2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 24.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 24.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Kompensēs energoresursu izmaksas mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni; Plāno ieviest Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem videonovērošanas kameras pie apģērba; un Starptautiskajā literatūras festivālā "Prozas lasījumi" piedalīsies vairāk nekā 60 autori.

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", uz diviem gadiem ierobežojot elektroenerģijas sadales tarifu kāpuma maksimālos apmērus. Šobrīd spēkā esošie normatīvie akti nenosaka griestus tarifu pieaugumam. Ar grozījumiem paredzēts no nākamā gada janvāra līdz 2025.gada 31.decembrim visām mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu un mājsaimniecībām ar trīs fāžu pieslēgumu strāvas lielumu 16, 20, 25 un 32 ampēri noteikt elektroenerģijas sadales tarifa fiksētās daļas pieauguma griestus. Vienas fāzes un 16 ampēru pieslēgumam jaudas maksas pieaugums nākamgad nedrīkstēs pārsniegt 2 eiro mēnesī, vienas fāzes un 20 ampēru pieslēgumam - 2,50 eiro mēnesī, bet vienas fāzes un 25 ampēru pieslēgumam - 3 eiro mēnesī. Savukārt trīs fāžu pieslēgumiem palielinājumi varēs būt lielāki: 16 ampēru pieslēgumam - četri eiro mēnesī, 20 ampēru - 4,50 eiro mēnesī, bet 25 ampēru - 6 eiro mēnesī.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoapgādes izmaksu atbalsta likumā, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni. Likuma mērķis ir mazināt negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju labklājību, kas saistīti ar strauju energoresursu cenu kāpumu apkures sezonā. Aptuvenais mājsaimniecību īpatsvars, kas varētu kvalificēties atbalstam, ir ap 40-50% mājsaimniecību Latvijā. Atbalstu nav plānots piemērot pastāvīgi visā apkures sezonā, bet piešķirt situācijās, kad tiks konstatētas energoresursu cenas ārkārtējas pieaugums biržā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere sola turpināt meklēt risinājumu, lai Latvijā satiksmē nevarētu piedalīties arī automašīnas ar Baltkrievijas numurzīmēm. Saeima novembra sākumā nolēma, ka no 14. februāra Latvijā satiksmē nedrīkst piedalīties transportlīdzekļi ar Krievijas reģistrācijas numujrzīmēm – līdz tam laikam šiem transportlīdzekļiem jāpamet Latvija vai arī tie jāpārreģistrē Latvijā. Pēc 14. februāra šādus nepārreģistrētos auto, kuri piedalīsies satiksmē, varēs konfiscēt. Saeimas debatēs vairāki deputāti rosināja šādus nosacījumus attiecināt arī uz Baltkrievijā reģistrētajiem transportlīdzekļiem, norādot, ka pretējā gadījumā transportlīdzekļi ar Krievijas numuriem varēs doties uz Baltkrieviju, saņemt tur reģistrācijas numurzīmes un turpināt iebraukt Latvijā un piedalīties satiksmē. Taču koalīcija šādu ierosinājumu noraidīja.Tikmēr tieslietu ministre sola turpināt meklēt ceļus, lai šādi nosacījumi attiektos arī uz Baltkrievijā reģistrētiem transporta līdzekļiem.

Vācija plāno, ka saistībā ar tās brigādes izvietošanu Lietuvā ieradīsies ap 4 tūkstoši 800 vācu karavīru un 200 civilo darbinieku.  Berlīne tuvāko gadu laikā plāno izvietot savu brigādi Lietuvā, un nākamgad par to paredzēts parakstīt starpvalstu nolīgumu. Plānots Lietuvā izvietot tanku bataljonu, divus manevrēšanas bataljonus, artilērijas bataljonu un loģistikas bataljonu. Viļņa un Berlīne patlaban turpina sarunas par to, kāda infrastruktūra Lietuvai būs jānodrošina dislocētajiem vācu karavīriem.

Pasaules Veselības organizācija lūgusi Ķīnai sniegt vairāk datu par elpceļu slimībām, kas šobrīd izplatās valsts ziemeļos, kā arī mudinājusi iedzīvotājus veikt nepieciešamos pasākumus, lai samazinātu inficēšanās risku. Ķīnas ziemeļu daļā kopš oktobra vidus ir strauji palielinājies gripai līdzīgu saslimšanu skaits, saslimšana visvairāk izplatīta bērnu vidū. Pasaules veselības organizācija ir iesniegusi Ķīnai oficiālu pieprasījumu sniegt sīkāku informāciju par elpceļu slimību skaita pieaugumu un ziņojumiem par pneimonijas gadījumiem bērniem.
      
