2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 3.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas iestādes ir gatavas rīcībai radioaktīvā piesārņojuma gadījumā; Par seksuālu vardarbību pret pusaudzi vīrietim Jēkabpilī piespriež 12 gadu cietumsodu; un Pie Latvijas Kara muzeja izstādīta viena no akcijā "Twitter konvojs" ziedotajām apvidus automašīnām.

Latvijas iestādes kopumā ir gatavas rīcībai radioaktīvā piesārņojuma gadījumā, teikts šodien valdības izskatītajā ziņojumā "Par rīcības plānu iedzīvotāju, valsts dienestu, kritiskās infrastruktūras un pakalpojumu nodrošinātāju aizsardzības pasākumiem radioaktīvā piesārņojuma gadījumā". Ziņojumā ir izvērtētas gan situācijas, kad tas ir pietiekami tālu un nerada bīstamību Latvijai, gan arī tādas, kad radioaktīvā piesārņojuma avots ir tuvu Latvijas robežai, piemēram, Baltkrievijā esošā atomelektrostacija, kas no Latvijas robežas atrodas aptuveni 110 kilometrus. Ja tiek konstatēts radioaktīvs piesārņojums Latvijā, iedzīvotāji tikšot brīdināti, kā arī tikšot sniegta informācija par turpmāko rīcību, piemēram, nepieciešamību palikt mājās.

Nākamnedēļ, 10. novembrī, 12. klašu un profesionālo izglītības iestāžu 3. kursu audzēkņiem pirmo reizi būs iespēja izmēģināt centralizētā eksāmena norisi elektroniskā formātā. Centrs norādīja, ka šī gada 5. jūlijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību paredz, ka, sākot ar 2022./2023. mācību gadu, tiks sākta pakāpeniska pāreja uz augstākā līmeņa valsts pārbaudes darbu īstenošanu tiešsaistē. Pirmais solis šo noteikumu praktiskā realizācijā ir angļu valodas augstākā līmeņa eksāmena izmēģinājums tiešsaistē. Plānots, ka izmēģinājuma eksāmenā piedalīsies ap 10 tūkstoši skolēnu.

Polija būvēs pagaidu barjeru uz robežas ar Krievijai piederošo Kaļiņingradu, trešdien paziņojis aizsardzības ministrs.
Varšava bažījas, ka Krievija varētu veicināt aziātu un afrikāņu migrantu nelegālu robežas šķērsošanu. Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņoja, ka robeža ar Kaļiņingradu ir jānostiprina, lai Polija varētu justies droši. Viņš devis rīkojumu uzbūvēt pagaidu barjeru gar 210 kilometrus garo robežu. Darbu plānots sākt jau šodien. Polijas robeža ar Baltkrieviju pērn kļuva par plašas migrācijas krīzes centru. Lai ierobežotu nelegālo imigrāciju, Polija uzcēla tērauda žogu uz robežas ar Baltkrieviju. Polija un Eiropas Savienības līderi apsūdzēja Baltkrievijas valdību par tīšu nelegālās migrācijas pastiprināšanu, lai radītu haosu un šķelšanos ES.

Ķīnas varasiestādes slēgušas atsevišķu kvartālu Džendžou, kas ir pasaulē lielākās “iPhone” rūpnīcas mājvieta. Tur noteikti kārtējie stingrie karantīnas pasākumi kovida izplatības apturēšanai, vēsta BBC. Karantīnas režīms stājās spēkā trešdien, un tas ilgs vismaz nedēļu. Šie pasākumi var ietekmēt “iPhone 14” ražošanu, kas tiek īstenota pilsētā esošajā “Foxconn” rūpnīcā.

