2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 15.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Turpmāk Valsts prezidenta oficiālā rezidence – Rīgas pils – būs atvērta ekskursijām; Valsts svētku dienā Jēkabpils pilsētas autobusos braukšana bez maksas; un Latvijā atklāj jaunu sēņu sugu.

Valsts prezidenta institūcijai vakar apritēja 101. gadadiena. Stājoties amatā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs kā vienu no savas darbības prioritātēm izvirzīja lielāku Valsts prezidenta institūcijas atvērtību Latvijas sabiedrībai. Pēc Rinkēviča iniciatīvas turpmāk Valsts prezidenta oficiālā rezidence – Rīgas pils – būs atvērta ekskursijām. Interesenti var pieteikties Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē president.lv. Šobrīd Rīgas pils apmeklējumam var pieteikties noteiktos datumos novembrī, decembrī un 2024. gada janvārī. Savukārt kolektīvie Rīgas pils apmeklējumi jāpiesaka e-pastā ekskursija@president.lv.

Krievijas viltvāržu duetam, kas pazīstams kā "Vovans" un "Leksuss", septembrī izdevies sarīkot videosarunu ar toreizējo Latvijas valdības vadītāju Krišjāni Kariņu. Viņi uzdevušies par augsta līmeņa Āfrikas politiķi, kurš gribējis apspriest situāciju saistībā ar karu Ukrainā un graudu piegādēm. Uz līdzīgu triku pēdējā laikā uzķērušies arī vairāku citu Eiropas valstu līderi, piemēram, Igaunijas premjere Kaja Kallasa un Itālijas valdības vadītāja Džordžija Meloni. Latvijas varasiestādes sola uzlabot iekšējās procedūras, lai novērstu šādu gadījumu atkārtošanos.

Valdība vakar apstiprināja Satiksmes ministrijas izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz Latvijā ieviest par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē sodīto personu uzvedības korekcijas programmu. Jaunie noteikumi paredz, ka cilvēkiem, kas sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē un kuriem pirmstermiņa veselības pārbaudē nekonstatē alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību, pirms šofera tiesību atgūšanas obligāti būs jāapmeklē speciālas nodarbības, kas vērstas uz personas uzvedības korekciju.

Eiropas Savienības Padome un Eiropas Parlaments pirms noteiktā termiņa vienojušies par bloka nākamā gada vispārējo budžetu. Tas ļaus bez kavējumiem sākt nākamo finanšu gadu. Amatpersona ziņo, ka ES budžeta ieņēmumi būs vairāk nekā 189 miljardi eiro, bet izdevumi – 142,6 miljardi eiro. Budžets turpinās atbalstīt pašreizējo ekonomikas atveseļošanu un vienlaikus stiprinās Eiropas stratēģisko autonomiju. Prioritāte arī turpmāk tiks piešķirta zaļajiem un digitālās jomas izdevumiem, lai Eiropu padarītu noturīgāku un labāk sagatavotos nākotnei. Paziņojumā arī norādīts, ka dokuments paredz humāno atbalstu krīzes reģionos, Ukrainā un Tuvajos Austrumos, atbalstu ārējās un iekšējās migrācijas problēmas risināšanai.

Vācija nodevusi Ukrainai tankus, dronus, speciālos transportlīdzekļus, novērošanas radarus un citu militāro aprīkojumu, liecina Vācijas valdības publiskotā informācija. Vācijas valdības tīmekļa vietnē publiskots atjaunināts saraksts ar militāro palīdzību, ko Vācijas sniegusi Ukrainai. Tas liecina, ka Ukraina saņēmusi vēl desmit kaujas tankus "Leopard 1 A5", 14 kāpurķēžu visurgājējus "Bandvagn 206", vienu atmīnēšanas tanku "Wisent 1" un piecas visurgājējas ātrās palīdzības mašīnas "Warthog".

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils autobusu parks” informē, ka valsts svētku dienā – sestdien, 18.novembrī visos Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusos pasažieri varēs braukt bez maksas.  Savukārt pirmdien, 20.novembrī, kas ir brīvdiena, Jēkabpils pilsētas maršrutu autobusi kursēs pēc svētdienas grafika. Jau ziņots, ka likums likums Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām noteic, ja svētku dienas – 4.maijs, Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku noslēguma diena un 18.novembris – iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu nosaka par brīvdienu. Līdz ar to šogad brīvdiena ir 20.novembrī. 

Sagaidot Latvijas 105.dzimšanas dienu novembrī Jēkabpils bērnu un jauniešu centrā skatāma vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu izstāde “Manas zemes Saules raksti”. Tos veidojuši Jēkabpils novada interešu izglītības mākslas programmas pulciņu audzēkņi no Aknīstes, Salas, Jēkabpils 2. un 3.vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Bērnu un jauniešu centra.izstādes organizatori norāda, ka Latvju zīmes ir mūsu kultūras bagātība, kas mums dod spēku, aizsargā, aicina būt vienotiem un lepniem par savu zemi.

