2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 28.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Dzīves dārdzība nabadzības slieksnim pakļauj jaunas iedzīvotāju kategorijas; Atjaunoti informatīvie stendi uz Daugavas aizsargdambja; un Kādi pasākumi Jēkabpilī norisināsies Jaungada naktī?

2021. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 418 tūkstoši jeb 22,5% tās iedzīvotāju – par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā 2020. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes aptaujas dati. Šo ļaužu rīcībā esošie ienākumi bija zem nabadzības riska sliekšņa. Pagājušajā gadā, palielinoties rīcībā esošajiem ienākumiem, pieauga arī nabadzības riska slieksnis, sasniedzot 513 eiro mēnesī vienas personas mājsaimniecībai. Mājsaimniecībām ar diviem pieaugušajiem un diviem bērniem līdz 14 gadu vecumam nabadzības riska slieksnis 2021. gadā sasniedza 1077 eiro mēnesī. Tiesībsarga birojs jau norādījis, ka dzīves dārdzība nabadzības slieksnim pārgrūž arī tos, kuri līdz pārtikas un energoresursu cenu kāpumam vēl spēja, tā teikt, savilkt galus kopā. Rādītāji par 2022. gadu, kuri gan tiks publicēti vien nākamgad, visticamāk, rādīs drūmāku ainu.

Rīgas dome lēmusi ziedot vēl 10 pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" "Mercedes-Benz" markas autobusus, lai palīdzētu atjaunot Ukrainas galvaspilsētas sabiedriskā transporta parku. Lai autobusi ceļā nedotos tukši, rīdziniekus aicina piepildīt tos ar ziedojumiem Kijivas iedzīvotājiem. Iedzīvotāji no 28. decembrim līdz 30. decembrim aicināti piedalīties ziedojumu akcijā "Rīga – Kijivai", sarūpējot pārtikas, saimniecības un higiēnas preces, kā arī barību mājdzīvniekiem. Par ziedojumu vietām plašāk var uzzināt Rīgas pašvaldības mājaslapā.

Krievijas okupētajā Makijivkas ciematā Ukrainas Luhanskas apgabalā vairāki vīrieši aplaupījuši un nogalinājuši astoņu cilvēku ģimeni, ziņo Ukrainas un Krievijas mediji. Nogalināto vidū ir četri bērni. Laupītāji savākuši skaidru naudu, mobilos telefonus un automašīnu. Krievijas ziņu aģentūra TASS vēsta, ka aizturēti trīs aizdomās turamie. Ukrainas mediji ziņo, ka aizdomās turamie ir Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" locekļi. Grupējums nesen savervēja jaunus kaujiniekus no Krievijas cietumiem.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba paziņojis, ka viņa valdības mērķis ir līdz februāra beigām sarīkot miera sarunu samitu, raksta "Politico". Kuleba aģentūrai "Associated Press" sacīja, ka Krieviju varētu uzaicināt uz šādu samitu tikai tad, ja Maskava vispirms stāsies kara noziegumu tribunāla priekšā. Ukrainas ārlietu ministrs arī sacīja, ka ir "pilnīgi apmierināts" ar prezidenta Volodimira Zelenska vizītes rezultātiem pagājušajā nedēļā ASV. Kuleba norādīja, ka Ukraina darīs visu iespējamo, lai 2023.gadā uzvarētu karā. 

Turpinām ziņas

Gada nogalē veikta trīspadsmit informatīvo stendu atjaunošana uz Daugavas aizsargdambja Jēkabpilī.  Šie stendi tika uzstādīti 2012. un 2013. gadā, ietverot informāciju par Daugavas ūdensceļa kultūrvēsturisko mantojumu un Daugavas nozīmi Jēkabpils un Krustpils pilsētu vēsturē. Desmit gadu laikā stendi bija vizuāli nolietojušies un bojāti. Stendiem ir nomainītas metāla virsmas un uz tām esošā informatīvā apdruka. Informāciju stendos papildina vēsturiskas fotogrāfijas no muzeju un kolekcionāru krājumiem. Stendos ietvertā informācija lasāma latviešu, krievu, angļu un vācu valodās.

