2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 9. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Gada inflācija oktobrī Latvijā samazinājusies līdz 2,1%, Aizputē ar pasākumiem pieminēs Mārtiņu Freimani, un Darba inspekcija atgādina par brīvdienu 20.novembrī.

Patēriņa cenas šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā samazinājās par 0,4%, bet gada laikā - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2022.gada oktobri - palielinājās par 2,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 3,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,7%.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis atbalsta Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciatīvu par valsts noslēpuma pielaides nepieciešamību arī pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem. Atgādinot par ģeopolitiskajiem izaicinājumiem un situāciju Ukrainā, ministrs aģentūrai LETA norādīja, ka civilās aizsardzības sistēmas veidošanā bez pašvaldību amatpersonu iesaistes nav iespējams iztikt.

Trauksmi ceļ onkoloģijas pacienti, kuriem nepieciešama ķīmijterapija: rindā var nākties gaidīt pat vairākus mēnešus, bet tad, kad rinda pienākusi, nodaļā var nākties pavadīt vai visu dienu, kaut gan procedūra ir tikai aptuveni stundu gara. Vēža pacientu organizāciju apvienībā "Onkoalianse" uzskata, ka problēmas cēlonis ir ne tikai nepietiekamais ārstu skaits, bet arī organizatoriski jautājumi. "Onkoalianses" vadītāja Valciņa arī atzina, ka šī ilgstoši nesakārtotā rindu lieta ir labvēlīga vide tam, lai pacienti to censtos risināt ar naudu, ar vecajām labajām "aploksnēm". 

Jau ziņots, ka Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka Latvijā nenodrošina agrīnu onkoloģisko slimību atklāšanu un pacientiem nepieciešamo zāļu kompensāciju, lai gan onkoloģija valstī ir viena no prioritātēm. Kompensējamo zāļu saraksts vēža ārstēšanai tikai daļēji atbilst starptautiskajām vadlīnijām un tikai daļai diagnožu valsts apmaksā pamatterapiju.

Eiropas Komisija ieteikusi uzsākt sarunas ar Ukrainu un Moldovu par pievienošanos Eiropas Savienībai. Gruzijai tiek rekomendēts piešķirt kandidātvalsts statusu, savukārt pievienošanās sarunas ar Bosniju un Hercegovinu varētu notikt, tiklīdz valsts būs sasniegusi atbilstošu progresu. Par sarunu uzsākšanu vēl 14. un 15. decembrī spriedīs ES Padomes sēdē. Ukraina cer, ka sarunas sāksies jau 2024. gada sākumā.

Igaunijas valdība vakar nolēma uz iepriekš neizziņotām militārajām mācībām Okas '23-3 jeb Ērkšķis 23-2 izsaukt līdz 220 rezervistu. Mācības notiek no trešdienas līdz sestdienai, un tajās piedalās arī 45 aktīvā dienesta karavīri. Rezervisti mācībās apgūs kaujas uzdevumu veikšanu. Šādas iepriekš neizziņotas rezervistu mācības Igaunijā notiek ik pēc vairākiem mēnešiem.

Turpinām ziņas

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti vakar konceptuāli atbalstīja priekšlikumu daudzbērnu ģimeņu vecākiem piešķirt tiesības uz agrāku pensionēšanos. 10 tūkstoši 561 Latvijas pilsoņa kolektīvais iesniegums "Daudzbērnu ģimeņu vecāku tiesības uz agrāku pensionēšanos" paredz noteikt, ka abiem vecākiem pensionēšanās vecums tiktu koriģēts līdz 62 gadiem daudzbērnu ģimenēs ar trim bērniem, līdz 61 gadam - ar četriem bērniem, un līdz 60 gadiem, ja ģimenē ir pieci un vairāk bērni.

Mārtiņdienā, 10.novembrī, Aizputē visu dienu norisināsies tradicionālā Freimaņa Mārtiņdiena, pieminot mūziķi, komponistu, dzejnieku, aktieri un aizputnieku Mārtiņu Freimani. Aizputes Misiņkalna kapsētā pie Freimaņa piemiņas akmens noyiks piemiņas brīdis, bet Aizputes Skolēnu jaunrades centrā apskatei atvērta Freimaņa piemiņai veltītā istaba. Freimaņa Mārtiņdienu noslēgs grupas "Pēc Tumsas" koncerts.

Un vēl

Kā nosaka likums Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, ja svētku dienas – 4.maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18.novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu. Šogad brīvdiena ir 20.novembrī. Valsts darba inspekcija vietnē "Facebook" izplatījusi atgādinājumu par šī gada 20.novembra brīvdienu, kas noteikta saistībā ar svētku dienu - 18.novembri, kas iekrīt brīvdienā - sestdienā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties:Mikroķirurgi mudina Latvijā attīstīt kara medicīnu,  Latvijā pieaug saslimstība ar Covid-19 un gripu, un Aicina baldot par labāko mediķi  priekšlaicīgi dzimušo mazuļu medicīniskā aprūpē.

