2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: NVO aicina prezidentu pievērst uzmanību primārās palīdzības nepārtrauktības nodrošināšanai Ukrainas bēgļiem; Izsludināta Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma publiskā apspriešana; un No šodienas Salas pasta nodaļai mainīts darba laiks.

Vairāk nekā 20 nevalstiskās organizācijas aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu pievērst uzmanību primārās palīdzības nepārtrauktības, kā arī vispusīgu integrācijas pasākumu nodrošināšanas nepieciešamībai Ukrainas bēgļiem Latvijā. NVO pirmdien ir nosūtījusi prezidentam vēstuli, kurā aicina pievērst uzmanību Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa solījumiem, kas saistīti ar Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu Latvijā. NVO vēstulē uzsver, ka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir pēc iespējas drīz skaidri jānosaka, ka primāri sniedzamais atbalsts tiks nodrošināts arī pēc 2022.gada 31.decembra. 

Tieslietu ministrija neatbalsta Iekšlietu ministrijas (IeM) rosināto ārkārtējās situācijas pagarināšanu Baltkrievijas pierobežā. Jau ziņots, ka ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī izsludinājusi ārkārtējo situāciju. Valdība to izsludināja pērn no 11.augusta, un līdz šim tā bija vairākkārt pagarināta. Pēdējo reizi tā bija pagarināta līdz 10.novembrim. Tagad Iekšlietu ministrija sagatavojusi valdības lēmuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 2023.gada 10.februārim. Projekts nosūtīts saskaņošanai citām ministrijām.

Latvijā slimnīcā ar smagu Covid-19 slimības gaitu ir kāds bērns līdz deviņu gadu vecumam, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Slimnīcās ar Covid-19 kā pamatdiagnozi ārstējas 118 pacienti, kas ir nedaudz vairāk nekā pagājušās nedēļas nogalē. Aizvadītajā diennaktī slimnīcā nonāca 18 Covid-19 slimnieki, bet pieci tika izrakstīti. Kopā slimnīcā ir 278 Covid-19 pacienti, tajā skaitā 118 ar pamatdiagnozi. Trim no viņiem ir smaga slimības gaita. Viens no tiem ir bērns līdz deviņu gadu vecumam. 

Par godu Šveices pirmā dzelzceļa 175. gadadienai radīts pasaulē garākais pasažieru vilciens. Tam ir 100 vagonu, tas sver 2990 tonnas, un tā kopgarums sasniedz nepilnus divus kilometrus, vēsta CNN. 1906 metrus garais Ginesa rekordists veidots no 25 jaunajiem “Capricorn” (“Mežāža” – no angļu val.) elektriskajiem vilcieniem. Savu pirmo gandrīz stundu ilgo un aptuvenu 25 kilometrus garo braucienu vilciens aizvadīja, līkumojot pa iespaidīgo 2008. gadā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto Albula dzelzceļa līniju, braucot no Predas līdz Alvaneu. Albula līnijas kopgarums ir 62 kilometri, un iespaidīgais dzelzceļa maršruts ved cauri 39 tuneļiem. Neparasto vilcienu radījis Šveices uzņēmums “Rheetian Railway”, kas izplatījis paziņojumu – 1906 metrus garais vilciens oficiāli iekļauts Ginesa Pasaules rekordu grāmatā.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Jēkabpils novada dome pieņēma lēmumu “Par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma redakcijas nodošanu publiskai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai”. Publiskās apspriešanas termiņš noteikts četras nedēļas no 4.novembra līdz 1.decembrim. Publiskās apspriešanas laikā, 9. novembrī, pulksten 11, atbilstoši Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 21. panta trešās daļas 4. punkta prasībām, tiek rīkots sabiedrības līdzdalības pasākums - sabiedriskā apspriede, izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku MS Teams, pieslēgšanās saite atrodama pašvaldības mājaslapā. Rakstiskus iesniegumus, atsauksmes par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma projektu var iesniegt darba dienās Klientu apkalpošanas nodaļā pašvaldības ēkā.

