2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 7.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 7.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Alternatīvais dienests pirmajai iesaucamo grupai valstij izmaksātu ap pusmiljonu eiro;  Atsāk akciju – Adījumi Ukrainai; un Reģistrēti Aknīstes un Viesītes ģerboņi.

Valsts aizsardzības civilais dienests pirmajai iesaucamo grupai valstij izmaksātu ap pusmiljonu eiro, liecina Aizsardzības ministrijas sagatavotais ziņojums valdībai. Darba grupas rezultātā iezīmējušies trīs galvenie attīstības virzieni, kā sekmīgāk ieviest alternatīvo dienestu. Pirmais virziens paredz dienesta ieviešanu Labklājības, Iekšlietu, Veselības ministriju padotības iestādēs. Otrais - dienesta vietu attīstīšanu tikai Aizsardzības ministrijas padotības iestādēs. Trešais variants paredz apvienoto versiju, ka dienests sākotnēji tiek ieviests Aizsardzības ministrijas padotībā esošajās civilajās iestādēs, bet ilgtermiņā dienesta izpildi savās iestādēs piedāvātu arī citas ministrijas.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde nolēmusi atņemt Latvijas pilsonību nacionālboļševikam Benesam Aijo. Iekšlietu ministrijā norāda, ka šāds lēmums pieņemts, jo Aijo pieņēmis Krievijas pilsonību, neatsakoties no Latvijas pilsonības. Jau ziņots, ka Aijo jau vairākus gadus uzturas Krievijā, bet Latvijā ir izsludināts meklēšanā, lai sauktu tiesas priekšā.

Turcijas Kahramanmarašas provinci pirmdien satricināja vēl viena spēcīga zemestrīce, kuras stiprums bijis 7,5 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Turcijas amatpersona sacīja, ka tas nav bijis pēcgrūdiens, bet atsevišķa zemestrīce. Tā sekojusi no rīta notikušajai 7,8 magnitūdu zemestrīcei, kas sagrāvusi tūkstošiem ēku Turcijas dienvidaustrumos un kaimiņvalstī Sīrijā un laupījusi dzīvību vairāk nekā tūkstoš 400 cilvēkiem.

Krievijas pareizticīgo baznīcas patriarhs Kirils, kurš pazīstams kā prezidenta Vladimira Putina atbalstītājs, strādāja Padomju Savienības izlūkdienesta labā pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad dzīvoja Šveicē, atsaucoties uz arhīva dokumentiem, vēsta Šveices laikraksti. Avīzes "Sonntagszeitung" un "Le Matin Dimanche" raksta, ka atslepenots Šveices policijas dokuments liecina, ka Kirils strādāja Padomju Savienības Valsts drošības komitejas labā. Laikraksti ziņo, ka ieguvuši piekļuvi šim dokumentam Šveices nacionālajos arhīvos. Kirils jeb Vladimirs Gundjajevs dzīvoja Ženēvā pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā un bija Krievu pareizticīgās baznīcas oficiālais pārstāvis Pasaules Baznīcu padomē. Darbojoties ar segvārdu Mihailovs, Kirila uzdevums bija ietekmēt padomi, kurā jau bija iefiltrējušies Krievijas aģenti, ziņo Šveices laikraksti. 

Turpinām ziņas

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija aicina vecākus pieteikt savu bērnu skolu konkursam par labāko skolēnu ēdinātāju Latvijā. Tādā veidā noteiks vislabāko ēdinātāju un aktualizēs bērnu maltīšu kvalitātes līmeni skolās.  Līdz februāra beigām vecākus aicina pieteikt savu bērnu skolas, kur bērniem ir garšīgi ēdieni. Piesakot aicina norādīt komentāros, kas ir tas labākais. Apbalvos labākās skolas pa reģioniem.

AS "Latvijas pasts" sadarbībā ar biedrībām "Mēs Iecavai" un "Tavi draugi" sācis trešo akciju "Adījumi Ukrainas atbalstam", kuras laikā līdz 17.martam visās pasta nodaļās var ziedot adījumus. Akcija "Adījumi Ukrainas atbalstam" atsākas pēc Ukrainas puses lūguma - patlaban īpaši svarīgi ir palīdzēt noturēties un saglabāt pozīcijas karavīriem frontē, tāpēc šajā akcijas kārtā īpaši tiek aicināts adīt zeķes, cimdus, šalles, cepures tieši pieaugušajiem.

