2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 28.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 28.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiks trauksmes sirēnu pārbaude; Jēkabpils galveno egli iedegs pirmajā Adventē; un Jaunsargus aicina ceturtdien ierasties mācību iestādēs formas tērpos.

Šodien, 28.novembrī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veiks ierasto trauksmes sirēnu pārbaudi, laikā no pulksten 10 līdz 10.20 uz trim minūtēm ieslēdzot sirēnas. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā būs kārtējā sirēnu pārbaude, kādu dienests parasti veic divas reizes gadā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa vai kad pastāv katastrofas draudi. Ja iedzīvotāji iepriekš netiek brīdināti par sirēnu pārbaudi, tad iedzīvotājiem, izdzirdot sirēnas, jāieslēdz televizors vai radio informācijas saņemšanai par sirēnu ieslēgšanas iemeslu un nepieciešamo rīcību.

Latvijas komercbankas ar plašāko bankomātu un filiāļu tīklu – "Swedbank", "SEB banka", "Luminor Bank" Latvijas filiāle un "Citadele banka" – apņēmušās nodrošināt, ka ir vismaz viens bankomāts katrā novada centrā. To paredz Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācijas un komercbanku vienošanās arī 2024. gadā turpināt īstenot pasākumus skaidrās naudas pieejamības nodrošināšanai Latvijas iedzīvotājiem. Šie pasākumi iekļauti 2021. gada rudenī parakstītajā sadarbības memorandā, kas nu atjaunots jau otro reizi.

Paliatīvās aprūpes pakalpojumi pacienta dzīvesvietā joprojām nav ieviesti. Mirstošu pacientu aprūpes iespēja mājās visā valstī bija jānodrošina jau no 1. oktobra, taču konkursa pārsūdzības dēļ pakalpojumu ieviešana kavējas un tagad to plāno nodrošināt no 1.janvāra. Valsts apmaksātu hospisa jeb mirstošu cilvēku aprūpi mājās šajā oktobrī bija plānots ieviest kā mobilās komandas, kas nodrošina paliatīvo aprūpi pacienta dzīvesvietā. Veselības ministrija augustā izsludināja konkursu par šī pakalpojuma sniegšanu un uz to pieteicās 10 pretendenti, un bija atlasīti 4 no tiem, kas strādātu dažādos reģionos, bet tas tika pārsūdzēts un arī Iepirkumu uzraudzības birojs lēma atcelt atlases rezultātu un attiecīgi tika apturēta arī līgumu slēgšana ar jau izvēlētajiem pakalpojumu sniedzējiem. Nacionālais veselības dienests konkursu izsludināja no jauna, ar paplašinātu pretendentu loku katrā reģionā, lai atkāttoti izraudzītos paliatīvās aprūpes mobilās komandas.

Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienība nosūtījusi vēstuli valdībai un Saeimas frakcijām, lūdzot neatbalstīt akcīzes nodokļa palielinājumus, lai tādējādi finansētu samazināto pievienotās vērtības nodokli 12% apmērā augļiem un dārzeņiem. Tabakas izstrādājumu ražotāji iebilst finanšu ministra Arvila Ašeradena priekšlikumam būtiski paaugstināt akcīzes nodokli tabakas un nikotīna izstrādājumiem, kas, apvienības prāt, veicinās ēnu ekonomikas pieaugumu un nenodrošinās ilgtspējīgu un prognozējamu uzņēmējdarbības vidi Latvijā.

Lielākā daļa Krievijā ievestā viskija tiek importēta no Latvijas, liecina Krievijas mediju publicētā informācija. Latvija gan nav pēkšņi kļuvusi par viskija ražošanas lielvalsti, jo patiesībā Rietumu uzņēmumi izmanto Latviju kā starpposmu, lai turpinātu alkoholisko dzērienu eksportu uz Krieviju. Šī gada pirmo deviņu mēnešu laikā Krievija importējusi viskiju par 262,5 miljoniem ASV dolāru, un lauvas tiesa šī importa nākusi no Latvijas. Saskaņā ar Krievijas aģentūras "RIA Novosti" publicēto informāciju Latvijas uzņēmumi uz Krieviju eksportējuši viskiju 190,6 miljonu dolāru vērtībā. Gada laikā viskija eksports no Latvijas uz Krieviju audzis vairāk nekā sešas reizes.

