2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils radio1 ziņas 2023.gada 8.novembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2023.gada 8.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents rosinās noteikt pienākumu pielaidi valsts noslēpumam iegūt arī pašvaldību vadītājiem; Jēkabpilī aizturētajam, nelegālo imigrantu kontrabandistam piespriež divu gadu cietumsodu; un Jēkabpils autobusu parks veic iedzīvotāju aptauju.

Pienākums iegūt pielaidi valsts noslēpumam varētu attiekties arī uz pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem, žurnālistiem uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš vakar Rīgas pilī tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu. Viņš sacīja, ka neilgi pēc valsts svētkiem viņš rosinās izmaiņas attiecīgajos likumos, kas regulē pielaides valsts noslēpumam. Pēc prezidenta paustā, tas ir saistīts gan ar ģeopolitisko situāciju, gan ar valsts un civilās aizsardzības plānošanu. Rinkēvičs norādīja, ka grozījumi tiks sagatavoti un, iespējams, skatīti kādā no Saeimas sēdēm pēc 18.novembra.

Latvijā 40% mājsaimniecību dzīvo pārapdzīvotos mājokļos, liecina Eurostat dati, un tas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā, vakar valdības sēdē norādīja Ekonomikas ministrija. Dzīvojamais fonds Latvijā ir novecojis, lai to atjaunotu, ik gadu būtu nepieciešams uzbūvēt 10 tūkstoši jaunu mājokļu. Lai gan Latvijā mājsaimniecības par mājokli tērē mazāk, nekā vidēji Eiropas Savienībā, mājokļu kvalitāte ir ievērojami sliktāka. No visiem mājokļiem tikai 7,6% uzbūvēti kopš 2001. gada. Ārpus Rīgas un Pierīgas jauni, energoefektīvi mājokļi pieejami ļoti reti. Latvijā trūkst sociālo dzīvokļu, turklāt esošie bieži vien ir ļoti sliktā stāvoklī. Tajā pašā laikā 44% mājsaimniecību ir pārāk turīgas, lai pretendētu uz pašvaldības atbalstu, bet vienlaikus nespēj atļauties hipotekāro kredītu. Tāpēc Ekonomikas ministrijas Mājokļu pieejamības pamatnostādnēs 2023.-2027. gadam minēts plāns ik gadu Latvijā ekspluatācijā pieņemt 10 tūkstoši jaunu dzīvokļu.

No nākamā gada 1. oktobra ziemas periodā no 1. decembra līdz 1. martam vissezonas riepas automobiļi, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, satiksmē vairs nedrīkstēs piedalīties, vakar sēdē lēma valdība. Lēmums neļaut vissezonas riepas ar marķējumu M+S (dubļi+sniegs) izmantot satiksmē ziemas periodā pieņemts pērnā gada Ceļu satiksmes drošības padomes domnīcā. Tādējādi, sākot ar 2024. gada 1. oktobri, Ceļu satiksmes noteikumos noteiktajā ziemas periodā automobiļu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, kas īpaši konstruētas izmantošanai sniega vai ledus apstākļos un kas marķētas ar apzīmējumu "kalns un sniegpārsliņa".

Pēc Krievijas izstāšanās no Līguma par konvencionālajiem bruņotajiem spēkiem Eiropā, arī NATO otrdien oficiāli apturējusi savu dalību šajā līgumā. NATO paziņoja, ka tās dalībvalstis, kas parakstīja līgumu, aptur dalību tajā un norādīja, ka situācija, kurā sabiedroto valstis ievēro līgumu, bet Krievija to nedara, nebūtu ilgtspējīga. Otrdien Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Maskava ir pabeigusi izstāšanos no līguma. Reaģējot uz to, NATO paziņoja, ka sabiedrotie, kas ir parakstījuši līgumu, plāno apturēt dalību tajā uz tik ilgu laiku, cik tas būs nepieciešams, saskaņā ar savām tiesībām, un šo lēmumu pilnībā atbalsta visi NATO sabiedrotie.

