2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 7.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Satversmes aizsardzības birojs novērojis Krievijas interesi par aivadītajām vēlēšanām; Plāno vākt parakstus par otra tilta būvniecību Jēkabpilī; un Kam piešķirta Nobela prēmija literatūrā?

Satversmes aizsardzības birojs novērojis Krievijas un tās dienestu interesi par aizvadītajām 14. Saeimas vēlēšanām un to norisi. Tā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja aizsardzības biroja direktors Egils Zviedris.Viņš norāda, ka atsevišķi Krievijas dienesti vāca vispārīgu informāciju par Saeimas vēlēšanu norisi Latvijā, iespējamo vēlēšanu rezultātu un to, kāds ir paredzētais atbalsts “Krieviju atbalstošajām partijām Latvijā”. Tāpat aizsardzības birojs novērojis Krievijas dienestu hakeru aktivitātes pret Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapu un atsevišķu politisko partiju mājaslapām vai sociālajiem tīkliem. 

Savukārt Valsts drošības dienests ir apkopojis informāciju saistībā ar 14. Saeimas vēlēšanu norisi, un dienesta vērtējumā vēlēšanas ir aizvadītas mierīgi. Drošības dienests nav identificējis prettiesiskas personu darbības, kuru mērķis būtu vēlētāju brīvas izvēles un vēlēšanu rezultātu ietekmēšana.

Krievijai trūkst karavīru Hersonas apgabala aizsardzībai, kur Ukrainas Bruņotie spēki frontes līniju pavirzījuši vēl 20 kilometrus tālāk, tādēļ Krievija šajā sektorā varētu izvietot mobilizētos rezervistus, jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē secina Lielbritānijas Aizsardzības ministrija. Ukrainas spēkiem kopš 2.oktobra virzoties uz dienvidiem, frontes līnija ir pabīdīta vēl 20 kilometrus, kas galvenokārt saistāms ar virzību Inhulecas labajā krastā un Dņepras kreisajā krastā, tomēr, kā uzsver britu izlūki, pagaidām krievu pamata aizsardzības pozīcijas nav apdraudētas.

Krievija piespiedu kārtā deportējusi vairāk nekā 1,6 miljonus ukraiņu, izklīdinot tos pa savu teritoriju un daudziem no viņiem atņemot dokumentus, uzrunājot Limā notiekošās Amerikas valstu organizācijas Ģenerālās asamblejas sesijas dalībniekus, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš uzsvēra, ka Krievija savu armiju uz Ukrainu nosūtīja, lai valsti pārvērstu par savu koloniju, kā tas bija agrāk impērijas laikā. Zelenskis atgādināja, ka miljoniem ukraiņu aizstāv brīvību un savu valsti un neļaus Krievijai atjaunot senos netaisnīgos laikus.

Taizemes ziemeļaustrumos vakar ar šaujamieročiem un nazi bruņots vīrietis iebrucis bērnudārzā, kur sarīkojis slaktiņu, nogalinot vismaz 34 cilvēkus, tai skaitā 23 bērnus. Slepkava identificēts kā 34 gadus vecais Panja Kamrabs. Kā pavēstīja policija, slepkava pats agrāk bijis policists, bet pagājušogad atlaists no darba par līdzdalību narkotiku tirdzniecībā. Pirms slaktiņa viņš bijis tiesā, kur tika izskatīta viņa lieta. Vīrietis agrā pēcpusdienā iebrucis bērnu aprūpes centrā, kur atklājis uguni. Vispirms viņš šāvis uz darbiniekiem, upuru vidū ir arī audzinātāja, kas bijusi astotajā grūtniecības mēnesī. Pēc darbinieku apšaušanas slepkava ielauzās slēgtā telpā pie bērniem, kur uzbrucis viņiem ar nazi.