Jau ceturto nedēļu uz robežas ar Ukrainu turpinās Polijas autopārvadātāju organizētā robežas blokāde. Poļi no šīs nedēļas sola vēl vairāk bloķēt vienu no galvenajiem robežkontroles punktiem. Tikmēr ukraiņi sākuši piegādāt humāno palīdzību kravas auto rindās sēdošajiem šoferiem.  Situācija uz Ukrainas–Polijas robežas ar katru dienu kļūst arvien saspīlētāka – iebraukšanu Ukrainā gaida ap diviem tūkstošiem kravas automašīnu. Poļu autopārvadātāji prasa atļauju sistēmas atgriešanu Ukrainas pārvadātājiem, ko Eiropas Komisija uzskata par juridiski neiespējamu. Ukraiņi, iesaistot Eiropas Savienības institūcijas, cenšas panākt kādu risinājumu, bet pagaidām tas ir nesekmīgi. 

Turpinām ziņas

Ik gadu 1. decembrī tiek atzīmēta Pasaules AIDS diena, ar mērķi veicināt sabiedrības izpratni, celt informētības līmeni, un mazināt aizspriedumus pret HIV/AIDS.  Saistībā ar šo dienu Jēkabpils novada Sociālajā dienesta Atkarību profilakses kabinetā, šonedēļ Eiropas testēšanas nedēļa, katru dienu no pulksten. 8.30 līdz 11.30 un no 13.30 līdz 16.00 pieņem klientus bezmaksas testēšanai. Savukārt piektdien, 1. decembrī pulksten divos dienā norisināsies AIDS dienai veltīts pasākums, kurš notiks Jēkabpils novada Sociālā dienesta pagalmā, Jaunā ielā 39i. Uz to aicināti visi interesenti.

Jau ziņots, ka  Latvijā katru gadu tiek reģistrēti jauni HIV saslimšanas gadījumi. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, līdz 2022. gada sākumam Latvijā atklāti 8 tūkstoši 433 HIV gadījumi, no tiem 2 tūkstoši 223 cilvēki AIDS stadijā. Latvija ir otrajā vietā Eiropas savienībā jaunatklāto HIV inficēšanas gadījumu skaita ziņā uz 100 tūkstoši iedzīvotāju. Turklāt, tā kā šīs infekcijas ilgi var palikt nepamanītas, patiesais jauno gadījumu skaits, visticamāk, ir lielāks. Būtisku lomu šo infekciju izplatības apturēšanā ieņem agrīna diagnostika. HIV profilakses punktu tīklā Latvijā šobrīd ir 26 punkti, kuros bez maksas, anonīmi un konfidenciāli var veikt HIV, B, C hepatīta un sifilisa eksprestestus un 20 minūšu laikā saņemt rezultātu.

Jēkabpils galveno egli iedegs svētdien, pirmajā adventē - 3.decembrī, pulksten četros pēcpusdienā Vecpilsētas laukumā. Pasākumā būs vērojama kultūras programma - Elizabetes Zagorskas un Ata Auzāna muzikālā pasaka “Ziemassvētku brīnums”, darbosies arī "Ziemassvētku vecīša pasts", kurā aicina bērnus, vecākus un citus, kuri tic brīnumiem, nosūtīt vēstuli pašam Ziemassvētku vecītim un kas zina - varbūt varbūt sapnis kļūs par realitāti.

Jau ziņots, ka šogad Jēkabpilī adven¬tes laikā būs jauns piedāvājums gan ģimenēm ar bērniem, gan dāvanu iegādei   – svētdienu tirdziņi Vecpil¬sētas  laukumā. 3. decembrī, egles iedegšanas dienā, notiks saldumu tirdziņš. Tajā varēs iegādāties gan mājražotāju gardumus, gan amatnieku darinājumus. Tirdziņš būs atvērts no plkst. 14.00-18.00. Tirgošanās Vecpilsētas laukumā turpināsies arī 10. decembrī –  tautu tradīciju tirdziņā un 17. decembrī –  dāvanu tirdziņā. Visi tirdziņi darbosies tikai dažas stundas no pulksten diviem dienā līdz sešiem vakarā. 