Honkongas gripa H3N2 konstatēta vismaz četros Krievijas reģionos. Pirmais infekcijas gadījums reģistrēts Sahalīnas reģionā, tad Amūras reģionā un arī Oriolas reģiona tehnikumos, kur inficējušies audzēkņi. Tāpat arī Tjumeņas reģionā konstatēti trīs Honkongas gripas infekcijas gadījumi, raksta "The Insider". Saskaņā ar "Rospotrebnadzor", vīrusu raksturo strauja infekcijas attīstība, kas ilgstoši prasa simptomātisku ārstēšanu. Infekcija ietekmē deguna dobuma gļotādu, izraisot iekaisuma procesus.
 
Kā zināms, Vīruss A H3N2 tika nosaukts par Honkongas gripu dēļ šīs slimības pandēmijas Honkongā 1968.-1969. gadā. Uzliesmojums dažās nedēļās izraisīja pandēmiju, kuras laikā Honkongā saslima aptuveni 500 tūkstoši cilvēku. Slimība izplatījās Singapūrā, Malaizijā, Taivānā, Dienvidvjetnamā un Filipīnās. Tad masveidā sāka slimot Indijas, Irānas, Taizemes, Japānas, Austrālijas ziemeļu un ASV rietumu štatu iedzīvotāji. Tajā pašā mēnesī slimība parādījās Eiropā, un 1969. gada sākumā tā bija izplatījusies arī Āfrikā un Dienvidamerikā. Tā rezultātā trīs gadu laikā no 1968 līdz 1970 vīruss izraisīja aptuveni 4 miljonu cilvēku nāvi. Četrus mēnešus pēc epidēmijas sākuma tika izstrādāta vakcīna pret šo vīrusu, kura varianti tagad ir sastopami, kā sezonālās gripas celms.

Turpinām ziņas

Zemgales rajona tiesa nelegālo imigrantu kontrabandistam no Ukrainas piespriedusi divu gadu cietumsodu. Tāpat tiesa piemēroja papildsodu - izraidīt viņu no Latvijas pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas, nosakot ieceļošanas aizliegumu uz pieciem gadiem. Polijā dzīvojošais Ukrainas pilsonis apsūdzēts, par to, ka mantkārīgā nolūkā apzināti nodrošināja pieciem Tuvo Austrumu nelegāliem migrantiem iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā. Apsūdzētais vīrietis piekrita doties uz Latviju un savā automašīnā uzņemt nelegālos Tuvo Austrumu valstu migrantus. Par katru pārvadāto personu viņam solīja samaksāt tūkstoš 500 ASV dolāru. Apsūdzētais ar "Ford Mondeo" markas automašīnu ieradās Daugavpilī, kur uzņēma piecus Afganistānas pilsoņus bez derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām. Jēkabpils novadā viņa darbības pārtrauca Valsts policijas darbinieki. Spriedumu var pārsūdzēt Zemgales apgabaltiesā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija atbalsta ieceri aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību svētdienās un svētku dienās no pulksten trijiem dienā. Reizē apakškomisija atbalstīja priekšlikumu aizliegt tirgot alkoholu darbadienās un sestdienās no pulksten astoņiem vakarā līdz desmitiem no rīta, nosakot izņēmumu attiecībā pret mazajiem alus un vīna ražotājiem. Patlaban likums noteic, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība ir aizliegta no pulksten desmitiem vakarā līdz pulksten 8 no rīta, izņemot tādas vietas, kurās alkoholiskie dzērieni tiek realizēti tikai izlejamā veidā un tiek nodrošināta to patērēšana uz vietas.

