2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 1.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 1.novembrī

Radio1 ziņaspulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojektu ar atsauci uz Satversmes vērtībām; Privātskolu skolēnu vecāki iebilst pret ieceri regulēt skolēnu skaitu mācību iestādē; un Jēkabpilī šodien norisināsies Zemgales tūrisma konference.

Valdība atbalstījusi likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Paredzēts konvenciju apstiprināt ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu. Likumprojektu izstrādājusī Labklājības ministrija norāda, ka ar konvenciju tiek izveidots visaptverošs un daudzpusīgs tiesiskais regulējums nolūkā aizsargāt sievietes no visu veidu vardarbības un aizsargāt sievietes un vīriešus no vardarbības ģimenē.

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas papildu diagnozes – dzemdes leiomioma un migrēna, savukārt atopisko dermatīta gadījumā zāles tiks apmaksātas arī pieaugušajiem, paredz valdībasvakar apstiprinātie noteikumi. Veselības ministrija paziņojumā medijiem informēja – lai pacienti kompensējamās zāles saņemtu pēc iespējas ātrāk, Nacionālajā veselības dienestā ir izvērtētas zāles šo diagnožu gadījumā un veiktas nepieciešamās izmaiņas. Valdības apstiprinātie noteikumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

Miljardierim Īlonam Maskam piederošā sociālās saziņas platforma "X", kas agrāk bija pazīstama kā "Twitter", gada laikā ir zaudējusi pusi no savas vērtības, vēsta mediji. Pēc daļu akciju nodošanas kompānijas darbiniekiem "X" vērtība tika novērtēta uz 19 miljardiem ASV dolāru, vēsta žurnāls "Fortune" un ziņu aģentūra "Bloomberg". Masks iegādājās uzņēmumu 2022. gada oktobrī par 44 miljardiem dolāru, pārdēvēja to par "X" un paziņoja, ka vēlas paplašināt platformas funkcijas, tai skaitā piedāvāt finanšu pakalpojumus. Pēc nonākšanas Maska īpašumā platforma zaudēja aptuveni pusi no reklāmas ieņēmumiem, un daudzi uzņēmumi joprojām izvairās reklamēties "X".

Baltijas jūrā pie Somijas krastiem sākta parastās jūraszāles jeb tā dēvētās zušuzāles pļavu atjaunošana. Tas ir vērtīgs zemūdens biotops, kurā sastopamas daudzas jūras dzīvnieku sugas, un tās arī absorbē globālo sasilšanu veicinošo oglekli. Zušuzāles pļavas dzīvo būtņu daudzveidības dēļ tiek dēvētas par Baltijas jūras koraļļu rifiem, bet lauksaimniecībā izmantojamo minerālmēslu – slāpekļa un fosfora savienojumu noplūdes dēļ tās apdraud citi jūras augi. Strauji savairojušās aļģes jūras ūdeni padara duļķainu un liedz tām fotosintēzei nepieciešamo Saules gaismu. Šī ekosistēma ir trausla, kļūst aizvien retāka un bez cilvēku palīdzības parasti neatjaunojas. Tāpēc īpaša projekta ietvaros Somijas piekrastē sākotnēji tiek meklētas vietas ar smilšainu vai grants dibenu, bet pēc tam sāksies augu stādīšana.

Turpinām ziņas

Konkurences padome un AS "Liepājas autobusu parks" ir parakstījuši Administratīvo līgumu par tiesiskā strīda izbeigšanu par padomes lēmumu, ar kuru konstatēts sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutos kartelis. Konkurences padome norāda, ka uzņēmums ir apņēmies atsaukt pieteikumu tiesā par apstrīdēto padomes lēmumu, samaksāt piemēroto naudas sodu par dalību aizliegtā vienošanās, kā arī turpmāk izglītot darbiniekus par konkurences tiesību jautājumiem.

