2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizkraukles un Jēkabpils novados Daugava izgājusi no krastiem; Tiek plānots Saeimas nama remonts; un Latvijā samilst pasažieru autobusu šoferu trūkums.

Svētdien pie Aizkraukles novada un Jēkabpils novada robežas, netālu no Pļaviņām, no krastiem izgājusi Aiviekste, appludinot vairāku māju pagalmus, un daži cilvēki arī evakuēti. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka svētdien ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Krustpils pagastu, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju strauji applūda viena dzīvojamā māja. Notikuma vietā tika konstatēts, ka applūdusi vienstāva dzīvojamā māja, kurā ir četri cilvēki. VUGD darbinieki, izmantojot laivu, evakuēja divus cilvēkus, bet vēl divi no evakuēšanās atteicās. 

Jēkabpils novada pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva pastāstīja, ka Jēkabpils pusē no Daugavas patlaban nav plūdu apdraudējuma un ūdens līmenis ir krities, savukārt Daugavā ieplūstošajās upēs, tajā skaitā Aiviekstē, ūdens līmenis ir augsts, tomēr arī tas mazliet sāk kristies. Vienlaikus Zalva norādīja, ka Jēkabpils novadā tiek apsekota situācija.

Savukārt Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis sacīja, ka svētdien no rīta ledus Daugavā bija sakustējies un nosprostojis Aivieksti, tādējādi apgrūtinot ūdens ieplūšanu Daugavā, savukārt ap pusdienlaiku līmenis nedaudz kritās. Viņš norādīja, ka Pļaviņu apkārtnē ir applūduši daži pagalmi, tomēr ne mājas, līdz ar ko pagaidām iedzīvotājiem nav nepieciešama palīdzība evakuēties. Ambainis skaidroja, ka no vienas mājas iedzīvotāji paši ir evakuējušies, tomēr, tā kā ūdens līmenis ir mazliet krities, pārējiem pagaidām briesmas nedraudot.

Aizkraukles un Jēkabpils novadā izsludināts oranžās pakāpes brīdinājums par augstu ūdens līmeni.
Turpinām ziņas

Turpinās gatavošanās Saeimas nama remontam. Šajā gadā plānots izstrādāt pārbūves darbu projektu pagaidu ēkā Smilšu ielā, kur parlamentārieši strādās Saeimas nama pārbūves laikā. Paredzēts, ka uz pagaidu mājvietu Saeima pārcelsies tikai nākamā sasaukuma laikā. Lēsts, ka bijušās VID ēkas pielāgošana parlamenta vajadzībām varētu izmaksāt ap 7 miljoniem eiro, bet Saeimas nama remonts – ap 34 miljoniem eiro. Tomēr šīs izmaksas, visticamāk, vēl būtiski pieaugs, jo aprēķini tapuši vēl pirms Covid-19 laika un izmaksu pieauguma pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks pagājušā gada nogalē izveidojis biedrību "Northern European Policy Centre", kas veiks analītisku pētniecību, sniegs ekspertu viedokli un piedalīsies starptautiskos projektos par Eiropas un pasaules drošības jautājumiem. "Firmas.lv" informācija liecina, ka biedrības mērķi ir veikt analītisku pētniecību, sniegt ekspertu viedokli, piedalīties starptautiskos projektos par Eiropas un pasaules drošības, politikas un militārās industrijas jautājumiem.

Latvijā arvien samilst pasažieru autobusu šoferu trūkums. Ipaši to var izjust šajā ziemas sezonā, kad kopumā trūkst šoferu un vēl daudzi periodiski strādāt nevar slimības dēļ. Transporta darbinieku arodbiedrības «LAKRS» valdes priekšsēdētājs Juris Kalniņš uzsver, ka situācija ir slikta, pat kritiska. Galvenais iemesls šoferu trūkumam - atalgojums. Minimālā stundas likme autobusa vadītājam ir aptuveni 5 eiro. Šādi mēnesī var nopelnīt aptuveni 800 eiro. Kalniņš norāda, ka situācija tā pasliktinājusies, ka daudzi šoferi, kuri jau nostrādājuši ilgus gadus, pamet nozari.  Autotransporta direkcija šobrīd meklējot risinājumus.

