2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 26.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Zaļo un Zemnieku savienība lūdz KNAB pārbaudīt Kariņa rīcību; Plāno izveidot Ugunssardzi; un Šodien Latvijā tiek atzīmētas Notāru dienas.

Zaļo un Zemnieku savienība vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lūdzot pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju par "Jaunās vienotības" līdera Krišjāņa Kariņa rīcību, piedāvājot partijai "Progresīvie" amatu valdībā, apmaiņā pret atbalstu topošajai valdībai, kas var tikt uzskatīts par mēģinājumu tirgoties ar ietekmi. ZZS uzskata, ka Kariņa, kuram neformāli ir uzticēta jaunās valdības veidošana, piedāvājumā izveidot tieši partijai "Progresīvie" paredzētu jaunu Vides un enerģētikas ministriju, lai tā atbalstītu tās jauno vadīto valdību, ir saskatāmas korupcijas vai tirgošanās ar ietekmi pazīmes, kas politiskajā procesā nav pieļaujami.

Nacionālās apvienības pārziņā līdz šim esošo ministriju un tajās strādājošo ministru saglabāšana ir "viens no amatu sadales virzieniem",  atzīst viens no Nacionālās apvienības līderiem Uģis Mitrevics. Partijas iekšienē neesot līdz galam izrunāti kandidāti ne Saeimas Prezidija, ne arī ministru amatiem, apgalvoja politiķis, skaidrojot, ka vēl nav precīzi zināms, kuras jomas būs partijas pārziņā. Mitrevics norādīja, ka šodien partijas 14.Saeimā ievēlētajiem deputātiem ir paredzēta tikšanās, kurā viens no sarunu tematiem būs amatu sadalījums jaunajā parlamenta sasaukumā.

Neatkarīgā tiešsaistes laikraksta "The Insider", pētnieciskās žurnālistikas grupas "Bellingcat" un Vācijas žurnāla "Der Spiegel" žurnālisti ir atraduši slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra sastāvā un identificējuši 30 Krievijas kara inženierus, kuri notēmē raķetes uz Ukrainas civilajiem objektiem. "The Insider", "Bellingcat" un "Der Spiegel" kopīgajā pētījumā apgalvots, ka lielākā daļa šo kara inženieru ir jaunieši un jaunietes ar pieredzi informācijas tehnoloģiju jomā un pat datorspēļu izstrādē. Viņi visi ir reģistrēti kā dzīvojoši un strādājoši Maskavā, Znamenkas ielā 19, kas ir Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba oficiālā adrese.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs vakar paudis viedokli, ka Ukrainas atjaunošana jāsāk nekavējoties. Kanclers norādīja, ka Ukrainas atjaunošana ir izaicinājums vairākām paaudzēm, bet arī iespēja modernizēt Ukrainas infrastruktūru. Šis uzdevums prasīs visas starptautiskās kopienas spēku, bet tā ir arī iespēja nākamajām paaudzēm, ja viss tiks izdarīts pareizi, sacīja Šolcs. Savukārt Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena izteicās, ka Krievijas nodarītais posts Ukrainā ir satricinošs, un Pasaules Banka postījumu apmēru aplēsusi uz 350 miljardiem eiro.

Krievijas Brjanskas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, ir sarīkots sprādziens dzelzceļa posmā starp Novozibkovas un Zļinkas stacijām. Ziņu par sprādzienu apstiprināja arī Brjanskas apgabala gubernators. Tā dēļ vilcieni no Krievijas nevar nokļūt Baltkrievijā pa vienu no dzelzceļa atzariem.
Sprādziens noticis dzelzceļa posmā, kas savieno Brjansku un Baltkrievijas pilsētu Gomeļu, un tam ir stratēģiska nozīme. Remontdarbu dēļ apturēta armijas vilcienu kustība.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā darbinieku trūkumu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, iekšlietu resorā strādā pie risinājumiem par brīvprātīgo ugunsdzēsēju jomas attīstību, tajā skaitā, par iespējamu, "Ugunssardzes" izveidošanu. Taču tas nav vienīgais risinājums, jo Iekšlietu ministrijā tiek domāti dažādi risinājumi par brīvprātīgo jomas attīstību. Jau vēstīts, ka VUGD pagājušajā nedēļā paziņoja, ka personāla trūkuma dēļ dienests nolēmis īslaicīgi apturēt 18 mazāk noslogoto dienesta posteņu darbību. 

