2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Saeimā varētu atgriezties Civilās savienības likumprojekts, Jēkabpilī šodien atklās piemiņas vietu Itai Kozakevičai, un No šodienas aizliegts atrasties uz Jēkabpils novada publisko ūdens tilpju ledus.

Saeimas Juridiskā komisija rīt lems, vai 14. Saeimai būtu jāturpina strādāt ar 13. Saeimā neizskatīto Civilās savienības likumprojektu, bet patlaban nav zināms, vai likuma tālākai virzībai būs nepieciešamais balsu skaits. Jau ziņots, ka 13. Saeima Civilās savienības likumprojektu ir atbalstīju divos lasījumos. Atsevišķi deputāti jauno regulējumu trešajā, galīgajā lasījumā rosināja skatīt 20. oktobrī, tomēr vairums parlamentāriešu šo priekšlikumu noraidīja.

Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem pašiem būtu vēlams izvērtēt, vai privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem ir pieņemama no ētikas viedokļa, atzina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Vienlaikus KNAB, iepazīstoties ar publiskajā telpā pieejamo informāciju, nesaskata pazīmes, kas varētu liecināt par iespējamu interešu konfliktu vai citiem likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem tiks saglabāta privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz 27. Vispārējo latviešu Dziesmu un 17. Deju svētkiem, tā nolēmusi Dziesmu un deju svētku padome.

Ukrainā svētdien ieradās ANO augstais cilvēktiesību komisārs Folkers Tirks, lai tiktos ar valsts augstākajām amatpersonām un apmeklētu Ukrainas karaspēka atbrīvotās teritorijas un iepazītos ar tur pastrādātajām Krievijas armijas zvērībām. Folkers Tirks vakar ieradās Ukrainas galvaspilsētā Kijivā, kur tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. ANO augstais cilvēktiesību komisārs apmeklēs arī valsts otro lielāko pilsētu Harkivu, atbrīvoto Izjumas pilsētu Harkivas apgabalā, kā arī Užhorodas pilsētu Ukrainas rietumos. Tirka vizīte noslēgsies 7. decembrī ar preses konferenci Kijivā.

Rietumvalstu noteiktie cenas griesti Krievijas naftai 60 ASV dolāru apmērā par barelu ir pārāk augsti, lai būtiski ietekmētu tās budžetu, uzskata Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Tāda cena nozīmē, ka daudz naudas turpinās ieplūst Krievijas budžetā. Tas savukārt palīdzēs finansēt karu Ukrainā. Zelenskis pieļauj, ka pēc laika pasaulei būs jāmeklē iespējas vēl stingrāk vērsties pret Maskavu. Zelenskis pauda nožēlu, ka "tas laiks tagad tiek izšķiests".

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 11 Jēkabpilī, skvērā iepretim Rīgas ielai 114, notiks svinīgs pasākums, kura laikā tiks atklāts piemineklis Latvijas un Polijas patriotei, Latvijas Atmodas aktīvistei Itai Marijai Kozakevičai. Plānots, ka pieminekļa atklāšanas pasākumā piedalīsies Polijas Republikas Seima maršales vietniece Malgožata Gosevska, Latvijas Republikas Saeimas, Ārlietu ministrijas un Latvijas Poļu savienības pārstāvji, Jēkabpils novada domes vadība, kā arī sabiedriskie darbinieki un cilvēki, kuriem svarīgs ir Itas Kozakevičas mantojums. Pieminekļa autors ir Romualds Gibovskis.

Decembrī Jēkabpils reģionālā slimnīca sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāli organizēs trīs Donoru dienas – šodien,5.decembrī, kā arī 19. un 27.decembrī. Donoru dienas norisinās no pulksten 9-13 Jēkabpils reģionālās slimnīcas Ambulatorajā daļā jeb poliklīnikas ēkas 1.stāvā. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam. Lai sagatavotos garajām Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām un spētu nodrošināt asins pieejamību ikvienam, kam tā būs nepieciešama, Valsts asins donoru centrs aicina ikvienu atsaucīgu cilvēku ziedot asinis.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Uldis Skreivers izdevis rīkojumu par aizliegumu atrasties uz Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā publiskās vietās esošajām ūdenstilpēm. Rīkojums noteic, ka no šodienas 5. decembra līdz ledus izkušanai aizliegts atrasties: uz Daugavas ledus visā Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā. Jēkabpils pilsētā nedrīkst atrasties uz Daugavas, Pils dīķa, Radžu ūdenskrātuves un Kena parka dīķa ledus. Plašāk ar visu novada ūdenstilpju, uz kuru ledus nedrīkst atrasties, sarakstu var iepazīties portālā Radio1.lv. Kontroli par rīkojuma izpildi uzdots veikt Jēkabpils novada pašvaldības policijai.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē migrācijas pieaugumu; Pašvaldības neatsaucīgas nomaļu ceļu pārņemšanai no valsts; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Pasaulē migrācijas spiediens ilgtermiņā tikai pieaugs, prognozē Starptautiskās Migrācijas organizācijas pārstāvniecības Latvijas biroja vadītājs Ilmārs Mežs. Iekšlietu ministrijas organizētajā diskusijā Mežs norādīja, ka migrantu pieplūdums var būt saistīts gan ar darba meklējumiem, gan klimata seku ietekmē. Tāpat teorētiski nevarot izslēgt, ka, Krievijai zaudējot karā Ukrainā, var rasties plašas migrantu plūsmas, turklāt Baltija var būt viena no pirmajiem virzieniem, kurā cilvēki varētu doties, sacīja Mežs. Viņš norāda, ka ir jāgatavojas daudz lielākam migrācijas pieaugumam. Jautājums, cik daudz tieši tas būs caur Baltijas reģionu, cik daudz Vidusjūras reģionu un citiem.