Turpinām ziņas

Tieslietu ministre plāno ieviest Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem videonovērošanas kameras pie apģērba, līdzīgi kā tas pirms vairākiem gadiem ieviests policijā.Tieslietu ministre norāda, ka izmeklējot jūlijā notikušo ieslodzītā bēgšanu no Centrālcietuma, secināts, ka ir sarežģīti rekonstruēt situāciju un salikt visus notikumus kopā. Ministre sacīja, ka būtu nepieciešamas videonovērošanas kameras pie cietumu darbinieku apģērba, lai darbinieki, kas strādā ieslodzījumu vietās, būtu pārbaudāmi, kā viņi savus pienākumus pildījuši.

Latvijā šogad desmit mēnešos satiksmes negadījumos dzīvības zaudējuši 120 cilvēki, kas ir par 27 vairāk nekā gadu iepriekš. No 120 gadījumiem 20 vadītāji atradās alkohola reibumā. Traģiskākais mēnesis bija septembris, kad dzīvību zaudēja 20 cilvēki. Šogad nedaudz vairāk nekā pusē gadījumu cilvēki dzīvību zaudējuši, transportlīdzeklim iekļūstot sadursmē vai apgāžoties. No bojāgājušajiem 53 bijuši vadītāji, 22 gājēji un 13 pasažieri.

Un vēl 

Rīgā no 3. līdz 10.decembrim norisināsies ikgadējais starptautiskais literatūras festivāls "Prozas lasījumi", kurā piedalīsies vairāk nekā 60 autori. Šogad festivāla virstēma ir "Profesija - rakstnieks", aktualizējot rakstnieku nozīmi un lomu, pievēršoties gan rakstnieka radošajiem procesiem, gan iepazīstot nodarbes praktiskās šķautnes. Literatūras festivālā interesenti aicināti apmeklēt pasākumus, kuros ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki. Šogad festivālā notiks 18 dažādi pasākumi. Pirms festivāla iecerēts pasākums, kas tapis sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju. 28.novembrī visas dienas garumā kultūrtelpā "Tintnīca" būs iespēja vērot rakstnieka darba dienu. Savukārt kafijas pauzēs, kuras plānotas reizi stundā, rakstniekiem varēs uzdot jautājumus un aprunāties.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rosina atņemt tiesības par braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā;  Vidējā ātruma kontroles posmi disciplinē autovadītājus; un Atklāta elektroniskā latviešu uzvārdu vārdnīca.

Satiksmes ministrija plāno ieviest tiesību izmantošanas aizliegumu, pārsniedzot ātrumu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā. Patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Šādā gadījumā piemēro 240 līdz 320 eiro naudas sodu un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem. Savukārt, ja pārkāptais ātrums ir bijis lielāks, tad attiecīgi pieaug naudas sods un tiesību izmantošanas aizlieguma periods. Plānotie Satiksmes ministrijas priekšlikumi grozījumiem Ceļu satiksmes likumā ietver arī brīdinājuma vietā par atļautā ātruma pārsniegšanu virs sešiem kilometriem stundā ieviest naudas sodu, kā arī iesniegti priekšlikumi jaunai elektroskrejriteņu definīcijai.

Steidzamības kārtā atbalstīti galīgajā lasījumā grozījumi valsts robežas likumā, kas novērš neskaidrības par Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes pilnvarām, palīdzot valsts robežas apsargāšanā. Grozījumi likumā paredz ļaut profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem vajadzības gadījumā pārmeklēt transportlīdzekļus, lai notvertu personas, kas nelikumīgos migrantus pārvieto pāri robežai. Grozījumi likumā virzīti steidzamības kārtā, ņemot vērā, ka palīdzību robežsargiem iepriekš minētās vienības sniedz jau tagad. 