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis ir pārliecināts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta posteņu darbības apturēšana novedīs pie vēl lielāka ugunsdzēsēju trūkuma, jo viņi būs spiesti aiziet no darba. Viņš norāda, ka palīgstrādniekiem novadā ir lielākas algas nekā ugunsdzēsējiem. Posteņu darbība, tajā skaitā Jēkabpils novada Aknīstē un Viesītē, apturēta, lai varētu ietaupīt finanšu līdzekļus, nemaksājot par virsstundām. Virsstundas līdz šim ir bijis vienīgais veids, kā nopelnīt, un līdz ar to nodrošināja, ka bija, kas strādā, sacīja Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs. Līdz ar virsstundu samaksas zaudēšanu daudzi glābēji būšot spiesti no darba aiziet.

Ragainis arī norādīja, ka pašvaldība attālākos novada pagastos uztur savā īpašumā ugunsdzēsēju mašīnas un brīvprātīgos, kas nepieciešamības gadījumā var aizbraukt un uzliet ūdeni, uzsverot, ka šie cilvēki prot rīkoties ar ugunsdzēsēju mašīnu, taču nav apmācīti glābēji. Tikmēr apmācītie glābēji aizejot no darba, pat nenostrādājuši obligātos piecus gadus pēc apmācības. Viņi atmaksājot naudu par apmācību, lai varētu iet strādāt citur.

Un vēl

Šodien, 26. oktobrī, Latvijas Zvērinātu notāru padome rīko ikgadējās Notāru dienas, kas bija plānotas šī gada sākumā, bet tika atceltas, sākoties karam Ukrainā. Notāru dienās plānots runāt par jautājumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma darījumiem, īpaši apstākļos, kad sabiedrībā valda neziņa par to, kā rīkoties ar nekustamo īpašumu energokrīzes laikā. Liela daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām neapzinās juridiskos un finansiālos riskus, kas saistās ar īpašuma pirkšanu, pārdošanu, dāvināšanu, mantošanu un citām darbībām.Šodien individuālās bezmaksas konsultācijas ikvienam Latvijas iedzīvotājam no pulksten 16–18 būs pieejamas tiešsaistē Zoom platformā. Links pieejams Mans Notārs kontā platformā Facebook un portālā latvijasnotars.lv. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ukrainas vicepremjere aicina tautiešus, kas devušies bēgļu gaitās, ziemā neatgriezties, Pašvaldībām būs pieejami līdzekļi elektroautobusu iegādei, un Krustpils pils aicina uz Leģendu nakti.

Eiropas Komisija ir skeptiski noskaņota pret elektroenerģijas ražošanai izmantotās gāzes subsidēšanu. Šāds cenu samazināšanas mehānisms darbojas Spānijā un Portugālē un tādēļ tiek dēvēts par Pireneju modeli. Komisijas eksperti uzskata, ka tā vietā vajadzētu slēgt ilgtermiņa līgumus ar zaļās enerģijas piegādātājiem par zemākām cenām. Abas šīs iespējas, ka arī citi priekšlikumi pašreizējās krīzes pārvarēšanai tika apspriestas Eiropas Savienības dalībvalstu enerģētikas ministru sanāksmē Luksemburgā.

Latvijas Pareizticīgā baznīca nesen notikušajā koncilā atbalstījusi vēršanos pie Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila ar lūgumu piešķirt baznīcai neatkarīgu statusu.  Vienkārši runājot, baznīca Maskavas patriarhātam lūdz brīvlaišanu, vēsta Panorāma. Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils lūgumu var arī neakceptēt. Taču tad Latvijas Pareizticīgā baznīca var prasīt brīvlaišanu citur. Ja Latvijas Pareizticīgās baznīcas neatkarību jeb autokefāliju neatzīs ne Maskavas, ne Konstantinopoles patriarhāts, tā tiks uzskatīta par šķeltniecisku.

