2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā audzis bezdarba līmenis; Latvijas piena ražotāji gatavojas plašiem protestiem, un Amatpersonu deklarācijās nenorādīs ziņas par amatu Zemessardzē

Latvijā janvāra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā decembra beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publiskotā informācija. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 13%, kas mēneša laikā ir kāpums par 0,2 procentpunktiem. Janvārī visstraujāk starp reģioniem reģistrētā bezdarba līmenis audzis Kurzemē - par 0,3 procentpunktiem, mēneša beigās sasniedzot 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Vienlaikus Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis janvāra beigās bija 6,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet Zemgalē - 6,3%, kas salīdzinājumā ar decembra beigām ir pieaugums par 0,2 procentpunktiem.

No amata atbrīvots VAS "Latvijas dzelzceļš" valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, ceturtdien preses konferencē informēja Latvijas dzelzceļa padome. Atklāts konkurss uz uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu tiks izsludināts tuvākajā laikā, bet patlaban valdē darbu turpinās Rinalds Pļavnieks, kas uz laiku līdz konkursa noslēgumam ieņems valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja vietu, kā arī valdes locekle Vita Balode - Andrūsa. Kleinbergs darbu Latvijas dzelzceļa valdes priekšsēdētāja amatā pārtrauks piektdien, 10.februārī.

Saeima vakar noraidīja kolektīvo iniciatīvu, kurā piedāvāts Saeimas deputātiem noteikt obligātu prasību iegūt augstāko izglītību. Iepriekš Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma nevirzīt tālāk iedzīvotāju iniciatīvu, taču rosināja turpināt diskusijas par parlamenta darba kvalitātes uzlabošanu. Deputāti komisijā atzinīgi novērtēja iesniedzēju mērķi panākt atbilstošāku parlamentāriešu darbu, reizē norādot, ka vēlētājiem jābūt tiesībām izvēlēties, kuri cilvēki viņus pārstāvēs. Komisijas sēdē tika arī atzīmēts, ka, piemēram, augstākā izglītība vienā jomā parlamentārietim nedod augstākās izglītības līmeņa zināšanas par pavisam citām nozarēm, par kuru jautājumiem arī Saeimā tiek lemts. Reizē politiķi uzsvēra, ka frakcijās un nevalstisko organizāciju sadarbības formātā ar Saeimu jāturpina diskusijas par parlamenta darba kvalitātes uzlabošanu.

Ukrainas uzvara ir visas Eiropas uzvara, tā uzrunā Eiropas Parlamentā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pilnīgi ikkatrs cilvēks Eiropā un visā pasaulē no politiķiem un karavīriem līdz studentiem un aktīvistiem, kas ir izdarījis kaut ko Ukrainas labā, ir devis ieguldījumu ne tikvien ukraiņu tautas uzvarā, bet kopīgajā uzvarā, norādīja prezidents. Zelenskis izteica pateicību Eiroparl;amenta deputātiem un Eiropas pilsoņiem par ticību Ukrainas spēkam. Ukrainas prezidents uzrunā Eiroparlamentā deputātiem uzsvēra, ka Krievija cenšas iznīcināt ne tikai suverēno Ukrainu, bet arī "eiropiešu dzīvesveidu". Zelenskis aicināja Eiropu un Ukrainu turpmāk soļot plecu pie pleca un kopīgi izlemt Eiropas nākotni.

Pēc Polijas laikraksta "Gazeta Wyborcza" žurnālista Andžeja Pohobuta notiesāšanas Baltkrievijā, Polija slēgusi Bobrovņiku robežas šķērsošanas punktu ar Baltkrieviju, paziņojis Polijas iekšlietu ministrs Mariušs Kaminskis. Viņš pavēstīja, ka tiks sastādīts arī saraksts ar cilvēkiem, kas iesaistīti poļu minoritātes apspiešanā Baltkrievijā un viņiem tiks piemērotas sankcijas. Jau vēstīts, ka Baltkrievijas tiesa trešdien piesprieda astoņu gadu cietumsodu Pohobutam par Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko režīma kritiku. Polija ir pieprasījusi žurnālista atbrīvošanu, uzskatot viņam izvirzītās apsūdzības par pilnīgi nepamatotām.