Turpinām ziņas

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī kādam vīrietim par seksuālu vardarbību pret pusaudzi piespriedusi 12 gadus ilgu cietumsodu un probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem. Vīrietis atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma 160.panta piektās daļas, proti, par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgu personu. Jau ziņots, ka saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais 2021.gadā kādā rudens vakarā uz ielas satika meiteni un sāka ar viņu sarunu. Vīrietis pārliecināja meiteni doties viņam līdzi uz dzīvokli un, izmantojot to, ka atradās divatā ar meiteni un neviens netraucēja viņa prettiesisko darbību veikšanai, pielietojot vardarbību un draudus, apmierināja savu dzimumtieksmi pretdabiskā veidā.

Novembrī poligonā "Meža Mackeviči" Augšdaugavas novada Vaboles pagastā tiks organizēta iepriekš plānota Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīru un zemessargu apmācība, izmantojot gan šautuves, gan arī poligona teritoriju. Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona karavīri poligona šautuvēs trenēs pistoļu un vieglo ložmetēju kaujas šaušanas prasmes, kā arī īstenos 120 milimetru mīnmetēju baterijas lauka kaujas iemaņu un citas apmācības. Savukārt Zemessardzes 34. kājnieku bataljona zemessargi divu nedēļu nogalēs pilnveidos šaušanu ar vieglajiem ložmetējiem un triecienšautenēm, tiks apmācīti arī jaunie kvadraciklu "Bombardier" vadītāji. 

Un vēl

Līdz piektdienai pie Latvijas Kara muzeja izstādīta viena no akcijā "Twitter konvojs" ziedotajām apvidus automašīnām, ko Ukrainas bruņoto spēku karavīri izmantojuši, lai uzvarētu kaujas pret Krievijas okupācijas spēkiem. Kā norāda ministrijā, izstādīto apvidus auto izmantoja Ukrainas bruņoto spēku 93.mehanizētās brigādes karavīri, kuri tam deva nosaukumu "Orļiks". Aizsardzības ministrija  informē, ka ekspresizstādes mērķis ir ilustrēt kara nežēlību un atgādināt sabiedrībai, ka Ukrainas karavīri cīnās arī par Latvijas un visas pārējās Eiropas brīvību. Vienlaikus Aizsardzības ministrija norāda, ka no 5.novembra "Orļiks" būs pieejams publiskai apskatei Latvijas Kara muzeja vestibilā un kļūs par daļu no muzeja ekspozīcijas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Topošā koalīcija vienojusies par sadarbības memoranda noslēgšanu; 

Potenciālie koalīcijas partneri - "Jaunā vienotība", Apvienotais saraksts un Nacionālā apvienība – vakar panākušas vienošanos par sadarbības memoranda tekstu, tajā skaitā par iepriekš strīdīgo Jaunās Vienotības priekšlikumu veidot Enerģētikas un klimata ministriju, kas būs 14. ministrija. Visu triju politisko spēku sadarbības memorands tiks parakstīts šodien divos dienā. Neskatoties uz to, ka aktuālais memoranda teksts vēl nav publiskots, tomēr ir zināms, ka tajā ir ietverta apņemšanās pilnveidot valsts pārvaldes darba organizāciju esošo resursu ietvaros, izveidojot Enerģētikas un klimata ministriju. 

14.Saeimas frakcijas ievēlējušas savu vadību, liecina parlamenta Prezidijam iesniegtā informācija. Par "Jaunās vienotības" 14.Saeimas frakcijas priekšsēdētāju ievēlēts līdzšinējais frakcijas līderis Ainars Latkovskis. Par Jaunās Vienotības frakcijas priekšsēdētāja biedru ievēlēta līdzšinējā Ministru prezidenta padomniece Agnese Krasta. Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja amatā apstiprināts Viktors Valainis un kā ZZS frakcijas vadītāja vietnieks ievēlēts Augusts Brigmanis. "Apvienotā saraksta" Saeimas frakciju vadīs Edgars Tavars, savukārt frakcijas priekšsēdētāja vietnieki būs Māris Kučinskis un Juris Viļums. Par Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāju ievēlēts Raivis Dzintars un par priekšsēdētāja vietnieku Jānis Dombrava. "Stabilitātei!" frakciju vadīs Aleksejs Rosļikovs un viņa vietniece būs Svetlana Čulkova. Par "Progresīvo" frakcijas priekšsēdētāju ievēlēts Kaspars Briškens, par viņa vietniekiem - Atis Švinka un Jana Simanovska. Partijas "Latvija pirmajā vietā" frakcijas priekšsēdētāja amatā stājies Ainārs Šlesers, bet par frakcijas vadītāja vietnieku ievēlēts Kristaps Krištopans.

