2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 13. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā pazeminās bezdarba līmenis? Pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai, Un Ko liecina sinoptiķu pirmās prognozes par gaidāmo ziemu?

Salīdzinot ar gada sākumu, reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā ir pazeminājies par 0,8 procentpunktiem - no 6,1% gada sākumā līdz 5,3% 31.oktobrī, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras publicētie dati. Bezdarba samazinājums ir gan sezonalitātes, gan iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieauguma ietekmē. Saskaņā ar nodarbinātības aģentūras datiem, viszemākais reģistrētā bezdarba līmenis oktobra beigās bija Rīgas un Pierīgas statistiskajā reģionā - 4,1%, kā arī Rīgas pilsētā - 4,2%, aiz tiem seko Zemgales reģions - 4,8%, Kurzemes reģions - 5,3% un Vidzemes reģions - 5,4%. Savukārt augstākais reģistrētā bezdarba līmenis joprojām ir Latgales reģionā - 10,5%. 

Šī gada desmit mēnešu laikā Nodarbinātības valsts aģentūrā darba devēji ir reģistrējuši kopumā 77 tūkstoši 147 brīvās darbavietas. Visvairāk aktuālo brīvo darbavietu ir tādās jomās kā būvniecība – 5 tūkstoši 737 jeb 27%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība – 3 tūkstoši 210 jeb 15%, transports un uzglabāšana – 2 tūkstoši 979 jeb 14%, apstrādes rūpniecība – 2 tūkstoši 409 jeb 11% un vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība; automobiļu un motociklu remonts – tūkstoš 296 jeb 6%. Visvairāk vakanču valstī ir palīgstrādniekiem, būvstrādniekiem un kravas automobiļu vadītājiem. Reģionos pieprasītāko profesiju TOP 10 iekļūst arī lauksaimniecības strādnieki un cehu strādnieki ražošanā, bet Vidzemē - arī kūdras ieguves strādnieki.

Latvija šogad deviņos mēnešos eksportēja preces 14,11 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 10,6% jeb 1,67 miljardiem eiro mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 17,44 miljardiem eiro, kas ir kritums par 10,5% jeb 2,04 miljardiem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tādējādi 2023.gada deviņos mēnešos Latvijas ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās veidoja 31,55 miljardus eiro, kas ir par 10,5% jeb 3,71 miljardu eiro mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā. Septembrī svarīgākie eksporta partneri bija Lietuva, Igaunija, Vācija un Lielbritānija. Savukārt nozīmīgākie importa partneri - Lietuva, Vācija, Polija un Kanāda.

Lāčplēša dienas priekšvakarā Kanāda Latvijā izvietojusi 15 savus "Leopard 2" tankus kopā ar atbalstošo personālu, kas ir būtisks solis militārās klātbūtnes paaugstināšanā reģionā. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam. Jau ziņots, ka kopš 2017.gada Latvijā izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa, un šobrīd tā sastāv no vairāk nekā tūkstoš 700 karavīru no 11 valstīm, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā.

Islāma un arābu valstu līderi mudina nekavējoties pārtraukt uguni Gazā, ļaut piegādāt humāno palīdzību un atjaunot pilnvērtīgu starptautisko organizāciju darbību šajā joslā. Tāds paziņojums izskanēja Saūda Arābija notiekošajā reģiona līderu ārkārtas samitā, kas veltīts situācijai Gazā. Savukārt Irānas prezidents Ebrahims Raisi šajā pasākumā mudināja pārtraukt naftas piegādi Izraēlai.

Turpinām ziņas

Matemātiski pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai, norāda Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle. Viņa atzīmē, ka pašreizējā aktivitāte skaidrojama ar to, ka šo parakstu vākšanu ir iniciējušas divas Saeimā pārstāvētas partijas un šīm partijām ir savs elektorāts. Tāpat arī iniciatīvas autori ir vairākas partijas, kas nav iekļuvušas Saeimā, bet ir startējušas vēlēšanās un arī tām ir savs elektorāts. Politoloģe norāda, ka gadījumā, ja partijas, kas iniciējušas parakstu vākšanu, mērķtiecīgi strādā pie sava elektorāta motivēšanas, kā arī, pieņemot, ka ir vēlētāji, kas nobalsoja par citu partiju, bet ir neapmierināti vai vīlušies to darbībā - teorētiski pastāv iespēja savākt nepieciešamo 154 tūkstoši 241 balsi.

