2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.maijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9.maijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādas bijušas elektroenerģijas cenas Latvijā pagājušajā nedēļā?  Rīgā bezmaksas varēs veikt psoriāzes pārbaudi; Šodien sākas 67. Eirovīzijas dziesmu konkurss; un Uzņemti līdz šim augstākās kvalitātes attēli ar zemeslodi

No diviem patlaban publiski izvirzītajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam lielāks sabiedrības atbalsts ir uzņēmējam, "Apvienotā saraksta” dibinātājam Uldim Pīlēnam, tomēr lielākā daļa jeb 52% iedzīvotāju vēlētos, lai amatam tiek piedāvāts kāds cits kandidāts, liecina pētījumu centra "Norstat" veiktā tiešsaistes aptauja. Pīlēnu kā labāko pretendentu redz ap 35% aptaujas dalībnieku, bet pašreizējā Valsts prezidenta Egila Levita pārvēlēšanu amatā atbalsta ap 14% respondentu.bTomēr vairākums jeb 52% iedzīvotāju aptaujā atzīmējuši izvēli "cits kandidāts". Kandidātus var pieteikt no šodienas, 9. maija līdz sestdienai, 13.maijam. Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.

Latvijā vidējā elektroenerģijas cena saglabājās iepriekšējās nedēļas līmenī, bet Lietuvā tā samazinājās par 2%, un abos tirdzniecības apgabalos tā vienoti bija 78,04 eiro par megavatstundu, informē AS Latvenergo.  Igaunijā elektroenerģijas cena vidēji bija 77, 40 eiro par megavatstundu un palika bez izmaiņām pret iepriekšējās nedēļas datiem. "Latvenergo" skaidro, ka aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas nelielu cenu lejupslīdi veicināja par 5% zemāks elektroenerģijas patēriņš "Nord Pool" reģionā, lielāks atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvars Ziemeļvalstīs – 79% no kopējās uzstādītās, kā arī zemākas energoproduktu cenas, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Lietuva tehniski ir gatava ātrākai elektrotīklu sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas sistēmu un arī turpmāk centīsies vienoties ar Latviju un Igauniju par procesa paātrināšanu. Lietuvas interesēs ir visu trīs Baltijas valstu elektrotīklu vienlaicīga sinhronizēšana ar Rietumeiropas tīkliem. Lietuvas elektrības pārvades sistēmu operators "Litgrid" 22.aprīlī pirmo reizi veica valsts elektrības sistēmas izolētas darbības pārbaudi, kas bija veiksmīga. Lietuvas amatpersonas iepriekš paziņoja, ka veiksmīgas pārbaudes gadījumā valsts apsvērs iespēju no BRELL līguma, kas Baltijas valstis savieno ar Krievijas un Baltkrievijas elektrotīkliem, izstāties 2024.gada februārī. Pašlaik Baltijas valstu elektroapgādes sistēmas ietilpst Krievijas elektroapgādes sistēmā jeb tā dēvētajā BRELL lokā, kas rada gan ģeopolitiskus, gan enerģijas drošības riskus, jo Krievija kontrolē apgādes sistēmas frekvenci un var ietekmēt Baltijas valstu elektroapgādes sistēmas darbību.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas vērtējumā Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizācija ir politiska un finansiāla prioritāte, kuras īstenošanai piešķirti vairāk nekā 1,2 miljardi eiro. 2018.gadā Baltijas valstu un EK parakstītā vienošanās noteic, ka līdz 2025.gada beigām Baltijas valstu elektrotīkli tiks sinhronizētu ar kontinentālās Eiropas sistēmu.

