2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 2.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 2.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdība atbalsta 2024.gada valsts budžetu ar 2,8% deficītu; Izdota pirmā grāmata par Sporta tiesībām Latvijā; un Sāks kampaņu bērnu aizsardzībai pret seksuāliem noziegumiem.

Valdība vakar atbalstīja 2024.gada valsts budžeta projektu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam, kurā valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 14,486 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi paredzēti 16,212 miljardu eiro apmērā. Vispārējās valdības, kas aptver visu valsts un pašvaldību pārvaldes struktūru, kā arī sociālās apdrošināšanas iestādes, kopējie ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 17,8 miljardu eiro apmērā, savukārt izdevumi - 19,1 miljarda eiro apmērā. Tādējādi 2024.gadā vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 1,3 miljardu eiro jeb 2,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Gaidot Lāčplēša dienu, Aizsardzības ministrija aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti ar stūriem uz augšu, kā arī, atzīmējot 104.gadadienu kopš Latvijas armijas izšķirošās uzvaras Neatkarības karā, apmeklēt tradicionālos svētku pasākumus.
Jau ziņots, ka Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi Par Latviju. 

Tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai, Ordeņu kapituls nolēmis 31 personai piešķirt augstākos Latvijas valsts apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu. Minētie apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuru godprātīgais profesionālais un sabiedriskais darbs, aktīvā pilsoniskā stāja, pašaizliedzība, drosme un patriotisms stiprina Latviju un ir valsts augstākās atzinības vērts un godināms. Apbalvoto vidū - par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Atzinības krusts piešķirts un par Atzinības krusta komandieri iecelta Madonas Valsts ģimnāzijas direktore Vanda Maderniece. Savukārt ar Atzinības krusta pirmās pakāpes (zeltītu) goda zīmi tiks apbalvota Madonas novada Ērgļu vidusskolas deju kolektīvu vadītāja, skolotāja Antra Grinberga. Apbalvojumu pasniegšanas svinīgā ceremonija notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienā, 18.novembrī Rīgas pilī. 

ASV prezidents Džo Baidens uzliks veto republikāņu rosinātajam likumprojektam par steidzamu militāro palīdzību vienīgi Izraēlai, ja nebūs ņemtas vērā Ukrainas intereses, pavēstījis Baltais nams. Palīdzība Izraēlai un Ukrainai jāparedz vienas paketes ietvaros, bet nošķiršana var "novest pie globālām sekām" nacionālās drošības jomā, norādīja Baltā nama Budžeta vadības birojs. 

Pazīstamās Kolinsa angļu vārdnīcas veidotāji par gada vārdu ir izraudzījušies mākslīgā intelekta anglisko saīsinājumu "AI" ("Artificial Intelligence") . Starp populārākajiem 2023. gada vārdiem ierindojušies arī "deinfluencēšana" un "semaglutīds". Deinfluencēšana ir jauna sociālo mediju tendence, kas attur patērētājus no konkrētu produktu iegādes. Būtībā tā ir atbilde uz mūsdienās populāro influencēšanu jeb dažādu produktu popularizēšanu sociālajos tīklos. Un bieži lietots vārds šogad ir bijis arī "semaglutīds". Tā ir aktīvā viela, kas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs un regulēt ēstgribu. To izmanto medikamentos diabēta slimniekiem, taču pēdējā gada laikā par populāru tendenci kļuvusi šādu zāļu lietošana, lai samazinātu svaru. Par to ir daudz runāts medijos, tāpēc semaglutīds ir kļuvis par vienu no biežāk lietotajiem vārdiem.

Turpinām ziņas

Rīgas domes amatpersonas vakar apsekoja Zolitūdes traģēdijas piemiņas vietu, kas šobrīd Rīgas pilsētvidē pārtop par Atceres dārzu traģēdijas upuriem. Atceres dārzs tiek veidots kā piemiņas vieta, kur traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki varēs netraucēti noturēt piemiņas brīžus, bet pārējiem iedzīvotājiem tā būs mierīgas atpūtas vieta, vienlaikus informējot par šo notikumu. Zolitūdes Atceres dārza ainavisko ansambli veidos Kopābūšanas laukums ar perimetrāliem apstādījumiem, ar bagātīgiem stādījumiem klāts Klusuma pakalns un priekšlaukums, kā arī dārzam pieguļošais lineārais parks. Kopābūšanas telpā brīvi būs izkārtotas 54 dažāda izmēra nerūsējošā tērauda sfēras, netraucējot šķērsot laukumu, bet piesaistot gājēju uzmanību un palēninot kustību, tādējādi sekmējot apcerīgu noskaņojumu.
Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Izdota Latvijas vēsturē pirmā grāmata – zinātniskā monogrāfija par sporta tiesībām "Sporta tiesības. Aktuālās problēmas, izaicinājumi un jaunākās tendences". Grāmatā skatītas aktuālās problēmas, izaicinājumi un jaunākās tendences sportā tiesībās, ārvalstu pieredze un aktualitātes Latvijā. Grāmatā analizēts arī jēdziens "sportistu atbildība", kā arī fakts, ka šobrīd Latvijā spēkā esošais Sporta likums regulē tikai daļu no sporta subjekta savstarpējām attiecībām, faktiski atstājot sportista tiesību un interešu aizsardzību sporta federāciju ziņā. Grāmatā papildus aplūkoti arī līgumatbildības, civiltiesiskās atbildības, administratīvās atbildības un kriminālatbildības aspekti sportā. 