Ukrainas vicepremjere un okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka mudinājusi ukraiņus, kas šobrīd atrodas ārzemēs, uz ziemas mēnešiem neatgriezties dzimtenē, jo Krievijas teroraktu dēļ tas var būt sarežģīti. Krievija pārgājusi pie civiliedzīvotāju terora, jo nespēj karot ar armiju un zaudē kaujas laukā, skaidroja valdības pārstāve. Ja ukraiņiem, kas atrodas ārzemēs, ir iespēja pārziemot tur, viņiem tā būtu jādara, nacionālā telemaratona ēterā sacīja vicepremjere.

Ja krievi uzspridzinās Kahovkas hidroelektrostaciju, Krima bez ūdensapgādes paliks 10-15 gadus, bet varbūt arī uz visiem laikiem, otrdien britu raidsabiedrībai "Sky News" sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs. Krima ar ūdeni agrākajās desmitgadēs lielā mērā tikusi apgādāta pa Ziemeļkrimas kanālu, kas uz pussalu Dņepras ūdeņus novada no Kahovkas ūdenskrātuves.

Turpinām ziņas

Pašvaldībām no Atveseļošanās fonda finansējuma būs pieejami 10 miljoni eiro elektroautobusu iegādei. Granta programma paredz, ka tiks iegādāti vismaz 15 elektroautobusi, un pēc nepieciešamības izveidota to apkalpošanai atbilstoša uzlādes infrastruktūra. Viena projekta maksimālais iespējamais finansējums – līdz 300 tūkstoši eiro, savukārt bezemisiju transportlīdzekļa izmaksas – līdz projekta maksimālajam apmēram, kas ir 666 tūkstoši 660 eiro. Pašvaldību autobusu parkos ir 132 autobusi, kas ir vecāki par 20 gadiem, tajā skaitā, 21 autobusa vecums, ņemot vērā tā pirmreizējās reģistrācijas gadu, sasniedz 33-45 gadus. Šādi nolietoti autobusi nav videi draudzīgi.

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā veiksmīgi noslēdzies projekts, kurā izstrādāti jauni materiāli augļu un ogu apstrādei, kas ļauj ilgāk saglabāt kvalitāti un pagarināt ražas uzglabāšanas laiku. Augļu un dārzeņu zudumu apjoms Eiropā ir 45% no kopējās ražas. Pārtikas ražotāji izjūt arvien lielāku spiedienu ražot pārtikas produktus ar pagarinātiem derīguma termiņiem, taču ķimikāliju lietošanai pārtikas apstrādē ir kaitīga ietekme uz cilvēku organismu. Atklāts, ka ogu uzglabāšanas laiku var paildzināt, tās apstrādājot ar efektīvu, veselībai nekaitīgu un bioloģiski noārdāmu polimēra pārklājumu. Tas būtu būtu pieejams šķīduma formā, kuru patērētājs varētu apēst kopā ar ogu, tā papildus saņemot arī prebiotisko polisaharīdu devu.

Un vēl

 Sestdien, 29. oktobrī, 11. reizi notiks pasākums "Leģendu nakts 2022", ko organizē Latvijas piļu un muižu asociācija. Pasākuma tēma šogad – brīnumi, maģija un zinātnes atklājumi. Krustpils pilī no pulksten 19 tiks gaidīti interesenti, kam patīk pastaigas sveču gaismā. Te varēs satikt vairākus pils iemītniekus, kas dalīsies stāstos par interesantiem notikumiem dažādos laika posmos – izskanēs stāsti par lielīgo baronu Korfu, kura cūkas noskrējušas zirgus, par tūļīgo baronesi, kura nekad nav spējusi sapucēties laicīgi, par spokiem, kas vēl līdz šai dienai klīst pa Krustpils pils zālēm un gaiteņiem, un daudzus citus. Šajā vakarā pils viesiem būs arī iespēja vēl pēdējo reizi apskatīt ceļojošo izstādi "Retumu kabineti. Kaislības Eiropā 16.–21. gadsimtā".

