2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:  Satiksmes drošības uzlabošanai mudina pastiprināt kontroli; Jēkabpilī norisināsies Lucijas Ķuzānes autorvakars; un Jēkabpils reģionālajā slimnīcā viesosies viesosies "Rotary International" prezidente Dženifera Džounsa. 

Ceļu satiksmes drošību var uzlabot, pastiprinot kontroli, paplašinot braukšanas uzvedības korekcijas grupas un aizliedzot braukt caur namu pagalmiem, izskanēja "Latvijas valsts ceļi" organizētajā ekspertu diskusija par ceļu satiksmes drošību. Šogad astoņos mēnešos satiksmes negadījumos gājuši bojā 48 cilvēki. Režisors un raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots norādīja, ka satiksmes apdraudējumu var samazināt, pievēršot pastiprinātu uzmanību izglītībai par satiksmes noteikumiem, sakārtojot ceļa standartu, nodrošinot nepieciešamo ceļu policistu skaitu un ieviešot fotoradarus. Diskusija notika satiksmes drošības kampaņā "Zini? Ievēro!". Tās laikā medijos un sociālo tīklu kontos autovadītājiem atgādināja par nepieciešamību ne tikai atpazīt ceļazīmju nozīmi, bet arī ievērot tās.

Ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu Latvijā šonedēļ sākta Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Starptautiskā pieaugušo kompetenču novērtēšanas programmas pētījuma īstenošana. Tas ir visplašākais pieaugušo prasmju un spēju pielietojuma pētījums pasaulē, un Latvija tajā piedalīsies pirmo reizi. Sadarbojoties Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Universitātei un pētījumu centram SKDS, līdz 2023. gada aprīlim plānots iegūt 7 tūkstoši 700 iedzīvotāju atbildes. Pētījumā aplūkos iedzīvotāju prasmes galvenajās informācijas apstrādes jomās, tajā skaitā lasītpratībā, rēķinātpratībā un spējā pielāgoties, problēmu risināšanā. Tās ir prasmes, kas nepieciešamas veiksmīgai dalībai sabiedrības dzīvē, spējai iekļauties darba tirgū un parūpēties par sevi.

Eiropas Parlaments uzstāj uz sankciju pastiprināšanu pret Krieviju un Baltkrieviju, vakar kopīgā preses brīfingā ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci sacīja Eiroparlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola. Eiropas savienība pieprasa arī militārā atbalsta nodrošināšanu Ukrainai, īpaši pretgaisa aizsardzības sistēmu un smago ieroču piegāžu ziņā. Tāpat Metsola pauda, ka parlaments pieprasa, lai Krievijas pārstāvji, kuri ir pastrādājuši šīs zvērības un kara noziegumus Ukrainā, tiktu saukti pie atbildības.

Ukrainas armija dara visu iespējamo, lai maksimāli izmantotu pašreizējo panākumu vilni karalaukā, jo konflikta iesaldēšana būtu Ukrainai ārkārtīgi neizdevīga, intervijā aģentūrai LETA Rīgas konferences laikā izteicās Ukrainas drošības jautājumu eksperte Hanna Šelesta. Viņa norādīja, ka nav pareizi uzskatīt, ka šis būtu labs laiks, kad Ukrainas bruņotie spēki var mazliet atpūsties un papildināt bruņojumu, jo to pašu darītu arī krievi. Eksperte atzina, ka patlaban ir gandrīz neiespējami noteikt, kādā tieši kara stadijā Ukraina šobrīd atrodas.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpilī Krustpils kultūras centra mazajā zālē notiks vakarēšana kopā ar jubilāri Luciju Ķuzāni, kurai svētdien, 30.oktobrī apritēs 95! Pasākuma moto, Lucijas Ķuzānes vārdi - Ak, pasaulīt - kas tad tur sevišķs! Lūcija Ķuzāne ir latviešu skolotāja un rakstniece, Sēlijas novada pētniece, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, kā arī Jēkabpils un Pilskalnes pagasta Goda pilsone. Viņa savā daiļradē īpaši pievērsusies Sēlijas izpētei. Uz pasākumu aicina Jēkabpils pilsētas bibliotēka, Jēkabpils novada Galvenā bibliotēka un jubilāre.