Skatoties uz kopējo infekcijas izplatību Latvijā, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca šobrīd neprognozē ārkārtēju Covid-19 pacientu pieplūdumu. Patlaban Stradiņos ārstējas 48 pacienti ar apstiprinātu Covid-19 infekciju. Trīs pacientiem Covid-19 infekcija ir pamatdiagnoze, un viena pacienta slimības gaita vērtējama kā smaga. Pārējo 45 pacientu stacionēšanas primārs iemesls ir citas veselības problēmas, proti, Covid-19 infekcija ir kā blakus diagnoze. Visi 48 pacienti ir cilvēki senioru gados, tādēļ slimnīcā uzsver vakcinācijas nepieciešamību tieši senioriem, cilvēkiem ar hroniskajām saslimšanām, novājinātu imunitāti, tiem, kam gaidāmas plānveida operācijas vai kādi invazīvi izmeklējumi.

Iestājoties ziemai, apstākļi Ukrainas austrumos kļūs labvēlīgāki militārās operācijas tempam un Ukrainas pretuzbrukums pastiprināsies, jaunākajā analīzē par Krievijas iebrukumu Ukrainā prognozē ASV Kara studiju institūts. Institūta eksperti atsaucās uz kādu Krievijas militārā emuāra autoru, kurš sestdien ziņoja, ka zeme Kreminnas-Svatoves līnijā ir sasalusi, un prognozēja, ka ukraiņu spēki palielinās savu spiedienu uz krievu aizsardzību.

Krievija šogad Ukrainas laukos novākusi 5,8 miljonus tonnu kviešu, liecina ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas aplēses. Teritorijā, "kas nebija ukraiņu kontrolē" novākta kviešu raža apmēram viena miljarda ASV dolāru jeb 950 miljoni eiro vērtībā, liecina NASA pārtikas drošības un lauksaimniecības programmas dati. Kopumā Ukrainas teritorijā šogad nokulti 26,6 miljoni tonnu kviešu, kas ir daudz vairāk nekā lēsts iepriekš, aprēķinājuši izpētes projektā iesaistītie zinātnieki. 

Turpinām ziņas

Valsts vietējo ceļu nodošana pašvaldībām ilgst mēnešiem un daudzas, kas piekritušas, šoziem vēl nemaz tos apsaimniekot nav sākušas. Gauso atsaucību Satiksmes ministrijas aicinājumam pārņemt nelielus, nomaļus ceļus, raksturo arī fakts, ka septiņas pašvaldības nemaz nav devušas atbildi. To vidū – Jēkabpils, Līvānu, Preiļu un Aizkraukles novadu pašvaldības. Jau ziņots, ka pirms gada Satiksmes ministrija sāka aicināt vietvaras pārņemt valsts vietējos ceļus 11 tūkstoši kilometru kopgarumā. Ministrijā atzīst, ka pārņemšana rit lēnām, jo tas esot sarežģīts administratīvs process.

Atsaucoties aicinājumam saglabāt pasaulē izklīdušo latviešu radītās mūzikas vērtības, dibināta biedrība - Pasaules latviešu mūzikas centrs “Vienoti mūzikā”. Biedrības ideja – izveidot speciālu krātuvi, kur varētu tikt apkopots, uzglabāts un iespēju robežās arī digitalizēts pasaulē izklīdušo latviešu radītais mūzikas kultūrvēsturiskais mantojums, kas tapis pēdējā gadsimta laikā. Lai sasniegtu šo mērķi, biedrības veidotāji plāno veidot digitālu bibliotēku, kā organizēt pasaules latviešu un Latvijas jauniešu apvienotās mūzikas nometnes. Biedrība Pasaules latviešu mūzikas centrs  “Vienoti mūzikā” dibināta šī gada novembra sākumā Vestienā, un tās dibinātāju vidū ir arī ilggadēja Jēkabpils novada un Zemgales reģiona attīstības plānošanas speciāliste un projektu vadītāja Inese Vītola.