Jau ziņots, ka 2023.gada 5.janvārī konkurences padome par aizliegtu vienošanos reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumos piemēroja naudas sodu kopumā 1,975 miljonu eiro apmērā trim reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem – Liepājas autobusu parkam, AS "Nordeka" un SIA "Latvijas sabiedriskais autobuss". Tāpat arī vēstīts, ka Liepājas autobusu parks pasažieru pārvadājumus nodrošina arī Aizkraukles un Ogres novados.

Privātās vidusskolas "Klasika" vecāku padome iebilst pret Izglītības un zinātnes ministrijas ieceri privātajās skolās noteikt tādu pašu minimālo skolēnu skaitu kā pašvaldības skolās. "Klasikas" vecāku padome uzskata, ka ministrijas ziņojumā norādītie risinājumi ilgtspējīgai izglītības ekosistēmai esot rūpīgāk jāizvērtē attiecībā uz privātajām mācību iestādēm. Vecāki, izvēloties privāto mācību iestādi, izvērtē dažādus aspektus, tajā skaitā, privātās izglītības iestādes iespēju nodrošināt pilnvērtīgu mācību apguves procesu skaitliski nelielam skolēnu skaitam klasēs. Tas nozīmē, ka skolotājs nav noslogots vērst uzmanību skaitliski lielam skolēnu skaitam vienlaicīgi, bet gan var pievērst uzmanību individuāli katram skolēnam. Līdz ar to mācību viela tiekot izskaidrota saprotamāk katram skolēnam, tiekot nodrošināta iespēja atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem. Latvijas Privātskolu asociācija lūdz ņemt vērā vecāku iebildumus.

Un vēl

Šodien Jēkabpilī, Krustpils pilī  norisināsies ikgadējā Zemgales tūrisma konference “Zemgales tūrisma attīstības iespējas un veiksmīgākie tūrisma produkti”. Konferences pirmajā daļā būs iespēja uzzināt informāciju par Latvijas investīciju un attīstības aģentūras Tūrisma departamenta mārketinga aktivitātēm un jauno klāsteru programmu, Zemgales tūrisma asociācijas veiktās aptaujas “Zemgales tūrisma tendences 2023 gadā” rezultātiem, sociālo mediju stratēģes Annija Graustiņas prezentāciju “Digitālais ceļš uz panākumiem tūrisma mārketingā” un tūrisma eksperta Ērika Lingebērziņa prezentāciju par “Eksportspējīgie Zemgales tūrisma maršruti”. Konferences otrajā daļā,  pirmo reizi reģiona vēsturē,  biedrība “Zemgales tūrisma asociācija”  sešās nominācijās pasniegs “Zemgales Tūrisma gada balvu.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents atzīmē, ka Jēkabpils novada spēks – motivēti iedzīvotāji; un Varēs tiešsaistē vērot lašveidīgo nārstu.

Mikroblogošanas vietnē "X" politiķis Ainārs Šlesers ievietojis ierakstu, kas vēsta, ka šodien partija Latvija pirmajā vietā Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegs iniciatīvu par Saeimas atlaišanu. 10 dienu laikā CVK būs jāizsludina parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu. Visiem Latvijas pilsoņiem būs dota iespēja balsot par 14.Saeimas atlaišanu! Šlesers uzskata, ka esošā Saeima ir pievīlusi vēlētājus, nav nodrošinājusi Latvijas ekonomisko izaugsmi, kura varētu izvilkt valsti no stagnācijas purva, kurā Latvija atrodas jau ilgstoši, nodrošinot Latvijai nabadzīgākās ES valsts statusu! 

Prokuratūra šogad piemērojusi naudas sodus diviem uzņēmējiem lietās par starptautisko sankciju pārkāpšanu vai mēģinājumu to darīt. Vienam no "Latvijas propāna gāzes" līdzīpašniekiem Anatolijam Černiham par sankciju pārkāpšanas mēģinājumu, kas izdarīts 2022.gada 23.maijā, piemērots 12 tūkstoši 400 eiro sods. Tāpat prokuratūra piemērojusi piespiedu ietekmēšanas līdzekļus "Latvijas propāna gāzei", kam noteikta tiesību ierobežošana uz vienu gadu veikt darījumus ar Baltkrievijas vai Baltkrievijā reģistrētiem uzņēmumiem. No uzņēmuma veikta naudas piedziņa 24 Tūkstoši 800 apmērā un piemērota mantas konfiskācija 9 tūkstoši 500 eiro.

