2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 1.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija ierosinājusi konfiscēt iesaldētos krievu aktīvus, Rīgas cirks atgriezies vēsturiskajā ēkā; un Aicina Ziemassvētku sūtījumus, sūtīt laikus.

NATO dalībvalstīm ir morāls pienākums ne tikai turpināt, bet pat palielināt divpusējo un kopīgo militāro atbalstu Ukrainai, uzsver Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš otrdien un trešdien piedalījās NATO ārlietu ministru sanāksmē Bukarestē. Kā informēja Ārlietu ministrijā, diskusijā par atbalstu Ukrainai Rinkēvičs norādīja, ka Krievijas eskalējošie soļi, ieskaitot masīvos raķešu uzbrukumus Ukrainas pilsētām un kritiskajai infrastruktūrai, kā arī bezatbildīgā kodolretorika, ir pazīmes, kas liecina, ka Krievijai nav izdevies sasniegt tās stratēģiskos mērķus. Latvijas ārlietu ministra ieskatā, NATO dalībvalstīm jāpalīdz Ukrainas civiliedzīvotājiem, sevišķi ziemas periodā, lai novērstu humanitāro katastrofu. 

Eiropas Komisija ierosinājusi konfiscēt krievu aktīvus, kas iesaldēti, reaģējot uz Maskavas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, lai tādējādi kompensētu Kijivai Krievijas nodarītos zaudējumus. Eiropas Savienības, ASV un citu rietumvalstu amatpersonas jau mēnešiem diskutē par juridiskajām iespējām konfiscēt iesaldētos Krievijas valsts un privātpersonu aktīvus. Problēmas rada apstāklis, ka vairumā Eiropas Savienības dalībvalstu iesaldēto aktīvu konfiskācija iespējama vienīgi notiesājoša sprieduma gadījumā krimināllietā. Daudzu "melnajā sarakstā" iekļauto Krievijas pilsoņu aktīvus konfiscēt vai pat iesaldēt ir grūti, jo tie reģistrēti kā ģimenes locekļu vai piesegpersonu īpašumi. Eiropas Komisijas prezidente Urzulas fon der Leiena norāda, ka īstermiņā ES un tās partneri varētu pārņemt šo līdzekļu uzraudzību un tos investēt. Peļņu varētu novirzīt Ukrainai tai nodarīto zaudējumu konfiscēšanai.

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājusies Baltkrievijas režīma organizētā migrantu plūsma uz Latviju, vakar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē stāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī ir izsludinājusi ārkārtējo situāciju, kas ir spējā jau ilgāk nekā gadu. Pēdējais pagarinājums tai noteikts līdz nākamā gada 10.februārim. Kā ziņots, pērn novērsti 4 tūkstoši 45 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Kara iespējamība, kurā būtu iesaistīta Polija, šobrīd ir pārāk augsta, lai mēs šo scenāriju traktētu tikai kā hipotētisku, Krakovas AGH Zinātnes un tehnoloģijas universitātē lekcijā sacīja Polijas Valsts aizsardzības ministrijas vadītāja vietnieks Marcins Ociepa.  Pēc ministra vietnieka domām, Krievijas konflikta iespējamība ar NATO šodien ir ļoti augsta, tāpat augsta ir arī konflikta iespējamība starp Ķīnu un ASV. Pēc Valsts aizsardzības ministrijas vadītāja vietnieka teiktā, lielais konflikta eskalācijas risks liek steidzami meklēt vienprātību, kad runa ir par drošību, aizsardzību un ārpolitiku.

Turpinām ziņas

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums vakar noraidīja vairāk nekā 10 tūkstoši pilsoņu priekšlikumu, lai plānoto Valsts aizsardzības dienestu noteiktu nevis par obligātu, bet brīvprātīgu. Pēc diskusijas šajā jautājumā par iniciatīvas tālāku skatīšanu balsoja "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei" deputāti, savukārt pret tās tālāku vērtēšanu bija pārējo politisko spēku parlamentārieši no "Jaunās vienotības", Zaļo un zemnieku savienības, "Apvienotā saraksta", Nacionālās apvienības un "Progresīvajiem". Jau vēstīts, ka valsts aizsardzības dienests varētu tikt ieviests no 2023.gada vidus. 