Un vēl

SIA “Jēkabpils autobusu parks” no 7.novembra līdz 23.decembrim aicina piedalīties Jēkabpils novada iedzīvotājus aptaujā, kur aptaujas anketu varēs aizpildīt vietnē visidati.lv, uzņēmuma Facebook lapā un uzņēmuma mājas lapā jekabpilsap.lv. Šādas iedzīvotāju aptaujas uzņēmums organizē regulāri, lai varētu sabiedriskā transporta pakalpojumu maksimāli pielāgot cilvēku vajadzībām, lai kļūtu efektīvāks un pievilcīgāks sabiedrībai. Respondentiem tiks jautāts par Jēkabpils pilsētas maršrutu pieprasījumu, par šī gada oktobrī veikto  6.maršruta izmaiņu novērtējumu, par nepilnībām un nepieciešamajiem uzlabojumiem pakalpojuma sniegšanā, kā arī klientu atsauksmes par uzņēmuma neregulāro pārvadājumus pakalpojumu kvalitāti.  Ar aptaujas rezultātiem  autobusu parks vēlas izprast, kas mudina iedzīvotājus izvēlēties sabiedrisko transportu. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00

Radio1 ziņās klausieties: Zemes klēpī guldīts Ukrainā bojā gājušais Latvijas karavīrs; Šodien atklās jauno ceļu uz un no lidostas "Rīga"; un Lāčplēša dienā Jēkabpilī būs satiksmes ierobežojumi.

Patriots un varonis. Tā dienesta biedri Latvijas armijā un Zemessardzē raksturo bijušo Latvijas Nacionālo bruņoto spēku karavīru Vitāliju Smirnovu. Viņš naktī no 30. septembra uz 1. oktobri krita Krievijas īstenotā dronu uzbrukumā Ukrainas austrumos Doneckas apgabalā pie Limanas pilsētas. Aizstāvēt Ukrainu viņš bija devies brīvprātīgi. Vakar urna ar kritušā pelniem guldīta dzimtās zemes klēpī Līvānu novadā, ar atvadu zalvēm godinot par Ukrainas un Latvijas brīvību kritušo. Vitālijam Smirnovam bija 28 gadi. Ģimene ir no Līvānu novada, kur tuvinieki, draugi un bijušie dienesta biedri atvadījās ar domām par Vitāliju – kāds viņš bija un kādu viņu atcerēsies. To, ka grib palīdzēt Ukrainai, Vitālijs esot izlēmis jau uzreiz pēc Krievijas sāktā pilna mēroga kara. Pametis daudz mierīgāku un labi atalgotu karjeru Latvijā. Ukrainā gan karojis, gan gādājis Ukrainas armijai nepieciešamās lietas. Uz Ukrainu viņš braucis, tuviniekiem un mammai sakot – ja nekarošu es, tad būs jākaro jums.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Saeimai iesniedzis likumdošanas iniciatīvu par drošu vidi skolā. Prezidents vakar ir parakstījis un Saeimai nosūtījis divas likumdošanas iniciatīvas, kas aicina veikt grozījumus Izglītības likumā un grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām". Vēstulē Saeimas Prezidijam Valsts prezidents akcentē, ka skolu drošībai izglītības iestādē ir jābūt prioritātei, bez kuras nav iedomājams kvalitatīvs izglītības process. Viņš uzsver, ka izglītības iestādē tiesības justies droši ir gan pedagogiem, gan skolēniem, gan pārējam izglītības iestādes personālam. Prezidents norāda, ka likumdevējam ir jārīkojas, lai Izglītības likumā iekļautu skaidru regulējumu gadījumiem, kad pastāv pamatotas bažas par vardarbības draudiem vai par citiem nozīmīgiem drošības riskiem izglītības iestādē, ko var radīt bīstamas vielas un priekšmeti, kas, iespējams, atrodas izglītojamā rīcībā. 
 