Krievijas karaspēks Zaporižjas apgabalā apšaudījis Apvienoto Nāciju Organizācijas misiju, kas bija vienojusies par humānās palīdzības piegādi, svētdien paziņoja Zaporižjas apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs. Viņš vietnē "Telegram" informēja, ka ar Krievijas pusi bija panākta vienošanās, ka ANO humānās palīdzības misija netiks apšaudīta, tomēr, kad misija veda humāno palīdzību uz Orihivu, tā nonāca apšaudē. Kā sacīja Staruhs, Krievija turpina ignorēt visus kara likumus un pati savus solījumus. Krieviju viņš raksturoja kā "pareizticīgo "Taliban"", kam vienaldzīgas cilvēcīgas līdzcietības normas.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien uzdeva aizsardzības ministram Sergejam Šoigu ieviest uguns pārtraukšanas režīmu visā frontes līnijā Ukrainā pareizticīgo Ziemassvētku laikā. Tomēr gandrīz uzreiz pēc tā stāšanās spēkā Krievijas karaspēks apšaudīja Ukrainas pilsētas. Naktī uz svētdienu Krievija apšaudīja ne tikai Zaporižju, bet arī Dņipropetrovskas apgabalu, kā arī Kramatorsku un Kostjantinivku Doneckas apgabalā.

Un vēl kāda sēru vests

63 gadu vecumā mūžībā devies politiķis Gundars Bērziņš, liecina rakstnieka, aizgājēja drauga Normunda Beļska ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Bērziņš bijis 5.Saeimas deputāts no Latvijas Zemnieku savienības. Viņš piedalījies Tautas partijas izveidē, un bijis 7.Saeimas deputāts un pēcāk finanšu ministrs, savukārt 8.Saeimā bijis Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs. Viņš tika iecelts veselības ministra amatā 2004.gada 2.decembrī. Savukārt 2006.gada oktobrī Bērziņš tika ievēlēts arī 9.Saeimā. 2007.gada 17.janvārī Bērziņš paziņoja par atkāpšanos no veselības ministra amata un aiziešanu no politikas veselības apstākļu dēļ. Bērziņš bija Jēkabpils novada Variešu pagasta zemnieku saimniecības "Delles" īpašnieks.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavā pie Zeļķu tilta šorīt fiksēts augstākais ūdens līmenis, kas šajā vietā jebkad reģistrēts,  Jēkabpiliešus aicina piedalīties braucienā uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

Pirmdienas rītā pulksten 6 ūdens līmenis Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta, kas atrodas starp Jēkabpili un Pļaviņām, sasniedzis 8,4 metrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.  Tas ir augstākais ūdens līmenis, kas šajā vietā reģistrēts. Iepriekšējais rekords bija 8,34 metri 2013. gada 19. aprīlī. Pēdējās desmit dienās ūdens līmenis kopumā cēlies par vairāk nekā pieciem metriem.

Svētdien  Jēkabpils pusē plūdu dēļ slēgts vietējais autoceļš Straumēni-Bībāni. Ceļš slēgts 4. kilometrā. Apbraukšana ir iespējama pa autoceļiem Jēkabpils-Nereta un  Aizkraukle -Jēkabpils. Jau ziņots, ka visā valstī joprojām ir spēkā hidrologu izplatītais dzeltenais brīdinājums par augstu ūdens līmeni upēs, bet pie Daugavas Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā spēkā oranžās pakāpes brīdinājums. Hidrologu vērtējumā sarežģītākā situācija ir Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tās, kur lielu ledus sablīvējumu papildina jauni vižņi.

Baltkrievijā no 16.janvāra līdz 1.februārim notiks kopīgas taktisko lidojumu mācības ar Krievijas gaisa spēkiem, svētdien paziņoja Baltkrievijas Aizsardzības ministrija. Ministrijā informēja, ka valstī esot ieradusies Krievijas armijas gaisa spēku aviācija. Taktisko lidojumu mācību laikā tiks izmantoti visi Baltkrievijas gaisa spēku lidlauki un poligoni, kā arī pretgaisa aizsardzības sistēma. 