Pieminot Stradiņa slimnīcas infektologu, kolēģi un draugu Paulu Aldiņu, pasniegta viņa piemiņas stipendija jaunajam ārstam. To saņem Rīgas Austrumu slimnīcas infektoloģe Anna Žilde. Lai gan kovida infekcija Paulam Aldiņam izrādījās liktenīga, viņš turpina dzīvot draugu atmiņās un iedvesmo jaunos kolēģus.  Pēc kārtas jau trešā Paula Aldiņa stipendija piešķirta Rīgas Austrumu slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta ārstei. Viņa savulaik mācījusies un strādājusi kopā ar ārstu Aldiņu.

Pamiers Gazas joslā un ķīlnieku atbrīvošana sākās šorīt un pirmā civiliedzīvotāju ķīlnieku partija tiks nodota šodien aptuveni četros pēcpusdienā. Paredzēts, ka tiks atbrīvoti 13 cilvēki - sievietes un bērni. Pēc šonedēļ panāktās vienošanās starp Izraēlu un teroristisko grupējumu "Hamās" tika sagaidīts, ka uguns pārtraukšana un cilvēku evakuācija sāksies jau ceturtdienas rītā. Tomēr Izraēlas amatpersonas paziņojua, ka uguns pārtraukšana ātrāk par piektdienu nenotiks. Amatpersonas pagaidām nav sniegušas nekādu skaidrojumu par notikumu attīstību. 

Īrijas galvaspilsētas Dublinas centrā ceturtdien sadurti pieci cilvēki, ieskaitot trīs bērnus, kuri hospitalizēti, vēsta Īrijas mediji. Uzbrucējs ir aizturēts; arī viņam ir grieztas brūces. Policija strādā pie motīva noskaidrošanas, taču neuzskata, ka tas būtu saistīts ar terorismu. Policijas pārstāvis teica, ka starp cietušajiem ir pieaudzis vīrietis, pieaugusi sieviete un trīs mazi bērni. Viena meitene guvusi nopietnus ievainojumus, bet pārējie divi bērni guvuši mazāk nopietnus ievainojumiem. Nopietni ievainota arī sieviete. Aculiecinieki vēsta, ka vīrietis ar nazi uzbrucis bērnu grupai, bet drīz vien atbruņots un savaldīts.

Turpinām ziņas

Pieņemtie grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā paredz, kapaplašinātā atbalsta sniegšanu Ukrainas iedzīvotājiem pagarināta līdz 2024.gada beigām. Atbalsta pagarinājums attieksies arī uz primāro atbalstu un izmitināšanu, atbilstoši likuma nosacījumiem. Tāpat likumā precizēts regulējums attiecībā uz atbalsta apmēru, nodarbinātību veselības jomā un citos jautājumos. Pieņemto likuma izmaiņu anotācijā skaidrots, ka tās tika izstrādātas, lai pēc tuvojošās gadu mijas Ukrainas iedzīvotājiem netiktu pārtraukts Latvijā sniedzamais paplašinātais atbalsts.

Sākotnējā divu mēnešu statistika par vidējā ātruma kontroles posmu darbību liecina, ka posmos ievērojami samazinās ceļu satiksmes negadījumu skaits, vēl straujāk samazinājies negadījumu skaits ar cietušajiem vai ievainotajiem. Šī gada augustā un septembrī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu 2022. gadā, vidējā ātruma kontroles posmos avāriju skaits samazinājies par 46%, negadījumu skaits ar cietušajiem – par 64%, bet ar ievainotajiem – par 73%. Tomēr divi mēneši ir vēl neliels periods kvalitatīvas statistikas iegūšanai, precīzāki dati būs redzami, kad iekārtas būs darbojušās pilnu gadu. Patlaban valsts ceļu tīklā darbojas 15 vidējā ātruma kontroles posmi, tajā skaitā arī pie Jēkabpils.