Rīgas cirks atgriezies savā vēsturiskajā ēkā. Tā pirmais darbības gads rekonstruētajā ēkā būs veltīts dažādiem saimnieciskiem darbiem, tai skaitā tribīņu iekārtošanai, arēnas atklāšanas pasākumā pauda SIA "Rīgas cirks" valdes locekle Māra Pāvula. Viņa uzsvēra, ka, apvienojot vēsturisko ar mūsdienīgo, ir izdevies cirku pārvērst par multikulturālu telpu. Nākotnē Pāvula cerot Rīgas cirkā redzēt melnās kastes izrādes un jauno cirku mākslinieku paaudzes šovus.

Un vēl

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Latvijas Pasts, "Omniva" un "DPD" aicina savus klientus svētku apsveikumus un dāvanas sūtīt laikus, neatliekot to uz decembra beigām, jo jau šobrīd pakalpojumu sniedzēju noslodze krietni palielinājusies. Pasta, kurjeru un pakomātu pakalpojumu sniedzēju pārstāvji apliecina, ka Ziemassvētku sūtījumu laiks jau ir sācies, un aicina dāvanu iegādi ar interneta veikala starpniecību neatlikt uz pēdējām dienām. 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunās valdības deklarāciju sola decembra vidū; Jēkabpilī atklās piemiņas vietu Itai Kozakevičai; un "Pasažieru vilciens" plāno uzlabojumus vilcienu e-biļešu sistēmā.

Iekšzemes kopprodukta tendences un tas, ko tās sola nākamajiem Latvijas budžetiem, ietekmēs arī nākamās Latvijas valdības darbu. Patlaban nobeigumam tuvojas darbs pie topošās valdības deklarācijas. Partijas strādā vairākās darba grupās, un šonedēļ varētu tikt veikti pēdējie precizējumi, lai nākamnedēļ ar topošās valdības deklarāciju iepazīstinātu arī sociālos partnerus. Politiķi, kuri piedalās deklarācijas rakstīšanā, uzsver, ka 90% darba jau paveikts.

Augsta ranga Valsts policijas amatpersona nedēļas nogalē ir piedalījusies medībās, kurās ticis nošauts viens no medniekiem. Tā liecina Latvijas Radio rīcībā nonākusi neoficiāla informācija. To gan bez detaļām apliecina arī Iekšējās drošības birojs, kas par notikušo ir sācis kriminālprocesu. Ziņa par medībām ar letālām sekām sakritusi ar brīdi, kad pēkšņi izdienas pensijā nolēmis doties Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Rīgas policijas priekšnieks ģenerālis Juris Šulte. Valsts policija par notikušajām medībām ar sava kolēģa iesaisti komentāru sniedz lakoniski: Varam apliecināt, ka nedēļas nogalē Ropažu novada Stopiņu pagasta mežā medībās noticis nelaimes gadījums ar letālām sekām. Šobrīd notiek izmeklēšana. Sākotnējā informācija norāda, ka medībās bija arī Valsts policijas amatpersona. Policijas rīcībā nav nekādu detalizētu ziņu par notikušā apstākļiem, līdz ar to nevaram komentēt policijas amatpersonas iespējamo saistību ar notikušo. 

Kopš piektdienas, 25. novembra, kad par braukšanu reibumā, alkohola koncentrācijai asinīs pārsniedzot 1,5 promiles, vadītājiem piemērojama kriminālatbildība un auto konfiskācija, līdz otrdienas rītam kriminālprocess sākts jau pret 14 dzērājšoferiem, pusei – konfiscēts auto. Visos 14 gadījumos reibumā esošais vadītājs aizturēts un nogādāts iecirknī. Policijā norādīja, ka pieķerto dzērājšoferu skaits šajās brīvdienās bijis līdzīgs kā iepriekšējās, neskatoties uz to, ka daļa vadītāju zināja, ka par braukšanu reibumā tagad draud kriminālatbildība.