Turpinām ziņas

Biedrības "Lauku partnerība Sēlija" padomes sēdē tika nolemts uzsākt iedzīvotāju parakstu vākšanas procesu par otra tilta būvniecību Jēkabpilī. Biedrība norāda, ka tilts ir vitāli nepieciešams iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās vajadzību nodrošināšanai. Jēkabpils ir valsts pilsēta un viena no stratēģiskām vietām Latvijas vidienē, kura izvietota abos Daugavas krastos. Jāuzsver, ka Krustpils stacija ir krustpunkts, kur pienāk sliedes no vairākiem virzieniem – Rīgas, Daugavpils, Rēzeknes, Jelgavas, Ventspils, kā arī Jēkabpils pilsēta ir viens no krustpunktiem Latvijas galvenajiem ceļiem, kur tuvāko tiltu attālums abos virzienos ir 90,4 km Daugavpils vienības tilts un 47,5 km Pļaviņu HES pāri Daugavai.  Biedrība tuvākajā laikā informēs novada iedzīvotājus par parakstu vākšanas uzsākšanas datumu un parakstu vākšanas vietām Jēkabpilī un novada lauku teritorijā. 

Jēkabpils novada attīstības pārvalde informē, ka ir noslēgusies Jēkabpils pilsētas īpaši aizsargājamo koku inventarizācija, kas tiek rīkota piecos gados reizi. 2022. gadā apsekoti 218 koki, tai skaitā 204 iepriekš inventarizētie koki un 14 koki, ar ko papildināts aizsargājamo koku saraksts. 2007.gadā dibinātais saraksts papildināts ar īpašiem kokiem kā arī  Valsts nozīmes un vietējās nozīmes dižkokiem. Patlaban Jēkabpils pilsētas teritorijā zināmi 19 valsts nozīmes dižkoki – tādi kā Rietumu tūja Palejas ielā, ar stumbra apkārtmēru 1,63m, parastā liepa Rīgas ielā 33, ar stumbra apkārtmēru 3,85m, parastie oši Madonas ielā 89, ar stumbra apkārtmēru 3,75m un pat 4,87m. Vēl konstatēti 65 vietējās nozīmes dižkoki, tādi kā parastais ozols Stimbānsalā, ar stubra apkārmēru 3,87m, asās egles šķirne Andreja Pormaļa ielā 17, ar apkārtmēru 1,4m un citi. Plašāk lasiet portālā radio1.lv

Un vēl

Ikgadējā Nobela prēmija literatūrā piešķirta franču rakstniecei Annijai Erno. Viņas darbi lielākoties ir autobiogrāfiski, fiksējot sievietes situāciju mūsdienu pasaulē. Latviešu valodā izdots viņas darbs "Sasalusī sieviete" Intas Geiles tulkojumā. Kā teikts Zviedrijas akadēmijas pamatojumā, Annijai Erno prēmija piešķirta "par drosmi un nesaudzīgu tiešumu, ar kādu viņa atklāj cilvēka personiskās atmiņas avotus, atsvešinājumu un kolektīvos ierobežojumus". Balva rakstniecei tiks pasniegta svinīgās vakariņās Stokholmā šī gada decembrī.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstrīdēti 14.Saeimas vēlēšanu rezultāti; UNESCO nedēļā aicina apmeklēt latvijas kultūrmantojuma vietas; un Kā noritējušas prezidenta vēlēšanas Rīgas zoodārzā?

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi trīs iesniegumus no partijas "Saskaņa" kandidātiem un trīs iesniegumus no partijas "Tautas varas spēks" kandidātiem par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu. Partijas "Saskaņas" deputātu kandidāti vēlas atcelt visu vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus un organizēt balsu pārskaitīšanu par 7.sarakstu. 

Savukārt viens partijas "Tautas varas spēka" kandidāts vēlas, lai tiktu atcelti vēlēšanu rezultāti un tiktu organizēta balsu pārskatīšana vairākos desmitos vēlēšanu iecirkņos. Kā pamatojums šādam lūgumam tiek minēts iecirkņos novērotās tehniskās problēmas un apstāklis, ka novērotājiem nebija iespēja iepazīties ar vēlēšanās izmantotajām IT sistēmām. Savukārt cits partijas "Tautas varas spēks" deputāta kandidāts divos iesniegumos apstrīd visus Saeimas vēlēšanu rezultātus ar pamatojumu, ka viņš, lai gan bijis sodīts, nav tici izsvītrots no kandidātu saraksta, kā arī tāpēc, ka "ir ticis pārkāpts 1922.gada 9.jūnijā Satversmes sapulcē pieņemtais Vēlēšanu likums".