Nākamgad plānots sākt pasažieru vilcienu satiksmi starp Rīgu un Tartu, vēsta reģionālais laikraksts "Tartu Postimees".Avīze ziņo, ka šī plāna īstenošanai Igaunijas Klimata ministrija 2024.gada budžetā paredzējusi 300 tūkstoši eiro. Igaunijas klimata ministrs Kristens Mihals skaidro, ka projekts izstrādāts kopā ar Tartu pašvaldību, kas vēlas šo dzelzceļa savienojumu, jo nākamgad Tartu būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. "Ilgtermiņa plāns ir pastāvīgāks savienojums starp Tartu un Rīgu. Klimata ministrs Mihals piebilda, ka sarunas ar Latvijas un Lietuvas pārstāvjiem notiek arī par pasažieru vilcienu maršrutu no Tallinas līdz Viļņai, jo Lietuva plāno, ka varētu būt vilcienu maršruts no Viļņas līdz Tallinai caur Šauļiem, Rīgu, Valgu un Tartu, kas attālumu starp Lietuvas un Igaunijas galvaspilsētām veiktu nedaudz vairāk kā deviņās stundās. Nākamgad plānots sākt pasažieru vilcienu satiksmi starp Viļņu un Rīgu caur Šauļiem.

Polijas kravu pārvadātāji draudējuši no novembra bloķēt visus Ukrainas robežpunktus Polijas pusē, tā protestējot pret, viņuprāt, nesamērīgo konkurenci pēc starptautisko pārvadājumu liberalizācijas starp Ukrainu un Eiropas Savienību. Ja poļu pārvadātāji savus draudus piepildīs un bloķēs visus iebraukšanas ceļus savā pusē, sekas tam varētu būt nopietnas. Ņemot vērā Melnās jūras daļēju blokādi, ko īsteno Krievija un sezonālā eksporta pieaugumu - visa raža pamatā tiek izvesta pa sauszemi, taču nav informācijas par tās apmēriem. Polija ir ļoti būtisks sadarbības partneris Ukrainai, arī preču pārvadājumu jomā. Ukrainas atbildīgā ministrija pašlaik piedāvā Polijai plānu, kura ietvaros varētu pieņemt kopīgus lēmumus par robežpārejas punktu darbību, sekmējot to caurlaidības spējas un nodrošinot stabilu robežkontroles punktu darbību.

Starptautiskās ziņu aģentūras "Reuters" un AFP lūgušas Izraēlu gādāt par Gazas joslā strādājošo žurnālistu drošību. Karadarbības zonā uzturas vairāki simti mediju pārstāvju un kopš 7. oktobra bojā gājuši jau aptuveni 30 žurnālisti. Par satraucošo statistiku informēja ASV bāzētā nevalstiskā organizācija "Žurnālistu aizsardzības komiteja".  Taču preses pārstāvju drošību ne vienmēr iespējams garantēt. Tā, piemēram, uz ziņu aģentūru "Reuters" un AFP lūgumiem gādāt par to darbinieku drošību, Izraēlas armija atbildējusi, ka nespēj uzņemties šādu atbildību par Gazas joslā strādājošajiem žurnālistiem. Uzlidojumi un bumbu sprādzieni pārņem arvien plašākas teritorijas Gazas joslā. Izraēlas spēki turpina sauszemes operācijas, un pagaidām nekas neliecina, ka tuvākā laikā varētu mazināties to intensitāte vai vēriens.