Karš Ukrainā turpinās jau astoto mēnesi, un diemžēl joprojām nav nojaušams tā gals. Šo mēnešu laikā pie ziņām par traģiskajiem notikumiem tepat kaimiņos jau daļēji esam pieraduši, arī atbalsts Ukrainai sarucis, taču tas nedrīkst apsīkt pavisam. Lai atvieglotu regulāra atbalsta sniegšanu ukraiņiem, radīts jauns ziedojumu “abonēšanas” serviss “Stopify”. Abonēšanas servisa līdzautors ir neatkarīgi strādājošais reklāmas radošais direktors Māris Upenieks. “Stopify” darbojas ne tikai Latvijā, bet arī jebkurā vietā pasaulē, tāpēc arī tai īpaši izveidotā vietne pieejama angļu un ukraiņu valodās. Vietnē iespējams iepazīties ar 15 pozīcijām, kurām nepieciešami ziedojumi. Automātisko ziedojumu platforma radīta kopā ar “Ziedot.lv”, kas arī būs ziedojumu saņēmējs un rūpēsies, lai savāktie līdzekļi kļūtu par taustāmu palīdzību ukraiņu karavīriem. 

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šogad būs mainīta Latvijas Valsts svētku koncerta norises vieta. Šoreiz pasākums norisināsies Jēkabpils Sporta hallē. 18.novembra svētku koncertā, kas būs bez maksas, pulksten 17:30 uzstāsies grupa “The Sound Poets”, kuru pulksten 17:00 iesildīs jēkabpiliešu grupa “Arhīvs”. Rūpējoties par svētku koncerta apmeklētājiem, aicina iepazīties ar informāciju un ņemt vērā, ka pasākums ir bez maksas, bet ar ierobežotu vietu skaitu.  Sasniedzot maksimālo apmeklētāju skaitu, vairāk apmeklētāji netiks ielaisti. 

Līdz 9. novembrim aicina Jēkabpils novada bērnus un jauniešus iesūtīt savu apsveikumu Latvijas dzimšanas dienā uz telefona numuru 29724382, ierakstot to balss ziņā lietotnē Whatsapp! Sveiciena teksts nedrīkst pārsniegt 30 sekunžu garumu. 12., 13., 18. un 19. novembrī aicina jēkabpiliešus un Jēkabpils novada iedzīvotājus  doties vakara pastaigā gar gleznaino Daugavu, kur uz aizsargdambja tiks atskaņotas mūsu mīļākās dziesmas kopā ar bērnu un jauniešu sveicieniem Latvijai svētkos.

11. novembrī, kad Lāčplēša dienā pieminam par Latvijas neatkarību kritušos karavīrus un atzīmējam Latvijas armijas uzvaru pār Bermonta karaspēku 1919. gadā, Salas pagasta iedzīvotājus aicina piedalīties gaismas akcijā “Sēlijas gaisma Latvijai!” un atceres brīdī kopā ar Alisi Kļaviņu. No pulksten sešiem vakarā Salas ciemata centrā notiks gaismas akcija “Sēlijas gaisma Latvijai!”, kurā ikvienu aicina piedalīties, lai godinātu brīvības cīņās kritušos varoņus, veidojot gaismas rakstus ar līdzi paņemto svecīti. Pulksten 19 atceres brīdī pie Salas Tautas nama muzicēs Alise Kļaviņa. Skanēs Alises dziesmas ar Rutas Štelmaheres un citu dzejnieku vārdiem. Būs tēja un stāsti par tālajiem notikumiem, Lāčplēša ordeni un tā kavalieriem.