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sadarbībā ar Eiropas Prokuratūru veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā kratīšanas, izņemšanas un nopratināšanas, vairākos objektos Valkā un citviet Latvijā. Kriminālprocesuālās darbības veiktas aizdomās par iespējamu vismaz 776 tūkstošu eiro izkrāpšanu. KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka divas esošās un viena bijusī Valkas novada pašvaldības amatpersona, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, kopā ar kāda uzņēmuma pārstāvi veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldības projekta īstenošanai prettiesiski iegūtu vismaz 744 tūkstoši eiro Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējuma un 32 tūkstoši eiro Latvijas valsts budžeta dotācijas. Projekts saistīts ar ražošanas ēkas un ar to saistītās infrastruktūras izveidi. Pastāv aizdomas, ka būve celta kāda konkrēta uzņēmuma interesēs, pārkāpjot projekta īstenošanas nosacījumus. Pēc Latvijas televīzijas rīcībā esošās informācijas, lietā aizturēts bijušais Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku radars pirmdien, 6. novembrī, Latvijas–Krievijas pierobežā fiksējis Latvijas gaisa telpas pārkāpumu, ko veicis Krievijas gaisa kuģis. Pēc robežas nelikumīgās šķērsošanas gaisa kuģis atgriezies Krievijas teritorijā. Ņemot vērā konstatēto pārkāpumu, NBS uzsācis nepieciešamās darbības, lai novērstu jebkādu Latvijas drošības apdraudējumu. Operatīvā informācija tika nosūtīta NATO. Vakar uz Ārlietu ministriju tika izsaukts Krievijas vēstniecības Latvijā pagaidu pilnvarotais lietvedis, kuram saistībā ar notikušo tika iesniegta protesta nota.  

Nevienprātība par situāciju Ukrainas frontē liek augt saspīlējumam starp Ukrainas politisko un militāro vadību. Armijas virspavēlnieka Valērija Zalužnija izteikumi par kara nonākšanu strupceļā izpelnījušies prezidenta biroja nosodījumu. Iespējams, smagākā nedēļa Zelenskim – tā par Ukrainas prezidenta pēdējā laika peripetijām spriež Ukrainas mediji. Vispirms armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs intervijā žurnālam "The Economist" atzina, ka karš nonācis strupceļā, vēl cita Rietumu medija publikācijā Zelenskis attēlots kā arvien izolētāks līderis. Vienlaikus prezidenta vēlēšanu kampaņā iesaistījies bijušais prezidenta padomnieks Oleksijs Arestovičs, netaupot kritiskus vārdus Zelenska stratēģijai kara laukā un ārpus tā. Eksperti norāda, ka šī negatīvā publicitāte palīdz tikai Kremlim un Zelenska politiskajiem oponentiem. Tikmēr Zelenskis atzinis – nogurums no kara Rietumos ir pavisam reāls, taču neviens neticot Ukrainas uzvarai tik ļoti kā viņš.

Turpinām ziņas
 
Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā šodien atklās jauno ceļu uz un no lidostas "Rīga". SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" pārstāvji vēsta, ka būvniecības laikā autovadītāji periodiski jaunos ceļus varēja izmantot atsevišķi, bet no šodienas pēcpusdienas tie tiks atvērti satiksmei kā vienota ceļu sistēma. Satiksmi turpmāk organizēs lokveidā. Brauciens uz lidostu vedīs pa ceļu L1, kas sākas tūlīt aiz regulējamā krustojuma, nodrošinot autovadītājiem piekļuvi tieši pie lidostas termināļiem un P3 un P4 ilgtermiņa stāvvietām. Savukārt satiksme no lidostas uz Rīgu vedīs taisni pa jaunizbūvēto L2 ceļu.

Ņemot vērā niecīgo pasta pakalpojumu pieprasījumu Jēkabpils novada Elkšņu pasta pakalpojumu sniegšanas vietā - vidēji viens klients dienā, no 30.novembra Elkšņos pasta pakalpojumi tiks sniegti tikai pēc pieprasījuma pie klientiem dzīvesvietā. Pastnieks pie klienta dzīvesvietā varēs sniegt visus tos pašus pakalpojumus, kurus šobrīd klienti saņem pasta nodaļā. Bez maksas tiks nodrošināta vēstuļu un pasta paku sūtījumu saņemšana un nosūtīšana, tāpat varēs iegādāties pastmarkas un aploksnes, abonēt preses izdevumus, apmaksāt rēķinus un saņemt citus pasta pakalpojumus.
 