Brisele Eiropas Savienības dalībvalstīm ierosinājusi noteikt Krievijai par tās karu pret Ukrainu 11.to sankciju kārtu, un tās mērķis būs vērsties pret līdzšinējo sankciju apiešanu. Paketes fokuss būs uz sankciju īstenošanu un to efektivitāti. Paketes ietvaros Eiropas Komisija iesaka apturēt sensitīvo tehnoloģiju eksportu uz astoņiem Ķīnas uzņēmumiem, pastāvot aizdomām, ka tie preces tālāk pārdod Krievijai, teikts dokumentā, ar ko iepazinusies ziņu aģentūra AFP. Tāpat  rosina ierobežot eksportu uz vairākiem Armēnijas, Irānas, Uzbekistānas un Apvienoto arābu emirātu uzņēmumiem. Jaunajos priekšlikumos paredzēts izveidot mehānismu, kas ļautu ierobežot zināmu preču eksportu uz trešajām valstīm, kas darbojas kā starpnieki preču piegādēm uz Krieviju. Eiropas savienības vēstnieki tiksies trešdien, lai sāktu diskusijas par jaunākajiem priekšlikumiem.

Spānijā gatavojas pamatīgi sausai vasarai. Jau tagad, pavasarī, gaisa temperatūra ir uzkāpusi līdz rekordaugstam līmenim. Ciematos netālu no Kordovas pilsētas, kas atrodas Spānijas dienvidos, Andalūzijā, vietējiem iedzīvotājiem dzeramo ūdeni piegādā cisternās ar kravas automašīnām. Lietus te nav lijis jau vairākus mēnešus, tāpēc līdzšinējie ūdens krājumi ir teju pilnībā izsīkuši, un bez dzeramā ūdens varētu palikt ap 70 tūkstoši cilvēku. Un šī nav vienīgā vieta Spānijā, kur ir šādas problēmas. Arī zinātnieki ir brīdinājuši, ka reģionam nav cerību uz vēsākiem laikapstākļiem, vismaz ne gada siltajos mēnešos.

Turpinām ziņas

Starptautiskajā 67. Eirovīzijas dziesmu konkursā šodien Latviju Liverpūlē, Lielbritānijā, pārstāvēs grupa "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā". Mūsu valsts pārstāvji uzstāsies pirmā pusfināla pirmajā daļā. Līdzās Latvijai tajā uzstāsies arī Horvātija, Īrija, Malta, Norvēģija, Portugāle un Serbija. Pirmā pusfinālā piedalīsies mūziķi arī no Azerbaidžānas, Čehijas, Somijas, Izraēlas, Moldovas, Nīderlandes, Zviedrijas un Šveices. Pirmajā pusfinālā balsos arī trīs no "Lielā piecinieka" valstīm – Francija, Vācija un Itālija. Savukārt ceturtdien, 11. maijā notiks otrais pusfināls, kurā uzstāsies arī mūsu kaimiņvalsts Lietuva.

Jau ziņots, ka 2022. gadā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība lēma 2023. gada konkursa rīkošanu Ukrainas vārdā uzticēt otrās vietas ieguvējai - Lielbritānijai.

Pilnībā izārstēt psoriāzi nevar, bet svarīgi ir iemācīties ar slimību sadzīvot. Ja psoriāzi atstāj nekontrolētu, pēc kāda laika tās gaita var pasliktināties, turklāt nekontrolēta psoriāze paaugstina iespējamību saslimt ar citām kaitēm, tā apgalvo Rīgas 1.slimnīcas Dermatoloģijas un STS klīnikas vadītājs, profesors Ingmārs Mikažāns, aicinot uz bezmaksas psoriāzes pārbaudi ceturtdien, 11.maijā laikā no pulksten vieniem dienā līdz četriem pēspusdienā. Pārbaudes notiks Bruņinieku ielā 5, 2.korpusā, 7. kabinetā. Pieraksts uz izmeklējumu, zvanot uz vienoto informācijas tālruni 67366323. Aicina iedzīvotājus, kuri ievērojuši ādas iekaisumu, plaisāšanu, niezi vai zvīņainumu, pieteikties pārbaudēm. Bezmaksas psoriāzes pārbaudes veiks profesori Ingmārs Mikažāns un Ilona Hartmane.