Pagājušās nedēļas nogalē Vides, Dabas resursu un Civilās aizsardzības nodaļas darbinieki kopā ar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa darbiniekiem veica plānveida tematisko pārbaudi Daugavā. Pārbaudes laikā tika uzsākti desmit administratīvā pārkāpuma procesi par to, ka laivā neatradās glābšanas līdzekļi. Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums paredz, ka par šādu pārkāpuma tiek piemērots brīdinājums vai naudas sods līdz desmit naudas soda vienībām.

Un vēl

Atbilstoši testa periodā novērotajam pasta pakalpojumu pieprasījumam un klientu paradumiem, pieņemts lēmums no 1.novembra pastāvīgi mainīt Jēkabpils novada Salas pasta nodaļas darbalaiku. No šodienas pasta nodaļa strādās pirmdienās–piektdienās no pulksten .8 līdz 12.30. jau ziņots, lai izanalizētu pakalpojumu pieprasījumu un pieejamību, no 1.septembra līdz 31.oktobrim Salas pasta nodaļa Susējas ielā 9a darbojās testa režīmā. Testa rezultāti apstiprināja, ka klientiem nav būtiski saņemt pakalpojumus pirms pulksten 8 no rīta, bet pakalpojumu pieprasījums vērojams pulksten 12, tāpēc Latvijas Pasts pieņēmis lēmumu par nodaļas darbalaika pastāvīgām izmaiņām.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien uz pirmo sēdi sanāk jaunievēlētā 14.Saeima,  Latvijā pieaugs maksa par mobilajiem sakariem, un Pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas iestāda Glika ozolu.

Šodien uz pirmo sēdi pulcējas 14.Saeimas deputāti.Jaunā parlamenta pirmo sēdi atklās un līdz 14.Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīs 13.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Plānots, ka sēdes sākumā jauno Saeimas sasaukumu uzrunās Valsts prezidents Egils Levits. Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju. Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14.Saeimā, dod svinīgu solījumu. Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu.  Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Valdības struktūrā būtu vēlams ieviest elastību, kas ļautu "pārkārtot valdības klucīšus" tā, lai varētu atrisināt attiecīgā brīža būtiskākos jautājumus, pirmdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Pašlaik valdības dienaskārtībā svarīgākais risināmais jautājums ir enerģētiskā neatkarība, bet nākotnē tās varētu būt citas jomas, norādīja premjers, skaidrojot Jaunās Vienotības piedāvāto ieceri par jauno Enerģētikas, vides un klimata ministriju. Šādi ir iecerēts efektīvāk risināt jautājumus, nevis palielinot valsts pārvaldes sistēmu, bet gan racionālāk izmantojot jau esošos resursus.

Valsts policijā, gluži tāpat kā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, darbinieku trūkums ir hronisks. To kompensēšot Valsts policijas reforma, kas pašlaik uzsākta Zemgalē. Vairāku policijas ekipāžu vietā, kurām bija dažādi uzdevumi un pilnvaras, tikšot izveidots reaģējošais policists. Vienlaikus  tikšot apvienoti arī līdzšinējie policijas iecirkņi. Mainīta tikšot arī struktūra, un, piemēram, Zemgalē pašreizējo sešu Valsts policijas iecirkņu vietā tiks izveidoti trīs centri. Tādējādi Dobeles iecirknis tiks pievienots Tukumam, Bauskas – Jelgavai, bet Aizkraukles iecirknis Jēkabpilij. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks gan skaidroja, ka samazināsies tikai pašreizējo policijas iecirkņu vadība, un satraukumam neesot pamata. Valsts policijas jaunais modelis Zemgalē stāšoties spēkā no 1. decembra, bet nākamgad VP reforma tikšot īstenota arī Kurzemē un Latgalē.