Krievijas iebrukums Ukrainā izraisījis lielāko bēgļu plūsmu kopš Otrā pasaules kara, svētdien paziņoja ANO bēgļu lietu aģentūra. Vairāk nekā 7,9 miljoni cilvēku ir devušies bēgļu gaitās prom no valsts, un vēl 5,9 miljoni ir pārvietoti valsts iekšienē. Kopumā gandrīz 14 miljoni cilvēku, kas kara dēļ bijuši spiesti pamest savas mājas, veido vairāk nekā trešdaļu no valsts 41 miljona iedzīvotāja.

Turpinām ziņas

Šogad, pēc divu gadu pārtraukuma, atkal norisināsies barikāžu atcerei paredzētie pasākumi. Tie sāksies jau šonedēļ ar atceres pasākumu 13.janvāŗī Rīgā, Zaķusalā, kur 1991.gadā uz barikādēm stāvēja jēkabpilieši. Kā ierasts uz šo pasākumu tiek organizēts jēkabpiliešu kolektīvs brauciens. Plašāk par to stāsta brauciena organizators, barikāžu dalībnieks Jānis Lācis.

AUDIO

Kā norisināsies pasākums Zaķusalā?

AUDIO

Vai brauciena dalībniekiem jāievēro kādi noteikumi?

AUDIO

Pieteikties braucienam uz barikāžu pasākumu Rīgā, Zaķusalā var sazinoties ar Jāni Lāci pa tālruni  - 29419895 vai piesakoties pašvaldības vienas pieturas aģentūrā. Jau ziņots, ka Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus.  

Un vēl

Šonedēļ Latvijā gaidāms atkusnis, nokrišņi un brāzmains dienvidu vējš, prognozē sinoptiķi. Pirmdiena ir šīs nedēļas aukstākā diena. Austrumu novados viegls sals būs arī nedēļas vidū, citviet gaiss iesils līdz 0..+5 grādiem. Nedēļas otrajā pusē šāda gaisa temperatūra gaidāma visā Latvijā. Tuvākajās dienās Latgalē, Sēlijā un Vidzemē sniega sega kļūs biezāka, citviet tā sāks kust. Gaidāms gan sniegs, gan lietus un atkala. Ceļi daudzviet kļūs ļoti slideni. Vējš galvenokārt pūtīs no dienvidiem, tas bieži būs brāzmains, vietām piekrastē vēja ātrums brāzmās var pārsniegt 20 metrus sekundē.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties : Infektologi prognozē trešo Covid-19 vilni ; Kā situāciju Daugavā pie Zeļķu tilta un Pļaviņām raksturo civilās aizsardzības speciālisti ? un Izraudzīts šī gada gliemezis.

Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs neizslēdz sadarbību ar jaunajā Saeimas sasaukumā ievēlēto deputātu Aināru Šleseru. Ušakovs intervijā TV3 sacīja, ka ideja par politisko spēku konsolidāciju ir atbalstāma. Vienlaikus Ušakovs sacīja, ka pašlaik par sadarbību ir pāragri spriest. Ušakovs atgādināja, ka neesot noslēpums, ka Šleseru pazīst jau sen, kopā arī ir strādājuši. Kā ziņots, Šlesers pirms kāda laika bija izplatījis paziņojumu, ka varētu apvienot spēkus ar Ušakovu, minot, ka viens no mērķiem būtu, lai "apvienoto tautu".

