2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 31.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 31.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcas mediķei piešķirts Atzinības krusts; Iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot tēriņus; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 30. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvo ar Atzinības krustu un ieceļ par Atzinības krusta komandieri Jēkabpils reģionālās slimnīcas Infekciju slimību nodaļas vadītāju, infektoloģi Ilgu Upenieci. Viņa Jēkabpils slimnīcā strādā kopš 1985. gada. Savukārt kopš deviņdesmito gadu sākuma vada Infektoloģijas nodaļu. Atzinības krusts  ir Latvijas Republikas valsts apbalvojums. To piešķir "par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā". Atzinības krusta devīze ir  - "Godaprāta ļaudīm".  

Sēlijas poligona apspriešanā, kas notika pagājušās nedēļas nogalē, iedzīvotāji interesējās, kā poligona izveide ietekmēs viņu ikdienu un teritorijas attīstību. Apmēram jau zināms Sēlijas militārā poligona izkārtojuma plāns, tas paredz, ka apmācību teritorijas jeb šautuves, nesprāgušās munīcijas zonas, helikopteru nosēšanās laukumus un poligona atbalsta infrastruktūru paredzēts būvēt Zalves un Saukas pagastu teritorijās, savukārt Seces pagasta teritorijā būtu kazarmas un cita infrastruktūra, jo tai būtisks ir dzelzceļa tuvums. Tāpat arī zināms, ka visa poligona teritorija netiks apjozta ar žogu, bet būs novietotas brīdinājuma zīmes. Pirmais, ko plānots ierīkot poligona teritorijā, būs šautuves, apmācību un telšu laukumi, kur vienības varēs uzturēties. 

Dienvidkorejā svētdien tika izsludināta sēru diena, lai pieminētu vairāk nekā 150 bojā gājušos. Sestdienas naktī Halovīna svinību laikā populārajā Seulas naktsdzīves rajonā sākās grūstīšanās. Bojā gājušo vidū pārsvarā ir jaunieši. Par galveno negadījuma iemeslu tiek uzskatīta slikta plānošana un nepietiekamais policistu skaits svinību norises vietā.

Kā ziņots, sestdienas naktī Dienvidkorejas galvaspilsētas populārajā naktsdzīves rajonā bija sanākuši daudzi svinētāji. Jaunieši pārsvarā bija ģērbušies Halovīna svētku kostīmos un pēc divu gadu pandēmijas beidzot gribēja izklaidēties. Pēc atsevišķām aplēsēm, populārajā naktsdzīves rajonā atradās aptuveni 100 tūkstoši cilvēku. Bet tad vienā no šaurajām un slīpajām ielām, kur atrodas daudz populāru bāru un kafejnīcu, sākās drūzmēšanās. Cilvēki ielas galā arvien spieda un mēģināja iekļūt tajā, neapzinoties, ka šaurā ieliņa jau ir pārpildīta. Tad cilvēki sāka klupt viens otram virsū.Kopējais bojā gājušo skaits ārsniedz 150 cilvēkus. Pārsvarā tās ir jaunas sievietes. Vēl daudzi atrodas kritiskā stāvoklī.

Ukraina saņēmusi no Slovēnijas 28 tankus "M-55S". Slovēnijas izdevums "24ur.com" ziņoja, ka tanki saņemti no Slovēnijas armijas rezervēm. Apmaiņā par tanku piegādi Ukrainai Slovēnija saņems 40 militāros transporta līdzekļus no Vācijas.

Uzbrukumos Sevastopolē cietuši vismaz trīs Krievijas Melnās jūras flotes kuģi, starp kuriem arī flgmanis "Admiral Makarov". Vairāki neatkarīgie eksperti pētījuši foto un video no notikumu vietas, arī no bezpilota lidmašīnām un virszemes droniem, kas bijušas līcī pie Sevastopoles. Vienā no video redzams, kā uzbrūk "Admiral Grigorovič" klases fregatei, kurai Melnajā jūrā atbilst tikai flagmanis "Admiral Makarov". Video pārtrūkst brīdī, kad, visticamāk, bezpilota lidmašīna ietriecas kuģī. Kopā uzbrukumos varētu būt izmantoti astoņi droni un bezpilota lidmašīnas.