Turpinām ziņas

Energoresursu sadārdzinājuma dēļ Latvijā trīs mobilo sakaru nodrošinātāji cels cenas, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzija. Telekomunikāciju nodrošinātāju "Bite" un "Latvijas Mobilais telefons" jeb "LMT" jaunās - paaugstinātās - cenas stāsies spēkā jau šodien, 1.novembrī, savukārt "Tele2" tās pacels 1.decembrī.  Pakalpojuma cenas visi operatori palielinās visiem tarifu plāniem. 

Pirmdien Rīgā kļuva par vienu atjaunotu piemiņas vietu vairāk. Pēc restaurācijas vakar atklāta atjaunotā piemiņas vieta 6. Rīgas kājnieku pulka karavīriem. Tiem karavīriem, kuri 1919. gada novembrī no Anniņmuižas padzina bermontiešus. Vakar ar lāpu gājienu vienlaikus tika atzīmēta arī 85. gadadiena šai piemiņas vietai. Gadu gaitā piemineklis cietis no vandāļu uzbrukumiem, to ēdis laika zobs. 2008. gadā tas piedzīvojis iepriekšējo restaurāciju, bet nule atjaunots vēlreiz.

Un vēl

Svinot reformācijas piecsimtgadi Latvijā un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas simto gadskārtu, pirmdien pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas iestādīts simbolisks ozols. Šis ir viens no 300 šogad iestādītajiem Glika ozoliem. Koka stādiņš izaudzēts no Ernsta Glika pirms 300 gadiem stādīto ozolu zīlēm. Glika ozolu stādot, arhibīskaps Jānis Vanags uzsvēra, ka Ernsts Gliks – pirmais, kurš iztulkoja Bībeli latviešu valodā, latviešu tautai ir ne mazāk svarīgs kā Krišjānis Barons. Glika devums attīstīja latviešu valodu, veicināja lasītprasmi, veicināja izglītošanos un tautas garīgo izaugsmi. Pie bibliotēkas iestādītajam ozola stādiņam ir apmēram divi gadi. Par simbolisko Glika ozolu sola rūpēties arī Nacionālās bibliotēkas vadība. 

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents norāda, ka 14. Saeimai ir jābūt reformu Saeimai, No šodienas daudzās pašvaldībās pieaug maksa par apkuri; un Ņujorkā noritēs piektais Baltijas filmu festivāls.

14. Saeimai ir jābūt reformu Saeimai, Ministru kabinetam ir jābūt reformu valdībai, jums jāaptur atpakaļslīdēšana, kas aizsākās jau 12. Saeimā, uzrunā deputātiem 14. Saeimas pirmajā sēdē uzsvēra Valsts presidents Egils Levits. Uzrunā deputātiem Valsts prezidents norādīja, ka 14.Saeima savu darbu sāk krīžu laikā – kad  Krievija iebrukusi Ukrainā, aug energoresursu cenas, aug inflācija, nekur nav pazudusi arī  Covid-19 pandēmija. Levits uzsvēra, ka deputātiem nāksies dzēst ne vienu vien krīzes ugunskuru. Prezidents arī iezīmēja, viņaprāt, trīs stratēģiski svarīgas jomas, ar kurām būs jāstrādā nākamajai Saeimai un valdībai. Pirmā joma ir izglītība. Otrā joma, ko Levits izcēla, bija ekonomika, savukārt trešā Levita izceltā stratēģiskā joma ir drošība.

Cenšoties iegrožot straujo cenu kāpumu eirozonā, Eiropas Centrālā banka kopš šā gada jūlija paaugstinājusi procentu likmes jau par 200 bāzes punktiem, kas ir straujākais pieaugums eiro vēsturē. "Galamērķis ir skaidrs, un mēs to vēl to neesam sasnieguši," intervijā ekskluzīvi portālam Delfi Bizness saka Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda. Viņa norāda, ka centrālā banka ir apņēmusies darīt visu, kas nepieciešams, lai panāktu inflācijas atgriešanos 2% mērķa līmenī. Lagarda norāda, ka arī turpmāk Centrālā banka palielinās procentu likmes. 