Un vēl

Jēkabpilī sestdien, 11.novembrī, saistībā ar Lāčplēša dienas pasākumiem, noteikti satiksmes ierobežojumi. Laikā no pulksten 17.55 līdz 19.50 satiksmei būs slēgts Rīgas ielas posms no Madonas ielas līdz Ozolu ielai, savukārt Ozolu ielas posmā būs aizliegta transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšana. No pulksten 17.30 līdz 18.00 satiksme būs slēgta Dambja ielas posmā no Filozofu ielas līdz Pļaviņu ielai, kā arī Kļavu ielas posmā no Dambja ielas līdz Vienības ielai. Savukārt Vienības ielas posms, Neretas ielas posms un Rīgas ielas posms būs slēgts satiksmei lāpu gājiena laikā – no pulksten 17.55 līdz 18.25. Ierobežojumi skars arī sabiedriskā transporta maršrutus. 

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija plāno ar 150 tūkstoši eiro atbalstīt palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus; Salas pagasta uzņēmums attīsta saules paneļu parku; un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Latvija plāno ar 150 tūkstoši eiro atbalstīt palestīniešus un Izraēlas iedzīvotājus, liecina Ārlietu ministrijas rīkojuma projekta anotācija, kas ievietota Tiesību aktu portālā. Rīkojuma mērķis ir noteikt, ka Ārlietu ministrija veic iemaksu ANO Palestīnas bēgļu palīdzības un darba aģentūras Tuvajos Austrumos, Pasaules Pārtikas programmas un Izraēlas Sarkanā vairoga budžetā, lai sniegtu atbalstu palestīniešu un Izraēlas iedzīvotājiem, reaģējot uz pašreizējo saspīlējumu un humāno krīzi Tuvajos AustrumoS. 

Politiskais spēks „Latvija pirmajā vietā” Saeimas frakcija rosina liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem. Priekšlikums attiecas uz Saeimas, Ministru kabineta, Centrālās vēlēšanu komisijas, Latvijas Bankas padomes locekļiem un Latvijas Bankas prezidentu. Tāpat partija rosina, ka par Ministru prezidenta amata kandidātu nevar izvirzīt un apstiprināt pilsoni ar dubulto pilsonību. Minētais ierobežojums attiecas arī uz premjerministra biedru un parlamentāro sekretāru. Dubultpilsonis nevar kandidēt Eiropas parlamenta vēlēšanās, kā arī par Eiropas Savienības komisāra amata kandidātu nevar izvirzīt pilsoni ar dubultpilsonību, paredz opozīcijas partijas piedāvātie grozījumi vairākos likumos.

Centienos mazināt birokrātiju, valdība vienojusies kā pirmo sakārtot nekustamo īpašumu un to attīstības nozari, jo šobrīd garie būvniecības saskaņošanas procesi un nevienādā pašvaldību attieksme mazina vēlmi ieguldīt. Valdības vadītāja Evika Siliņa norāda, ka jau šobrīd aicinājusi ministrus vērtēt, vai būtu iespējams, piemēram, saīsināt iesniegumu izskatīšanas termiņu, kas šobrīd valstī ir 30 dienas. Viņa šaubījās, ka būtu iespējams ieviest septiņu dienu izskatīšanas termiņu, kāds tas ir Igaunijā, tomēr vismaz pusi no 30 varētu samazināt. 

ASV Senāts nobloķējis likumprojektu, kurā bija paredzēta 14,3 miljardu dolāru jeb 13,4 miljardu eiro piešķiršana Izraēlai palīdzībai tās cīņā ar Hamās teroristiem, bet nebija paredzēts vienlaicīgs atbalsts Ukrainai. Likumprojektu 2.novembrī bija atbalstījusi Pārstāvju palāta, kur vairākums ir republikāņiem, tomēr Senātā, kur vairākums ir demokrātiem, tam balsu nepietika.