Un vēl

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +9,2 grādus, kas ir 2,4 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Sesto reizi novērojumu vēsturē oktobris Latvijā bija siltāks par +9 grādiem. Šā gada oktobra vidējā gaisa temperatūra par 1,1 grādu pārsniedza pērnā gada rādītāju, bet par 0,6 grādiem atpalika no 2020.gada oktobra vidējās temperatūras. Zemākā gaisa temperatūra aizvadītajā mēnesī bija -2,5 grādi 13.oktobrī Madonā, savukārt mēneša maksimālā temperatūra bija +17,9 grādi 6.oktobrī Jelgavas novērojumu stacijā. Oktobra beigās diennakts vidējā gaisa temperatūra brīžiem pakāpās vairāk nekā sešus grādus virs normas, tika pārspēti četri siltuma rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā oktobrī bija 55 milimetri jeb 73% no mēneša normas. Visvairāk nokrišņu - 88,4 milimetri - bija Zosēnos, bet vismazāk lija Dobelē, kur nokrišņu summa nepārsniedza 22,5 milimetrus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts kritiskās infrastruktūras kapitālsabiedrības nevarēs privatizēt,  Aizkraukles rajona tiesā sāks skatīt lietu, kurā bijušais izpilddirektors iesūdzējis Jēkabpils novada domi; un Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" ieguvis pirmo vietu Tolosas koru konkursā

Valsts kritiskās infrastruktūras kapitālsabiedrības nevarēs privatizēt, to pēc paziņojuma par topošās koalīcijas vienošanos par sadarbības memoranda gaidāmo noslēgšanu žurnālistiem sacīja "Apvienotā saraksta" politiķis Uldis Pīlēns. Viņš uzsvēra, ka Apvienotais saraksts no savas puses akcentējis, ka tādas valsts kapitālsabiedrības kā "Latvenergo", "Latvijas valsts meži", kā arī ostas nevar privatizēt. Komentējot koalīcijas sarunās izskanējušo sākotnējo piedāvājumu par atsevišķu citu valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, politiķis norādīja, ka savukārt uz atsevišķām citām valsts kapitālsabiedrībām, kuras neietilpst kritiskajā infrastruktūrā, ir iespējams risinājums, kas dotu "uzrāvienu" to darbībā.jau ziņots, ka jaunās Saeimas koalīcijas memorandu paredzēts parakstīt šodien. 

Latgalē, kur ir vislielākais bezdarba līmenis, visvairāk ir reģistrēto bezdarbnieku ar invaliditāti – 46% no kopējā bezdarbnieku skaita. Nodarbinātības valsts aģentūrā Latgalē šobrīd reģistrēti vairāk nekā 50 tūkstoši bezdarbnieku, no tiem personas ar invaliditāti tuvu pie 7 tūkstoši, un šis īpatsvars gadu no gada ir līdzīgs. Situāciju radā arī apstāklis, ka daudzi darba devēji joprojām ir ar pārliecību, – ja pieņem darbā cilvēku ar invaliditāti, tad viņu ir ļoti grūti atlaist. Bet nu jau pāris gadus Darba likumā ir veikti grozījumi, un šī pozitīvā diskriminācija, kas bija iepriekš iestrādāta Darba likumā, vairs nepastāv.

Spānija piegādās Ukrainai papildu bruņojumu, tai skaitā pretgaisa aizsardzības sistēmas un kompleksus. Šādi ieroči Kijivai ir ļoti nepieciešami, jo arī vakar un šonakt Krievijas armija turpināja civilo objektu apšaudes. Par ieroču piegādi Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba paziņoja Kijivā kopējā preses konferencē ar Spānijas kolēģi. Viņš pauda prieku, ka ieroči jau ir ceļā uz Ukrainu. Tas ļaus Ukrainai tuvākajā laikā nostiprināt savas aizsardzības spējas - ar zenītraķešu kompleksu “Aspide”, četrām pretgaisa aizsardzības sistēmas “Hawk”, kā arī prettanku ieročiem, artilēriju un munīciju.