Turpinām ziņas

Par labiem rezultātiem noziedzības apkarošanā plānots prēmēt 266 iekšlietu resora likumsargus, šim mērķim novirzot 357 tūkstoši 680 eiro. Paredzēts prēmēt likumsargus attiecīgi par viņu tiešās darbības rezultātā atklātiem liela apjoma noziegumiem valsts institūciju dienestā, kuri radījuši vai varēja radīt būtisku kaitējumu un kurus izdarījušas amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli. Tāpat prēmijas paredzētas par kontrabandas apkarošanu un būtisku noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu.

Latvijā šogad septembrī reģistrēta 195 tūkstoši 641 kādam kibertelpas apdraudējumam pakļauta unikāla IP adrese, kas ir 3,4 reizes vairāk nekā 2021.gada septembrī, liecina informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" publicētā kibertelpas reģistrēto incidentu statistika. Tajā skaitā 372 incidenti reģistrēti kā pakalpojuma pieejamības traucējumi, 356 - reģistrēti kā informācijas vākšana, 337 - bija ielaušanās mēģinājumi, 228 gadījumos bijušas kompromitētas iekārtas, 80 gadījumu reģistrēti kā krāpšana, savukārt divi gadījumi reģistrēti kā kaitīgs saturs.

Iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot tēriņus, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas radītā tiešsaistes maksājumu pieņemšanas risinājuma "Klix" datiem. Saskaņā ar tiem, redzams, ka iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot savus tēriņus, pretēji pēdējo mēnešu tendencei, kad iedzīvotāji steidza iepirkties. Samazinājies ir arī vidējais pirkuma apjoms. Bankā arī norāda, ka iedzīvotāji, iepērkoties internetā, biežāk izvēlas par precēm un pakalpojumiem maksāt pa daļām.

Un vēl

Šī nedēļa Latvijā nebūs tik silta kā pagājušā, tomēr gaisa temperatūra saglabāsies krietni virs normas, prognozē sinoptiķi. Vidējā gaisa temperatūra novembra sākumā Latvijā varētu sasniegt +8 grādus. Norma jeb 1991.-2020.gada vidējā gaisa temperatūra novembra pirmajā dekādē ir +3,7 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.
Sagaidāms, ka maksimālā gaisa temperatūra jaunās nedēļas pirmajā pusē būs no +6..+10 grādiem valsts austrumos līdz +11..+14 grādiem Kurzemē; nedēļas otrajā pusē tā galvenokārt nepārsniegs +10 grādus. Gaisa temperatūra nakts un rīta stundās būs +5..+10 grādi, bet, debesīm skaidrojoties, tā noslīdēs dažus grādus zemāk. Tuvojoties novembra vidum, palielināsies neliela sala varbūtība, tomēr ticamākais scenārijs ir gaisa temperatūras saglabāšanās virs normas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina atcelt prasību pec ārsta zīmes bērna vieglas saslimšanas gadījumā, Latvijā reģistrēto jaundzimušo skaits astoņos mēnešos sarucis par 8%,  un Jēkabpils "Lūši" izcīna kartējo uzvaru.