Pēc dažām dienām spēkā stāsies Eiropas Savienības sankcijas pret Krievijas naftu. Un jau tuvākajā laikā Briselē varētu tikt apstiprināta nu jau devītā sankciju pakete pret Krieviju. Par to Brisele šobrīd detaļas pilnībā neatklāj, tomēr jau tagad zināms, ka plānots skart nozares, kas Krievijai ir būtiskākie ieņēmumu avoti un sniedz iespējas sponsorēt karu Ukrainā. Nākampirmdien stājas spēkā Briseles embargo Krievijas jēlnaftas transportēšanai pa jūru. Tas nozīmē, ka kuģiem, kas pārvadā Krievijas jēlnaftu, tiks liegti Eiropas apdrošināšanas un citi pakalpojumi. Tas būtiski ietekmēs Krievijas naftas piegādes arī uz trešajām valstīm.

Turpinām ziņas

Nākampirmdien, 5.decembrī pulksten 11. Jēkabpilī, skvērā iepretim Rīgas ielai 114, notiks svinīgs pasākums, kura laikā tiks atklāts piemineklis Latvijas un Polijas patriotei, Latvijas Atmodas aktīvistei Itai Marijai Kozakevičai. Plānots, ka pieminekļa atklāšanas pasākumā piedalīsies Polijas Republikas Seima maršales vietniece Malgožata Gosevska, Latvijas Republikas Saeimas, Ārlietu ministrijas un Latvijas Poļu savienības pārstāvji, Jēkabpils novada domes vadība, kā arī sabiedriskie darbinieki un cilvēki, kuriem svarīgs ir Itas Kozakevičas mantojums. Pieminekļa autors ir Romualds Gibovskis. Projekts finansēts no Polijas Republikas Ministru prezidenta kancelejas līdzekļiem konkursā "Poļu kopiena un ārzemēs dzīvojošie poļi 2022” ar fonda "Palīdzība poļiem Austrumos" starpniecību.
 
Decembrī Jēkabpils reģionālā slimnīca sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāli organizēs trīs Donoru dienas – 5., 19. un 27.decembrī. Donoru dienas norisinās no pulksten 9 -13 Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatorajā daļā jeb poliklīnikas ēkas 1.stāvā, ieeja no t/c “Sedumi” puses. Lai sagatavotos garajām Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām un spētu nodrošināt asins pieejamību ikvienam, kam tā būs nepieciešama, asinsdonoru centrs aicina ikvienu atsaucīgu cilvēku ziedot asinis. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.

Un vēl

"Pasažieru vilciens" plāno uzlabojumus vilcienu e-biļešu sistēmā. Sistēma pašlaik ne vienmēr ir pieejama pasažieriem – tajā laiku pa laikam rodas bojājumi, ko izraisa tehniskas problēmas, kiberuzbrukumi, kas īpaši aktuāli bijis vasarā, kā arī problēmas ar banku maksājumiem. Situācijās, kad e-biļešu tirdzniecība nav pieejama, tās joprojām var iegādāties gan kasēs, gan arī pie konduktoriem vilcienos. Tādēļ var teikt, ka risinājums paredzami dos uzlabojumus ne tikai vilcienu pasažieriem, bet arī uzņēmuma darbiniekiem, kuriem tas būs izdevīgi noslodzes samazināšanai.  Kompānijā norādīja – uzlabojumi tīmekļa vietnei un aplikācijai tiks veidoti uz jaunas, nevis esošās bāzes. Vienlaikus "Pasažieru vilciens" nākotnē varētu arī ieviest vēl vienu biļešu tirdzniecības veidu – biļešu automātus.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: nedaudz uzlabojies uzņēmējdarbības noskaņojums; Valdība piešķir naudu Ukrainas bēgļu bērnu ēdināšanai skolās; un Aicina ziedot dažāda veida adījumus Ukrainai.

Uzņēmējdarbības noskaņojums 2022.gada novembrī salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi uzlabojies mazumtirdzniecībā, būvniecībā un pakalpojumos, taču apstrādes rūpniecībā noskaņojums turpināja pasliktināties, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Statistikas pārvaldē atzīmē, ka mazumtirgotāju noskaņojums, pēc piecu mēnešu pārtraukuma, novembrī atkal bija pozitīvs. 2022.gada novembrī noskaņojuma rādītājs mazumtirdzniecībā, pēc sezonāli koriģētiem datiem, bija 3,4%. Salīdzinot ar oktobri, mazumtirgotāju noskaņojums uzlabojies par 3,7 procentpunktiem, un tā ir augstākā šī rādītāja vērtība kopš marta. Pēc sezonāli nekoriģētiem datiem, visoptimistiskākie novembrī bija apdrošināšanas pakalpojumu sniedzēji, savukārt vispesimistiskākais uzņēmēju noskaņojums novembrī fiksēts izmitināšanas gaisa transporta nozarē.