Un vēl

Jaunajā darba nedēļā Latviju klās bieza mākoņu sega, bieži snigs un sniega biezums vietām sasniegs pat 30 centimetrus, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Nedēļas vidū un beigās teritoriju šķērsos divi aktīvi cikloni no dienvidiem, līdz ar to bieži gaidāms sniegs. Pēc šī brīža prognozēm, trešo adventi daudzviet Latvijā nāksies sagaidīt ar 20 centimetrus biezu sniega segu, bet vietām valsts austrumu daļā iespējams pat 30 centimetrus biezs sniegs. Otrdienā laika apstākļus ietekmēs ciklona dienvidaustrumu mala, daudzviet gaidāms sniegs, vietām sniega segas biezums palielināsies par 5 centimetriem. Atsevišķos valsts rajonos iespējama apledojuma veidošanās, uz ceļiem saglabāsies apgrūtināti braukšanas apstākļi. 

Trešdien Latvijas teritoriju šķērsos ciklons no dienvidiem. Gandrīz visā valsts teritorijā gaidāms ilgstošs sniegs, vietām sniega segas biezumam palielinoties par pieciem līdz deviņiem centimetriem. Vietām var apledot autoceļi. Joprojām pūtīs lēns vējš. Ceturtdien debesis vietām skaidrosies. Piekrastes rajonos vēja ātrums brāzmās sasniegs 15-17 metrus sekundē. Daudzviet gaidāms sniegs. 

Arī nedēļas izskaņā, pēc šī brīža prognozēm, Latviju šķērsos jauns ciklons ar plašu nokrišņu zonu, kas nesīs ilgstošu sniegu, līdz ar to trešo adventi daudzviet Latvijā varēs sagaidīt ar 20 centimetrus biezu sniega segu, bet vietām valsts austrumu daļā pat ar 30 centimetrus biezu sniegu.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Policijai plāno piesaistīt līdz 600 jaunu darbinieku; Tieslietu ministrija vēlas efektīvāk aizsargāt labticīgus ieguvējus, un Izziņoti Nacionālā kino balvas Lielais Kristaps pretendenti.

Nākamajos gados dienestam Valsts policijā vajadzētu piesaistīt papildus 500 līdz 600 policistu. To Latvijas Televīzijā sacīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks. Viņš norādīja, ka dažādās vietās Latvijā situācija ar vakancēm policijā atšķiras. Visproblemātiskāk ir Rīgā un Rīgas reģionā. Kā pamata iemeslus darbinieku nepietiekamībai Ruks minēja atalgojumu, darba apstākļus un pārslodzi. Tādēļ šīs ir lietas, pie kurām jāstrādā, lai samazinātu policiju pametušo cilvēku skaitu.

Kā zināms, šodien, 5.decembrī Latvijā tiek atzīmēta Policijas diena. 1918. gada 5. decembrī Tautas Padome apstiprināja “Pagaidu noteikumus par iekšējās apsardzības organizēšanu”, kas regulē policijas struktūru veidošanu un tās galvenās funkcijas. Mūsdienās policijas loma ir aizsargāt personu dzīvību, veselību, tiesības, kā arī īpašumu, sabiedrības un valsts intereses no noziedzīgiem un citiem prettiesiskiem apdraudējumiem. 2015.gadā Latvijas Saeima vienbalsīgi - 5. decembri, atzina par oficiālu Policijas darbinieku dienu, to iekļaujot arī likumā „Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Pasaulē gan nav vienotas Policijas dienas. Piemēram, Ēģiptē to atzīmē 25.janvārī, Dienvidāfrikā - 27.janvārī, bet Amerikas Savienotajās valstīs - 15.maijā.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 tūkstoši parakstu par atalgojuma apmēra iesaldēšanu Valsts prezidentam, ministriem, deputātiem "un citiem tautas kalpiem". Kā iniciatīvas autore norādīta Nora Freimane, mudinot iesaldēt valsts vadošo amatpersonu un tautas priekšstāvju algas to līdzšinējā apmērā un algu pacelšanu atlikt līdz brīdim, kamēr stabilizējas ekonomiskā situācija valstī - ir apturēts inflācijas kāpums, kā arī inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu. Iniciatīvā akcentēta vēlme no tautas kalpiem vispirms sagaidīt konkrētu rīcību tautas labā - izvest valsti un tās iedzīvotājus cauri šim sarežģītajam un izaicinājuma pilnajam laikam, un tikai tad spriest par nepieciešamību celt savas algas.