Nevalstiskā juristu organizācija "Pasaules Tiesiskuma projekts" publicējusi ikgadējo "Likuma varas indeksu", kas liecina, ka jau piekto gadu pēc kārtas vērojama globālās situācijas pasliktināšanās. 85 jeb 61% no 140 vērtētajām valstīm situācija ir pasliktinājusies, kamēr tā uzlabojusies tikai 52 valstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Visas pirmās trīs vietas "Likuma varas indeksā" ieņem Skandināvijas valstis - Dānija, Norvēģija un Somija. Latvija, tāpat kā pērn, ierindojusies 24.vietā, taču tās indekss, kas tiek mērīts no 0 līdz 1, nedaudz kāpis, pieaugot no 0,71 līdz 0,72. Salīdzinājumam pirmajā vietā esošās Dānijas indekss ir 0,90. Tikmēr Igaunija pakāpusies no 11. līdz  9. Vietai, bet  Lietuva - saglabājusi 18.vietu.

Gatavojoties lielai darba slodzei rudens un ziemas periodā, kad ģimenes ārstu prakses ir noslogotas visvairāk, ģimenes ārsti aizsākuši diskusiju par vajadzību atbrīvoties no liekiem pienākumiem, kurus uzskata par nevajadzīgu formalitāti. Runa ir par ārstu zīmēm, kuras ir obligātas, lai bērni pēc vieglas slimošanas varētu atgriezties bērnudārzā vai skolā. Ārsti uzskata, ka no tādas prasības vajadzētu atteikties. Piemeram, Igaunijā prasība pēc šādām zīmēm sen atcelta, un tādas nav lielā daļā Eiropas valstu. Noteikumi, ka bērnudārzniekam vai skolēnam, atgriežoties pēc prombūtnes, kas ilgāka par trim dienām, jānāk ar ārsta zīmi pieņemti pirms deviņiem gadiem. 14. Saeimā ievēlētie mediķi sola panākt šīs prasības atcelšanu.

Krievija apturējusi dalību tā dēvētajā labības darījumā par Ukrainas labības un citu pārtikas produktu transportēšanu no Ukrainas Melnās jūras ostām, sestdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija. Lēmums pieņemts sakarā ar dronu uzbrukumiem kuģiem Sevastopolē, Krievijas okupētajā Krimā. Atbilstoši Krievijas ministrijas versijai uzbrukts kuģiem, kas iesaistīti "labības koridora" drošības pasākumos.

Turpinām ziņas

Uz jautājumu, cik lielā viņi ir norūpējušies par savu, savas ģimenes spēju apmaksāt rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem šajā rudens-ziemas sezonā, 52% Latvijas iedzīvotāju ir atbildējuši, ka ir lielā mērā norūpējušies, vēsta “Kantar TNS” aptauja. Trešā daļa jeb 35% iedzīvotāju ir norādījuši, ka ir nedaudz norūpējušies, savukārt desmitā daļa jeb 10% - iedzīvotāju - ka nav norūpējušies nemaz. Tikmēr 3% iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Latvijā šogad astoņos mēnešos reģistrēti 10 tūkstoši 794 jaundzimušie, kas ir par 8% jeb 942 jaundzimušajiem mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati. Tajā skaitā visvairāk jaundzimušo šogad reģistrēts jūnijā un jūlijā - attiecīgi tūkstoš 452 jaundzimušie.

Vienlaikus šī gada astoņos mēnešos Latvijā reģistrēti 20 tūkstoši 213 mirušie, kas ir par 7,6% jeb tūkstoš 668 mazāk nekā 2021.gada astoņos mēnešos. Šogad astoņos mēnešos reģistrēto mirušo skaits par 9 tūkstoši 419 pārsniedza dzimušo skaitu.

Šī gada astoņos mēnešos Latvijā reģistrētas 8 tūkstoši 763 laulības, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir par 7% jeb 571 laulību vairāk. Šogad 1.septembrī Latvijā provizoriskais iedzīvotāju skaits bija 1,8 miljoni.