Un vēl

Ar elektroniskas latviešu uzvārdu vārdnīcas uzvardi.lv  atklāšanu noslēdzas vairāk nekā piecus gadus ilgs darbs, kura gaitā Latviešu valodas aģentūras paspārnē apkopoti, sistematizēti un pētīti latviešu uzvārdi. Šajā datubāzē var uzzināt uzvārdu vēsturi, kuros pagastos un ciemos tas bijis izplatīts, kur un kad minēts pirmo reizi un cik cilvēkiem tas bijis vai ir joprojām. Ar šīs vārdnīcas palīdzību var veikt gan nopietnus pētījumus, gan vienkārši apmierināt ziņkāri.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties:  Par gada labāko režisoru "Spēlmaņu nakts" ceremonijā atzīts Seņkovs; VUGD brīdina – uz ledus atrasties ir bīstami! Un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Par gada labāko režisoru "Spēlmaņu nakts" ceremonijā, kas norisinājās Dailes teātrī, atzīts Elmārs Seņkovs. Skatuves mākslas reformatora un Dailes teātra līdzdibinātāja Eduarda Smiļģa 137.dzimšanas dienā apbalvoti 2022./2023.gada teātra sezonas labākie iestudējumi un individuālie sniegumi. Laureātiem pasniedza metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavotās balvas "Skatuves nagla", kuras dizainu veidojis metālmākslinieks Juris Gagainis. Ar "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu skatuves mākslā godalgota Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka un Valmieras drāmas teātra aktieris Agris Māsēns.

Gar valsts autoceļiem sāk uzstādīt kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes, Lībiešu krasta robežas zīmes un apdzīvoto vietu, pilsētu vai ciemu nosaukumu ceļazīmes lībiešu valodā, kā arī apdzīvoto vietu, pilsētu vai ciemu nosaukumu ceļazīmes latgaliešu rakstu valodā. Pirmās šādas zīmes ir uzstādītas pie vietējā autoceļa Ciskādi–Dricāni. Latgalē uz vairāk nekā 50 valsts autoceļiem tiks nomainītas ceļazīmes ar apdzīvoto vietu, pilsētu vai ciemu nosaukumiem latgaliešu rakstu valodā. Visā valsts ceļu tīklā uzstādīs arī 54 kultūrvēsturisko novadu robežu zīmes, bet Kurzemē arī trīs Lībiešu krasta robežas zīmes.

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jeb 44% atzīst, ka viņu nāves gadījumā ģimenes locekļi saskartos ar finansiālām grūtībām, informē apdrošināšanas sabiedrība  "Ergo", atsaucoties uz veikto aptauju par dzīvības apdrošināšanas uztveri sabiedrībā. 29% respondentu aptaujā norāda, ka finansiālās grūtības, ar kurām ģimenes locekļi saskartos viņu nāves gadījumā, drīzāk būtu īslaicīgas, bet 15% uzskata, ka tās būs ilglaicīgas, jo viņi ir galvenie ģimenes apgādnieki. Vīrieši krietni biežāk nekā sievietes pieļauj, ka viņu nāves gadījumā finansiālās grūtības ģimenē būs ilgstošas. Tā domā 21% aptaujāto vīriešu un 9% sieviešu. Tāpat uz šādu ilgstošu finansiālu ietekmi aptaujā visvairāk norāda respondenti 40-49 gadu vecumā, bet vismazāk - iedzīvotāji 18-29 un 60-74 vecuma grupās, savukārt reģionu sadalījumā par savas ģimenes finansiālo stabilitāti visdrošāk jūtas vidzemnieki un rīdzinieki.

Tallinas Rātslaukumā uzstādīta Igaunijas galvenā egle, kas atceļojusi no Harju apriņķa. Šāds tradicionāls rotājums kopš ceturtdienas, 23. novembra, krāšņo arī Svētā Pētera laukumu Vatikānā. Konkursam par Tallinas šī gada Ziemassvētku egli tika saņemti 17 pieteikumi, un pēc ilgām diskusijām tika izvēlēts 15 metrus augsts koks, kas auga bīstami tuvu kādai elektrolīnijai. Saimnieks to bija paglābis no apzāģēšanas, jo vēlējās skaistajai eglītei cienījamāku likteni. Tikmēr Vatikāna egle atceļojusi no Pjemontas reģiona Itālijā, un arī šajā gadījumā tai tika dota "pēdējā iespēja".  56 gadus vecais koks varēja nolūzt un nogāzties, bet tagad tas priecēs tūkstošiem cilvēku.

Venēcijas pilsētas pašvaldība paziņoja, ka nākamgad ieviesīs piecu eiro nodevu tūristiem par vecpilsētas apmeklējumu 29 noteiktās dienās, šādi mēģinot cīnīties pret tūrisma radīto slodzi. Tūristiem, kas nav apmetušies pārnakšņot vecpilsētā, būs jāmaksā nodeva par ieeju pilsētas centrā laikā no pulksten 8.30 līdz 16. Nodeva būs jāmaksā noslogotākajā tūrisma sezonā no 25. aprīļa līdz 5. maijam, kā arī pārējās nedēļas nogalēs maijā un jūnijā, un jūlija pirmajās divās nedēļas nogalēs.