Turpinām ziņas

Ja martā piepildīsies sliktākās prognozes un piena cena pietuvosies kritiskajai robežai, kas ir 25 centi par litru, arī Latvijas piena ražotāji ir gatavi plašiem protestiem. Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija norāda, ka Latvijas piena ražotāji ir gatavi gan boikotēt veikalus, gan izliet piena cisternas pie valdības mājas durvīm, lai krīzē nonākusī piena nozare valdībā tiktu sadzirdēta.Tiek prognozēts, ka daļa nozares iznīks, ja situācija netiks uzlabota valstiskā līmenī. Ja uzņēmums strādā ar lieliem zaudējumiem, tas ilgi pastāvēt nevar un ir jāver ciet. Tiek norādīts, ka grūtības skar nevis vienu saimniecību vai uzņēmumu, bet veselu nozari. Saimnieki būšot spiesti pieņemt lēmumu likvidēt ganāmpulkus.
Piensaimnieki draud, ja nedēļas laikā netiks sagaidīti racionāli risinājumi no valdības, arī Latvijas ražotāji būs spiesti sekot Lietuvas piemēram un rīkot protestus.

Ierobežojumi privātajām augstskolām īstenot studiju programmas Eiropas Savienības oficiālajās valodās neatbilst Satversmei, bet citu svešvalodu ierobežojumi – atbilst, secinājusi Satversmes tiesa. Tādējādi studijas programmas krievu valodā Latvijas augstskolā nebūs iespējamas, bet kādā no ES oficiālajām valodām – būs. Jau ziņots ka politiskais spēks "Saskaņa" vērsās Satversmes tiesā, jo uzskatīja, ka likums par studijām valsts valodā privātajās augstskolās tās ierobežo. Satversmes tiesa lēma, ka liegums studijām krievu valodā privātajās augstskolās atbilst Satversmei. Spriedumā arī ņemtas vērā Latvijas okupācijas sekas un krievu valodas ierobežojuma nepieciešamība.

Un vēl

Saeima atbalstījusi grozījumus likumā, kas paredz valsts amatpersonas deklarācijās nenorādīt informāciju par Zemessardzē ieņemto amatu un informāciju par ienākumiem, kurus amatpersona guvusi, pildot dienestu Zemessardzē. Grozījumus paredzēts veikt likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”. Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam, kas noteikts likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, valsts amatpersonām ir noteikts pienākums likumā noteiktajā kārtībā iesniegt valsts amatpersonu deklarāciju. Šī prasība negulst uz zemessargiem, kas pilda dienestu Zemessardzē, jo atbilstoši likuma prasībām zemessargs nav uzskatāms par valsts amatpersonu. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien no latvijas celā uz Ukrainu dosies vērtīga krava; Jēkabpils siltums turpina cīņu ar parādniekiem; un Turpinās vērtēt iniciatīvu par publisko stāvvietu izmēru palielināšanu