Un vēl

Jēkabpils "Lūšu" komanda svētdien Baltijas Vīriešu volejbola līgas spēlē divu Latvijas vadošo klubu duelī mājās pārspēja "RTU Robežsardze"/"Jūrmala" vienību. Jēkabpilieši bija pārāki ar rezultātu 3-0. "Lūšiem" 12 un 11 punktus guva Zigurds Adamovičs un Kristers Landzāns, katram no viņiem izceļoties ar trīs punktiem blokā.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē, kad izveidosies jaunā valdība; Preiļu muižas parku apsēduši bebri; un Latvijas pasts brīdina, ka uzdarbojas krāpnieki.

Jauna valdība Latvijā varētu tikt izveidota novembrī, bet drīzāk mēneša otrajā pusē, šādu cerību intervijā Latvijas televīzijai pauda Valsts prezidents Egils Levits. Viņš šodien kārtējo reizi tiksies ar premjeru Krišjāni Kariņu, kura vadītā partija pēc uzvaras vēlēšanās ir uzņēmusies arī jaunās valdības veidošanu. Puses plānojušās pārrunāt progresu jaunās koalīcijas veidošanā. Levita vērtējumā, koalīcijas veidošanās ātrums pašlaik ir viduvējs - sarunu temps varēja būt ātrāks, bet nav arī par lēnu. Viņš gribētu, lai Kariņš šodien ziņo, ka trīs partijas - "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un "Nacionālā apvienība" - ir vienojušās par koalīcijas izveidi un ir vienojušās par sadarbības memorandu. Tas būtu optimālais rezultāts, bet Levits nezinot, vai tā būs. Pirms tam vēl būs partiju savstarpējās sarunas.

Kijivā šodien dzirdami daudzi sprādzieni, sociālajos tīklos ziņo vietējie iedzīvotāji. Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko paziņojis par elektrības atslēgšanos pilsētā.  Šobrīd visā Ukrainā ir izsludināta gaisa trauksme. Ukrainas avoti ziņo par sprādzieniem Zaporižjas, Kirovohradas un Odesas apgabalos, par pretgaisa aizsardzības sistēmu darbu Kijivas, Vinnicas, Poltavas un Dņipropetrovskas apgabalos. Amatpersonas brīdina par plašu Krievijas raķešu triecienu visā valstī.

Ukraina, Turcija un Apvienoto Nāciju Organizācija panākušas vienošanos par 14 kuģu ar Ukrainas lauksaimniecības precēm tālāko ceļu. Graudu eksports ir apdraudēts pēc Krievijas paziņojuma par izstāšanos no attiecīgā nolīguma. Turcijas pilsētā Stambulā bāzētā apvienotā koordinācijas centra paziņojumā norādīts, ka delegācijas arī vienojās šodien pārbaudīt vēl 40 kuģus, kas gatavojas pamest Turcijas ūdeņus. Par šiem plāniem ir informēta Krievijas puse, un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aktīvi ved sarunas, lai Maskava atjaunotu dalību līgumā.

Eiropas Savienība un ASV nosoda Krievijas izstāšanos no “labības līguma’ un mudina Krieviju pārskatīt savu lēmumu un atjaunot graudu koridora darbību Melnajā jūrā. Kā zināms, pēc dronu uzbrukumiem militārajiem kuģiem Sevastopoles ostā Krievija paziņoja par izstāšanos no vienošanās par Ukrainas graudu eksporta nodrošināšanu. No septembra līdz šodienai graudu eksporta koridorā iestrēguši jau 176 kuģi, kas nevar doties savā maršrutā. Daži graudu vedēji gaida vairāk nekā trīs nedēļas. Tā ir absolūti apzināta Krievijas blokāde un caurskatāms Krievijas nodoms radīt Āfrikai un Āzijai liela mēroga bada draudus. Burtiski tagad jūrā atrodas vairāk nekā 2 miljoni tonnu pārtikas. 