Turpinām ziņas

Vietām Latvijā uz ūdenstilpēm sāk veidoties ledus kārta, tāpēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina neriskēt ar savu dzīvību un nekāpt uz nedrošā ledus! Pārgalvīgie cilvēki, kas kāpj uz pirmā ledus, apdraud arī citu cilvēku, īpaši bērnu dzīvību, kas, redzot pieaugušos uz ledus, maldīgi domā, ka uz tā atrasties ir droši. VUGD apkopotā statistika liecina, ka aizvadītajā ziemas periodā ugunsdzēsēji glābēji pēc ielūšanas ledū izglāba piecus cilvēkus, bet no ūdenstilpēm izcēla 32 bojāgājušos, no kuriem astoņi bija ielūzuši ledū. 

Ja tomēr cilvēks ielūzt ledū,  jācenšas saglabāt mieru, jāelpo pēc iespējas lēnāk un dziļāk, bet galva jātur virs ūdens. Nelaimē iekļuvušajam ir jāmēģina nolikt rokas uz ledus, uzgulties uz ledus malām ar krūtīm un izstumt sevi no ūdens. Izkļūstot no ūdens, nevajag uzreiz celties kājās, bet labāk ritināties prom no bīstamās vietas vai rāpot uz krastu pa to pašu ceļu, pa kuru atnākts. VUGD aicina iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem un neriskēt. Šobrīd, kad ledus tikai veidojas, uz tā atrasties ir ļoti bīstami. Ja notikusi nelaime nekavējoties zvaniet 112!

Un vēl

Piektdienas pusdienā braukšanas apstākļi pa valsts autoceļiem Vidzemē un Latgalē un vietām arī Kurzemē ir apgrūtināti.  VSIA "Latvijas valsts ceļi" informē, ka daudzviet turpinās snigšana un autoceļu uzturētāji ir veikuši ceļu tīrīšanu un kaisīšanu ar pretslīdes materiāliem. Lai turpinātu uzlabot braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 90 uzņēmuma ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināti braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem autoceļiem ir arī uz Daugavpils šosejas no Skrīveriem līdz Paterniekiem, kā arī autoceļā Jēkabpils–Rēzekne–Ludza–Krievijas robeža visā posmā. Meteorologi prognozē, ka dienas laikā valstī turpināsies stipra snigšana. Autoceļi būs sniegoti, snigšanas un puteņa laikā arī redzamība būs pasliktināta.

Novembra beigās un decembra sākumā Latvijā nav gaidāmi lieli atkušņi un palaikam snigs, vietām - galvenokārt valsts austrumos - sniega dziļums var pārsniegt 30 centimetrus, liecina jaunākās laika prognozes. Šīs nedēļas nogalē debesis brīžiem skaidrosies, saulaināks laiks gaidāms svētdien. Sestdien daudzviet būs neliels sniegs, vietām snigs stipri. Svētdien snigšana prognozēta galvenokārt Latgalē, kā arī no Rīgas līča mākoņiem, kas varētu skart Tukuma novadu un Jūrmalu, un šie sniega mākoņi dažviet sagādās stiprus nokrišņus. Gaisa temperatūra pārsvarā būs negatīva. Svētdien naktī un no rīta vietām, izklīstot mākoņiem, sals var sasniegt 15 grādus, dienas vidū gaisa temperatūra būs -1..-8 grādi.

Svētdien un pirmdien spēcīgs ciklons daudzviet austrumu rajonos var izraisīt stipru lietu un sniegputeni, nākamās nedēļas sākumā tas ietekmēs laikapstākļus Latvijā. Sagaidāms, ka nedēļas turpinājumā Latviju skars vēl viens vai divi cikloni. Pirmajā adventē sniega biezums vietām Latgalē un Vidzemē var sasniegt 30 centimetrus, bet dziļš sniegs iespējams arī citviet valstī, jo stiprākie nokrišņi nereti gaidāmi no mākoņiem, kas veidosies virs jūras. Decembra turpinājumā sniega sega var kļūt vēl biezāka.





Atstājiet komentāru