Šoziem piedzīvojam otro Covid-19 saslimstības vilni un, visticamāk, gaidāms arī trešais, kas varētu būt lielāks par pirmajiem diviem, ja Latvijā parādīsies tas vīrusa variants, kas dominē ASV un Lielbritānijā. To Latvijas Televīzijai šorīt sacīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis. Infektologs uzsvēra, ka Covid-19 "nav nekur pazudis", visticamāk, šoziem gaidāms arī trešais saslimstības vilnis. Savukārt par tālāko gripas izplatību Dumpis prognozēja, ka janvāra vidū tai vajadzētu sākt samazināties, tomēr gripas pacienti būšot vēl līdz pavasarim. 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti iesaka laikus sagatavoties tam, ka bērns var saslimt, teikts slimnīcas paziņojumā. Tiek norādīts, ka šobrīd ne tikai Latvijā, bet arī citur turpina strauji izplatīties dažādi vīrusi, kuri skar elpceļus - ASV un daudzās Eiropas valstīs bērnu slimnīcas ir pārpildītas, mediķi brīdina par pacientu skaita pieaugumu gan ar gripu, gan RSV, gan agresīvu streptokoku infekciju. Arī bērnu klīniskajā slimnīcā nonāk ļoti daudz bērnu ar elpceļu vīrusu izpausmēm - drudzi, iesnām un klepu, kā arī - gastroenterīta izraisītu vemšanu un caureju. Nodaļas, kur ievieto bērnus ar infekcijām, ir pārpildītas un pacienti tiek stacionēti arī citās nodaļās. Tāpat pieaug saslimstība ar gripu. Mediķi atgādina, ka mājas aptieciņā jābūt medikamentiem, kas palīdz pret vīrusinfekcijām, pazemina temperatūru, piemēram, paracetamolam, ibuprofēnam. Par nepieciešamajiem medikamentiem iesaka konsultēties ar ģimenes ārstu.

Turpinām ziņas

Jaunākā Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas informācija liecina, ka Pļaviņu ūdenskrātuvē turpina kustību sablīvējums, tā "astes" daļā intensīvi iet un blīvējas vižņi un ledus. Pļaviņu ūdenskrātuvē novērojamas krasas ūdenslīmeņa svārstības. No upes augšteces posmiem klāt nāk jaunas vižņu un ledus masas. Applūst zemākās vietas. Ūdenslīmenis šorīt pulksten 9.20 Pļaviņās 10,21 metrs virs noteiktās atzīmes, kas ir tuvu kritiskajai robežai 11 metriem, Zeļķos 8, 53 metri virs noteiktās atzīmes, kas ir visulaiku augstākais rādījs, savukārt Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis kāpis līdz 4,65 metri virs noteiktās atzīmes, kas vēl ir tālu līdz kritiskajai robežai. 

Radio1 sazinājās ar atbiuldīgajiem speciālistiem Jēkabpilī un Pļaviņās un lūdza komentēt situāciju. Situāciju Daugavā Jēkabpils novadā komentēja - Jēkabpils novada pašvaldības civilās aizsardzības inženieris Tālis Zalva.

AUDIO :

Par situāciju Daugavā pie Pļaviņām stāsta - Pļaviņu apvienības pārvaldes vadītājs Andris Ambainis.

AUDIO

Iedzīvotājiem apdraudējuma gadījumā lūgums sazināties ar Valsts ugunsdzēsības un drošības dienestu.

Un vēl

Latvijas Malakologu biedrība par 2023.gada gliemezi izraudzījusies lielo gludgliemezi. Tas dzīvo uz augsnes un tās virsējā kārtā. Čaula tam ir gluda, spīdīga, gandrīz caurspīdīga, silti brūnā krāsā. Lielais gludgliemezis ir kalcifīla suga, sastopama mitros biotopos - pārsvarā palienēs, ūdenstilpju krastos, zāļu purvos, pļavās, dažreiz arī mitros mežos. Šo gludgliemezi par lielo sauc tādēļ, ka Latvijā dzīvo vēl divas gludgliemežu sugas: parastais gludgliemezis un mazais gludgliemezis, kuru pārstāvji ir līdzīgi, bet izmēros vēl mazāki. Lielais gludgliemezis izplatīts visā Latvijā, bet reti. Tā atradnes izolētas cita no citas, migrācijas notiek galvenokārt ar palu ūdeņiem. Kopumā sugas areāls pasaulē ir visa Eiropa.

Atstājiet komentāru