Turpinām ziņas

Preiļu muižas parku apsēduši bebri, bet atļauju to medīšanai neizsniedz, liecina informācija muižas kompleksa un parka "Facebook" lapā. Daudzi parka apmeklētāji jautā un uztraucas, kāpēc parkā netiek apturēta bebru darbošanās, kas bojā un likvidē parka kokus. Jūnijā administrācijas pārstāvji esot konstatējuši, ka parkā ir ieviesušies bebri, un lūguši Preiļu novada pašvaldības Medību koordinācijas komisijai atļauju parkā bebrus medīt, kā arī norādīt kārtību, kādā iespējams piesaistīt medniekus. Bez minētās komisijas atļaujas aizliegts pašiem organizēt un veikt darbības bebru likvidēšanai. Kopš vasaras sākuma parka komanda saviem spēkiem esot centusies likumā atļautajās iespējās izskaust bebrus no parka teritorijas, bet šie pūliņi nav bijuši sekmīgi. Plašāk lasiet un foto skatieties portālā radio1.lv.

Naktī uz pirmdienu Daugavpilī sākta bijušajā Slavas skvērā esošā pieminekļa padomju karavīriem demontāža, liecina aculiecinieku publiskotā informācija dažādos interneta sociālajos tīklos. Daugavpils portāls "Gorod.lv" vēsta, ka ziedi un sveces, kas nedēļas izskaņā bija noliktas pie pieminekļa, pirms demontāžas darbiem pārvestas uz netālu esošajiem Brāļu kapiem 18.novembra ielā. Latvijas Televīzija vēsta, ka naktī pēc vairāku stundu darba vispirms demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk nogāzta arī pieminekļa smaile. Atlikušās pieminekļa daļas demontāža turpinās. Notikuma vietu norobežojusi Valsts policija.

Un vēl

VAS "Latvijas pasts" vārdā turpina aktīvi uzdarboties krāpnieki. Kompānijā norāda, ka "Latvijas pasta" vārdā tiek izsūtītas īsziņas, kurās tiek aicināts apmaksāt piegādes adreses maiņas pakalpojumu. Oktobra sākumā uzņēmums jau brīdināja par krāpnieku īsziņām, kurās tiek aicināts atjaunināt sūtījuma piegādes adresi. Uzņēmums aicina īpašu uzmanību pievērst mājaslapai, kuru tiek aicināts apmeklēt - ja tā šķiet aizdomīga, klienti aicināti informāciju precizēt "Latvijas pasta" Klientu centrā pa tālruni  27008001, "info@pasts.lv" vai rakstot uzņēmuma ziņu sociālo tīklu lapās.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties : Sarunas par jaunās enerģētikas ministrijas izveidi turpināsies trešdien; Latvijā pagājušajā nedēļā samazinājusies saslimstība ar Covid-19; un Cik liela alga jāpelna pilnvērtīgai dzīvei?

"Apvienotais saraksts" un "Jaunā vienotība" trešdien, 2.novembrī, turpinās spriest par Jaunās Vienotības piedāvātās jaunās enerģētikas ministrijas izveides iespējām, šodien pēc abu partiju tikšanās žurnālistiem sacīja Apvienotā Saraksta politiķis, Latvijas Reģionu apvienības līderis Edvards Smiltēns. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Jaunā Vienotība un Apvienotais saraksts ir vienojušies par 99% jautājumu, savukārt par JV piedāvāto ministrijas izveidošanu vēl tiks turpināts spriest trešdien.Valsts drošības dienests sācis vērtēt Latvijas Krievu savienības pārstāves Jeļenas Osipovas izteikumus sociālajos tīklos saistībā ar padomju pieminekļa demontēšanu Liepājā. Latvijas Krievu savienības Liepājas teritoriālās organizācijas vadītāja Osipova sociālajos tīklos norādījusi, ka, vērojot pieminekļu nojaukšanu, ir redzams, ka 30 gadu laikā "mūsos" neieklausījās. Osipova savā video redzama novietojam karavīra ķiveri uz koka krusta. Jau ziņots, ka Liepājas centrā, pie ledus halles, 25.oktobrī bez starpgadījumiem demontēts padomju armijai veltītais piemineklis.