Valsts ekonomiskās politikas mērķu sasniegšanai kritiski svarīgas ir Eiropas Savienības fondu investīcijas, uzskata finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Latvijas ekonomikas attīstībai 2024.gadā ES fondu, tajā skaitā Atveseļošanas fonda investīcijām, budžetā būs pieejami 1,659 miljardi eiro - vēsturiski lielākais finansējums. Nākamgad būtiskākie ES fondu ieguldījumi plānoti klimata pārmaiņu mazināšanai - 307 miljoni eiro, vēl 156 miljoni eiro būs pieejami nevienlīdzības mazināšanai reģionos. Tāpat plānots atbalsts izglītībā, zinātnē, inovācijās, eksportspējīgu un inovatīvu uzņēmumu atbalstam - 254 miljoni eiro.

Latvijas mikroķirurgi mudina arī mūsu valstī attīstīt kara medicīnu. Trešdien veselības ministrs Hosams Abu Meri tikās ar Latvijas Plastikas ķirurgu asociācijas un Latvijas Rokas un mikroķirurģijas asociācijas pārstāvjiem, lai apspriestu situāciju mikroķirurģijas nozarē. Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ievainoto Ukrainas karavīru ārstēšanā, Mikroķirurģijas speciālistu arodbiedrības pārstāvis Olafs Libermanis tikšanās laikā aktualizēja jautājumus par rekonstruktīvo ķirurģiju un Latvijas mikroķirurgu gatavību ārstēt kara ievainojumus, attīstot valstī kara medicīnu.

Latvijā tolerance pret vardarbību, jo īpaši vardarbību pret sievietēm, ir nepiedodami augsta, un vardarbība ir jāmazina, vietnē "X" raksta eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, mudinot ratificēt Stambulas konvenciju. Bijusī prezidente pauž, ka ir jāizmanto visas iespējas, lai vardarbību mazinātu. Viņa uzskata, ka  Stambulas konvencija šādu iespēju sniedz un Latvijai tā jāratificē. Saeima šodien lems, vai izskatīšanai nodot likumprojektu, kas paredz ratificēt Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju. Valdība Stambulas konvencijas ratificēšanu atbalstīja oktobra beigās.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs vakar aicinājis Ungāriju bez turpmākas kavēšanās ratificēt Zviedrijas pieteikumu par pievienošanos NATO. Zviedrijas dalība ir jāapstiprina visiem 31 NATO sabiedrotajiem. Turcija un Ungārija to vēl nav izdarījušas. Jau ziņots, ka Zviedrija pieteikumu dalībai aliansē iesniedza kopā ar Somiju vēl pērn pēc tam, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā. Somija aprīlī kļuva par alianses dalībvalsti.

Izraēla paziņojusi, ka tās sauszemes spēku karavīri ir iekļuvuši Gazas pilsētas centrā un izdara lielu spiedienu uz tur esošajiem grupējuma "Hamās" teroristiem. Izraēlas armija kopš kara sākuma ir iznīcinājusi kopumā 130 tuneļus, ko Gazas joslā ierīkojis "Hamās". Visā Gazas joslā ir ierīkota plaša un sarežģīta pazemes tuneļu sistēma. Ieejas tuneļos parasti atrodas dzīvojamajās mājās vai mošejās. Izraēlas izlūkdienests apgalvo, ka "Hamās" komandcentrs atrodas zem Gazas joslas lielākās slimnīcas. Grupējums to noliedz.

Tikmēr palielinās spiediens uz Izraēlu par kara pārtraukšanu. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu gan atkārtoti ir noraidījis, ka šobrīd iespējams pamiers. Par to varēšot runāt tikai tad, kad tiks atbrīvoti visi "Hamās" sagrābtie ķīlnieki. G7 valstu ārlietu ministri vakar apliecināja, ka atbalsta humānas pauzes un humāno koridoru izveidošanu, tomēr nepauda aicinājumu uz pamieru Izraēlas un "Hamās" karā. Savukārt starptautiskais Valūtas fonds brīdinājis, ka karš starp Izraēlu un "Hamās" var veicināt inflācijas pieaugumu Eiropā.