Lai noskaidrotu iemeslus, kas ir pamatā būtiskajam šķeldas cenu kāpumam, Konkurences padome veikusi šķeldas tirgus izpēti, negūstot pierādījumus par iespējamas aizliegtas vienošanās pastāvēšanu, kā arī pirmšķietami konstatēja, ka neviens tirgus dalībnieks neatrodas dominējošā stāvoklī kurināmās šķeldas tirgū Latvijas teritorijā. Tajā pašā laikā Konkurences padome norāda, ka siltumenerģijas ražotājiem ir rūpīgi jāizvērtē katra to noteiktā prasība attiecībā pret šķeldas piegādātājiem. Tas skaidrojams ar to, ka nesamērīgu prasību noteikšana var ierobežot konkurenci šķeldas iepirkumos, tādējādi arī atspoguļoties siltuma tarifos un negatīvi ietekmēt siltumenerģijas lietotājus.

Krievijas spēki vakar uz Ukrainu izšāvuši 78 raķetes un piecus tāla darbības rādiusa dronus kamikadzes, paziņojis Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs. Naktī uz otrdienu ar raķetēm apšaudīta Mikolajivas pilsēta, bet Poltavā civilajiem objektiem trāpījuši četri droni kamikadzes, ziņo vietējās amatpersonas. 

Turpinām ziņas

No šodienas, 1.novembra, daudzviet Latvijā pieaugs siltumenerģijas tarifi, kas nozīmē to, ka par apkuri nāksies maksāt vēl dārgāk. Aizkrauklē siltuma tarifs palielināts par 75%, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". SIA "Aizkraukles siltums" siltumenerģijas gala tarifs noteikts 159,19 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Pļaviņās no šodienas siltumenerģijas tarifs pieaugs par 94,2% - līdz 97,48 eiro par megavatstundu. Savukārt no 2023.gada 1.novembra līdz 2024.gada 31.oktobrim siltumenerģijas gala tarifs samazināies par 6,7% - līdz 90,93 eiro par megavatstundu. Dārgāka apkure no šodienas ir vēl virknē citu pašvaldību.
 
Biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" vērsusies Daugavpils domē, prasot tai skaidrot padomju pieminekļu demontāžas organizēšanu, informē organizācija. "Delnas" redzeslokā ir nonācis Daugavpils pašvaldības rīkotais iepirkums "Būvniecības ieceres dokumentācijas izstrāde un demontāžas darbu veikšana", kas organizēts saskaņā ar vasarā pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Likums noteic, ka pašvaldībai ir tiesības veikt iepirkumus ar objekta demontāžu saistīto darbību īstenošanai, nepiemērojot publisko iepirkumu reglamentējošās tiesību normas, kā arī to, ka darbu izpildītāja izvēle notiek ar cenu aptauju. "Delnai" nav skaidrs, kāpēc netika veikta cenu aptauja, kā to paredz likums, bet tā vietā iepirkums tika organizēts caur Elektronisko iepirkumu sistēmu.

Un vēl

 Ar režisores Signes Baumanes filmu "Mans laulību projekts", 2.novembrī tiks atklāts piektais Ņujorkas Baltijas filmu festivāls, piedāvājot jaunākās filmas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Festivāls notiks hibrīdformātā - sāksies ar klātienes seansiem un turpināsies tiešsaistes platformā, kas pieejama ASV teritorijā. Latviju festivālā pārstāv piecas filmas un divi kopražojumi, vairāku filmu autori dodas satikties ar festivāla skatītājiem. Ņujorkas Baltijas filmu festivāls dibināts 2018.gadā. Tas ir lielākais Baltijas filmu festivāls ASV un ārpus Eiropas vienīgais Baltijas filmu festivāls, kuru atbalsta Latvijas, Igaunijas un Lietuvas nacionālās kinoinstitūcijas.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Par Saeimas pagaidu mandātu komisijas priekšsēdētāju ievēl Raimondu Čudaru; Latvijas Jūras akadēmija pievienota RTU; un Daugavpils teātrī iestudēts Sprīdītis latgaliski.