No šīs nedēļas Rīgā veiktas izmaiņas 22.maršruta autobusa sarakstā darba dienās un brīvdienās, nodrošinot pasažieru pārvadājums uz starptautisko lidostu "Rīga" agrajās rīta un vēlajās vakara stundās. Turpmāk pasažieri lidostā varēs nokļūt pulksten 5.20 no rīta, savukārt gan darba dienu, gan brīvdienu vakaros pēdējais autobuss no lidostas izbrauks arī pēc pusnakts – pulksten 0.40. Darba dienās tiks organizēti pieci papildu reisi - no rīta pulksten 4.45 un 5.15 no galapunkta Abrenes ielā uz lidostu "Rīga", veicot arī reisu pulksten 5.25 no lidostas "Rīga" uz Abrenes ielu. Autobusu reisi var tikt mainīti, ieviešot korekcijas atbilstoši pieprasījumam un vērtējot pasažieru plūsmu.

Un vēl

Reģistrēti Aknīstes, Viesītes un Ilūkstes ģerboņi, oficiālajam izdevumam "Latvijas Vēstnesis" ziņo Kultūras ministrija. Aknīstes pilsētas ģerboni veido zaļā laukā zelta brieža galva, savukārt sudraba vairoga galva pārsegta un atbalstīta ar melnu. Ģerbonis reģistrēts ceturtdien, 2.februārī. Tāpat 2.februārī reģistrēts Viesītes pilsētas ģerbonis, kas šķelts no kreisās puses ar zeltu un sarkanu. Kreisās spāres virzienā ir liektas piecas ozolzīles viena uz otru. Savukārt piektdien, 3.februārī, reģistrēts arī Ilūkstes pilsētas ģerbonis, ko veido melnā laukā uzslējies zirgs sudraba krāsā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts budžetā plānots 4,2% deficīts, Latvijas piena ražotāji zemo iepirkuma cenu dēļ apsver lielveikalu boikotu, un Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111 sāk kampaņu «Es izvēlos runāt».

Plānots, ka šā gada budžeta deficīts sasniegs 4,2% no iekšzemes kopprodukta, taču tas esot nepieciešams vairāku būtisku prioritāšu īstenošanai. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš informē, ka šodien budžeta projektu paredzēts atbalstīt valdībā un vēlāk šonedēļ finanšu ministrs Arvils Ašeradens to iesniegs Saeimā, lai deputāti varētu par to diskutēt un pēc iespējas ātrāk pieņemt. Budžets paredzēts14,7 miljardu eiro apmērā.  Valsts budžeta projektā visvairāk papildu līdzekļi paredzēti ārējai un iekšējai drošībai, veselības aprūpei, izglītībai un zinātnei.

Partija "Saskaņa" nolēmusi izslēgt no savām rindām Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču. "Saskaņas" valde lēmumu izslēgt Bartaševiču pieņēma pirmdien, pārmetot viņam partijas diskreditāciju un statūtu pārkāpumus. Bartaševičs sociālajos tīklos bija aicinājis boikotēt partijas kongresu, paudis melīgu informāciju par tā norisi un par partijas nostādnēm nozīmīgos jautājumos.

Jau ziņots, ka pēc neveiksmes Saeimas vēlēšanās partijas "Saskaņa" vadību kongresā nolemts uzticēt trīs līdzpriekšsēdētājiem, šajos amatos 28.janvārī ievēlot ilggadējo partijas līderi, Eiropas Parlamenta deputātu Nilu Ušakovu, bijušo Saeimas deputāti Regīnu Ločmeli un Rīgas domnieku Andri Morozovu.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paudis bažas, ka tālāka Krievijas un Ukrainas kara eskalācija var novest pie "plašāka kara". Gutērrešs, izklāstot savas prioritātes 2023.gadam, savā drūmajā uzrunā ģenerālajai Asamblejai galveno uzmanību pievērsa Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu, klimata izmaiņām un galējai nabadzībai.  Viņš norādīja, ka pasaules vadošie zinātnieki un eksperti tā dēvētā pastardienas pulksteņa rādītājus pagājušajā mēnesī jau pārbīdījuši uz 90 sekundēm pirms pusnakts, kas simbolizē cilvēces iznīcināšanu. Tik tuvu šai atzīmei rādītāji vēl nekad nav atradušies. Gutērrešs atzina, ka viņš to uztvēris kā brīdinājumu, norādot, ka izredzes uz mieru mazinās un tālākās eskalācijas un asinsizliešanas iespējas pieaug. 

Jaunākā informācija liecina, ka pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs, kas skāra Turciju un Sīriju, ir gājuši bojā vismaz 4 tūkstoši 365 cilvēki. Domājams, ka bojāgājušo skaits zemestrīcēs un pēcgrūdienos turpinās pieaugt, glābējiem meklējot izdzīvojušos metāla un betona gruvešos. Pasaules Veselības organizācijas amatpersonas lēsa, ka var būt gājuši bojā līdz 20 tūkstoši cilvēku. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans izsludināja septiņu dienu valsts sēras.

