2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 14.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 14.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: pagājušajā nedēļā latvijā strauji pieauga elektroenerģijas vidējā cena; Mācību gada pirmajos divos mēnešos neatbilstošas valsts valodas zināšanas konstatētas 35 pedagogiem; un Novembra sākums Latvijā bijis 3,7 grādus siltāks par normu.

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 73% un bija 100,63 eiro par megavatstundu. Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas palielinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Visās Baltijas valstīs nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 100,63 eiro par megavatstundu, kas vienoti kāpa par 73%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu kāpumu galvenokārt veicināja zemāka vēja izstrāde, kas Ziemeļvalstīs kritās par 50%, un Baltijā saruka par 48%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Turklāt nokrišņu daudzuma samazinājums Ziemeļvalstīs ietekmēja ūdens pieteces un hidrorezervuāru aizpildījuma lejupslīdi reģionā. 

Rīgas apgabaltiesa vakar uzņēmējam Viesturam Tamužam un bijušajam 13.Saeimas deputātam Atim Zakatistovam par krāpšanu piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem. Sodā ieskaitīts aizturēšanā pavadītais laiks - divas dienas. Rīgas apgabaltiesa atzina, ka Zakatistovs Krimināllikuma 177.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu ir izdarījis SIA "Per capita" labā, un sodīja SIA "Per capita" ar piespiedu naudu 43 minimālo mēnešalgu jeb 26 tūkstoši 660 eiro apmēra. Spriedumu varēs pārsūdzēt desmit dienu laikā no pilna sprieduma pieejamības dienas.

Latvijā šogad pirmajos deviņos mēnešos reģistrēti 10 tūkstoši 822 jaundzimušie, kas ir par tūkstoš 741 bērniņu jeb 13,9% mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā laika periodā. Katrā 2023. gada mēnesī piedzima mazāk bērnu nekā pērn attiecīgajā mēnesī, un tas ir ne tikai mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, bet arī vismazākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simts gados, liecina Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati. Šī gada deviņos mēnešos iedzīvotāju skaits valstī negatīva dabiskā pieauguma rezultātā samazinājies par 9,5 tūkstošiem cilvēku.

Vakar Ēģiptes ostā El Arišā, kas atrodas netālu no Rafahas robežpunkta ar kara izpostīto Gazas joslu, ieradās Turcijas kuģis ar materiāliem kopā astoņu lauka hospitāļu izveidei. Tas ir pirmais šāda veida palīdzības kuģis, kas ieradies Ēģiptē kopš 7. oktobra rītā "Hamās" teroristu sarīkotā slaktiņa Izraēlā un tam sekojošās karadarbības Gazas joslā. Līdz šim Izraēlas triecienos pa mērķiem Gazā, kas saistīti ar teroristu grupējumu "Hamās", nogalināti vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku, apgalvoja "Hamās" amatpersonas. Cietušo un bojāgājušo vidū ir arī civiliedzīvotāji, sievietes un tūkstošiem bērnu.

Eiropas Savienības ārlietu vadītājs Žuzeps Borels ir brīdinājis, ka Āfrikas valsts Sudānas Dārfūras reģionā var notikt vēl viens genocīds. Tur pēdējās nedēļās ir pastiprinājušās cīņas starp Sudānas armiju un paramilitāro grupējumu "Ātrās reaģēšanas spēki".  Palīdzības organizācija "Ārsti bez robežām" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka "Ātrās reaģēšanas spēki" reģionā uzbrūk un nogalina cilvēkus, kuri nav arābi. Grupējums ir uzbrucis pārvietoto cilvēku nometnei, kur esot nogalināti aptuveni 800 cilvēku, pārsvarā vīrieši. Tikmēr tūkstošiem cilvēku, bēgot no nāves, ir devušies uz Sudānas kaimiņvalstīm Čadu, Dienvidsudānu un Centrālāfrikas Republiku. Žozeps Borels nosodīja "Ātrās reaģēšanas spēku" uzbrukumus neaizsargātiem civiliedzīvotājiem un norādīja, ka šī vardarbība ir daļa no plašākas etniskās tīrīšanas kampaņas, kuras mērķis ir "atbrīvot" Dārfūras rietumus no cilvēkiem, kuri nav arābi.