Un vēl

Slīteres Nacionālajā parkā starp Košragu un Pitragu ir atklāta Latvijā jauna sēņu suga "Irpicodon pendulus", informē Dabas aizsardzības pārvalde. Iedzeltenās krāsas sēni, kas atgādina filigrānu žabo ar zobiņiem, pamanīja un noteica Dabas aizsardzības pārvaldes speciālists Ritvars Rekmanis un vietējais iedzīvotājs Pēteris Dambergs, sēnes sugu apstiprināja mikologi - Ivars Leimanis un Diāna Meiere. Lai suga tiktu iekļauta Latvijas sēņu sarakstā, jāievāc sēnes paraugs un jānogādā Latvijas Nacionālajā dabas muzejā. Jauno sēņu sugu atklāju nejauši, ejot pārgājienā pa zvēru taku. 
 
Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: ES naudas apguve Latvijā atpaliek no plānotā; Latvijā aktīvi vakcinējas pret gripu un Covid-19; un Sākas labdarības akcija "Bērnu prieks katrā mājā".

Visām Eiropas Savienības fondu ieviešanā iesaistītajām iestādēm ir svarīgi mobilizēt visus savus resursus, lai varētu iespējami labi noslēgt esošo ES fondu periodu un nekavējoties sākt jaunā ES fondu perioda finansējuma ieguldīšanu Latvijas tautsaimniecībā, patlaban ES naudas apguve Latvijā atpaliek no plānotā, teikts valdībā izskatītajā Finanšu ministrijas sagatavotajā pusgada informatīvajā ziņojumā par ES fondu, Atveseļošanas fonda un citu ārvalstu finanšu instrumentu apguvi. Ministrijas ziņojumā teikts, ka ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda noslēguma fāzē kopumā ir pieaugošs temps investīciju pabeigšanas darbiem, tomēr vienlaikus saglabājas riski vairāku projektu, jo īpaši transporta un veselības infrastruktūras jomā, pabeigšanai līdz gada beigām. 

Stambulas konvencijas ratifikācijas pievienotā deklarācija rakstīta pēc Horvātijas piemēra, pret ko konvencijas dalībvalstīm nav bijuši iebildumi, pauda Ārlietu ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāvji Saeimas Juridiskās komisijas sēdē. Komisija vakar sāka skatīt likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Stambulas konvencijas ratifikāciju atbalsta tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai pret to iebilstot.

Pievienotās vērtības nodokli no nākamā gada plānots nepiemērot maksai par sporta sacensībām un sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi, kā arī maksai par bērnu uzturēšanos nometnēs. To paredz grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā, kas konceptuāli atbalstīti Saeimas Budžeta un finanšu komisijā. Grozījumi paredz, ka ar pievienotās vērtības nodokli neapliks personas dalības maksu par piedalīšanos sporta sacensībās un maksu par sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi. Nodokļa atbrīvojums attieksies gan uz bērnu, gan pieaugušo sporta sacensībām vai nodarbībām. Tāpat ar grozījumiem paredzēts no līdzšinējiem 40 tūkstošiem eiro līdz 50 tūkstošiem eiro paaugstināt PVN reģistrēšanas slieksni, no kura uzņēmējiem jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Ukrainas armija turpina sauszemes operācijas Dņepras upes austrumu krastā un vairākās vietās ir pavirzījusies uz priekšu. Šo informāciju apstiprina arī ASV Kara studiju institūts. Pēc analītiķu sniegtās informācijas, Ukrainas bruņotie spēki paplašinājuši kontrolēto teritoriju dienvidos no Krinkiem. Ap ciemu norit sīvas cīņas, un arī Krievijas spēkiem izdevies vietām izspiest ukraiņu armiju no atkarotajām teritorijām. Krievijas armijas artilērija spēcīgi apšauda upi un tās rietumu krastu, apgrūtinot gan ukraiņu karavīru papildspēku, gan munīcijas un ieroču piegādi. Tāpēc Dienvidukrainas Aizsardzības spēku vadība paziņojusi, ka primāri svarīgi tagad ir iznīcināt pretinieka precīzos ieročus. Tikmēr aktīva karadarbība notiek arī citviet frontē. Smagas kaujas joprojām norit pie Avdijivkas, Bahmutas un Marinkas, kur abas puses veic gan uzbrukuma, gan aizsardzības operācijas. Krievijas karaspēks turpina uzbrukumus Kupjanskas un Limanas virzienā, taču Ukrainas karaspēks veiksmīgi aizstāvas.