Vācijā decembrī mājsaimniecībām un nelieliem uzņēmumiem kompensēs izmaksas par dabasgāzi. Valdības lēmuma mērķis ir mazināt negatīvo ietekmi, ko radījis straujais energoresursu cenu pieaugums. Vācijas raidorganizācija "Deutsche Welle" informēja, ka kompensācijām kopumā novirzīs apmēram 9 miljardus eiro no Ekonomiskās stabilitātes fonda. Lai samazinātu birokrātiskās procedūras, šīs izmaksas netiks apliktas ar nodokli.

Turpinām ziņas

Šodien Aizkraukles rajona tiesā notiks pirmā sēde, kurā bijušais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Guntars Gogulis ir iesūdzējis Jēkabpils novada domi par viņa atlaišanu no darba. Kā Radio1 informēja Guntars Gogulis, viņš ir iesniedzis Zemgales rajona tiesā prasību pret Jēkabpils novada pašvaldību – tiesai atzīt par spēkā neesošu darba uzteikumu viņam no pašvaldības puses. Tāpat arī vēstīts, ka iepriekš arī pašvaldības juristi norādīja, ka veids un situācija ar bijušo novada izpilddirektoru kandidatūru izvērtēšanu, kuras rezultātā Guntaram Gogulim tika uzteikts darbs, īsti neatbilst normatīvajiem aktiem. 
.
Ar Radio1 sazinājās jēkabpilieši un ziņoja, ka Krustpils saliņā nav iespējams sēdēt uz soliņiem, jo tie ieauguši līdzās esošajā dzīvžogā. Iedzīvotāji jautā, kam šie darbi jādara un kāpēc tie netiek veikti? Radio1 šo jautājumu uzdeva jēkabpils novada domes vadībai, tiekoties preses konferencē. Domes priekšsēdētāja vietnieks Attīstības jautājumos Kārlis Stars, komentējot situāciju norādīja, ka ieauguši soliņi apstādījumos nav lielākā problēma Krustpils saliņā. Viņš esot apsekojis Krustpils saliņu un aizsargdambi un secinājis, ka kopumā vandāļi ir sadauzījuši septiņus apgaismes lukturus un vienā posmā uz dambja pirms saliņas ir nozagts bruģis. Apgaismes un bruģa atjaunošana prasot krietni lielākus ieguldījumus nekā krūmu apgriešana apstādījumos.

Savukārt Attīstības pārvaldes Infrastruktūras apsaimniekošanas nodaļas vadītājs Ainārs Skromāns informēja, ka pašvaldības pārstāvji pēc saņemtās informācijas no Radio1 apsekoja Krustpils saliņā esošos solus, pie kuriem aug priedītes un konstatēja, ka pie dažiem soliem tiešām varētu nedaudz apgriezt priežu zarus, kas tiem uzgūlušies. Viņš norāda, ka pašvaldība tuvākās nedēļas laikā to paveiks, izpildē iesaistot algotos pagaidu sabiedriskos darbos strādājošos bezdarbniekus.

Un vēl

Rīgas Doma meiteņu koris "Tiara" ieguvis pirmo vietu 53.starptautiskajā Tolosas koru konkursā bērnu koru kategorijā, informē koris. Bērnu koru kategorijā otro vietu ieguva Ādolfa Fredrika meiteņu koris no Zviedrijas, savukārt trešo vietu - bērnu koris "Amics de la Unio" no Katalonijas. Konkurss norisinājās no 28.oktobra līdz 1.novembrim Tolosā, Spānijā. Tas ir viens no Eiropas "Grand Prix" sešiem konkursiem, kas koru pasaulē ir plaši pazīstams.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā varētu tikt sadalīti amati valdībā? Jēkabpils iedzīvotājiem zema interese par iespēju tikties ar novada domes vadību;  Un Zoodārza dzīvnieki aicina uz ziemas apģērbu parādi.