Ekonomikas ministrija izstrādājusi un sabiedriskai apspriešanai līdz 2023. gada 6. janvārim nodevusi priekšlikumu jaunam atbalsta pasākumam – aizdevumam daudzdzīvokļu mājai noteiktās atsavināmās zemes izpirkšanai jeb atsavināšanas cenas samaksai. Plānots, ka aizdevums dzīvokļu īpašniekiem būs pieejams 2023. gada pirmā ceturkšņa beigās. Atbalsta pasākums izstrādāts ar mērķi veicināt finansējuma pieejamību tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri vēlas izmantot jaunajā likumā nostiprināto mehānismu, lai izbeigtu piespiedu dalīto īpašumu ar zemes īpašnieku.  Piespiedu dalītā īpašuma problēma skar 3 tūkstoši 544 privatizētas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurās atrodas 129 tūkstoši 918 dzīvokļu īpašumu Latvijā. Aizdevumus plānots izsniegt remonta fonda programmas esošā pieejamā finansējuma – 31 miljons eiro. Aizdevuma maksimālais termiņš plānots 20 gadi.

Un vēl

Jēkabpilī, Jaungada naktī iedzīvotāji aicināti uz Vecpilsētas laukumu, lai pēc pusnakts visi kopā atzīmētu jaunā 2023.gada sākumu. Jaungada nakts programma norisināsies no pulksten pusvieniem naktī  līdz vieniem naktī. Uzstāsies  -  Xeny Dance Studio ar audzēkņu priekšnesumiem, norisibnāsies “Fire Spirit” ugunsšovs, paredzēts arī Jēkabpils novada domes vadības apsveikums un vēl kāds Pārsteigums! Savukārt no pulksten vieniem līdz trijiem naktī Vecpilsētas laukumā norisināsies ballīte kopā ar DJ Jāni Balodi.

Tāpat arī vecgada vakarā, 31.decembrī pulksten 22  Krustpils kultūras centrā sāksies Jaungada balle pie galdiņiem kopā ar grupu “Kalna ielas muzikanti”.  Galdiņus jārezervē iepriekš.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs kritusies; Latvijā plaši izplatās gripa un citi vīrusi; un Kanādā garākais iekārtais tilts pasaulē - Kapilāno, šogad izrotāts ar neskaitāmām gaismas instalācijām. 

Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs vidējā elektroenerģijas cena vienoti kritās par 51%, informē AS "Latvenergo". Elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Lietuvā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 178,71 eiro par megavatstundu, bet Igaunijā - 178,68 eiro par megavastundu, kas vienoti kritās par 51%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. "Nord Pool" sistēmas cena saruka par 51% līdz vidēji 154,51 eiro par megavatstundu. Elektroenerģijas cenu samazinājumu "Nord Pool" reģionā galvenokārt veicināja par 10% zemāks elektroenerģijas pieprasījums garāku brīvdienu dēļ.

Rīgā vakar vakarā izcēlās ugunsgrēks Valsts policijas koledžā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka ap pieciem pēcpusdienā saņēma informāciju, ka Ezermalas ielā ir izcēlies ugunsgrēks. Notikuma vietā konstatēts, ka deg piecstāvu izglītības iestādes ēkas ārsiena un degšana izplatās arī ēkas iekšpusē. Ugunsgrēks izcēlies pēc iestādes darba laika, turklāt gan kadeti, gan darbinieki strādā attālināti, cietušo personu nav. Policija skaidro notikušā apstākļus.

Kultūras un mākslas nozares darbinieki atkārtoti aicina Kultūras ministriju un kultūras ministru Nauri Puntuli uz sarunu par iekļaujošas sabiedrības veidošanu. Atklātās vēstules autori atsaucas uz ministra sacīto, kas 14.decembrī izskanēja no Saeimas tribīnes. Kultūras un mākslas nozares darbinieku ieskatā Puntuļa atbilde nenesa skaidrību, gluži pretēji - tā palielinājusi neizpratni un sajūtu, ka vēstules autori netiek sadzirdēti. Puntulis 14.decembra Saeimas sēdē atzīmēja, ka kultūras un mākslas nozares darbinieku atklātā vēstule ir "absolūti politiska vēstule", kurā ir analizēts kultūras ministra politiskais balsojums Saeimā. Savukārt vēstules autori norāda, ka pirmajā vēstulē viņi rakstīja par kultūrpolitikas vadlīniju ievērošanu un pretrunām, kas rodas, kad tās tiek ignorētas viena politiskā spēka interesēs. Kultūras un mākslas nozares darbinieki atzīmē, ka ministrs cenšas padarīt vēstuli par "ideoloģisku cīņu" un tādējādi mazināt jautājuma nopietnību.