Jau vēstīts, ka 14.Saeimas vēlēšanās ne "Saskaņa", ne "Tautas varas spēks" nepārvarēja 5% barjeru un nākamajā Saeimā nebūs pārstāvētas.

"Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība kā rīcībspējīgu valdības modeli redz tikai trīs partiju koalīciju ar "Jauno vienotību", vakar pēc Apvienotā saraksta un Nacionālās apvienības pārstāvju tikšanās apliecināja abu partiju politiķi. Abiem politiskajiem spēkiem ir "absolūti vienota pozīcija", ka valdība ir jāveido trīs partijām – Jaunajai Vienotībai, Nacionālajai apvienībai un Apvienotajam sarakstam. 

Čehijas galvaspilsētā Prāgā vakar tikās 44 Eiropas valstu vadītāji, lai runātu par Eiropas stabilitāti un to, kā reaģēt, ja drošības situācija pasliktināsies. Otrs sarunu temats bija, kā tikt galā ar enerģētikas krīzi un inflāciju, kas arī skar visus. Prāgā notiek pirmā Eiropas Politiskās kopienas sanāksme. Tajā piedalās gan Eiropas Savienības dalībvalstu, gan citu valstu līderi – tai skaitā no Lielbritānijas, Norvēģijas, Šveices, Turcijas, Ukrainas, Gruzijas, Balkānu valstīm. Šis ir jauns forums, kas izveidots, reaģējot uz Krievijas iebrukumu, lai piedāvātu plašāku, iekļaujošāku Eiropas kopienu. 

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko vakar aizliedza valstī paaugstināt cenas, šādi cenšoties iegrožot straujo inflāciju. Patēriņa cenas ir "šausmīgas , un gada laikā tās ir pieaugušas par 18%, norādīja diktators. Viņš piebilda, ka uzdevums ir līdz nākamajam gadam atgriezties pie 7-8% inflācijas. Lukašenko paziņojumā uzsvērts, ka pārkāpumus kontrolēs ģenerālprokuratūra un valsts drošības dienests, tiem, kuri neievēros aizliegumu paaugstināt cenas, draud aizturēšana un krimināllieta. 

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja līdzekļu neparedzētiem gadījumiem palielināšanu par 236,9 miljoniem eiro sašķidrinātās dabasgāzes iegādei. Nauda paredzēta 0,9 teravatstundu sašķidrinātās dabasgāzes iegādei valsts energodrošuma rezervei. Līgums par šīs gāzes iegādi jau ir noslēgts, gāze iepirkta no ASV, tiks piegādāta caur Klaipēdas termināli, un novembrī tā tiks iesūknēta Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

UNESCO nedēļā, no 10. līdz 16. oktobrim, ikviens ir gaidīts klātienē Latvijas mantojuma vietās, kas iekļautas UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un Latvijas nacionālajā sarakstā, – Rīgas vēsturiskajā centrā, Strūves ģeodēziskā loka punktos Jēkabpilī un Sestukalnā, Grobiņas arheoloģiskajā ansamblī, Kuldīgā, Daugavas lokos un Rundāles pilī, dārzā un meža parkā, lai piedalītos tematiskos pasākumos, tajā skaitā izzinošās pastaigās, lekcijās un spēlēs. 

No 10. līdz 16. oktobrim Strūves ģeodēziskais loks aicina nofotografēties Strūves parkā pie uzstādītā fotorāmja, ievietot fotoattēlu savos sociālajos tīklos Facebook vai Instagram, atzīmēt @VisitJekabpils vai sūtīt foto uz tic@jekabpils.lv un laimēt vērtīgas balvas. Interesenti ir aicināti arī mērot tematisku maršrutu, iekļaujot tajā šādus pieturpunktus: Bristen (Bristene) ar lauka observatorijas repliku ¬¬– Dabors - kalna skatu tornis (Daborkalns) – Jacobstadt (Jēkabpils) punkts Strūves parkā un Strūves ekspozīcija Krustpils pils muzejā.