Un vēl

Atzīmējot Jaunsardzes kustības 31.pastāvēšanas gadadienu, Jaunsardzes centrs aicina ceturtdien, 30.novembrī, ikvienu jaunsargu savā mācību iestādē ierasties formas tērpā, tādējādi popularizējot Jaunsardzes kustību jauniešu vidū. Šajā dienā jaunsargi ir aicināti sociālajos medijos publicēt fotogrāfijas ar sevi formas tērpos, pievienojot ziņai klāt tēmturi ar Jaunsardzes moto #AugsimLatvijai. Jaunsargu publicētās bildes decembra pirmajā nedēļā tiks apkopotas galerijas veidā un publicētas Jaunsardzes centra Facebook profilā. Visi fotogrāfiju autori piedalīsies izlozē un trīs jaunsargi saņems pārsteiguma balvas no Jaunsardzes centra. Jaunsardzes centrs ir nosūtījis lūgumu pašvaldībām, lai tās informē pakļautībā esošās izglītības iestādes, ka šajā dienā jaunsargi uz mācību stundām izglītības iestādē var ierasties formastērpā. 

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00 un 13.00
Radio1 ziņās klausieties: Atbalsta tiesību atņemšanu par braukšanas ātruma pārsniegšanu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā; Autovadītājus aicina aprīkot transporta līdzekļus ar ziemas riepām; un Izvērtēs pirmo Sēlijas kultūras programmas darbības gadu.

Šajā stundā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests veiks ierasto trauksmes sirēnu pārbaudi, laikā no pulksten 10 līdz 10.20 uz trim minūtēm tās ieslēdzot. Šodien iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā sirēnu pārbaude, kādu dienests parasti veic divas reizes gadā. Trauksmes sirēnas ir paredzētas iedzīvotāju ātrai brīdināšanai gadījumos, kad notikusi dabas vai tehnogēna katastrofa vai kad pastāv katastrofas draudi. 

Satiksmes ministrija atbalsta Iekšlietu ministrijas rosināto priekšlikumu ieviest tiesību izmantošanas aizliegumu, pārsniedzot ātrumu par vairāk nekā 30 kilometriem stundā. Patlaban Ceļu satiksmes likums paredz, ka tiesību atņemšanas sankcija iestājas, ja atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana pieļauta no 51 kilometra stundā līdz 60 kilometriem stundā. Šādā gadījumā piemēro 240 līdz 320 eiro naudas sodu un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu uz trim mēnešiem. Savukārt, ja pārkāptais ātrums ir bijis lielāks, tad attiecīgi pieaug naudas sods un tiesību izmantošanas aizlieguma periods. Grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos vēl jāpieņem Ministru kabinetam.

Latvijā ir būtiskas grūtības atrast bērnam piemērotu audžuģimeni, un iespējas rast ārpusģimenes aprūpi pasliktinās, liecina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā saņemtā informācija no bērnu tiesību aizsardzības sistēmā iesaistītajām institūcijām un speciālistiem. Bāriņtiesu sniegtā informācija un pieņemtie lēmumi liecina, ka iespējas nodrošināt ārpusģimenes aprūpi ir apgrūtinātas ne tikai pusaudžu gadījumos, bet arī daudz jaunāku bērnu situācijās. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir aicinājusi Labklājības ministriju sadarbībā ar nozaru ministrijām, bērnu tiesību aizsardzībā iesaistītajām valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī nevalstiskā sektora organizācijām, vienoties par bērnu ārpusģimenes aprūpes nodrošināšanas problemātikas risinājumiem.