Ukrainas turīgāko iedzīvotāju bagātība šī gada laikā ir samazinājusies par vairāk nekā 20 miljardiem dolāru. Par to liecina jaunākie biznesa izdevuma "Forbes" aprēķini. Jaunākajā bagātāko ukraiņu reitingā redzams, ka vislielākos zaudējumus cietuši tieši visbagātākie valsts iedzīvotāji. Bagātākais Ukrainas iedzīvotājs joprojām ir ietekmīgais oligarhs Rinats Ahmetovs, kura īpašumu vērtība pašlaik ir aptuveni 4,4 miljardi dolāru. Taču vēl pirms kara sākuma februārī tie bija 13,7 miljardi dolāru, tātad kritums ir par gandrīz 10 miljardiem.Kopumā bagātāko ukraiņu divdesmitniekā iekļuvuši galvenokārt metalurģijas, informācijas tehnoloģiju un finanšu nozaru pārstāvji, kas kara laikā zaudējuši ievērojamas summas no saviem līdzekļiem.

Turpinām ziņas

Latvijā daudziem šie Ziemassvētki paliks atmiņā nevis ar skaistu kopā būšanu ģimenes lokā, bet ar augstu temperatūru, rejošu klepu un pilnīgu nespēku. Latvijā plaši izplatās gripa un citi vīrusi. Pārpildīta ir Bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļa un absolūtā krīzes režīmā darbojas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, saņemot divus tūkstošus zvanu diennaktī. Pirmie, kas sastopas par slimnieku vilni, ir aptiekāri. Sūdzības esot identiskas – augsta temperatūra, klepus, kakla sāpes, iesnas. Simtiem saslimušo zvana uz ātrās palīdzības dienestu, gandrīz paralizējot tā darbu. Zinot, ka priekšā arī Jaungada svinības, mediķi aicina laikus iegādāties zāles un būt gataviem un meklēt palīdzību pie ģimenes ārstiem, nevis uzreiz zvanīt ātrajai palīdzībai. Informācija par dežūrārstiem, kuri pieņem brīvdienās, ir Nacionālā veselības dienesta mājaslapā. Bērnu slimnīca iesaka izmantot portālu veselapasaule.lv, kur aprakstīts, kā mājās palīdzēt bērnam.

Aklā purva pastaigu maršrutā “Latvijas valsts meži” uzstādījuši jaunas informatīvās zīmes. Kā norāda uzņēmumā, pastaiga purvā pa gandrīz trīs kilometrus garo taku, kas ved gar upi līdz Ģirupes ezeram, turpmāk ļaus apmeklētājiem ne tikai baudīt purva ainavu, bet no informatīvajām zīmēm arī uzzināt par purva vidi un tur sastopamajām dabas vērtībām – augiem, ogām, putniem, spārēm un purva ezerā mītošo asari. Aklais jeb Jūgu purvs atrodas dabas liegumā Aizkraukles novada Daudzeses pagastā, un tā kopējā platība ir 2003 hektāri. Purvā 1999.gadā izveidots dabas liegums, kas 2004.gadā iekļauts “Natura 2000” teritoriju sarakstā.