Un vēl

Rīgas zoodārza prezidenta vēlēšanās, kur piedalījās gandrīz 67% apmeklētāju, kas ir augstāks rādītājs nekā 14. Saeimas vēlēšanās, par jauno prezidentu jeb populārāko dzīvnieku sugu zoodārzā atzīts Amūras tīģeris Augusts. Par to nobalsoja 29% apmeklētāju, pavēstīja Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Jaunais prezidents, būdams iekļauts Pasaules Sarkanās grāmatas nopietni apdraudētās sugas kategorijā, par godu nule kā aizvadītajai Starptautiskajai Dzīvnieku aizsardzības dienai, aicina ikvienu apmeklētāju iepazīt arī citas Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošās aizsargājamās dzīvnieku sugas. To var izdarīt, izstaigājot jaunzveidoto maršrutu "Sarkanajai grāmatai pa pēdām". Maršruta ceļa lapu ir iespēja lejuplādēt.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 un 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Partijas Saskaņa līderis atkāpjas no amata;  Jēkabpilī stāsies spēkā jaunais patstāvīgais siltumenerģijas tarifs; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Pēc 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās partijas "Saskaņa" neiekļūšanas nākamajā parlamenta sasaukumā no amata atkāpies politiskā spēka ilggadējais valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, vēsta laikraksts "Diena". Par šo savu lēmumu politiķis "Saskaņas" valdei paziņojis otrdien, vienlaikus arī paužot apņemšanos nepretendēt uz partijas vadītāja amatu 26.novembrī gaidāmajā kongresā. Urbanovičs atzinis, ka vēlēšanu rezultāts bija "pietiekami sāpīgs" un partijas biedru vidū ir neziņa, jo cilvēki pieraduši, ka partijai ir pārstāvniecība parlamentā, kas deva ļoti daudz. Uz jautājumu, vai paliks partijā un ko darīs tālāk, pieredzējušais politiķis atbildējis, ka būs klāt partijas darbībā, cik jaunajiem līderiem būšot vajadzīgs.

Partija "Progresīvie" nākamnedēļ uz sarunām aicinās gan "Apvienoto sarakstu", gan Nacionālo apvienību, lai pārrunātu iespējamo sadarbību, Latvijas Televīzijai sacīja "Progresīvo" līderis Kaspars Briškens. Tāpat viņš skaidroja, ka partija strādā pie tā, lai precīzāk prioritizētu tās lietas, kas no viņu perspektīvas būtu valstiski šobrīd steidzamāki uzdevumi. Runājot par šīs nedēļas laikā piesauktajām ideoloģiskajām atšķirībām, Briškens skaidroja, ka mīti, kas tika izplatīti priekšvēlēšanu laikā, esot kliedēti. 

Pasaule ir nukleāra Armagedona draudu priekšā pirmoreiz kopš Aukstā kara, ņemot vērā Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteiktos draudus par kodolieroču lietošanu karā pret Ukrainu, brīdina ASV prezidents Džo Baidens. Viņš pauda uzskatu, ka Putins "nejoko", draudot lietot kodolieročus, lai turpinātu iebrukumu Ukrainā. Baidens norāda, ka Putins ir izteicis vāji maskētus draudus lietot kodolieročus, ja viņam šķitīs, ka vairs nav citu variantu viņa mēģinājumā ieņemt Ukrainas teritoriju Rietumvalstu atbalstītās Ukrainas pretošanās apstākļos. Eksperti ir izteikušies, ka tie, visticamāk, būtu relatīvi nelieli taktiski kodoltriecieni. Tomēr Baidens brīdināja, ka taktisks trieciens ierobežotā rajonā tomēr riskētu izraisīt plašāku uzliesmojumu.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka jaunais patstāvīgais siltumenerģijas tarifs, kuram bija jāstājas spēkā no nākamā gada 1.janvāra, stasis spēkā jau no šī gada 1.novembra. Izmaiņas notikušas, ņemot vērā grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas stājās spēkā 1.oktobrī. Likuma grozījumi paredz, ka regulators līdz 31. oktobrim apstiprina regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu tarifu projektus, kuri iesniegti un par kuriem līdz 30. septembrim nav pieņemts regulatora lēmums. Tas nozīmē, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija līdz 31. oktobrim apstiprinās SIA “Jēkabpils siltums” regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu tarifa projektu un tas stāsies spēkā no apstiprināšanas dienas, nevis jaunā gada, kā bija plānots iepriekš. Jaunais siltumenerģijas tarifs plānots robežās no 160-171 eiro par  megavatstundu, precīzu tarifa cenu šajā amplitūdā noteiks regulators. 