Šodien vakarā, pulksten 18.30, Vīpes amatniecības centrā “Māzers” notiks vakarēšana ar zāļu sievu, stāstnieci un tradīciju pazinēju Līgu Reiteri. Izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Egita Galiņa informē, ka vakara gaitā būs iespējams iepazīties ar vakarēšanas tradīcijām un dažādām receptēm, doties aizraujošā stāstu ceļojumā “Leģendu nakts” un nobaudīt krāsnī ceptus ābolus, piebilstot, kam dzīvē jau bijusi iespēja satikt Līgu Reiteri, tiem šaubu nav – vakars būs brīnišķīgs!

Un vēl

Šodien savas Pasaules tūres ietvaros Jēkabpils Reģionālajā slimnīcā viesosies Rotary International prezidente Dženifera Džounsa.  Šīs vizītes mērķis ir apskatīt Jēkabpils Reģionālās Perinatālās aprūpes centru un tikties ar slimnīcas vadību, lai uzzinātu ko vairāk par Latvijas un Zviedrijas Rotary klubu paveikto priekšlaicīgi dzimušo bērniņu centra izveidē. 

Jau ziņots, ka Jēkabpils reģionālajai slimnīcai ir izveidojusies ilgstoša un veiksmīga sadarbība ar Rotary klubiem. Pateicoties saziedotajiem līdzekļiem, slimnīca vairāku projektu ietvaros ir saņēmusi jaunu aparatūru un iekārtas, kas nepieciešamas pilnvērtīgai ārstniecības pakalpojumu sniegšanai. Četri no rotariešu realizētajiem projektiem tika īstenoti tieši Perinatālā centra izveidei un atbalstam, tam novirzot gandrīz 300 tūkstošus eiro. Jēkabpils slimnīcas Perinatālā centra izveides projektos iesaistījušies ne vien vairāki Latvijas, bet arī Zviedrijas, Lietuvas, Somijas un ASV Rotary klubi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas centrālā banka paaugstinājusi bāzes procentu likmes; latvijā novērojama zema saslimstība ar gripu; un Krustpils pils rīt aicina zu Leģendu nakti.

Satversmei neatbilst regulējums, kas obligātā iepirkumā biogāzes elektrostacijām nosaka konkrētas prasības enerģijas ražošanas lietderībai un lietderīgai siltumenerģijas izmantošanai, ceturtdien nolēmusi Satversmes tiesa. Komersanti, pieteikuma iesniedzēji, iebilduši pret konkrētām ar lietderīgās siltumenerģijas nodrošināšanu saistītām prasībām, kā arī pret lietderīgās siltumenerģijas sasaisti ar obligātā iepirkuma apjoma noteikšanu, aprēķinot enerģijas ražošanas lietderības koeficientu. Pēc pieteikuma iesniedzēju ieskata, minētās prasības nav izpildāmas. Apstrīdētā Elektroenerģijas tirgus likuma norma noteic, ka elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto šajā likumā minētās tiesības un koģenerācijas procesā ražo siltumenerģiju, ir pienākums nodrošināt siltumenerģijas lietderīgu izmantošanu. Satversmes tiesa šo normu atzinusi par neatbilstošu Satversmei.

Vakar Eiropas centrālā banka pieņēma lēmumu turpināt paaugstināt bāzes procentu likmes, kas ietekmē arī Latvijas kredītņēmējus. Likmju celšanas periods, visticamāk, vēl nav beidzies un gan centrālās bankas pārstāvju izteikumi, gan analītiķu prognozes liecina, ka centrālā banka likmes turpinās celt, tādēļ kredītņēmējiem jārēķinās ar tālāku kredītu maksājumu pieaugumu.