Valdības un Saeimas priekšsēdētāja amatu sadalījumā starp topošajiem koalīcijas partneriem tiek pieļauta iespēja, ka "Jaunā vienotība" varētu ieņemt septiņus amatus, "Apvienotais saraksts" - četrus amatus valdībā papildus jau "saņemtajam" Saeimas priekšsēdētāja amatam, bet Nacionālā apvienība - četrus amatus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Oficiāli gan vēl nav paziņots, kāds varētu būt atbildības jomu sadalījums. Kopā šajā gadījumā runa ir par 16 amatiem, kurus veido Ministru prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un valdības ministru amati.

Ja Ukraina zaudētu karu, tas bruģētu ceļu nākamajam karam, turklāt Krievijā notiktu vēl lielāka ideoloģiskā nācijas "zombēšana" pret visu rietumniecisko, uzskata aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Latvijas Kara muzejā atklājot starptautisku konferenci "Karš, ideoloģija un vara: Krievijas ekspansija Eiropā vēstures gaitā", Pabriks uzsvēra, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā ir imperiāla ekspansija, kuru pārējā civilizētā, liberāldemokratisko valstu pasaule nekādā veidā nedrīkst pieļaut. Tāpat arī nav pieļaujams, ka šajā karā, kur skaidri redzams agresors, Ukraina zaudētu, tāpēc Latvija dara visu, lai atbalstītu Ukrainu šajā aizsardzības karā.

Krievijas okupētajā Ukrainas pilsētā Hersonā no apgabala administrācijas ēkas noņemts Krievijas karogs, redzams sociālajos tīklos publicētajās fotogrāfijās un video. Šie kadri publicēti arī Krievijas medijos. Krievijas varasiestādes pagaidām karoga noņemšanu nav komentējušas. Vienlaikus Krievijas ieceltais vietvaldis Kirils Strjemousovs telekanālam "Solovjov TV" pieļāva, ka Krievijas karaspēks var tikt atvilkts uz Dņepras kreiso krastu. Tas nozīmēs pilsētas atdošanu. Ukrainas armijas uzbrukums pilsētai var notikt tuvāko divu nedēļu laikā, norādīja okupantu marionete.

ASV Federālās rezervju sistēmas Atvērtā tirgus komiteja vakar jau ceturto sanāksmi pēc kārtas nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par trim ceturtdaļām procentpunkta. Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek palielināts par 0,75 procentpunktiem - līdz 3,75-4%. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV 15 gadu laikā. Atvērtā tirgus komiteja pauž apņēmību panākt, lai gada inflācija samazinās līdz 2% līmenim, kā arī prognozē, ka tāpēc bāzes procentlikmi būs nepieciešams palielināt arī turpmāk. Jau ziņots, ka gada inflācija ASV septembrī samazinājusies līdz 8,2% salīdzinājumā ar 8,3% augustā.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes vadība vakar uz tikšanos aicināja jēkabpiliešus, dodot tiem iespēju uzdot jautājumus. Jēkabpiliešu atsaucība bija ļoti zema, atnāca apmēram 15 cilvēki un kopumā Krustpils kultūras centra lielajā zālē kopā ar domes vadību, pašvaldības speciālistiem un žurnālistiem bija aptuveni 25 cilvēki. Šī bija noslēdzšoā pašvaldības vadības tikšanās ar iedzīvotājiem, iepriekš tādas tika rīkotas novada pagastos un mazpilsētās, kur domes vadību iedzīvotāji sagaidīja kuplā kuplā. Jēkabpiliešu zemo interesi pašvaldības mērs Raivis Ragainis skaidroja ar pilsētniekiem pieejamāku iespēju, salīdzinot ar lauku iedzīvotājiem, pieteikties pieņemšanā pie domes vadības un deputātiem un personiski izrunāt problēmjautājumus.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā saņemti ziņojumi par diviem mirušiem Covid-19 slimniekiem. Tikmēr slimnīcās ar Covid-19 kā pamatdiagnozi ārstējas 112 pacienti, kas nozīmē nelielu skaita samazinājumu, liecina Slimību profilakses un kontroles centra un Nacionālā veselības dienesta dati. Pēdējās 24 stundās reģistrēti 498 jauni inficēšanās gadījumi. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 14%. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 369. 