Turpinām ziņas

Vakar Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītē apmeklēja Jēkabpils novadu. Prezidents vizīti sāka, ar Jēkabpils novada vadību pārrunājot aktualitātes un apskatot Daugavas aizsargdambja rekonstrukcijas darbus. Apmeklējot Jēkabpils Agrobiznesa koledžu, Valsts prezidents iepazinās ar Valsts aizsardzības mācības programmu, kā arī aizvadīja sarunu ar audzēkņiem, atbildot uz visdažādākajiem jauniešu jautājumiem. Rinkēvičs iepazinās ar Jēkabpils reģionālās slimnīcas Uzņemšanas nodaļu, bērnu slimību nodaļu un Perinetālās aprūpes centru, kā arī Insulta vienību.  Prezidents tikās arī ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļu, kur sarunā ar ugunsdzēsējiem-glābējiem tika aktualizēts jautājums par nesamērīgo un neproporcionālo atalgojuma pieaugumu salīdzinājumā ar veicamajiem pienākumiem. Tāpat Rinkēvičs apmeklēja maizes ceptuvi SIA “Dona”, kas šogad atzīmē 30 gadu jubileju, un viesojās ģimenes uzņēmumā – stādaudzētavā “Ārītes”. 

Vizītes noslēgumā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Viesītes Kultūras centrā “Sēlija” aizvadīja tikšanos ar novada iedzīvotājiem. Iedzīvotāji sarunā ar prezidentu aktualizēja jautājumus par dārgo elektroenerģijas maksu un garajām rindām pie ārstiem speciālistiem, kā arī interesējās, kāpēc tik ilgi velkas žoga uz robežas ar Krieviju Baltkrieviju būvniecība. Savukārt Ābeļu ciema iedzīvotāji izklāstīja savu sāpi par Tvaika ielas pārvēršanu par aizsargdambi un, iespējamo, Ābeļu ciema appludināšanu nākamajos plūdos un iesniedza prezidentam sagatavotu informāciju par notiekošo, aicinot iejaukties, lai panāktu, ka Tvaika iela tiek atjaunota sākotnējā izskatā.

Pēc vizītes Rinkevičs norādīja, ka Jēkabpils novada spēks ir motivētie iedzīvotāji, kuri darbojas ar lielu aizrautību un sirsnību. Foto no prezidenta vizītes Jēkabpils novadā skatietieties portālā radio1.lv.

Un vēl

Lielākoties zivju nārstu saistām ar pavasari, bet arī rudenī lašveidīgajām zivīm – lašiem, taimiņiem un strauta forelēm – ir ļoti svarīgs nārsta laiks. Gaisa un ūdens temperatūrai pazeminoties zem astoņiem grādiem, sākas šo zivju sugu aktivitāte, lai turpinātu savu populāciju, tādēļ upēs ir noteikts makšķerēšanas liegums. “Latvenergo” šajā rudenī videotiešraidē nodrošinās strauta foreļu nārsta vērošanu Bērzenes upē, kas interesentiem un dabas mīļotājiem palīdzēs iepazīt šīs sugas uzvedību. Tiešraides saite ir pieejama AS “Latvenergo” mājaslapā:  latvenergo.lv/berzene

Nārsta laikā vides inspektori strādā pastiprinātā režīmā, lai sargātu aizsargājamo zivju populāciju. Lai zivju resursu uzraudzība un kontrole visā Latvijā tiktu veikta nepārtraukti, vides inspektori aicina līdzdarboties iedzīvotājus un, dodoties pārgājienos un pastaigās, būt vērīgiem un ziņot likuma sargiem par aizdomīgiem gadījumiem un iespējamo malu zvejniecību. Vienlaikus uzsverot, ka šādas pastaigas un lašu vērošanas pārgājieni ir labs palīgs zivju sargāšanā. Uzvedoties klusi, cilvēku klātbūtne zivis netraucēs, bet šādu vērotāju klātbūtne var traucēt malu zvejniekiem un tādā veidā saudzēt lašus un taimiņus.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts varētu atbalstīt daļu hipotekāro kredītu ņēmējus; Paaugstina vecumu no kura var iegādāties alkoholu; un Jēkabpilī pārspēts 31.oktobra siltuma rekords.

Latvijas iekšzemes kopprodukts jeb IKP šogad varētu saglabāties pagājušā gada līmenī, šodien intervijā Latvijas Radio sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Viņš norādīja, ka, pēc optimistiskākajām prognozēm, Latvijas IKP šogad varētu pieaugt par 1% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, taču reālāk ir, ka IKP saglabāsies iepriekšējā gada līmenī. Savukārt, runājot par 2024.gada valsts budžetu, finanšu ministrs to raksturoja kā drošības un ilgtspējas budžetu.  2024.gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara projektu kopā ar pavadošajiem likumprojektiem Saeimā plānots iesniegt piektdien, 3.novembrī.

Valsts varētu atbalstīt tos hipotekāro kredītu ņēmējus, kuru maksājumi pārsniedz 20% no viņu ienākumiem, tomēr vienlaikus šāda kārtība neattiektos uz ģimenēm ar bērniem, kurām atbalstu varētu sniegt neatkarīgi no maksājuma lieluma attiecībā pret ienākumiem. Vēl šī kārtība jāapstiprina Saeimā vairākos lasījumos. Kredītiestādei būs jāsamaksā nodeva hipotekārā kredīta ņēmējam 30% apmērā no par attiecīgo ceturksni aprēķinātajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divus procentpunktus no periodam noteiktās procentu likmes, ievērojot, ka samazinātā procentu likme nedrīkst būt zemāka nekā sākotnējā likme. Atbalsts būs spēkā uz vai nu vienīgo hipotekārā kredīta līgumu, vai attiektos uz tādu nekustamo īpašumu, kur patērētājs vai kāds viņa ģimenes loceklis deklarējies. Hipotekārā kredīta līgumam būs jābūt noslēgtam līdz šī gada 31.oktobrim un hipotekārā kredīta atlikums nevarēs pārsniegt 250 tūkstoši eiro. 

Šīs nedēļas sākumā Vidzemes slimnīcā sagaidīti šī gada pirmie trīnīši - trīs puikas. Trīnīšu vecāki ir Ilze un Braens no Balvu novada, kuru ģimenē jau aug piecgadīgā meitiņa Aleksa. Trīnīšus sauc Evans, Stefans un Neitans, kas arī šādā secībā ieraudzīja pasauli. Kā ziņots, janvārī arī Rīgas Dzemdību namā tika sagaidīti šī gada pirmie trīnīši - divi puikas un meitene. Tos sauc Emīls, Miks un Anna. Savukārt martā Rīgas Dzemdību namā tika sagaidīti šī gada otrie trīnīši - divi puikas un meitene. Trīnīšus sauc Filips, Leons un Alise.

Vietnē "X" šodien ievietots video, kur redzams, ka virs Krimas tilta redzami dūmu mutuļi. NEXTA raksta, ka pār Krimas tiltu atkal redzami dūmi. Iepriekš vietējie mediji ziņoja par raķetēm virs Sevastopoles. Pilsētā izsludināta gaisa trauksme. Ap pulksten 10 pravda.com.ua publicēja ziņu, ka okupētajā Sevastopolē šorīt otro reizi izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme, un okupanti bloķējuši Krimas tiltu. Triecieni Krimas tiltam, kuru okupanti izmanto satiksmei ar Ukrainas pussalu, notikuši jau vairākkārt. Pērn 8.oktobrī eksplodēja tilta dzelzceļa daļa, bet 17.jūlijā tika iznīcināta daļa autotransporta joslas.

Pirmo reizi pasaules vēsturē Izraēla kaujas apstākļos izmantojusi stratēģisku pretraķešu aizsardzības sistēmu, ziņo unian.net. No Jemenas izšauto raķeti, kas tika palaista uz Izraēlu no Sarkanās jūras apgabala, veiksmīgi pārtvēra tāla darbības rādiusa aizsardzības sistēma. Gaisa spēku detektēšanas sistēmas izsekoja raķetes lidojuma trajektoriju un to pārtvēra, teikts Izraēlas valsts bruņoto spēku preses dienesta paziņojumā. Ukrainas izdevums “Defence Express” pievērsa uzmanību un atzīmēja, ka Izraēlas militārais vēstījums visticamāk attiecas uz “Arrow 3” pretraķešu aizsardzības sistēmas izmantošanu. Šī ir pirmā reize vēsturē, kad kaujas apstākļos tika izmantota tik spēcīga pretraķešu aizsardzības sistēma, teikts publikācijā.

Turpinām ziņas

Lai mazinātu alkohola patēriņu jauniešu vidū, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrajā lasījumā skatot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lēma līdz 20 gadiem palielināt vecumu, no kura iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus. Šobrīd tos var iegādāties personas, kas sasniegušas 18 gadu vecumu. Komisija vienojās, ka priekšlikumus par alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika ierobežojuma izmaiņām padziļināti izvērtēs Sabiedrības veselības apakškomisija.Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā paredz ierobežot alkoholisko dzērienu reklāmu un mārketingu, alkohola pieejamību un sniegt papildu informāciju patērētājiem par tā sastāvu un kaitīgumu.

Šodien vidusskolēniem sākusies pieteikšanās obligāto valsts pārbaudes darbu kārtošanai. Šogad 10. un 11. klašu skolēniem pirmoreiz būs jākārto arī monitoringa darbi kādā no dabaszinātņu kursiem – fizikā, bioloģijā, ķīmijā vismaz optimālajā līmenī vai dabaszinībās vispārīgajā līmenī. Monitoringa darba mērķis ir palīdzēt eksāmena satura veidošanā, kas pēc diviem gadiem vidusskolu beidzējiem jau būs obligāts. Taču tie 11. klašu skolēni, kas jau šobrīd skaidri zina, ka 12. klasē kārtos augstākā līmeņa eksāmenu fizikā, ķīmijā vai bioloģijā, var monitoringa darbu nepildīt, taču aizliegts tas nav. Monitoringa darba paraugs tiks publicēts novembra beigās Valsts izglītības satura centra mājaslapā.

Un vēl

Otrdienas vakarā maksimālā gaisa temperatūra Latvijā bija no +11,5 grādiem Ventspilī līdz +14,7 grādiem Daugavpilī un 11 novērojumu stacijās tika pārspēts 31.oktobra siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Rekords labots arī  Jēkabpilī, Madonā un Skrīveros. Pusnaktī Madonā pārspēts arī 1.novembra maksimālās gaisa temperatūras rekords. Nav kritis visas Latvijas 31.oktobra rekords - 2018.gada oktobra pēdējā dienā Rīgā termometra stabiņš pakāpās līdz +16,1 grādam.

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ Latvijā brīžiem līs un pastiprināsies vējš, gaisa temperatūra būs virs normas, prognozē sinoptiķi. Novembra otrajā un trešajā dienā nokrišņu būs maz, galvenokārt tikai vietām Kurzemē uzlīs, un palaikam spīdēs saule. Ceturtdien pūtīs neliels dienvidu vējš, gaisa temperatūra naktī noslīdēs līdz 0..+5 grādiem, maksimālā temperatūra dienā būs +5..+9 grādi. Piektdien kļūs par kādu grādu siltāks, taču pastiprināsies dienvidaustrumu vējš. Sagaidāms, ka naktī uz sestdienu Latviju no rietumiem šķērsos lietus mākoņi, un brīžiem līs arī turpmākajās diennaktīs. Gaisa temperatūra pārsvarā nav gaidāma zemāka par +4 grādiem. Atbilstoši Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra datiem novembris un arī decembris Latvijā gaidāms siltāks un mitrāks nekā ierasts.

Oktobrī nokrišņu daudzums vidēji Latvijā bijis ap 114 milimetriem, kas to padara par vienu no slapjākajiem šajā gadsimtā, liecina portāla LSM apkopotie operatīvie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Lielākais nokrišņu daudzums bijis Rucavā – ap 168 milimetriem, bet mazākais – Jelgavas novada Staļģenē – 69 milimetri. Iepriekš līdzīgs oktobris piedzīvots 2017. gadā, kad vidējais nokrišņu daudzums valstī bija 114,3 milimmetri. Oktobrī uzstādīti 22 dažāda mēroga siltuma rekordi, taču nav sasniegts neviens aukstuma rekords.

Atstājiet komentāru