Senāta Civillietu departaments vakar  atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 24. marta spriedumu, ar kuru noraidīta bijušā Latvijas bankas prezidenta Ilmāra Rimševica prasība par darba algas piedziņu vairāk nekā 151 tūkstoša eiro apmērā.  Tiesā norāda, ka spriedumā apelācijas instances tiesa norādījusi, ka "atstādinot Latvijas Bankas prezidentu no amata pienākumu pildīšanas, viņš neturpināja darbu un ir pamats neizmaksāt viņam noteikto darba algu".

Polijā notiekošajā Eiropas stikla mākslas festivālā šogad īpaši izcelts Latvijā, Lietuvā un Igaunijā radītais. Sadarbojoties sešām Baltijas valstu stikla māksliniecēm, tapušas vairākas mākslas programmas. Pieredze festivālā māksliniekus rosina arī uz turpmāku Baltijas sadarbību, sevi piesakot starptautiski. Eiropas stikla mākslas festivāls Vroclavā notiek astoto reizi, un pirmo reizi Baltijas stikla mākslinieki tajā piedalās tik lielā pulkā.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēta zema gripas aktivitāte, vidējā tās izplatība - 4,1 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par trim klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem Rīgā. Vēl 36 pacientiem tika konstatēta pneimonija jeb vidēji 48,7 uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 43,3 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Augstāka saslimstība ar pneimoniju reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam. Monitoringā iesaistītas stacionārās ārstniecības iestādes par hospitalizētiem pacientiem ar aizdomām par gripu un gripas izraisītu pneimoniju nav ziņojušas.

Partijām līdz 31.oktobrim jāiesniedz Saeimas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijās jānorāda visus ieņēmumus un izdevumus, kas radušies priekšvēlēšanu aģitācijas periodā no 4.jūnija līdz 1.oktobrim, neatkarīgi no datuma, kad izrakstīts darījumu apliecinošs dokuments, saņemts vai veikts maksājums. Ja politiskā partija vai to apvienība neiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju likumā noteiktajā termiņā vai kārtībā, tā var tikt saukta pie administratīvās atbildības.

Un vēl

Rīt, 29. oktobrī jau vienpadsmito reizi notiks tradicionālais Latvijas piļu un muižu asociācijas organizētais pasākums “Leģendu nakts”, kura laikā interesentus aicinās pilis un muižas visā Latvijā.
Arī Krustpils pilī rīt pulksten septiņos vakarā būs gaidīti tie kam patīk pastaigas sveču gaismā. Te varēs satikt vairākus pils iemītniekus, kas dalīsies stāstos par interesantiem notikumiem dažādos laika posmos. Stāstos par lielīgo baronu Korfu, kura cūkas noskrējušas zirgus, par tūļīgo baronesi, kura nekad nav spējusi sapucēties laicīgi, par spokiem, kas vēl līdz šai dienai klīst pa Krustpils pils zālēm un gaiteņiem, un daudzus citus. Šajā vakarā pils viesiem būs arī iespēja vēl pēdējo reizi apskatīt ceļojošo izstādi “Retumu kabineti. Kaislības Eiropā 16.-21.gs.”, pirms tā dodas tālāk.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Atbalta ieceri pievienot sporta akadēmiju Stradiņa universitātei ;  Ievērojami sadārdzinājušās būvniecības izmaksas ; un naktī uz svētdienu latvija pāries uz ziemas laiku.

Augstākās izglītības padome sēdē konceptuāli atbalstījusi iespēju Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju pievienot Rīgas Stradiņa universitātei.  Lai precizētu apvienošanas nosacījumus, veidos darba grupu, kas raudzīsies, lai tiktu saglabāta sporta akadēmijas patstāvība, zīmolvērtība, tradīcijas un sadarbība ar sporta nozari. 