Turpinām ziņas

Izglītības kvalitātes valsts dienests septembrī un oktobrī no Valsts valodas centra saņēmis informāciju par 35 pedagogiem ar neatbilstošām valsts valodas zināšanām. No tiem 14 ir vispārējās izglītības pedagogi. Neatbilstošas valsts valodas zināšanas konstatētas arī 12 pirmsskolas pedagogiem, kā arī astoņiem pedagogiem profesionālās ievirzes izglītības iestādēs sportā un vienam pedagogam speciālās izglītības iestādē. Darba tiesiskās attiecības pārtrauktas ar 14 pedagogiem, bet 12 pedagogi šobrīd ir atstādināti. Mācību gada pirmajos divos mēnešos izvērtējums veikts 16 pašvaldību, tajā skaitā arī Jēkabpils, Līvānu un Augšdaugavas novada izglītības iestādēs. 

Sākot ar 2025. gada janvāri, Latvijā varētu atteikties no transportlīdzekļu tehniskās apskates uzlīmēm, liecina CSDD informācija. Šobrīd gan nav skaidrs ar ko uzlīmes tiktu aizstātas. CSDD uzsver, ja ES normatīvie akti pieļautu digitalizēt šo sistēmu, tad CSDD būtu gatava to īstenot. Kamēr nav zināms, kādas formas dokuments varētu tikt ieviests, šobrīd nevar arī aprēķināt, cik jaunās sistēmas ieviešana izmaksātu. Šobrīd no visām Eiropas Savienības dalībvalstīm gandrīz pusei jeb 12 valstīs, piemēram, Austrijā, Vācijā, Francijā, arī Latvijā pēc transportlīdzekļu tehniskās apskates tiek līmētas uzlīmes. Pārējās valstīs, tajā skaitā mūsu kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā, izsniedz sertifikātus vai abus.

Un vēl

Novembra pirmajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +7,4 grādi jeb 3,7 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Zemākā gaisa temperatūra bija -2,1 grāds mēneša trešajā datumā Madonā, savukārt maksimālā temperatūra bija +13,8 grādi novembra pirmajās stundās Rēzeknē. Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā novembra pirmajā dekādē bija 18,2 milimetri jeb 84% no daudzu gadu vidējā lieluma. Visvairāk nokrišņu - 60,6 milimetri - bija Rucavā, bet vismazāk lija Zvejniekciemā, kur reģistrēti tikai 2,7 milimetri nokrišņu. Vidējais relatīvais gaisa mitrums bija 89% - no 84% Rīgā līdz 92% Saldū. Stiprākās vēja brāzmas - 26,9 metri sekundē - tika novērotas 4.novembrī Liepājas ostā.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents uz diviem mēnešiem aptur grozījumus Notariāta likumā par partnerības ieviešanu; Valsts svētkos Jēkabpilī notiks karogu brauciens; un Jēkabpiliešus aicina izteikt idejas vides objektam Krustpils parkā.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs uz diviem mēnešiem apturējis Saeimā 9.novembrī pieņemtos grozījumus Notariāta likumā, kas paredz ieviest partnerības institūtu, liecina prezidenta paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pagājušajā nedēļā Valsts prezidenta kancelejā tika saņemta 34 Saeimas deputātu vēstule, kurā Valsts prezidents lūgts apturēt Saeimā pieņemtā likuma "Grozījumi Notariāta likumā" publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Jau rakstīts, ka Saeimas vairākums 9.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024.gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Izglītības un zinātnes ministrija kopā ar pašvaldībām veiks kartējumu par izglītības iestāžu tīkla izmaiņām tajās, bet karti nepubliskos, lai izvairītos no trauksmes radīšanas sabiedrībā, parlamentā pauda ministrijas pārstāvji. Karte nebūs ministrijas vienpersonisks redzējums - tā tiks veidota kopā ar pašvaldībām, ņemot vērā to redzējumu par izglītības iestāžu ekosistēmu turpmākajiem pieciem gadiem. Ministrija arī veiks novērtējumu, kāda varētu būt indikatīvā ietekme uz pašvaldību un valsts budžetu. Uzskaitot būtiskākos labojumus, ministrijas pārstāvji min, ka optimālās klases lielums noteikts intervālā no 12 līdz 36 izglītojamajiem atkarībā no izglītības pakāpes - sākumskolas posmā tie būtu 12 līdz 20 skolēni, pamatskolas posmā - 15 līdz 25 skolēni, bet vidusskolas posmā 25 līdz 36 skolēni. Lielākās diskusijas līdz šim bijušas par ministrijas noteiktajiem kritērijiem attiecībā uz 7.-9.klašu grupu - pašvaldību ieskatā, iecerētā minimālā skolēnu skaita dēļ vairākas pamatskolas un vidusskolas varētu tikt reorganizētas par sākumskolām, jo nespēs atbilst kritērijiem.