Pleskavas lidlaukā, netālu no Krievijas-Latvijas robežas, nogranduši sprādzieni, kuros Pleskavas apgabala lidlaukā cietuši divi helikopteri Ka-52, platformā "Telegram" vēsta kanāls "Baza". Eksploziju iemesli nav zināmi, bet sprādzienu rezultātā fizelāžas atlūzas izsviestas 200 metru attālumā. Helikopters Ka-52 "Aļļigator" ir viens no jaunākajiem Krievijas kara aviācijas lidaparātiem. Tā cena ir 16 miljoni dolāru.

Pēc Krievijas šodien no rīta veiktajiem raķešu triecieniem Kijivā 80% patērētāju palikuši bez ūdens apgādes, bet 350 tūkstošos dzīvokļu pārtraukta elektrības piegāde, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko. Pēc galvaspilsētas mēra teiktā, speciālisti dara visu iespējamo, lai Kijivas dzīvokļos atjaunotu ūdens padevi. Tāpat arī iedzīvotāji lūgti uzkrāt ūdeni no tuvākajiem sūkņiem un tirdzniecības vietām. Jau ziņots, ka pirmdienas rītā Krievijas spēki veica raķešu uzbrukumu kritiskās infrastruktūras objektiem vairākos Ukrainas reģionos, ieskaitot Kijivā.

Turpinām ziņas

Pēdējās trīs diennaktīs Latvijā kopumā reģistrēti 935 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi. Divu nedēļu Covid-19 saslimstības kumulatīvais rādītājs Latvijā samazinājies no 439,3 līdz 415,7 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Savukārt septiņu dienu kumulatīvais rādītājs ir samazinājies no 191,5 līdz 184,2 uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Aizvadītājās diennaktīs nav saņemtas ziņas par ar Covid-19 inficētu pacientu nāvi. Pēc aģentūras LETA aprēķiniem, pēdējās nedēļas laikā jeb septiņās dienās ar Covid-19 inficējušies 3 tūkstoši 488 cilvēki.

Šogad daudzus ir pārsteidzis straujais cenu kāpums briketēm, granulām un malkai. Un, ja kādreiz granulu apkures katls šķita viens no izdevīgākajiem apkures veidiem, tad šobrīd tā nebūt vairs nav. Koksnes kurināmā cenu saista ne vien ar ražošanas sadārdzinājumu, bet arī ar pircēju ažiotāžu. Latvijas biomasas asociācijas “LATbio” valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs skaidro, ka pirmais iemesls cenu kāpumam ir izejmateriālu sadārdzināšanās un arī ražošanas izmaksu sadārdzināšanās. Vienlaikus ražotāji norādījuši arī uz pārāk lielo pircēju ažiotāžu, kas saistīta ar karu Ukrainā. Galvenais iemesls ir “panikas pirkšana”. Līdzīgi kā ar sāli, kad cilvēki panikā pērk milzīgus apjomus vairāk nekā vajag. Eksperts norāda, ka iedzīvotājiem der uzmanīties no krāpniekiem, kuri izmanto šo sadārdzinājumu. 