Augusta beigās valdībā atbalstītais Satiksmes ministrijas priekšlikums par 8,192 miljoniem eiro pirkt privātpersonām piederošo zemi Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, nav bijis neparedzams pasākums, tāpēc šis lēmums būtu jāatzīst par spēku zaudējušu, uzskata Finanšu ministrija. Augusta beigās valdība lēma piešķirt Satiksmes ministrijai no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" 8,19 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai. Iebildes par šo lēmumu pauda Fiskālās disciplīnas padome, kurā nu ieklausījusies arī Finanšu ministrija. Par finanšu ministrijas priekšlikumu vēl jālemj Ministru kabinetam.

Vēlēšanu zīmju obligāta skenēšana, agrāks deputātu kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņš un vēlēšanu pieejamība – šie ir daži no Centrālās vēlēšanu komisijas priekšlikumiem, gatavojoties 2026. gadā gaidāmajām 15. Saeimas vēlēšanām. Šodien pirmajā sēdē 14. Saeima iecēla pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, kuru vadīs Raimonds Čudars no Jaunās Vienotības. Komisijā tika izskatīts CVK vadītājas Kristīnes Bērziņas ziņojums par 14. Saeimas vēlēšanu norisi un rezultātiem. Ziņojuma noslēgumā CVK vadītāja norāda uz dažiem nepieciešamajiem uzlabojumiem Saeimas vēlēšanu kārtībā, gatavojoties 2026. gada Saeimas vēlēšanām, kur nepieciešama arī likumdevēja iesaiste.

Eiropas Savienība un Ēģipte ir parakstījušas vienošanos, kas paredz ciešāku sadarbību migrācijas ierobežošanā pāri Vidusjūrai. Vienošanās paredz ES atbalstu Ēģiptei 80 miljonu eiro apmērā, no kura 23 miljoni eiro tiks piešķirti jau šogad. Šie līdzekļi tiks izmantoti, lai padziļinātu sadarbību robežapsardzībā. ES delegācija Kairā dienu iepriekš paziņoja, ka šī programma stiprinās robežu pārvaldību, kā arī migrantu meklēšanas un glābšanas pasākumus uz sauszemes un jūrā.

Krievijas pilsētas Belgorodas iedzīvotāji vērsušies policijā saistībā ar nelegāli izmestiem cinka zārkiem, kuros mājās pārved Ukrainā kritušos okupantus, vēsta vietējais portāls Fonar. Kā raksta izdevums, vairāki cinka zārki kopā ar ikonām un maisiem atrasti aiz garāžām Provoļnas ielā. Kā vēlāk noskaidrots, zārkus izmetusi kāda no apbedīšanas firmām, kas saņem Ukrainā kritušo ķermeņus. Pēc tam, kad kritušie jeb "krava 200", kā to sauc militārajā žargonā, tiek nogādāta pilsētā, tuvinieki savus radiniekus apglabā koka zārkos. Savukārt apbedīšanas kompānija tā vietā, lai cinka zārkus utilizētu saskaņā ar noteikumiem, izmetusi tos izgāztuvē, kur tos vēlāk atraduši iedzīvotāji.

Turpinām ziņas

Šodien Latvijas Jūras akadēmija juridiski tiek pievienota Rīgas Tehniskai universitātei. RTU turpinās visas esošās jūras akadēmijas studiju programmas. Saskaņā ar konsolidācijas plānu ir paredzēts izveidot Jūrniecības padomi, kura pieņems lēmumus par jūrniecības izglītības pārvaldību, attīstību un ieguldījumu veidošanu un kurā darbosies arī Satiksmes ministrijas un jūrniecības nozares pārstāvji, nodrošinot pilnvērtīgu nozares iesaisti akadēmijas darbības plānošanā un īstenošanā.