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Iezīmējas jaunās valdības iespējamais sastāvs; Aicina uz Lucijas Ķuzānes jubilejas pasākumu; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Šonedēļ sākoties intensīvākai valdības koalīcijas veidošanas sarunu fāzei, kad jau jāpanāk vienošanās par konkrētiem darbiem un amatiem valdībā un Saeimā, pamazām iezīmējas iespējamais amatu sadalījums jeb tā skelets, tomēr nopietnākās diskusijas vēl tikai priekšā, liecina aģentūras LETA apkopotā publiski izskanējusī un kuluāros pārrunātā informācija. Vairākuma koalīciju 14.Saeimā gatavojas veidot "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība, lielāko amatu skaitu atbilstoši proporcionalitātes principam atvēlot Jaunajai Vienotībai. Ja pieņem, ka, ieskaitot premjera un Saeimas priekšsēdētāja krēslu un jaunveidojamo klimata ministra amatu, koalīcijai jāsadala 16 augstākie amati, Jaunā Vienotība varētu pretendēt uz septiņiem, Apvienotais saraksts - uz pieciem, bet Nacionālā apvienība - uz četriem posteņiem. 

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā piedaloties pirmajā starptautiskajā Krimas platformas parlamentārajā samitā, saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu – Kņaza Jaroslava Gudrā otrās pakāpes ordeni. Apbalvojumu Mūrniecei pasniedza Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs Ruslans Stefančuks. Ordenis Saeimas spīkerei piešķirts par nozīmīgiem personīgiem nopelniem starpvalstu sadarbības stiprināšanā, valsts suverenitātes un Ukrainas teritoriālās integritātes atbalstīšanā, kā arī par nozīmīgu ieguldījumu Ukrainas popularizēšanā pasaulē. Dekrētu par ordeņa piešķiršanu izdevis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Daudzas Eiropas valstis saskaras ar Ukrainas bēgļu izmitināšanas problēmu. Sāmsalā Igaunijā kādā kompleksā izveidos īpašus sociālos dzīvokļus, savukārt Īrijā īslaicīgas nakšņošanas vieta radīta galvaspilsētas Dublinas lidostā. Kopš Krievijas iebrukuma sākuma Igaunijā ieradušies vairāk nekā 110 tūkstoši Ukrainas pilsoņi, un 60 tūkstoši no tiem palikuši valstī. Bēgļus uzņem arī Sāmsalā, kur lielākās problēmas rada piemērotu dzīvesvietu trūkums. Līdzīgas problēmas ir Īrijā, kur ieradušies apmēram 55 tūkstoši bēgļu un ieceļošana turpinās, un daudziem pirmā pieturas vieta valstī ir lidosta, kur šonedēļ atvērta nakšņošanas vieta. 

Irānā ir nogalināti Islāma revolūcijas sargu korpusa pulkvedis Mehdi Mollašahi un ģenerālis Džavads Keiha, kas bijuši atbildīgi par dronu piegādi Krievijai. Abi virsnieki tika nošauti automašīnā Zāhedānas pilsētā, kas ir Sistānas un Beludžistānas provinces administratīvais centrs, ziņoja Irānas mediji. Jau ziņots, ka Krievija vasarā nopirka no Irānas vairākus tūkstošus kaujas dronu "Shahed-136" un "Mohajer-6", kurus tā tagad izmanto triecieniem pret Ukrainas civilajiem objektiem. Atbildot uz to, Ukraina atņēma akreditāciju Irānas vēstniekam un ievērojami samazināja Irānas vēstniecības personālu. Ukrainas Drošības dienests sāka krimināllietu par šo dronu piegādēm. 

Turpinām ziņas

Piektdien, 28.oktobrī pulksten 16 Krustpils kultūras centra mazajā zālē notiks vakarēšana kopā ar jubilāri Luciju Ķuzāni, kurai šīs nedēļas nogalē aprit 95! Pasākuma moto, Lucijas Ķuzānes vārdi - Ak, pasaulīt - kas tad tur sevišķs! Lūcija Ķuzāne ir latviešu skolotāja un rakstniece, Sēlijas novada pētniece, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, kā arī Jēkabpils un Pilskalnes pagasta Goda pilsone. Viņa savā daiļradē īpaši pievērsusies Sēlijas izpētei. Plaši pazīstamas ir viņas grāmatas par rakstniekiem Jūliju Dievkociņu, Jāni Jaunsudrabiņu, Jāni Veseli un Aleksandru Pelēci, kā arī citas. Uz pasākumu aicina Jēkabpils pilsētas bibliotēka, Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka un jubilāre.