SIA “Jēkabpils siltums” šobrīd spēkā siltumenerģijas apgādes pakalpojumu  gala tarifs ir 118.33 par megavatstundu bez PVN. Jau ziņots, ka no 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecībām valsts paredz  centralizētās siltumapgādes atbalstu - centralizētās siltumapgādes tarifa sadārdzinājumu virs 68 - 150 eiro par megavastundu valsts kompensēs 50% apmērā, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavastundu, valsts kompensēs 90%. Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamajā darba nedēļā Latvijā nav gaidāmi spēcīgi nokrišņi un palaikam spīdēs saule, prognozē sinoptiķi. Sestdien debesis būs daļēji apmākušās, vietām mazliet uzlīs, vairāk nokrišņu būs pievakarē Kurzemē. Piekrastē saglabāsies dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 16 metriem sekundē. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +5..+9 grādi, piekrastē līdz +12 grādiem; dienā temperatūra sasniegs +12..+17 grādus.

Svētdiena gaidāma saulaināka un nedaudz vēsāka, vietām īslaicīgi līs, vējš lēni līdz mēreni pūtīs no rietumiem.  Pirmdien gaisa temperatūra pakāpsies līdz +12..+16 grādiem, turpmākajās dienās tā pazemināsies par 1-4 grādiem, naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt nedaudz zem nulles. Nokrišņu būs maz - dažviet īslaicīgi līs, iespējams arī smidzinošs lietus un migla, jo vējš kļūs lēns.

Sagaidāms, ka, sākot ar nākamās nedēļas nogali, pastiprināsies ciklonu ietekme un palielināsies nokrišņu daudzums. Lietus mākoņu ietekmē dienas kļūs nedaudz vēsākas, naktis - siltākas. Mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma virs normas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija saņem Eiropas Atveseļošanās naudu; Krāpnieki uzdodoties par sociālajiem darbiniekiem iztukšo kontus; un Zinātnieki brīdina, ka astotai daļai pasaules putnu draud izzušana.

Latvija šodien no Eiropas Komisijas saņēma Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda pirmo maksājumu 201 miljona eiro apmērā.  Kopējais pieprasījums bija par 231 miljonu eiro, bet no tā atskaitīti 13% jeb 30 miljoni eiro no pērn septembrī saņemtā 237 miljonu eiro Atveseļošanās fonda priekšfinansējuma. Latvijai bez kopumā apstiprinātā Atveseļošanās fonda finansējuma 1,82 miljardu eiro apmērā joprojām ir pieejama arī fonda aizdevumu daļa.

Sākot darbu 14. Saeimai, neievēlētie, esošie šīs Saeimas 75 deputāti saņems atlaišanas kompensāciju trīs mēnešalgu apmērā – katrs apmēram 9000 eiro. Arī ministri tiks pie kompensācijām – tās gan būs vienas mēnešalgas apmērā. Vismaz deviņu ministru kompensāciju kopējais apmērs ir vairāk nekā 44 tūkstoši 500 eiro.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti šodien vienbalsīgi lēma virzīt uz Saeimu likumprojektu par minimālās algas celšanu no nākamā gada. Pret to iebilda sociālie partneri, sakot, ka minimālās algas jautājums jāskata nevis parlamentā, bet valdībā līdz ar nākamā gada budžetu. Patlaban Latvijā minimālā alga ir 500 eiro, un pērn gandrīz 18% no iedzīvotājiem saņēma minimālo algu vai mazāk. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē deputāti šodien vienbalsīgi lēma, ka nākamajā ceturtdienā Saeimā 2. lasījumā jāskata priekšlikums no nākamā gada celt minimālo algu līdz 620 eiro, bet 700 eiro apmērā no 2024.gada. 

Nobela Miera prēmija šogad piešķirta Baltkrievijas cilvēktiesību aizstāvim Alesam Beļackim, Krievijas cilvēktiesību organizācijai "Memoriāls" un Ukrainas cilvēktiesību organizācijai "Pilsonisko brīvību centrs". Nobela prēmijas ieguvējiem pienākas 10 miljonu Zviedrijas kronu jeb ap 925 tūkstoši eiro naudas balva.

