērā ņemamu ietaupījumu. Valdības lēmums paredz, ka laika periodā no šī gada 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim dzīvojamās mājas pārvaldītājam jānodrošina atbilstošus apkures sistēmas iestatījumus, lai dzīvokļos gaisa temperatūra nepārsniegtu +19 °C, bet telpā ar viszemāko gaisa temperatūru tā nedrīkst būt zemāka kā +18°C. 

Ņemot vērā augsto inflāciju un energoresursu sadārdzinājumu, valdība šodien atbalstīja divus mēnešus ilgas pabalsta piemaksas pensionāriem, personām ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušām personām un personām, kuru apgādībā ir bērns ar invaliditāti. Pabalstam papildus 30 eiro mēnesī tiks nodrošināts, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma nepārsniedz 300 eiro mēnesī. Pabalstam papildus 20 eiro mēnesī tiks piemērots, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma ir robežās no 301 eiro līdz 509 eiro mēnesī.  Savukārt papildus desmit eiro mēnesī piemēros, ja pensijas, atlīdzības vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs vai to kopsumma ir robežās no 510 eiro līdz 603 eiro mēnesī.

Pagājušajā nedēļā – no 12. līdz 18. septembrim – Latvijā par 48,8% pieaudzis jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Visvairāk saslimstība augusi -  1,5 reizes - skolēnu vidū, vecuma grupā no 10 līdz 19 gadi. Biežāk saslimstības gadījumi tika reģistrēti Vidzemē un Latgalē.

Un vēl

No šodienas pakāpeniski uzsākta apkures pieslēgšana Jēkabpils novada skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka uzņēmums tehniski ir gatavs nodrošināt siltumenerģijas piegādi ēkām Jēkabpilī, bet siltumenerģijas pieslēgšana ēkām ir namu apsaimniekotāja ziņā. SIA JK Namu pārvalde informē, ka uzņēmuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā esošajām dzīvojamajām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies no 100-70%, apkures sezonu uzsāks pakāpeniski no šodienas. Savukārt dzīvojamām mājām, kurās iedzīvotāji par piegādāto siltumenerģijas pakalpojumu ir norēķinājušies mazāk par 69%, apkures sezona tiks uzsākta ne ātrāk kā no 1.oktobra.

Atstājiet komentāru