Labklājības ministrija plāno no 2023.gada un turpmāk katru gadu pārskatīt minimālo ienākumu sliekšņus. Iepriekš Latvijas bezdarbnieku un darba meklētāju interešu aizstāvības biedrība sabiedrības iniciatīvu portālā "manabalss.lv" sākta parakstu vākšanu par maznodrošinātā ienākumu sliekšņa paaugstināšanu. Iniciatīvas mērķis ir celt maznodrošinātās personas statusa piešķiršanai paredzēto ienākumu slieksni līdz 500 eiro pirmajai personai un 400 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Kopumā iniciatīvu parakstījuši 260 atbalstītāji, taču, lai iesniegtu to izskatīšanai Saeimā nepieciešami 10 tūkstoši.

Pagājušās nedēļas nogalē Eiropas Savienības valstu pārstāvji panāca vienošanos par cenas griestu noteikšanu no Krievijas importētajai naftai – 60 ASV dolāri par barelu. Šodien stājas spēkā arī ES ieviestās sankcijas, kas aizliedz Krievijā iegūtu naftu pa jūru ievest Eiropas Savienībā. Šis aizliegums paredz arī ieviest aizliegumu izsniegt apdrošināšanu un veikt pārvadājumus gadījumos, ja Krievijas naftas cena pārsniegs Rietumu noteiktos naftas cenu griestus. Lai arī šis tiek uzskatīts par vienu no spēcīgākajiem sankciju veidiem, pastāv bažas, ka daudzas valstis varētu mēģināt šīs sankcijas apiet. 

Turpinām ziņas

Nekustamā īpašuma pircējiem pastāv risks tapt iesaistītiem krāpnieciskos darījumos. Valsts varētu kompensēt cietušajiem zaudētu īpašumu, lai nebūtu jāgaida iznākums garās tiesvedībās. Grozījumu Kriminālprocesa likumā pārejas noteikumi paredz Ministru kabinetam izstrādāt likumprojektu, kas regulētu labticīgā ieguvēja aizsardzību gadījumos, kad noziedzīgi iegūta manta tiek atdota īpašniekam vai likumīgajam valdītājam. Tieslietu ministrija ir sākusi regulējuma izstrādi, un viens no risinājumiem būtu, negaidot tiesvedības iznākumu, valstij izmaksāt cietušajai pusei vai labticīgajam ieguvējam  kompensāciju, līdzvērtīgu zaudētajam īpašumam. Tieslietu ministrijā norāda, ka jaunā kārtība varētu tikt izstrādāta aptuveni pusgada laikā. 

Aizkraukles novadā, kā arī Jaunjelgavā, Koknesē, Mazzalvē, Neretā, Pļaviņās un Skrīveros, svētdien sāka darboties Ziemassvētku dāvanu tirdziņi. Skrīveros Ziemassvētku tirdziņš norisinājās vakar un būs17.decembrī. Koknesē piektdien, 9.decembrī, tirdziņš notiks Aizkraukles novada un Kokneses tūrisma informācijas centrā.  Savukārt Mazzalvē līdz piektdienai, 23.decembrim, pagasta izstāžu zālē notiek Ziemassvētku radošo darbu izstāde – tirdziņšs. Jaunjelgavā piektdien, 16.decembrī tirdziņš notiks Vecpilsētas laukumā. Bet Neretā Ziemassvētku tirdziņš būs sestdien, 17.decembrī. Tikmēr Pļaviņās šādi tirdziņi notiks 17.ī un 23.decembrī. 

Un vēl

Preses konferencē šodien izziņoti Nacionālā kino balvas Lielais Kristaps pretendenti. Visvairāk – kopā 12 – nomināciju saņēmusi Viestura Kairiša filma "Janvāris", kas pirmizrādi piedzīvoja 11. novembrī. Filma "Janvāris" pretendē uz galveno balvu - "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma", bet Viesturs Kairišs nominēts labākā režisora "Kristapam". Filma saņēmusi arī nominācijas kategorijās "Labākais scenārists", "Labākais spēlfilmas operators", "Labākais aktieris galvenajā lomā" – Kārlis Arnolds Avots, "Labākā aktrise otrā plāna lomā" - Baiba Broka un Alise Dzene, "Labākais filmas mākslinieks", "Labākais kostīmu mākslinieks", "Labākais grima mākslinieks", "Labākais skaņu režisors", "Labākais montāžas režisors". Kā preses konferencē pavēstīja organizatori, balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tiks piešķirta kinodramaturgam Alvim Lapiņam.

Jau ziņots, ka Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pasākumi norisināsies no nākamā gada 23. līdz 26. februārim. Balvu "Lielais Kristaps" rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Kultūras ministriju.

Atstājiet komentāru