Ukrainā Harkivas apgabala Borovas rajonā atrasta vēl viena masu apbedījumu vieta ar vismaz 17 civilistu un karavīru līķiem, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Nacionālā policija. Iedzīvotāji pastāstīja izmeklētājiem, ka okupanti savāca bojāgājušo līķus visā rajonā.13.aprīlī atveda ar divām kravas automašīnām, ar ekskavatoriem izraka trīs metrus dziļu bedri un sasvieda tur. Pēc tam apbedījuma vietu nolīdzināja ar tankiem. Visi atrastie līķi tiks nogādāti tiesu medicīnas ekspertīzes komisijā, lai noskaidrotu nāves iemeslus.

Krievijas iebrucēji varētu vēlreiz mēģināt uzbrukt Kijivai no Baltkrievijas teritorijas caur Čornobiļas piesārņojuma zonu vai Čerņihivas apgabalu, paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Taču Ukrainas spēki ir guvuši pieredzi un gatavi jebkuram scenārijam, tāpēc iebrucējiem vairs neizdotos tik ātra virzība, kāda tā bija kara pirmajās dienās. Tiek prognozēts, ka tagad galvenokārt ir gaidāmi uzbrukumi infrastruktūrai.

Krievijas sagrābtajā Ukrainas Zaporižjas apgabala daļā okupantu varasiestādes ceturtdien izdevušas rīkojumu par vietējo iedzīvotāju telefonu saturu pārbaudēm, paziņojot par militārās cenzūras īstenošanu atbilstoši Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumam par karastāvokli okupētajās Ukrainas teritorijās. Tiem, kas abonē Kijivas nodrošinātu informāciju,  sākotnēji tiks izteikts brīdinājums, bet vēlāk arī piespriesti naudassodi. Atsevišķos gadījumos arī kriminālatbildība.

Turpinām ziņas

Būvniecības izmaksu līmenis Latvijā šī gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada septembri, palielinājies par 20,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Septembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums asfaltbetonam un dolomīta šķembām, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu kāpums pašizkrāvējiem, autoceltņiem un ekskavatoriem.

Imanta Ziedoņa muzejs radoši gatavojas dzejnieka jubilejai nākamā gada maijā un aicina iesaistīties atmiņu grāmatas tapšanā. Tās autors rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs, kuram, starp citu, nākamgad arī būs 90, aicina neturēt sveci zem pūra un steigšus iesūtīt atmiņas un liecības par dzejnieku. Kas zina, varbūt jūsu iesūtīta epizode iekļūs grāmatā! Atmiņas un liecības jāsūta uz Imanta Ziedoņa muzeju.

Un vēl

Brīvdienās, 30.oktobrī pulksten 4 – naktī no sestdienas uz svētdienu – notiks pāreja uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – ziemas laiks Latvijā ir spēkā no oktobra pēdējās svētdienas līdz marta pēdējai svētdienai. Savukārt vasaras laiks no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties : Atbalta ieceri pievienot sporta akadēmiju Stradiņa universitātei ;  Ievērojami sadārdzinājušās būvniecības izmaksas ; un naktī uz svētdienu latvija pāries uz ziemas laiku.

Augstākās izglītības padome sēdē konceptuāli atbalstījusi iespēju Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju pievienot Rīgas Stradiņa universitātei.  Lai precizētu apvienošanas nosacījumus, veidos darba grupu, kas raudzīsies, lai tiktu saglabāta sporta akadēmijas patstāvība, zīmolvērtība, tradīcijas un sadarbība ar sporta nozari. 

Ukrainā Harkivas apgabala Borovas rajonā atrasta vēl viena masu apbedījumu vieta ar vismaz 17 civilistu un karavīru līķiem, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Nacionālā policija. Iedzīvotāji pastāstīja izmeklētājiem, ka okupanti savāca bojāgājušo līķus visā rajonā.13.aprīlī atveda ar divām kravas automašīnām, ar ekskavatoriem izraka trīs metrus dziļu bedri un sasvieda tur. Pēc tam apbedījuma vietu nolīdzināja ar tankiem. Visi atrastie līķi tiks nogādāti tiesu medicīnas ekspertīzes komisijā, lai noskaidrotu nāves iemeslus.