Un vēl

Vienam no jaunākās paaudzes laikapstākļu satelītiem, kas riņķo ap Zemi, ir izdevies radīt tik augstas kvalitātes izšķirtspējas mūsu planētas attēlu, kādu nav bijis iespējams skatīt iepriekš.  Zinātnieki norāda, ka tas pilnībā mainīs laikapstākļu prognozēšanas iespējas jeb, precīzāk sakot, tās ļoti būtiski uzlabos. Zemeslodes pirmais attēlu komplekts tika uzņemts marta vidū. Saskaņā ar Eiropas Kosmosa aģentūras un Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas datiem, attēlos ir redzama liela daļa Ziemeļeiropas un Rietumeiropas, kā arī Skandināvijas teritorija, kas ir pārklāta ar mākoņiem, taču salīdzinoši skaidras debesis ir virs Itālijas un Rietumbalkāniem. Modernais satelīts ir arī spējīgs attēlus uzņemt biežāk – vienu pilna zemeslodes diska attēlu ik pēc 10 minūtēm.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Policija šodien strādā pastiprinātā režīmā; Rīgā pie Brīvības pieminekļa izveidota ziedu kompozīcija Ukrainas karoga krāsās; un Augļkopju asociācija plāno vērsties pēc palīdzības Zemkopības ministrijā.

No pirmdienas pēcpusdienas līdz trešdienas, 10. maija, pulksten 23.59 Valsts policija nepieciešamības gadījumā slēgs transportlīdzekļu satiksmi Uzvaras parka apkārtnē. Satiksme var tikt slēgta Uzvaras bulvāra posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Bāriņu ielai, Ojāra Vācieša ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz Hermaņa ielai, kā arī Hermaņa ielā. Tāpat minētajā laika periodā aizliegs transportlīdzekļu apstāšanos un stāvēšanu Uzvaras parkam piegulošajās ielās. Nepieciešamības gadījumā norādītajā laika periodā šajā teritorijā var tikt aizliegta arī gājēju kustība. Minētie satiksmes ierobežojumi ieviesti, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un Saeimas 20.aprīlī pieņemtā likuma "Par atsevišķu publisku pasākumu rīkošanas aizliegumu 9. maijā" prasību izpildi.

Arī Jēkabpilī policija šodien kontrolēs, lai Rīgas ielā, Krustpils parkā nenotiktu pulcēšanās vai neatļauta ziedu novietošana vietā, kur kādreiz atradās okupantu piemineklis. Valsts policija vēlreiz atgādina, ka šodien pastiprināti tiks uzraudzītas vietas, kur nojaukti padomju režīmu slavinoši objekti. Aizliegta jebkādu piketu, gājienu vai pulcēšanās organizēšana. Ziedu nolikšana iespējama individuāli tikai apbedījumu vietās. Turklāt līdz rītdienai pulksten 7. aizliegta pirotehnikas izmantošana.

Lai atcerētos Otrajā pasaules karā izpostītās lauku saimniecības, Lestenē atklāja jaunu piemiņas parku. Pirmdien līdz ar daudzām valstīm arī Latvijā atzīmēja Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu. Tagad Lestenē blakus kapiem tapis piemiņas parks lauku saimniecībām. Arī tām bija būtiska loma karadarbībā. Parkā izvietoti 50 laukakmeņi – katrs pāršķeltais laukakmens simbolizē kādu no karā iznīcinātajām apkaimes saimniecībām. Otrais pasaules karš sākās 1939.gada 1. septembrī. Tas ir postošākais karš vēsturē – 70 miljoni zaudētu dzīvību, šķirtas ģimenes, trimda, nāve. 1945. gada 8. maijā Eiropā beidzās karš un iestājās miers. Karā Vācijas bezierunu kapitulācija stājās spēkā 8. maijā. Laika starpības dēļ PSRS jau bija 9. maijs, tādēļ Padomju savienībā par Uzvaras dienu kļuva tieši šī diena. Latvijā okupācija turpinājās līdz pat 1990. gada 4. maija neatkarības deklarācijas pieņemšanai. Piemiņas pasākumi pirmdien notika visā Latvijā.  