Šī gada deviņos mēnešos AS "Augstsprieguma tīkls" apgrozījums sasniedza 204,5 miljonus eiro - ieņēmumi par elektroenerģijas pārvades tīkla pakalpojumiem sasniedza 56,3 miljonus eiro, savukārt zaudējumi ir 15,3 miljoni eiro. Kopējais Augstsprieguma tīklu ieņēmumu pieaugums šī gada pirmajos deviņos mēnešos par 149%, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, galvenokārt saistīts ar ieņēmumiem no balansējošās elektroenerģijas, kā arī pārslodzes maksas ieņēmumiem. Minētie ieņēmumi sedz izmaksas, kas saistītas ar sistēmas balansēšanas nodrošināšanu, kā arī pārslodzes vadību. Saskaņā ar Eiropas Savienības regulām, pārvades sistēmas operatori nedrīkst gūt peļņu no balansējošās enerģijas tirdzniecības, savukārt pārslodzes maksas ieņēmumi - maksa, ko pārvades sistēmas operatori saņem, ja starp elektroenerģijas tirdzniecības apgabaliem veidojas cenu starpība - tiek uzkrāti ārpus peļņas un zaudējumu aprēķina un par to izlietojumu drīkst lemt sabiedrisko pakalpojumu regulatori.

Gada inflācija eirozonā novembrī samazinājusies līdz 10%, salīdzinot ar 10,6% oktobrī, tādējādi reģistrēts pirmais kritums pēdējos 17 mēnešos, liecina vakar publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums. Gada inflācija eirozonā reģistrēta divdesmit trešo mēnesi pēc kārtas. Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri bijis enerģijas cenām, kas palielinājušās par 34,9%.

Pēc Kremļa pasūtījuma veikta sabiedriskās domas aptauja liecina, ka aptuveni 55% krievu atbalsta miera sarunas ar Ukrainu, bet kara turpināšanu atbalsta tikai 25% aptaujāto, ziņo izdevums "Meduza". Krievijā vienīgā lielākā neatkarīgā socioloģiskā centra aptaujā atklājās, ka 57% krievu atbalsta vai drīzāk atbalsta miera sarunas, bet kara turpināšanu atbalsta vai drīzāk atbalsta tikai 27% respondentu. Spriežot pēc Federālā apsardzes dienesta aptaujām, krievu attieksme pret karu pēdējā laikā ir krasi pasliktinājusies. Vēl jūlijā aptaujas liecināja, ka tikai 30% krievu atbalsta mieru ar Ukrainu.

Turpinām ziņas

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija Vakar atbalstīja 200 tūkstoši 165 eiro piešķiršanu Izglītības un zinātnes ministrijai, lai nodrošinātu ukraiņu skolēnu ēdināšanu sākumskolās. Šāda summa aprēķināta par laika posmu no 1.septembra, rēķinot, ka viena bērna ēdināšana izmaksā 2,15 eiro dienā. Izglītības ministrija iegūto papildus finansējumu sadalīs un pārskaitīs pašvaldībām. Jau ziņots, ka no 1.septembra tika palielināts 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansējums - viena bērna ēdināšanai dienā tas turpmāk sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā. Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi - pašvaldība.

Covid-19 pacientu skaits Latvijas slimnīcās palielinājies no 284 līdz 313, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija. Diennakts laikā Latvijas stacionāros ievietoti 65 Covid-19 pacienti. Pēdējo 24 stundu laikā no slimnīcām izrakstīti 28 Covid-19 pacienti. Kopumā no visiem stacionāros esošajiem Covid-19 pacientiem tikai 97 cilvēkiem Covid-19 ir pamatdiagnoze. No stacionētajiem, kuriem Covid-19 ir pamatdiagnoze, 93 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet četri - ar smagu slimības gaitu.