Un vēl

Latvijā vairākums - 91% - aptaujāto cilvēku vecumā no 18 līdz 39 gadiem atzīst, ka pilnvērtīgai dzīvei Latvijā viņiem vajadzētu pelnīt virs 1000 eiro mēnesī "uz rokas", secināts "Evolution Latvia" jauniešu darba tirgus indeksa "Jaunatne. Darbs. Vide" ietvaros veiktajā pētījumā ar kompāniju "Norstat".  Saskaņā ar pētījuma datiem trešdaļai (33%) iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem pilnvērtīgai dzīvei Latvijā būtu nepieciešami no tūkstoš 501 līdz 2 tūkstoši eiro mēnesī "uz rokas", kas ir arī visizplatītākā atbilde. Ar valstī vidējo algu - 977 eiro pēc nodokļu nomaksas - pilnvērtīgai dzīvei Latvijā pietiktu vien katram desmitajam (9%) respondentam. Otra populārākā atbilde liecina, ka aptuveni katram ceturtajam (23%) respondentam vajadzētu pelnīt virs 1000 eiro mēnesī "uz rokas". Tad seko teju piektdaļa (18%) aptaujāto iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 39 gadiem, kuri norāda uz vajadzību pelnīt virs 2000 eiro. Tikmēr katrs desmitais uzskata, ka mēnesī "uz rokas" vajadzētu saņemt virs 2 tūkstoši 500 eiro. Tikpat liels īpatsvars atzīst, ka viņiem nepieciešami vairāk nekā 3000 eiro.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Turpinās jaunās valdības veidošana; Jēkabpils reģionālās slimnīcas ārstei Ilgai Upeniecei piešķirts Atzinības krusts; un Kāds laiks gaidāms novembra beigās?

Jauna valdība Latvijā varētu tikt izveidota novembrī, bet drīzāk mēneša otrajā pusē, šādu cerību intervijā Latvijas televīzijai pauda Valsts prezidents Egils Levits. Viņš šodien kārtējo reizi tiksies ar premjeru Krišjāni Kariņu, kura vadītā partija pēc uzvaras vēlēšanās ir uzņēmusies arī jaunās valdības veidošanu. Puses plānojušās pārrunāt progresu jaunās koalīcijas veidošanā. 

"Apvienotais saraksts" un "Jaunā vienotība" trešdien, 2.novembrī, turpinās spriest par Jaunās Vienotības piedāvātās jaunās enerģētikas ministrijas izveides iespējām, šodien pēc abu partiju tikšanās žurnālistiem sacīja Apvienotā Saraksta politiķis, Latvijas Reģionu apvienības līderis Edvards Smiltēns. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Jaunā Vienotība un Apvienotais saraksts ir vienojušies par 99% jautājumu, savukārt par JV piedāvāto ministrijas izveidošanu vēl tiks turpināts spriest trešdien.

Iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot tēriņus, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz bankas radītā tiešsaistes maksājumu pieņemšanas risinājuma "Klix" datiem. Saskaņā ar tiem, redzams, ka iedzīvotāji pamazām sāk ierobežot savus tēriņus, pretēji pēdējo mēnešu tendencei, kad iedzīvotāji steidza iepirkties. Samazinājies ir arī vidējais pirkuma apjoms. Bankā arī norāda, ka iedzīvotāji, iepērkoties internetā, biežāk izvēlas par precēm un pakalpojumiem maksāt pa daļām.

Krievija apturējusi dalību tā dēvētajā labības darījumā par Ukrainas labības un citu pārtikas produktu transportēšanu no Ukrainas Melnās jūras ostām, sestdien pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrija. Lēmums pieņemts sakarā ar dronu uzbrukumiem kuģiem Sevastopolē, Krievijas okupētajā Krimā. Atbilstoši Krievijas ministrijas versijai uzbrukts kuģiem, kas iesaistīti "labības koridora" drošības pasākumos.

Ukraina, Turcija un Apvienoto Nāciju Organizācija panākušas vienošanos par 14 kuģu ar Ukrainas lauksaimniecības precēm tālāko ceļu. Graudu eksports ir apdraudēts pēc Krievijas paziņojuma par izstāšanos no attiecīgā nolīguma. 

Eiropas Savienība un ASV nosoda Krievijas izstāšanos no “labības līguma’ un mudina Krieviju pārskatīt savu lēmumu un atjaunot graudu koridora darbību Melnajā jūrā. No septembra līdz šodienai graudu eksporta koridorā iestrēguši jau 176 kuģi, kas nevar doties savā maršrutā. Kuģu kustību bloķē Krievija.