Turpinām ziņas

Latvijā pieaug Covid-19 izplatība, arvien vairāk pacientiem nonākot arī slimnīcā. Sākusies arī A tipa gripas vīrusa cirkulācija un nedaudz pieaug gripas izplatības intensitāte, liecina pagājušās nedēļas monitoringa dati. Pagājušajā nedēļā reģistrēti laboratoriski apstiprināti 183 jauni Covid-19 gadījumi, kas ir par 45 gadījumiem vairāk, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Nedēļas laikā veikti 615 laboratoriskie testi. Pozitīvo testu īpatsvars saglabājies vidēji augsts – 29,8%. Tas liecina, ka Covid-19 infekcija joprojām ir dominējošā citu augšējo elpceļu infekciju vidū.  Iepriekšējā nedēļā stacionēti ar covid-19 vīrusu inficēti 213 pacienti. Reģistrēti arī septiņi nāves gadījumi Covid-19 pacientiem.

Saņemtie dati no notekūdeņu monitoringa par Covid-19 izplatību uzrāda, ka Latvijā līdzīgi kā citur Eiropā dominē gan Covid-19 vīrusa Omikrona varianta,  gan Eris paveida klātbūtne. Omikron apakšlīnijas pieaugums konstatēts Salaspilī un Limbažos, toties Eris paveida pieaugums konstatēts Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Rēzeknē, Jēkabpilī, Tukumā, Bauskā, Saldū un Talsos. 

Turpinot akūto elpceļu infekciju monitoringu, Latvijā iepriekšējā nedēļā vidējā gripas izplatības intensitāte nedaudz palielinājusies. Ģimenes ārstu praksēs reģistrēti 11 klīniskie gripas gadījumi jeb vidēji 15,3 gadījumi uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Visbiežāk gripas gadījumi reģistrēti Ventspilī, Daugavpilī un Rīgā. Augstākā saslimstība reģistrēta bērniem vecumā līdz 4 gadi.   

Lai mazinātu smagas saslimšanas un nāves risku, vakcinācija pret sezonālo gripu un Covid-19 ieteicama ikvienam, tomēr īpaši rekomendēta cilvēkiem, kuriem saslimšana ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām norit smagā formā un kuriem ir augsts komplikāciju risks. Diemžēl atsaucība vakcinācijai ir minimāla. Šajā sezonā pret gripu ar valsts apmaksāto vakcīnu ir vakcinējušies vairāk nekā 59 tūkstoši iedzīvotāju, bet pret Covid-19 vakcinējušies tikai ap 11 tūkstoši iedzīvotāju.

Un vēl

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecāku biedrība “Esmu klāt” šogad pirmo reizi pasniegs Gada balvas ārstiem un medmāsām neonatoloģijā jeb  priekšlaicīgi dzimušo mazuļu medicīniskā aprūpē. Viena no balvām būs vecāku simpātiju balva – Gada māsa neonatoloģijā, un šobrīd ir apkopoti balsojuma 1.kārtas rezultāti. Otrajai balsošanas kārtai ir izvirzītas kopumā 12 medmāsas, no kurām trīs ir Jēkabpils reģionālās slimnīcas darbinieces – Ineta Popova, Indra Reliņa-Zagorska un Dace Isajeva. Balsot aicina biedrības mājaslapā esmuklat.lv. Uzvarētāju paziņošana un balvu pasniegšana notiks Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu dienas pasākumā 17.novembrī Rīgā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvija oficiāli izvirzīs savu kandidatūru ANO, Jēkabpils pašvaldība paaugstina stipendijas studentiem un rezidentiem, un Uz Daugavpils šosejas pie Likteņdārza samazina braukšanas ātrumu.

Šodien sanāksmē ASV Latvija oficiāli izvirzīs savu kandidatūru ANO Drošības padomei 2026.-2027.gadā. Latvijas kandidatūras uz ANO Drošības padomes nepastāvīgo vietu oficiālās pieteikšanas pasākums notiks pulksten sešos vakarā pēc Ņujorkas laika. Tajā piedalīsies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš savā uzrunā ANO dalībvalstu pārstāvjiem iezīmēs Latvijas prioritātes ANO Drošības padomē - tiesiskumu un demokrātiju, sieviešu tiesību un iespēju veicināšanu, kā arī risinājumus drošībai, ilgtspējai un attīstībai. Latvijas dalība ANO Drošības padomē "sniegs iespēju aizstāvēt tiesiskumā balstītu starptautisko sistēmu un demokrātiskās vērtības, palīdzēt līdzīgi domājošām valstīm, kā arī akcentēt jautājumus, kas aktuāli Latvijas un Baltijas valstu reģiona drošībai. 

Saeima šodien sāka izskatīt 2024. gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus, nododot tos vētīšanai Budžetu komisijā. Budžeta prioritātes nākamgad ir drošība, izglītība un veselība, liecina plāna projekts. Budžeta likumprojekts paredz vairākas nodokļu izmaiņas. Deputāti solījušies budžetu līdz galam izskatīt decembra pirmajā pusē, lai, līdzīgi kā tas bija šogad, arī 2024. gadu  nevajadzētu sākt ar tehnisko budžetu. Saeima budžetu galīgajā lasījumā sāks skatīt ceturtdien, 7.decembrī, bet, ja debates ievilksies, turpinās darbu piektdien, un, ja nepieciešams, arī brīvdienās.