Ceļā uz Ukrainu šodien dosies vēl viena būtiska palīdzības krava no Latvijas – medicīnas iekārtas, gultas un citi palīglīdzekļi, tajā skaitā arī inkubatori priekšlaikus dzimušajiem. Tā ir līdz šim lielākā krava, ko izdevies savākt vasarā dibinātajai labdarības organizācijai “Tev”. Inkubatori, ko sūtīs uz Ukrainu ir darba kārtībā, piepildīti ar siltiem adījumiem pašiem trauslākajiem – priekšlaikus dzimušajiem. Rīga kalpo kā pārkraušanas punkts. Biedrība rūpējas, lai vērtīgā krava no labdarības fonda Īrijā caur Latviju nonāktu tieši tur, kur Ukrainā to gaida visvairāk. Līdz iespējai izslēdzot korupcijas riskus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Resursu pārvaldīšanas nodaļas vecākā inspektore Kristīne Fedotova kā viena no 11 Eiropas Savienības civilās aizsardzības ekspertu komandas locekļiem ieradusies postošās zemestrīces skartajā Turcijā un ekspertu komanda sākusi darbu notikuma vietā. Pirmdien Eiropas Komisijas Ārkārtas situāciju reaģēšanas un koordinēšanas centrs saņēma Turcijas palīdzības pieprasījumu un nākamajā dienā Eiropas Komisija mobilizēja un nosūtīja civilās aizsardzības ekspertu komandu, lai atbalstītu Turcijas atbildīgo dienestu darbu notikuma vietā, ienākošās starptautiskās palīdzības saņemšanu, palīdzētu apzināt kritiskās vajadzības notikuma vietā, koordinētu sadarbību ar citām starptautiskām organizācijām, kā arī palīdzētu novērtēt katastrofas radītās sekas.  Plānots, ka Fedotova misijā atradīsies līdz 25.februārim un komandā veiks informācijas pārvaldības eksperta pienākumus.

Jaunākā informācija liecina, ka Zemestrīces upuru skaits Turcijā un Sīrijā ceturtdien sasniedzis jau gandrīz 20 tūkstošus, kamēr cerības zem ēku gruvešiem atrast kādu izdzīvojušo strauji mazinās. Līdz šim Turcijā pēc pirmdienas zemestrīcēm apstiprināt vismaz 16 tūkstoši 546 cilvēku bojāeja, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 3 tūkstoši 317. Varasiestādes ziņo, ka ievainoto skaits Turcijā pārsniedzis 66 tūkstoši, bet Sīrijā ievainoti vairāk nekā 5 tūkstoši 200 cilvēki.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā, ar ko maksimālais sods par negodīgu komercpraksi Latvijā palielināts līdz 300 tūkstoši eiro nevis līdz Tieslietu ministrijas rosinātajiem diviem miljoniem eiro. Reizē ar pieņemtajiem likuma grozījumiem maksimālais sods par negodīgu komercpraksi Latvijā ir trīskāršots - no pašreizējiem 100 tūkstoši eiro līdz 300 tūkstošiem. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka spēkā esošais maksimālais naudas sods nav pārskatīts kopš 2015.gada, ir novecojis un tāpēc bija jāmaina.

Ukrainas bruņotajiem spēkiem nebūs atļauts izmantot "Starlink" satelīta internetu dronu vadīšanai, taču militārā saziņa gan joprojām būs atļauta. Tā ziņo ASV uzņēmuma "SpaceX" prezidente Gvina Šotvela. "SpaceX" vadība minēja, ka sākotnēji vienošanās ar Ukrainas valdību bija par satelīta interneta piešķiršanu humāniem mērķiem. "Starlink" internets nekad nav bijis paredzēts kā kara ierocis. Ukrainas armija līdz šim ir veiksmīgi izmantojusi dronus, lai atklātu Krievijas spēku pozīcijas un tām uzbruktu. "SpaceX" Ukrainai ir sagādājis lielu daudzumu "Starlink" interneta termināļu, kuri savienojas ar gandrīz 4000 ap Zemi riņķojošiem satelītiem. 

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” turpina darbu ar parādniekiem, kuri nav norēķinājušies ar uzņēmumu par saņemto pakalpojumu. 2022.gadā nosūtīti tūkstoš 605 informatīvie atgādinājumi, kā arī 3 tūkstoši 637 brīdinājumi parādniekiem. Tāpat pagājušajā gadā sagatavotas 258 izziņas par parādu. Uzņēmuma darbinieki ik dienu klientiem sniedz konsultācijas, kā rīkoties situācijās, kad ir izveidojies parāds. Ar katru klientu tiek strādāts individuāli, noskaidrota esošā situācija un uzņēmuma darbinieki palīdz rast risinājumu problēmai. Tiek atrasta iespēja klientam veikt parāda apmaksu,  izskaidrojot gan parāda atmaksas kārtību, gan par iespēju vērsties pēc atbalsta Jēkabpils novada Sociālajā dienestā. Plašāk par siltumtīklu darbu ar parādniekiem lsiet portālā radio1.lv.