Tikmēr slimnīcās jauni Covid-19 gadījumu pēdējo 24 stundu laikā – 23, bet izrakstīti 30 pacienti. Kopā stacionāros ārstējas 253 Covid-19 pacienti, tajā skaitā 112 ar pamatdiagnozi.Dienu iepriekš slimnīcās ar Covid-19 kā pamatdiagnozi ārstējas 117 pacienti.

Un vēl

Mēdz teikt, ka nav sliktu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki jau kopš seniem laikiem zina šo patiesību, tādēļ rudens un galvenokārt ziemas sezonai ir sagatavojušies laikus. Tādēļ Rīgas Zooloģiskais dārzs pavisam droši izsludina "Ziemas kažoku parādi", aicinot jau šajā nedēļas nogalē apciemot greznos un siltos ziemas tērpus uzvilkušos dzīvniekus. Pie jaunākās ziemas sezonas modes tendences piedzīvojušo zoodārza iemītnieku voljēriem izvietoti informatīvi izglītojoši fotostāsti, kuros uzskatāmi var salīdzināt dzīvo radību vasaras un ziemas ietērpus. Ziemas kažoku parādi var baudīt ik dienas no pulksten desmitiem līdz pieciem.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Nākamās koalīcijas partneri paraksta vienošanos; Jēkabpiliešiem zema interese par tikšanos ar novada domes vadību; un Zoodārza iemītnieki aicina uz ziemas sezonas kažoku parādi.

Šodien nākamās koalīcijas partneri "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība parakstīja sadarbības memorandu, kurā cita starpā politiskie spēki par sasniedzamajiem mērķiem izvirzījuši valsts drošības uzlabošanu, veselības aprūpes pilnveidošanu, Latvijas enerģētiskās pašpietiekamības nodrošināšanu un apņēmušies nesaudzīgi cīnīties pret korupciju. Memorandā norādīts, ka valdības kopīgi sasniedzamie prioritārie mērķi ir iestāties par saliedētu un vienotu Latvijas tautu, kuras pamatu veido latviešu valoda, kultūra un vienota vēsturiskā atmiņa, uzlabot latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas pozīcijas. Tāpat starp prioritārajiem mērķiem minēta arī Latvijas informatīvās telpas drošības stiprināšana.

Valdības un Saeimas priekšsēdētāja amatu sadalījumā starp topošajiem koalīcijas partneriem tiek pieļauta iespēja, ka "Jaunā vienotība" varētu ieņemt septiņus amatus, "Apvienotais saraksts" - četrus amatus valdībā papildus jau "saņemtajam" Saeimas priekšsēdētāja amatam, bet Nacionālā apvienība - četrus amatus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Oficiāli gan vēl nav paziņots, kāds varētu būt atbildības jomu sadalījums. Kopā šajā gadījumā runa ir par 16 amatiem, kurus veido Ministru prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja un valdības ministru amati.

Valsts kritiskās infrastruktūras kapitālsabiedrības nevarēs privatizēt, to pēc paziņojuma par topošās koalīcijas vienošanos par sadarbības memoranda gaidāmo noslēgšanu žurnālistiem sacīja "Apvienotā saraksta" politiķis Uldis Pīlēns. Viņš uzsvēra, ka Apvienotais saraksts no savas puses akcentējis, ka tādas valsts kapitālsabiedrības kā "Latvenergo", "Latvijas valsts meži", kā arī ostas nevar privatizēt. Komentējot koalīcijas sarunās izskanējušo sākotnējo piedāvājumu par atsevišķu citu valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā, politiķis norādīja, ka savukārt uz atsevišķām citām valsts kapitālsabiedrībām, kuras neietilpst kritiskajā infrastruktūrā, ir iespējams risinājums, kas dotu "uzrāvienu" to darbībā.jau ziņots, ka jaunās Saeimas koalīcijas memorandu paredzēts parakstīt šodien. 