Krievijas iebrucēji varētu vēlreiz mēģināt uzbrukt Kijivai no Baltkrievijas teritorijas caur Čornobiļas piesārņojuma zonu vai Čerņihivas apgabalu, paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs. Taču Ukrainas spēki ir guvuši pieredzi un gatavi jebkuram scenārijam, tāpēc iebrucējiem vairs neizdotos tik ātra virzība, kāda tā bija kara pirmajās dienās. Tiek prognozēts, ka tagad galvenokārt ir gaidāmi uzbrukumi infrastruktūrai.

Krievijas sagrābtajā Ukrainas Zaporižjas apgabala daļā okupantu varasiestādes ceturtdien izdevušas rīkojumu par vietējo iedzīvotāju telefonu saturu pārbaudēm, paziņojot par militārās cenzūras īstenošanu atbilstoši Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumam par karastāvokli okupētajās Ukrainas teritorijās. Tiem, kas abonē Kijivas nodrošinātu informāciju,  sākotnēji tiks izteikts brīdinājums, bet vēlāk arī piespriesti naudassodi. Atsevišķos gadījumos arī kriminālatbildība.

Turpinām ziņas

Būvniecības izmaksu līmenis Latvijā šī gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada septembri, palielinājies par 20,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Septembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums asfaltbetonam un dolomīta šķembām, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu kāpums pašizkrāvējiem, autoceltņiem un ekskavatoriem.

Imanta Ziedoņa muzejs radoši gatavojas dzejnieka jubilejai nākamā gada maijā un aicina iesaistīties atmiņu grāmatas tapšanā. Tās autors rakstnieks un publicists Ēriks Hānbergs, kuram, starp citu, nākamgad arī būs 90, aicina neturēt sveci zem pūra un steigšus iesūtīt atmiņas un liecības par dzejnieku. Kas zina, varbūt jūsu iesūtīta epizode iekļūs grāmatā! Atmiņas un liecības jāsūta uz Imanta Ziedoņa muzeju.

Un vēl

Brīvdienās, 30.oktobrī pulksten 4 – naktī no sestdienas uz svētdienu – notiks pāreja uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – ziemas laiks Latvijā ir spēkā no oktobra pēdējās svētdienas līdz marta pēdējai svētdienai. Savukārt vasaras laiks no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Izlaidīs jubilejas monētu, sagaidot Latvijas bankas simtgadi; Jēkabpilī šogad notiks Lāčplēša dienas gājiens; un Aicina, samazinot apkures temperatūras, izvairīties no pārlieku mitruma mājās.

1.novembrī apritēs 100 gadu kopš Latvijas Bankas dibināšanas. Jubilejai veltīta jaunā īpaša dizaina kolekcijas monēta, kas nāks klajā otrdien, 1. novembrī. Monēta ''Augšup'' ir dāvana visai sabiedrībai šajā zīmīgajā datumā. Tā aicina, virza un tiecas uz augšu, tā atklāj Latvijas Bankas ceļu pagātnē un skaidri norāda virzienu nākotnē. Monētas ''Augšup'' grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo. Monētas nosaukums asociatīvi saistās gan ar vārdu ''augša'', gan vārdu ''upe''. Šajā nosaukumā ir ietverta alegorija par gravitācijas pārvarēšanu. Monētas aversā redzami reljefi veidoti deviņi pakāpieni ar spoguļgludu virsmu, kas ļauj ieraudzīt mūžīgo tagadni un reizē nākotni, kas ir pats cilvēks. Cilvēks un viņa dzīve ir ceļš. Augšējais pakāpiens – apļa segments – apzeltīts un asociējas ar lecošas saules maliņu, vizuāli sasaucas ar Latvijas Bankas logo. Monētas reversa virsma ir apzeltīta un matēta. Tas atklāj zelta segumu, kas kā saules aka vai zelta ezera rāmā virsma ietver domu par bagātību glabātuvi, no kuras smelt un kura remdē slāpes. Monētas tirāža ir 5 tūkstoši eksemplāri, tā izgatavota Lietuvas Monētu kaltuvē. Monētas cena – 78 eiro.