Saistībā ar sabiedrībā bažas raisījušajiem vardarbības gadījumiem Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 26.maijā sasaucis Noziedzības novēršanas padomes sēdi. Kariņš atzīmē, ka sabiedrībā bažas ir raisījuši divi savstarpēji nesaistīti vardarbīgi notikumi Jēkabpilī un Imantā. No atbildīgo ministriju, iestāžu pārstāvjiem padomes sēdē tiks sagaidīti priekšlikumi, kas būtu jāmaina, lai mazinātu cēloņus un šādu notikumu atkārtošanos.

Šodien Ministru kabineta sēdē lems par iespēju atcelt obligāto prasību lietot sejas maskas veselības aprūpes iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs, nodrošinot sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Vienlaicīgi plānots saglabāt iestādēm iespēju noteikt nepieciešamību lietot sejas maskas atbilstoši aktuālajai epidemioloģiskajai situācijai reģionā. Saskaņā ar likumprojekta anotāciju, pašlaik ir uzlabojusies epidemioloģiskā situācija valstī un pasaulē. Pēdējā laikā vairs nav novērojami uzliesmojumi ar ļoti lielu Covid-19 infiēto skaitu, kā arī Covid-19 saslimšana vairumā gadījumu norit vieglā formā un slimnīcās nonāk mazāks skaits pacientu ar pamatdiagnozi Covid-19. Līdz ar to koronavīruss vairs nerada lielu bīstamību.

Berlīnes tiesa aizliegusi Krievijas karogu un simbolu izmantošanu pie trim padomju memoriāliem Vācijas galvaspilsētā Otrā pasaules kara atceres pasākumos. Augstākā administratīvā tiesa apliecināja, ka piekrīt policijai, kas bažījas, ka Krievijas karogi un Georga lentes var tikt interpretētas, kā Krievijas pret Ukrainu izvērstās agresijas simboli. 

Kremlis ir uzdevis Krievijas izlūkdienestiem organizēt viltus protestus Eiropas lielākajās pilsētās. Tas noskaidrots vairāku mediju kopīgi veiktā izmeklēšanā. Viltus protestu mērķis esot vairot Ukrainai nelabvēlīgu noskaņojumu, kā arī apgrūtināt Zviedrijas iestāšanos NATO. Žurnālisti apgalvo, ka šādas viltus demonstrācijas jau ir notikušas, piemēram, Francijas galvaspilsētā Parīzē, kur it kā vietējie ukraiņi izkliedza pret Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un pret islāmu vērstus saukļus. Tādējādi Kremlis esot vēlējies vairot nesaskaņas starp NATO dalībvalstīm Turciju un Franciju, kā arī Ukrainu, kam ir nepieciešama ārvalstu palīdzība karā pret Krieviju.

Turpinām ziņas

Paužot atbalstu Ukrainai ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un godinot karā kritušos, Rīgā pie Brīvības pieminekļa izveidota ziedu kompozīcija Ukrainas karoga krāsās.  Rīgas domē uzsver, ka katru gadu 9. maijā visā Eiropā atzīmē Eiropas dienu. Tāpēc simboliski, Ukrainai esot ceļā uz Eiropas savienību, pie mūsu brīvības simbola – Brīvības pieminekļa – izvietota ziedu kompozīcija ukraiņu nacionālajās krāsās. Zili dzeltenais karogs piesaista daudzu garāmgājēju uzmanību. Tāpat šeit apskatāma foto izstāde, kurā atainoti dažādi notikumi pie un ap Brīvības pieminekli. 