Dati liecina, ka par 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanu līdz svētdienas, 12.novembra plkst.12 parakstījušies vairāk nekā 15 tūkstoši 300 cilvēku, liecina portālā "Latvija.lv" publicētā informācija.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts ieņēmumu dienests vērtēs žurnālistu publikāciju par to, ka Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš, iespējams, dzīvo pāri saviem līdzekļiem. KNAB ir pievērsis uzmanību publiski izskanējušai informācijai un atbilstoši savai kompetencei to patlaban izvērtē. Savukārt VID pārstāvji pavēstīja, ka VID ir pievērsis uzmanību publiski izskanējušai informācijai un savas kompetences ietvaros to izvērtēs. Arī Valsts drošības dienests ir informēts par šo publikāciju, taču patlaban plašākus komentārus saistībā ar konkrēto gadījumu nesniegs, apliecināja dienestā.

Jau ziņots, ka Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" izpētījis Elksniņa un viņa sievas attēlus sociālo tīklu profilos un tajos redzamo drēbju un rotaslietu cenas, secinot, ka to iegāde neatbilstot viņu oficiālajiem ienākumiem. Piemēram, vienā attēlā maijā Daugavpils mērs redzams dzeltenā polo kreklā, kas jauns maksā 700 eiro. Savukārt jūnijā Elksniņš redzams zīmola "Rhude" šortos, kuru cena ir 500 eiro. Vēl citā attēlā mērs redzams 2 tūkstoši 500 eiro vērtā "Zegna" ziemas jakā. Savukārt uz rokas viņam ir zīmola "Ulysse Nardin" pulkstenis, kura cena ir vairāk nekā 30 tūkstoši eiro. Luksusa zīmolus iecienījusi arī mēra sieva Jekaterina, kura vairākos attēlos redzama ar "Tiffany", "Cartier" un "Chopard" zīmolu rotaslietām, vēsta izdevums. Komentēt žurnālistiem savus tēriņus Elksniņš atteicās.

Un vēl

No pirmdienas Latvijā pakāpeniski ieplūdīs vēsāka gaisa masa, prognozē sinoptiķi. Vēsāka gaisa masa no ziemeļiem, mijiedarbojoties ar cikloniem, palaikam nesīs lietu, bet dažviet valsts austrumos arī kādu slapja sniega pārslu. Gaisa temperatūra lielākoties gaidāma +1…+6 grādiem, taču jau naktī uz trešdienu dažviet termometra stabiņš varētu noslīdēt līdz 0…-1 grādam. No nedēļas vidus, paaugstinoties spiedienam, laiks kļūs sausāks un termometra stabiņš turpinās slīdēt vēl zemāk.

Šoziem Ziemeļeiropā gaidāms silts un nokrišņiem bagāts sezonas sākums, savukārt ziemas otrajā pusē laiks kļūs aukstāks un sausāks, liecina Eiropas Savienības programmas "Copernicus" apkopotie dati. Ziema kopumā visā Eiropā prognozēta siltāka par normu, un teritorijas lielākajā daļā sagaidāms mitrāks laiks nekā ierasts. Eiropas ziemeļu un centrālajā daļā ziemas sākumā gaidāma paaugstināta ciklonu aktivitāte un izteikta gaisa plūsma no rietumiem, tādēļ temperatūra un nokrišņu daudzums prognozēts virs normas. Savukārt ziemas otrajā pusē gaidāms augstāks atmosfēras spiediens, vēji retāk pūtīs no rietumiem, kas nozīmē zemāku gaisa temperatūru un mazāku nokrišņu daudzumu. Atbilstoši pašreizējām prognozēm decembris Latvijā būs siltākais no tuvojošās ziemas mēnešiem, bet februāris - aukstākais.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību vadītājiem apdraudējuma gadījumā jāspēj iepazīties ar NBS analīzi, Traģiskajā avārijā Mārupes novadā cietis arī Jēkabpils apkārtnes iedzīvotājs; un Sagaidot Ziemassvētkus Jēkabpilī norisināsies trīs dažādi tirdziņi.