Un vēl

Akcijā "Adījumi Ukrainas atbalstam" līdz šī gada beigām visās VAS "Latvijas pasts" pasta nodaļās var ziedot adījumus Ukrainas karavīriem, civiliedzīvotājiem un kara bēgļiem. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā otrā akcija "Adījumi Ukrainas atbalstam" sākās šā gada septembrī un turpināsies līdz gada nogalei. Līdz šim akcijas laikā visās pasta nodaļās ziedoti aptuveni 3 tūkstoši 500 kilogramu dažādu adījumu, kas nosūtīti uz Ukrainu vai nogādāti kara bēgļiem. Pašlaik, kad sākusies ziema, akcijas organizatori - biedrības "Mēs Iecavai" un "Tavi draugi" sadarbībā ar "Latvijas pastu" - aicina turpināt ziedot visas veida adījumus dažādos izmēros.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Revidenti mudina jaunizveidotās pašvaldības darīt vairāk cilvēkresursu pārvaldības uzlabošanai, No šodienas Jēkabpils reģionālā slimnīca piedāvā jaunu pakalpojumu, un Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā.

Jaunizveidotajām pašvaldībām jādara vairāk, lai uzlabotu cilvēkresursu pārvaldību - tas pašvaldībām ļaus to funkcijas pildīt efektīvāk, produktīvāk un ekonomiskāk, secināts Valsts kontroles veiktajā lietderības revīzijā par izaicinājumiem pašvaldību personālpolitikā pēc administratīvi teritoriālās reformas. Kā norāda valsts kontrole, revīzijā konstatētie trūkumi gan bijušajās, gan jaunizveidotajās pašvaldībās liecina, ka būtiski jāpilnveido izpratne par personāla politikas nozīmi sekmīgai pašvaldību funkciju izpildei. Valsts kontrole  pēc revīzijas pašvaldībām cilvēkresursu vadības jomā sniegusi 14 ieteikumus, kas sekmēs pašvaldību funkciju izpildi un mērķu sasniegšanu. Ieteikumu ieviešanas termiņš ir 2023.gada 1.decembris. Revīzijā izlases kārtā tika iekļautas 10 pašvaldības, to vidū arī Aizkraukles novads.

Uzņēmējdarbības konsultants un pasniedzējs, zemessargs Juris Ulmanis pieļauj iespēju oficiāli ar sabiedrības iniciatīvu portāla "manabalss.lv" starpniecību uzsākt balsu vākšanu par elektrības atslēgšanu Krievijas vēstniecībai Rīgā. Ulmanis atzīst, ka atsaucība šādam aicinājumam, kuru viņš 25.novembrī izteica mikroblogošanas vietnē "Twitter", ir ļoti liela. Jau vēstīts, ka Čehijas sabiedriskā iniciatīva "Dárek pro Putina" ("Dāvana Putinam") ir publiskojusi petīciju ar ierosinājumu atslēgt elektroenerģiju, gāzi un ūdeni ēkām, kuras pieder Krievijas vēstniecībai. Petīcija ir atbilde uz Krievijas īstenoto Ukrainas enerģētikas infrastruktūras sistemātisko postīšanu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kritizējis ASV miljardiera Īlona Maska ierosinājumu noslēgt mieru ar Krieviju un uzaicinājis viņu apmeklēt Ukrainu. Masks oktobrī savā tviterkontā ieteica savu variantu "miera līguma" noslēgšanai starp Ukrainu un Krieviju. Viņš pauda uzskatu, ka Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās nepieciešams sarīkot atkārtotas "vēlēšanas" ANO kontrolē. Masks rakstīja, ka Krievija aizies no šīm teritorijām, "ja tāda būs cilvēku griba". Masks arī pauda, ka Krima ir Krievijas daļa. Laikraksta "The New York Times" organizētā pasākumā Zelenskis video uzrunā trešdien kritizēja Maska ierosinājumu, norādot, ka viņam vajadzētu apmeklēt Ukrainu.

Lietuvas aviosabiedrība “GetJet Airlines” ir paziņojusi par uzņēmuma paplašināšanos un ienākšanu Latvijas tirgū. “GetJet Airlines Latvia” ir izpildījusi visas Latvijas Satiksmes ministrijas Aviācijas departamenta prasības un saņēmusi gaisa pārvadājumu licenci, informē uzņēmuma pārstāvji. Uzņēmums plāno uzsākt darbību Latvijā ar “Airbus A320” tipa gaisa kuģiem.