Eiropas Parlaments un Eiropas Savienības dalībvalstis ceturtdien panākušas vienošanos, kas paredz, ka no 2035.gada vairs netiks pārdoti jauni automobiļi ar iekšdedzes dzinējiem, paziņojusi Čehija, kas šobrīd pilda bloka prezidējošās valsts pienākumus. Atteikšanās no iekšdedzes dzinējiem ir viens no pasākumiem, lai panāktu ES nospraustos mērķus klimata izmaiņu ierobežošanai un līdz 2030.gadam samazinātu tā dēvēto siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu par 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni, bet līdz 2050.gadam sasniegtu pilnīgu "klimata neitralitāti".

Krievija draud uzbrukt ASV komerciālajiem satelītiem, ja tie arī turpmāk tiks izmantoti, lai sniegtu Kijivai informāciju par karu Ukrainā. No ASV puses tas ir bīstams solis - izmantot komerciālos satelītus militāros konfliktos, ANO sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Konstantīns Voroncovs. Viņš brīdinājis, ka šī kvazi civilā infrastruktūra var kļūt par leģitīmu pretuzbrukuma mērķi, norādot, ka Rietumi pakļauj riskam civilos lidojumus kosmosā, kā arī sociālos un ekonomiskos projektus uz Zemes. 

Jau ziņots, ka karadarbībā Ukrainā satelītattēliem ir svarīga loma. Vairākas rietumvalstis sniedz Kijivai satelītu datus aizsardzības mērķiem. Tā kā Krievijas satelītu tīkls nav tik plašs, Ukrainai šajā jomā ir zināms pārākums. Satelītu notriekšana pavisam noteikti ir Krievijas iespēju robežās. Pērn novembrī Krievija notrieca vienu no saviem savu laiku nokalpojušajiem satelītiem, izraisot starptautisku sašutumu. ASV šo soli nosodīja kā pārgalvīgu ieroču žvadzināšanu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins Maskavā notiekošajā Valdaja forumā atzinis, ka tā dēvētās speciālās operācijas laikā ir zaudējumi. Tomēr pagaidām nekas neliecina par viņa nostājas maiņu. Britu raidorganizācijas BBC eksperti norādījuši, ka Kremļa saimnieks savā runā, kā ierasts,  nosodīja Rietumus ar jau izmantotiem apzīmējumiem par pārākuma aklumu, vēlmi saglabāt dominējošo stāvokli un saasināt starptautisko situāciju.
Vēlāk, atbildot uz moderatora jautājumu, Putins lietoja jēdzienu "Ukrainas virzienā" un atzina, ka militārā operācija radot zaudējumus, tai skaitā ekonomiskus. Vienlaikus esot ieguvumi, kas ilgtermiņā būšot labi valstij. Kremļa saimnieks arī noliedza jebkādus nodomus izmantot kodolieročus Ukrainā, jo tam neesot ne politiskas, ne militāras vajadzības. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība piedalās projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”, kur vadošais partneris ir Zemgales plānošanas reģions. Šajā projektā Jēkabpils novada pašvaldībā tiks izveidotas 4 paviljona tipa mājražotāju/mājamatnieku tirdzniecības vietas pilsētā, kā arī uzstādīta tualete mājražotāju tirdziņa teritorijā Rīgas ielā, Jēkabpilī. Paredzēts, ka  līdz šī gada beigām Vecpilsētas laukumā izbūvēs paviljona tipa mājražotāju/mājamatnieku tirdzniecības vietas. Projekta kopējais budžets ir 969 tūkstoši 256 eiro.