Latvijas iedzīvotāji gana aktīvi ziņo par novērotām aizdomīgām personām un darbībām pierobežā, intervijā TV3 sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts. Viņš pastāstīja, ka robežsardze ir saņēmusi "pietiekami daudz informācijas" gan no vietējiem iedzīvotājiem, gan mežstrādniekiem, gan medniekiem, no kā var secināt, ka cilvēki saprot un apzinās nelegālās imigrācijas problēmas būtiskumu. Pēc robežsardzes priekšnieka teiktā, sadarbībā ar iedzīvotājiem tiek aizturēti simtiem robežpārkāpēju, un apzinīgie iedzīvotāji par sadarbošanos arī regulāri tiek godināti ar atzinības rakstiem. Pujāts uzsvēra, ka sniegt atbalstu robežsardzei ir ikviena Latvijas iedzīvotāja pienākums un arī paša drošības jautājums.

Ukrainas armija joprojām centīsies vēl šogad sasniegt rezultātus kaujas laukā, attālināti uzstājoties ar uzrunu aģentūras "Reuters" rīkotajā konferencē NEXT, trešdien paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Atzīstot pretuzbrukuma lēno progresu frontes dienvidu sektorā, Zelenskis paziņoja, ka Ukrainai esot konkrēts kaujas plāns 2024. gadam, taču sīkākus paskaidrojumus par to nesniedza.

Spāņu mākslinieka Pablo Pikaso glezna "Sieviete ar pulksteni" trešdien izsoļu nama "Sotheby's" rīkotajā vairāksolīšanā Ņujorkā pārdota par 139,3 miljoniem ASV dolāru jeb 130,5 miljoniem eiro, kas ir otra lielākā summa, kas jebkad samaksāta par Pikaso darbu. 1932. gadā tapusī glezna ataino vienu no Pikaso kompanjonēm un mūzām franču mākslinieci Marī Terēzi Valteri. Pirms izsoles glezna tika novērtēta par 120 miljoniem dolāru. Glezna ietilpa mākslas kolekcionāres Emīlijas Fišeres Landauas kolekcijā, kas pēc viņas nāves tiek izsolīta "Sotheby's". Valtere tika uzskatīta pa Pikaso zelta mūzu un attēlota vairākos mākslinieka darbos.

Turpinām ziņas

Latvijā pagājušajā gadā straujāk augošo "Top 100" uzņēmumu apgrozījums pieaudzis 2,3 reizes, sasniedzot 710,13 miljonus eiro, kamēr šo kompāniju peļņa bija 92,7 miljoni eiro, liecina "Lursoft" apkopotie dati. Zemgale straujāk augošo uzņēmumu "Top 100" sarakstā pārstāvēta ar sešiem uzņēmumiem, no kuriem augstākā pozīcija ir Jēkabpils novada SIA "VAPD Solutions", kas ar apgrozījuma pieaugumu 6,3 reizes ierindojies topa 70. pozīcijā. 

No 1.janvāra tiks palielinātas Jēkabpils novada stipendijas studentiem un rezidentiem. Saskaņā ar grozījumiem, stipendijas ir paaugstinātas - studentu stipendija tiek noteikta 100 eiro agrāko 65 eiro vietā un rezidentu stipendija - 550 eiro agrāko 460 eiro vietā. Pedagogu un ģimenes ārstu stipendijas atstātas iepriekšējā līmenī - 300 eiro un 450 eiro.

Un vēl

Daugavpils šosejas posmā no apļveida krustojuma ar autoceļu Tīnūži-Koknese līdz pagriezienam uz Likteņdārzu no piektdienas, 10.novembra, samazinās atļauto braukšanas ātrumu līdz 70 kilometriem stundā un būs aizliegta apdzīšana. Izmaiņas veiktas saistībā ar satiksmes drošību un, ņemot vērā satiksmes plūsmu no un uz Likteņdārzu. Tāpat uzņēmuma Latvijas valsts ceļi pārstāvji skaidro, ka no Rīgas puses pirms pagrieziena uz Likteņdārzu ir rotācijas aplis un maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir 50 kilometri stundā, savukārt aiz pagrieziena sākas vidējā ātruma kontroles posms, kurā atļautais maksimālais braukšanas ātrums ir 90 kilometri stundā. Līdz ar to pakāpeniska ātruma palielināšana virzienā no Rīgas un samazināšana virzienā uz Rīgu padarīs vienmērīgāku satiksmes plūsmu.

Atstājiet komentāru