Eiropas Savienības filmu festivāla rīkošana agresorvalstī Krievijā ir nožēlojama un nepieļaujama, pārliecināta Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Eiroparlamenta deputāti deputāti prasa Eiropas Savienības Augstajam pārstāvim ārlietās Žuzepam Borelam un Eiropas savienības vēstniekam Krievijā Rolandam Galharagam skaidrot, kā ES delegācijas Krievijā paspārnē bija iespējams šogad Krievijā rīkot Eiropas filmu festivālu, kas notiek tiešsaistē no 1.novembra līdz 15.novembrim. Abām amatpersonām nosūtīta pēc Kalnietes iniciatīvas sagatavota un 18 deputātu parakstīta vēstule. Jautājumu par filmu festivāla rīkošanu Kalniete plāno klātienē izrunāt šodien, Eiroparlamenta delegācijai un Krievijas parlamentārās sadarbības komitejai tiekoties ar ES vēstnieku Krievijā Galharagu.

Krievijas baletdejotājai Ilzei Liepai, kuras tēvs ir latviešu baletdejotājs Māris Liepa, par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atbalstošiem izteikumiem varētu tikt atņemta Lietuvas pilsonība, kas viņai piešķirta par īpašiem nopelniem. Lietuvas Migrācijas departaments lūdzis atbildīgās iestādes izvērtēt Liepas izteikumus par karu Ukrainā un Putinu. Ja tiks konstatēts, ka Liepas rīcība rada draudus Lietuvas valsts drošībai, Migrācijas departaments sagatavos ierosinājumu Iekšlietu ministrijai lūgt prezidentam atņemt Liepai pilsonību. Pārbaude sākta saistībā Liepas izteikumiem intervijā Krievijas propagandistiskajam "YouTube" kanālam "Empatija Manuči ", kur Liepa nosodīja Baltijas valstu rīcību un atbalstīja Putina sākto karu Ukrainā.

Turpinām ziņas

Sestdien, 18 novembrī valsts svētku dienā Jēkabpilī norisināsies dažādi pasākumi. 
Valsts svētku dienas ieskaņā pulksten 11 - Jēkabpils Svētā Miķeļa Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks ekumēniskais dievkalpojums.

Pulksten 12. Jēkabpilī pilsētvidē notiks „Karogu brauciens”. Tas tiek organizēts sadarbībā ar Jēkabpils Volvo klubu. Aicina automašīnas rotāt Latvijas karoga krāsās un vienoties kopīgā svinīgā braucienā. Pieteikšanās un sīkāka informācija par braucienu – 26530179. 

Savukārt vienos dienā skanēs Jēkabpils dievnamu baznīcu zvani – lūgšana Latvijai.

Pēcpusdienā pulksten trijos Jēkabpilī pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju” paredzēta ziedu nolikšana, kas veltīta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai.