Šogad pēc ilgāka pārtraukuma, ko radīja Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, Jēkabpilī norisināsies Lāčplēša dienas gājiens.  11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, kurā dosimies pulksten 17.30.  Lāpu gājienu ievadīs zemessargi un jaunsargi, kā arī Krustpils kultūras nama pūtēju orķestris “Krustpils”. Gājienā dosies bērni, jaunieši un skolotāji no Jēkabpils skolām. Aicinām ikvienu ņemt līdzi savu lāpu un pievienoties Simtgades Lāčplēša dienas Lāpu gājienam! Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka pulksten 17.

Un vēl

Par vienu grādu zemāka temperatūra telpās nozīmē par pieciem procentiem mazāku apkures patēriņu. Rodas jautājums, kā ar pavisam vienkāršiem paņēmieniem nedaudz ietaupīt uz apkuri, tajā pašā laikā esot prātīgiem un uzmanīgiem, nepieļaujot paaugstinātu mitrumu mājās. Viens no veidiem, kā parūpēties par mājīgu gaisa temperatūru savā dzīvoklī vai mājā pat tad, ja radiatori noregulēti par pāris grādiem zemāk, nekā ierasts, ir parūpēties par pieejamās siltumenerģijas efektīvu izmantošanu. Vienlaikus jāpadomā arī, lai siltums netiek lieki izvadīts ārā no mājas. Šajā ziņā logu nomaiņa ir lielāka investīcija. Nedrīkst aizmirst, ka telpas ir regulāri jāvēdina. Visefektīvāk būs īsu brīdi pilnībā atvērt logu, nevis ilgstoši to turēt ventilācijas režīmā. Pārāk mitrs un nevēdināts gaiss var novest pie pelējuma, kas vēlāk rada gan veselības problēmas cilvēkam, gan nodara kaitējumu ēkai. Tā kā mājas ir dažādas, nav vienotas receptes, cik zemu temperatūru var uzturēt telpās, nenodarot skādi mājai un savai veselībai.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Krievija draud uzbrukt ASV komerciālajiem satelītiem; Jēkabpilī Vecpilsētas laukumā izvietos paviljona tipa mājražotāju vietas; un Naktī uz svētdienu Latvijā notiks pāreja uz ziemas laiku.

1.novembrī apritēs 100 gadu kopš Latvijas Bankas dibināšanas. Jubilejai veltīta jaunā īpaša dizaina kolekcijas monēta, kas nāks klajā otrdien, 1. novembrī. Monēta ''Augšup'' ir dāvana visai sabiedrībai šajā zīmīgajā datumā. Tā aicina, virza un tiecas uz augšu, tā atklāj Latvijas Bankas ceļu pagātnē un skaidri norāda virzienu nākotnē. Monētas ''Augšup'' grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo. Monētas tirāža ir 5 tūkstoši eksemplāri, tā izgatavota Lietuvas Monētu kaltuvē. Monētas cena – 78 eiro.

Vakar Eiropas centrālā banka pieņēma lēmumu turpināt paaugstināt bāzes procentu likmes, kas ietekmē arī Latvijas kredītņēmējus. Likmju celšanas periods, visticamāk, vēl nav beidzies un gan centrālās bankas pārstāvju izteikumi, gan analītiķu prognozes liecina, ka centrālā banka likmes turpinās celt, tādēļ kredītņēmējiem jārēķinās ar tālāku kredītu maksājumu pieaugumu.

Pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēta zema gripas aktivitāte, vidējā tās izplatība - 4,1 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem. Ģimenes ārstu prakses ziņoja par trim klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem Rīgā. Vēl 36 pacientiem tika konstatēta pneimonija jeb vidēji 48,7 uz 100 tūkstoši iedzīvotājiem, kamēr nedēļu iepriekš šis rādītājs bija 43,3 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Augstāka saslimstība ar pneimoniju un elpošanas ceļu infekcijām reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam. 