Šobrīd Latvijas slimnīcās kopumā ārstējas 272 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija. No 272 pacientiem 120 slimnīcās ārstējas ar Covid-19 kā pamatdiagnozi. Vidēji smaga slimības gaita ir 117, bet smaga slimības gaita - trim pacientiem, tajā skaitā arī vienam bērnam pirmsskolas vecumā.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 593 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par trīs ar šo vīrusu inficētu pacientu nāvi. Kopumā diennakts laikā laboratoriski veikti 4 tūkstoši 128 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 14,4% bija pozitīvi.

Un vēl

6. decembrī Daugavpils teātrī gaidāma pirmizrāde iestudējumam "Spreideits", kurā pirmo reizi Annas Brigaderes pasaku luga izskanēs latgaliski. Izrādes režisors ir Māris Korsiets, lugu latgaliski tulkojusi Monika Zīle. Uz izrādi tiek aicināti itin visi, gan tie, kuriem latgaliešu valoda ir dzimtā, gan tie, kuriem vienkārši kārojas to labāk iepazīt. Sprīdīša piedzīvojumiem bagātais ceļš, meklējot Laimes zemi, ir labi zināms gan lielajiem, gan mazajiem, tāpēc režisors Māris Korsiets ir pārliecināts, pat ja kāds vārds var būt arī nezināms, notiekošais uz skatuves būs viegli uztverams un saprotams.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: 14.Saeima sanāk uz pirmo sēdi; Notiek Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma sabiedriskā apspriešana; un Salas pasta nodaļai mainīts darba laiks.

Šodien uz pirmo sēdi pulcējas 14.Saeimas deputāti. Jaunā parlamenta pirmo sēdi atklāja un līdz 14.Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšanai vadīja 13.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē ievēlē balsu skaitītājus, kā arī pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju, kuru vadīs Raimonds Čudars no Jaunās Vienotības. Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14.Saeimā, deva svinīgu solījumu. Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlēs Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru. Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēgs ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu.  Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

14. Saeimai ir jābūt reformu Saeimai, Ministru kabinetam ir jābūt reformu valdībai, jums jāaptur atpakaļslīdēšana, kas aizsākās jau 12. Saeimā, uzrunā deputātiem 14. Saeimas pirmajā sēdē uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits. Uzrunā deputātiem Valsts prezidents norādīja, ka 14.Saeima savu darbu sāk krīžu laikā – kad  Krievija iebrukusi Ukrainā, aug energoresursu cenas, aug inflācija, nekur nav pazudusi arī  Covid-19 pandēmija. Levits uzsvēra, ka deputātiem nāksies dzēst ne vienu vien krīzes ugunskuru. Prezidents arī iezīmēja, viņaprāt, trīs stratēģiski svarīgas jomas, ar kurām būs jāstrādā nākamajai Saeimai un valdībai. Pirmā joma ir izglītība. Otrā joma, ko Levits izcēla, bija ekonomika, savukārt trešā Levita izceltā stratēģiskā joma ir drošība.

Vairāk nekā 20 nevalstiskās organizācijas aicina Valsts prezidentu Egilu Levitu pievērst uzmanību primārās palīdzības nepārtrauktības, kā arī vispusīgu integrācijas pasākumu nodrošināšanas nepieciešamībai Ukrainas bēgļiem Latvijā. NVO ir nosūtījusi prezidentam vēstuli, kurā uzsver, ka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā ir pēc iespējas drīz skaidri jānoteic, ka primāri sniedzamais atbalsts tiks nodrošināts arī pēc 2022.gada 31.decembra. 

Valsts policijā, gluži tāpat kā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, darbinieku trūkums ir hronisks. To kompensēšot Valsts policijas reforma, kas pašlaik uzsākta Zemgalē. Vairāku policijas ekipāžu vietā, kurām bija dažādi uzdevumi un pilnvaras, tikšot izveidots reaģējošais policists. Vienlaikus  tikšot apvienoti arī līdzšinējie policijas iecirkņi. Mainīta tikšot arī struktūra, un, piemēram, Zemgalē pašreizējo sešu Valsts policijas iecirkņu vietā tiks izveidoti trīs centri. Tādējādi Dobeles iecirknis tiks pievienots Tukumam, Bauskas – Jelgavai, bet Aizkraukles iecirknis Jēkabpilij. 