Polijas autopārvadātāji jau divas dienas bloķē trīs robežšķērsošanas punktus ar Ukrainu. Akcijas dalībnieki šādā veidā protestē pret, viņuprāt, negodīgo kaimiņvalsts uzņēmumu konkurenci. Autovadītāji norāda, ka kaimiņvalsts transporta uzņēmumiem ir daudz zemākas izmaksas, tai skaitā atalgojums. Diskriminējoša Ukrainā esot arī elektronisko rindu sistēma, jo poļu pārvadātājiem jāgaida daudz ilgāk, pat ja reiss notiek bez kravas. Savukārt Ukrainas kravas automašīnas Polijā bieži ierodas tukšas, šeit tiek piekrautas un veic braucienus Eiropas Savienības robežās, tādā veidā atņemot klientus vietējiem. Kompromisu līdz šim nav izdevies panākt, tāpēc valdībai izvirzītas prasības aizliegt valstī reģistrēt transporta kompānijas ar kapitālu no valstīm, kas nav Eiropas Savienībā, kā arī atjaunot ieceļošanas atļaujas Ukrainas pārvadātājiem. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Salas pagasta kokapstrādes uzņēmums “Kontekss”, turpinot sadarbību ar enerģētikas uzņēmumu grupu “AJ Power”, šovasar noslēdzis energoefektivitātes uzlabošanas projekta otro kārtu. Esošais 223 kilovatu saules paneļu parks ir papildināts ar 170 kilovatiem, sasniedzot kopējo jaudu 393 kilovati. 3000 m2 platībā uzstādītie saules paneļi gada laikā saražos ap 340 tūkstoši kilovatstundu elektroenerģijas, tādējādi nosedzot vairāk nekā 15% no uzņēmuma kopējā gada elektroenerģijas patēriņa. Plašāk lasiet portālā radio1.lv.

No nākamās ziemas aizliegs tā sauktās vissezonas riepas. Tādēļ speciālisti mudina jau pašreizējos pircējus rūpīgi pārdomāt, vai tērēt naudu viena gada braukšanai un nepirkt vissezonas riepas. Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati rāda, ka jau pašlaik 98% braucamo ir riepas ar atbilstošu marķējumu. Tādēļ tiek lēsts, ka jaunās izmaiņas skars nelielu autoīpašnieku skaitu. Bet vissezonas riepu cienītājiem jārēķinās, ka nākamajā ziemā pieķeršanas gadījumā mašīnai tiks noņemtas numurzīmes, kas nozīmē tālākas kustības liegumu.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra Latvijā kļūs tikai par kādu grādu zemāka, savukārt nākamajā nedēļā iespējams sniegs un neliels sals, prognozē sinoptiķi. Tuvākajās trīs dienās daudzviet gaidāms neliels lietus, valstī kopumā nokrišņu būs mazāk nekā nedēļas sākumā. Tikai brīžiem starp mākoņiem parādīsies saule, pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš, kas sestdien pāries austrumu vējā. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +2..+7 grādiem, maksimālā temperatūra būs +5..+9 grādi.

Iespējams, svētdien pietuvosies ciklons, un jau pirmdien lietus var pāriet sniegā, ar lielāku varbūtību valsts austrumu daļā. Prognozes par to, cik krasi un uz cik ilgu laiku pazemināsies gaisa temperatūra, pagaidām ir dažādas. Pastāv neliela varbūtība, ka sāksies meteoroloģiskā ziema. Tā iestājas, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra vismaz piecas dienas pēc kārtas ir zemāka par nulli.

Pagājušais mēnesis ir karstākais oktobris, kāds līdz šim bijis pasaules mērogā, šodien paziņoja Eiropas Savienības Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus", kas veic klimata novērošanu. Oktobra gaitā ASV un Meksikas teritoriju daļas piemeklēja sausums, kamēr citur uz planētas laiks bija mitrāks nekā parasti, kas bieži saistīts ar vētrām un cikloniem. Jūras virsmas temperatūra bija augstākā, kāda jebkad reģistrēta oktobrī, un to veicināja globālā sasilšana, kurai pēc zinātnieku atzinuma ir svarīga loma tai ziņā, ka vētras kļūst niknākas un postošākas. Vidējā temperatūra šī gada oktobrī bija par 1,7 Celsija grādiem augstāka nekā pirmsindustriālā laikmeta vidējā temperatūra oktobrī.

Atstājiet komentāru