Godinot izcilo latviešu esejisti, filosofi, rakstnieci un tulkotāju Zentu Mauriņu 125. jubilejā, piektdien, 28. oktobrī nāks klajā pastmarka un aploksne. Jaunā pastmarka izdota 25 tūkstoši eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 800 eksemplāros. Pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramiem Latvijas teritorijā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir māksliniece autore Lilija Dinere.  Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.  

Un vēl

Gan oktobra beigās, gan novembra sākumā Latvijā būs šim laikam neraksturīgi augsta gaisa temperatūra – gaidāmi siltuma rekordi, prognozē sinoptiķi. Maksimālā gaisa temperatūra būs +9..+15 grādi, atsevišķās dienās tā vietām var sasniegt pat +17 grādus. Nakts un rīta stundās temperatūra noslīdēs līdz +6..+12 grādiem, dažkārt, debesīm skaidrojoties, vietām – pārsvarā austrumu novados - gaiss kļūs par dažiem grādiem dzestrāks. Saglabājoties paaugstinātam gaisa mitrumam, palaikam gaidāma dūmaka un migla, kā arī lietus. Nokrišņi visbiežāk būs nelieli.

Sagaidāms, ka novembris Latvijā būs krietni siltāks par normu, bet lielākā temperatūras novirze prognozēta tieši mēneša sākumā. Silto laiku Eiropas lielākajai daļai sagādā gaisa plūsma no dienvidrietumiem, ko nodrošina cikloni Eiropas rietumos un ziemeļos un augsta spiediena apgabals pārējā teritorijā. Atbilstoši sezonālajām prognozēm sinoptiskā situācija ziemā mainīsies un ir gaidāmi aukstuma viļņi, tomēr ziemas vidējā gaisa temperatūra tiek prognozēta virs normas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība plāno lemt par ārkārtas situācijas pagarināšanu pierobežā; Pašvaldības sāk izmaksāt apkures pabalstus; un dabas muzejā skatāma ķirbju izstāde.

Valdība drīzumā plāno lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Baltkrievijas pierobežā līdz nākamā gada 10.februārim. Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Valdība to izsludināja pērn no 11.augusta, un līdz šim tā bija vairākkārt pagarināta. Pēdējo reizi tā bija pagarināta līdz 10.novembrim. Tagad Iekšlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 2023. gada 10. februārim. Kopš 2021.gada 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 7 tūkstoši 562 cilvēki.

Aptuveni katrs piektais Latvijas darba ņēmējs pozitīvi raugās uz iespēju saņemt piemaksas no savas darbavietas, kas paredzētas elektroenerģijas un apkures izmaksu pieauguma kompensēšanai, secināts bankas Citadele oktobrī veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā. Visbiežāk algas palielinājumus vai īslaicīgas piemaksas pie algas saņēmuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kā arī 40 līdz 49 gadus veci darba ņēmēji. Biežāk algu pielikumus saņēmuši Rīgā, Pierīgā un Kurzemē strādājošie, kamēr retāk lielāku algu vai piemaksas saņēmuši iedzīvotāji Zemgalē.

Eiropas Parlamenta viceprezidents un Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle vienīgais no Latvijas politiķiem iekļauts ietekmīgāko eiroparlamentāriešu Top 100, ierindojoties 16.vietā.  Paplašinātajā ietekmīgāko simts deputātu sarakstā kā otrs no Baltijas valstīm iekļuvis arī bijušais Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, ierindojoties 44.vietā.