Krievijas pilsētas Belgorodas iedzīvotāji vērsušies policijā saistībā ar nelegāli izmestiem cinka zārkiem, kuros mājās pārved Ukrainā kritušos okupantus, vēsta vietējais portāls Fonar. Kā raksta izdevums, vairāki cinka zārki kopā ar ikonām un maisiem atrasti aiz garāžām Provoļnas ielā. Kā vēlāk noskaidrots, zārkus izmetusi kāda no apbedīšanas firmām, kas saņem Ukrainā kritušo ķermeņus. Pēc tam, kad kritušie jeb "krava 200", kā to sauc militārajā žargonā, tiek nogādāta pilsētā, tuvinieki savus radiniekus apglabā koka zārkos. Savukārt apbedīšanas kompānija tā vietā, lai cinka zārkus utilizētu saskaņā ar noteikumiem, izmetusi tos izgāztuvē, kur tos vēlāk atraduši iedzīvotāji.

Turpinām ziņas

Pagājušajā nedēļā Jēkabpils novada dome pieņēma lēmumu “Par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma redakcijas nodošanu publiskai apspriešanai un institūciju atzinumu saņemšanai”. Publiskās apspriešanas termiņš noteikts četras nedēļas no 4.novembra līdz 1.decembrim. Publiskās apspriešanas laikā, 9. novembrī, pulksten 11, tiek rīkots sabiedrības līdzdalības pasākums - sabiedriskā apspriede, izmantojot tiešsaistes videokonferences sarunu rīku MS Teams, pieslēgšanās saite atrodama pašvaldības mājaslapā. Rakstiskus iesniegumus, atsauksmes par Jēkabpils Mežaparka un Radžu ūdenskrātuves teritoriju ainavu tematiskā plānojuma projektu var iesniegt darba dienās Klientu apkalpošanas nodaļā pašvaldības ēkā.

No šodienas, 1.novembra, daudzviet Latvijā pieaugs siltumenerģijas tarifi, kas nozīmē to, ka par apkuri nāksies maksāt vēl dārgāk. Aizkrauklē siltuma tarifs palielināts par 75%, un turpmāk būs 159,19 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt Pļaviņās no šodienas siltumenerģijas tarifs pieaugs par 94,2% - līdz 97,48 eiro par megavatstundu. 

Šobrīd Latvijas slimnīcās kopumā ārstējas 272 Covid-19 pacienti, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija. No 272 pacientiem 120 slimnīcās ārstējas ar Covid-19 kā pamatdiagnozi. Vidēji smaga slimības gaita ir 117, bet smaga slimības gaita - trim pacientiem, tajā skaitā arī vienam bērnam pirmsskolas vecumā.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 593 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemtas ziņas par trīs ar šo vīrusu inficētu pacientu nāvi. Kopumā diennakts laikā laboratoriski veikti 4 tūkstoši 128 Covid-19 izmeklējumi, no kuriem 14,4% bija pozitīvi.

Un vēl

Atbilstoši testa periodā novērotajam pasta pakalpojumu pieprasījumam un klientu paradumiem, pieņemts lēmums no šodienas pastāvīgi mainīt Jēkabpils novada Salas pasta nodaļas darbalaiku. Turpmāk pasta nodaļa strādās pirmdienās–piektdienās no pulksten .8 līdz 12.30.  Testa rezultāti apstiprināja, ka klientiem nav būtiski saņemt pakalpojumus pirms pulksten 8 no rīta, bet pakalpojumu pieprasījums vērojams pulksten 12, tāpēc Latvijas Pasts pieņēmis lēmumu par nodaļas darbalaika pastāvīgām izmaiņām.

Atstājiet komentāru