Pirmais vilciena reiss maršrutā Rīga–Viļņa varētu notikt šī gada nogalē, paredz Lietuvas dzelzceļa kompānija LTG Link. Provizoriskais pirmā reisa datums ir noteikts 27. decembris. Latvijas puse uz tik strauju plānu gan skatās piesardzīgāk, vienlaikus solot sprunguļus projekta riteņos nelikt. Ar sabiedrisko transportu no Rīgas līdz Viļņai šobrīd var nokļūt divos veidos – divas iespējas ir autobuss un lidmašīna, bet drīzumā būs arī trešā. Vilcienā paredzamais brauciena ilgums ir četras stundas un 15 minūtes. Laiks ir līdzvērtīgs tam, kas ceļā būtu jāpavada ar autobusu vai privāto mašīnu. Vilciena maršruta biļetes cenu kompānijā pagaidām gan neatklāj. Vilcienā starp Rīgu un Viļņu paredzētas vien pāris pieturvietas – Jelgavā, Jonišķos, Šauļos, Kaišadorē un Viļņā.

Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels pirmdien aicināja pagarināt Gazas joslas pamieru, kas atbilstoši šībrīža vienošanās nosacījumiem beigsies šodien, uzsverot, ka  šī pauze ir jāpagarina, padarot to dzīvotspējīgu un ilgstošu, vienlaikus strādājot pie politiska risinājuma. Borels aicināja panākt tādu politisku risinājumu, kas reizi par visām reizēm ļautu pārraut vardarbības loku. Borels arī piebilda, ka nekas nevar attaisnot "Hamās" totālo brutalitāti, kas tika vērsta pret civilistiem 7.oktobrī, bet vienas šausmas nevarot attaisnot citas šausmas. Jau ziņots, ka arī no citu valstu līderu puses arvien aktīvāk izskan aicinājumi Izraēlai pamiera termiņu pagarināt.

Turpinām ziņas

Ceļu satiksmes drošības direkcija jeb CSDD atgādina, ka no 1.decembra transportlīdzekļi Latvijā obligāti ir jāaprīko ar ziemas riepām. Taču Latvijā ziemai raksturīgi laika apstākļi nereti iestājas jau līdz decembrim, kā tas ir šogad, tāpēc autovadītāji aicināti uz ziemas riepām pāriet, ņemot vērā laika izmaiņas, negaidot noteikto datumu. Valsts policijas darbinieki regulāri veic pārbaudes, lai fiksētu ar kādām riepām brauc autovadītāji.  Nereti tiek konstatēti pārkāpumi. Par vienu no gadījumiem, kad autovadītājs Jēkabpilī pieķerts braucot ar neatbilstošām riepām, plašāk stāsta valsts policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Šeršņova.

AUDIO

Jau ziņots, ka no l.decembra līdz l.martam automobiļu un autobusu, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, kā arī to piekabju riteņiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Automobiļus, autobusus un to piekabes, kam riteņi aprīkoti ar radžotām riepām, drīkst izmantot no 1.oktobra līdz 1.maijam. Radžot atļauts tikai ziemas apstākļiem piemērotas riepas, savukārt uz transportlīdzekļa vienas ass riteņiem nav atļauts uzstādīt dažādas, proti – vasaras un ziemas riepas. Auto riepu protektora dziļums mērīšanas zonā jābūt 4 mm vai dziļākam.

Un vēl

Ņemot vērā intensīvo snigšanu šonakt, kas daudzviet turpinās, autovadītājiem ir jārēķinās ar to, ka uz valsts autoceļiem var būt sniega kārta, kura snigšanas laikā tā var veidoties atkārtoti arī pēc ceļa tīrīšanas, ceļi var arī apledot. Aicinām plānot papildu laiku braucieniem, rēķinoties ar ziemas laikapstākļiem. Īpaši apgrūtināti braukšanas apstākļi var būt uz vietējās nozīmes autoceļiem ar zemu uzturēšanas klasi un grants segumu.  Ceļus ar grants segumu ziemā uztur ar piebrauktu sniega kārtu, kura veidojas satiksmes rezultātā. Piebraukto sniegu rievo, bet bīstamos posmus – pagriezienus un uzkalnus – kaisa ar smilti. Šorīt uz valsts autoceļiem strādāja 141 ziemas tehnikas vienība, darbi turpināsies arī visu dienu. 