Turpinām ziņas

Lielākā daļa Latvijas pašvaldību uzsākušas energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām". No vairāk nekā 135 tūkstošiem Latvijas pašvaldībās saņemto pieteikumu 75% ir izskatīti, un pašvaldībās pieņemti pozitīvi lēmumi par atbalsta izmaksu mājsaimniecību īpašniekiem vai īrniekiem vairāk nekā 6,3 miljonu eiro apmērā. 38 pašvaldības jau ir uzsākušas atbalsta izmaksu, un izmaksāts atbalsts 56 tūkstošiem pieteikumu 3,5 miljonu eiro apmērā. Arī atlikušās pašvaldības gatavojas atbalsta maksājumu veikšanai, un pirmie maksājumi tiks veikti tuvākajās dienās.

Jēkabpils novadā oktobra pirmajās trīs nedēļās kopumā saņemti 3 tūkstoši 855 iesniegumi,  no tiem par granulām, briketēm - 70 un par malku 3 tūkstoši 785. Visbiežāk pieprasīts atbalsts bez čeka – 3 tūkstoši 768 personām,savukārt iesniedzot maksājuma dokumentus -87. pašvaldībā informē, ka iesniegumus izvērtē 30 darba dienu laikā. Ja lēmums pozitīvs – persona saņem naudu kontā, ja lēmums negatīvs - atteikums, persona saņem lēmumu kontaktinformācijā norādītajā saziņas veidā – epasts vai deklarētā adrese. Pirmo triju nedēļu laikā pabalsta izmaksai tika izvērtēti tūkstoš 445 iesniegumi, piešķirts atbalsts 88 tūkstoši 627 eiro. Piecos gadījumos pieņemts lēmums atteikt atbalsta pieprasītājiem.

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā apskatāma ķirbju izstāde ar nosaukumu "Ķirbji un citas lielas ogas", ko jau 26 gadus organizē dārzkopības entuziastu klubs "Tomāts". Līdz nedēļas beigām muzejā būs redzamas aptuveni 100 ķirbju šķirnes. Muzejā norāda, ka  šis neesot bijis dižs ķirbju gads. Mitrajā, aukstajā pavasarī asni nodzeltēja, kā tautā saka – ielīda zemē. Tomēr dārznieki ķirbjus sēja atkal, un izstādes klāsts ir iespaidīgs.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Latvijas pareizticīgā baznīca lūgusi Krievijas patriarham brīvlaišanu; Šodien norisinās notāru dienas; un Sinoptiķi prognozē, ka tuvākās nedēļas laikā kritīs siltuma rekordi.

Valdība drīzumā plāno lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Baltkrievijas pierobežā līdz nākamā gada 10.februārim. Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Valdība to izsludināja pērn no 11.augusta, un līdz šim tā bija vairākkārt pagarināta. Pēdējo reizi tā bija pagarināta līdz 10.novembrim. Tagad Iekšlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 2023. gada 10. februārim. 

Zaļo un Zemnieku savienība vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, lūdzot pārbaudīt publiski izskanējušo informāciju par "Jaunās vienotības" līdera Krišjāņa Kariņa rīcību, piedāvājot partijai "Progresīvie" amatu valdībā, apmaiņā pret atbalstu topošajai valdībai, kas var tikt uzskatīts par mēģinājumu tirgoties ar ietekmi. 

Latvijas Pareizticīgā baznīca nesen notikušajā koncilā atbalstījusi vēršanos pie Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila ar lūgumu piešķirt baznīcai neatkarīgu statusu.  Vienkārši runājot, baznīca Maskavas patriarhātam lūdz brīvlaišanu, vēsta Panorāma. Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils lūgumu var arī neakceptēt. Taču tad Latvijas Pareizticīgā baznīca var prasīt brīvlaišanu citur. Ja Latvijas Pareizticīgās baznīcas neatkarību jeb autokefāliju neatzīs ne Maskavas, ne Konstantinopoles patriarhāts, tā tiks uzskatīta par šķeltniecisku.

Ukrainas vicepremjere un okupēto teritoriju reintegrācijas ministre Irina Vereščuka mudinājusi ukraiņus, kas šobrīd atrodas ārzemēs, uz ziemas mēnešiem neatgriezties dzimtenē, jo Krievijas teroraktu dēļ Ukrainā daudzviet nav nedz elektrības, nedz apkures. Krievija pārgājusi pie civiliedzīvotāju terora, jo nespēj karot ar armiju un zaudē kaujas laukā, skaidroja valdības pārstāve. 

Krievijas Brjanskas apgabalā, kas robežojas ar Ukrainu, ir sarīkots sprādziens dzelzceļa posmā starp Novozibkovas un Zļinkas stacijām. Ziņu par sprādzienu apstiprināja arī Brjanskas apgabala gubernators. Tā dēļ vilcieni no Krievijas nevar nokļūt Baltkrievijā pa vienu no dzelzceļa atzariem. Sprādziens noticis dzelzceļa posmā, kas savieno Brjansku un Baltkrievijas pilsētu Gomeļu, un tam ir stratēģiska nozīme. Remontdarbu dēļ apturēta armijas vilcienu kustība.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijas Zvērinātu notāru padome rīko ikgadējās Notāru dienas. To laikā plānots runāt par jautājumiem, kas saistīti ar nekustamā īpašuma darījumiem, īpaši apstākļos, kad sabiedrībā valda neziņa par to, kā rīkoties ar nekustamo īpašumu energokrīzes laikā. Šodien individuālās bezmaksas konsultācijas ikvienam Latvijas iedzīvotājam tiek sniegtas līdz pulksten sešiem vakarā, sazinoties ar notāriem tiešsaistē Zoom platformā. Links pieejams Mans Notārs kontā platformā Facebook un portālā latvijasnotars.lv. 

Piektdien, 28.oktobrī pulksten 16 Krustpils kultūras centra mazajā zālē notiks vakarēšana kopā ar jubilāri Luciju Ķuzāni, kurai šīs nedēļas nogalē aprit 95! Pasākuma moto, Lucijas Ķuzānes vārdi - Ak, pasaulīt - kas tad tur sevišķs! Lūcija Ķuzāne ir latviešu skolotāja un rakstniece, Sēlijas novada pētniece, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, kā arī Jēkabpils un Pilskalnes pagasta Goda pilsone. Uz pasākumu aicina Jēkabpils pilsētas bibliotēka, Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka un jubilāre.

Lielākā daļa Latvijas pašvaldību uzsākušas energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalsta izmaksu pieteiktajām mājsaimniecībām". Jēkabpils novadā oktobra pirmajās trīs nedēļās kopumā saņemti 3 tūkstoši 855 iesniegumi,  no tiem par granulām, briketēm - 70 un par malku 3 tūkstoši 785. Visbiežāk pieprasīts atbalsts bez čeka – 3 tūkstoši 768 personām, savukārt iesniedzot maksājuma dokumentus - 87. Pirmo triju nedēļu laikā pabalsta izmaksai tika izvērtēti tūkstoš 445 iesniegumi, piešķirts atbalsts 88 tūkstoši 627 eiro. Piecos gadījumos pieņemts lēmums atteikt atbalsta pieprasītājiem.

Un vēl

Gan oktobra beigās, gan novembra sākumā Latvijā būs šim laikam neraksturīgi augsta gaisa temperatūra – gaidāmi siltuma rekordi, prognozē sinoptiķi. Maksimālā gaisa temperatūra būs +9..+15 grādi, atsevišķās dienās tā vietām var sasniegt pat +17 grādus. Nakts un rīta stundās temperatūra noslīdēs līdz +6..+12 grādiem, dažkārt, debesīm skaidrojoties, vietām – pārsvarā austrumu novados - gaiss kļūs par dažiem grādiem dzestrāks. Saglabājoties paaugstinātam gaisa mitrumam, palaikam gaidāma dūmaka un migla, kā arī lietus. Nokrišņi visbiežāk būs nelieli.

Sagaidāms, ka novembris Latvijā būs krietni siltāks par normu, bet lielākā temperatūras novirze prognozēta tieši mēneša sākumā. Silto laiku Eiropas lielākajai daļai sagādā gaisa plūsma no dienvidrietumiem, ko nodrošina cikloni Eiropas rietumos un ziemeļos un augsta spiediena apgabals pārējā teritorijā. Atbilstoši sezonālajām prognozēm sinoptiskā situācija ziemā mainīsies un ir gaidāmi aukstuma viļņi, tomēr ziemas vidējā gaisa temperatūra tiek prognozēta virs normas.

Atstājiet komentāru