Daudzdzīvokļu 602. sērijas ēkas ir drošas turpmākai ekspluatācijai, secināts Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar pieredzējušiem būvspeciālistiem veiktajā šīs sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpētē. Pētījumā apsekotas 18 šīs sērijas daudzdzīvokļu ēkas – 15 deviņstāvu un trīs sešstāvu ēkas Jelgavā, Ogrē, Salaspilī un Rīgas mikrorajonos Imantā, Pļavniekos un Dārzciemā. Izpēte veikta ēkām, kuras tika nodotas ekspluatācijā laika posmā no 1974. līdz 2006. gadam. Apsekoto ēku pamatu un pamatnes tehniskais stāvoklis izpētes rezultātā novērtēts kā atbilstošs ēku mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām. Arī apsekoto ēku nesošo sienu un ēku pagraba, starpstāvu un bēniņu pārsegumu stāvoklis novērtēts kā apmierinošs un atbilstošs mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām.  Lai pārliecinātos par esošā dzīvojamā fonda tehnisko stāvokli, Ekonomikas ministrija plāno līdz 2025. gadam veikt visu daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku sēriju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti.

Un vēl

Svētku brīvdienās piedzīvotas spēcīgas salnas, kad vietām termometra stabiņš noslīdēja pat līdz -7 grādiem. Daudzas ogu un augļu saimniecības secina, ka vietām ir pat 80–90% ražas zudumi.  Tāpēc augļkopju asociācija plāno vērsties pēc palīdzības Zemkopības ministrijā. Visvairāk no sala cietušas ābeles un saldie ķirši.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā sarūk kopējie nodokļu parādi;  Jēkabpils reģionālās slimnīcas zaudējumi pērn - 1,2 miljoni eiro; un Maija pēdējā nedēļā Jēkabpilī un Ābeļu ciemā hlorēs ūdenssistēmu.

Latvijā šogad aprīļa sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 848,76 miljoni eiro, kas ir par 2,9% mazāk nekā mēnesi iepriekš un par 3,2% mazāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta dati. Tajā skaitā parādi valsts pamatbudžetam 2023.gada aprīļa sākumā bija 401,22 miljoni eiro, kas ir kritums par 3,8% salīdzinājumā ar marta sākumu, parādi pašvaldību budžetiem veidoja 278,11 miljoni eiro, kas ir par 1,7% mazāk nekā mēnesi iepriekš, bet sociālās apdrošināšanas iemaksu parādi bija 169,42 miljoni eiro, kas ir samazinājums par 2,8%.

Latvijā šogad pirmajos četros mēnešos reģistrēti 3 tūkstoši 311 jauni uzņēmumi, kas ir par 15,6% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina "Lursoft" apkopotā informācija. Tajā skaitā 2023.gada aprīlī reģistrēti 737 jauni uzņēmumi, kas ir par 13,4% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā mēnesī, taču mazākais mēneša laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits šogad. Vienlaikus "Lursoft" dati arī liecina, lai gan aprīlī reģistrēts lielāks jauno uzņēmumu skaits nekā pērn attiecīgajā periodā, to kopējais pamatkapitāls bijis mazāks. Aprīlī reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 2,31 miljons eiro, kamēr 2022.gada aprīlī 650 jauno uzņēmumu pamatkapitāls bija 3,6 miljoni eiro.

Ukrainas galvaspilsētu Kijivu šodien apmeklē Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Viņas vizīte notiek par godu Eiropas dienai, ko šogad pirmo reizi oficiāli atzīmē arī Ukrainā. Tikmēr Krievijā svin tā dēvēto “Uzvaras dienu”, ko agresorvalsts iesāka ar kārtējiem raķešu uzbrukumiem Ukrainai. Šodien, 9. maijā visā Eiropā atzīmē Eiropas dienu, kas ir veltīta mieram un vienotībai šajā pasaules daļā. No šī gada Eiropas dienu atzīmē arī kara pārņemtā Ukraina, kas līdz šim daudzus gadus 9. maijā svinēja tā dēvēto Uzvaras dienu par godu nacistiskās Vācijas sakāvei Otrajā pasaules karā.