Jārēķinās, ka ceļu uzturēšana notiek prioritārā secībā, atbilstoši uzturēšanas klasēm. Pirmkārt tiek tīrīti noslogotākie ceļu posmi, bet pilnībā notīrīt no sniega ceļus būs iespējams tikai pēc snigšanas beigām. Valsts vietējās nozīmēs autoceļi ir ar mazāko satiksmes intensitāti un ar zemāko uzturēšanas klasi, tie tiek uzturēti ar piebraukta sniega kārtu un uzturēšanas darbi uz tiem tiek veikti pēc tam, kad ir notīrīti valsts galvenie un reģionālie autoceļi, kuriem ir lielāka uzturēšanas klase. Tāpēc braukšanas apstākļi uz valsts vietējiem autoceļiem patlaban var būt īpaši sarežģīti. 

Dziļākais sniegs valsts novērojumu stacijās piecos rītā bija 20-23 centimetri Alūksnē, Dagdā, Krāslavas novada Piedrujā un Līvānu novada Rožupē. Lielākais sniega segas biezuma pieaugums kopš pirmdienas pēcpusdienas novērots Alūksnē - no 14 līdz 23 centietriem, Ogresgalā no septiņiem līdz 15 centimetriem, Rēzeknē no pieciem līdz 15 centimetriem un Rīgas centrā no trim līdz deviņiem centimetriem.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Decembrī sāks kursēt jaunie vilcieni; Sniega dēļ kavējās reģionālo maršrutu autobusi; un Rotko muzejā sāksies ziemas sezona.

Pirmais brauciens ar jauno elektrovilcienu notiks decembra vidū. Satiksmes ministrs Kaspars Briškens atklāj, ka pirmais svinīgais brauciens ar pasažieriem būs maršrutā Rīga-Dubulti-Rīga. Starp AS "Pasažieru vilciens" un Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" ir noslēgts līgums par 32 jaunu elektrovilcienu iegādi, no kuriem 23 vilcieni tiek iegādāti par Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu. Šobrīd Latvija ir saņēmusi 18 jauno vilcienu sastāvus, tiem tiek veiktas pārbaudes un visi nepieciešamie priekšdarbi, lai elektrovilcienus nodotu "Pasažieru vilcienam" un varētu sākt to ekspluatāciju. Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem, tajā ir sēdvietas 436 pasažieriem. Ar vilcieniem izpildīs reisus Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā. 

Zāļu ražotājs AS "Olainfarm" palielinās pamatkapitālu par gandrīz pieciem miljoniem eiro, lai nodrošinātu turpmāku produkta portfeļa attīstību un izplešanos Rietumvalstu eksporta tirgos. Pēc izmaiņu veikšanas Uzņēmumu reģistrā "Olainfarm" pamatkapitāls būs 35 miljoni eiro. Lēmums pieņemts akcionāru sapulcē. Kompānijā skaidro, ka pamatkapitāla palielināšana ļaus "Olainfarm" veikt jaunu meitassabiedrību dibināšanu vairākos ES tirgos, kur šobrīd notiek aktīvas jauno produktu reģistrācijas, lai saskaņā ar ES medikamentu reģistrācijas un komercializācijas prasībām tos nodrošinātu pacientiem. Tāpat uzņēmums aktīvi strādā pie attīstības iespējām arī citos jaunos eksporta tirgos, piemēram, ASV un Kanādā.

Latvijas skolēni apzinās demokrātijas vērtību un spēj identificēt Latvijas drošības garantus, taču bažas rada tā skolēnu grupa, kas netic Latvijas ilgtspējai un nākotnei, pauda Latvijas Universitātes vadošā pētniece Ireta Čekse, iepazīstinot ar starptautiskā pilsoniskās izglītības pētījuma pirmajiem rezultātiem. Kopš pēdējā pētījuma, kas veikts 2016.gadā, skolēnu pilsonisko zināšanu līmenis palicis nemainīgs, bet ir kāpis to skolēnu skaits, kuriem ir augsts pilsonisko kompetenču līmenis - 36% Latvijas skolēnu atbilst B līmenim, kas ir arī virs starptautiskā rezultāta. Augstākajam līmenim atbilst 20% Latvijas skolēnu, bet 31% skolēnu sniegums novērtēts atbilstoši C līmenim - skolēni izprot pamatprincipus un plašus jēdzienus, kas ir pilsonības un pilsoniskuma pamatā. Tikmēr katrs piektais Latvijas skolēns jeb 20% demonstrējis pamatzināšanas par demokrātijas pamatiezīmēm un atpazīst cilvēktiesības. Pētījuma rezultāti arī uzrādījuši, ka 2% Latvijas skolēnu nav izpratnes par galvenajām demokrātiskajām funkcijām, un viņi ir viegli manipulējami no mediju un sociālo tīklu puses.