Un vēl

Lai izglītotu sabiedrību par bērnu seksuālas izmantošanas riskiem, nodibinājums "Centrs Dardedze" sācis informatīvu un izglītojošu kampaņu "Lasi starp rindiņām". Kampaņas atklāšanas pasākumā pirmdien, 6.novembrī, nodibinājums iepazīstinās ar kampaņas gaitā plānotajiem pasākumiem un aktivitātēm, kā arī ieskatīsies tēmas aktualitātēs un statistikas datos. Atsaucoties uz Valsts policijas statistikas datiem, "Centrs Dardedze" norāda, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos 313 bērni Latvijā atzīti par cietušiem noziedzīgos darījumos, un lielākā daļa jeb 59% no viņiem kļuvuši par dzimumnoziegumu upuriem. Vairumā gadījumu dzimumnoziegumos cietušie bērni pāridarītāju ir pazinuši.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā plāno veidot valsts banku; Šodien Jēkabpils skolas apmeklēs Izglītības un zinātnes ministre; un Atsāk akciju “Adījumi Ukrainas atbalstam”.

Lai veicinātu konkurenci kreditēšanas jomā, finanšu institūciju "Altum" varētu pārveidot par Latvijas Attīstības banku.  Latvijas Banka un Finanšu ministrija šo ideju nenoraida, taču aicina vienoties par konkrētiem šādas organizācijas izveides nosacījumiem un stratēģiju, un Saeimas atbildīgā komisija sagaida ceļa karti "Altum" pārtapšanai par banku. "Altum" 40% akciju turētāji ir Finanšu ministrija, 30% – Ekonomikas ministrija un 30% – Zemkopības ministrija. Līdz šim 5 gadus "Altum" darbojās tirgus trūkumu novēršanā. Pārveidei par banku vajadzēs licenci no Eiropas Centrālās bankas. Ideja valsts attīstības finanšu institūcijai "Altum" startēt banku jomā vairākkārt pieminēta saistībā ar nepietiekamo konkurenci kreditēšanas jomā.

Saeimai pieņemot stingrāku alkohola tirdzniecības regulējumu, var pieaugt nelikumīgā tirdzniecība, jo jaunieši jau tagad nereti alkoholu nelegāli iegādājas, izmantojot ziņapmaiņas lietotnes grupas, šādu vērtējumu aģentūrai LETA pauda Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Jau ziņots, ka Saeimas Sociālo un darba lietu komisija uz otro lasījumu ir atbalstījusi priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz, ka alkoholiskos dzērienus būs aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 20 gadiem. Patlaban alkoholu var nopirkt personas no 18 gadu vecuma.

Pagājušajā nedēļā Latvijā novērojams mērens Covid-19 gadījumu skaita pieaugums, norāda Slimību profilakses un kontroles centrs. No 486 veiktajiem testiem, kas ir par 30,3% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, pozitīvi bijuši 138, kas ir par 53,3% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Pozitīvo testu īpatsvars bija 28,4%, kas ir par 4,3% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Pagājušajā nedēļā stacionēti 154 pacienti ar Covid-19 infekciju un reģistrēti 11 nāves gadījumi Covid-19 pacientiem.  Saņemti arī jaunākie dati no notekūdeņu monitoringa, kur redzams, ka vairākās pilsētās novēro strauju pieaugumu omikrona jeb Eris paveida klātbūtnei. Pieaugums novērots arī Jēkabpilī. 

Sākot no šodienas pēc pulksten 17. Latvijas Universitātes Muzeja Astronomijas ekspozīcijā būs apskatāms restaurētais Zvaigžņu globuss. Restaurācijas process norisinājās kopš 2021. gada, un globuss ir uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem un vērtīgākajiem Latvijas Universitātes Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas priekšmetiem. Zvaigžņu globusa diametrs ir 80 centimetri, tas ievietots korpusā uz trijkāja. Uz globusa attēlotas spožākās zvaigznes, kas savienotas ar līnijām, mitoloģiskās zvaigznāju figūras, Piena Ceļš, koordinātu tīkls un svarīgākās debess sfēras līnijas. Globusu sāka izmantot studentu apmācībai no 20. gadsimta 30. gadiem un līdz pat 80. gadu beigām. Globuss ir unikāls, jo, cita tik liela Latvijas teritorijā nav, bet galvenais – tā korpuss ir izgatavots no koka – visi citi senie globusi, gan lieli, gan mazi, pamatā tika gatavoti no papjēmašē jeb masas no dažādiem izstrādājumiem. 

Panamas kanāla pārvalde paziņojusi, ka sausuma dēļ pakāpeniski samazinās kuģu skaitu, kam ļauts to šķērsot ik dienu. No piektdienas kanālu drīkstēs šķērsot 25 kuģi līdzšinējo 29 vietā, bet līdz februārim šis skaits tiks samazināts līdz 18 kuģiem dienā. Gandrīz 82 kilometrus garais Panamas kanāls savieno Kluso okeānu ar Atlantijas okeānu. Tas nodrošina aptuveni 6% no pasaules tirdzniecības, un caur to kravas kuģi var ātrāk un lētāk veikt ceļu no Ziemeļamerikas austrumiem līdz Eiropai un Āzijai. Panamas kanālu izmanto galvenokārt klienti no ASV, Ķīnas un Japānas.

Olīvu raža vairākos Grieķijas reģionos, piemēram, Centrālajā Maķedonijā samazinājusies pat par 70%, tāpēc vērtīgo un plaši izmantoto eļļu sāk dēvēt pat par šķidro zeltu. Šī iemesla dēļ aizvien biežāk zagļi apmeklē Grieķijas dārzus. Lai nosargātu ražu, lauksaimnieki naktīs uzmana savus dārzus, bet uz apkārtnes ceļiem patrulē policija. Tomēr tas nepalīdz, un saimnieki bieži atrod pilnus maisus, ko atstājuši aizbēgušie zagļi. Nepalīdz arī eļļas spiestuvju kontrole, jo reģionā ikvienam var būt kāds savs olīvkoks.

Turpinām ziņas

Šodien Jēkabpils novadu reģionālajā vizītē apmeklēs Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. Ministre vizīti sāks ar Jēkabpils 2.vidusskolas apmeklējumu, kur tiksies ar skolēniem un skolas vadību. Pēc tam dosies uz  Jēkabpils Valsts ģimnāziju, kur norisināsies jau trešā Latvijas Universitātesun Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinātā tikšanās, kurā kopā ar pašvaldību un izglītības pārvalžu vadītājiem analizēs pedagogu sagatavošanas un tālākizglītības jautājumus. Konferencē piedalīsies Jēkabpils, Aizkraukles, Madonas, Varakļānu, Līvānu, Preiļu, Augšdaugavas, Daugavpils, Krāslavas, Ludzas un Rēzeknes novadu pārstāvji. Pēc konferences Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša apmeklēs Salas vidusskolu.
 
Jau otro gadu pēc kārtas Latvijas jaunieši vecumā no 16 līdz 24 gadiem aicināti reģistrēt savu dalību kibervides sacensībām #KiberPlēsis, ko rīko kiberdrošības uzņēmums "Cyber Circle". Sacensības sāksies 11. novembrī, un to dalībniekiem būs iespēja izaicināt savas IT prasmes, kļūstot par kibertelpas varoņiem, risinot uzdevumus "Capture the Flag" jeb Atrodi savu karogu formātā. Sacensības ir ar izglītojošu mērķi veidots digitālu mīklu kopums tīmekļa, failu un lietotņu kodā, kur jāmeklē slēptas norādes un detaļas. Šo formātu iecienījuši "baltie" hakeri – tehnoloģiju eksperti un entuziasti, kuri atrod dažāda veida drošības ievainojamības un ziņo, lai tās novērstu un nākotnē uzlabotu drošu digitālo platformu darbu.

Un vēl

Biedrība "Tavi draugi" sadarbībā ar "Latvijas Pastu" un biedrību "Mēs Iecavai" atsāk akciju "Adījumi Ukrainas atbalstam", lai, tuvojoties aukstajam un drēgnajam laikam, turpinātu sniegt tik nepieciešamo palīdzību Ukrainas karavīriem frontē. Aicinām Latvijas iedzīvotājus ziedot visa veida un izmēra adījumus – jo īpaši nepieciešami silti cimdi, šalles, cepures un zeķes. Adījumus no 1. novembra līdz 2024. gada 1. februārim bez maksas iespējams nodot visās Latvijas Pasta nodaļās. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā šī jau ir ceturtā akcija "Adījumi Ukrainas atbalstam". 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Atstādina Rēzeknes mēru Bartaševiču; Ceļu uzturēšanai ziemā tiks tērēts mazāk līdzekļu; un Jēkabpils vēstures muzejā skatāma izstāde par Latvijas Tautas fronti.

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa parakstījusi rīkojumu par Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča atstādināšanu par nozīmīgiem pārkāpumiem. Pašvaldību lietu ministrija norāda, ka Rēzeknes domes priekšsēdētājs tiek atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību. Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, liecina par domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus. 

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā uzturēties Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Likums noteic, ka Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu īpašniekam būs jāreģistrē transportlīdzeklis vai jāizved tas no Latvijas ne vēlāk kā līdz nākamā gada 14.februārim. Krievijā reģistrēto transportlīdzekļu izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Krievijā reģistrētais transportlīdzeklis varēs šķērsot Latvijas teritoriju tranzītā tikai vienu reizi. Gadījumā, ja transportlīdzeklis netiks reģistrēts Latvijā vai tas neizbrauks no Latvijas un ja tiks konstatēta tā neatļauta izmantošana ceļu satiksmē, transportlīdzekli konfiscēs. Plānots, ka konfiscētos transportlīdzekļus nodos Ukrainai, tādējādi sniedzot atbalstu Ukrainai cīņā ar agresorvalsti.

Publiskots biržas "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais 2023. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101. Otro gadu pēc kārtas Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvusi AS "Swedbank Baltics", otrajā vietā ierindojās ikgadējais topa līderis valsts AS "Latvenergo", savukārt trešajā – valsts AS "Latvijas Valsts meži". Šī gada lielākais izrāviens ir valstij daļēji piederošajai AS "AirBaltic Corporation", kam šogad ir izdevies par 115% audzēt vērtību, kas sasniegusi 299,82 miljonus eiro. Kopējo topa vērtības pieaugumu pamatā veido tā līderu trijnieka vērtības pieaugums, tādejādi demonstrējot vērtības koncentrēšanos ap lielākajām TOP101 kompānijām. Ar TOP 101 vērtīgākajiem uzņēmumiem var iepazīties tīmekļa vietnē top101.lv. 

Francijas ziemeļrietumos, Bretaņas apgabala Finistēras un Morbiāna departamentā, piedzīvota spēcīgākā vētra zināmajā vēsturē, liecina Francijas meteodienesta informācija. Vēja brāzmas lielākajā daļā Bretaņas sasniedza 35–50 metrus sekundē, bet dažās novērojumu stacijās pat vēl vairāk – galējos Bretaņas rietumos piekrastē fiksēti 57,5 metri sekundē. Atsevišķās piekrastes daļās vētra ar brāzmām virs 40 metriem sekundē ilgusi pat 5–6 stundas. Lielāko vēja stihiju piedzīvojusi arī Brestas pilsēta, kur vēja brāzmas sasniedza 43 metrus sekundē. Vētra "Kierans" skārusi arī Lielbritānijas dienvidu daļu. Viļņu augstums Lamanšā jeb Angļu kanālā, kā arī Francijas rietumu piekrastē sasniedzis 10–12 metrus. Ūdens līmenim piekrastē ceļoties par vairākiem metriem, applūdušas plašas piekrastes teritorijas.

Nelegālo robežšķērsotāju ceļš caur Rietumbalkānu valstīm uz Eiropas Savienību pēdējos mēnešos kļūst arvien bīstamāks, pieaugot konkurējošo kontrabandistu apšaudēm un letālu autoavāriju skaitam. Taču cilvēku, kas šo ceļu uz ES izvēlas mērot, kļūst arvien vairāk. Serbijas policija vardarbības pieaugumā vaino savstarpēji konkurējošas marokāņu, afgāņu un sīriešu bandas, kas kontrolē piekļuvi Serbijas un Ungārijas robežžogam. Iepriekš nelegālie robežšķērsotāji šeit piekopuši taktiku, kuru paši dēvēja par "spēli" – vairākas grupas vienlaicīgi mēģināja šķērsot žogu dažādās vietās, zinot, ka lielākā daļa tiks noķerta un aizsūtīta atpakaļ, bet daži var tikt cauri. Tagad spēle ir beigusies un kontrabandistu regulārās apšaudes radījušas jaunu riska elementu. 

Turpinām ziņas

Latvijā zemniekiem apdrošināšanas atlīdzībās šogad astoņos mēnešos, kompensējot dažādus zaudējumus, ir izmaksāti kopumā 18,5 miljoni eiro, kas ir par 30% vairāk nekā pirms gada. Vienlaikus divu pēdējo gadu laikā atlīdzību izmaksas ir dubultojušās, norāda Apdrošinātāju asociācijā, atsaucoties uz apkopotajiem datiem par lauksaimniecības apdrošināšanu, izmaksātajām atlīdzībām un saņemtajām prēmijām 2023.gada vasaras un rudens sezonā. Šī gada astoņos mēnešos sējumu un stādījumu apdrošināšanā prēmijās saņemti 1,5 miljoni eiro, savukārt atlīdzībās izmaksāti 15,5 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu ir pieaugums par 71%. Asociācijā atzīmē, ka gada laikā lauksaimniecības kultūrām lielākos postījumus nodarījuši lielie lieti, vētra ar krusu un kailsals. Savu artavu devuši arī meža zvēri un putni.

Konkurences padome piemērojusi kopumā 163 tūkstoši 630 eiro sodu trim uzņēmumiem - SIA "Ake loģistika", SIA "Latgales mulča" un SIA "MG Auto ltd" - par aizliegtu vienošanos piecos AS "Latvijas valsts meži" iepirkumos. Sods kompānijām piemērots par aizliegtu vienošanos, apmainoties ar komerciāli sensitīvu informāciju par dalības nosacījumiem piecos Latvijas valsts mežu iepirkumos par enerģētiskās koksnes pievešanas, šķeldošanas, uzglabāšanas un transportēšanas pakalpojumu sniegšanu, slēdzot vispārīgo vienošanos. Uzņēmumam "Ake loģistika" piemērots sods 115 tūkstoši 839 eiro apmērā, "Latgales mulča" - 29 tūkstsoši 498 eiro apmērā, bet "MG Auto ltd" - 18 tūkstoši 293 eiro apmērā.

Uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" šogad ceļu uzturēšanas ziemas darbiem plāno tērēt par aptuveni trešdaļu mazāku finansējumu nekā pērn, kad autoceļu uzturēšanai visā Latvijā izlietoti 42,3 miljoni eiro. Šai ziemai paredzētā summa ir tikai 30,5 miljoni.  Ja ar šo summu nepietiks, pastāvot iespēja paņemt pāri palikušo naudu no vasarā neiztērētās.  Tehnika un sāls, kas tiek iepirkta Ēģiptē un Marokā, valsts ceļu uzturēšanai esot sarūpēta pietiekamā daudzum – 58 tūkstoši tonnu. Uzņēmumā norāda, ka šajā ziemas sezonā plānots, ka var iesaistīt vairāk nekā 600 dažādas tehnikas vienības. "Latvijas Valsts ceļi" skaidro, ka finansējums valsts ceļu uzturēšanai tiek piešķirts gadam. Plānojot darbus, laikapstākļi nav prognozējami, un, ja ziemas laikā tiek konstatēts, ka uzturēšanai ar ieplānoto nepietiek, finansējums tiek pārdalīts no vasaras uzturēšanai paredzētā.

Un vēl

Jēkabpils Vēstures muzeja Marmora zālē ir skatāma izstāde “Latvijas Tautas fronte – par demokrātisku Latviju”, kas atsauc atmiņā pirms 35 gadiem izdzīvotus brīžus - Latvijas Tautas frontes Jēkabpils rajona nodaļas dibināšanu un aktīvu  jēkabpiliešu dalību Trešās atmodas laika notikumos. Izstādē skatāms Māras Grīnbergas sarkanbaltsarkanais karogs, kas bijis aculiecinieks Trešās atmodas notikumiem ne tikai Jēkabpilī, bet arī citviet  Latvijā. Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Nacionālo Vēstures muzeju. Kā zināms, apritējuši jau 35 gadi, kā tika dibināta Latvijas Tautas fronte, lai cīnītos par Latvijas neatkarības atjaunošanu. Trešās atmodas kustība sākās 1988. gada pavasarī un nosacīti noslēdzās 1991.gada 2.septembrī, kad ASV prezidents Džordžs Bušs atzina Latvijas, Lietuvas un Igaunijas neatkarību.

Atstājiet komentāru