Varbūtība, ka postošajās zemestrīcēs Turcijā cietuši Latvijas valstspiederīgie, ir salīdzinoši zema, norāda Latvijas vēstnieks Turcijā Pēteris Vaivars. Viņš skaidro, ka parasti Latvijas valstpiederīgie ceļojumos uz Turciju dodas vēlāk, kad sākas tūrisma sezona, turklāt ierasts, ka ceļotāji no Latvijas ceļošanai izvēlas citus Turcijas reģionus. Vēstniecība līdz šim arī nav saņēmusi ziņas par to, ka zemestrīcēs būtu cietuši vai bojā gājuši kādi Latvijas pilsoņi. Saņemtas tikai atsevišķas ziņas par Latvijas pilsoņiem, kuri Turcijā dzīvo jauktās ģimenēs, par to, ka ar viņiem viss ir kārtībā.

Turpinām ziņas

Piena iepirkuma cenu kritumu novērojuši arī Latvijas piena lauksaimnieki, un neapmierinātība briest. To veicina arī tas, ka veikalos piena produktu cenas ir augstas. Lauksaimnieki apsver iespēju arī rīkoties, tajā skaitā pieteikt lielveikalu boikotu, apgalvoja biedrībā  "Zemnieku saeima". Cenas kritumam par 40 līdz 50 procentiem trūkst skaidrojuma. Vienlaikus lauksaimnieki vērš uzmanību uz to, ka tirdzniecības vietu plauktos izveidojies augsts ārzemju piena produktu skaits. Nozares pārstāvji tiksies ar zemkopības ministru Didzi Šmitu, taču rīcība tiek gaidīta visas valdības līmenī.

Vidusskolas vecuma jaunieši aicināti piedalīties programmā “BAFF Līderības Akadēmija”, lai jau vasarā dotos uz ASV un iegūtu neaizmirstamu pieredzi. Līdz 17. martam programmai aicināti pieteikties aktīvi un mērķtiecīgi skolēni, kuriem ir interese par inovācijām, uzņēmējdarbību un mārketingu, kā arī vēlme atklāt un attīstīt savus talantus. Līderības Akadēmija ir konkursa programma 11. klašu skolēniem, kuriem piemīt entuziasms, mērķtiecība un vēlme pilnveidot savu personību. Palīdzot izstrādāt katram savu projekta ideju, programmas pasniedzēji no ASV veicinās interesi par inovācijām, iedvesmos un iedrošinās jauniešus realizēt savu līdera potenciālu. Akadēmija tiks organizēta ASV pilsētā Portlendā, Meinas štatā. Pietekties var Baltijas-Amerikas Brīvibaa fonda mājaslapā.

Un vēl

Šodien, 7. februārī pasaulē atzīmē Drošāka interneta dienu. Saistībā ar to Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu Uzticības tālrunis 116111 šonedēļ rīko kampaņu "Es izvēlos runāt". Kampaņas galvenais mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par bērnu drošību internetā, vēršot īpašu uzmanību uz vardarbību tiešsaistes vidē. Sociālajos tīklos arī tiks piedāvāti īsi videopadomi drošākai interneta un tehnoloģiju lietošanai. Kampaņas  laikā bērni, pusaudži, viņu vecāki, kā arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem, ir aicināti sazināties ar Uzticības tālruņa speciālistiem, lai gūtu atbalstu jautājumos, kas saistīti ar interneta drošību.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu Zsemgalē aiztur 5 policijas amatpersonas; Lielajā talkā piedalīsies teju visas Latvijas pašvaldības; un Jupiteram nesen atklāti 12 jauni pavadoņi.

Iekšējās drošības birojs aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bezdarbību un citiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, kas saistīti ar ikdienas dienesta pienākumu pildīšanu, janvāra nogalē aizturējis piecas Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonas. Patlaban noziedzīgajos nodarījumos iesaistītās Valsts policijas amatpersonas ir atzītas par aizdomās turētajiem un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tajā skaitā aizliegums ieņemt noteiktus amatus Valsts policijā. Izmeklēšanas interesēs šobrīd papildu informācija netiek sniegta.

Valsts drošības dienests rosinājis prokuratūrai uzrādīt apsūdzību prokremliski noskaņotam blogerim Kirilam Fjodorovam. Kriminālprocesu drošības dienests sāka 2022.gada 16.martā saistībā ar šīs personas veidoto un publicēto saturu interneta vietnēs "YouTube" un "Telegram" izveidotos kanālos. Ņemot vērā izmeklēšanas gaitā iegūto pierādījumu kopumu, drošības dienests blogerim izvirzījis apsūdzību pēc Krimināllikuma diviem pantiem - par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, kā arī centieniem izraisīt naidu un nesaticību starp dažādu tautību iedzīvotājiem.