Izglītības un zinātnes ministrija 15.februāra tikšanās laikā centīsies Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai pierādīt, ka skolu tīkla sakārtošana būs efektīvs resurss pedagogu algas paaugstināšanai. Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša skaidro, ka resurss, kas šobrīd tiek izmantots pedagogu algas aprēķinam, ir ļoti atšķirīgs, jo attiecība "skolotājs/skolēns" ir atšķirīga dažādos novados. Viņa atgādina, ka ministrijas pienākums ir noteikt politiku, saturu un kritērijus kā nonākt līdz kvalitatīvai izglītībai. Savukārt pašvaldības nodrošina skolu tīklu, labas skolas standartu un nodarbojas ar to, lai bērni iegūtu labu izglītību un skolotāji saņemtu labu atalgojumu. Ministrija nosaka tikai pedagogu atalgojuma minimālo likmi. Kā skaidro Čakša, jāsaprot, ka resursi ir, tikai vajag sakārtot skolu tīklu. 

Un vēl

Publiskajās autostāvvietās ir jāpaplašina vieta, kas atvēlēta vienam spēkratam. Par šādu Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti vairāk nekā 10 tūkstošiiedzīvotāju parakstu. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien nolēma virzīt iniciatīvu tālākai izvērtēšanai valdībā, lai līdz gada beigām turpinātu izpēti un sagatavotu risinājumus, kā padarīt drošāku transportlīdzekļu novietošanu publiskās stāvvietās. Latvijā stāvvietu standartam ir tikai rekomendējošs raksturs. Normatīvi iesaka, ka platumam vajadzētu būt ne mazākam par 2,5 metriem. Bet tagad plānots ar likumu noteikt, ka tam jābūt no 2,5 līdz 2,7 metriem platam.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-16.00
Radio1 ziņās klausieties: Centrālajā vēlēšanu komisijā valda haoss; Dārgās apkures dēļ daļa dārzeņu siltumnīcu arī šajā sezonā par mēnesi atliek gurķu un tomātu audzēšanu; un Jēkabpils pilsētas teritorijā automašīnu atstāšana stāvvietā ir atļauta uz noteiktu laiku.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas iecerēto būvprojektu īstenošanai trūkst aptuveni 13 miljoni eiro. Patlaban slimnīcā norit infrastruktūras uzlabošanas darbi. Darbus vairākos objektos iecerēts noslēgt 2024.gadā, solot izveidot modernāko bērnu slimnīcu Baltijā. Šobrīd turpinās Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra būvniecība un ēkas, kurā atradīsies "Barnahus" jeb Bērna māja un Paliatīvās aprūpes dienesta telpas, renovācija, noslēguma posmā ir Administrācijas ēkas renovācija. Pagājušajā gadā uzsākta ēkas, kurā atradīsies Ambulatorais veselības centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, būvniecība, kas  arī tiek finansēta ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu. Vēl uzsākta Epilepsijas un miega medicīnas centra izveide. Slimnīcā norāda, ka šie būvniecības stadijā esošie projekti tiks pabeigti, taču ir risks neuzsākt citu ieplānoto ieceru īstenošanu. 

Centrālajā vēlēšanu komisijā valda haoss, intervijā Latvijas Radio sacīja jaunievēlētā CVK vadītāja Kristīne Saulīte. Viņa norādīja, ka tāda situācija veidojusies ne tikai pēdējo gadu laikā, bet tas bijis ilgs process. Viņa uzsver, ka iestāde jau no 90. gadiem nav mainījusies, bet prasības ir mainījušās. Tā kā iestāde nav gājusi līdzi laikam, pašlaik jaunās vadītājas darbs neesot vienkāršs. Kopā ar CVK locekļiem tiekot runāts par to, kā varētu izskatīties CVK struktūra.
 
Krievija piektdienas rītā izšāvusi raķetes uz Ukrainu un uzbrukuma dēļ daudzos apgabalos darbojas pretgaisa aizsardzība. Kijivas apgabala administrācija ziņo, ka apgabalā strādā pretgaisa aizsardzība, bet pašā galvaspilsētā dzirdami sprādzieni. Pretgaisa aizsardzība strādā arī Poltavas, Mikolajivas, Odesas apgabalos un citviet. Ukrainas amatpersonas ziņo, ka izšautas raķetes "Kalibr" no kuģiem Melnajā jūrā, kā arī spārnotās raķetes no bumbvedējiem Tu-95. Kā ziņo uzņēmums "Ukrenergo", fiksēti trāpījumi vairākiem enerģētikas objektiem Ukrainas austrumu, rietumu un dienvidu reģionos. Šī iemesla dēļ dažos apgabalos pārrauta strāvas padeve, ziņo enerģētiķi. Visā Ukrainā izsludināta gaisa trauksme.

Krievijas spēki naktī uz piektdienu ar raķetēm apšaudīja Zaporižjas pilsētu, kas bija lielākais uzbrukums pilsētai kopš kara sākuma. Raķešu triecienā tika nodarīti postījumi Zaporižjas infrastruktūras objektiem. Tāpat ar raķetēm tika apšaudīta Harkiva, nodarot postījumus infrastruktūrai. Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ihnats pavēstīja, ka Krievijas spēki naktī uz Zaporižjas un Harkivas apgabaliem izšāvusi rekordlielu zenītraķešu S-300 skaitu – 35.

Francijas prezidents Emanuels Makrons šodien sacīja, ka apsver Francijas augstākā apbalvojuma atņemšanu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, tomēr pagaidām vēl gaida īsto brīdi, lai šādi rīkotos. Putins saņēma Francijas augstāko apbalvojumu "Grand-Croix de la Legion d'Honneur" (Goda leģiona ordeņa Lielo krustu) 2006.gadā laikā, kad Maskava baudīja labākas attiecības ar Parīzi un Rietumiem. Kopš Putins pirms gada pavēlēja sākt pilna mēroga karu pret Ukrainu, attiecības Rietumu un Maskavas starpā teju pilnībā sarautas, bet Eiropas Savienība Krievijai noteikusi smagas sankcijas. Kā ziņots trešdien Makrons Francijas augstāko apbalvojumu piešķīra Putina ienaidniekam Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, tomēr apbalvojuma atņemšana Putinam vēl stāv priekšā.

Arvien pieaug bojāgājušo skaits pirmdien notikušajās spēcīgajās zemestrīcēs, kas nodarīja plašus postījumus Turcijas dienvidaustrumos un Sīrijas ziemeļrietumos, līdz šim brīdim ir apstiprināta jau vairāk nekā 21 tūkstoša cilvēku nāve. Tikmēr tūkstošiem izdzīvojušo ir spiesti mitināties necilvēcīgos apstākļos, jo kavējas palīdzības piegādes. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicināja starptautisko sabiedrību piešķirt vairāk līdzekļu Turcijai un Sīrijai, jo pastāv bažas par dažādu infekcijas slimību izplatīšanos cietušajos reģionos. ANO līdz šim ir atvēlējusi 25 miljonus dolāru palīdzības sniegšanai un nākamnedēļ ANO uzsāks plašu līdzekļu vākšanu palīdzības nosūtīšanai uz Sīriju.

Turpinām ziņas

Dārgās apkures dēļ daļa dārzeņu siltumnīcu arī šajā sezonā par mēnesi atliek gurķu un tomātu audzēšanu. Ir arī saimniecības, kas dārzeņus audzē visu gadu ar papildu apgaismojumu un pašu saražoto siltumu, bet daļai siltumnīcu modernizācija un arī savas koģenerācijas stacijas izveide rada izaicinājumus, īpaši esošajos ekonomiskajos apstākļos. SIA "Rītausma" dārzeņu siltumnīcu īpašniece Lāsma Bekina sabiedrisko mediju portālam stāsta, ka pirmā tomātu raža Jēkabpils novada Salas pagasta siltumnīcās ierasti ir aprīļa beigās, bet jau pērn energoresursu krīzes dēļ uzņēmums audzēšanu atlika un dārzeņus tirgot sāka vien jūnijā. Arī šogad tomātu un gurķu stādi siltumnīcās vēl nav dārgās apkures dēļ. Viņa norāda, ka uzņēmums pērn samazināja apjomu un arī saīsināja sezonu. Apgrozījums pērn saruka par 30%. Neskatoties uz daudzajiem izaicinājumiem, Bekina dārzeņu audzēšanu neplāno pamest un cer uz nozares izaugsmi valstī.

Latvijā kopumā ir ap 10 saimniecības, kas dārzeņus siltumnīcās audzē lielās platībās, un daļa to dara arī ziemā ar papildu apgaismoju un pašu saražoto siltumu, stāstīja dārzeņu audzētāju biedrības "Latvijas dārznieks" vadītājs Jānis Bērziņš un lēsa, ka cena dārzeņiem, visticamāk, nepieaugs. Kopumā šoziem ražotāji informē, ka viņu cena gurķiem ir pat par 15% zemāka nekā iepriekšējā sezonā. Tomātiem ir pagājušā gada līmenī. Tā ir cena, kuru saņem ražotājs, tālāk tas, kas notiek tirgū, ir tirgotāju ziņā. Arī Cēsu siltumnīcas dārzeņu saimniecība "Kliģeni" norāda, ka dārzeņu audzēšanu šogad par mēnesi atliks dārgās apkures dēļ, jo arī šo siltumnīcu apsildē lielākoties ir gāzes apkure.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldības policija atgādina, ka, lai uzlabotu piekļuvi pilsētā pie esošām iestādēm un veikaliem, piemēram, veikals "Beta" stāvlaukums Brīvības iela 145, veikals "Otto" Brīvības iela 149, veikals "Top" Nameja iela 12, veikals "Lidl" Ledus iela 5, Jēkabpils 2.vidusskola Jaunā iela 44, degvielas uzpildes stacija "Circle K" Rīgas iela 218G, bērnudārzs "Kāpēcītis" Palejas iela 15A, veikals "Sedumi" Brīvības iela 310A, Jēkabpils pilsētas teritorijā automašīnu atstāšana stāvvietā ir atļauta uz noteiktu laiku. Automašīnu stāvvietās, kurās ir atļauts apstāties uz noteiktu laiku ir izvietota ceļa zīme Nr. 537 “Stāvvieta” un papildzīme Nr. 840 “Stāvēšanas laiks”, norādot, cik ilgi automašīnas minētajā stāvlaukumā drīkst atrasties, pārsvarā tās ir 30 min, bet pie veikala "Sedumi”, piemēram, 2 stundas.  Novietojot automašīnu šādā stāvvietā, tās salonā pie priekšējā stikla jānovieto informācija ar pulksteņa laiku, cikos transporta līdzeklis stāvvietā ir atstāts.

Ceļu satiksmes noteikumos nav noteikts kādas formas laika norādei jābūt automašīnas salonā pie priekšējā stikla, tādējādi transportlīdzekļa vadītājs var izvēlēties jebkuru saprotamu informācijas norādes veidu. Vai tas tiek izdarīts ar speciāla informatīvā pulksteņa palīdzību, vai uz lapiņas uzrakstītu laiku – tas ir katra transportlīdzekļa vadītāja ziņā. Šī laika ierobežojuma mērķis ir viens – lai pēc iespējas plašākam transportlīdzekļu vadītāju lokam būtu iespējams izmantot stāvvietu, un, lai netiktu novietotas, uz neierobežotu laiku, vienas un tās pašas automašīnas.

Atstājiet komentāru