Un vēl

Ziemeļvankūveras ikoniskais Kapilano tilts  nekad nav izskatījies tik labi, kā šogad, kad tas ir gluži kā "apaudzis" ar mirdzošām gaismiņām. Kapilano tilts ir garākais iekārtais tilts Kanādā, kurš šogad no novembra līdz nākamā gada janvāra beigām ir pilnībā pārveidots par maģisku un krāšņu svētku vietu – izrotāts ar neskaitām gaismu virtenēm un gaismas instalācijām. Un stāsts nav tikai par "selfiju" ķeršanu tilta vidū; tas ir arī maģisks veids, kā izjust kanjonu visā tā krāšņumā un iziet pa gaismas tuneli, kā arī turpat esošajā parkā aplūkot astoņas garākās Ziemassvētku egles pasaulē. Iekārtais Kapilano tilts Vankuverā, Kanādā ir populāra tūristu apskates vieta jau vairāk nekā 120 gadus. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiroparlamenta deputāts no Latvijas būs galvenais ziņotājs par Eiroparlamenta budžetu;  Zināms, cik SIA “Jēkabpils siltums” klientiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs novembrī , un Latvijā un daudzviet Eiropā gaidāma siltākā gadumija vesturē.

Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs ir iecelts par Eiropas Parlamenta un citu Eiropas institūciju 2024.gada budžeta galveno ziņotāju. Eiroparlamenta  vēsturē deputāti no Latvijas ir bijuši ziņotāji par Eiroparlamenta budžetu tikai divas reizes. Pirmais 2006.gadā bija Valdis Dombrovskis. Ušakovs četrus gadus ir bijis ēnu ziņotājs par Eiroparlamenta budžetu, kā arī ēnu ziņotājs par Eiroparlamenta ēku politiku. Nils Ušakovs uzsver, ka Eiropā ir dziļa ekonomiskā un sociālā krīze, un desmitiem tūkstošu Eiropas ģimeņu ar grūtībām veic apkures un elektrības rēķinu apmaksu. Viņš norāda, ka šie ir dramatiski laiki, kas prasa solidaritāti, un nodokļu maksātāju nauda ir jātērē ar vislielāko piesardzību, un Eiroparlamentam ir jārāda piemērs. 

Vakar noslēdzās Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa "116111" rīkotā Ziemassvētku akcija "Uzticies... Tevi dzirdēs un sapratīs". Daudziem bērniem un jauniešiem tieši šis – svētku laiks – pastiprina vientulības sajūtu, veicina skumjas vai vilšanos, bērni ziņo par nesaskaņām ģimenē un vardarbību. Zvanītāju skaits bija liels arī šajā svētku laikā un tas liecina, ka cilvēki uzdrošinās runāt un nejusties vieni, ka ir speciālisti, kas uzklausīs un atbalstīs. Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis saņēma arī zvanus par fizisku, emocionālu un seksuālu vardarbību. Sadarbojoties ar dažādām institūcijām katrā gadījumā tiek sniegta palīdzība un izvērtēta situācija ģimenē, piesaistot speciālistus. Līdz ar akcijas noslēgumu zvanu pieņemšana Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunī "116111" nav beigusies. Uzticības tālrunis 116111 visu diennakti bez maksas uzklausīs zvanītājus arī gadumijā.

Latvijas investīciju  un attīstības aģentūra noslēgusi līgumu ar "Michelin Guide” 150 tūkstoši eiro apmērā par gastronomijas potenciāla analīzi Latvijā, rāda Elektronisko iepirkumu sistēmā pieejamie dati. Pušu parakstītais līgums paredz, ka Latvijā "Michelin Guide" pētīs vairāk nekā 30 restorānu, pēcāk sniedzot atzinumu. Prognozēts, ka inspektori restorānus varētu apmeklēt laikā no septembra līdz novembrim, savukārt ziņojumu iesniegt un prezentēt decembrī. Kā zināms, "Michelin Guide" ir vadošais un populārākais restorānu ceļvedis pasaulē. Tas tiek uzskatīts par starptautisku atsauci, it īpaši tiem tūristiem, kas vietas apskata pēc citu vērtējumiem.

Krievijas karavīriem, kas mobilizēti karam Ukrainā, būs tiesības par velti sasaldēt spermu un uzglabāt to kriobankās, šodien vēsta Kremļa kontrolētā ziņu aģentūra TASS. Aģentūra, atsaucoties uz Krievijas Juristu savienības priekšsēdētāju Igoru Trunovu, ziņo, ka Krievijas Veselības ministrija atbalstījusi viņa lūgumu pēc finansiāla atbalsta šī plāna īstenošanai. Ministrija paredz iespēju saņemt finansiālu atbalstu no federālā budžeta spermas bezmaksas uzglabāšanai pilsoņiem, kas mobilizēti dalībai karā Ukrainā no 2022.gada līdz 2024.gadam. Ģimenes arī varēs izmantot uzglabāto materiālu bez maksas, ja obligātā medicīniskā apdrošināšana to paredz.