Turpinām ziņas

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra brīdina par krāpnieciskiem telefona zvaniem, ko pēdējās dienās saņēmuši iedzīvotāji.  Zvanītāji, uzdodoties par sociālās aģentūras darbiniekiem, sola pabalstus. Aģentūrā norāda, ka šādu saziņu ar iedzīvotājiem neveic, tāpēc aicina iedzīvotājus nereaģēt uz izteiktajiem viltus piedāvājumiem un nekādā gadījumā nelietot savu kredītiestāžu aplikācijas, nesniegt personas datus vai konta numurus.

Policija informē, ka  5. oktobrī Jēkabpils iedzīvotāja telefonsarunas laikā krāpniekiem atklāja savus bankas datus, kā rezultātā no viņas bankas konta tika pārskaitīti 900 eiro. Policijā par krāpšanu sākts kriminālprocess.

Policija Jelgavā vakar pēc pasažieres ziņojuma aizturējusi starppilsētas autobusa vadītāju 2,39 promiļu lielā alkohola reibumā, kurš skaidrojis, ka iepriekšējā dienā izdzēris aptuveni litru degvīna. 6. oktobra vakarā ap pulksten 19.30 valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes darbiniekiem piezvanīja sieviete un informēja, ka viņa Jelgavā esot izkāpusi pieturā no starppilsētu satiksmes autobusa, kura vadītājs, viņasprāt, pie stūres ir sēdies, būdams alkohola reibumā.  Policisti apturēja minēto autobusu.  Veicot alkohola pārbaudi ar alkometru, vīrieša izelpā tika konstatētas 2,39 promiles. Likumsargi sāka administratīvā pārkāpuma procesu, atstādināja personu no transportlīdzekļa vadīšanas un viņam piemēroja autovadītāja tiesību izmantošanas apturēšanu. Autobusa vadītājam uz lietas izskatīšanu jāierodas Jelgavas policijas iecirknī 30 dienu laikā.

Un vēl

Astotajai daļai pasaules putnu sugu draud izzušana, liecina jaunākais ziņojums par pasaules putnu stāvokli. Vairākas visā pasaulē apdraudētas putnu sugas sastopamas arī Latvijā – brūnkaklis, ragainais dūkuris vai parastā ūbele, Latvijas Radio pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs Viesturs Ķerus.Ziņojumā, ko reizi četros gados publicē organizācija “BirdLife International” arī secināts, ka teju pusei no visām putnu sugām vērojama. Ziņojums rāda arī zināmu cerību, jo zinātnieki ir aplēsuši, ka no 90. gadu sākuma kādas 20-30 sugas būtu izmirušas, ja nebūtu mērķtiecīgu aizsardzības pasākumu."

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Divas partijas apstrīdējušas vēlēšanu rezultātus; Jēkabpilī augstāka maksa par siltumu stāsies spēkā jau šomēnes; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi trīs iesniegumus no partijas "Saskaņa" kandidātiem un trīs iesniegumus no partijas "Tautas varas spēks" kandidātiem par vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanu. Partijas "Saskaņas" deputātu kandidāti vēlas atcelt visu vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus un organizēt balsu pārskaitīšanu par 7.sarakstu. Savukārt viens partijas "Tautas varas spēka" kandidāts vēlas, lai tiktu atcelti vēlēšanu rezultāti un tiktu organizēta balsu pārskatīšana vairākos desmitos vēlēšanu iecirkņos. Savukārt cits partijas "Tautas varas spēks" deputāta kandidāts divos iesniegumos apstrīd visus Saeimas vēlēšanu rezultātus ar pamatojumu, ka viņš, lai gan bijis sodīts, nav tici izsvītrots no kandidātu saraksta, kā arī tāpēc, ka "ir ticis pārkāpts 1922.gada 9.jūnijā Satversmes sapulcē pieņemtais Vēlēšanu likums".

Pēc 13.Saeimas vēlēšanās uzvarējušās partijas "Saskaņa" neiekļūšanas nākamajā parlamenta sasaukumā no amata atkāpies politiskā spēka ilggadējais valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, vēsta laikraksts "Diena". Par šo savu lēmumu politiķis "Saskaņas" valdei paziņojis otrdien, vienlaikus arī paužot apņemšanos nepretendēt uz partijas vadītāja amatu 26.novembrī gaidāmajā kongresā.