Igaunijā piektdien sāks raidīt pirmā radiostacija ukraiņu valodā. Radiostacijas "Druzi" programmā būs ukraiņu un igauņu mūzika, kā arī ziņas un informācija. Kopš pilna mēroga Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušā gada februārī Igaunijā ieradušies vairāk nekā 120 tūkstoši bēgļu no Ukrainas, un Igaunijas ukraiņu diaspora ir četrkāršojusies. Igaunijas Ukraiņu organizāciju asociācija norāda, ka tas licis apsvērt nepieciešamību ieviest mediju kanālu, lai ukraiņi varētu saglabāt savu kultūras identitāti un valodu, kā arī piekļūt objektīvai un neatkarīgai informācijai. Kanāla mērķis ir arī veicināt ukraiņu integrāciju Igaunijas sabiedrībā un stiprināt dialogu starp ukraiņu un igauņu kopienām.

Turpinām ziņas

Šobrīd Latvijā aktīvi notiek sezonālā vakcinācija pret gripu un Covid-19 infekciju. Līdz pagājušajai nedēļai par valsts budžeta līdzekļiem pret gripu vakcinēti vairāk nekā 70 tūkstoši 700 cilvēki, un vairāk nekā 13 tūkstoši 500 vakcinējušies pret Covid-19. Visaktīvāk vakcinēti seniori, cilvēki ar hroniskajām slimībām, sociālo aprūpes centru klienti, ārstniecības personas, bērni no sešu līdz 23 mēnešu vecumam un grūtnieces. Ārstiem bija iespēja pasūtīt vairāku veidu par valsts līdzekļiem iegādātās vakcīnas pret gripu, tai skaitā divas pretgripas vakcīnas, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir pirmo reizi. 

Vakcīna "Efluelda" paredzēta senioriem no 60 gadu vecuma, kas izmantota pasaulē ilgāk nekā 10 gadus, sevi pierādījusi ar augstu efektivitāti, aizsargājot pret gripu tieši šajā vecuma grupā, kad imūnā atbilde uz parastām pretgripas vakcīnām nereti ir nepietiekama. Savukārt "Fluenz Tetra" paredzēta bērniem ar hroniskajām slimībām divu līdz septiņu gadu vecumā. Tā ir ļoti draudzīga lietošanā - nazālā vakcīna jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā. Pieejama arī valsts apmaksāta pretgripas vakcīna "Influvac Tetra", kas tiek izmantota vakcinējot cilvēkus ar hroniskām slimībām un bērnus. Savukārt Covid-19 vakcinācijā ir pieejamas pielāgotās pašreiz cirkulējošiem vīrusa celmiem PfizerBioNTech vakcīnas.

Iedzīvotāji Latvijā vēl joprojām par lielāko problēmu atkarību jomā uzskata alkoholismu, norāda pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš, prezentējot jaunākos aptaujas datus. Kopumā uz alkoholismu kā lielāko problēmu atkarību jomā norādījuši 53% aptaujāto, kam seko narkotikas, smēķēšana, azartspēles  un datorspēles. Salīdzinot ar aptauju gadu iepriekš, šogad par diviem procentpunktiem palielinājies to respondentu skaits, kuri par problemātiskāko atkarību Latvijā uzskata alkoholismu, narkotisko vielu atkarību šogad izvirzījuši par pieciem procentpunktiem vairāk respondentu nekā pērn, savukārt azartspēles - par vienu procentpunktu mazāk. Alkoholismu par problemātiskāko uzskata visas vecuma grupas, savukārt azartspēles - respondenti vecumā no 45 līdz 75 gadiem.

Un vēl

Ceturto gadu pēc kārtas tiek organizēta labdarības akcija "Bērnu prieks katrā mājā". Mērķis ir gada nogalē iepriecināt tos bērnus un jauniešus, kuriem dāvināšanas un svētku prieks nav iespējams dažādu dzīves apstākļu dēļ. Biedrība "Laiks jauniešiem" aicina kopā radīt neaizmirstamas svētku brīžus. Jau pagājušajā gadā jaunieši bija savākuši dāvanas un tās pasniedza Ziemassvētku laikā tiem, kuriem tās bija vajadzīgas visvairāk. Lai šo dāvanu būtu vairāk, akcija sākta jau tagad. Dāvanās parasti tiek ziedotas grāmatas, spēles, higiēnas preces, un ir arī naudas ziedojumi, kurus tālāk biedrība iztērē specifiskām vēlmēm. Pērn biedrība iepriecināja 233 ģimenes vai mājsaimniecības. Šogad, aicinot jebkuru sazināties ar biedrību, iecerēts izveidot dāvanas vismaz tikpat, bet varbūt arī vairāk.

Atstājiet komentāru