Jau ziņots, lai nodrošinātu papildspēkus karam Ukrainā, Krievija septembrī izsludināja daļēju mobilizāciju, iesaucot armijā vairāk nekā 300 tūkstoši vīriešu. Vēloties izvairīties no mobilizācijas, simtiem tūkstošu vīriešu pameta Krieviju.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” publiskojis informāciju par apkures izmaksām novembrī. Vienas megavatstundas siltumenerģijas cena novembrī bija bez PVN 111,09 eiro. Tikmēr vidēji viens apkures kvadrātmetrs oktobrī izmaksājis 2,07 eiro bez PVN, kas ir par 0,83 eiro vairāk nekā bija vidēji oktobrī, kad viens apkures kvadrātmetrs izmaksāja 1,24 eiro bez PVN. Visdārgāk apkure novembrī izmaksājusi mājas Rīgas ielā 175 iemītniekiem – 3,84 eiro par kvadrātmetru bez PVN. Tikmēr vismazākie rēķini par apkuri bijuši jāmaksā mājas Dārza ielā 7  iemītniekiem – 1,02 eiro bez PVN par apkures kvadrātmetru.  Plašāk par to, cik katrā mājā, kurai apkuri nodrošina SIA “Jēkabpils siltums” izmaksājis apkures kvadrātmetrs novembrī skatieties  SIA “Jēkabpils siltums” sagatavotajā tabulā, kas publicēta portālā Radio1.lv.

Jau ziņots, ka no 1. oktobra līdz 2023. gada 30. aprīlim mājsaimniecībām valsts paredz  centralizētās siltumapgādes atbalstu - centralizētās siltumapgādes tarifa sadārdzinājumu virs 68 līdz 150 eiro par megavastundu valsts kompensēs 50% apmērā, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavastundu, valsts kompensēs 90%. Atbalsts mājsaimniecībām tiks piešķirts automātiski un to saņem arī SIA “Jēkabpils siltums” klienti. 

Un vēl

Latvijā un lielākajā daļā Eiropas gaidāma siltākā gadumija zināmajā vēsturē, liecina prognoezes. Gada nogalē Eiropu aptvers plaša, silta gaisa masa, kas izraisīs temperatūras paaugstināšanos vietām pat 15–17 grādus virs klimatiskās normas. Latvijā pakāpeniski kļūs siltāks no ceturtdienas, kad visā valstī iestāsies atkusnis. Vecgada dienā, 31. decembrī, maksimālā gaisa temperatūra būs plus 3...8 grādu robežās, bet Jaungada naktī ar spēcīgu dienvidrietumu, rietumu vēju pie mums ieplūdīs vēl siltāks gaiss un temperatūra uz dažām stundām paaugstināsies līdz plus 6...11 grādiem. Jaungada dienā, 1. janvārī, kļūs vēsāks, bet temperatūra tāpat saglabāsies virs nulles.

Līdz šim siltākā Vecgada diena Latvijā bijusi 2016. gadā, kad Kolkā bija plus 9,3 grādi, bet 1. janvāra rekords pieder 1984. gadam, kad Jelgavā bija plus 9,5 grādi. Pašreizējās prognozes pieļauj, ka 1. janvārī Latvijā var tikt pārspēts arī visa mēneša rekords jeb tā varētu kļūt par jebkad siltāko janvāra dienu. Līdzšinējais visa janvāra rekords uzstādīts 2007. gada 10. janvārī, kad Mērsragā un Jelgavā fiksēja 10,7 grādus.

Arī lielākajā daļā Eiropas valstu tiek prognozēta ļoti silta gadumija. Polijā, Čehijā un Vācijā temperatūra Vecgada dienā pārsniegs plus 15 grādus, vietām Vācijas dienvidrietumos tuvosies plus 20 grādu atzīmei.

Atstājiet komentāru