Darbam pie civilās aizsardzības noteiktiem aspektiem pašvaldību vadītājiem nepieciešamas pieejas tiesības valsts noslēpumam, paziņojis Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš uzsver, ka pašvaldību vadītāju gatavībai reaģēt un iesaistīties valsts apdraudējuma novēršanā nepieciešams spēt iepazīties ar klasificētām valsts drošības iestāžu un Nacionālo bruņoto spēku veiktām apdraudējuma analīzēm. Kā liecina mācības, kas gūtas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, civilie kritiskās infrastruktūras objekti bija un ir starp primārajiem uzbrukumu mērķiem. Arī Latvijas valsts drošības iestāžu sniegtā informācija norāda, ka mūsu valsts civilā kritiskā infrastruktūra, civilmilitārā sadarbība un civilajā aizsardzībā iesaistītie subjekti ir starp Krievijas specdienestu mērķiem. Vienlaikus Rinkēvičs norāda, ka valsts apdraudējuma apstākļos nozīmīga ir arī efektīva pašvaldību spēja reaģēt un rīkoties. 

Jau ziņots, ka pēc valsts svētkiem, 18.novembra, Rinkēvičs iesniegs Saeimā likumdošanas iniciatīvu par nepieciešamību noteikt prasību saņemt pielaidi valsts noslēpumam pašvaldību vadītājiem, viņu vietniekiem un izpilddirektoriem, lai tie varētu pildītu savus pienākumus.

Lai arī ar kavēšanos, tuvāko divu nedēļu laikā izskatīšanai valdībā varētu nonākt jautājums par valsts uzņēmuma veidošanu militārās ražotnes attīstīšanai. Tas nepieciešams, lai startētu konkursā par Eiropas Komisijas līdzfinansējumu militārās ražošanas attīstīšanai, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”. Latvija to darīs kopā ar starptautiskiem partneriem no Francijas un Somijas. Jau pēc mēneša, 13. decembrī noslēgsies pieteikšanās, lai pretendētu uz Eiropas Komisijas līdzfinansējumu militārās rūpniecības attīstīšanai. Valstis sacentīsies ar saviem projektiem. Lai to varētu izdarīt, Latvijai vispirms jālemj par attiecīgas valsts kapitālsabiedrības izveidi. Projekts, kas sagatavots jau iepriekšējās valdības laikā, tagadējās valdības dienaskārtībā vēl aizvien nav parādījies. Laika palicis maz, bet konkurence uz finansējumu ir liela. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds norāda, ka nav varējis vienkārši parakstīt tik nopietnu dokumentu - bijis jāizvērtē, jāsaprot biznesa plāns un tālākie soļi. Viņš sola, ka par kapitālsabiedrības izveidi valdība lems tuvāko divu nedēļu laikā.

VAS "Latvijas pasts" līdz 2026.gada beigām apņemies ieviest jaunu un ilgtspējīgu pasta nodaļu konceptu, lai tās būtu ērti un droši pieejamas ikvienam, arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Pasta pārstāvji informē, ka koncepts paredz, ka visās pasta nodaļās būs iespēja pārvietoties un saņemt pasta pakalpojumus ikvienam, arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, lai viņi tos varētu saņemt bez citu palīdzības vai ar iespējami mazāku atbalstu. Tāpat stratēģiskās pārmaiņas ietver gan efektīvu un kvalitatīvu pakalpojumu ieviešanu, gan uzlabojumus sūtījumu piegādēs un klientu apkalpošanā. Tāpat pasta pārstāvji atgādina, ka "Latvijas pasts" jau šobrīd daudzviet ārpus lielajām pilsētām sniedz pasta pakalpojumus klientiem draudzīgā veidā - dzīvesvietā pēc pieprasījuma. 