Laikā no 11. līdz 14. maijam Berlīnē notiks latviešu literatūras un filmu festivāls "Vai viegli būt latvietim?", kuru organizē Latvijas literatūras eksporta platforma "Latvian Literature". Festivālā tiks izrādītas filmas "Jelgava 94", "Mātes piens", "Vai viegli būt jaunam?", "Janvāris", "Kiosks" un "Jēkabs, Mimī un runājošie suņi", kā arī viesosies Latvijas rakstnieki Jānis Joņevs un Baiba Zīle. Festivāls norisināsies mākslas un kultūras centrā "Brotfabrik". 

Pēc gandrīz gada orbītā Ķīnas kosmosa kuģis atgriezies uz Zemes, pabeidzot ikonisku misiju, kuras laikā tas pārbaudīja Ķīnas atkārtoti izmantojamās kosmosa tehnoloģijas. Sky News raksta, ka Ķīnas eksperimentālais kosmosa kuģis ir atgriezies uz Zemes pēc 276 orbītā pavadītām dienām. Tādējādi Pekina ir pabeigusi ikonisku misiju, lai pārbaudītu atkārtoti izmantojamās kosmosa tehnoloģijas. Kuģis tika palaists orbītā 2022. gada augusta sākumā, taču netika sniegta nekāda sīkāka informācija par to, kāda veida ierīce tā ir, kādas tehnoloģijas tiks pārbaudītas un cik augstu tas lidos kosmosā. Arī kosmosa kuģa attēli vēl nav publiskoti. Ķīnas valsts mediji raksta, ka šis tests iezīmē “lielu izrāvienu” Ķīnas pētījumos par atkārtoti lietojamu kosmosa kuģu tehnoloģijām, kas nodrošinās ērtāku un lētāku veidu, kā organizēt turpmākās kosmosa misijas.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālās slimnīca pērn cietusi 1,2 miljonu eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" publicētais slimnīcas gada pārskats. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 20,6 miljoni eiro. Salīdzinot ar 2021.gadu, tas ir palielinājies par 1,5%, neskaitot ārkārtas Covid-19 pandēmijas finansējumu jeb 257 tūkstoši 538 eiro, kas ir Nacionālā veselības dienesta finansējums atalgojuma palielināšanai. Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā skaidrots, ka uzņēmuma darbu arī pērn ietekmējusi Covid-19 pandēmija un valstī izsludinātā ārkārtas situācija, medicīnā noteiktie plānveida stacionāro un ambulatoro pakalpojumu pieejamības ierobežojumi un ārstniecības personu saslimstības mazināšanas ar koronovīrusa infekciju pasākumi.  Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Tuvojoties vasaras brīvlaikam, Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļa atvieglojumu par bērniem, kuri strādā tikai vasaras brīvlaikā, ir vecumā līdz 19 gadiem un mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādē. Ja bērns līdz 19 gadu vecumam turpina mācības un strādā tikai vasaras brīvlaikā - no 1.jūnija līdz 31.augustam, vecākam nav algas nodokļa grāmatiņā jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo, un atrašanās vecāka apgādībā arī netiks pārtraukta automātiski. Tādējādi arī tad, ja bērns vasaras brīvlaikā strādā, vecāks saglabā atvieglojumu par apgādībā esošu personu - vecāka algas daļa, ko neapliek ar nodokļiem, palielinās par 250 eiro mēnesī. Savukārt tiem vecākiem, kuru bērni līdz 19 gadu vecumam mācās un strādā arī mācību gada laikā, bērna atrašanās apgādībā tiek pārtraukta automātiski - tiklīdz skolēns uzsācis darba attiecības. Ja skolēns pārtrauc strādāt, vecākiem pašiem bērns jāatjauno apgādībā.

Un vēl

SIA “Jēkabpils ūdens” informē, ka maija pēdējā nedēļā – no 29.maija līdz 2.jūnijam tiks veikta ūdens sistēmas hlorēšana Jēkabpilī un Ābeļu ciemā. Šādi pasākumi, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība", notiek regulāri. SIA “Jēkabpils ūdens” lūdz Jēkabpils pilsētas un Ābeļu pagasta Brodu ciema patērētājus ūdens dezinfekcijas periodā uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Tālrunis uzziņām: 29992138.

Atstājiet komentāru