Svētku dienas noslēgumā pulksten četros pēcpusdienā Krustpils kultūras centrā notiks Jēkabpils novada pašvaldības apbalvojumu pasniegšanas ceremonija “MĒS. ZEME. LATVIJA.” Programmā – Jēkabpils novada pašvaldības apbalvojumu “Jēkabpils novada goda pilsonis”, “Goda raksts”, “Pateicības raksts” pasniegšana un Jēkabpils amatiermākslas kolektīvu vidējās paaudzes deju kolektīva “Delve”, jauniešu deju kolektīva “Kauranieši”, jauniešu deju ansambļa “Pastalnieki”, jauktā kora “Noskaņa” un Sēļu tradicionālās mūzikas grupas “Krāce” priekšnesumi. Ceremoniju vadīs Lauris Subatnieks un Gundars Silakaktiņš. Ieeja vai dalība visos valsts svētku pasākumos ir bez maksas.

Un vēl

Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības pārvalde rīko Jēkabpils novada iedzīvotāju aptauju “Kādu vides objektu Jūs vēlētos redzēt parka centrālajā daļā pretī Krustpils kultūras centram?” Aptaujas mērķis ir noskaidrot un apkopot iedzīvotāju viedokļus par to, kādu vizuālās mākslas un dizaina objektu iedzīvotāji labprāt redzētu parkā. Tiek piedāvātas trīs izvēles – mūsdienīga strūklaka, skulptūra pulkstenis vai latviska zīme. Priekšlikumi tiek pieņemti līdz 23. novembrim. Piedalīties aptaujā var portālā Radio1.lv, saite balsošanai publicēta rakstā par aptauju.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Austrumu slimnīca aicina veikt bezmaksas testus C hepatīta un HIV noteikšanai; Jēkabpilī būs jauna pasta nodaļa; un Kad sāksies meteoroloģiskā ziema?

No nākamā gada minimālā alga būs 700 eiro mēnesī, paredz valdības šodien akceptētie grozījumi noteikumos par minimālo algu. Šogad minimālā alga ir noteikta 620 eiro apmērā.  Minimālās algas pakāpenisku palielināšanu paredzēja 2022. gada rudenī Saeimas pieņemtie grozījumi Darba likumā, kas plāno minimālo algu no šī gada 1. janvāra celt no 500 līdz 620 eiro, bet no 2024. gada 1. janvāra – līdz 700 eiro. Saskaņā ar  Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2018.–2021. gadā darba ņēmēju īpatsvars, kuri saņēma minimālo algu vai mazāk, bija robežās no 18,1% līdz 20,6%, bet 2022. gadā minimālās algas saņēmēju īpatsvars ir bijis zemākais pēdējo piecu gadu laikā, samazinoties līdz 16%. Minimālās algas kāpums, palielinot minimālo algu par 80 eiro, kopējo algu kāpumu ietekmēs aptuveni par 1 procentpunktu.   

Šodien valdība nolēma astoņām pašvaldībām augusta vētras postījumu novēršanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 2 miljoni 891 tūkstoti 475 eiro. Tajā skaitā Augšdaugavas novada pašvaldība saņems 240 tūkstoši 600 eiro, Līvānu novada pašvaldība - 485 eiro un Madonas novada pašvaldība – 3 tūkstoši 740 eiro. 

Eiropas HIV un hepatītu testēšanas nedēļā  no 21. līdz 24. novembrim Austrumu slimnīcas hepatologi un infektologi aicina veikt C hepatīta un HIV bezmaksas testus, lai pārliecinātos par savu veselības stāvokli. Tā kā vietu skaits bezmaksas testiem ir ierobežots, tiem nepieciešams laikus pieteikties. Latvijā C hepatīta un HIV infekcijas saslimstības rādītāji ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. Tādēļ vadošie Austrumu slimnīcas infektologi un hepatologi iesaka veikt testus un pārbaudīt inficēšanos ar C hepatītu, uzsverot, ka testu būtu nepieciešams veikt katram, kurš ne reizi dzīvē nav pārbaudīts uz C hepatītu, neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vai nav kādā riska grupā. Savukārt HIV tests būtu jāveic ikvienam seksuāli aktīvam cilvēkam reizi gadā.