Ukraina drīzumā sāks pievienot zaļo un spilgti sarkano krāsu benzīnam un dīzeļdegvielai, kas paredzēta bruņoto spēku vajadzībām, tā sestdien savā tīmekļa vietnē paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija. Šāda krāsvielu pievienošana samazinās nelegālas degvielas pārdošanas iespējamību. Ukrainas Aizsardzības ministrija uzsver, ka krāsa saglabāsies pat tad, ja degviela būs ļoti atšķaidīta. Krāsvielas pievienošana neietekmēs benzīna un dīzeļdegvielas cenu, sola ministrija.

Pieaugošā Krievijas transporta lidmašīnu "AN-124" kustība no Kaļiņingradas uz Krievijas dienvidiem visticamāk ir saistīta ar pretraķešu sistēmu pārvietošanu uz frontes līniju, sabiedrisko mediju portālam sacījis Nīderlandē bāzētās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" pārstāvis Maikls Šeldons. Viņš atzīmē, ka satelītattēlos, kas uzņemti oktobra beigās un novembra sākumā, redzami pārvietoti lieli pretgaisa aizsardzības elementu krājumi lidlaukā, kas atrodas Rostovā pie Donas. 

Piektdienas vakarā ASV militārais gaisa kuģis, kas veica mācības operācijas Vidusjūras austrumos, cieta nelaimes gadījumā un avarēja, liecina par ASV militārajām operācijā Eiropā atbildīgās struktūras USEUCOM paziņojums. Veicot kārtējo degvielas uzpildes misiju gaisā, kas ir daļa no militārās apmācības, ASV lidmašīna ar pieciem dienesta karavīriem, kuri atradās lidmašīnā, avarēja un nogāzās Vidusjūrā. Visi pieci lidmašīnā esošie karavīri gāja bojā. Nekavējoties uzsākti meklēšanas un glābšanas darbi, tostarp iesaistījās tuvumā esošās ASV militārās lidmašīna un kuģi. Plašāku informāciju par iesaistīto personālu nesniedz. Mācību incidenta cēlonis pašlaik tiek izmeklēts.

Turpinām ziņas

Svētdienas vakarā ceļu satiksmes negadījumā Mārupes novadā cietuši 17 cilvēki, bet bojā gājuši divi cilvēki. Policija informē, ka svētdien ap pulksten pieciem Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Mārupes novadā, Salas pagastā uz autoceļa A10 noticis ceļu satiksmes negadījums - automašīnas "Mercedes-Benz" un autobusa "VDL" sadursme. Pēc ceļu satiksmes negadījuma ar dažāda rakstura traumām ātrās palīdzības mediķi kopumā slimnīcā nogādāja 17 cietušos, bojā gāja vieglās automašīnas vadītājs un pasažieris. Cietušo pasažieru vidū ir arī Madonas novada Mārcienas iedzīvotājs Gatis Vilsons. Sazinājāmies ar Gati un telefonsarunā lūdzām pastāstīt par avārijas apstākļiem. 

AUDIO: no 00:13-2:57 – izveido kā vienu stāstījumu, iznjem laukā plus miinus,  kur var, kur es uzdodu jautājumus, lai ir kā viņa stāstījums.

Gatis Vilsons autobusā atradās, jo bija ceļā uz Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālo vidusskolu, kas jauniešus sagatavo ar militāru ievirzi. Viņš atzina, ka ir priecīgs, ka ticis cauri ar vieglām traumām, jo  8.novembrī kopā ar citiem kadetiem no savas skolas piedalīsies svētku parādē Rīgā. Šāda iespēja viņam esot pirmo reizi dzīvē un būtu sāpīgi, ja traumu dēļ no tās nāktos atteikties.

Un vēl

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, sagaidot Ziemassvētkus, svētdienās norisināsies trīs tematiski adventes tirdziņi. Tie sāksies ar  - Saldumu tirdziņu 3.decembrī, nākamais - Tautu tradīciju tirdziņš norisināsies 10.decembrī, bet noslēdzošais – Dāvanu tirdziņš būs 17. decembrī. Visas Adventes svētdienas tirdziņi darbos tikai dažas stundas no pulksten diviem dienā līdz sešiem vakarā. Patlaban notiek amatnieku un ražotāju pieteikšanās dalībai tirdziņos, kas noslēgsies uzreiz pēc valsts svētkiem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas dalība ANO Drošības padomē dotu iespēju Latvijai; Valsts izglītības un satura centrs sāk informatīvo kampaņu; un Lielvārdē pārbūvēts Daugavpils šosejas posms.