Nākamnedēļ, 10. novembrī, 12. klašu un profesionālo izglītības iestāžu 3. kursu audzēkņiem pirmo reizi būs iespēja izmēģināt centralizētā eksāmena norisi elektroniskā formātā. Centrs norādīja, ka šī gada 5. jūlijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību paredz, ka, sākot ar 2022./2023. mācību gadu, tiks sākta pakāpeniska pāreja uz augstākā līmeņa valsts pārbaudes darbu īstenošanu tiešsaistē. Pirmais solis šo noteikumu praktiskā realizācijā ir angļu valodas augstākā līmeņa eksāmena izmēģinājums tiešsaistē. Plānots, ka izmēģinājuma eksāmenā piedalīsies ap 10 tūkstoši skolēnu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada domes vadība vakar uz tikšanos aicināja jēkabpiliešus, dodot tiem iespēju uzdot jautājumus klātienē. Jēkabpiliešu atsaucība bija ļoti zema, atnāca apmēram 15 cilvēki, pārējie pasākuma dalībnieki bija pašvaldības un mediju pārstāvji. Jēkabpiliešu zemo interesi pašvaldības mērs Raivis Ragainis skaidroja ar pilsētniekiem pieejamāku iespēju, salīdzinot ar lauku iedzīvotājiem, pieteikties pieņemšanā pie domes vadības vai deputātiem un personiski izrunāt problēmjautājumus.

No Jēkabpils domes vadības ar iedzīvotājiem tikās priekšsēdētājs Raivis Ragainis, vietnieks Attīstības jautājumos Kārlis Stars, izpilddirektors Uldis Skreivers, Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis. Vietnieki izglītības un kultūras jomā Alfons Žuks un sociālajos jautājumos Aivars vanags sanāksmē nepiedalījās. Atnākušos iedzīvotājus interesēja dažādi jautājumi – par ceļu seguma un ietvju stāvokli Nameja, Nākotnes, Jaunajā ielā; par soliņu uzstādīšanu pilsētas teritorijā, tualešu trūkumu Krustpils pusē, grausta nojaukšanu Auseklīšu rajonā, par baseina pakalpojumiem, apgaismojumu, kā arī citiem saimnieciskiem jautājumiem. 

Šodien Aizkraukles rajona tiesā notika pirmā sēde, kurā bijušais Jēkabpils novada domes izpilddirektors Guntars Gogulis ir iesūdzējis Jēkabpils novada domi par viņa atlaišanu no darba. Kā Radio1 informēja Guntars Gogulis, viņš ir iesniedzis Zemgales rajona tiesā prasību pret Jēkabpils novada pašvaldību – tiesai atzīt par spēkā neesošu darba uzteikumu viņam no pašvaldības puses. Tāpat arī vēstīts, ka iepriekš arī pašvaldības juristi norādīja, ka veids un situācija ar bijušo novada izpilddirektoru kandidatūru izvērtēšanu, kuras rezultātā Guntaram Gogulim tika uzteikts darbs, īsti neatbilst normatīvajiem aktiem. 
.
Un vēl

Mēdz teikt, ka nav sliktu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Rīgas Zooloģiskā dārza iemītnieki jau kopš seniem laikiem zina šo patiesību, tādēļ rudens un galvenokārt ziemas sezonai ir sagatavojušies laikus. Tādēļ Rīgas Zooloģiskais dārzs pavisam droši izsludina "Ziemas kažoku parādi", aicinot jau šajā nedēļas nogalē apciemot greznos un siltos ziemas tērpus uzvilkušos dzīvniekus. Pie jaunākās ziemas sezonas modes tendences piedzīvojušo zoodārza iemītnieku voljēriem izvietoti informatīvi izglītojoši fotostāsti, kuros uzskatāmi var salīdzināt dzīvo radību vasaras un ziemas ietērpus. Ziemas kažoku parādi var baudīt ik dienas no pulksten desmitiem līdz pieciem.


Atstājiet komentāru