Turpinām ziņas

No 1.decembra Jēkabpils reģionālā slimnīca nodrošinās jaunu pakalpojumu – valsts apmaksātu veselības aprūpi mājās.  Pacientam ir jāiegādājas tikai viņam izrakstītie medikamenti, bet katetrus, sistēmas, šļirces, u.c. nepieciešamos materiālus nodrošinās pakalpojuma sniedzējs – Jēkabpils reģionālā slimnīca. Līdzmaksājums par pakalpojuma sniegšanu pacientam nav jāmaksā! Lai saņemtu pakalpojumu, pacientiem ir jāsaņem nosūtījums no ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista, pēc tam ar viņu sazināsies koordinators, lai vienotos par pakalpojuma saņemšanu. Pagaidām Jēkabpils reģionālās slimnīcas pakalpojums “veselības aprūpe mājās” būs pieejams tikai Jēkabpils pilsētā dzīvojošajiem, nākotnē plānots pakalpojumu nodrošināt arī Jēkabpils novadā dzīvojošajiem.

Jēkabpils novada domes vadība pārskatījusi sākotnējo lēmumu šogad neizvietot Ziemassvētku gaismas dekorus un nolēmusi, lai arī mazākā apjomā kā citus gadus, tomēr tos izvietot.  Jēkabpilī, Aknīstē un Viesītē tiek paredzēts izvietot gaismas objektus, savukārt pagastu ciemos izmantos iepriekšējo gadu dekorācijas. Jēkabpilī gaismas objekti tiks izvietoti: Brīvības ielas- Vienības ielas rotācijas aplī, Vienības ielas - Ledus ielas rotācijas aplī, Rīgas ielas  - Kurzemes ielas rotācijas aplī, pie laternām uz tilta pār Daugavu, uz aizsargdambja gar Pļaviņu ielu un Rīgas ielā. Būs arī lampiņu virtenes Vecpilsētas laukuma kokos, kā arī gaismas virtene Vienības ielā gar veikalu Mego un Kena parku. Vecpilsētas laukumā tiek izrotāta centrālā egle, kā arī vēl viena egle skvērā pretī Jēkabpils Tautas namam.

Un vēl

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, apstiprinot topošās koalīcijas priekšlikumu par ministru biedru ieviešanu. Iepriekš grozījumu tālāku virzību neatbalstīja parlamenta Juridiskā komisija. Tāpēc, pārmetot koalīcijai Saeimas procedūru neievērošanu, opozīcijas deputāti pieļauj pieņemto grozījumu apstrīdēšanu Satversmes tiesā.

Radio1 Dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Koalīcijai izdodas panākt jaunu amatu izveidi valdībā; Jēkabpils slimnīcā jauns pakalpojums; un Aicina ziedot adījumus Ukrainas karavīriem.

Saeimas vairākums ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā un Valsts pārvaldes iekārtas likumā, izveidojot jaunu - klimata un enerģētikas ministra - amatu, kā arī apstiprinot topošās koalīcijas priekšlikumu par ministru biedru ieviešanu. Iepriekš abu minēto grozījumu tālāku virzību neatbalstīja parlamenta Juridiskā komisija, tāpēc, pārmetot koalīcijai Saeimas procedūru neievērošanu, opozīcijas deputāti pieļauj pieņemto grozījumu apstrīdēšanu Satversmes tiesā.

Gada inflācija jeb vispārējais cenu pieaugums eirozonā novembrī samazinājusies līdz 10%, salīdzinot ar 10,6% oktobrī, tādējādi reģistrēts pirmais kritums pēdējos 17 mēnešos, liecina vakar publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums. Gada inflācija eirozonā reģistrēta divdesmit trešo mēnesi pēc kārtas. Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri bijis enerģijas cenām, kas palielinājušās par 34,9%.

Kopš piektdienas, 25. novembra, kad par braukšanu reibumā, alkohola koncentrācijai asinīs pārsniedzot 1,5 promiles, vadītājiem piemērojama kriminālatbildība un auto konfiskācija, līdz otrdienas rītam kriminālprocess sākts jau pret 14 dzērājšoferiem, pusei – konfiscēts auto. Visos 14 gadījumos reibumā esošais vadītājs aizturēts un nogādāts iecirknī. 