Latvijas dalība ANO Drošības padomē dotu iespēju pastiprināt Eiropas, tajā skaitā arī Baltijas valstu, balsi starptautiskajā politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda ANO Drošības padomes Latvijas sekretariāta speciālo uzdevumu vēstnieks Andrejs Pildegovičs. Diplomāts atgādināja, ka valdība 2011.gadā pieņēma lēmumu par Latvijas kandidatūru ANO Drošības padomes vēlēšanās 2025.gadā. Savukārt šogad 9.novembrī Ņujorkā, ASV, tika svinīgi atklāta priekšvēlēšanu kampaņa, kas gan realitātē notiek jau vairākus gadus, kuru plānots noslēgt 2025.gada jūnija vēlēšanās. Latvija vēlēšanās piedalīsies pirmo reizi. Austrumeiropas valstu grupā Latvijas konkurente ir Melnkalne. 

Daļai skolotāju alga arī par oktobri, visticamāk, būs mazāka par solīto, un problēmas ir aprēķinos gan nacionālajā, gan pašvaldību, gan izglītības iestāžu līmenī, intervijā Latvijas Televīzijai norādījusi pedagogu arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga. Viņa arī uzsvēra, ka agrāk šo problēmu nevarēja konstatēt, jo tā dēvētās tarifikācijas ievada līdz oktobra vidum. Tiesa, neesot tā, ka visiem pedagogiem visās skolās alga būtu samazinājusies. Un prioritāte šobrīd ir atrisināt sporta pedagogu atalgojumu, kur naudas nepietiek. Tur neesot pat 90% apmērā no nepieciešamā, piebilda arodbiedrības vadītāja, norādot, ka par šo jautājumu turpinās sarunas ar politiķiem.

Atzīmējot Ojāra Vācieša dzimšanas dienu, šovakar Latvijas Nacionālās bibliotēkas korē jeb 11. stāvā notiks latviešu dzejnieka 90. jubilejai veltīts literāri muzikāls pasākums "Līdz pašām malām dzīve pilna mūzikas". Pasākumā varēs dzirdēt Ojāra Vācieša un jauno dzejnieku – Ojāram Vācietim veltīto literāro konkursu laureātu – dzejas lasījumus, kā arī tiks atskaņota Ojāra Vācieša dzejas iedvesmota latviešu komponistu mūzika. Pasākumu vadīs aktieris Jānis Kronis, atmiņās par dzejnieku dalīsies komponists Arturs Maskats un dzejnieks Jānis Rokpelnis. Turpat korē būs apskatāma tēlnieces Artas Dumpes veidota skulptūra "Nolemtība", kuras tapšanā autore iedvesmojusies no Ojāra Vācieša dzejas krājuma ar tādu pašu nosaukumu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paudis piesardzīgas cerības par vienošanos, kas ļautu atbrīvot daļu no islāmistu kaujinieku grupējuma "Hamās" pirms vairāk nekā mēneša sagrābtajiem ķīlniekiem. Intervijā ASV raidsabiedrībai NBC svētdien Netanjahu pieļāva, ka vienošanās ir iespējama, tomēr, "manuprāt, jo mazāk es par to teikšu, jo lielākas iespējas, ka tā īstenosies". Vienošanās iespējama tikai militāra spiediena rezultātā, uzsvēra Izraēlas premjerministrs, piebilstot, ka tikai Izraēlas sauszemes ofensīva "Hamās" kontrolētajā Gazas joslā ir ļāvusi pavirzīties sarunās uz priekšu. NBC un citi ASV mediji, atsaucoties uz avotiem valdībā, ziņoja, ka sarunās ar "Hamās" varētu apmainīt apmēram 80 kaujinieku gūstā turētas sievietes un bērnus pret palestīniešu sievietēm un pusaudžiem, kas aizturēti Izraēlā. Oficiāla apstiprinājuma tāda informācijai nav, un arī Netanjahu neprecizēja iespējamās vienošanās nosacījumus.