Eiropas Savienība gatavojas trešdien ierosināt jaunas sankcijas pret Krieviju saistībā ar karu Ukrainā, tai skaitā aizliegumu Maskavai eksportēt dimantus. Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī ES ir piemērojusi Krievijai jau 11 sankciju kārtas. 12.sankciju kārtas ietvaros tiks papildināti "melnie saraksti" un noteikti jauni eksporta aizliegumi. ES valstīm jaunās sankcijas būs jāapstiprina vienprātīgi.

ASV Finanšu ministrija nosūtījusi informācijas pieprasījumus kuģniecībām par 100 kuģiem, kas tiek turēti aizdomās par naftas tirdzniecības jomā Krievijai noteikto sankciju pārkāpšanu, vēsta ziņu aģentūra Reuters, atsaucoties uz avotiem valdībā. Savienoto Valstu valdības vēstules nosūtītas uzņēmumiem, kas operē ar kuģiem aptuveni 30 valstīs. Kopš tika noteikti naftas cenu griesti, šis šajā jomā ir nopietnākais ASV valdības solis.

Turpinām ziņas

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija atbalstījusi SIA ,,Jēkabpils siltums” noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu, kas paredz, ka no 1. decembra maksa par siltumu Jēkabpilī būs   61.34 eiro par megavatstundu. SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifs Jēkabpilī patlaban jeb novembrī ir 63.61 eiro par megavatstundu. Pēc milzīgā energoresursu cenu pieauguma 2022. gadā, pašlaik tās ir samazinājušās un situācija ir stabila. Galvenais energoresursu cenu pieaugums pērn bija dabasgāzei, kas savukārt veicināja elektrības cenu pieaugumu. Šobrīd var vērot cenu stabilizāciju gan šķeldai, gan gāzei. Vienlaikus, ņemot vērā, ka iespējamas kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija  no jauna piešķīrusi atļauju uzņēmumam noteikt siltumenerģijas tarifus, tādējādi ļaujot savlaicīgi reaģēt uz kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām, nosakot tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Ja kurināmā cena mainīsies, tad mainīsies arī siltumenerģijas tarifs.

 “Latvijas pasts” 8. decembrī atvērs jaunu pasta nodaļu Jēkabpilī, tirdzniecības centrā “Sēlija”. Uzņēmums ziņo, ka turpmāk tā būs vienīgā pasta nodaļa pilsētā, divas līdzšinējās Brīvības un Rīgas ielā tiks slēgtas. Jaunā Jēkabpils pasta nodaļa nodrošinās ērtāku pieejamību pasta pakalpojumiem un atradīsies aptuveni kilometra attālumā no abām līdzšinējām Jēkabpils pasta nodaļām. Jēkabpils 1. pasta nodaļa Brīvības ielā 131 pakalpojumus sniegs līdz 6. decembrim, savukārt Jēkabpils 6. pasta nodaļa Rīgas ielā 120 – līdz 7. decembrim.  Jaunās Jēkabpils pasta nodaļas telpas būs plašākas, patīkamākas un pieejamākas klientiem, tai skaitā jaunajiem vecākiem ar bērnu ratiņiem, kā arī cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. 

Un vēl

Tuvākajās dienās Latvijā pakāpeniski sāksies meteoroloģiskā ziema, nokrišņu būs maz, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze. Tā iestājas, ja piecas diennaktis pēc kārtas vidējā gaisa temperatūra ir zemāka par nulli. Pērn meteoroloģiskā ziema Latvijā sākās 17.novembrī. Šogad Alūksnē tā iestājās jau 25.oktobrī, pārējā valstī turpinās meteoroloģiskais rudens. Nedēļas vidū gaidāms lielākoties mākoņains laiks, vietām uzspīdēs saule un vietām nedaudz snigs, gaisa temperatūra galvenokārt būs -2..+4 grādi. Svētku brīvdienās gaidāms mainīgs mākoņu daudzums un lēns vējš, vietām nedaudz īslaicīgi snigs. Valdīs neliels sals, bet dienas vidū gaiss iesils līdz -2..+3 grādiem. Nākamnedēļ var ierasties ciklons ar nokrišņiem un brāzmainu vēju.

Atstājiet komentāru