Partija "Progresīvie" nākamnedēļ uz sarunām aicinās gan "Apvienoto sarakstu", gan Nacionālo apvienību, lai pārrunātu iespējamo sadarbību, Latvijas Televīzijai sacīja "Progresīvo" līderis Kaspars Briškens. Tāpat viņš skaidroja, ka partija strādā pie tā, lai precīzāk prioritizētu tās lietas, kas no viņu perspektīvas būtu valstiski šobrīd steidzamāki uzdevumi.

Krievijai trūkst karavīru Hersonas apgabala aizsardzībai, kur Ukrainas Bruņotie spēki frontes līniju pavirzījuši vēl 20 kilometrus tālāk, tādēļ Krievija šajā sektorā varētu izvietot mobilizētos rezervistus, jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē secina Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka jaunais patstāvīgais siltumenerģijas tarifs, kuram bija jāstājas spēkā no nākamā gada 1.janvāra, stasis spēkā jau no šī gada 1.novembra. Izmaiņas notikušas, ņemot vērā grozījumus Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas stājās spēkā 1.oktobrī. Likuma grozījumi paredz, ka regulators līdz 31. oktobrim apstiprina regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu tarifu projektus, kuri iesniegti un par kuriem līdz 30. septembrim nav pieņemts regulatora lēmums. Tas nozīmē, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija līdz 31. oktobrim apstiprinās SIA “Jēkabpils siltums” regulēto centralizētās siltumapgādes pakalpojumu tarifa projektu un tas stāsies spēkā no apstiprināšanas dienas, nevis jaunā gada, kā bija plānots iepriekš. Jaunais siltumenerģijas tarifs plānots robežās no 160-171 eiro par  megavatstundu, precīzu tarifa cenu šajā amplitūdā noteiks regulators. 

Biedrības "Lauku partnerība Sēlija" padomes sēdē tika nolemts uzsākt iedzīvotāju parakstu vākšanas procesu par otra tilta būvniecību Jēkabpilī. Biedrība norāda, ka tilts ir vitāli nepieciešams iedzīvotāju ikdienas pārvietošanās vajadzību nodrošināšanai. Biedrība tuvākajā laikā informēs novada iedzīvotājus par parakstu vākšanas uzsākšanas datumu un parakstu vākšanas vietām Jēkabpilī un novada lauku teritorijā. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra brīdina par krāpnieciskiem telefona zvaniem, ko pēdējās dienās saņēmuši iedzīvotāji.  Zvanītāji, uzdodoties par sociālās aģentūras darbiniekiem, sola pabalstus. Aģentūrā norāda, ka šādu saziņu ar iedzīvotājiem neveic, tāpēc aicina iedzīvotājus nereaģēt uz izteiktajiem viltus piedāvājumiem un nekādā gadījumā nelietot savu kredītiestāžu aplikācijas, nesniegt personas datus vai konta numurus.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamajā darba nedēļā Latvijā nav gaidāmi spēcīgi nokrišņi un palaikam spīdēs saule, prognozē sinoptiķi. Sestdien debesis būs daļēji apmākušās, vietām mazliet uzlīs, vairāk nokrišņu būs pievakarē Kurzemē. Piekrastē saglabāsies dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 16 metriem sekundē. Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +5..+9 grādi, piekrastē līdz +12 grādiem; dienā temperatūra sasniegs +12..+17 grādus.

Svētdiena gaidāma saulaināka un nedaudz vēsāka, vietām īslaicīgi līs, vējš lēni līdz mēreni pūtīs no rietumiem.  Pirmdien gaisa temperatūra pakāpsies līdz +12..+16 grādiem, turpmākajās dienās tā pazemināsies par 1-4 grādiem, naktīs termometra stabiņš vietām var noslīdēt nedaudz zem nulles. Nokrišņu būs maz - dažviet īslaicīgi līs, iespējams arī smidzinošs lietus un migla, jo vējš kļūs lēns.

Sagaidāms, ka, sākot ar nākamās nedēļas nogali, pastiprināsies ciklonu ietekme un palielināsies nokrišņu daudzums. Lietus mākoņu ietekmē dienas kļūs nedaudz vēsākas, naktis - siltākas. Mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma virs normas.

Atstājiet komentāru