Pēc Krievijas šodien no rīta veiktajiem raķešu triecieniem Kijivā 80% patērētāju palikuši bez ūdens apgādes, bet 350 tūkstošos dzīvokļu pārtraukta elektrības piegāde, paziņojis Ukrainas galvaspilsētas mērs Vitālijs Kličko. Pēc galvaspilsētas mēra teiktā, speciālisti dara visu iespējamo, lai Kijivas dzīvokļos atjaunotu ūdens padevi. 

Dienvidkorejā svētdien tika izsludināta sēru diena, lai pieminētu vairāk nekā 150 bojā gājušos. Sestdienas naktī Halovīna svinību laikā populārajā Seulas naktsdzīves rajonā sākās grūstīšanās. Bojā gājušo vidū pārsvarā ir jaunieši. Par galveno negadījuma iemeslu tiek uzskatīta slikta plānošana un nepietiekamais policistu skaits svinību norises vietā.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls atbilstoši Valsts apbalvojumu likuma 30. pantam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā apbalvo ar Atzinības krustu un ieceļ par Atzinības krusta komandieri Jēkabpils reģionālās slimnīcas Infekciju slimību nodaļas vadītāju, infektoloģi Ilgu Upenieci. Atzinības krusts  ir Latvijas Republikas valsts apbalvojums. To piešķir "par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā". Atzinības krusta devīze ir  - "Godaprāta ļaudīm".  

Plānojot veidot Sēlijas militāro poligonu Aizkraukles un Jēkabpils novada teritorijā, pirmajā kārtā iecerēts atsavināt 12 nekustamos īpašumus. Aizsardzības ministrijā norāda, ka tiem īpašniekiem, kuru zemesgabali atrodas ārpus poligona teritorijas, būtu jāpierāda, ka viņu zemes vērtība poligona izveides rezultātā ir kritusies. Tikai tad varētu pretendēt uz kompensāciju. Savukārt tiem, kuru īpašumi ir iekļauti atsavināšanas sarakstā, tiks izmaksātas atbilstošas kompensācijas.

Preiļu muižas parku apsēduši bebri, bet atļauju to medīšanai neizsniedz, liecina informācija muižas kompleksa un parka "Facebook" lapā. Daudzi parka apmeklētāji jautā un uztraucas, kāpēc parkā netiek apturēta bebru darbošanās, kas bojā un likvidē parka kokus. Jūnijā administrācijas pārstāvji esot konstatējuši, ka parkā ir ieviesušies bebri, un lūguši Preiļu novada pašvaldības Medību koordinācijas komisijai atļauju parkā bebrus medīt, kā arī norādīt kārtību, kādā iespējams piesaistīt medniekus, taču atļauja to medīšanai atteikta.  Plašāk lasiet un foto skatieties portālā radio1.lv.

Un vēl

Šī nedēļa Latvijā nebūs tik silta kā pagājušā, tomēr gaisa temperatūra saglabāsies krietni virs normas, prognozē sinoptiķi. Vidējā gaisa temperatūra novembra sākumā Latvijā varētu sasniegt +8 grādus. Norma jeb 1991.-2020.gada vidējā gaisa temperatūra novembra pirmajā dekādē ir +3,7 grādi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.
Sagaidāms, ka maksimālā gaisa temperatūra jaunās nedēļas pirmajā pusē būs no +6..+10 grādiem valsts austrumos līdz +11..+14 grādiem Kurzemē; nedēļas otrajā pusē tā galvenokārt nepārsniegs +10 grādus. Gaisa temperatūra nakts un rīta stundās būs +5..+10 grādi, bet, debesīm skaidrojoties, tā noslīdēs dažus grādus zemāk. Tuvojoties novembra vidum, palielināsies neliela sala varbūtība, tomēr ticamākais scenārijs ir gaisa temperatūras saglabāšanās virs normas.


Atstājiet komentāru