Lietuvas Satiksmes ministrs Marjus Skuodis platformā "Linkeln" darījis zināmu, ka pirmie vilciena Viļņa-Rīga braucieni notiks jau šī gada nogalē. Jau ziņots, ka Lietuvas valsts pasažieru vilcienu operators "LTG Link" šī gada ziemā plāno pasažieriem piedāvāt jaunu starptautisku dzelzceļa savienojumu ar Latviju, pirmais vilciens no Viļņas uz Rīgu varētu sākt kursēt 27.decembrī, vēsta Lietuvas valsts dzelzceļa grupas "Lietuvos geležinkeliai" pārstāvji. Ceļā būs jāpavada četras stundas un 15 minūtes. Savukārt šo pašu maršrutu līdz ar projekta “Rail Baltica” pabeigšanu varēs mērot divas reizes ātrāk - vienā stundā un 54 minūtēs.

Turpinām ziņas

Valsts izglītības satura centrs sāk informatīvo kampaņu "Vērtēšana, kas izceļ vērtīgāko",  tās laikā tiks rīkoti interaktīvi pasākumi un citas izglītojošas aktivitātes gan skolotājiem, gan vecākiem, gan bērniem un jauniešiem, kā arī prezentēti informatīvie materiāli, kas skaidros un sniegs atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem par pilnveidoto mācību saturu un tā vērtēšanas principiem, informēja kampaņas organizatori. Visi interesenti aicināti uzdot savus jautājumus "Skola2030" Facebook lapā gan diskusijas laikā tiešraidē, gan arī pirms tās.  Vislatvijas vecāku sapulce notiks rīt, 14. novembrī, pulksten 18. Sapulces dalībnieki piedalīsies sarunās klātienē. Sekot līdzi pasākuma norisei tiešraidē varēs "Skola2030" Facebook lapā un YuoTube kanālā.

Pērn energoresursu krīzes laikā cenas strauji palielinājās koksnei un šķeldai.  Patlaban malkas un šķeldas cenas ir krietni samazinājušās. Kokrūpnieki atzīmē, ka cenas dažādos reģionos atšķiras – dārgāk kurināmais maksā Kurzemē, kur atrodas ostas, kā arī Zemgalē un Pierīgā; lētāk – Latgalē. Šķeldas cena šobrīd svārstās no 17 līdz 24,25 eiro par kubikmetru, un malkai cena ir no 40 līdz 50 eiro.  Kokrūpniecības uzņēmumi norāda, ka pieprasījums pēc malkas ir mazs siltā rudens dēļ, bet audzis pieprasījums pēc šķeldas. Arī iedzīvotāji, pēc energoresursu krīzes ir mainījuši ieradumus un daudzi malku sagādā paši, vai enerģētiskās krīzes laikā ir iegādājušies siltumsūkņus un uzlikuši saules baterijas.

Un vēl

Lielvārdē pārbūvēts Daugavpils šosejas posms no pilsētas robežas Rīgas pusē līdz Kaibalai. Būvdarbus veica piegādātāju apvienība "VIA" un "VIANOVA" par līgumcenu 9 miljoni 250 tūkstoši 663 eiro ar PVN, būvdarbi finansēti no valsts budžeta līdzekļiem. Darbus Lielvārdē uzsāka pērn augustā, to ietvaros ir pārbūvētas ceļa konstruktīvās kārtas, apgaismojums, drenāžas un lietus kanalizācijas sistēma, caurtekas zem autoceļa un gājēju un velobraucēju infrastruktūras. Uzstādīti arī jauni satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi. Uzlabojot satiksmes drošību, veiktas arī izmaiņas satiksmes organizācijā Daugavpils šosejas krustojumos ar Rembates, Slimnīcas un Skolas ielu – tur uzstādīti luksofori. Tāpat pārbūvētas autobusa pieturvietas, bet 1938. gadā uzbūvētais tilts pār Rumbiņu atjaunots, saglabājot esošo tilta velvi un balstus. Posmā pie Daugavas ar šķembām nostiprināts krasts, gar ceļu uzstādītas aizsargbarjeras.

Atstājiet komentāru