Krievijas sagrābtajā Ukrainas Zaporižjas apgabala daļā okupantu varasiestādes ceturtdien izdevušas rīkojumu par vietējo iedzīvotāju telefonu saturu pārbaudēm, paziņojot par militārās cenzūras īstenošanu atbilstoši Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumam par karastāvokli okupētajās Ukrainas teritorijās. Tiem, kas abonē Kijivas nodrošinātu informāciju,  sākotnēji tiks izteikts brīdinājums, bet vēlāk arī piespriesti naudassodi. Atsevišķos gadījumos arī kriminālatbildība.

Krievija draud uzbrukt ASV komerciālajiem satelītiem, ja tie arī turpmāk tiks izmantoti, lai sniegtu Kijivai informāciju par karu Ukrainā. No ASV puses tas ir bīstams solis - izmantot komerciālos satelītus militāros konfliktos, ANO sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Konstantīns Voroncovs. Viņš brīdinājis, ka šī kvazi civilā infrastruktūra var kļūt par leģitīmu pretuzbrukuma mērķi, norādot, ka Rietumi pakļauj riskam civilos lidojumus kosmosā, kā arī sociālos un ekonomiskos projektus uz Zemes. 

Jau ziņots, ka karadarbībā Ukrainā satelītattēliem ir svarīga loma. Vairākas rietumvalstis sniedz Kijivai satelītu datus aizsardzības mērķiem. Tā kā Krievijas satelītu tīkls nav tik plašs, Ukrainai šajā jomā ir zināms pārākums. Satelītu notriekšana pavisam noteikti ir Krievijas iespēju robežās. Pērn novembrī Krievija notrieca vienu no saviem savu laiku nokalpojušajiem satelītiem, izraisot starptautisku sašutumu. ASV šo soli nosodīja kā pārgalvīgu ieroču žvadzināšanu.

Turpinjām ziņas

Rīt, 29. oktobrī jau vienpadsmito reizi notiks tradicionālais Latvijas piļu un muižu asociācijas organizētais pasākums “Leģendu nakts”, kura laikā interesentus aicinās pilis un muižas visā Latvijā. Arī Krustpils pilī rīt pulksten septiņos vakarā būs gaidīti tie kam patīk pastaigas sveču gaismā. Te varēs satikt vairākus pils iemītniekus, kas dalīsies stāstos par interesantiem notikumiem dažādos laika posmos. Šajā vakarā pils viesiem būs arī iespēja vēl pēdējo reizi apskatīt ceļojošo izstādi “Retumu kabineti. Kaislības Eiropā 16.-21.gs.”, pirms tā dodas tālāk.

Jēkabpils novada pašvaldība piedalās projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā”, kur vadošais partneris ir Zemgales plānošanas reģions. Šajā projektā tiks izveidotas 4 paviljona tipa mājražotāju/mājamatnieku tirdzniecības vietas pilsētā, kā arī uzstādīta tualete mājražotāju tirdziņa teritorijā Rīgas ielā. Paredzēts, ka  jaunās tirdzniecības vietas Vecpilsētas laukumā izbūvēs līdz šī gada beigām. Projekta kopējais budžets ir 969 tūkstoši 256 eiro.

Šogad pēc ilgāka pārtraukuma, ko radīja Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, Jēkabpilī norisināsies Lāčplēša dienas gājiens.  11. novembrī Jēkabpili izgaismos lāpu liesmu ceļš – Lāčplēša dienas lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju” Rīgas ielā, kurā dosies pulksten 17.30.  Lāpu gājienu ievadīs zemessargi un jaunsargi, kā arī Krustpils kultūras nama pūtēju orķestris “Krustpils”. Gājienā dosies bērni, jaunieši un skolotāji no Jēkabpils skolām. Aicina ikvienu pilsētas un novada iedzīvotāju ņemt līdzi savu lāpu un pievienoties Simtgades Lāčplēša dienas Lāpu gājienam! Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka pulksten 17.

Un vēl

30.oktobrī, pulksten 4 – naktī no sestdienas uz svētdienu – notiks pāreja uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – rudenī pāreja uz ziemas un pavasarī – uz vasaras laiku.

Atstājiet komentāru