Izraēla un palestīniešu teroristiskais grupējums "Hamās" vienojušies uguns pārtraukšanu Gazas joslā pagarināt par divām dienām. Sākotnēja vienošanās paredzēja, ka četru dienu ilgā pamiera laikā tiks atbrīvoti 50 teroristu sagrābtie ķīlnieki apmaiņā pret 150 palestīniešu teroristiem, kas tiks atbrīvoti no Izraēlas cietumiem. Līdz šim atbrīvoti un apmainīti 39 ķīlnieki un 117 teroristi. Atsevišķu sarunu rezultātā, kuras veda Persijas līča valstis, atbrīvoti arī 17 "Hamās" sagrābtie taizemiešu ķīlnieki, viens filipīnietis un viens Krievijas un Izraēlas dubultpilsonis.

Tīmekļa platformā "Telegram" kanālā "Путь домой" ("Ceļš mājās") paziņojumā, kas pirmdien publicēts mobilizēto Krievijas karavīru radinieku vārdā, izteikta neierasti asa diktatora Vladimira Putina kritika, vēsta "Radio Brīvība". Mobilizēto radinieki nolēmuši koordinēt savus pūliņus cīņā par tuvinieku atgriešanos no frontes pēc tam, kad varas pārstāvji sākuši teikt, ka demobilizācijas nebūs līdz kara beigām, vēsta izdevums "7x7", kas runājis ar dažiem kanāla veidotājiem. Kanālā 12.novembrī publicēts kustības "Ceļš mājās" manifests ar aicinājumu veikt pilnīgu demobilizāciju un noteikt mobilizācijai galīgo termiņu - vienu gadu.

Turpinām ziņas

Šodien reģionālo autobusu reisi var kavēties līdz pat 50 minūtēm visā Latvijā, tviterī vēsta Autotransporta direkcija. Tā aicina iedzīvotājus rēķināties ar ilgāku laiku ceļā, ja jābrauc ar autobusiem. Radio1 sazinājās ar SIA “Tukuma auto”Jēkabpils filiāles vadītāju Jāni Ščerbicki, lai noskaidrotu, kā veicas ar reisu izpildi Jēkabpils novadā, kā arī Preiļu un Pļaviņu apkārtnē. Jānis Ščerbickis sacīja, ka Jēkabpils filiāles pārziņā esošajos maršrutos visi reisi izpildi un kavēšanās bijusi nenozīmīga.

Sestdien, 2. decembrī Kaldabruņā, biedrības “Ūdenszīmes” mājvietā, izvērtēs pirmo Sēlijas kultūras programmas darbības gadu. Izvērtējuma noslēgumā skanēs Latvijas Mākslas akadēmijas kora "Senais kalns" koncerts. Šogad pirmo reizi Latvijas vēsturē īstenots Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” projektu konkurss “Sēlijas kultūras programma”. Ar programmas atbalstu īstenoti 40 projekti visā Sēlijā par kopējo summu 91 tūkstotis eiro.

Un vēl

Rotko muzejā jaunajā Ziemas sezonā tiks atklātas divas krāsās un idejās spilgtas izstādes ar desmit autoru darbiem - apjomīgā grupas izstāde Kosmiki Dynami: Māksla kā vispārējs impulss un Baltkrievijā dzimušās mākslinieces Hannas Mjadzvedzevas personālizstāde Ainavas. Pēc Ziemas izstāžu sezonas svinīgās atklāšanas piektdien, 8. decembrī visiem viesiem būs unikāla iespēja kopā ar māksliniekiem doties uz jaunatklātajām izstādēm, lai tuvāk iepazītu skatāmos darbus, mākslinieku idejas, tehnikas un katras izstādes koncepciju. Mākslinieku vadītā tūre jaunatklātajās izstādēs interesentiem būs pieejama bez maksas.
 
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru