2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 20.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Veselības inspekcija pērn saņēmusi 640 iesniegumu par veselības aprūpes kvalitāti; Ukrainā sašauts mikroautobuss uz kura bija Latvijas karogs; un Kad sāksies astronomiskais pavasaris?

Veselības inspekcija pagājušajā gadā saņēmusi kopumā 640 iesniegumu par veselības aprūpes kvalitāti, tajā skaitā 104 sūdzības bija par nelaipnu attieksmi un sliktu komunikāciju. Veselības inspekcijas vadība iestādi salīdzina ar lakmusa papīru, jo visi iesniegumi, zvani no iedzīvotājiem raksturo to, kas kopumā notiek veselības aprūpes sistēmā. Šobrīd lakmusa papīrs krāsojas gana sarkans, jo ļoti daudz sūdzību ir par nelaipnu attieksmi, par sliktu komunikāciju, par to, ka pacientam nav izskaidrots kaut kas par viņa saslimšanu un līdz ar to nav ievērots Pacientu tiesību likums. Veselības inspekcija aicina pacientus sākt risināt konflikta situāciju veselības iestādē un tikai pēc tam doties uz veselības inspekciju.

Latvijā pusgada laikā plānots sākt pārvadāt pasažierus jaunajos elektrovilcienos. Līdz tam speciālisti jaunos sastāvus regulāri pārbauda un veic izmēģinājuma braucienus. Plānots, ka AS “Pasažieru vilciens” visus 32 elektrovilcienus, kuri būs pilnībā gatavi pasažieru pārvadājumiem, saņems līdz 2023. gada beigām. Katrs no tiem sastāvēs no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums būs 109 metri. Katrā vilcienā būs sēdvietas 436 pasažieriem. Vilcienos būs viena līmeņa iekāpšana no pasažieru platformām, kas ne tikai nodrošinās pakalpojuma pieejamību ikvienam, bet arī saīsinās pasažieru apmaiņas laiku pieturvietās. Paredzēts, ka ar jaunajiem vilcieniem izpildīs reisus Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.

Ēkai Jūrmalā zaudējot Krievijas vēstnieka rezidences statusu, Iekšlietu ministrija rosinājusi to vairs neapsargāt.
Ministru kabineta rīkojums par objektiem, ko apsargā Valsts policija, paredz pienākumu policijai apsargāt Krievijas vēstnieka rezidenci Jūrmalā, Bulduru prospektā 135. Ārlietu ministrija 20.februārī informējusi policiju par Latvijas lēmumu pazemināt diplomātisko attiecību līmeni ar Krieviju, tās turpmāk uzturot pilnvaroto lietvežu līmenī. Ministrija norādījusi, ka Krievijas vēstnieks Latviju jau pametis un ēkai Bulduru prospektā vairs nav piemērojams vēstnieka rezidences statuss. Tāpat rezidence zaudē Vīnes konvencijā minētās privilēģijas, tādēļ ministrija lūgusi pārtraukt šī objekta apsardzes nodrošināšanu.

Starptautiskā Krimināltiesa izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus par ukraiņu bērnu deportāciju, ziņo Leta. Ukrainas amatpersonas kā vēsturisku apsveica starptautiskās krimināltiesas lēmumu izdot Putina aresta orderi. Uz ko ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ar atbildi "Twitter" nepalika parādā: citēju- "Turpmāk Krievijas Federācijas pilsonis Vladimirs Putins būtu dēvējams par "smagos noziegumos apsūdzēto." Citāta beigas. Ar orderi par Putina arestu, pasaule saņēma signālu, ka Krievijas režīms ir noziedzīgs un tā vadība un rokaspuiši tiks saukti pie atbildības. 

Turpinām ziņas

Sociālos tīklus pārņēmusi vēsts par sašautu baltu mikroautobusu Ukrainā, uz kura ir uzlīme, kurā redzams Ukrainas, Polijas, un arī Latvijas karogs. Ierakstu par šo situāciju savā "Twitter" profilā publicējis Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko. Kā vēlāk "Facebook" atklāja biedrības "Baltijas globālā iniciatīva" pārstāvji, apšaudē cieta divi poļu brīvprātīgie – Mareks un Oļegs. Mikroautobuss bija poļu brīvprātīgo rīcībā kopš 2022. gada maija. Tas tika atrasts Rīgā un pārrēģistrēts uz biedrību Polijā.

Biedrības "Baltijas globālā iniciatīva" vadītājs, Madonas baptistu draudzes mācītājs Pēteris Eisāns, kas sadarbojās ar biedrību, kuras mikroautobuss tika sašauts, jau kopš kara pirmās dienas atbalsta Ukrainas iedzīvotājus, palīdzot tiem izceļot no Ukrainas un piegādājot dažādas nepieciešamās lietas. Kā stāsta biedrības vadītājs Pēteris Eisāns, jau kara pirmajā dienā viņš sācis meklēt kontaktus ar citiem baptistiem Polijā, kas atrodas tuvāk Polijas-Ukrainas robežai, tādējādi izveidojot atbalsta punktu, lai atvieglotu palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšanā par bezmaksas higiēnas precēm meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs. Iniciatīvas autori – Latvijas Sieviešu nevalstisko organizāciju sadarbības tīkls uzsver, ka viņu vēlme ir dot iespēju meitenēm skolās un profesionālās izglītības iestādēs, neatkarīgi no viņu ģimeņu materiālā stāvokļa, piedalīties izglītības procesā, nodrošinot bezmaksas higiēnas preču izdales vietu vai vietas izglītības un interešu izglītības iestādēs, piemēram, kā automātu vai citu diskrētu iespēju, lai katra meitene varētu nepieciešamības gadījumā paņemt un izmantot viņai piemērotāko līdzekli bez maksas. Starptautiski pētījumi rāda, ka ik sestā Latvijas meitene kavē skolu vai stundas, jo viņai ik mēnesi nav pieejamas higiēnas preces.

Un vēl

No sestdienas, 18.marta dienas garums Latvijā pārsniedz nakts garumu, liecina portālā "timeanddate.com" publicētie dati. Ja vēl sestdien diena bija tikai dažas sekundes ilgāka nekā nakts. Tad katra nākamā diena kļūs par nepilnām piecām minūtēm garāka. 20.marta vēlā vakarā būs ekvinokcija - beigsies astronomiskā ziema un iestāsies astronomiskais pavasaris. Marta ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Zemes ziemeļu puslodē sākas astronomiskais pavasaris, bet dienvidu puslodē - rudens. Saskaņā ar latviešu tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti.

Šonedēļ Latvijā gaidāms lietains laiks, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra publiskotā informācija. Nedēļa sāksies ar salīdzinoši mierīgiem laika apstākļiem - palaikam līs, dominēs lēns vējš un daudzviet veidosies migla, kas apgrūtinās braukšanas apstākļus. Gaisa temperatūra dienās pakāpsies līdz +10 grādiem, kā arī naktīs lielākoties saglabāsies virs 0 grādiem. Savukārt darba nedēļas izskaņā laika apstākļus vairāk ietekmēs ciklonu darbība - gaidāms nokrišņiem bagāts laiks.

Spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni centrālās un austrumu daļas upēs. Savukārt Daugavas upes posmā Piedruja-Zeļķi ūdenslīmenis paaugstinājās par 11 līdz  25 centimetriem. Bet Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis pazeminās, vien atsevišķās upēs ūdenslīmenis paaugstinājās, proti, ūdenslīmenis kāpis Aiviekstē un Pededzē. 

Tāpat sinoptiķi atzīmē, ka turpina kust sniegs un ledus, novērojama reta ledus iešana. Ledus lielākoties kūst uz vietas, bez intensīvas uzlūšanas un iešanas. Austrumu daļas upē Pededzē pie Litenes izveidojusies piekrastes vaļumjoslas, ledus kūst uz vietas un tuvākajā laikā gaidāma ledus iešana.  Tirza pie Lejasciema ir brīva no ledus un ir vērojama bieža ledus iešana. 

Savukārt ledus krautņi saglabājušies Daugavā  Jēkabpils -Pļaviņu posmā,  Gaujas augštecē, Ogres lejtecē. Daugavā pie Zeļķiem ir reta ledus iešana. Turpinoties ūdenslīmeņa kāpumam, kusīs un tiks atrautas no krastiem piesalas, upēs tiks ierauti ledus gabali, kas atrodas krastā, piebilst meteorologi.
Pie Pļaviņām ūdenskrātuvē ir nepilna ledstāve un ir novērojama reta ledus iešana, pie Bebrulejas joprojām saglabājas ledus sega ar lieliem izskalojumiem, ledus sairst un kūst uz vietas, tuvākajā laikā gaidāma ledus iešana.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pielaides darbam ar valsts noslēpumu vēl nav saņēmuši vairāki deputāti un ministri; No aprīļa Jēkabpilī samazināsies maksa par siltumu; un Jēkabpilī norisināsies izglītojoša orientēšanās spēle jauniešiem par mērniecības tematiku "Ģeo-inženieris".

Pielaides darbam ar valsts noslēpumu vēl nav saņēmuši vairāki deputāti un ministri. Šī iemesla dēļ Saeimas Nacionālās drošības komisija strādā nepilnā sastāvā, jo visiem tās deputātiem ir nepieciešama pielaide. Saeimas Nacionālās drošības komisijā strādā pa vienam deputātam no katras frakcijas. Līdz šim komisijas darbā varēja piedalīties tikai četri no septiņiem deputātiem. Līdz ar pielaides saņemšanu komisijas darbā var iesaistīties arī Vilis Krištopans, bet divi deputāti joprojām ir bez pielaides. Viens no deputātiem, kuriem nav pielaide ir Igors Judins no "Stabilitātei" un Kaspars Briškens no "Progresīvajiem". No valdības ministriem pielaides vēl nav diviem – veselības un zemkopības – ministriem.

Pirmās sešas no Latvijas dzērājšoferiem konfiscētajām automašīnām jau nogādātas Ukrainā. "Tviterkonvojs" šajā nedēļas nogalē aizbrauca un jau veiksmīgi atgriezies Latvijā. Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā nolēma bez atlīdzības nodot 18 valstij piekritīgos dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus Ukrainai. Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam minētos transportlīdzekļus var nodot bez atlīdzības Ukrainas valdības īpašumā, lai palīdzētu novērst ar karadarbību saistītās ārkārtējās situācijas sekas un atbalstītu Ukrainas sabiedrību.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklējis okupēto Mariupoli, kuru Krievijas karaspēks aplenca kara sākumā un nobombardēja. Sākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā pagājušā gada 24.februārī, Krievijas karaspēks uz trim mēnešiem aplenca Mariupoli un nobombardēja to. Tai skaitā tika sabombardēts Mariupoles dzemdību nams un Drāmas teātris, nogalinot vairākus simtus mierīgo iedzīvotāju, kas teātrī vairāk nekā nedēļu centās patverties no Krievijas uzbrukuma. Masīvi uzbrukumi tika vērsti pret rūpnīcu "Azovstaļ", kur bija paslēpušies Mariupoles aizstāvji. Putins sestdien arī apmeklējis okupēto Krimu, atzīmējot devīto gadadienu kopš Ukrainai piederošās pussalas aneksijas. Krievijas televīzija demonstrēja kadrus, kuros Putins redzams Sevastopolē. Putins apmeklējis Krimu un Mariupoli dienu pēc tam, kad Starptautiskā Krimināltiesa izdeva Putina aresta orderi par ukraiņu bērnu deportāciju.

Kā ziņots, Krievija okupēja Krimu 2014. gadā - astoņus gadus pirms pilna mēroga kara sākuma Ukrainā. Neleģitīmā Krimas referenduma gadadienā Latvijas Ārlietu ministrija  visstingrākajā veidā nosoda Krievijas rīcību un uzsver, ka Krimas nelikumīgā aneksija aizsāka neprovocētu un neattaisnojamu agresiju pret Ukrainu un tās teritoriālo vienotību, ko Krievija noziedzīgi turpināja 2022. gadā. Ārlietu ministrija visstingrākajā veidā nosoda Krievijas rīcību, kas ir rupjš starptautisko tiesību, tai skaitā ANO Statūtu, pārkāpums. Latvija neatzina un nekad neatzīs viltus referendumu rezultātus un Krievijas centienus nelikumīgi anektēt okupētās Ukrainas teritorijas. Latvija atzīst Ukrainas teritoriālo vienotību tās starptautiski noteiktajās robežās.

Turcija un Ukraina sestdien paziņoja, ka tiks pagarināta starptautiskā vienošanās, kas ļauj kara plosītajai Ukrainai pa Melno jūru eksportēt labību, apejot Krievijas blokādi. Vienošanās ir jāpagarina ik pēc četriem mēnešiem, un sestdien noslēdzās novembrī panāktais darījuma pagarinājums. Ja "labības vienošanās" pārtrauktu darboties, tad pasaulē atkal strauji pieaugtu pārtikas cenas, kas vissmagāk ietekmētu nabadzīgos reģionus. Pagājušajā vasarā izveidotais Ukrainas graudu eksporta koridors Melnajā jūrā ļauj apiet Krievijas karakuģu īstenoto Ukrainas ostu blokādi, ko Krievijas uzsāka pēc pilna apmēra iebrukuma pagājušā gada 24.februārī.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils siltums” informē, ka no 1.aprīļa apstiprināts siltumenerģijas tarifa samazinājums par 17,47% un siltumenerģijas tarifs būs 113.45 eiro par megavatstundu. SIA “Jēkabpils siltums” atgādina, ka līdz 30. aprīlim mājsaimniecībām valsts paredz  centralizētās siltumapgādes atbalstu - centralizētās siltumapgādes tarifa sadārdzinājumu virs 68 - 150 eiro par megavatstundu valsts kompensēs 50% apmērā, savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavatstundu, valsts kompensēs 90%. Atbalsts mājsaimniecībām tiek piešķirts automātiski.

Februārī koksnes tirgū stabilitāte turpinājās, malkas cenai turpinot stabilu, bet lēnu lejupslīdi. Tuvojoties apkures sezonas noslēgumam, malkas cenas kritums ir loģisks rezultāts, un paredzams, ka nākamos mēnešus tendence turpināsies, maijā malkas cenai sasniedzot tās zemāko punktu. Tāpat februārī skujkoku zāģbaļķu cenas saglabājās nemainīgas, taču pavasarī būvniecības sezonai atsākoties, aina varētu mainīties, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā “E-silva” apkopotā informācija.

Un vēl

Starptautiskajā Mērnieku dienā, rīt, 21.martā, Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācija iepazīstinās nozares pārstāvjus un visus interesentus ar informatīvi izglītojošu orientēšanās spēli jauniešiem par mērniecības tematiku "Ģeo-inženieris". Spēles mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar mērnieka profesiju, kuru mūsdienās var dēvēt par ģeotelpisko datu inženieri, tehnoloģijām, kuras izmanto mūsdienu mērnieki, kā arī aicināt izvērtēt iespēju studēt studiju programmās, kuras piedāvā apgūt visu, kas saistīts ar ģeotelpiskajiem datiem. Laika posmā no 21.marta līdz 21.septembrim visu Latvijas skolu 8.-12.klašu skolēniem būs iespēja spēli "Ģeo-inženieris" spēlēt bez maksas. Spēle būs pieejamas sešās Latvijas pilsētās, to vidū arī Jēkabpilī. Savukārt, oktobrī tiks apkopoti un vērtēti visu komandu rezultāti un apbalvotas trīs labākās klases ar visvairāk pareizi izpildītajiem uzdevumiem, visīsākajā laikā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir februārī veikto darījumu ar nekustamajiem īpašumiem statistika? Jēkabpils novadā noteikti masas ierobežojumi uz vairākiem autoceļiem; Un Naktī uz svētdienu, 26.martu Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku


Šā gada februārī reģistrēti 2 tūkstoši 451 nekustamā īpašuma darījums, liecina LURSOFT datu bāzē pieejamā informācija. Vairāk nekā puse jeb 55% no visiem darījumiem bija ar telpu grupām, proti, telpām vai dzīvokļiem. Analizējot nekustamo īpašumu darījumu datus, "Lursoft" secinājis, ka februārī jauni darījumi reģistrēti visu Latvijas pašvaldību teritorijās. Tai skaitā 36% no visiem nekustamo īpašumu darījumiem aizvadītajā mēnesī reģistrēti Rīgā, aiz kuras darījumu skaita ziņā seko Daugavpils un Liepāja. Jēkabpils novads ar 53 darījumiem ierindojas starp pašvaldībām desmitajā vietā, kuru teritorijā februārī reģistrēti visvairāk nekustamo īpašumu darījumi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pērn partijām un personām administratīvo pārkāpumu lietās kopumā piemērojis 25 tūkstoši 120 eiro sodus un licis valsts budžetā atmaksāt 220 tūkstoši 159 eiro, liecina KNAB darbības pārskats. Par Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma un Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normu pārkāpumiem 2022. gadā KNAB sāka 87 administratīvā pārkāpuma lietas pret politiskajām partijām un citām juridiskajām un fiziskajām personām, pieņemot 99 lēmumus. Detalizētāku informāciju no KNAB par sodīto identitātēm un soda pamatojumu KNAB pagaidām nepublisko, solot, ka informācijas apkopojumu varēs sniegt pēc politisko spēku 2021.gada pārskatu, kā arī 2022.gada vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaužu apkopošanas. 

Ukrainā vieglus ievainojumus lādiņa sprādzienā guvis brīvprātīgais snaiperis no Latvijas ar segvārdu Sarkanā lapsa,  sociālajos tīklos vēsta biedrība "SOS palīdzība Ukrainai", kas nodarbojas ar palīdzības vākšanu un nogādāšanu Ukrainas armijai. Atsaucoties uz paša snaipera pausto, biedrība raksta, ka Bahmutas sektorā viņš braucis divatā ar draugu no Čehijas līdz viņiem trāpījis 120 milimetru lādiņš. Persona no Čehijas gājusi bojā. Latvijas snaiperim ir viegli ievainojumi, viņš apgalvo, ka jau pēc pāris dienām braukšot atpakaļ uz fronti.

Lietuvā gandrīz divus mēnešus ilgušā Satiksmes ministrijas organizētā kampaņā Ukrainas iedzīvotājiem saziedoti 479 velosipēdi. Velosipēdus bija iespējams ziedot 25 nodošanas punktos visā Lietuvā, ieskaitot Viļņā, Kauņā, Klaipēdā un Paņevežā. Lielākā daļa velosipēdu ir lietoti, bet labā stāvoklī. Viena trešdaļa no tiem ir bērnu velosipēdi. Papildus saziedotas arī 400 ķiveres, 300 atstarojošās vestes, 100 velosipēdu lukturi, vairāk nekā tūkstoš 800 atstarotāju un daudz citu velosipēdu aksesuāru.

No Polijā esošajiem ukraiņu bēgļiem 45% plāno palikt šajā valstī ilgāku laiku – vismaz vienu vai vairākus gadus pēc kara beigām, savukārt 2022.gada martā šādu vēlmi bija izteikuši 31% no ukraiņu bēgļiem Polijā. Par šādu ukraiņu bēgļu noskaņojumu liecina aptauja, kuru pēc Polijas premjerministra kancelejas pasūtījuma sarīkoja migrācijas platforma EWL un Varšavas universitātes Austrumeiropas studiju centrs. Bēgļu īpatsvars, kas vēlas palikt Polijā uz pastāvīgu dzīvi, kopš pērnā gada marta ir samazinājies no 7% līdz 6%.

Turpinām ziņas

Lai novērstu autoceļu bojājumus pavasara atkušņa laikā, Jēkabpils novada pašvaldība no līdz brīdim, kad ceļš ir apžuvis un atguvis nestspēju, noteikusi aizlieguma zīmju Nr.312 “Masas ierobežojums” un Nr.306 “Kravas automobiļiem braukt aizliegts” uzstādīšanu uz vairākiem pašvaldības autoceļiem.  Autotransporta masas ierobežojumus pašvaldība noteikusi, lai autoceļi, kuri ir zaudējuši nestspēju, netiktu neatgriezeniski sabojāti. Ierobežojumu laikā būs liegta kokmateriālu transportēšana un citu smagsvara kravas transportlīdzekļu pārvietošanās, kuru masa pārsniedz 7, 10 vai 11 tonnas, atbilstoši uzstādītajām ceļa zīmēm uz pašvaldības autoceļiem. Karte ar autoceļiem uz kuriem noteikti masas ierobežojumi pieejama latvijas valsts ceļu portālā lvceli.lv.

Pagājušajā nedēļā, sadarbojoties Valsts policijai ar Ukrainas tiesībsargājošām iestādēm, tika pārtraukta kādas starptautiskas organizētas noziedzīgas grupas darbība. Krāpnieciskā shēma tika realizēta, izmantojot zvanu centru tīklu, kas atradās Ukrainā un kura viena mēneša apgrozījums, iespējams, pārsniedza 128 tūkstoši eiro. Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka lielākā daļa cietušo ir Latvijas iedzīvotāji. Noskaidrots, ka Ukrainā, Dņepropetrovskas apgabalā šīs organizētās grupas pārraudzībā strādāja vairāk nekā 60 operatoru. Organizētās noziedzīgās grupas arestētās mantas kopējā vērtība sasniedz 272 tūkstoši eiro. Šobrīd notiek izmeklēšanalai noskaidrotu visas personas, kas cietušas no šīs organizētās noziedzīgās grupas darbībām.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē, 26. martā pulksten 3 – naktī no sestdienas uz svētdienu – Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu, liecina Ekonomikas ministrijas sniegtā informācija. Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā vēl nav panākts, joprojām ir spēkā iepriekš apstiprinātā kārtība – vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Līdz ar to vasaras laiks būs spēkā līdz 2023. gada 29. oktobrim. 


Atstājiet komentāru