Eiropas Savienības noteiktais embargo un cenu griesti Krievijas naftas produktiem nebūs spēkā, ja šie naftas produkti būs ražoti no Krievijas jēlnaftas trešajās valstīs, liecina Eiropas Komisijas vietnē publicētā instrukcija. Šajā dokumentā norādīts, ka cenu griesti arī netiks piemēroti gadījumos, ja Krievijas naftas produkti sajaukti ar citu valstu produktiem. Tādējādi jauktos naftas produktus būs iespējams pārdot bez cenu ierobežojumiem, un Eiropas piegādātāji varēs brīvi sniegt pakalpojumus attiecībā uz šo produktu apdrošināšanu un transportēšanu.

No Ukrainas bēgļu gaitās, kopš Krievija gandrīz pirms gada pret to sāka pilna mēroga karu, devušies teju astoņi miljoni cilvēku, ziņo ANO ārkārtējās palīdzības koordinators Mārtins Grifitss. Teju astoņi miljoni cilvēku devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm, bet vēl 5,3 miljoni pārvietoti valsts iekšienē. ANO Humānās palīdzības koordinācijas biroja vadītājs norāda, ka humānā palīdzība nepieciešama 17,6 miljoniem cilvēku jeb gandrīz 40% Ukrainas iedzīvotāju. Plānots, ka šomēnes Ženēvā iepazīstinās ar šā gada plānu humānajai palīdzībai Ukrainai, kam būs nepieciešami 3,9 miljardi dolāru. 

Norvēģijas valdība paziņojusi par plānu piecu gadu laikā piešķirt Ukrainai neatmaksājamu finansiālo palīdzību 75 miljardu norvēģu kronu jeb gandrīz septiņi miljardi eiro apmērā. Katru gadu Ukraina no Norvēģijas saņems palīdzību 15 miljardu kronu jeb 1,4 miljardi eiro apmērā. Šīs palīdzības nolūks ir sniegt ilgtermiņa atbalstu Ukrainas tautai un parādīt Krievijai, ka brīvās un demokrātiskās valstis ir Ukrainas pusē, norādījis Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre. Viņš arī pavēstījis, ka no šī gada palīdzības summas puse domāta militārajām un pusē - humānajām vajadzībām, taču nākotnē šis sadalījums var mainīties.

Turpinām ziņas

Šogad lielajā talkā piedalīsies teju visas Latvijas pašvaldības, informē Lielās Talkas sabiedrisko attiecību konsultante Ulrika Jefremova. Lielā talka šogad notiks 22.aprīlī, Starptautiskajā Zemes dienā, un dalību talkā apstiprinājušas 42 Latvijas pašvaldības. Vienīgā pašvaldība, kas savu dalību talkā nav apstiprinājusi, esot Ogres novada pašvaldība. Šī gada talkas moto ir "Zaļa Latvija = Zaļa pasaule". Lai talkas rīkotāji būtu labāk informēti par piesārņotajām vietām, jau tagad ikviens var atzīmēt sev zināmās vietas, kuras būtu jāsakopj, "Piesārņoto vietu kartē", kura ir atrodama Lielās talkas mājas lapā.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks atzīst, ka neskatoties uz to, ka teju katru dienu uz Latvijas ceļiem tiek pieķerti autovadītāji stiprā alkohola reibumā, kopumā situācijā vērojams uzlabojums. Policijas priekšnieks skaidro, ka pērn nedēļas laikā policija fiksēja apmēram 70–80 šādus pārkāpumus, savukārt šī gada pirmajās nedēļās vidēji bijis zem 50 pārkāpumiem nedēļā. Ruks gan aicina pagaidām nesteigties ar secinājumiem par jaunās sodu sistēmas sekmēm, jo norma par bargākiem sodiem dzērājšoferiem spēkā stājusies vien relatīvi nesen.

Un vēl

Lielākajai planētai mūsu Saules sistēmā – Jupiteram – tagad nesen ir atklāti 12 jauni pavadoņi, tā pavadoņu kopējam skaitam sasniedzot 92.  Papildu pavadoņus atklājis astronoms Skots Šepards no Kārnegija zinātnes institūta un viņa komanda novērojumu laikā. Viņi 2021. gada septembrī  izmantoja “Subaru” teleskopu Havaju salās un tumšās enerģijas kameru, kas atradās observatorijā Čīlē. Attiecīgā kamera var apsekot debesis, lai atklātu arī vāji redzamus objektus. Tā kā tikai nesen paziņots par jauno pavadoņu atklājumu, nevienam no tiem vēl nav vārda, taču Mazo planētu centrs tuvāko mēnešu laikā katram piešķirs savu numuru.

Atstājiet komentāru