Rīgas cirks atgriezies savā vēsturiskajā ēkā. Tā pirmais darbības gads rekonstruētajā ēkā būs veltīts dažādiem saimnieciskiem darbiem, tai skaitā tribīņu iekārtošanai, arēnas atklāšanas pasākumā pauda SIA "Rīgas cirks" valdes locekle Māra Pāvula. Viņa uzsvēra, ka, apvienojot vēsturisko ar mūsdienīgo, ir izdevies cirku pārvērst par multikulturālu telpu. Nākotnē Pāvula cerot Rīgas cirkā redzēt melnās kastes izrādes un jauno cirku mākslinieku paaudzes šovus.

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājusies Baltkrievijas režīma organizētā migrantu plūsma uz Latviju, vakar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē stāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.Ņemot vērā pastiprinātu nelegālās imigrācijas spiedienu, Latvijas valdība Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī ir izsludinājusi ārkārtējo situāciju, kas ir spējā jau ilgāk nekā gadu. Pēdējais pagarinājums tai noteikts līdz nākamā gada 10.februārim. Kā ziņots, pērn novērsti 4 tūkstoši 45 mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu.

Turpinām ziņas

No šodienas, 1.decembra Jēkabpils reģionālā slimnīca nodrošina jaunu pakalpojumu – valsts apmaksātu veselības aprūpi mājās.  Pacientam ir jāiegādājas tikai viņam izrakstītie medikamenti, bet katetrus, sistēmas, šļirces, u.c. nepieciešamos materiālus nodrošinās pakalpojuma sniedzējs – Jēkabpils reģionālā slimnīca. Līdzmaksājums par pakalpojuma sniegšanu pacientam nav jāmaksā! Lai saņemtu pakalpojumu, pacientiem ir jāsaņem nosūtījums no ģimenes ārsta vai ārsta-speciālista. Pagaidām Jēkabpils reģionālās slimnīcas pakalpojums “veselības aprūpe mājās” ir pieejams tikai Jēkabpils pilsētā dzīvojošajiem, nākotnē plānots pakalpojumu nodrošināt arī Jēkabpils novadā dzīvojošajiem.

Decembrī Jēkabpils reģionālā slimnīca sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāli organizēs trīs Donoru dienas – 5., 19. un 27.decembrī. Donoru dienas norisinās no pulksten 9 -13 Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatorajā daļā jeb poliklīnikas ēkas 1.stāvā, ieeja no t/c “Sedumi” puses. Lai sagatavotos garajām Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām un spētu nodrošināt asins pieejamību ikvienam, kam tā būs nepieciešama, asinsdonoru centrs aicina donorus ziedot asinis. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam.

Uzņēmējdarbības konsultants un pasniedzējs, zemessargs Juris Ulmanis pieļauj iespēju oficiāli ar sabiedrības iniciatīvu portāla "manabalss.lv" starpniecību uzsākt balsu vākšanu par elektrības atslēgšanu Krievijas vēstniecībai Rīgā. Ulmanis atzīst, ka atsaucība šādam aicinājumam, kuru viņš 25.novembrī izteica mikroblogošanas vietnē "Twitter", ir ļoti liela. Jau vēstīts, ka Čehijas sabiedriskā iniciatīva "Dárek pro Putina" ("Dāvana Putinam") ir publiskojusi petīciju ar ierosinājumu atslēgt elektroenerģiju, gāzi un ūdeni ēkām, kuras pieder Krievijas vēstniecībai. Petīcija ir atbilde uz Krievijas īstenoto Ukrainas enerģētikas infrastruktūras sistemātisko postīšanu.

Un vēl

Akcijā "Adījumi Ukrainas atbalstam" līdz šī gada beigām visās VAS "Latvijas pasts" pasta nodaļās var ziedot adījumus Ukrainas karavīriem, civiliedzīvotājiem un kara bēgļiem. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā otrā akcija "Adījumi Ukrainas atbalstam" sākās šā gada septembrī un turpināsies līdz gada nogalei. Līdz šim akcijas laikā visās pasta nodaļās ziedoti aptuveni 3 tūkstoši 500 kilogramu dažādu adījumu, kas nosūtīti uz Ukrainu vai nogādāti kara bēgļiem. Pašlaik, kad sākusies ziema, akcijas organizatori - biedrības "Mēs Iecavai" un "Tavi draugi" sadarbībā ar "Latvijas pastu" - aicina turpināt ziedot visas veida adījumus dažādos izmēros.

Atstājiet komentāru